SZÜLŐSÉG

Tesókocsi: egymás alatt, mellett vagy mögött?

2007. november 13., kedd 15:00

Elég régóta különböző fórumokon válaszolgatok az anyukák kérdéseire, hogy kis korkülönbséggel született gyerekeiknek milyen babakocsit vegyenek. Azt gondoltam, hogy most itt összegyűjtöm a tapasztalataimat nektek, hátha így könnyebben elérhető mindenki számára. Hogyan válasszunk babakocsit?

Nálunk 15 hónap van a két gyerek között. Mikor a kicsi megszületett, Édua még nem tudott járni csak kapaszkodva, ezért volt egyértelmű döntés a testvérkocsi. A választási szempontjaink: kényelmes legyen a gyerekeknek, legalább az egyik fele teljesen vízszintbe dönthető, könnyű (legalábbis a kategóriájában), könnyen összecsukható, nagy csomagtartója legyen és viszonylag "olcsó" ezeknek megfelelően első (és legtutibb járgányunk) egy Graco Stadium Duo lett.Több mint két éven át mindennap nyúztuk - mivel mindenhova szinte gyalog járok Pesten a borzalmas aluljárók és tömegközlekedési eszközök miatt -, napi több kilométert tettem bele, de persze megjárt pár Mesterségek Ünnepét, ilyen-olyan fesztivált is, szorgalmasan nyelte az őrbottyáni port és az egyéb kirándulásokét. A havi két Tescós bevásárlást (négyes busszal) majdnem elfelejtettem, pedig szegénynek meg volt pakolva olyankor rendesen a maximum 5 kiló teherbírású csomagtartója is. A füléről meg nagy pelenkászsákok lógtak.

Mikor kiköltöztünk ide külföldre, nagy szívfájdalommal hagytam otthon, mert bár a paraméterei kétgyerekes mivoltához nagyon kedvezőek (13 kg) de a repülőtársaság nem vállalta ilyen nagy kocsi szállítását. Mondjuk utólag azt mondom szerencse, mert az egyszemélyes Pierre Cardinunkat tönkrevágták rendesen.

Muszáj volt ismét tesókocsit szerezni, aki ismer minket az tudja, hogy nem tudunk megállni. Reggel bemegyünk a városba és estig meg sem állunk, csak rójuk a köröket, ha meg nem a városban akkor a közeli erdőben rohangászunk – ja igen, bírja nagyon a terepviszonyokat is, csak néha az első bolygókerekek akadnak el - a gyerekek meg szeretnek délután szunyálni egyet benne.

Egy esernyőre csukható ikerkocsira esett a választásunk, amely sajnos elég rosszul vizsgázott. Elsősorban nem fértek el benne a gyerekek, állandóan átlógtak a másikhoz ami nagyon kényelmetlen volt - ezzel szemben a Gracoban Édua simán tud úgy aludni, hogy oldalára fordul és felhúzza a lábait -, folyton mozgott ide-oda a két felső összeköttetés nélküli karja és nehéz volt manőverezni vele. Ráadásul a szegény új kocsi egyik rúdja eltört egy hét használat után. Visszavittük a boltba, ahol simán visszafizették a pénzünket és visszavették a kocsit, mondván biztosan anyaghiba de ha már nem bízunk meg ebben a fajtában, azt is megértik.

Végül az e-bayen kalandos úton vettem egy vadiúj Graco Stadium Duot töredék árért. Én az egymás mögött lévő ülésű babakocsikat preferálom mert kényelmesebb a gyerekeknek, szélessége mint egy egyszemélyes babakocsié, a hossza meg azért jó (a első és hátsó kerekek közötti távolság), mert könnyedén fel tudom billenteni az alacsonypadlós BKV-buszokra akkor is, ha az nem áll meg közel a járdához. A súlya 13 kiló. A mienknél külön imádnivaló a nagy tálca a gyerekek előtt, kényelmesen meg lehet őket így etetni és játszani is tudnak rajta. Nálunk a régi lakásnál olyan lift volt amibe nem fért bele hosszában a kocsi, ilyenkor kivettem a gyerekeket (kicsit a kendőbe, pelenkás-hátizsák a hátamra, nagyot beállítottam a sarokba), fél kézzel összecsuktam a kocsit és így már mehettünk is fel.

Egyetlen hátránya, hogy az első ülést nem lehet teljesen vízszintbe hajtani, mint a hátsót (ami korkülönbséges testvérek esetében nem nagy gond, csak ikreknél lehet az, mikor még nagyon kicsik). Ezzel szemben a hagyományos ikerkocsiknak keskeny a fekvőfelületük már egy egyéves gyereknek is, szélességük miatt pedig nehéz velük kanyarodni, esetleg a járművek belsejébe benavigálni magunkat. Amelyiknél nincs fix összeköttetés a felső kar között (tehát esernyőre és nem lapracsukhatóak) azoknál külön hiba lehet az oldalirányú ide-oda mozgás, a karok különböző állásba deformálódhatnak és igen kényelmetlen lesz közlekedni velük.

A legújabb divat szerint az egyik gyerek a másik ALATT fekszik, de ezt semmiképpen nem ajánlanám a hezitáló anyukáknak, több okból. Mert bár a szülőknek könnyű tolni, de gondoljatok bele, szerencsétlen kicsi, aki alul fekszik (többnyire a csecsemőt dugják ide) mennyi port és egyéb káros anyagot (porladó madár- és kutyaürülék, kipufogógáz) lélegez be egy séta során. Számomra ez döbbenetes... Viccből egy bababoltban kipróbáltuk, mondanom sem kell, egyik gyerekem sem szeretett volna alul ülni.

Természetesen ezeken a típusokon belül van ezer meg ezer variáció, van százezer fölött olyan egymás mögött ülős aminek az ülései szembefordíthatók, van háromkerekű sportosabb változat, érdemes a bababoltokban mindegyiket kipróbálni akár gyerekkel is.

Utána még mindig ráér eldönteni az ember lánya, hogy használtan, olcsóbban veszi-e meg vagy a családtól ezt kéri az új családtag születése alkalmából. Végül: ha láttok egy csajt Budapest utcáin tesókocsit tolva, figyeljetek, mert ha járdaszélhez érek, fel kell pattannom a végére, ugyanis csak így tudom felemelni a hatvan kilómmal a gyerekekkel és cuccokkal együtt körülbelül ötvenkilós kocsi elejét. Lehet röhögni majd.

Hicudzsi

1. Phil and Ted Sport Doubles 396 Font kb. 146 000 Ft
2. Century Double Pushchair 80 Font kb. 29 600 Ft
3. Graco Stadium Duo 48 990 Ft

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.13 15:31:23Mamszi

  Szerintem ha már tud rendesen járni, elég egy testvérfellépő, sok fajtát láttam már, van lépcsős és van szélesebb is, amire akár rá lehet ülni. Kérdés, hogy milyen babakocsihoz lehet csatlakoztatni, vannak univerzálisak és vannak, melyek csak bizonyos márka bizonyos tipusaihoz jók.

  Szerintem testvérbabakocsinál jobb, ha egymás mögött vannak, mert a közlekedésben is egyszerűbb, igaz, liftbe nem lehet szállni, de olyannal sem mindig, ahol egymás mellett vannak az ülések.

  Egymással szemben meg nem igazán jó, csak ikreknél.

 • 2007.11.13 15:31:23Mamszi

  Szerintem ha már tud rendesen járni, elég egy testvérfellépő, sok fajtát láttam már, van lépcsős és van szélesebb is, amire akár rá lehet ülni. Kérdés, hogy milyen babakocsihoz lehet csatlakoztatni, vannak univerzálisak és vannak, melyek csak bizonyos márka bizonyos tipusaihoz jók.

  Szerintem testvérbabakocsinál jobb, ha egymás mögött vannak, mert a közlekedésben is egyszerűbb, igaz, liftbe nem lehet szállni, de olyannal sem mindig, ahol egymás mellett vannak az ülések.

  Egymással szemben meg nem igazán jó, csak ikreknél.

 • 2007.11.13 17:28:53Allia

  A testvérfellépővel az a gond, hogy ha már járni fáradt, akkor állni is fáradt. Tapasztalat.

  Ami nekem nagyon tetszik mostanában (szintén 15 hó lesz a különbség a középső és a pöttöm között, de már most, 12 hósan egész ügyesen jár) az az úgynevezett buggypod, azaz testvérülőke (www.kekpanda.hu/category.php?bid=OLM076) Kvázi ugyanaz, mint a fellépő, de ülés. A tesókocsival az a gondom, hogy ha egyedül akarom vinni a kicsit, akkor minek vigyek két ülésnyi kocsit?

 • 2007.11.13 18:28:49Conodonta

  Nálunk a két kicsi között 13 hónap van, és Cam Trolley kocsink volt és nagyon szerettük. Sokáig használtuk, a kicsi 2 éves korában adtuk el. Talán egyszer vagy kétszer volt olyan mókás alkalom, hogy csak a kicsi volt benne, és aki szemből látott bennünket ott röhögött, hogy üres babakocsit tolok. Amikor a nagy bölcsibe került, akkor váltott babakocsival oldottuk meg, mentünk a tesókocsival, jöttünk az egyszemélyes kocsival. Mi nagyon szerettük, az volt a kedvenc babakocsi, csak a harmadik (nagy) gyerekünk lázadozott, hogy ő nem ülhetett sehova...

 • 2007.11.13 18:50:40Pumatex

  Hicudzsi, merre szoktatok kószálni? Csak hogy megfigyelhessem az emelős eseményt. :D

  Amúgy ha meg van pakolva a mi babakocsink (PegPerego, egybabás, de még a jó nehéz mózeskosár van rajta), akkor az is tud lenni 40-45 kg gyerekkel együtt. És mivel lift nincs, ezt gyalog kell felcipelni, igaz, csak az elsőre de a 108 éves bérházban az is van vagy 5-6 m magasan. Egyszer majd megszámolom a lépcsőket.  Írjatok tapasztalatokat sokat, mert gyűjtöm. Nemsokára (tervek szerint) jön a következő és ha Panna még nem lesz 2 éves (ha sikerül). Úgyhogy akkor mi is tesókocsival tervezünk nyomulni... :D

 • 2007.11.13 19:42:47jidele

  nővéremnek ikrei vannak, hozzájuk egy dr. baby márkájú, egymás mellett ülős ikerkocsi (máshol más néven árulják). Mit mondjak, egy élmény a 2gyerekkel közel 30 kgos kocsit navigálni, miközben el van törve a fék, és időnként beakad, vagyis megáll.

  Az egymás mellett ülősnél figyelni, kell, hogy külön lehessen dönteni a háttámlát.

  Barátnőm Angliában dada, ő imádta a Phil&Tedet. A nagyobbik gyerek pedig nem engedte a kicsit alulra rakni, ő akart ott ülni.

 • 2007.11.13 20:07:23kanga

  AZ enyemek kozt 23 honap a kulonbseg, de kellett a dupla kocsi, hogy egyreszt el tudjak menni veluk setalni, meg bevasarolni is; nezelodtem es erdeklodtem, a tandemrol (egymas mogott vannak) lebeszeltek azzal, hogy nehez manoverezni... megneztem a Graco-t is ahol egymas mellett vannak a gyerekek, ott az volt a baj, hogy az ules vagy lefekteve van, vagy teljesen felemelve. Az is szempont volt, hogy mekkorara lehet osszecsukni, mert rengeteget jarok autoval (nem falncbol, de ahol lakom minden nagyom messze van, a tomegkozlekedes meg szimbolikus). Szoval vegul egy esernyo-kocsit vettunk, Maclaren Twin Triumph-ot. KOnnyen ossze lehet csukni, eleg konnyu, jol belefer a csomagtartoba is, konnyu manoverezni - ha nagyon muszaj meg fel kezzel is, kisse keskenyebb mint a tobbi dupla kocsi amit lattam, igy konnyen beferek az uzletek ajtajan. Az ulesek hattamlaja allithato, igaz nem lesz teljesen vizszintes, de a kb 4-5 hetes gyerekem (nem emlekszem pontosan mekkora volt a kissebbik, amikor eloszor betettem oket) egesz jol elvolt benne. A napernyoje is egesz jol takar. Ami hatrany lehet, hogy a kosarak nem tul nagyok, szoval nem nagyon lehet megtomni oket. Azt nem tudnam megmondani, hogy buszra fel lehet-e szallni vele, meg azt sem, hogy ha a terep nagyon egyenletlen, akkor mennyire raz... Ja es az ara: kb 230$ korul lehetett amikor megvettuk, szoval kb annyi mint a Graco amit megvehettem volna . Bevallom, kicsit szivtam is a fogam az ara miatt, de aztan belattam hogy altalaban "olcso husnak hig a leve", es azota se bantam meg hogy megvettuk, mert nagyon jol bevalt

 • 2007.11.13 20:39:27manci

  Az enyémek között pont 2 év lesz. Már gondolkodtam a testvérkocsin, de azt hiszem, először megpróbáljuk nélküle, aztán ha muszáj lesz, beruházunk egyre.  Mindenkinek van, akinek kicsi a korkülönbség a gyerekei között? Akiknek nincs, hogy oldották meg?  Én egyenlőre a kicsi kendőben, nagy a babakocsiban, illetve a kicsi a babakocsiban, nagy szabadon/pórázon/testvérfellépőn verziókban gondolkodom.

 • 2007.11.13 20:42:26mefiszta

  Sziasztok. 18 hónap van a két lányom között és mi úgy oldottunk meg, hogy a fapados pierre cardin sportkocsinak a tetejére (a kihajtható ponyvára) ültettem mindig a nagyobbikat, az ülőrészben volt a kicsi. Vagy ült, vagy feküdt, dönthető támlás.

  Még mindig használjuk, a nagyobbik már 3 és fél éves és a legnagyobb meglepetésemre eddig még bírta, nem szakadt be... Igaz, hogy bkv-záskor fel-le kell pakolni a nagyot. Sétához, bevásárláshoz viszont szuper!

 • 2007.11.13 20:56:49Hicudzsi

  Sziasztok :)

  Mamszi, Allia!

  Szerintem is a tesófellépő jó ötlet - mi most kezdjük használni (LITAF ülni és állni is lehet rajta) -, de sokszor hasznos még a tesókocsit. :)  Conodonta!

  Igen a Cam hasonló felépítésű mint a Graco. Ahogy jobban tudott menni anagy is kiszállt belőle, akkor meg odapakoltam a cuccokat a helyére. :)  Pumatex!

  Ha odahaza vagyunk általában Budapest hatodik, hetedik kerületében mozgunk + Szent István Park, Margitsziget de mindig gyalog szóval van esély, hogy összefutunk :)  Jidele!

  A Phil&Ted tényleg egy álom a szülőnek (könnyű tolni stb...), de én arra alapozok, hogy a Graco "csomagterében" megbújó dolgok egy séta alatt is milyen mocskosak lesznek, hát még a gyerek mit szívhat be...  Kanga! Egyébként lehet az egymás mellettiekkel tömegközlekedni (legalábbis itt Angliában be tudtam manőverezni a busz belsejébe :)) csak ugye nekünk szűk volt, kényelmetlen a gyerekeknek...

  Van egy tök jó képem róla ahogy mindkét gyerekem kipuffad a babakocsiból :)

  Manci! Mikor olyan helyre mentünk ahova nem vitt alacsonypadlós és gyalog azért messze lett volna, én a hordozókendő+sportkocsi kombinációt használtam, ha a nagy sétálni akart akkor meg elő a hámot, a kicsi meg mehetett a sportkocsiba. De hosszútávon azért fárasztó volt.

 • 2007.11.13 20:58:40Hicudzsi

  Mefiszta :)

  Ez nem semmi. :)))

  Egyébként a PC-k sokat kibírnak, nekünk nem sport, hanem sima van (többfunkciós) és sokszor a két gyerek együtt ült benne az ülőrészen. :)

 • 2007.11.13 21:14:40eszter

  manci, mi mind a kétszer megúsztuk testvérbabakocsi nélkül, így egy babakocsi kihúzta (eddig) mind a 4 gyereket. A kendőt mindig vittem, hol ezt, hogy azt raktam bele (mármint gyereket). Amikor már 2 évesek elmúltak, a mieinket nem lehett babakocsiba imádkozni nagyon.

 • 2007.11.13 21:21:59jidele

  tényleg, vigyáztam egy családnál, ott a Graco tolókaron lévő tálcáján ült a nagyobbik gyerek

 • 2007.11.13 22:56:03mosómaci

  Nálunk a 2 gyerek közt nagyjából 18 hónap lesz. Eddig úgy gondoltam, nem lesz szükségünk tesókocsira, mostanában viszont kezd megváltozni a véleményem. :) A mindennapi feladatok (bolt, posta, gyógyszertár esetleg) ugyan nincsenek nagyon messze, de szerintem a nagy nem bírná gyalog oda-vissza.

  Viszont azt simán el tudom képzelni, hogy ha mégis gyalog (motorral) mennénk a boltba, visszafelé már cipelhetném a nagyot. Az egyik kezemmel babakocsit tolok és viszem a kismotort, másikban meg a nagyot tartom témához meg nem túl sok lelkesedést érzek. :))

  Nagymamával már megbeszélve, hogy tőlük kapjuk a tesókocsit, viszont így nincs képem újat kérni. :-)) Ha van valakinek ötlete, hol érdemes keresgélnem, megköszönöm.

 • 2007.11.13 23:06:53Hicudzsi

  www.babaszoba.hu vagy www.babaapro.hu

  Bár azt gondolom, hogy ebből jobb újat venni (fent láthatod milyen árban vannak kb. típusonként) mert két gyerek eléggé le tudja harcolni.

  :)

 • 2007.11.14 00:04:15Rio2003

  Kedves Porontyozok!

  elore is elnezest az ekezetek mellozeseert.
  eddig birtam a csendes olvasgatast, egy jo ideje olvasgatlak mar titeket, nagyon jo temak jonnek elo.
  Amiert most megis irok: Phil & Ted rulez! ket kislanyom van (3 eves es 8 honapos) imadjak! a nagyobb meg most is sokat ul benne elol ha elfarad a setaban, vagy ha vasarolni megyunk es korlatozni szeretnem... allandoan elcsatangol, es vissza se nez, nemhogy panikba esne...
  Amig a pici igazan pici volt, es a vizszintes reszt hasznaltuk, kvazi tenyleg alul volt, nos azt annyira nem szerettem en sem. De miota mindketto ulni tud, eleg mobilak vagyunk. DE mi nem Budapesten elunk, igy a szmog, kosz, auto, lepcsok, metroaluljaro nem jatszik be.
  Es nem allando jelleggel hasznalom, tehat foleg csak setara, es nem a heti nagybevasarlast bonyolitom vele. Illetve bevasarlokozpontban szoktam meg hasznalni, ha nem akarom hogy a 3 eves szetszedje a fel boltot... :)

 • 2007.11.14 07:19:33zolnaid

  Manci, mi egy bergon babakocsival úgy oldottuk meg, hogy a kicsi fekszik benne, a nagy meg beleül az elejére, eleinte mindketten tudtak benne aludni, annyira széles volt, később meg a nagyobbat a karfára fel lehetett ültetni. Ha nagyon sietünk, most is így rodeózunk az oviba.

 • 2007.11.14 07:54:49manci

  Köszönöm a válaszokat! :)  Igazából mi már most sem használjuk olyan rengeteget a babakocsit, mert enyém leány is sokkal jobban szeret szabadon kószálni, de azért vannak helyzetek, amikor meg nélkülözhetetlennek érzem.

 • 2007.11.14 07:59:23manci

  Megnéztem a Litaf tesőfellépőt: nagyon szimpi, de az árától dobtam egy hátast: 22.000 Ft, nem semmi! És vajon ezeket a fellépőket esernyőre csukható kocsikra is fel lehet szerelni?

 • 2007.11.14 08:23:42jing

  sziasztok porontyosok

  már régóta olvasgatlak benneteket de csak most regisztráltam

  úgy érzem nagyon jó témákat boncolgattok de azért beesik egy-kettő silányabb is mint pl ez a babakocsis.

  semmitmondó,érdektelen túl általános,tulajdonképp nem szól semmiről.

  ne hagyjátok,hogy ellaposodjon a poronty ilyen bugyuta cikkek miatt.

  vannak nagyon jó tollú hozzászólók ,talán az ő írásaikat kellene jobban erőltetni.

 • 2007.11.14 08:26:50martine

  nálunk 18 hónap van kettejük közt, de mi nem vettünk tesókocsit, mert azt sem lépcsőn, sem járművön, sem liftben nem tudtuk volna használni (és lépcsők, meg liftek, meg járművek tömkelegének fogságában éltünk, és nagyon sokat jöttünk-mentünk) - viszont az eredeti cam apollónkkal (9 kg önsúly) + egy hordozókendővel nagyon jól meg tudtuk oldani a dolgot: még olyan kép is van róluk, ahol úgy vannak ketten együtt a kocsiban, hogy már a kicsi is egyéves :))) aztán a kicsi egyéves kora körül beszereztem egy graco cityt (3,8 kg önsúly), ez is dönthető ülésű - és ezzzel is tudtam kellejüket is szállítani, még hegynek fölfelé is: a babakocsi tolókarjára a kendőből csináltam egy ülést a nagynak - csak elengedni nem volt szabad, mert felborult (volna) - mindkét kocsinkat még ilyen igénybevétel után is tovább tudtuk adni a tesóink gyerekeinek, úgyhogy én nagyon-nagyon elégedett voltam mindkét kocsinkkal, szívesen választanám uezeket megint, ha kéne :)))

 • 2007.11.14 08:26:59Mamszi

  Szerintem az egy jó megoldás, főleg, ha már az első gyereknél is használtuk, a kenguru vagy hordozókendő.

  Ebben én speciel akár 7-8 hónapos koráig tudtam a lányomat hordozni, erre akkor volt szükség, hogyha nem akartam a közlekedési akadályok miatt gondokat magamnak a babakocsival.

  A nagyobbik legalább érezheti, hogy a kocsiját nem adtam oda már a kicsinek, hanem megmaradt Neki, úgyis úgy hiszi, hogy Ő most háttérbe szorul egy újszülött mellett... :o)

  A kicsinek meg lelkileg sokkal jobb, hogyha érzi az anyja közelségét.

  Aztán persze emellett nem árt egy testvérfellépő, amire lehet ülni is, de meg kell nézni, hogy jó-e a babakocsihoz, nem látatlanban venni.

  Nem tudjátok, a Litaf vagy Jane testvérfellépők (és testvérülőkék) jók pl. Cam Apollo tipushoz?

  Volt valakinek ilyen tapasztalata.

  www.internetkirakat.hu/termpic/b60.jpg

  Itt van egy kép a kis aranyosunkról.:o)

  Egyébként jó valóban mégegy babakocsiba beruházni vagy egy oldalülést hozzávenni, de akinek már eleve van két kocsija, egy kényelmes, lapra csukható és egy esernyős, mint pl. nekünk, már eszembe nem jut egy ilyet venni. :o)

  Ezekre is alig van hely, még jó, hogy az utóbbit tényleg esernyőre össze lehet csukni, persze ez inkább nagy napernyős esernyő. :o) elefanibababolt.echt.hu/ebl/general/print?mid=36131

 • 2007.11.14 10:04:22mjlanyi

  Sziasztok,  nekem nagyon aktuális volt ez a cikk, örülök neki, és nem találtam semmitmondónak.

  20 hónapos a nagyobbikom és 6 a kicsi, eddig megoldottuk úgy a közlekedést, hogy a kicsi kenguruban, nagy a ledönthető háttámlájú babakocsiban, a játszótéren kiraktam a nagyot és be a kicsit. Mostanra viszont a kicsi is 8 kiló és 70 centi, nem bírja a hátam és ki sem látok tőle rendesen. Néztem testvérfellépőt, pont a Litafot, de annyira kilóg hátul, hogy nem lehet tőle kényelmesen tolni a babakocsit, így marad a tesókocsi nekünk is.

 • 2007.11.14 12:30:30Guruljka

  2 év 22 nap van köztük, nem volt tesó kocsink. Valójában nem hiányzott. Viszont mikor a Nagy 23 hónapos lett elraktuk a babakocsit, hogy ne legyen gond, hogy a Kicsi az övét használja, meg hogy megszokja a sétát.  A szülés előtt majdnem minden nap mentünk egy (az én tempómban) 20 percre lévő játszótérre+ bevásárolni és tsi. Neki mondjuk mindig "vittem" motort. Megszokta a sétát és nem volt gond amikor a Kicsi kengurus időszaka után újra előkerült a babakocsi. Addigra már jó ideje nem kocsizott a Nagy.  Két gyerekkel Pesten meg szerintem mindenhogy horror közlekedni... Viszont nekünk sokat kellett. Minden nap villamosoztunk, buszoztunk augusztusig. Őszintén szólva el sem tudom képzelni, hogy hogyan lehet boldogulni egy dupla kocsival, mert én néha a szimplával is szívtam nagyot. De nyílván lehet, mert kell!  Viszont ha a Nagy nem lett volna fürge-ürge, akkor biztos én is bepróbálkoztam volna a tesókocsival. Szóval szvsz, lehet hogy érdemes kivárni-kipróbálni, hogy érzi-e valaki szükségét a dolognak.

 • 2007.11.14 12:47:13r-v-timi

  Nekem a két nagy lányom között 10 hónap és 23 nap van, a második 2001 október végén született. Akkoriban nagyon nehezen lehetett még ilyesmit kapni, még újjonnan is nemhogy használtan. Voltak olyan baba boltok és bizományik ahova mikor bementünk, hagy "korkülönbséges testvér kocsit szeretnénk" nagyon hülyén tudtak ránk nézni, még nem is hallottak róla. Nekem is az volt a "szerencsém", hogy a terhességem elején pont láttam egyet a moszkva térnél, és voltam annyira karakán, hogy megkérdeztem a hölgyet, hogy mi a neve ennek a kocsinak. Ezután kezdtük el keresgélni, addig nem is tudtam, hogy van ilyen, hisz még netünk sem volt. Mondjuk mi szerettük volna minnél olcsóbban. Szerencsére sikerült is egy bababizományiban 9000Ft-ért. Mivel akkoriban vidéken laktunk (Velencén), sokan úgy nézték a kocsit mintha űrjármű lenne. Egy hagyományosabb értelembe vett tesó kocsi volt, elől félig dönthető, hátul teljesen, kicsit kopott volt a színe is, de egyeltalán nem zavart, örültem, hogy szereztünk, és ennyiért. Főleg, hogy nekünk nem volt autónk a párom pedig napközben dolgozott. De hála a kocsinak bárhová eljutottam, két kisgyermekemmel együtt, legyen az bolt, orvos vagy csak sima séta. Többé kevésbé boldogultunk a tömeg közlekedéssel, mondjuk azt egyedül nem vállaltam be, MÁV-tól a BKV-ig mindenhol megfordultunk. Nagyon szerettem:)

 • 2007.11.14 12:58:26fdancer

  Sziasztok! Nálunk 15 hónap van a két csajszi között és csak csatlakozni tudok a Phil&Ted rajongókhoz.. Igen hamar kiderült, hogy szükségünk lesz testvérkocsira, elég sokfajtát meg is néztünk. Ami miatt emellett döntöttünk az az volt, hogy a második ülés levehető! Nem kell azért megválni majd a - mellesleg elég borsos árú - kocsitól egy-két hónapon belül, mert a nagyobbiknak már esetleg nem lesz kedve benne ülni. Bár az is igaz, hogy nálunk a "nagyobbik" elképesztő mozgékonysága miatt, jó néha, ha őt is le lehet "tartóztatni". :) Az árához még annyit hozzátennék, hogy nálunk legjobb tudomásom szerint egyenlőre csak egy cég forgalmazza, mintegy 186.000.- Ft körüli áron. Mi a miénket Bécsben vettük, miután az említett üzletben a hölgy nem volt túl barátságos. Így, hogy külföldön vettük, kijött 165.000.- Ft-ból....

 • 2007.11.14 14:07:41Hicudzsi

  Előszöris köszönöm, hogy ennyien kommenteltetek, rengeteg jó ötlet merült fel amit talán mások is tudnak használni.  A Phil&Ted kocsikhoz.

  Nemrég a piacon megjelent egy babakocsi amiben egészen magasan ül a gyerek (idekint szintén nagy divat) a reklámkörítéséből pedig kiderült, hogy a kicsik a hagyományos babakocsikban mennyi káros anyagot szívnak be és ezért jobb ez az új kreáció.

  Én a saját tapasztalataim alapján továbbra sem tartom egészségesnek a fent említett babakocsi alsóbb ülőhelyét, pedig itt nincs kutyaürülék az utcákon, de a por egyéb mocsok ami belepi gyakran a pelenkázótáskámat és a babakocsi tárolójába tett holmikat mire hazaérünk, gondolom annak egy jó részét megkapná szerintem az alsó gyerek is.

  Tudományos kutatást nem végeztem-e témában, én paramama vagyok ezért biztosan Budapest utcáin soha nem merném használni a Phil&Ted-et, vidéki, tiszta kisvárosban gondolom még lehet jó választás. :) :) :)  Mindenkinek jó kutakodást és kellemes babakocsis sétákat kívánok! :)

 • 2007.11.14 19:57:15az elátkozott fagylaltos

  helló

  nekünk abc design volt, mégpedig abból a megfontolásból, hogy ezt lehetett kapni. amúgy bevált, nem sokkal volt drágább a szimpla kocsinál (60e - mármint a duplakocsi volt ennyi). ennek az elejét nem lehett csak félig ledönteni, de csak 1x aludt el a leányzó benne, igaz, akkor nagyon furán nézett ki, lebicsakló fejjel. amúgy 16 hónap van közöttük, és jól jött, igaz itt falun nincs túl sok busz, és aluljáró se :) kb másfél évig használtuk, aztán már csak dísz volt, mert mindkettő kószált össze-vissza, és akkor továbbadtam rajta.

  most rákerestem philre és tedre, viccesen néz ki...

 • 2007.11.14 21:19:12Csöre

  r-v-timi, ez a 10 hónap 23 nap azért nem kicsit lehetett húzós... Az én fiam legalábbis kis nokedli volt annyi idősen, na ha hozzávettem volna még egy újszülöttet... engem nem segített volna ki csupán egy testvérkocsi... szóval le a kalappal!

 • 2007.11.14 22:20:22Anyatünde

  Manci,  Ha mozgékony a csajszid (mármint Orsi), és nem kell messzire gyalogolni bevásárlás / ügyintézés / játszózás végett, akkor nem biztos, hogy kell az a tesókocsi.  A két nagyobb gyerekem között 2 év 8 nap a korkülönbség. Akkor olyan helyen laktunk, hogy piac, bolt, doki, játszótér nekem 5-15 percre volt gyalog, a viszonylag "gyorsjáratú" Nagynak 15-25 perc volt ugyanez. Ja és mindezek gyakorlatilag egy irányban voltak, egymás után. Nem hiányzott a tesókocsi.

  Ha olyan helyen laktunk volna, mint most, ahol a legközelebbi normális élelmiszerbolt (egy Kaiser's szupermarket) bő 1 km-re van (1 oda, 1 meg vissza), a piac dettó, csak épp teljesen más irányban, akkor biztosan használtam volna tesókocsit még nagyobb korkülönbség mellett is.

 • 2007.11.15 01:09:38celia

  Nekünk is a Graco jött be a gyerkőceimmel. Kényelmes és jó strapabíró. Mi Firenze belvárosában lakunk ahol kocsival az ember lánya nem jut messzire, és a két gyereket is csak így tudom vinni a száguldozó motorosok miatt. Az egymás melletti babakocsi a lépcsőházba se fért volna be :-)  Egy megjegyzést viszont JING-nek nem tudok kihagyni. Nem tudom milyen ember lehetsz, ha azon élvezkedsz, hogy más munkáját leszóld. És ismeretlenül/ vagy talán nem is?/ sértegetsz. Még ha te többre vagy is képes /amit erősen kétlek/ akkor sincs jogod. Főleg nem te szabod meg mi kerüljön az oldalra és azt, hogy mi mit olvassunk és mit ne. Szerencsére!

 • 2007.11.15 06:41:46jing

  drága celia

  nem tudom honnan veszed a bátorságot,hogy ismeretlenül minősítesz engem de ezzel sajnos magadat járattad le, mivel te voltál az egyetlen aki igy nyilatkozott.

  azt hiszem ez egy fórum ahol mindenki elmondhatja a véleményét még akkor is ha ez nem egyezik meg a nagy többségévelés a tiéddel.

  én sem firtattam azt ,hogy te mire vagy képes agyilag kérlek te sem tedd ezt másokkal.

  egyáltalán nem akarom megszabni,hogy milyen írások legyenek fent de azzal mindenki egyetért, hogy az olyan lekicsinylő, leszóló hozzászólásokra senki nem kiváncsi mint a tiéd.

  legközelebb tartsd meg magadnak.

  én nem egy egyént hanem egy cikket minősítettem.

  különben ne húzd fel magad úgy látom alapban is elég útálatos vagy.

  nem leszek bánatos ha nem írogatsz többet.

  az ilyen alakok zilálnak szét egy -egy postot.

 • 2007.11.15 07:58:21"izé"

  jing  Igazad van Má mé ne mondhatnád el a véleményed, nem is értem???? Mi ez itt bazzeg, a Nagy Sztálin szólal meg a posztokban, hogy nem lehet róla kritikát megfogalmazni, vagy mi?  ************************!Celia monnyon le!***********************  És ezen semmit nem változtat, hogy szerintem a (2007.11.14 08:23:42)-ban kurvára nincs igazad, ugyanis a poszt jó. Van szar is, de ez ez pont egy jó.

 • 2007.11.15 08:17:20manci

  Maradjunk annyiban, hogy ha mindenki elmondhatja a véleményét, akkor ez jingre, izére, sőt még celiára is épp úgy vonatkozik.

  Meg rám is! :))

 • 2007.11.15 08:37:55jing

  manci

  nem a véleménnyilvánítás szabadságát vétózom meg csak a kinyilvánítás módja,hangneme zavar egy ismeretlen embertől.

  ilyet nem tűrök el senkitől még otthon sem.

  izé hozzászólása teljesen korrekt,nagyon tetszik a stílusa, neki tetszik a poszt nekem nem.lesz ez még fordítva is ,de akkor sem fogom leharapni a fejét.

 • 2007.11.15 09:49:15r-v-timi

  Csöre!

  Képzeld nem is volt annyira nehéz, hisz a nagynak még könnyebb volt hozzá igazítani a napirendjét a kicsihez és még féltékeny sem volt. Csak első napokban jól szemügyre vette a "csomagot":)

  Sokkal macerássabb volt amikor a 3-ik érkezett mert a nagy már 4,5 a kicsi 3,5 volt. S főleg az addigra középsőnek előlépett lánykámat megviselte kicsit a tesó érkezése. Nem volt konkrétan féltékeny csak láttam rajta. Nem beszélve arról, hogy akkor már ovisok voltak és minden reggel meg délután az a rohanás, kelteni a kicsit, hiába aludt volna még...

 • 2007.11.15 10:53:51celia

  Kedves Jing, hol van minősítés a hozzád címzett soraimban? Én egy kérdést tettem csak fel.

  Te mínősítetted más munkáját igencsak durva stílusban. Többre tartom az építő kritikát, mint a tiedet. Mutasd meg, hogy kell egy jó cikket írni. Kiváncsian várom.

  A többiektől bocsánat az off-olásért, de nem szeretem ha valakit bántanak.

 • 2007.11.15 11:16:41napos oldal

  napsugár/ap light :))))

 • 2007.11.15 11:30:04kaposztalepke

  Nálunk 2.5 év van a két gyerek között, de az első 6 hét után én is úgy döntöttem, hogy jöjjön a tesóbabakocsi, emrt amilyen elrohangászós volt a fiam, főleg a dackorszak közepén, bírt volna jönni, de életveszélyes volt még a sarki boltig is elindulni vele. Lehet mondani hogy nevelés így meg úgy, neki ilyen volt a temperamentuma, nálam többet/szigorúbban nem fogta senki a gyerekt a játszón az ilyen "elszaladás-ügyben", és mégis..aztán úgy 3 éves kora után "megkomolyodott" :)

  És nagyon örültem a tesókocsinak, szép nyugisan mehettünk bárhova, és néztem másoknál testvérfellépőt, meg hasonlók..egyrészt járdaszegélyen némelyikkel esélytelen felmenni, mert csak "lóg" a babakocsi után, másrészt mindig volt hiszti, hogy elfáradt, nem bír állni, vagy éppen szintén a leugrálás/elrohangálás. Én 5 kocsit kipróbőáltam mindkét gyereket bepakolva az üzletben, és végülis Brevi lett, mert aránylag keskenyebb/könnyebb, befért kinyitva a liftünkbe (épphogy, de befért:) ), elég jól lehet billenteni, még nehezebb nagy gyereknél is (nagy elöl, kicsi mögötte)...az ABC tesókocsit pl én az 170es magasságommal, és masszív súlyommal is csak picit lábujjhegyen, jól rátehénkedve bírtam megbillenteni, ha beült a fiam előre. És ez a Brevi a tesókocsiból adódó hosszal együtt is elég jól mozog, fordulni sem rossz vele..

  Végül aztán csak jó fél évet használtuk, mert megkomolyodott a fiam, de addig nagyon jól jött. Azóta szépen védve csomizva tárolgatjuk. Épp most akartam kicsomizni, és kihozni egy fotó erejéig a pincéből, hogy feltegyem a netre mert el akarom adni, nem hiszem, hogy mostanában még egy gyerkőc lesz...6-7 hót hazsnáltuk lakótelepen belül, teljesen tuti állapotban van..:) Najó, ez itt nem a reklám helye akart lenni :D

  De én tényleg pártolom a tesóbabakocsikat, sztem sokat tud segíteni az ember lányán:) A kendő/kenguru, stb nekem szimpi, rövidebb távra, meg fél-1 max 2 órákra, meg ha csak mentem vhová, ahol ki lehet venni, és van hová lerakni a picibabát, akkor okés, de órákon át zavart, hogy nehogy túlmelegedjen rámsimulva (főleg a negyven fokos rekordmelegben,a miben a csajszi született)...meg a derekam is szétvan már az első terhesség óta, így nem bántam, hogy az újszülöttként 4/4 fölött, félévesen 8kg körüli gyerekeket nem kellett cipelnem órákon át. És a mászóka tetejére szorult fiam után is nehezen másztam volna fel lehozni, ha közben rajtam lóg a kicsi..így meg szuzsogott a babakocsiban, én meg fociztam/homokoztam, csúsztam is néha :) de ez már az ízlések és pofonok meg az egyéni igények kategória :)

 • 2007.11.15 12:20:56Hicudzsi

  Sziasztok :)

  Az elátkozott fagylaltos!

  (Jó neved van :)) Az ABC design is a könnyebb és kezelhetőbb kategóriájú tesókocsi szerintem(az egymás melletti ikerkocsikat nem ismerem).  Most kicsit megnéztem az ABC design kocsikat és találtam egy ilyen érdekességet: www.abcbuggy.co.nz/everest_twin_buggy_w_toddler_seat.html

  "Tipegő ülés" Új-Zélandról, azaz a tipegőkorú gyereknek az ikerkocsi tetejére lehet rögzíteni egy ülést, szerintem csúcs :)  Anyatünde!

  Teljesen egyetértek, a tesókocsi főleg a nagy távolságok vagy egésznapra távolévőknek éri meg de nagyon! Nekem az is jó, hogy belefér alulra a kisebb motorból kettő :)))  Celia!

  Igen a hagyományos egymás melletti ikerkocsik szélességük miatt kicsit - számomra - nehezebben kezelhetők, szűk kapualjak, liftek, járdák (főleg Pesten ahol divat felparkolni, hogy a gyalogos ne férjen el csak lapjával), ezért a tesókocsi választásnál alaposan szemügyre kell venni az útviszonyokat, érdemes jól bejárni akörnyéket ahol a kismama mozogni fog a közeljövőben. :)

  Firenzeee hmm imádom :)))  Izé :)))

  A kritikád bearanyozta a napomat :)

  Köszönöm (meghajlós/pirulós szmájli)  R-V-Timi!

  Azt hiszem hős vagy :) Mi megbeszéltük a férjemmel, hogyha a harmadik hamarabb jelentkezne mint szeretnénk kérünk Karácsonyra beutalót a (volt) OPNI-ba :)  Napos oldal ;) ez már bennem is felmerült.  Káposztalepke!

  Nagyon jó ötlet az is, hogy kicsit tanulod a két gyerekkel a "hol" "merre" és "mi"-t és utána vesztek kocsit.

  Én is imádtam, mikor karnyújtásnyira szuszogott a kocsijában a pinduri, míg a nagyobbal vígan homovárat építettünk/romboltunk (én építek, ő rombol).  Természetesen az építő jellegű kritikákat mindig szívesen fogadom, ha gond van a helyesírásommal, központozással, szóhasználattal de azt gondolom, hogy az ízlésekről vitatkozni felesleges, mint ahogy a klasszikus mondja: "De gustibus non est disputandum".  :) Szép napot nektek!

  (Akit nem említettem név szerint attól elnézést kérek!)

 • 2007.11.15 12:34:43Hicudzsi

  Na hülyén jött ki az utolsó előtti bekezdés. :) Tehát nem zavar ha valakinek nem tetszik, mondja nyugodtan mert azt gondolom mindig lesz olyan ember aki tetszését nem nyeri el a dolog ez így normális még a nagy irodalmárokkal is előfordul.  Szép napot mindenkinek! :)

 • 2007.11.15 12:35:29kaposztalepke

  Hicudzsi: második gyerekkel nagy BKVs meg egyéb babakocsis mászkálások után már céltudatosabban keres az ember, meg kvázi már tudja, hogy mik a szívások, mi muszáj mindenképp, és miben lehet komprumisszumot kötni:) Elsőre nyilván nehezebb.  Amúgy még eszembe jutott, sokaknál láttam asszem Graco babakocsit, ami sima babakocsi, de olyan a súlypontja, kialakítása meg minden, hogy bár nem tesókocsi, de fel lehet rá ültetni vhogy a tolókar környékén a nagy gyereket a tetejére (nyilván olyan 2 év felett, aki már elég nagy ahhoz, hogy biztonságosan üljön minden terepen)...nem próbáltam, és nem tudom mennyire biztonságos, de sokaknál láttam, annál az egy típusnál..

 • 2007.11.15 12:41:11kaposztalepke

  a "kritikával" kapcs...van különbség kritika, meg leszólás között...

  amúgymeg nem lehet rossz a cikk, ha egyszer ilyen sok hozzászólás lett, és értelmes társalgás alakult ki. A másik, hogy nem kell feltétlenül mindig a cikkírónak összeszedni minden infot, és művészi szintű stílusban megírni. Pont ez a fórumok lényege, hogy a közösség "csinálja a munkát", hozza az infot, tapasztalatot, stb. Nem egy ember. Bőven elég lehet az is, ha elindít vmit, megosztja a saját tudását/gondolatát, a teljesség igénye nélkül.  A másik meg, ez általános meglátás...úgyis napi több cikk fut ki, van ilyen is, olyan is, akinek ami nem tetszik, azt nem olvassa/nem szól hozzá és kész. Voltak is iylenek, nincs benne semmi, belefér...nem lehet napi 5 cikk mindegyike éveken át húde mélyreható, meg húdenagy téma, nem is bírnánk lereagálni, és nincs is annyi téma a világon. Nem kötelező fórumot olvasni...

 • 2007.11.15 12:57:14napos oldal

  nem ér annyit a téma, csak eszembe jutott egy gyerekkori történet.  11 éves voltam, mikor egy nyári táborban összejöttem gáborral, aki 12 éves volt és akkor jártunk. jártunk, járdogáltunk, amikoris októberben eltörtem a lábam, rehabként úszni kellett járnom, ezért le kellett vágatni a hajam.

  nos, drámai fordulat: gábor szakított velem. örülhettem is volna, hogy legalább kiderült, nem a belső értékeim vonzották ezt a felszínes pernahajdert. de nem, nem örültem, szomorú voltam.

  és fondorlatos cselszövéses vonalra tereltem a történetet.

  valamiért (minden alap nélkül) azt gondoltam, hogy bizonyos anita nevű csábította el tőlem gábort, ő az oka mindennek. és írtam anitának, vagy gábornak (ezt már nem tudom felidézni), és rettenetesen szidtam a levélben anitát vagy gábort, nem tudom, szóval a másikat, mindenféle kitalált történettel.

  rögtön másnap reggel tudták, hogy én írtam a levelet, pedig névtelen volt és nem is az én kézírásom.

  vajh miből gondolták? örök titok marad.  (szerencsére :)))) nem tudok ontopic lenni, de őszinte hajrá azoknak, akik tesókocsiznak!)

 • 2007.11.15 14:37:12jing

  drága celia

  vedd már észre magad

  borzasztó lehet így leélni egy életet

  hát sajnállak

 • 2007.11.15 14:41:05jing

  szóval te mondhatsz másra bármit de rá senki semmit

  tisztára mint egy ovis

 • 2008.04.27 08:25:49Cyr

  fdancer: "(Phil&Ted-et)csak egy cég forgalmazza, mintegy 186.000.- Ft körüli áron. Mi a miénket Bécsben vettük, miután az említett üzletben a hölgy nem volt túl barátságos. Így, hogy külföldön vettük, kijött 165.000.- Ft-ból...."  megírnád, hol? Ezután kutakodok...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta