SZÜLŐSÉG

Fogfrász, avagy orrfolyástól nyálfolyásig

2007. november 6., kedd 11:23

Sokan kérdeztetek a fogzásról és a vele járó bőrtünetekről. Megpróbálom összefoglalni a témát. Egyénenként változó, mikor kezdődik a fogak áttörése, de körülbelül fél éves korra tehető, amikor először kezdhetünk gyanakodni, talán tényleg a foga jön a babának. Ilyenkor láthatjuk, hogy az adott fognál a fogíny duzzadt, vörös, érintésre fájdalmas.

Milyen tünetekkel jár a fogzás?

1. Fájdalom

Nem egyformán fájdalmas minden babánál. Van, akinél csak ennyit észlelünk a fogak áttöréséből, hogy egyszer csak koccan a kanál a fogon. De van, aki nem ennyire szerencsés és fájdalmas sírás, ébren töltött éjszakák mellett asszisztálja végig a fogak kibújását. Még ugyanannál a babánál is különböző lehet egy-egy fognál a fájdalom erőssége.


2. Nyűgösség

3. Nyálzás

Ezt mindannyian ismerjük, rutinosabbak kendőt szoktak a gyermek elé kötni. A kisded mindent megrág, folyamatosan ömlik a nyál a szájából.

4. Étvágytalanság

Komoly probléma lehet. Az addig jól, esetleg már kanállal etethető gyermek, hirtelen nem kér semmit, de láthatóan éhes. Jó, ha a cumisüveget elfogadja. Aki nem használ cumisüveget, annak ilyenkor javasolható, hogy a turmixolt ételt pohárból itassa meg.

5. Hígabb széklet, a popsi kipirosodása

Ez nem feltétlen velejárója a fogzásnak, de nagyon gyakran előfordulnak együtt. Kezelni kell a szokásos popsikenőcsökkel. Ha úgy látjuk, a bőrtünet makacs, illetve a híg széklet már hasmenésnek is megfelelő, feltétlen vigyük orvoshoz a babát. A kipirosodott popsi fájdalmas, kellemetlen állapot, de ettől is komolyabb probléma, ha egy komoly hasmenést elbagatellizálunk, mondván, hogy csak a fogától van.

6. Láz

Erről megoszlanak a vélemények. Szokás, hogy minden lázas betegséget ráfogjunk a fogzásra. Nem javaslom. Az a véleményem, hogy a lázas állapotot csak akkor szabad a fogzásra fogni, ha már a háziorvosunk kizárta egyéb megbetegedések fennállását.

7. Orrfolyás

A felső szemfogak előbújásakor gyakran náthaszerű tüneteket észlelhetünk.

8. Egyéb bőrtünetek

Az irodalomban nem találtam olyan bőrbetegséget, mely kifejezetten fogzáskor jelentkezik. Ennek ellenére többen is jeleztétek, hogy az ekcémás tünetek diszkréten, de fellángoltak. Ez is azt támasztja alá, hogy előfordulhat, hogy a meglévő „alap-bőrbetegséget” fellobbantja a fogzás.

Vannak olyan ritka szindrómák, melyek részjelensége lehet fogzási rendellenesség is. Ezeket általában már a fogak áttörése előtt diagnosztizálni szokták.

Mikor várható az egyes fogak kibújása?

Ez is egyénileg változó, hogy melyik babának mikor jön elő egy-egy foga, de jó tájékozódást nyújt a következő táblázat.

két alsó középső metsző          6 hó
két felső középső metsző         8-12 hó között
két felső szélső metsző           10-12 hó között
két alsó szélső metsző            13-14 hó között
négy első zápfog                   15-16 hó között
négy szemfog                        20-24 hó között
négy hátsó zápfog                 36 hó

Mit tehetünk a fogzás megkönnyítése érdekében?

Alapvető a fájdalom csillapítása. Ezt megtehetjük a helyileg alkalmazható gélekkel, de akár gyógyszeres segítséget is bevethetünk (pl paracetamol tartalmú oldat), viszont ilyenkor nagyon oda kell figyelni a gyógyszer adagolására, el kell olvasni a tájékoztatót.

Másik nagy probléma az etetés. Javasolt ilyenkor híg, turmixolt ételek készítése, amit cumisüvegből, vagy pohárból kínálhatunk.

Végül, ha már kibújtak a fogak, beszélhetünk a fogápolásról is, de az már egy másik poszt témája…

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.06 12:36:47rnagy8

  Én pont a lidokain miatt nem vettem Dentinoxot, valahogy tartok tőle. Mindig eszembe jut, mikor kiskoromban a számba fújták.

  Szerencsére Violánál még nem vészes a helyzet, éjjel simán alszik, nappal nyűgös inkább, de akkor meg masszírozgatom neki, azt imádja.

 • 2007.11.06 12:37:44Mamszi

  Még a cikkhez: nálam nem járt egyéb tünettel, csak a fájdalom, meg persze az ezzel társuló sírás, időnként van csak némi hasmenés.

  Talán szerencsebbek vagyunk azoknál, ahol láz és egyéb tünet is fellép ilyenkor.

 • 2007.11.06 12:38:54nyunyo

  Mi Viburcol kúpot használunk, ha már nem elég a Dentinox, nekünk bevált. Az is gyógynövényes és megnyugtatja, meg a fájdalmat is csillapítja és recept nélkül kapható a patikában. Na de a sorrend és az időpont teljesen másként alakult. A táblázat tényleg csak tájékoztató jellegű :) 11 hósan a felső középső metszők, utána az alsó kettő. 13 hósan a felső szélső metsző. Most vagyunk 14 hónaposak és alul pedig még mindig csak két fogacska díszeleg. Sehol a többi. "Legalább később romlik el" szokták mondogatni.

 • 2007.11.06 12:39:43Mamszi

  Fogápoláshoz adalék:Nenedent baby szett ujjra húzható műanyag fogkefécskével. Nekünk bevált, már gyakorlunk vele, hogy majd ha élesben megy, ne legyen furcsa. :o)

 • 2007.11.06 12:41:43nyunyo

  Ja és a legroszabb tünet nálunk a hasmenés és a vele járó csúnya popsi. Ilyenkor szinte fürdetni sem lehet.

 • 2007.11.06 12:45:43Guruljka

  Enyim Kicsi immár lassan 22 hónapos és most tolja ki az alsó ketteseit és az alsó-felső hármasait. Rágói már rég vannak.. Ő egy ilyen vicces gyerek.

  Hát csórikám, most piszkosul kínlódik vele.

  Nappal vannak sírások, nagyon bújós és nyűgöske. Ezenkívül nagyon nyálzik is, ami borzasztóan zavarja. Ráadásul hőemelkedése is van. (látta orvos szerinte is fogzástól van)  Egy ideje szintén nyomjuk a Chamomilla vulgárist 15 CH vízben oldva. (mostanában a nurofenes adagolóban csinálja meg a párom, így könnyebb beadni) és nem tudom biztosan hogy ennek köszönhetően, de éjszaka viszonylag jól alszik.

  Ha éjjel mégis felsír, akkor viszont nem tökölök, hanem dentinoxozok. Gél verzió. Uagynígy teszek ha nappal nagyon sír-panaszkodik. Ne kelljen már szenvednie szegénykémnek.  Valami viszont nekem hiányzott a listáról. Elég sokszor előfordul, főleg a rágófogak kitolásakor, hogy a gyerek a fülét piszkálja, illetve ha már beszél panaszkodik is a fülére. Ilyenkor fordul az elő, hogy a gégész megdöbbeneten közli a kedves anyukával, hogy nem látja, hogy fogzik? Az a baja a gyereknek... (óh rajtam kívül 2 anyukával esett meg ugyanez, azért írtam le)

  De azért mindenkinek azt mondom én is: először a dokik, nehogy valami betegséget fedjen a fogzás.

 • 2007.11.06 12:52:49Tekla84

  Mi is dentinoxot hasznalunk ha eldurvul a helyzet.

  Most lesz 10 honapos Dani es mar kint van 8 fogacskaja. :) Jol haladunk eddig kb ket ejszaka volt olyan amit eleg nyugosen aludt at.

  A fogapolasrol egyebkent a vedonom es a dokino is lebeszelt egyenlore.

  Nagyon nem ajanljak ,mert tobbet arthat a fogagnak es az inynek mint hasznalna.

  Rendesen "hulyenek" neztek mikor megkerdeztem multkor tanacsadason ,hogy moshatom e a gyerek fogat?

  A vedono azt mondta, ha megis nagyon tisztitani akarnam akkor inkabb vizes gezlappal torolgessem at a fogait.

  Hmm.

  Pedig vettem ujjra felhuzhato kis szettet.

 • 2007.11.06 12:54:12Nilüfer

  Guruljka, az unokám is piszkálja a fülét, tegnap meg is nézték, nincs vele baj.Én is a fogára gyanakodtam, a dokinéni szerint csak felfedezte a fülét:)Minegy, lényeg , hogy nincs vele probléma.

 • 2007.11.06 12:56:03Tekla84

  A popo pirosodas mostanaban jelentkezett nalunk, ugyan nem veszes de most extra mennyisegu Neogranormont kap. :)

  Na meg estenkent furdes elott/utan puccosan korbevagtazza a szobajat az is jot tesz neki.

  Bar valamelyik este jol " megjartuk" , ugyanis elkezdett erolkodni a gyerek es hat szep adag szivart tolt ki a parkettara. :)

  Szerencsere nem a szonyegen jott ra. :)

 • 2007.11.06 12:56:47Nilüfer

  terkla, gondolom, nem fogorvost kérdeztél...mindenesetre a felnőtt fogkrém biztos hogy árt, de én csak megkérdeznék egy fogászt is..sose hallottam még, hogy nem kell mosni.Ha vegyesen táplálkozik, szerintem kell, de én nem vagyok fogász:)

 • 2007.11.06 13:00:58Tekla84

  A gyerek haziorvosat es a vedononket kerdeztem meg errol es ok voltak elkepedve.

  Termeszetesen nem felnotteknek valo fogkremmel akartam nekiesni, sot ahogy nezegettem a kinalatot a gyerekeknek valo tejes fogkremekre is 1 eves kor van irva.

  Attol kisebb manoknak nem ajanlatos azt hasznalni.

  De ,hogy artani tudna egy kis fogmosas azt enis ketlem erosen.

  Eszik mar sokmindent a tejen kivul, sok gyumolcsot, zoldseget es minden fele pepes fozelekeket husival.

  Ezert is szeretnem ha minden rendben lenne a fogaival es ideje elott ne kezdenenek szuvasodni pl.

 • 2007.11.06 13:01:58Vusika

  Mi is most járunk ebben a cipőben.Kinga 8 hónapos,alsó két foga van kinn,de már fölül is megvan az ínye duzzadva.Egyébként mindenkinek ilyen gyereket kívánok,csak a kanálon történő koccanásnál vettük észre,hogy van foga.Semmi nyűgösködés,láz,stb.,ahogy sokan panaszkodnak.

 • 2007.11.06 13:07:59Guruljka

  Tekla ez komoly????????????????????????

 • 2007.11.06 13:09:59Nilüfer

  tekla, ez nagyon új nekem..szerintem hívd fel a bethlen utcai gyermekfogászatot, mert hihetetlen../Debrecen, ugye?/

 • 2007.11.06 13:21:56Guruljka

  Egyébként gyerekfogkrémből is több fajta van. Az említett Nenedent a legkisebbeknek van az első 1-2 fogacskához illetve a fogmosás bevezetéséhez. Utána jönnek azok a gyerekfogkrémek amelyek kb. 6 éves korig használhatóak,vagyis a tejfogakra valók azokban már általában van némi fluor is. Aztán azok, amelyek a vegyes fogazatra valóak és azokban van több fluor is. Nagyon kell figyelni nehogy mellényúlj amikor veszed, mert a túl sok fluor foltossá teheti a fogakat. No meg semmiből nem tesz jót a túl sok.

 • 2007.11.06 13:23:07mamafáni

  Csak csodálkozva olvasom itt a fogzási történeteket, szerencsére minket mindenféle tünet elkerült, és 15 hónaposan volt 16! fogacskája. Soha nem nyálzott, még a játékokat sem rágta. Csak azt vettük észre, hogy :jé, van még egy foga!!!

  Ha nem az enyém lenne, nehezen hinném el, hogy van ilyen gyerek. Pedig van. Remélem, majd egyszer a 2. babánk is ilyen lesz.  Ártalmas fogmosás? Ez hihetetlen!!!!és mit árthat? Arról nem beszélve, hogy az a pár másodperc gyengéd dörzsölgetés inkább simogatásnak hat a babának. Fel nem sérti az ínyét, és talán a foga sem kopik el tőle :))))  tekla, nem kérdezted meg pontosan őket, hogy mért gondolják ártalmasnak?????? • 2007.11.06 13:25:42Mamszi

  Szerintem borsónyi fogkrém (direkt babáknak ajánlott) és egy ilyen nagyon puha műanyag sörtés fogkefécske nem árthat. Hiszen mindig vesz valamit úgyis a szájába, amivel karistolja, piszkálja a fogínyét és a fogat fedő zománcot, azok keményebbek, még sem húzom ki a szájából, mert ez is kell, hogy megismerje a világot.

  Vagy nem jól tudom? :o)

  Én is úgy hallottam, hogy nagyjából három éves kor után kell elsajátítani az önálló fogmosást, ahogy már tud a kisgyerek pasztát kiköpni és maga kezelni a fogkefét, eleinte segítve, utána már nem.

  Amúgy mi elektromos fogkefe pártiak vagyunk évek óta, úgyhogy ahogy megy már a fogmosás és tetszene a gyereknek, hogy mi "zúgunk" fogmosás közben, kap egy ilyen gyerekméretűt, lehet kapni boltban, már néztem. :o)

  Nekem azóta, meg a szájöblítők miatt is, sokkal kevesebb a kő és a lepedék a fogamon, amit csak számomra fájdalmasan tud a fogdoki leverni.

 • 2007.11.06 13:38:05Meni

  A fiam 16 hónapos, és most tart a 12. fognál, az utolsó hatot egyszerre növeszti, mit mondjak, egy élmény, főleg hogy közben füllgyulladása is volt. De amit kérdezni szeretnék: ekkora mennyiségű fogat már muszáj mosni, ápolgatni. Nenedent krémet kenek direkt egy éveseknek kifejlesztett, nagyon puha sörtéjű fogkrémre. A gyerek imádja a játékot, szivesen veszi a kezébe a fogkefét, leszopogatja a krémet, és utána szorosan összezájra a száját, maximum közli, hogy NEM! Na most, van valami ötlet, hogy ilyenkor mit tegyek? Mert ettől tiszta nem lesz a fogacska, az tuti, viszont lepedéket már találtam rajta, ha abbahagytam az erőltetést...pár nap szünet után újra és újra próbálom, de eddig nincs eredmény...

 • 2007.11.06 13:45:19bes3

  miert van az hogy azt a fogat (hatos fogak) amiket nem lat a mama, eszre sem vesszuk amikor kibujik?

  azok kibujasat nem kiseri at nem aludt ejszaka, hasmenes, laz etvagytalansag?  a legfeltunobb tunetek mindig a legfeltunöbb fogaknal jönnek elö, hmmm.. ;)

 • 2007.11.06 13:57:26Békanőci

  Kezdőként érdeklődnék.

  Manónk 4hós kora óta(most 7)produkál egy csomó "tünetet" a felsoroltak közül:nagyon harap,ömlik a nyála,pödörgeti a fülecskéjét,volt,hogy kanállal nem tudtam etetni mert sírt mior az ínyéhez ért,de sokszor a cumit is marcangolja.Ilyenkor nyűgösködik,többször felébred,nem alszik el egyedül.Állandóan piszkálja az ínyét a nyelvével és ha nincs más,az ajkát rágja.De a két fölső szemfogán kívül nincs sem kipirosodva,sem beduzzadva egy sem,de ez a kettő nagyon.Lehet,hogy ezek jönnek majd először?Jóval később kerülnének sorra,nem?

 • 2007.11.06 14:02:28Nilüfer

  á, sorrend nem szentírás...kinek hogy.

 • 2007.11.06 14:09:56sme

  DE jó de jó örülök a cikknek.

  Nálunk pont aktuális ez a téma.

  Guruljka: enyémnek is a rágófogai jönnek de még csak kis csücsök van belőlük, metszők még sehol, pedig szegénykém már szétharapdálta a kis alsó ajkát.

  Nálunk éjszakai ébredések, napközbeni hisztik, nyáltócsák vannak már 3 hós kora óta, most 8 hós és egy fogacskája sincsen még kint. Ja és mindent megrág, de a hűtőrágóka az nem kell neki.  Dentinox-ot használunk, de az nem mindig segít és nem is lehet sokszor kenni vele.

  Viszont a védőnőm ajánlott egy új szert, ami csak természetes anyagokat tartalmaz. A neve dologél. Használta már esetleg valaki?

 • 2007.11.06 14:10:18Békanőci

  Az aggaszt,hogy ha kibújna ez a kettő akkor a közöttük helyetfoglaló négy normálisan elfér-e majd utána. • 2007.11.06 14:13:54Békanőci

  Uhhhh...

  Ahogy látom több jómadár is van,aki hátulról kezdi...! :)

 • 2007.11.06 14:14:27Ildiko

  Sziasztok!  Most az anyuka szol hozza, nem a doki neni.  Meni: a ferjem tegnap talalta ki, nagyon bejott a kovetkezo. Igy szolt a gyermekhez: ha nem mossuk meg a fogadat jonnek a fognyuvo manok! Semmi hatas. Kovetkezo percben: huuu, en mar latom is oket! Gyerek nez korbe csodalkozva. Erre: Te meg nem lathatod, neked tejfogaid vannak! Es lass csodat! Baboci eltatotta a szajat, vegre megmoshattuk a fogat. :)  Mas. Szerintem kell fogat mosni, de csak finoman, gyengeden. Az sem baj, ha tiszta vizzel es nem fogkefevel. Az elejen az ujjrahuzhato fogkefe nagyon jo, nem bantja a foginyt. Meg fogzaskor is jo szolgalatot tehet, legalabbis mi a Dentinoxot ezzel massziroztuk be. Volt, hogy Botond kerte a fogkefet ilyenkor. De eroltetni nem jo. Ha nem akar fogat mosni, marad a gezlap.

 • 2007.11.06 14:16:55sme

  Igen az én fiam mindent fordítva csinál:-)

  A múltkor pont azon gondolkoztam, hogy vajon egyszer kibújik már az a fogacska??????

  Szegénykém régebben mindig az ujjamat rágta, de már nem merem neki odaadni, mert leharapja annyira kemény már az ínye.

 • 2007.11.06 14:23:48Békanőci

  Eddig a lányom is minden megoldásból a bonyolultabbat választotta. :)

  Van ez a fogas kérdés(jujj,a múltkor úgy rámart az ujjamra,hogy egy darabig nem mozgott),üldögélni csak hintázva hadd boruljon,kúszni hason tolatva,háton (!)előre,de nagyon gyorsan. :)))

 • 2007.11.06 15:35:13Vvuk

  Ó igen ez az!

  Tegnapelött áttört az első fogacskánk :)

  azzal nem szenvedtünk sokat, anyósom mondta hogy fogzik ez a gyerek de én nem akartam nagyon hinni neki, lám igaza lett :)

  Most viszont a második alsó kellemetlenebb, tegnap 0:20 és 1:40 között végig nyöszörgélt szegény. most azon gondolkodom, hogy mikor vegyek valami krémet neki most vagy miután a gyerekorvossal is beszéltem, egy hét múlva megyünk tanácsadásra.

 • 2007.11.06 15:47:15Vvuk

  Ja igen 12-én lesz 6 hós.

 • 2007.11.06 16:13:17diaz

  Érdekes, hogy az én védőnőm és háziorvosom is ugyanazt mondta, mint Tekláé: hogy a fogmosás ráér 1 éves kortól. Indoklást nem kértem, de már bánom.

  Nem fogadtam meg ezt a jótanácsot, hiszen az én 11 hónaposomnak már teljesen kint van 8 foga és mindenfélét eszik, nem hiszem el, hogy 1 éves kor alatt nem kezdődik el a szuvasodás tisztítás nélkül.

 • 2007.11.06 16:37:45kn

  a mi fogorvosunk azt mondta, ha van kint fog, azt tisztítani kell. fogkefe, fogkrém nem létszükséglet de a tisztítás igen. mondjuk az sem hátrány, ha a gyerek nem eszik kekszféléket, azok csúnyán rátapadnak a fogakra, nem iszik cukros löttyöket na meg kerüljük az édességeket de ezt ti is tudjátok.

  kicsit elmerülve az ökotémában a fluorról találtam meghökkentő dolgokat. pl itt is: www.ketezeregy.hu/egesz/fluor.html

  mindenestre a gyerek fogkrémét lecseréltem sürgősen.

 • 2007.11.06 16:39:25Alvomacko

  Az enyémkék 2 éves kor alatt nem mostak fogat.

  Nem lett szuvas a foguk. Mert nem ettek sem csoki, sem nyalókát, sem savanyú cukrot, sem cukros üdítőket. Gyönyörű szép tejfogaik voltak és a mostani fogaik is csak szabályzásra szorultak.  De ez megint biztos egy olyan dolog, mint a dohányzás a terhesség alatt vagy az egy éves kor alatti tejivástól nincs allergia. Szóval gyereke és alkata válogatja.

 • 2007.11.06 16:54:13diaz

  Édességeket, cukros üdítőt a lányom sem kap, de a gyümölcsökben, szénhidrátokban ugyanúgy van cukor, még ha nem is annyi...

  Meg a fogaknál szerintem sokat számít a genetika is, és sajnos a leányzó egyikünktől sem örökölt valami szuper fogazatot:-(

 • 2007.11.06 17:30:02DKone

  KERDES MINDENKIHEZ:

  Az en fiam teljesen szepen fejlodik, 10 honapos, 10 kilo, hosszu, viszont kinovesztette:

  - eloszor az also ket kozepso metszo fogat: OK

  - aztan a felso kettot: OK

  - es a bal szemfogat, ss most jon mellette a kozeprol szamitott harmadik is, bal oldalon, jobbra semmi.  Ez normalis, vagy rohanjak a fogorvoshoz?

 • 2007.11.06 17:30:07DKone

  KERDES MINDENKIHEZ:

  Az en fiam teljesen szepen fejlodik, 10 honapos, 10 kilo, hosszu, viszont kinovesztette:

  - eloszor az also ket kozepso metszo fogat: OK

  - aztan a felso kettot: OK

  - es a bal szemfogat, ss most jon mellette a kozeprol szamitott harmadik is, bal oldalon, jobbra semmi.  Ez normalis, vagy rohanjak a fogorvoshoz?

 • 2007.11.06 18:34:26kn

  hát hiába rohannál, max. ráolvasással próbálkozhatna a fogorvos ;-)mégis, mi mást csinálhatna? teljesen normális akármilyen sorrend. láttam én már vámpírbabát is, nagyon mókás, aztán szépen kinőtt a többi is.

 • 2007.11.06 19:05:12manci

  kn: az enyém is minivámpír volt! :)

  Ráadásul akkora hely volt a két felső foga között, hogy biztos voltam benne, a két szemfoga nőtt ki. Aztán kiderült, hogy ketteskék voltak, és később többi foga szépen összébb nyomta öket.

 • 2007.11.06 21:05:20lirian

  Sziasztok!

  Picit irigykedve olvasom a hozzászólásokat, mi eszméletlenül megszenvedtünk a fogzással... Lucinak későn jöttek ki a fogai viszonylag (9 hónapos volt kb, mire az első kibújt), és valami hihetetlen kínlódással... nálunk bejött az, amit a népnyelv fogfrásznak nevez, annyira sírt (jellemzően a délutáni alvásból ébredt így), hogy utána szinte rohamszerűen rázkódott a hüppögéstől a kicsi teste. Az első ilyen után annyira megijedtem, h azonnal rohantam a gyerekorvoshoz, aki persze tovább küldött minket neurológiára... ahol semmi kórosat nem találtak szerencsére.

  Két hét múlva mentünk volna vissza kontrollra, de addigra kibújt az első fogacska... és ezzel mintha elvágták volna a sírást, fájdalmat.

  És Luc nem produkált a szokásos tünetek közül semmi egyebet.

  L

 • 2007.11.07 13:11:09sme

  lirian: teljesen megértelek, mi is szenvedünk, 8 hós és még nincs fogacskája de lassan már 4 hónapja produkálja az összes tünetet. A legrosszabb az éjszakai ébredés.  Ez a hüppögéses rázkódás nekünk is van, főleg egy kiadós hiszti után. A legrosszabb ebben a fogzási dologban, hogy nem nagyon tudod megnyugtatni.

  Bevallom én is kicsit irigykedek azokra a szülőkre és babákra, akik már túl vannak az első fogacskákon.

 • 2007.11.07 13:19:53Anyanyanya

  Nekünk 7 hónaposan jött ki a két alsó metsző, egyszerre. Kb. 2 éjszaka volt nyűgös, semmi több. Aztán néhány hét múlva elkezdett jönni a két felső is, azóta is jön. Most kicsit ugyan alábbhagyott - 10 hós a manó -, de iszonyú nyűgös volt tőle és a fogai még sehol. Éjszakai ébredések és nem visszaalvások. Napközben nyáltenger, játszani is csak úgy játszott, ha ott ültem mellette. Aztán egyszer csak megszűnt minden, fog nincs. Most várom, hogy mikor kezdjük újra.

  Nekünk éjszakára a Viburcol vált be, tök jót aludt a gyerek. Nappalra pedig a chamomilla. Ha nagyon sírt, hát jött a dentinox, de csak módjával.

  Egyébként nálunk az volt, hogy miután kijött a foga nem volt hajlandó kanállal enni. A dokinénink azt mondta, ha kijön a másik kettő is majd elmúlik. Azért van, mert fáj az ínye. Hát mit mondjak, elmúlt, de teljesen. A gyerekem, aki egy időben délelőtt gyümölcsöt evett egy szopi helyett, most nem hajlandó semmi pépeset sem megenni. A darabosat megeszi, de nem jóllakásig. Most inkább csak szopni akar, amivel különösebb bajom nincs, tejem meg van elég. Csak fura, de ilyen is van.

 • 2008.05.24 00:12:48Békanőci

  Eltelt közben hat hónap, a gyereknek van elöl nyolc foga, és most egyszerre tört át a négy első záp. Szegénykémnek horror. :/

 • 2008.07.27 22:17:19zskoncz

  jó régen nem volt itt senki!

  de van egy kérdésem: a lányom 4 hónapos, és nyűgös, alig alszik nappal, folyik a nyála, szétrág mindent amit a kezébe tud fogni, fel- felsir éjszakánként, de az inye nem vörörs, picit talán duzzadt de nem igazán, viszont érezni hogy kis huplik vannak a bör alatt.

  most akkor ez a foga? ha nem akkor mi? dunsztom sincs róla.....

 • 2008.07.27 23:51:14Maja Papaya

  A fogak képesek hónapokig is készülődni... Nekünk a 15-ös vagy 30-as (homeopátiás) kamilla-golyócskák segítettek (chamomilla), kevés vízben feloldva. Borostyán nyakláncot is kapott a kiscsaj, nem tudom, használt-e különösebben, de nyugodtabban telt a fogzás, mint a nagynál (igaz, nálunk a kicsi általában jobban tűr mindent).  De ha engem kérdezel, én megkérdezném a gyermekorvost... :))

 • 2008.07.28 10:25:02zskoncz

  :-) köszönöm a választ! az lesz, hogy megkérdezem a védőnő doki párost.

 • 2008.10.29 22:29:05Edinbogyo

  Igaz, h reg nem irt ide senki, de szeretnem tudni, h ha majd kijon vegre a fog, akkor az esti lefekves elotti szopi utan is erdemes megtisztitani?mert olyankor mar elegge almos, es ugy utalja, ha a szajat piszkalom.no meg mar akkor el kell kezdeni a tisztitast, ahogy megjelenik a fog, vagy csak ha teljesen kibujt?mert gondolom, a kibujas folyamataban eleg erzekeny lehet nekik.mar kaptunk a vedonotol direkt gyerekfogkremet, meg fogkefet, es a fogkrem enyhe mentolos, meg tartalmaz sodium monofluorophosphate-ot.a hozzaszolasok kozt meg olvastam, hogy a fluor kulon karos a fognak.es a mentolost nem fogja utalni?

 • 2008.10.29 22:40:04madz

  jéé, van ilyen poszt? Edinbogyó, kösz, hogy előtúrtad :)

 • 2008.10.29 22:50:43Edinbogyo

  :)lehetne egy frissebb is kulonben, pl milyen fogkremet hasznaljunk majd, meg ilyenek.

 • 2008.10.30 09:06:40Tünde

  velvet.hu/poronty/2008/01/09/talalgattuk_a_gyerekfogkremek_izet/

 • 2008.10.30 09:38:31Edinbogyo

  koszi:)

 • 2008.11.03 20:41:36Edinbogyo

  Vampirbabam lesz, ugy nez ki...ma felfedeztem, hogy tok piros alul a kis inyenel mindket oldalt, ahol a szemfog lesz...ejjel alig aludt, nagyon faj, kinlodik egesz nap.ez akkor most tenyleg tok normalis?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta