A gyerek tönkreteszi a barátságot?

A gimnáziumban akár életre szóló barátságok is köttetnek. Akkor sülve-főve együtt vagytok, együtt tanultok a dolgozatokra, bújtok el a bokorban tornaórán, amikor udvarkört kellene futni, együtt szívatjátok meg a német tanárt, beszélitek ki vihogva a pasikat és igen, együtt csíptek be először. Akkor azt gondoljátok, a barátságotok örökké fog tartani.



Egyikőtök továbbtanul, a másik dolgozni kezd, de még ekkor is tartjátok a kapcsolatot. Buliztok, moziztok és közös programokat szerveztek. Aztán beköszönt a Nagy Szerelem, a találkozók ritkulnak, de azért nem szakadtok el egymástól. Néhány hét szünet után is ugyanúgy tömitek magatokba a császárszalonnát lilahagymával egy csajos estén és dumáljátok át az éjszakát.



Hirtelen megházasodik egyikőtök és hivatalosan is egy férfi fogja elfoglalni a legfontosabb személy helyét, a barátnő a második helyre szorul. Ám ez még elviselhető. Aztán jön a baba is, amely meghozza az igazi változásokat az életben.

Ha a barátnő marad szingli és nem tervez gyereket, egyre kevesebb közös téma lesz, és elbeszéltek egymás mellet: te a terhességről, ő pedig a bulizásról és a pasizásról dumál folyton. Mindketten meg vagytok róla győződve, hogy ti csináljátok jól, ami igaz is lehet, mindenesetre eltávolít egymástól.

Ha a barátnő is megházasodik és gyereket vállal, akkor még jó ideig lesz közös téma, a várandósság, szülés, pelenkázás és egyéb gyermeknevelési kérdésekről bármikor lehet beszélni. Nem árt, ha közel laksz a barátnőhöz, hogy gyakran tudjatok találkozni. Chatelni és telefonálni viszont nem ugyanaz, mint személyesen meginni egy forró csokit és megsimogatni egymás gyerekét.

Ha egyikőtök elköltözik, újabb szakadék ékelődik a barátság közé, és itt bizony komoly erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy az évtizedes kapcsolat ne szakadjon meg. De nemcsak fizikailag távolodtok el, egyszer csak azt veszitek észre, hogy az élet fontos dolgairól is más a véleményetek. Mivel csak nagyon ritkán találkoztok, a változások szembetűnők és sokkolók. Más az életritmusotok, mások a körülményeitek, a gyereknevelési elveitek, mások az életcéljaitok.

Ekkor jönnek az új barátok, szomszédok, játszótéri anyukák, hiszen jóval könnyebb új „barátságokat” építeni, mint a régieket fenntartani. Aztán néhány év múlva az új barátnő is eltávolodik, vagy te tőle, mert kiderül, hogy alapjaiban más, mint amilyen te vagy, szinte nincs olyan dolog, amiben egyezne a véleményetek. Akkor majd eszedbe jut a gimis barátnőd, aki ugyan máshogy él, mint te, de mégiscsak ismer ezer éve. És bánni kezded, hogy a házasság és a gyermekek mellett nem szántál elég időt a kapcsolatotokra.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek