Képeskönyvek a legkisebbeknek

Most már tényleg százalékot fogunk kérni a Pagony Kiadótól, hogy állandóan az ő könyveiket promózzuk, de hát mit lehet tenni: tényleg nagyon rendben van minden, amit csinálnak.



Idén hatéves lett a Pagony, amely új életet lehelt a giccsbe fulladt magyar mesekönyvkiadásba az évezred elején. Könyvesboltjaikban rengeteg igényes mesekönyv, lapozó, lexikon közül lehet választani, de gyerekcédét és gyönyörű fajátékokat is találunk, míg a sarokban a gyerekek rajzolgathatnak, játszhatnak. Mi most a legkisebbeknek szánt kiadványaik közül válogattunk, bevallottan részrehajlóan.

József Attila - Gyöngyösi Adrienn: Altató - az ismert és méltán kedvelt vers új kiadása keménylapos, nyúzható lapozó. Gyönyörű színes kép minden oldal, kiváló minőségű az alapanyag is, a papíron néhol egy-egy ábra, virág, paplan fényesebb anyagból van, ez még különlegesebbé teszi a rajzokat. Minden oldal alapszíne más és más, kék, rózsaszín, zöld. Minden vonal finom, gömbölyű, otthonos és hívogató. Csak az arcok nem a legjobban sikerültek, kicsit ijesztőek – főleg az óriási Balázs. Ha valaki nagyon megszokta a Würtz Ádám-féle kiadást, lehet, hogy csalódik, de bár én is azon nőttem fel, engem ez a kötet is elbűvölt. Az átlagos keménylapos lapozókkal meg nem is lehet egy lapon említeni. Ahhoz képest nem is drága. Négyötöd.  990 Ft. 

Eric Carle: A telhetetlen hernyócska – a legszebb lapozgató, amit az utóbbi pár évben a magyar forgalomban láttam. Nagyon jó a sztori: a kis hernyó csak eszik, csak eszik, majd megfájdul a hasa, ezért vasárnap csak levelet eszik, elmegy aludni (bebábozódik) és csodaszép lepke lesz. A kaják minden nap eggyel többen vannak, és ennek megfelelően eggyel hosszabb lapra vannak rajzolva. A lépcsőzetes lapozgatás nagyon leköti a kicsit, no meg az se utolsó, hogy minden darab ételen van egy kis lyuk, ahol a hernyócska megrágta, abba is lehet nyúlkálni, nézegetni. A színek gyönyörűek, van egy kis textúrájuk, mintha érdes felületre festették volna. A rajzok kicsit szögletes, geometrikus formákból állnak össze, nagyon szellemesek. Ötös. 1390 Ft.

Paulovkin Boglárka: Róka és Egér – ha valaki a magyar valóságból ír mesét, az többnyire vagy nagyon didaktikus lesz, vagy nagyon lapos, de ritkán sikerül jól. Ez a kötet igazi ellenpélda: a sztori Vakondéktól is ismerős: kivágják az erdőt, menekülnek az állatok, köztük Róka és Egér. A lapozóban egyik oldalon a szöveg, másikon a (nagyon szellemes, bumfordian kedves) kép található, de a változatos tipográfia a szöveget is a kép részévé teszi. A két hős igazán szerethető, de azért nálam a nyertes a vasútállomás rajz, ami megszólalásig a leglepukkantabb mellékvonalas borzadály meseszerű mása, no meg a házmester bácsi, nagy hassal, atléta alól kibodorodó mellkas szőrzettel. De a nagy betűkkel kiírt ironikusan kétségbeesett „Jaj, most mi lesz velünk?” se semmi. Csillagos ötös. 1690 Ft.

Berg Judit – Pásztohy Panka: Tündérváros  - a Pagony szerzőpárosának harmadik kötete ez a tündéres sorozatból, ezért sokan már ismerősként üdvözölhetik Csiribít és Pankát. A kis tündérek mindenféle foglalkozásokkal ismerkednek meg ebben a részben, és megosztják mindennapi gondjaikat az erdő lakóival is. Többnyire rendet tesznek, ha kavarodás van, úgy is mint elveszett levelek, gonosz fagyis bácsi vagy bajba jutott madárfiókák. A rövid kis történetek akkora gyerekeknek valók, aik már értik a mesét, de a hosszabb, bonyolultabb, nyelvileg összetettebb darabok még fárasztják őket. A mesékben ugyanis nem nagyon van csavar, a történet egyenes vonalú, egyszerű, a szöveg szintén. Hangulatuk, a rajzokkal együtt kedves, aranyos, olyan cartoon networkös. Sajnos ennél semmi több – se nem szellemes, se nem magával ragadó; az a saját világ, amit felépít, nekem túl szimpla és konfliktusmentes, túlságos kevés egyénítő, nem sablonos, meseszerű jellemzője van ahhoz, hogy beszippantson. Nálam csak egy háromnegyed, de lehet, hogy a kisebbeket jobban vonzzák a tényleg nagyon szimpatikus tündércsemeték. 2190 Ft.

Oszd meg másokkal is!
Mustra