Hétvégi programok: Márton-nap és zimankó

A hétvége a zimankó és a Márton-nap jegyében telik. A bátrakat szabadtéri népiességek várják, szigorúan nagy kabátban, a fázósabbakat meg mindenféle beltéri ramazuri.Elsőként, kiemelt helyen emlékeztetünk a porontyos babakocsi-tesztelő programra, vasárnap 11-kor a Berzsenyi Dániel Gimnázium tornatermében. (1133. Budapest, Kárpát utca 49-53.)

Pénteken este 18-21 óráig a már meghirdetett világzenei koncert lesz a Születés Hete megsegítésére. Fellép Szalóki Ági, Lovász Irén, a Bran, mindez a Bálint Házban. A jegyek 4000 forintos ára eléggé hajmeresztő, de ha arra gondolunk, hogy milyen nagyszerű zenét kapunk érte, és milyen kiváló kezdeményezést segítünk vele, akkor végül is megéri, ha futja rá.

Szombat délután négytől a fázósaknak a Hetet egy csapásra! című gyerekdarabot ajánljuk, a Budapesti Művelődési Központban (Etele út 55.) Olyan sztárok szerepelnek benne, mint Kegyetlenke királykisasszony és Cérna Jenő, a vitéz szabólegény. Utána karácsonyi és mikulásos kézműveskedés.

Akinek a gyereke nem tud veszteg maradni egy darab és egy kis ügyeskedés erejéig, az vigye inkább a Kolompos Táncházba szombaton öttől, a Fonóba, vagy esetleg a Pomázi Néptánc Találkozóba, mely mindkét nap várja szerb, bolgár, görög, cigány, magyar, sváb, ír és afrikai zenekarokkal és tánctanítással a kicsiket-nagyokat. A gyerekeknek ezen felül még hagyományőrző játszóház is lesz, ne kérdezzék, hogy milyen hagyomány a fenn felsoroltak közül. Cím: Pomáz, Huszár utca 3. Részletekről itt érdeklődhetünk: (26)325163.

Ha a poronty Leához hasonlóan extázisba esik minden szembejövő kutyától, avagy Pötyihez hasonlóan az összes kóbor macskát meg akarja simogatni, akkor a PeCSában a helyünk, ott ugyanis kisállat- és növénybörze lesz. Rettegjünk: kinn lesz számos állatmenhely, és gazdit keresnek az elhagyott állatoknak. Azért ne ijedjünk meg nagyon, egy cica vagy kutya nagyon jó barátja lehet a gyerekünknek, és ha nagyobb, egész ügyesen gondját tudja viselni, miközben a jelleme és a felelősségtudata is példásan fejlődik. Vehetünk állattartáshoz szükséges eszközöket, állatkaját, és részt vehetnek kedvenceink az ingyenes orvosi tanácsadáson is.

A Márton-nap jegyében telik a szokásos családi szombat a Jövő Házában. Egész nap lehet lámpást készíteni, tollat fosztani és libás babonákat hallgatni. Délben Lúdas Matyi diafilmen, kettőtől mesés játszóház: Szent Márton legendáját adják elő a közönség bevonásával, majd Márton-napi rétes készül, és persze lesz egy kis muzsika is. Márton ugyan nincs benne, de nagyon érdekes a Figurina Bábszínház zenés tárgyjátéka 11-kor, melyben a hagyományos Grimm-meséket különböző hétköznapi tárgyak játsszák – ahogy a gyerekek világában is minden tárgy életre kel a fantázia segítségével, úgy az előadásban is.

Szintén Márton-nap, de nagy kabátban, a Szennai Skanzenban. A gyerekeket játszóház, nemezelés, libafigura készítés, tollfaragás, tollfosztás várja. Szüleikkel együtt elmehetnek a táncházba, vagy a Márton-napi túrára is.

A másik kedves zimankós szent, Mikulás alkalmából rendezik meg Nagykarácsonyban hagyományosan a Mikulásfesztivált. A Mikulásházban a gyerekek megcsodálhatják a Mikulás dolgozószobáját, beledobhatják rosszaságukat a csodakútba, megnézhetik a szarvasos szánt, ihatnak mézeskalács ízű kakaót, játékot adhatnak kis ládikóban más gyerekeknek. Ha érdekel a real hungarian disneyland, akkor nézzük meg mindenképp!

Oszd meg másokkal is!
Mustra