SZÜLŐSÉG

Amikor ketten vannak odabent

2007. november 12., hétfő 17:02

Emlékszem, hétfő volt, az októberi nemzeti ünnep ráadásul. Már két napja szinte csak enni szálltam ki az ágyból, esetleg pizsamában kóvályogtam a lakásban, aztán megint vissza aludni.Mindenem fájt, nyűgös voltam, mondtam is az akkor még vőlegény státuszú férjemnek, hogy most vagy nagyon influenzás leszek, vagy ez már AZ. (Pár hónappal azelőtt megbeszéltük, hogy megkomolyodni úgyse fogunk, megöregedni viszont előbb-utóbb igen - vágjunk hát bele, szaporodjunk, sokasodjunk.)


Még a héten vettem egy tesztet azzal a felkiáltással, hogy á, úgyse mutatja ki ilyen hamar, aztán döbbenten figyeltem, amint pár másodperc alatt olyan erős csík jelent meg rajta, hogy a kontrollcsík simán elbújhatott mellette szégyenében. Amikor kicsivel később felhívtam anyámat és elmondtam neki az esetemet a teszttel, csak annyit mondott: "Szerintem ikrek." Én pedig jót nevettem ezen, hát hogy lennének ikrek, amikor közel s távol egyikünk családjában sincs ilyesmi, ez az első terhességem, harminc év alatti vagyok, nem jártam hormonkezelésre, satöbbi. Nem is fogalkoztam ezzel a lehetőséggel.

Elhatároztam, hogy nem fogok stresszelni, az első trimesztert fejben kétesélyesnek fogom fel, és nem élem bele magam túlságosan. Egy rozoga ultrahang-masina kimutatta a terhességet a körzeti SZTK-ban, a védőnő beírt a nagykönyvbe és a kiskönyvbe, én pedig csak annyit foglalkoztam a 12. hétig az állapotommal, hogy küzdöttem a hullafáradtsággal és a hányingerrel. Nem reggeli rosszulléteim voltak, hanem éjjel-nappaliak, csak az alvás, a natúr citromlé és a gyorséttermi sültkrumpli enyhített rajtuk némileg. De inkább csak az alvás.

Aztán jött az első kórházi ultrahang, na azt a napot biztosan nem fogom elfelejteni. A doki a vizsgálat kezdete után néhány másodperccel szembesített a valósággal, én pedig csak annyit tudtam kérdezni némi hatásszünet és sírva röhögés után, hogy ugye rendben van velük minden. Rendben volt.

A helyiségből repülve távoztam; aznap csak a BKV-ellenőr nem tudta meg tőlem, hogy ikreket várok (valószínűleg csak azért, mert eggyel se találkoztam), de a kiterjedt családom, a barátaim, a főnököm, a kozmetikus és a könyvesbolti eladók mindannyian osztozhattak velem az örömhíren.

Az események innentől szép csendesen folydogáltak. Az ikerterhesség nehezített pálya, mint az köztudott.
- Nagyobb az esély erős rosszullétekre, és nem biztos, hogy a második trimeszterbe lépve elmúlnak,
- az orvosok a sétán és az úszáson kívül általában nem javasolnak semmilyen mozgásformát,
- ha gyengék a hátizmaid (mint nekem), akkor dupla esélyed van hátfájásra,
- a gyomorégés valószínűleg nem fog elkerülni,
- 6 hónapos terhesen már akkora a hasad, mint másnak a 8.-9. hónapban,
- és aztán csak nő, csak nő,
- a vérképed előbb-utóbb vitamin- és nyomelem-pótlásért fog kiáltani, még ha egészségesen és kiegyensúlyozottan eszel is (hát még ha úgy eszel, mint én),
- gyakrabban kell vizsgálatokra járni,
- de az ultrahangon úgyse látod, mi micsoda, és kihez tartozik,
- és az AFP-hez nincs ikres referenciaérték, így az eredmény kétséges,
- lehet, hogy a vége felé befektetnek a kórházba (én megúsztam egy hét kórházzal, előtte két hét szigorú ágynyugalommal).

Ajánlatom "kezdőknek" és érdeklődőknek:
Könyv: Métneki Júlia: Ikrek könyve
Film: Élet az anyaméhben - Ikrek (National Geographic)
Weboldal: http://www.ikresek.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.12 17:50:58lii

  bocsesz, a szignó lemaradt. én követtem el.

 • 2007.11.12 18:07:37ikrekmama

  lii,  köszi az írást, jó volt nosztalgiázni! (Na tessék eljött a nap, mikor a hányingerre és társaira a meghatottságtól könnyes szemmel gondolok vissza...)

  Ja, nekem a bokám is masfélszeresére dagadt.

 • 2007.11.12 18:14:08lii

  igaz, a bokadagadás. :) de én azt a nyárnak és az egészségtelen kajálásnak tudtam be.

 • 2007.11.12 19:57:29Vvuk

  a bokadagadás nekem eggyel is magvolt. Szép méretes lett alábam, pedig még csak nyár sem volt és enni is rendesen ettem. Nálam a sok ülés lehetett az oka.

 • 2007.11.12 19:58:36Vvuk

  Ilyen írások után mindig úgy várom a következő terhességet, így visszagondolva olyan jó is volt :)

 • 2007.11.12 20:07:18panka

  Szép nap lehetett. Én még a sima monó terhességet se tudtam titokban tartani egy percig sem, hát még ha ikrek lettek volna :D

 • 2007.11.12 20:29:22Nilüfer

  lii:) a blogon sokkal de sokkal élvezetesebb volt olvasni:)) figyeltem ám kezdettől, csak nem tudtam, hogy te vagy:) a lányok nagyon nagyon édesek:)

 • 2007.11.12 20:54:32manci

  lii, és mikor jön a 2. rész: szülés, első hetek izgalmai? • 2007.11.13 11:28:41di

  egy ismerősöm felsége is ikerekt vár.. kér, hogy annyira nem vagyunk jóban, szívesen .. de hát ez van

 • 2007.11.13 11:36:42ikrekmama

  A 2. reszt en is varom, kivancsi vagyok, hogy mas hogy birkozott meg ket kis visito meregzsakkal (na jo, voltak angyaliak is) az elso hetekben, honapokban (evekben :))

 • 2007.11.13 12:02:24Nilüfer

  lii, tedd közzé a blogod címét:) ott minden megtudható:) nagy élvezettel olvasom.Írhatnál gyakrabban:) tudom, tudom, már írtad, hogy idő, idő:DDDD

  Az anyukák tudják.Én teljesen biztos voltam benne, hogy az unokám fiú:)és fiú is:D

 • 2007.11.13 12:36:14lii

  manci: gondolkozom rajta, h. megírom a folytatást is, csak a szüléstörténet nem klasszikus szüléstörténet lenne (azt se tudom, mi az a fájás :), az azóta eltelt időről meg ha írnék, sokan azt hinnék, dicsekszem vagy hazudok.  Okoska: anyukám beletrafált, de nem hiszem, h. tudta volna. bár lehet, h. megsúgta neki valami, amiben ő hisz, én meg nem.  Nilüfer: ez itt a nagy index, az meg az én kis blogom. természetesen publikus, meg minden, de nem feltétlenül akarom, h. minden véletlenül ide tévedő (és itt nem a törzsgárdára gondolok) összekapcsoljon engem itt - azzal ott.

 • 2007.11.13 12:53:08manci

  lii: pedig engem nagyon érdekelne, főleg a speciális ikres problémák és azok megoldásai. Márcsak azért is, mert a sógoromék ikreket várnak! :)  Az anyák, nagymamák megérzéseiről meg annyit, hogy az anyám eddig mindhárom gyereke és a három unokája nemét is megjósolta előre, de a kis magzatomét most nem találta el. Amikor kiderült, hogy kislány, talán egyedül csak ő volt csalódott egy picit. Szóval csak óvatosan! :)

 • 2007.11.13 13:00:40Nilüfer

  manci, én nem csalódtam volna:)) de tényleg úgy éreztem, hogy lesz egy nagy fia:)) és lett:))

  ok, lii. én nem fogom közhírré tenni:KK majd jól megkeresi, aki akarja:)

 • 2007.11.13 13:46:28napos oldal

  megvan :)

 • 2007.11.13 14:11:31ßóbita

  Nagyon meg akartam találni, meglett. :)

  Sőt iwiwen is turkáltam, mert képekkel nem láttad el a nagyérdeműt, de ez a kérdés is pipálva :)

  Gyönyörűek a lányok!

 • 2007.11.13 14:33:55lii

  mondom, nem nehéz megtalálni. :)

  (gabiliba: köszi a bókot a lányok nevében.)

 • 2007.11.13 20:28:32anyamami

  lii egész jól fogadtad a hírt hogy ketten vannak:-) Mikor nekem megmondta az uh-os doki hogy ikrek akkor tárgyilagosan fogadtam. Viszont nem tudom hogy jutottam be a városba. Mintha az egyik pillanatban leöntöttek volna hideg vizzel a másikban meg forróval. Ennek már sok-sok éve:-)

  Mikor kérdezték az első, mindig azt válaszoltam igen az első kettő.:-)

 • 2007.11.13 21:28:56Sólyomszem

  Az első fiam születése előtt egy hetet feküdtem egy szobában egy kedves, szimpatikus nővel, aki a hetedik és nyolcadik babáját várta...

  Teljesen konszolidált család, erősen vallásosak, úgy emlékszem, hogy ezért szült a csaj folyamatosan. Azért plusz egy ikerpár elég erős volt nekik is :))

 • 2007.11.13 21:39:19Békanőci

  Huszonhárom éve nagynéném gyereket várt,a férje nagyon szeretett volna a kisfiuk mellé egy hugicát..

  A hetedik hónapban befektették kis kórházunkba,mert nagyon vizesedett,kapott vízhajtót,ami nem javított a dagadt bokáján semmit.

  Nem volt még nálunk ultrahang,a megyeszékhelyen is újdonságnak számított de szépen bementőautózták,hogy megnézzék mi a helyzet odabennt.

  Tényleg gyereket várt,csak kettőt... Mit mondjak,nem volt könnyű a szülés előtt egy hónappal megbarátkoznia a helyzettel,mikor már bevásároltak mindent egy babának és kezdhették az egészet előlről.

  Lett két gyönyörű pici lánya,mint két tojás,olyan egyformák voltak. :)

 • 2007.11.13 22:45:22boglár

  Most egy kicsit megijedtem:) Ugyanígy jártam a terhességi teszttel, ráadásul az első lehetséges napon csináltam, és már akkor is ilyen erős volt a reakció. Sőt, az ovulációs teszt két napig volt pozitív...

 • 2007.11.14 15:30:30Csöre

  Sógoromról és sógornőmről a születésük előtt egy nappal derült ki, hogy ketten vannak (pedig őket már korábban is nézték a kor nagy újdonságával, ultrahanggal, csak valahogy összeolvadtak...), és így még mindig jobbak, mint azonos korú ismerőseink (szintén ikerpár), akikről úgy derült ki, hogy ketten vannak, hogy egy hatalmas pocakból megszületett egy cingár kisfiú, és amikor újra odanéztek az anyjára, azt látták, hogy lóg még ott ki egy láb...

 • 2007.11.14 17:37:53lii

  én (nyolcvanas években született) hármas ikerpár egyik tagját ismerem, ahol anyukát a szülőűgyon szembesítették a helyzettel, egészen addig csak "nagy baba lesz". :))

 • 2007.11.14 17:38:21lii

  ű = á

 • 2007.11.15 10:57:47napos oldal

  ne. ilyen van??? lii, belegondoltam egy percre, ez is sok volt :)  nők lapjában most témázzák a többes ikreket, többen írták, hogy ráment a házasság, meg dühöngő őrültek lettek. pedig én kicsit mindig vágytam ikrekre :))) úgy értem, amíg nem láttam közelről, mit jelent a csecsemőgondozás :)

 • 2007.11.15 11:23:34boribon

  Na az lehet még faja, egyedül maradni hármasikrekkel, mert apu besokal és lelép.

  Én néha amúgy még mindig álmodozom ikrekről... (Természetesen csakis két kis angyalkáról, akik már zsenge újszülöttként is bájos gőgicséléssel kérnek mindent, és az első naptól átalusznak minden éjszakát. :-))

 • 2007.11.15 11:46:46ikrekmama

  A Spektrumon pont akkor ment az a sorozat az ikrekrol (Ikrek: orom es kuzdelem)mikor vartam az ikreimet. Az egyik apuci is lelepett az ujszulott ikrek mellol, egyedul hagyva szegeny not, arra hivatkozva, hogy nem tud aludni. No comment, azert azt megjegyzem, hogy szerintem a pasik szemetsege nem no egyenes aranyban a gyerekek szamaval. Szemet pasi egy gyerekkel is kepes otthagyni anyucit.

 • 2007.11.15 12:08:15ikrekmama

  Még annyit szeretnek hozzatennei, hogy nem olyan szornyu ket egykoru kicsivel. En szornyebbre szamitottam, el sm tudtam kepzelni mit es hogyan fogok csinalni, aztan mikor odahoztak a korhazban oket, hogy tessek, anyuka es otthagytak oket velem a szobaban minden osztonosen ment. Igaz, harom napig ulve aludtam, mert mindketten csak mellettem voltak hajlandok elaludni, de birtam es kozben nagyon boldog voltam. Aztan itthon segitett a ferjem, amikor mar visszament dolgozni akkor is egyutt keltunk fel ejszaka etetni.

  Ami nekem problema az a kozlekedes, egymas melletti uleses babakocsink van, na hat azzal a jardan parkolo autok kozott kozlekedni valami remalom, arrol nem is beszelve, hogy tomegkozlekedni sem tudok, nem tudom felrangatni a buszra, vilamosra a kocsit.

 • 2007.11.15 12:13:05napos oldal

  pepa, az biztos!  nem tud aludni. még ilyet! micsoda váratlan sokk!

 • 2007.11.26 14:46:42Borcsika

  Nekem is így jöttek a csíkok, ikrek is voltak. Nekem a doki kérdezte meg, hogy mennyi idő alatt bukkantak elő. Mondtam neki, hogy ahogy pisiltem, úgy jöttek.Jót nevetett, és azt mondta, ne lepődjek meg az első UH-n. Igen, ketten voltak. De aztán csak egyedül maradt a fiam. A szülés után a magzatburok vizsgálatból kiderült, hogy egypetéjűek voltak. Apa azt mondta, a következőnél kicfsit jobban belehúz, hogy mind a kettő megmaradjon, ha ikrek alakulnak újra. Én nagyon nem bánnám. Tudom, hogy kihordani sem semmi, meg az első pűr hét elég nagy próbatétel, de vannak szüleink, és van férjem, akik örömmel segítenek majd.

 • 2008.03.20 22:42:36tilinkopiroska

  Én három negatív tesztet hajítottam ki, pedig akkor már a vérvizsgálat pozitív eredményt dobott. Később csakazértis csináltam újra egyet, talán még be sem fejeztem és majd kiugrott a két csík...

  Rosszullét nem volt, de annál nehezebb volt a vége. Terhességi epepangás, toxémia, elefántlábak, ilyen-olyan diéta...több hét kórház. Majd egy nagyon kockázatos szülés a 32.héten. Zsófi 1990gr, Eszter 2310gr. Inkubátor, infúzió, sérvműtét...több hét kórház.

  Most 6kg-osak a csajok, gyönyörűek, imádni valóak!!!

  Újra és újra végigcsinálnám! Ez a legjobb dolog ami velem történhetett!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta