Nem árt a magzatnak, ha anya néha leissza magát?

Az alkalmankénti lerészegedés valószínűleg nem ártalmas a magzatra, legalábbis egy nagy összesített elemzés az Oxfordi Egyetemen erre az eredményre vezetett, számol be az MTI.

A kutatók több mint 3500, a terhesség alatti alkoholfogyasztásról írt tanulmányt gyűjtöttek össze az 1970 és 2005 közötti időszakból, majd ezek közül válogatták ki azt a 14-et, amelyek kifejezetten az alkalmankénti terhestivornyázás hatásaira irányultak.

Számottevő bizonyítékot nem leltek arra nézve, hogy az alkalmankénti iszogatás káros volna a magzat fejlődésére, kivéve egyetlen tanulmányban, ám ez olyan nőkre irányult, akik a terhesség teljes ideje alatt rendszeresen kirúgtak a hámból.


A kutatók hangsúlyozzák: "csak mert nem találtuk a káros hatásra bizonyítékát, ez még nem jelenti azt, hogy ezek nem is léteznek". Mindazonáltal rámutattak, hogy egyelőre felesleges aggodalmat kelteni a kérdésben, írja az MTI.

Ezzel szemben a rendszeres alkoholfogyasztás az eddigi vizsgálatok tanúsága szerint különféle fejlődési rendellenességeket (alacsony születési súly, születési rendellenességek, agyi fejlődési zavarok) okoz.
Oszd meg másokkal is!
Mustra