SZÜLŐSÉG

Két orvos kell az otthon szüléshez?

2007. november 6., kedd 10:49

Készenléti mentőt akar az Egészségügyi Minisztérium az otthon szüléshez, de az Országos Mentőszolgálat ezért nem vonna el kocsit a sürgősségi ellátástól. Az otthon szülést támogatók és a jogvédők példátlanul szigorúnak és kizárólag orvosbarátnak ítélik a törvénytervezetet, írja a Velvet.


Az Egészségügyi Minisztérium törvénytervezete az otthon szülésről „példátlanul szigorú, értelmetlenül túlszabályozott, sok szempontból korszerűtlen és szakszerűtlen" - állítja az Intézményen Kívüli Szülés Szabályozását Előkészítő Bizottság és a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért).

A tervezet szerint a szülésnél kötelező lenne egy gyerekgyógyász jelenléte is a szakorvos mellett, a szakmai gyakorlatot pedig tíz évben határozná meg a Kollégium. A javaslat megtiltaná a nagysúlyú babákat kihordó anyák kórházon kívüli szülését és korhatárhoz kötné a szabad választás jogát. Azaz 35 éves kor felett már nem lehet szabadon megválasztani, hogy hol kívánja megszülni gyermekét egy egészséges kismama. Köteleznék a Mentőszolgálatot, hogy egy kocsival készenlétben álljon az édesanya szülésének helyszínén.

A magyarországi független bábák ugyan időben elkészítették az otthon szülés protokollját és irányelveit - a nemzetközi gyakorlatot is figyelembe véve -, ám a minisztérium mindezt figyelmen kívül hagyta, számol be a Velvet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.06 13:12:54Ditke

  Kékfelhő, egyetértek. Nem tudnak olyan szabályozást létre hozni, ami meg fog majd felelni mindenkinek.  A jelenlegi katyvaszt (mindenki ott, úgy és azzal ahogy akar...) nem lehet szabályozásként megadni. De ha lehetne is (ha a fejem kék, akkor a lábam zöld alapon), valszeg az "otthonszülők" akkor is tiltakoznának, akkor se lenne valami jó, ha minden maradna a jelenlegi helyzetben, csak azt mondanák, mostantól legális.  Szóval már én is kezdek kissé immunis lenni erre az egész cirkuszra. Annál is inkább, mert még mindig várom az egyik másik poszton beígért érvlistát, hogy miért is szüljünk otthon.... Kb. két hete.  Egyébiránt a pénzügyi részéhez lenne egy kérdésem azokhoz, akik otthon szültek. Mennyit "borítékoltak" a bábáknak, esetleg a jelenlévő szülész orvosnak (akár G.Á-nek)? Gondolom ők se ingyen és karitatíve állnak ott akár 12 órát a vajúdó kismama mellett....

 • 2007.11.06 14:00:28B-

  Ditke: nem igazán értem, hogy miért várod annyira azt az érvlistát, amikor minden egyes otthonszülős és kórházban szülős poszt alatt érvek (és persze ellenérvek) tömkelege található a hozzászólások között.  Kékfelhő: szerintem igen nagy különbség aközött,ha valaki kisujját nyújtja és rögtön a karja kell, mint ha valaki látványosan felajánl neked valamit, amiről ő is és te is tudjátok, hogy nem lesz jó, csak azért, hogy aztán méltatlankodhasson, hogy "hát én nem értem, ezeknek mi bajuk, bennem megvolt a jószándék, de ezeknek úgy látszik semmi se jó".

  Már kiskoromban is utáltam, amikor hülyébe vettek az ilyesmivel. Emlékszem, hogy áltoban havonta egy egész osztályfőnöki óra ráment arra, hogy szavazzuk meg, milyen magatartás és szorgalom jegyeket kapjanak az osztály tagjai. Persze a tanár az előre felállított szabályokkal és egy-egy jól elhelyezett érvvel (dehát nem kaphat pistike ennyist ha zsuzsika annyist kapott...) mindig arra kanyarította a végeredményt, amerre akarta. Elég hamar meguntuk (unalmas is volt), és jeleztük, hogy szerintünk felesleges (nem beszélve a konfliktusokról, amiket közöttünk ez gerjesztett), erre a tanár lebaszott, hogy ha ilyen dolgokban nem tudjuk betartani a demokratikus játékszabályokat, akkor milyen alapon várjuk el, hogy másban kikérjék a véleményünket? Akkor 12 éves voltam, nem tudtam erre válaszolni, csak éreztem, hogy valami sántít. Most már felnőttem, és ki tudom mondani, hogy gusztustalan, amikor látszatengedményekkel akarják kifogni a szelet a vitorládból. Nem fogok két orvost felkérni, hogy tartsa nekem a gyertyát, amikor egyre sincs szükség.

 • 2007.11.06 14:16:28Kékfelhő

  látszik, hogy nem az államigazgatásban dolgozol, ott előbb-utóbb immunis leszel az ilyesmire :)  és igen, kénytelen leszel felkérni, mert ha nem teszed és baj lesz a szülésed körül, akkor szépen vándorolsz a sittre, hisz van szabályozás, mi alapján bírálod te felül?  ez van, nem muszáj szeretni, de miért gondoltad, hogy most valami másképp lesz, mint úgy általában?

 • 2007.11.06 14:42:27Ditke

  B-, Guruljka igért nekem egy listát. :)

  Igazából érzelem- és hitmentes érveket szeretnék látni. Az nekem kevés, hogy az otthoni fikusz szebb és szívesebben nézem, mint a kórházi zöld csempét. :) Aláírom, biztos szebb. No de ne már ezért szüljünk otthon!  Mázlid van, tőlünk gyerekkoromban nem kértek demokratikus elvek betartását. Lehettél úttörő, voltak szabályok, azt jóvan. Teccik-nemteccik, egyed.  Remélem ezt azért nem gondoltad komolyan, hogy ha egyre sincs szükség? Ezerszer el lett már itt is mondva, hogy egy szülésnél senki az ég egy adta világon nem tudja előre megmondani, lesz-e komplikáció vagy sem. A problémás terhességnél valószínűleg lesz, de nem minden esetben. A problémamentes terhességnél meg valszeg nem lsz, de ott sem minden esetben (lásd az elmúlt hónapok otthonszülős eseteit.)

 • 2007.11.06 14:51:16Ditke

  Kékfelhő, hajajj, de nagyon igazad van. :) Az első "alkossunk-jogszabályt!" akciónál a melóhelyemen még lelkesen "brainstormingoltam" a jobbnál jobb, szakmailag alátámasztott ötleteket, szigorúan a szakma szent ügye érdekében. Aztán amikor az első eredményt (tényleges szabályozást) megláttam, a hajam is égnek állt. Elmebeteg minisztériumi ötleteket valósítottak meg, amik még csak nem is hasonlítottak a javaslatainkra, és természetesen ezekért senki nem vállalt sem szakmai, sem jogalkotói felelősséget. Utána már csak akkor mondtam valamit, ha kérdeztek. :)))))  Én nem gondoltam, hogy másképp lesz. Nem lesz másképp. Már leírtam egy helyen, a fejekben kéne rendet tenni ezügyben, ezt pedig szabályozással (és érzelembeszéddel) soha nem lehet majd elérni. A szabályozás szempontjából eddig volt egy "fehérgazdaság" (kórházi szülés választott dokival) meg egy "feketegazdaság" (borítékolás), most majd lesz egy "szürke" is: a doki kiállít egy számlát, mondjuk az áfáért (más ágazatokban is ez van), neki pénzébe nem kerül, se idejébe, mert nem is lesz ott. Csak akkor bukhat meg, amikor baj van, de akkor meg annyi idő alatt, amíg a mentő kiér, ő is odaérhet a tetthelyre és soha az életben ki nem derül, hogy nem is volt jelen. A magyar ember sajátossága, hogy bármilyen szabályozást nyomnak is a nyakába, megkeresi a kibúvót.  Az érzelembeszéd szempontjából meg még mélyebb szakadékot gyártanak ezzel az egész szabályozósdival. Éppen azért, mert az "otthonszülők" ezt az egészet ezerrel támadják, merthogy éppen támadható a javaslat, ezer sebből vérzik. És ezt az egészet támadásnak fogják érezni, és csakazértis és még véresebben fogják gyártani a mártírokat. Szomorú egy jövőkép, nemde?

 • 2007.11.06 15:08:07marcangoló

  Kékfelhő, Diaz, abszolút igazatok van!

 • 2007.11.06 15:08:31marcangoló

  Szokás szerint a Minsztprium nyúlt bele...

 • 2007.11.06 15:08:54Kékfelhő

  Ditke :)

  Hasonló tapasztalataink vannak ezek szerint :)  Mi jelenleg két jogszabályon dolgozunk, kiváncsi leszek, mit sikerül elcseszniük a minisztériumiaknak benne. :)

 • 2007.11.06 15:11:22Ditke

  Megnyugtatlak:

  Mindent.

  (Vagy inkább felkészítelek....? :)

 • 2007.11.06 15:12:10sme

  Egyet értek marcalangolóval eszembe nem jutna otthon szülni. Főleg mert én a 12 órás vajúdós voltam. Pedig ki hitte volna hiszen a 20. héttől folyamatosan görcsölgettem és tágult a méhszájam. Mégis amikor itt lett volna az idő nem ment a dolog. Ezt például a dokim se gondolta volna.  A másik dolog, hogy a cikk azt írja, hogy nagy súlyú babák esetében az otthonszülés nem engedélyezett.

  Nekem a szülésem előtt pár órával azt mondták az uh-n, hogy ez a baba olyan 3 kilós lesz. Aha aztán a kezembe nyomtak egy közel 4 kilós csöppséget...

 • 2007.11.06 15:14:34marcangoló

  Sme, azért nekem eszembe szokott jutni, most csak végső elkeseredésemben írtam, hogy nem fogok. :-)

 • 2007.11.06 15:16:45Kékfelhő

  12? Mázlista

  Én 18 órát szültem :)

 • 2007.11.06 15:39:22Guruljka

  Ditke, már egyszer leírtam ami séróból ment és egyszer már valakinek be is másoltam. Úgyhogy két helyen ott van. De most ismét leírom amire emlékszem.

  - otthon alacsonyabb a fertőzési kockázat. A kórházi babáknál gyakran kialakul a könnyező szem. (Ami nem is csoda ha belegondolsz, mert a kórház betegápolásra van kitalálva és tele van betegekkel és betegséggel.)

  -vannak nők akiknek a kórházban leáll a fájástevékenységük és bajba kerülnek. Nem hiszti nem pszichoblala, hanem tény. Van ilyen. Nyílván nem sok, de van.

  -Egyetlen kutatást sikerült találni (cantaloupe-nak) ami kockázatmentesnek induló kórházi és tervezett otthonszüléseket hasonlít össze. Összesen 25 ezret. Ez szerint az otthonszüléskor kevesebb a komplikáció és ebből adódóan gyorsabb a regeneráció is. Babánál és mamánál is. Ezt a kutatást orvosok végezték.

  -A felesleges beavatkozásokka nem az a baj, hogy kellemetlenek, hanem az, hogy egy részük felesleges kockázatokkal jár, másik részük meg csak az orvos kényelmét szolgálja.

  -Az orvosok sokszor nem várják meg a méhlepény megszületését, hanem kitépik. Ezután automatikusan jöhet is egy küret.

  -Szülés után a protokoll szerint feltárást végeznek az anya méhében, ami felesleges és fájdalmas miközben csak akkor lenne indoka, ha méhlepény sérült lenne vagy más "szennyezettségre" utaló jel lenne. A feltárást legtöbbször komoly vérveszteség követi.

  -Az indokolatlanul bekötött oxytocyn infúzió meggyorsítja a szülést, ami szintén nem tesz jót sem a babának sem a mamának. Megzavarja "rendszert"(ezért lenne fontos pl a saját tempó, mert a szülés-születés egy közös anya-gyerek meló, nem rohanás. Nem azért akarják mert hú de meg akarják élni a természetességet. Egyszerűen ez lenne az egészséges)

  De baba részére sem jók a szokások:

  - még ma is szokás lesúrolni a magzatmázat, aminek meg van az oka, hogy ott van, konkrétan a babát védi. Ergo az eltávolítása védtelenebbé teszi.

  -Míg a bábák segítenek az első mellretételben, addig a szülésznőknek és csecsemősöknek csak töredéke teszi ezt. (Ne kezeljük ezt nagyvonalúan, mert ez is kihat a gyerek egészségére, hogy megkapja-e kollosztrumut és szoptatják-e.

  - A cumizavaros babák nagyrésze a kórházban válik cumizavarossá, az ott kapott cukrosvíztől, ami szintén nem válik a javára.

  -A borotválást és a beöntést orvosilag semmi nem inokolja. Csak és kizárólag uigyanaz, mint anno az anyák hanyattfeketetését: kényelmesebb az orvosnak. Bizony a beöntést sem, mivel a kaka nem a gyerekkel együtt jön. El lehet takarítani.

  - A gátmetszések nagy részét szintén az orvos sietsége illetve hozzászokása indokolja. A gátmetszés pedig okozhat komoly gondot a szoptatásban is.

  És ne felejtsük el azt a tényt sem, hogy egy rossz szülésélmény komoly lelki traumát okozhat az anyának. Ami egyrészt eltántoríthatja több gyerek vállalásától és szétzilálhat egy családot. Tény, hogy sok a szülését nehezen vagy egyáltal nem feldolgozó nő. Sőt egyre több.

  -A komplikáció mentesnek indult kórházi szülésekhez nem készítenek fel műtőt, így a kórházon belül is kell idő és van út is a műtőig.

  -Nincs bent mindig aneszteziológus...

  -Ha egy otthonszülő nőhöz kihívják a mentőt akkor egyensen olyan kórházba viszik, ahol van szabad műtő és mire odaérnek már fel is készíthetik azt.  Összességében semmmilyen tény nem igazolja, hogy a kórházban szülés biztonságosabb lenne. Mondj egyet ami nem véleményen és hiten, hanem tényen alapul. Csak egyet.

  Ha azt mondanád, hogy be kell érni a kórházba ha olyan baj van az igaz. De az esetek nagy részében be is érnek. Csak GÁ statisztikáját vehetem példának mert más nincs. 17-18 év alatt 3300 szülésből 1 ilyen esete volt.És még az sem biztos, hogy kórházban menthető lett volna, mert erről még az orvosok is vitáznak. Mennyi is a kockázata?

  Felesleges itt elkezdeni azokat a sorokat is, hogy ha én otthon szültem volna akkor én sem maradok meg ... stb. Ugyanis senki nem tudhatja, hogy valójában mi okozta a komplikációját. Csak azt amit mondtak neki.

  Továbbra is a kórházi szülést választanám, csak most már tudom, hogy nem azért mert az ténylegesen sokkal biztonságosabb, hanem azért mert én ott érzem magam biztonságban. Ettől a biztonságérzettől válik számomra valóban biztonságossá. Kéérdem én miért nem érdemlik meg ugyanezt azok akik írtóznak a kórháztól esetleg.

  Mivel most kiderült, hogy tőlem vártad a listát, hát megírtam. De én tényleg nem akarok erről vitatkozni tovább. Én megértettem azokat akik így döntenek és nem látok valós plusz kockázatokat, főleg ha előre értesítík a mentőket és a területileg illetékes kórházat.

 • 2007.11.06 15:46:41Guruljka

  Hékás a 12 órás vajúdás majdnem átlag alatti idő. Most jól elkések az oviból...

 • 2007.11.06 15:51:50Kékfelhő

  No, ez végre egy érdekes gyűjtemény volt.  Azért G.Á. statisztikáját - ha nem probléma - legalább olyan fenntartással kezelném, mint bármely kórházi statisztikát, de amúgy rendben lévő kis lista.  Mondjuk, engem a beöntés sem zavart, előre felkészültem a klotyóra startolásra, és egyáltalán nem bántam, hogy legalább emiatt nem éreztem kényelmetlenül magam. Az orvos nem csinált gátmetszést, nem siettette a szülést (talán ezért is tartott 18 órát, bár én már nem bántam volna a végefelé, ha bárhogy is, de kiszedik belőlem a gyereket).

 • 2007.11.06 15:53:16Kékfelhő

  Ja, és borotváltunk mi magunk, előtte pár nappal. Még jót is nevettünk rajta, hogy pillangócska vagy szívecske formára legyen igazítva :)

 • 2007.11.06 16:05:24diaz

  Remélem, ez a javaslat még formálódni fog.

  Arra azért baromi kíváncsi lennék, hogy mi olyan marha bonyolult az antiD ellátásban, minek neonatológus, amikor a legtöbb vidéki kórházban sincs (az én szülésemnél egyáltalán semmilyen gyerekorvos nem volt ott), minek álljon készenlétben egy mentő a ház előtt.

  Tudom, költői kérdések ezek, sose lesznek megválaszolva:-(

 • 2007.11.06 16:06:29B-

  Kékfelhő: ne haragudj, de éppen ez az a modor ("és igen, kénytelen leszel felkérni, mert ha nem teszed és baj lesz a szülésed körül, akkor szépen vándorolsz a sittre, hisz van szabályozás, mi alapján bírálod te felül?"), ami miatt a nőknek elegük van a törvényalkotókból és a kórházakból, akik - már ne haragudj - de szaros-hugyos gyerekként kezelik őket, és inkább választják az otthonszülést, ami félelmetes ugyan, de legalább olyan érzésed van, hogy az életed egyik legfontosabb eseményekor nem úgy kezelnek, mint egy akadékoskodó, taknyos kölyköt. És mivel senki földi halandó nem tudja megjósolni, csak megtippelni, mikor indul be egy szülés, ez a törvény nagyon könnyen kijátszható lesz - amire annál nagyobb a kísértés, minél magasabb lóról akar a törvényhozó könyékig benyúlni az ember méhébe (hogy egy szép képzavarral éljek).  Ditke: szerintem Neked se esne jól, ha valakivel észérvekkel próbálnál vitázni, mire a partner észérvek helyett olyan parodisztikus mondatokat adna a szádba, mint hogy te biztos azért akarsz otthon szülni, mert ott szebb a csempe. Ezerszer elmondtuk már, hogy nem a csempe vonz és hogy mennyire dehonesztáló, hogy bárki is ezt feltételezi.

 • 2007.11.06 16:17:58Kékfelhő

  B-

  Én értem, hogy nem tetszik, de most komolyan, te mégis mit vártál????

  Miért gondoltad, hogy most végre majd felnőtt emberként, teljes jogú szavazóként fognak kezelni? Mióta érdekel bárkit is, hogy neked, nekem vagy a TASZ-nak mi a véleménye? Egyáltalán, ki a szart érdekel, hogy létezünk? Ti hol éltek?

 • 2007.11.06 16:27:54Kékfelhő

  1. ízlett a tejeskávéjuk

  2. megismertem két nagyszerű embert, a két szülésznőt

  3. biztonság :)

  4. tetszett, hogy végig figyelhettem a gyerek szívhanját a szülés ideje alatt, 18 óra azért nem kevés, a vége felé már eléggé aggódtam az elhúzódás miatt.

 • 2007.11.06 16:58:01Anura

  Okoska :))  Utálom a kórházakat, ehhez a vitához csak ennyit, ha normálisan tehetném, tutira itthon szülnék, de még a saját családomban is heves ellenzések vannak az ún. "biztoságról".  Okoska, a patchwork takaróhoz honnan szereztél bélést?

 • 2007.11.06 17:02:35cozumel

  B

  Minden szavaddal egyetertek, ez a lehetoseg csak latszatlehetoseg. Fel korhaznyi szemelyzet alljon rendelkezesre az otthonodban, egy korhazban meg feled sem neznek sokszor orakig...rohej.  Van erre egy regi jo megfogalmazas: Nesze semmi, fogd meg jol!

 • 2007.11.06 17:18:14Ditke

  Guruljka, köszönöm. (Csak ígérted, h megkeresed, amit egyszer már összeszedtél és elmaradt...)  Okoska, leírtam máshol, hogy nekem a kórház volt a megnyugtató, pontosabban az orvosom jelenléte. Merthogy én épp a másik véglet voltam: az extrákkal veszélyeztetett terhesség császárral befejezve. A lista jó, bár igazán hozzá nem tudok szólni, mert nekünk ez kimaradt. Borotva volt, beöntés helyett kaptam 1 kúpot és elsétáltam vele diszkréten a wc-ig. Egyedül. Amíg előkészítettek, sétálhattam. A műtő meg nem volt szép meg hangulatos, de szép zöld volt a függöny. És gyors volt az egész, onnantól h megmondták muszáj szülni, fél órára felsírt.

  Az utolsó érv megállja a helyét Pesten, de vidéken nem feltétlenül. Tudod, itt 50 km-re is lehet az a kórház meg az a műtő, szóval nem biztos, hogy ez helytálló érv.  A cumizavart és az ebből eredő szoptatási nehézségeket sikerrel megismerhettem. Tény a kórházban nem sokat segítenek a szoptatásban, de ez már nem konkrétan a szülészet feladata.

  De nálunk még a cumizavart is el lehetett fogadni, mert ugyan a gyerekem nem cukros, tehát épp éhezhetett is volna, amíg beindul a tejem, de így hogy tápszert kapott, elkerültünk pár szövődményt, amit akkor kapott volna, ha cukros. Az meg, hogy emiatt mennyit kellett és kell vele küzdeni, már az én dolgom.

  Nekem csak 1 érvem van: mégpedig az, hogy ne legyen az otthonszülés fára-visszamászás, nagy eszméket követő ködös humbug. Fogadjuk már el, hogy nem élünk természetesen, nagyon nem és a szülés természetes folyamata se a régi már emiatt. Ahogyan a lelkünk sem fogadja úgy el a veszteséget, ahogyan dédanyáink megtették. Szóval ne ész nélkül szüljön mindenki otthon, hanem az otthonszülést szervezők igenis utasítsák kórházba azokat a kismamákat, ahol van esély a komplikációra (pl problémás szüléselőzmény, idősebb korban történő elsőszülés, nagy baba, stb). Ne veszélyeztessenek anyákat és gyerekeket csak egy eszméért. Hogy ne legyenek ilyen értelmetlen veszélyhelyzetek és tragédiák, mint amik a közelmúltban történtek.  G.Á. statisztikájához meg annyit, hogy lehet, h ez az egyetlen statisztika, de én is fenntartásokkal kezelném. Vagy legalábbis a bennem rejtező statisztikus fenntartásokkal kezeli.

 • 2007.11.06 17:23:20Ditke

  B-, ha te életed legfontosabb eseményekor nem állsz a sarkadra, és nem tudod azt mondani a szülésznőnek, hogy nem kérsz beöntést, borotválást és gátvédelmet szeretnél, és mindezt nem tudod kellő határozottsággal képviselni, hogy úgy is legyenek a dolgok, ahogy szeretnéd, akkor mikor fogsz a sarkadra állni? Milyen helyzetben? A közértben, ha a Marika néni fél kiló romlott parizelt sóz rád? Hm? Hm?  Költői kérdés.....  Arra kéne a nőket felkészíteni, hogy ne hagyják, hogy ne azt éreztessék velük a kórházban, hogy akarattalan gyerekek, akiknek csak le kell nyelniük, ami történik velük.

 • 2007.11.06 17:25:45Guruljka

  Na jó a csempe színe néhol "otthon" is undorító:D  Még mindig nem fér a fejembe hogy lett ez az otthonszülés szimbóluma...  Egyébként meg szerintem egyrészt örülni kéne ennek a társadalmi vitának. Másrészt annak, hogy vitatkoznak róla a szakemberek. Csócsálgassák csak egymást. Én úgy látom felbosszantotta az orvosokat, hogy bűnbakot akarnak belőlük csinálni. Ez pedig jó. Előbb utóbb észre fogják venni, hogy jobban járnak ha együttműködnek.  Másrészt felmerült bennem. Csak az én szüléseim idején nem volt szolgálatban egyetlen darab neonatológus sem a kórházban?? Hja mert én éjjel-hajnalban szoktam szülni. Azok meg csak napközben voltak.

  Meg az is eszembe jutott, hogy amikor az elsőt szültem az én dokim ingázott köztem és egy másik csaj között.  Otthonszülésnél azt hiszem az is biztosítva van, hogy nem rohan el a bába egy másik nő komplikációja vagy szülése miatt.  Viszont aki gyakorlatban képes lesz ezek mellett a feltételek mellett összehozni egy otthonszülést, az aztán úgy szülhet, mint nem is tudom, tán egy világsztár! Gondoljatok bele, ebben a szabályozási tervben semmi nem az orvosról szól, hanem csak a babák-mamák biztonságáról:)

  Persze eléggé megvalósíthatatlan és innen nézve vicces. De erre kénytelenek lesznek az egyre hangosabb reklamációk miatt odafigyelni.

  Látom magam előtt, hogy az utcán kávézgat a mentős, míg bent a két orvos kivár csendben 14-16 óra vajúdást...

 • 2007.11.06 17:29:06huhhh

  Guruljka, szerintem az orvosokat már nem nagyon bosszantja fel, hogy bűnbakot akarnak belőlük csinálni. Az utóbbi időben ugyanis nem ez az egyetlen, amiért őket kiáltják ki bűnbaknak, szerintem inkább meglehetős fásultsággal fogadják a dolgot, ami szerintem nem jó sem nekik, sem a betegnek (megintcsak szerintem...)

 • 2007.11.06 17:32:02huhhh

  Az utcán kávézgató mentőst pedig nem tudom, honnan vetted, a szabályozásban egy szóval sem szerepel, hogy mentőnek kell álln ia ház előtt, hanem csak annyi, hogy az otthonszülést vezető orvosnak értesítenie kell a kórházat, hogy otthonszülésnél segédkezik, hogy felkészülhessenek az esetleges szövődmények ellátására. Érdemes lenne elolvasni a tervezetet, mielőtt vitatkozunk róla.

 • 2007.11.06 17:32:26Ditke

  Guruljka, és ha felkéred X.Y. bábát, akit mondjuk felkér a szomszéd Juliska, a 3 utcával arrébb lakó Nóri és még 10 másik kismama, és mondjuk jön egy hidegfront és egyszerre 4-5 kismamánál is megindul a szülés, akkor mit tesz a felkért és tutter ott lévő bába? Hol lesz, melyik kismamánál? Milyen módon támogatja azokat, akiknek a szülését elvállalta? Emberek vagyunk, ne felejtsük el, nem gépek, amiken akkor indul a program, amikor megnyomjuk a gombot. Nálunk pl a város kismamáinak a fele megszült március végén egyetlen hidegfrontos hétvégén, 36. héttől felfele. Az ilyen helyzetekkel mi legyen?

 • 2007.11.06 17:36:10B-

  Ditke: azzal egyetértek, hogy ne legyen fára visszamászás, de ami megy természetesen is, azt nem kell medikalizálni. És az, hogy "bármi történhet", nem érv, ennyi erővel fogadhatnék végzett gyerekorvost bébiszitternek, hiszen bármikor leeshet a mászókáról.  Hogy egy demagóg hasonlatot mondjak: százból X esetben a szűzhártya átszakítása olyan csillapíthatatlan vérzéssel jár, ami azonnali kórházba szállítást igényel. Ettől még senki se mondja, hogy "ne kockáztassunk, bemegyünk a szép steril kórházba és átvágja a szűzhártyát a képzett orvos szikével. Mert ugye sosem tudhatjuk a defloráció előtt, nem pont ez lesz-e az az ezerből egy eset, amikor rohanni kell a kórházba... akkor már jobb, ha eleve ott történik, nem igaz? Arról nem is beszélve, hogy az előbőr alatt egy átlagos higiéniájú kamaszfiúnak bizony tenyészhetnek baktériumok, ugye nem akarjuk, hogy azok ott valami bajt okozzanak. Egyáltalán, miért bíznánk ezt az egészet az ösztöneinkre és egy izzadt tenyerű, gyakorlatlan kamaszfiúra, amikor szakember is elvégezheti mennyivel biztonságosabban. Értem én, hogy a kórházi környezet nem olyan szép, de most a sok romantikára vágyó libuska ezért veszélyeztetné az egészségét? Na jó, csináljunk a nőgyógyászaton is gyertyafényes félhomályt és duruzsoló jazz zenét - persze csak akkor, ha ez nem zavarja az orvost, aki rögtön rákszűrést is végezhet egy füst alatt.

  Na jó, ma megengedő kedvemben vagyok: felkészítő tanfolyam és gondos kivizsgálás után az átlagos szűzhártyájú lányok esetleg otthon, párjuk jelenlétében is áteshetnének a beavatkozáson - természetesen nem a "népies" módszerrel, nem vagyunk már az őskorban! Vagy tessék akkor b..szni orrba-szájba, aztán ne csodálkozzanak, ha véres lesz a lepedő vagy elkapnak valamit a partnerüktől, irrgum-burrgum!"  Tudom, hogy ez demagógia és a szülés több kockázattal jár, mint a szüzesség elvesztése, de arra próbáltam rámutatni, hogy ami megy természetesen is, néha lassabban, saját tempóban, azt hagyni kell, mert lehet, hogy oka van a lassúságnak, fokozatosságnak stb. A természetes folyamatokat az ember nem tudja szerintem jobban megoldani a természetnél, az ő hatalma inkább abban áll, hogy a természetes folyamatok hibáiból adódó kárt a lehető legkisebbre csökkentse - és ez is a feladata. Amit az ember kitalál (császármetszés, gátmetszés, stb) az mind szükséges és helyénvaló, amíg kárcsökkentő, de ha nem lenne kár, mert magától is szépen megszületne a baba, akkor nem tökéletesebb a természetes útnál: csak ott marad a szike nyoma egy életre....

 • 2007.11.06 17:37:42zolnaid

  Guruljka, a csempe színe szerintem úgy lett szimbólum, hogy ez a spéci zöld szín kimondottan a kórházakra jellemző, sőt, tulajdonképp minden kórházra jellemző tárgy. Ami ugye a kórházak szimbóluma is, tedd szívedre a kezed, ha meglátsz tíz ilyen csempét egymás mellett, mire gondolsz? Ugye nem a hiltonra :D

 • 2007.11.06 17:41:56B-

  Ditke: isten látja a lelkemet, amikor életem legdurvább fájdalmait éltem át éppen valahogy nem voltam abban az állapotban, hogy harcos amazonként a sarkamra álljak és kioktassam a környezetemet a jogaimról. Jó előre persze igyekeztem a tőlem telhető legjobban gondoskodi arról, hogy a szülés közben olyan emberek vegyenek körül, akikkel szemben nem kell megvédenem magam - de elég szar dolog, ha szülés közben még védekezned is kell azokkal szemben, akiket elvileg azért fizetnek (és fizetsz le te is), hogy segítsenek (addigi életed egyik legkiszolgáltatottabb pillanatában...)

 • 2007.11.06 17:44:30Ditke

  Egyetértek az utolsó bekezdéssel. Ezért is mondom, hogy előbb a fejekben kellene rendet tenni, és csak utána kéne szabályozgatni. Hogy egyik részről a kórházban ne legyen természetes, és ne vegyék az asszonyok se természetesnek, hogy olyan dolgok történnek, amiket nem akarnak. A másik részről meg ne vegyünk rá olyanokat eszmékkel és tévhit-gyártásokkal veszélyes utakra, akiknek nem való. Igenis tanítsuk meg az elfogadásra az embereket. Hogy igenis fogadják el, ha baj van, akkor kórház, gátmetszés, császár, fogó, lópikula. És nincs kecmec, meg vitatkozás, hogy vigyük a fikuszt is nappaliból.  Attól tartok, hogy ha nagyon szabadjára engedik az alternatív rendszert, rövid úton iparággá és valljuk be könnyű pénzkeresetté fog válni nem kevesek számára. És akkor majd boldog-boldogtalant megszületnek otthon, akármibe kerül is neki vagy a gyereknek. És itt a baj, mert ha elanyagiasodik ez is, akkor egyetlen dolgot fognak egy idő után figyelmen kívül hagyni. A gyerek érdekeit. Pedig ez lenne a lényeg.

 • 2007.11.06 17:45:31Guruljka

  Ditke, én is nagyon fontosnak tartom amit mondtál, hogy igenis mindenkinek tudnia kell, hogy bárhol és bárkivel is szül ő is felelős a szüléséért. Tényleg ki kellene állnunk magunkért. Vagy legalább magunk mellett kéne tudni egy embert aki képes erre helyettünk ha kell. Kellene, hogy legyenek szülési tervek, amiket egyeztetünk az orvosokkal, szülésznőkkel. Sok mindennek kéne fejlődnie. Nekünk is. És talán ha egyszer már nem csak a beépített alternatív szülőszobáig és a kicsit normálisabb hozzáállásig jutnak majd t. szakemberek, akkor egyszercsak nem akarnak majd a nők otthonszülni, csak szökőévente.

  De szerintem (ez persze csak teória) az otthonszületésről szóló viták előre viszik a kórházak ügyeit is. Esteleg kialakulhatnának a szülőothonok is alternatívaként.

  Az elmúlt pár évben is történt sok pozitív változás, de még messze nem elég. És messze nem zajlott le miondenhol. Ez egy harc, ami leginkább arról szól, hogy minden kismama, még a nyuszibb természetű is, normális módon a lehető legkevesebb felesleges kockázattal és beavatkozással szülhessen.  Ennek járnia kéne.  Egytértek abban is, hogy nem szabad humbugnak lennie. Ezért is igényelnék egy komolyan vehető szakmai protokollt, amit végre minden szakember betartana és mondjuk GÁ sem vállalna ikerszülését se. Ehhez viszont csak ők értenek és nekik kellene benne megállapodniuk. Most már csak fel kéne nőniük a feladathoz. • 2007.11.06 17:49:02Ditke

  B-, nekem magáról az eseményről a legjobb emlékeim vannak. Bár a kiszolgáltatottság tényleg ott volt (azért melltől lefelé nem éreztem semmit, és egy fél óráig tartott, míg eldőlt, maradhat a méhem), de ezt nem éreztem akkora tehernek. Voltam ennél sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben is. És még akkor is tudtam protestálni. Szóval erre fel lehet készíteni egy embert, ne csak a választás jogára hívjuk fel a szülés előtt álló figyelmét, hanem arra is, hogy ez nem csak abban merül ki, hogy otthon vagy kórházban. Hanem van még egy csomó dolog, amit egyik vagy másik helyen is VÁLASZTHAT.

 • 2007.11.06 17:51:50Ditke

  Guruljka, amint mi nők felnövünk kellően a feladathoz, és kellő erővel tudjuk majd a saját és a gyermekünk érdekeit képviselni, az orvosoknak, a szülésznőknek és a bábáknak is fel kell majd nőniük a saját feladatukhoz.

 • 2007.11.06 17:56:42Guruljka

  Ditke én akárhány valóban otthon szülő nőt olvastam a különböző fórumokon, mindtől azt olvastam, hogy előre megmondták nekik, hogy ha gáz van kórházba kell mégis menni. Ők ezt el is fogadták, tudták és vállalták. Pedig ez a sunyítás mellett nem lehet könnyű.  Biztos van 1-2 fanatikus aki a mantráért akar otthon szülni és semmi áron nem akar kórházba menni. De a TÖBBSÉG nem ilyen. És ez az az információ ami baromi nehezen megy át valahogy a köztudatba.

 • 2007.11.06 17:57:25B-

  Ditke: igen, nagyon egyetértek, hogy fontos, hogy a szülő nő is tudja, hol van az a pillanat, amikor már nem a feng-shui miatt kell aggódnia, hanem a gyereke épségéért. Azt remélem, hogy ha kialakul egy bizalmi hangulat, amikor nem úgy megy be a nő a szülőszobára, hogy "úgyis tudom hogy az orvos kényelme miatt mindenféle kellemetlen dolgot akarnak majd velem csinálni, de majd én jól elküldöm őket az anyjukba", hanem elhiszi, hogy az orvos tényleg azt teszi majd, ami a szülő nő érdeke - és az orvos is elhiszi, hogy a nő nem csak hisztizik, hanem esetleg igaza is lehet - nos, akkor felébredek, és bilibe lóg a kezem :-)  Guruljka: szerintem nem az lenne a cél, hogy a nők ne akarjanak otthon szülni, hanem az, hogy megteremtsük a háborítatlan ÉS biztonságos szülés feltételeit. Amire jó visszaemlékezni. Nekünk most furcsán hangzik, hogy ez otthon is lehetséges lehet, de szerintem a mi lányaink már azon fognak nevetni, hogy a mi generációnk a kórházba erőltette a szülést - ahogy mi nevetünk most Pikler Emmi azon mondatán, hogy az éjszakai szoptatás előtt és után esetleg még a mérleges mérickéléstől is eltekinthetünk, ha nagyon lazára akarjuk venni a figurát...

 • 2007.11.06 18:06:34Ditke

  B-, sose mértem éjszaka a gyereket. Nem is szoptattam éjszaka. :) De ha kért volna enni, akkor se mértem volna. Akkor laza vagyok? :)))  Nekem ilyen volt a császárom. Tudtam, hogy mindent az én és a gyerekem érdekében (fordítva talán helyesebb leírni) tesznek. Mert ott van az az ember, aki 3 éve kezel, aki rajtam meg az apján túl 9 hónapon át is megtett mindent ezért a gyerekért. Én ezt szeretném elérni, hogy mindenki így tekintsen a szülésére, akárhogyan is szült, akárhol is és akárkivel.  (Most meg lépek és elérem, hogy szopizzon a gyerek...)

 • 2007.11.06 18:24:27manci

  Azoknak, akik liberálisabb otthonszülés-szabályozást akarnak, nem kell izgulniuk: ha a TASZ-nak nem sikerül a tervezetet megfúrni, majd sikerül az OEP-nek.

  Ugyanis kizártnak tartom, hogy egy szülész és egy neonatológus sok órán keresztüli strázsálását egyetlen szülő nő mellett hajlandók lennének kifizetni. Arról nem is beszélve, hogy innentől kezdve a kórházban szülők is jogosan léphetnének fel hasonló igényekkel.

 • 2007.11.06 18:25:03Guruljka

  B-egyről beszélünk.  csak én így fogalmaztam:

  "Ez egy harc, ami leginkább arról szól, hogy minden kismama, még a nyuszibb természetű is, normális módon a lehető legkevesebb felesleges kockázattal és beavatkozással szülhessen."

  Én azért nem használom a háborítatlan szülés kifejezést, mert azt hiszem ez vitte leginkább félre a fejekben ezt az otthonszülés dolgot. Ez tűnik "humbugna" első hallásra sokaknak.  Másrészt meg tényleg jó lenne ha lennének alternatívák, otthon-kórház-szülőotthon...

 • 2007.11.06 19:39:28Kékfelhő

  manci:

  valami olyasmit mondtak a híradóban, hogy ha visz anyuka számlát, akkor egy részét az OEP visszafizeti. Gondolom limitálni fogják, hogy mennyi az a max. költség, ami belefér a költségvetésbe, de nincsenek túlzott reményeim ezzel kapcsolatban.  De ezen az elven: ha én egy privát klinikán szülök két orvossal előírásszerűen, és kapok számlát is, akkor egy részét annak is visszafizeti az OEP?  Pofozzák a szart, úgy ahogy van, de nem lesz ez így jobb. Én már csak abban reménykedem, hogy az oly nagyon beharangozott több biztosítós rendszer megoldást jelenthet majd erre az egész problémakörre. Talán ha én döntöm el, melyik biztosítót választom és esetleg még azt is eldönthetem, mire menjen a pénzem, akkor talán érdemes lesz a biztosítóknak abba invesztálni, hogy normális körülmények között szüljenek a nők.

 • 2007.11.06 19:46:08Kékfelhő

  Ja, amúgy úgy tudom most volt vezetőváltás az OEP élén, gondolom az új vezető kiválasztásánál szempont volt az, hogy egyetértsen a miniszter asszonnyal ebben a témában (is)... szóval ők aligha fognak bármit is megfúrni :)

 • 2007.11.06 19:49:11manci

  "Én már csak abban reménykedem, hogy az oly nagyon beharangozott több biztosítós rendszer megoldást jelenthet majd erre az egész problémakörre"  Kékfelhő: akkor kettőnk közül te vagy az optimistább! :)

 • 2007.11.06 19:51:19Kékfelhő

  persze, tök optimista vagyok :)

  még mindig hiszek a csodákban, csak azt is látom, hogy azt az EÜ minisztériumtól nem lehet elvárni :)

 • 2007.11.06 20:22:35evernever

  Kepes András véleménye a témáról és a hazug médiáról:  www.tv2video.hu/old/index_player.php?images=mokka§ion=41&date=20071106&video=39477

 • 2007.11.06 21:07:37idonno

  Miért érdekel ennyi mindenkit ez a téma? Lassan minden második cikk erről szól a porontyon. Olyan marha kevés nő szül otthon, ahhoz képest mennyien foglalkoznak a témával. Ez vajon azért van, mert sokan irigylik azokat, akik be merték vállalni az otthonszülést?

  Én sosem szülnék otthon, szerintem felelőtlen az, aki ezt manapság megteszi, persze legyen szabályozva, legyen erre törvény, de nem értem, mitől ilyen érdekes a téma, miért érzi ennyi mindenki érintve magát valahogyan, vagy miért érzi ennyi mindenki a kényszert, hogy foglalkozzon a témával, ha elvileg őt nem érinti (és valószínűleg túl sok ismerősét sem)??

 • 2007.11.06 21:19:41Nilüfer

  idonno..a kérdés érdekes.A válszt kitől várod?:)Szerintem is túl van már tárgyalva, de úgy tűnik, mégsem:))))

 • 2007.11.08 15:15:58Csöre

  Kissé slendriánnak érzem az otthonszülés készülő szabályozását. A fentiek mellé minimum belevenném, hogy:

  - a szülés megindulásakor értesítsék a legközelebbi gyógyszertárat (max. 5 perc távolságban), amelynek egészen a szülés végéig nyitva kellene tartani, hiszen bármikor szükség lehet valamire, ami nincs a hajókofferral érkező doktor(ok) poggyászában;

  - ezen felül értesíteni a tűzoltókat, hiszen bármikor beragadhat a bejárati ajtó, amikor épp a kórházba kéne szállítani szegény kismamát. Ők ugye fel tudnák feszíteni, vagy ostromlétrán kimenekítik az ablakon át (földszintes házba elég lehet egy lakatos is);

  - készenlétbe helyezni egy víz-gáz-fűtés szerelőt, nehogymá a kritikus pillanatban menjen el a melegvízszolgáltatás;

  - felkérni X. Y. államtitkár(asszony) unokatestvérének keresztfiának a partycégét, hogy az így megjelent díszes társaságot szendvicsekkel, frissítőkkel ellássa;

  - valamint a kórházi bohócszolgálatot, hogy a társulat (és persze a szülő nő) szórakoztatásáról megfelelő tréfák kieszelésével gondoskodjon.  Felháborító, milyen felületesek a jogalkotók!

  :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta