SZÜLŐSÉG

Aláírásokkal tiltakoznak az otthonszülési javaslat ellen

2007. november 15., csütörtök 11:54

Közéleti személyiségek írták alá azt a petíciót, amelyben arra kérik az Egészségügyi Minisztériumot, vonja vissza az otthon szülés szabályozására tervezett szempontrendszert és a jogalkotásban támaszkodjon a bábákra.


A Szülők a Szabad Születésért Társaság honlapján közzétett petíciót eddig több mint 180 ismert személyiség, köztük írók, költők, színészek, zenészek és újságírók írták alá. Megállapításuk szerint a készülő szabályozás csak látszólag legalizálja az otthon szülést, és nem szolgálja a bábák, az anyák és a babák érdekeit.

Véleményük szerint a törvény tervezéséban kórházi szülészekre támaszkodni hiba, hiszen aki még nem kísért otthon szülést, nem tudja megalkotni annak feltételrendszerét. Érthetetlen, hogy az egészségügyi tárca miért ragaszkodik ahhoz, hogy orvos legyen jelen az otthon szülésnél. Az állam dolga az lenne, hogy támogassa azokat a nőket, akik otthon szeretnék világra hozni gyermeküket és ne kényszerítse őket mondvacsinált indokokkal kórházba.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.15 12:15:38dmz

  Én ezúton indítom a petíciómat hogy a férfiaknak is legyen joguk a szüléshez és a terhességhez!!!! ;o))

 • 2007.11.15 12:35:39ikrekmama

  Tessek, Menyhart Jeno is alairta, akit kedvelek, de mi koze neki a szulesz-nogyogyaszokhoz???

  En meg peticiot nyujtok be, hogy szuntessek be a szuleszorvos kepzest, elegek a szulesznok :P

 • 2007.11.15 12:37:33napos oldal

  szerintem meg a kosz monnyon le

 • 2007.11.15 12:55:02boribon

  Nem foglalok állást a kérdésben, de azért azon jót nevettem, hogy még mielőtt megnéztem az aláírásokat, már fejből legalább a fél listát el tudtam volna mondani. Aki ma Pesten liberális értelmiséginek vallja magát, és csak egy kicsit is számít a neve, annak gyakorlatilag állapotbeli kötelessége volt aláírni ezt a petíciót. (Bocs, ma pikírt kedvemben vagyok.)

 • 2007.11.15 12:56:12boribon

  Na, jó, hogy ne csak undokoskodjak: a felvetés jogos, csak nem hinném, hogy bármit is elérnek vele. Azért hajrá...

 • 2007.11.15 12:59:40napos oldal

  állapotbeli kötelessége :DDDD

  ezt szabad használni?

 • 2007.11.15 13:04:06kiscica33

  Hát azt hiszem hogy ezt már írtam, de kis országunkban nincs más gond, csak az, hogy pár száz kismama otthon akar szülni.

  Tudom, hogy nekik ez a legnagyobb gond, de az ún. liberális értelmiség foglalkozhatna nagyobb gondokkal is. Pl szegények helyzete, romák, környezetvédelem, egészségügy rendbetétele, stb....

 • 2007.11.15 13:04:17boribon

  Napos oldal, ilyen randa esős napon mindenkinek szabad mindent. Nem védjegyes... :-)

 • 2007.11.15 13:19:35rnagy8

  Csiszár Jenő, szigligeti lakos - micsoda szakma...

 • 2007.11.15 13:21:16Guruljka

  VÉGRE!  Igen én liberális vagyok. És iszonyú régóta várom, hogy legalább halvány jelei legyenek annak, hogy egyszer csak életre kel Magyarországon a civil szervezkedés. Ez pedig az! Végre nem valamelyik mutyizó párt alakított látszólagos civil csoportot, hogy a kőkemény politikai érdekeit színezze át, hanem civil értelmiségi emberek emeltek szót a SZÜLŐ NŐKÉRT!  Tessék neki örülni!  Mérhetetelenül elszomorító nekem ilyenkor olyasmiket olvasni, hogy úccsincs értelme, miközükhozzá...

  Miközben valakik próbálnak tenni valamit végre nem magukért és nem pénzért, hanem párszáz szülő nőért. Nem kéne úgy beszélni róluk, mint a mi kis héétköznapi politikusainkról...  Ez a petíció, egyébként pontosan annyit fog érni, amennyit az anyák hozzátesznek erkölcsi támogatásban!  Így műkszik a politika és pontosan így lehet rá nyomást gyakorolni. De aki elégedett mindennel, ahogy van, az tényleg ne törődjön vele. Komolyan.

  Aki viszont nem elégedett mindennel, az gondolkodjon el ezen az egészen.

  Ez ugyanis nem az otthonszülésről szól, hanem arról, hogy MINDEN NŐNEK legyen joga olyan szüléséhez amilyet akar.

 • 2007.11.15 13:36:33boribon

  Guruljka, mondtam, hogy ma pikírt hangulatomban vagyok. Bocs. Sőt, cinikusban.

  És amit hozzátettem, komolyan gondoltam, vagyis, hogy a petíció minden mondata jogos, és helyénvaló,és drukkolok is, hogy elérjenek valami változást, csak borzasztóan szkeptikus vagyok, arra nézve, hogy elérnek-e bármit is. Nem azért, mert azok rosszak, akik aláírták, hanem mert nálunk - szerintem - sajnos nincs még ekkora szava az értelmiségnek, legyen az akár liberális, akár konzervatív. De az erkölcsi támogatásom az övék...

 • 2007.11.15 13:45:32ikrekmama

  Lehet, hogy tulfejlett (vagy) alulfejlett a humorerzekem, de nekem akkor is vicces, hogy Menyhart Jeno (na mar megint vele jovok), aki azt az orokbecsut enekelte volt, hogy "Hello baby, te nyomorult allat" alairta ezt, na.

  Mivel meg en is liberalis vagyok, mindenki azt ir ala, azt nyujt be, amit akar, mert abban

  egyetertek, hogy az jogokat biztositani kell minden egyen szamara. (Hogy ilyen konyhanyelven fogalmazzam meg.)

  Vig Misit szemelyisegehez mar jobban passzol a peticio.

  De mostan azert nem fogok Guruljaktol bocsanatot kerni, mert eszembejutott egy vicces dolog :)

 • 2007.11.15 14:00:13Guruljka

  boribon, egy kicsit sem haragszom rád és ilyen szinten nem is neked szólt amit írtam, hanem általában mondtam. Én elragadtattam magam no..

  Az a baj, hogy a mi társadalmunk, úgy bele van fásulva a politikai cirkuszba, hogy már nem is keres kiutat belőle, csak egyszerűen elzárkózik tőle.

  A világ fejlettebbik felén mindig a civilek lépnek a politika farkára. Ott sem megy könnyen. De itt ez égetően hiányzik.

  Azért érzi magát mindenki egyre sz*rabbul, mert senki nem bírja a politikát fejbe kólintani, hogy álljon már le. Lassan már az is politikai kérdés Mo-on, hogy mikor viszik el a szemetet. De mit taglalom mindenki tudja, hogy komplett agyrém az egész.

  Erre csak az efféle civil szövetségek válaszolhatnak. De abban igazad van, hogy önmagában ez semmit nem ér. Csak akkor van értelme, ha az így-úgy érintettek képesek arra, hogy azt mondják: tényleg elég már a bohóckodásból! Például itt. Ha most itt 200 HSZ lenne arról, hogy helyes, tök jó ez a petíció, és ez történne a többi babás fórumon is, akkor azt már hidd el nekem, hogy komolyan vennék.

  Az EŰ Minisztériumban most is sajtófigyelnek és néznek minden otthonszülésésel kapcsolatis hírt, cikket stb. És különösen nagy segítség ám nekik az érintett közvélemény megszondázására, hogy olvasgathatnak ilyen babás blogokat fórumokat...

 • 2007.11.15 14:06:43ikrekmama

  Jaj en meg mar azt hittem, hogy nekem szolt Guruljka doralasa, engem meg nem is emlitett...

 • 2007.11.15 14:07:01Guruljka

  Pepa, miért kéne tőlem bocsánatot kérni?

  Dehogy kell.

 • 2007.11.15 14:07:11ikrekmama

  dorgalasa, javitva

 • 2007.11.15 14:07:43ikrekmama

  akkor jo

 • 2007.11.15 14:15:40manci

  Oké, igenis tessék normális, betartható szabályrendszert alkotni az othonszüléssel kapcsolatban!  És még valami mellett szeretném felemelni a szavam: tessék minden magyar kórház szülészetén biztosítani a felesleges beavatkozásoktól mentes szülés lehetőségét! És felhívnám a figyelmet arra, hogy a kórházösszevonásokkal, a szülőszobák számának csökkentésével pont az ellenkező irányba megyünk, mert egyszerűen a zsúfoltság miatt lehetetlen lesz megvárni, hogy egy kismama a saját tempójában megszülje a gyerekét.  Ugyanis a szüléseket nem lehet ütemezni, mint egyes műtéteket: pl. frontok idején sokkal több kismama szül.  Nem akarja ezt néhány liberális értelmiségi aláírni? :)

 • 2007.11.15 14:17:30Guruljka

  manci, ha számítok én aláírom:DDD

 • 2007.11.15 14:27:08manci

  Guruljka: akkor számítok rád! :)

 • 2007.11.15 14:27:33napos oldal

  és tessék bölcsit biztosítani minden kórházban és otthon született gyerek számára!

 • 2007.11.15 15:04:20Guruljka

  Áh napos oldal, a bölcsi téma a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz tartozik, azok ezt nem nézik...

  De azt is aláírom:)

 • 2007.11.15 15:06:33vasszűz

  Jó ez a petíció, de szerintem ha civilek is aláírhatnák (biztos sokan megtennék) még nagyobb visszhangja lenne. Urambocsá' még hatása is.

 • 2007.11.15 18:38:36Ditke

  Napos oldal, Guruljka, azt a bölcsi petíciót csináljuk meg! Már lenne 3 aláírás....

  Egyébként szeretnék egy olyan petíciót is, amin kifejezhetjük azt, hogy kezd elegünk lenni az otthonszülés körötti cirkuszból. Szóljon mondjuk arról, hogy "legyen már vége".  Tudom, car a javaslat és az otthonszülőknek nem felel meg, beszélgettünk már erről eleget, kifejeztük a véleményünket. De a 'minyisztérium akármennyien és akármilyen formában, és akármilyen petícióval és akárkik (bevallom a celebek fele nekem a vidékinek nem mond semmit....) tiltakozzanak is, nem fogja megváltoztatni a javaslatot. Ha mégis, akkor halleluja, és rendezzünk örömünnepet, majálist novemberben. De több éves közig gyakorlat (és minyisztériummal való harcok tömege) után nyugodtan kijelentem, hogy ezt a novemberi majálist nem ebben az ügyben és nem idén fogjuk megülni.  Egyébiránt csak a kisgyerekes témában ezer ötletem lenne a petícióra. Pl. a fenn emlegetett bölcsi: a gyerekek többségének vidéken nincs bölcsije (pláne a falvakban), holott alkotmányos alapjog. Nos? Ez ellen egyik celebnek sincs tiltakozni valója? Gondolom az ő gyereküknek van bölcsi. Pesten Dunát lehet azzal is rekeszteni, ha meg nem, akkor "Kisbuci Géza" gyerekének akkor is lesz, bezzeg Kovács Józsika kulcsos gyerek, 2 évesen. Neki nincsenek alkotmányos jogai, ugye?

  Meg ugye a média is csak azzal foglalkozik, hogy ilyen-olyan hosszú a várólista. Azzal nem, hogy az ország nagy részén nemhogy várólista, bölcsöde SINCS.

 • 2007.11.15 21:16:52Vowel

  én is aláirom. Hol kell?

  Bölcsis dolgot is simán, azonnal.

  és azt is,h MINDEN kórházban lehessen emberhez méltóan megszületni, és szülni.

 • 2007.11.15 21:54:25napos oldal

  (ez a bölcsis dolog onnan jött nálam, hogy azt hiszem tegnap olvastam druantia kis beszámolócskáját a témában, és jócskán felment a pumpa, hogy ez komoly???? ja, persze, druantia nyilván teljesen egyedül van ezzel a problémával, ez egy ilyen egzotikus, elszigetelt jelenség...

  volt hétfőn bölcsis kalandom, de az kismiska ehhez képest. annyit azért megtudtam, hogy a gyerek 5 (ÖT) éves koráig a szerencsén múlik, hogy van-e bölcsi/ovi.)

 • 2007.11.15 22:13:30Ditke

  (Napos oldal, én nem olvastam, csak hugom levelezett egy fél évet a Családügyi minisztériummal, a helyi közig hivatallal és a városi polgármesteri hivatallal, amely településen dolgoznak a szülők és ahová evidens lett volna vinni a gyereket. Mókás kis paksaméta, mindenki mutogat a másikra, hogy oldja meg a kislány elhelyezését a másik hivatal. Megérne egy tv ügyvédjét.... Jah, megoldották, gyedre jött a sógor, most meg egy nagyobb falu bölcsije befogadja tavasztól, mert lejár a gyed. De mindez az eredmény egy év harcolásba került. Majdnem ki is nőtte a bölcsit.)

 • 2007.11.15 23:23:36gentizsu

  Tagja vagyok annak a társaságnak, akik ezt a petíciót összehozták, és azt tudom javasolni mindenkinek, aki szívesen látna petíciót ilyen vagy olyan ügyekben, hogy szervezze meg az érintetteket, és kezdjenek el nyomulni. Ha nem tetszik a rendszer, változtassuk meg. Ahogy Ghandi mondta: magad légy a változás, amit a világban látni szeretnél.

 • 2007.11.15 23:38:27cozumel

  Alairom. Hol kell?

  Ja, es a bolcsist is, meg a korhazi szulesest is.

  Kicsit b.szogassuk mar a politikusainkat, ne csak ok tegyek velunk! :-)))

 • 2007.11.16 01:34:46trollkotze

  dmz

  Mostantól hívjatok Lorettának :)

 • 2007.11.16 07:47:33Ditke

  Gentizsu, ezt szervezni kell????? Régen rossz, ha csak azért nyomulnak egy ügyben a celebek, mert megszervezik őket. Pont ők azok, akiknek nyitott szemmel kéne járniuk a világban. Ha ilyen kezdeményezésekhez adják a nevüket, és hisznek is abban, hogy történhet valami, ha hangoztatják, őket talán jobban meghallják a döntéshozók (különben miért is írnák alá?), akkor szerintem illene szétnézni, hogy van-e még segíteni való, ami mellé oda lehet és kellene állni. És nem azt várni, hogy felkérjenek, mint egy fellépésre ..... Ilyenkor az jut eszembe, már bocsánat, hogy gázsi is van?  Tudom-tudom, mi vagyunk a 10 millió kolompbűvölt birka országa, de ennyire?????????

 • 2007.11.16 11:39:19hamsa

  Hát persze, hogy szervezni kell, meg kell fogalmazni röviden és tömören, azt el kell küldeni a többieknek, ők esetleg javasolnak 1-2 módosítást, aztán a végén mindenki aláírja és eljuttatja stb. Ez már szervezés - nem a rossz, bürokratikus értlemben persze. Én libsiértelmiségi eddig ilyenekben vettem részt - lehet, hogy lehet spontánabban is, habár nem hiszem. És volt olyan is, amivel pl. nem értettem egyet, vagy nem abban a formában, aztnem írtam alá. De általában ha valakinek fontos egy probléma, akkor mege is rátalál az aláírandókra, és aki meg petíciót szervez, az ismeri azt a kört, ahol érdemes aláíratni. Aztán jöhet a hólabda-effekt - az a jó, ha jön.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta