SZÜLŐSÉG

Választási lehetőséget kapnak az otthon szülők

2007. november 16., péntek 14:37

Elkészítette az otthon szülés feltételeiről szóló javaslatát az Egészségügyi Minisztérium - jelentette be Horváth Ágnes tárcavezető pénteken, Budapesten. A szabályozás három szintű lesz, és nem ösztönözni kívánják az otthon szülést, hanem a választás lehetőségét és a felelősségi kompetenciákat kívánják meghatározni - mondta a szakminiszter. A tárca javaslata szerint az anya választhat majd, hogy szülésznő vagy szülész-nőgyógyász segédkezzen a szülésnél, előbbinek azonban rendelkeznie kell a megfelelő képzettséggel, gyakorlattal.


Ugyanakkor két szakember jelenléte mindenképpen kötelező lenne, illetve értesíteni kell a háttérkórházat, ha a szülés megindul, írja az MTI. A javaslatról jövő héten társadalmi vita kezdődik, a törvénymódosítások január 1-től lépnek életbe.

Horváth Ágnes elmondta, hogy a képzési követelményeket a Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Intézet dolgozza majd ki, amely szervezet fél évet kap erre. A tervezett otthon szülések legfőbb követelménye az újszülött biztonsága, de a minisztérium szem előtt tartja, hogy az anyának legyen lehetősége választani az intézményi és az azon kívüli szülésben.

A háromszintű szabályozás egyike az, hogy az egészségügyi törvényben rögzítenék az anya önrendelkezési jogát, míg az egészségbiztosítási törvényben teremtenének lehetőséget az otthon szülés társadalombiztosítás általi finanszírozására - ismertette Horváth Ágnes.

A tárcavezető elmondta még, hogy kormányrendelet határozza majd meg az intézményen kívüli szülés részletes szabályait. Ebben a rendeletben fog szerepelni, hogy kik és milyen képesítéssel vezethetnek le otthon szülést, számol be az MTI. A miniszteri rendelet pedig a megfelelő szakmai feltételeket rögzíti, vagyis azt, hogy milyen esetekben engedélyezhető a kórházon kívüli szülés, illetve azok eszközök listáját is tartalmazza majd, amelyek rendelkezésre kell hogy álljanak - közölte a politikus.

A közelmúltban több olyan eset is történt, amikor mentők segítségét kellett kérni kórházon kívüli szülésekhez. Magyarországon évente mintegy 500-600 gyerek jön a világra kórházon kívül. Az ügyben az ombudsman, a szakmai szervezetek és a szakorvosok is megszólaltak a közelmúltban.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.16 15:09:22Guruljka

  Na ennyit az első javaslatról.

  Valamint ennyit a petíciók értelméről:)

 • 2007.11.16 15:16:49Anura

  Ehh... monnyanak le. :)

 • 2007.11.16 15:25:35druantia

  Szerintem ez így korrekt. Nekem nincs bajom a dologgal.

 • 2007.11.16 15:51:32kovvacs

  Hé, nem az volt a petíció lényege, hogy lehessen CSAK szülésznővel szülni?

  Ebből az derül ki, hogy lesz ilyen.

  Nyilván baromira meg fogják szigorítani, hogy a szülésznő mennyire legyen tapasztalt. Ok, ez tuti szivatós, de már ez is nagy szám!

  Örüljetek, hogy nem kell hozzá doki.  Én személy szerint annak örülnék,

  ha

  lehetne

  választani

  kórházi szülést

  DOKI NÉLKÜL.

 • 2007.11.16 16:08:48nyunyóka

  Valószínűleg úgysem találnak majd olyan megoldást, ami mindenkinek tetszeni fog - nem is lehet. Továbbra is lesznek "lázadók", hogy miért nem lehet így-úgy-amúgy, stb.

  Én személy szerint a kórházi szülés híve vagyok, ahol helyben a dokim, akiben megbízok, és a segítség, ha netán baj van. Annak idején eszembe se jutott volna otthon szülni... Tudom, mindenkinek más, lerágott csont...

 • 2007.11.16 16:29:05Guruljka

  De kovvacs azt jelenti! A minap mindenki azt gondolta semmit nem ér az a bizonyos petíció, ezért írtam, hogy ennyit ér:) Csak számított az is valamennyit! Én meg örülök.

  Nem nem vagyok naív, hogy az miatt változtattak rajta, csak azt, hogy az is segített.

  Minden civil kezdeményezés csak jót tehet és kell, kell, kell.

  Ezek lépősek a cél felé: mindenki tényleg úgy szülhessen ahogy akar

 • 2007.11.16 16:46:38cozumel

  Igy van!

  Maris oriasi valtozas tortent az elso javaslathoz kepest.  Ugyhogy most gondolkodjon el mindenki, aki csak huhogni tud, hogy aaa, mi ertelme, nem hallgatnak meg bennunket, a mi szavunk ugyse' er semmit....  Ha eleg sokan mondjak, akkor bizony hangos az a szo. Ha eleg hangos, akkor bizony elobb-utobb kenytelenek fentrol is meghallani...;-)

 • 2007.11.16 16:57:18boribon

  Igenis. Jelentem, elgondolkodtam. :-)

 • 2007.11.16 18:55:22Mille38

  Én boldogan választanám a dokimat, akivel kétszer szültem kórházban. Tíz éve felvetettem neki, hogy mi lenne, ha otthon szülnénk, de akkor még féltettte az egzisztenciáját (ezt megértem). Most már elvállalhatná. Csak most meg esetleg kipottyanok a feltételekből, mert elmúltam 35 :(

 • 2007.11.16 19:06:37Vowel

  éljen!!!!

 • 2007.11.16 20:28:35karakterelgető

  én meg azért, mert rh negatív vagyok :(

 • 2007.11.16 20:57:49Dortje

  kovvacs! Én lényegében szülésznővel szültem kórházban. 2-szer jött be a doki, egyszer megnézett, majd a végénél és vart. Bár tény, hogy ő nem a fogadott dokim volt, mert az pont elment szabira...

  Én végig úgy emlékszem aszülésre, hogy a szülésznőmmel szültem "együtt". Mert a sok órához képest ez a 2+15 perc elhanyagolható. és akkor meg tök nem azzal foglalkoztam már, hogy ki van bent...el voltam mással foglalva.  Szerintem ez teljesen jó már, amit most kiokoskodtak az otthonszülésre. Ne legyünk telhetetlenek.

 • 2007.11.16 22:47:04cozumel

  Okoska!  Ebbben igazad van: sokat szamitanak az egyeni adottsagok is.  De egy torvenyt nem lehet individumokra lebontani, akkor nem ferne el a fovarosi Szabo Ervinben ez az egy paragrafus:-)  En nem tartom irrealisnak, hogy 35 felett kotelezo legyen a korhaz. Azert lassuk be, hogy nagyon sok terhesseg letrejotteben es szerencses kimeneteleben bizony orias szerepe van az orvostudomanynak, ebben a korcsoportban. Altalanossagban veve nagyobbak a kockazati tenyezok, igy a szulesnel is valoszinubb valamilyen komplikacio fellepese.  De azert hajra 35+ nok tarsasaga! :D:D:D

 • 2007.11.17 09:57:22marcangoló

  Ez olyan normális lépés volt, hogy el sem hiszem! Végre!

 • 2007.11.17 10:17:49liána

  Szerintem ez nagy előrelépes lesz az eddigiekhez képest, tényleg nem szabad elégedetlenkedni.  Személy szerint még mindig ambuláns szülés párti vagyok! Ennek mikor lesznek meg a feltételei, hogy ne úgy nézzenek az anyára, mint a véres rongyra, ha szülés után 3 órával haza akar menni? Remélem ez ügyben is születik törvény...

 • 2007.11.17 10:28:00manci

  Az volt az ügyes az egészben, hogy egy ilyen szigorú első javaslat után már sokkal kevesebbel beéred, mintha mondjuk ez az új lett volna az alaptervezet. És még a min. asszony is döngetheti a mellét, hogy lám ő meghallja a nép szavát. Ügyes volt!

 • 2007.11.17 11:12:50eino.

  Guruljka, te komolyan azt hiszed, hogy ez az egész szól valamiről? Ugyan, mennyiben társadalmi kérdés most az otthonszülés szabályozása? Jézusom. Egy megjátszós ,,liberális" (Magyarországon a szó nemes értelmében vett liberalizmust nem a magukat liberális értelmiségnek valló lények képviselik, mielőtt még hatalmas tévedésekbe esne valaki ) sem írt alá semmit azért, hogy ne zárják be pl. azt a kórházat, amely valóban bababarát szülészetnek adott otthont . Nem tiltakoztak azért sem, hogy ugyan már, ne duplájáért építsenek autópályát, mint amennyiért lehetne .(Sebaj , az most úgyis EU elkezd vizsgálódni, aztán szépen jönnek a büntik :// ). És hol van a tiltakozás az interaktív táblák propagálása ellen, ami kb. 40 milliárdba fog kerülni az országnak? Ebből hány iskolát, ovit, bölcsit lehetett volna meghagyni, netán felújítani, fejlesztő pedagógusokat felvenni? Na, de persze a nagyon liberális piacnak - mely mögött ott vannak a valós szereplők , méghozzá a politikában, jééé - kell a megrendelés. Úgy, ahogyan a méregdrága kakaóbiztos számítógépek, és a vizitdíj-automaták esetében is.  Tudod, utálom, ha hülyének néznek, és -társadalmi szempontból, legalábbis a jelent tekintve - álproblémákkal tematizálják a közéletet. Az sem klassz, hogy ennek tapsoltok. Miközben emberek millióinak szűkitik le akár tragikus mértékben a lehetőségeit, persze erről talán csak nagyítóval találhatunk posztokat, pedig a gyerekekhez is van némi köze a súlyos gondokhoz. (Posták, iskolák, rendelők,kórházak, vasútvonalak megszüntetése stb.. )

  Nem arról van szó, hogy ne lehetne örülni valaminek, ami jól sült el a végén (talán.) Hanem arról, hogy több, mint 1 hónapig ezzel a kérdéssel jóval többet foglalkozott a média, mint amennyit érdemelt volna a többi , jóval fajsúlyosabb kérdés helyett, melyeket még fel sem soroltam. Pl. kihagytam azt is, hogyan adhatta el az állam az FHB bankot sutyiban, az éj leple alatt. Ez a hír 1 hétig sem foglalkoztatta a sajtót, főleg nem vezető hírként!  Végül is lehet hazudni magunknak, hogy milyen szép az élet, és hűűű, elindult valami - de legalább ne nyilvánosan. Nem, nem indult el semmi, max. visszafelé. • 2007.11.17 11:39:13Brumibaby

  eino, személy szerint nme érdekel az otthonszülés/kórházban szülés vita, de meg kell mondjam, 100x, 1000x inkább, mint az ún. fajsúlyos kérdések. Azért járok a Porontyra, mert itt lehet fontos csontokat rágni. Mi a fontos csont? Nekem ezek:

  1. Tápszer vagy szoptatás

  2. császár vagy természetes

  3 bölsci vagy otthon

  4. szülő ágyában alvás vagy külön alvás

  5. igény szerinti szoptatűs v. szigorú napirend

  6. hurokkal védekezzünk vagy tablettával

  7. bio vagy nem bio

  8. darócruha v. műszálas pulóver

  9. hipermarket vagy sarki bolt

  10. talpmasszázs vagy antibiotikum

  11. orvos vagy sámán

  12. fiú vagy lány

  13. teknős vagy macska

  14. falu vagy város

  15. gyalog vagy autóval

  16 múzeum vagy játszóház

  17 labda vagy ugrálóvár

  18 halloween vagy pünkösd

  19 üvegfesték vagy falevél

  ...

  ...

  ...  de tudod mit, az, hogy az állam eladja-e az FHB bankot vagy sem...? Sz*rom le, bocs. Nem fontos. Nem az. Nekem nem. Azért jövök ide, mert itt másoknak se. És lehetnek itt még emberek rajtam kívül, akik ugyanazért jönnek ide, mert megtalálják ezeket a fajsúlytalan kérdéseket, amelyek betöltik az életüket. • 2007.11.17 11:57:13eino.

  Persze, nem az FHB-ról van szó, az a médiáról szóló példa volt, nem kifejezetten a Porontyé. De engem meg az zavar, hogy nem csak itt meg esetleg elvétve másutt olvasom, hallom , látom az otthonszülés körüli cirkuszt, hanem mindenütt.Méghozzá túl sok ideje és túl nagy felületen a probléma fontosságához képest. És ahhoz képest, hogy mennyi helyet foglal vesz ez el a valódi, a gyerekekkel és a mindenapokkal kapcsolatos anyagi és morális gondoktól itt is. Más örülni valaminek a Porontyon, és más úgy tenni, mintha végre történt volna valami társadalmi értelemben. Az utóbbi bosszant. De ha csak engem, akkor nyilván velem van a gond. .  Nem vagyok mazo, tehát ne jöjjenek a kövek. Mondjuk visszadobni meg lusta vagyok, meg takarítanom is kell. • 2007.11.17 12:07:57manci

  Én egy kicsit attól félek, hogy akkor most pár évre jól letudták a szülő nőket. Pedig a kórházi szülések házatáján is volna mit renberakni, mama és bababará szabályokat hozni, elkélne egy kis lóvé is új, kultúrált szülőszobák létrehozásához, meg ugye a gyermekágyas osztályok bővítéséhez (hangsúlyoznám: nem szűkítés, mint ami most megy, hanem bővítés!!!).  De ugye ezek körül nincs más csak néma csend. Pedig egy kicsivel több nőt és gyereket érint a téma...

 • 2007.11.17 12:18:12napos oldal

  én is úgy gondolom, hogy aránytalanul nagy súlyt kapott ez a téma. szemben egy csomó babamamás másikkal.

 • 2007.11.17 12:42:54marcangoló

  Manci, igazad van, de most az egyszer nem akartam köcsög lenni, és kötözködni. :-)

  Pont azt ecseteltem tegnap, hogy ezzel a kis koncccal most mindenki befoghatja a száját, aki arról beszél, hogy a kormány nem hallgat senkire...

 • 2007.11.18 10:00:36Yuki

  Nekem az a gondom, hogy az évi 5-600 otthon született gyerekhez képest nagyságrendileg több születik kórházban, és nem csak a választási lehetőség hiánya miatt. A kórházi szülések és feltételek emberségesebbé tételével senki nem foglalkozik. Sokkal többe kerülne, és az anyagi korlátok miatt kevésbé látványos, hangzatos intézkedéseket lehetne csak hozni.

 • 2007.11.18 13:11:12B-

  marcangoló: nekem az az érzésem, hogy most kezdett el szülni az a generáció, akik már vezető beosztásból mennek gyesre. Akik már nem azon szocializálódtak, hogy a férfiak szava előtt mosolyogva bólogat a "rendes nő". Közhely, hogy a nők egyre idősebben szülnek: azok, akik a rendszerváltás után karriert építettek, megszokták, hogy férfiakat utasítanak vagy csak egyszerűen önállóan gondolkoznak, most harmincasok, és most szülik az első-második babájukat. Én ennek tudom be a változásokat. Ennek a rétegnek pénze is, kapcsolatai is vannak, és nem mellesleg tök más a fellépése. Szerintem ennek is betudható, hogy hirtelen megjelentek nyilvános helyen a pelenkázók, a szoptatósarkok és a többi.  Persze lehet, hogy ezek már korábban is voltak, de én csak most figyelek oda, mert most érdekel. De a Poronty is mostanában indult. Vagy a Velvet trend-kiveséző cikkeiben is tökre nyiltan megjelenik, hogy a cikkíróknak kisgyerekük van, és ez hat a szempontjaikra.  Szóval szerintem generációváltás van, és ez a generáció ki fogja követelni magának, hogy ne "ketteske" legyen a kórházban. Már csak öntudatlanul is, hiszen nem ehhez van szokva. Nem fogja hagyni, hogy csak azért, mert terhes/kisgyereke van, belekényszerítség egy olyan női szerepbe, amin már egyetemista korában is csak nevetni tudott.

 • 2007.11.18 13:31:35jidele

  B: ez tök érdekes meglátás. lehet benne vmi

 • 2007.11.18 14:20:39Guruljka

  Mi is történt az otthonszüléssel?  1. Egy baba halála kapcsán a média felkapta a témát, de dolga szerint (!) rávilágított arra a tényre, hogy van rá igény és hogy hiányzik a szabályozás  2. Elkezdett a témával intenzívebben foglalkozni a szakma és a szaktárca (!)  3. A szakmai szervezetek ajánlásokat nyújtottak be a szaktárcához, miközben az érintett pórnép vitázott a dologról, ahol tudott  4. Elkészült egy tervezet  5. A tervezet senkinek nem tetszett. Ezt minden érintett a szenzációhajhász médián keresztül nyilvánosságra is hozta.  6. Civilek petíciót nyújtottak be a szaktárcához, hogy változtasson a tervezeten.  7. Szakminiszter bejelenti változtattak és társadalmi vita lesz.  MI A RETKES RETEK EZZEL A BAJ??????????????  Miért nem lehet ennek egyszerűen örülni?  Megmondom: mert ez egy mélyen beívódott rohadt szokás ebben az országban, hogy képtelenek vagyunk annak örülni ami jóra fordul, helyette egyből azt kezdjük el sorolni, hogy mennyi más szar bajunk van még!  Majd hozzá tesszük, hogy szart sem ér ez a kis jó, mert a többi probléma sokkal súlyosabb!  De áruljátok el nekem, ha a mi édes-drága politikusaink ugyanazt kapják a pofájukba amikor nyilvánvalóan lopnak, mint amikor a felmerült igényekre folyamatosan reagálnak, akkor ugyan mitől lenne kedvük azzal foglalkozni, hogy mégis mit akarunk????????

  Úgyis újraválasztják őket, mert nincs helyettük senki más!!!!  De hogy visszatérjek. Eleinte mindenki baromságnak tartotta a blogos vitát, mert:

  az úgy sem érdekel senkit, semmi értelme.

  Majd a vitákról cikkek születtek, tehát aki nem vitázott az is megtudta, hogy ez bizony sokakat hevesen foglalkoztat.

  Mikor túlnőtte a témához kapcsolódó postok mennyisége a súlyát, akkor szépen elszabotáltunk egy egész posztot.

  Majd megtörténtek az első lépések szakmai szinten.

  amire ismét az volt a reakció: nincs értelme úgy sem fog vele foglalkozni a törvényalkotó hanem megy a saját feje után.

  Aztán a törvényalkotó mégis foglalkozott vele.

  Amiről elmondtuk, hogy semmi értelme, mert marad minden a régiben.

  Jött a petíció, amiről gyorsan leírtuk, hogy ennek aztán semmi értelme.

  Folytassam még?

  Végig azt szajkóztuk, hogy úgy sincs értelme, mert nem fog változni semmi! És amikor a vége felé úgy tűnik, hogy mégis volt értelme az egésznek, mert alakul a molekula, akkor egyetlen mondattal azt mondjuk: az egésznek nincsen értelme!!!  Bocsánat, de ez agyrém!!!!

  Én nem azért vitatkoztam itt napokon át, mert úgy gondoltam, hogy nincsen semmi értelme!  És bocsánat, de nagyon örülök, hogy egyre inkább úgy tűnik nekem lesz igazam, és VOLT ÉRTELME tépni a szánkat ezen a témán!  Végül ez nem jelenti azt, hogy akkor most dőljünk hátra mert innentől Hawaaii, dizsi napszemüveg van! Hanem pontosan azt kéne észrevenni, hogy esetleg mégis van időnként bizonyos ügyekben értelme alulról, civil módon változásokat kezdeményezni, mert ebben az ügyben ez működött.  Aki azt hinné annak szólok, ez nem a liberális értelmiség privilégiuma!!! Nem is tőlük kéne várni a bölcsi és a többi kérdés megoldását sem!  Persze lehet koncnak tekinteni és ülni tovább a babérjainkon és mindenért a poltikát szídni. Lehet, csak annak mi is az értelme?

 • 2007.11.18 16:32:27cozumel

  Guruljka, -B!  Nagyon hianyzik innen egy bologatos ikon:-)  Nagyon utalom azt a hozzaallast, hogy "vegulis ez csak egy kis reteget erint, vannak ennel sokkal fontosabb gondok...blablabla...".  Mindannyian beletartozunk egy kis, jelentektelen retegbe valahol. Ezen reteg tagjaikent megprobaljuk ervenyesiteni az akaratunkat, meg akkor is, ha a tarsadalom nagy reszenek ez nem tetszik.  Hol itt a problema?  A toloszekesek is milyen kevesen vannak, vegulis vannak nagyobb tarsadalmi problemak, mint azok a rampak...  Es Guruljka kiemelt egy nagyon fontos motivumot: egy kisbaba meghalt. Ennek a szenzacio erteke oriasi. Valamiert a korhazi babahalalozasnak nincs ekkora szenzacio erteke. Durva, de ennyi eleg volt katalizatornak.  Az a tobb tizezer anyuka, aki tovabbra is korhazban szeretne szulni, de embersegesebb banasmoddal, vegigjarhatja a tarsadalmi kezdemenyezes ugyanezen rogos utjat. Csak kurva sokat kell am pofazni, nem lehet feluton beleunni:-)

 • 2007.11.18 21:43:08jidele

  Guruljka, és megint csak ott a pont.

  Kérem szépen, ez már majdnem olyan, mint egy felnőtt demokráciában :)

 • 2007.11.19 06:10:46Gesztenye

  Nem értem, hogy itt a porontyon miért kellene pl. az FHB Bankkal foglalkozni. Ha azért akarom a hajamat tépni, akkor máshova megyek.

  Ami az otthonszülést illeti: bár már lassan minden paraméterem kizáró, mégis örülök annak, hogy lesz választási lehetőség! Csak a két tábor egymásnakesését ne kellene olykor látni. Mindenki tisztelje a másik választását! És az otthonszülők vállalják a felelősséget, ne vakon írják alá azt a rohadt papírt, mint ahogy az régi jó magyar szokás. Azután meg utólag megy a magyarázkodás, hogy de hát nem is tudtam, hogy mit írtam alá...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta