SZÜLŐSÉG

Képeskönyvek a legkisebbeknek

2007. november 5., hétfő 11:30

Most már tényleg százalékot fogunk kérni a Pagony Kiadótól, hogy állandóan az ő könyveiket promózzuk, de hát mit lehet tenni: tényleg nagyon rendben van minden, amit csinálnak.Idén hatéves lett a Pagony, amely új életet lehelt a giccsbe fulladt magyar mesekönyvkiadásba az évezred elején. Könyvesboltjaikban rengeteg igényes mesekönyv, lapozó, lexikon közül lehet választani, de gyerekcédét és gyönyörű fajátékokat is találunk, míg a sarokban a gyerekek rajzolgathatnak, játszhatnak. Mi most a legkisebbeknek szánt kiadványaik közül válogattunk, bevallottan részrehajlóan.

József Attila - Gyöngyösi Adrienn: Altató - az ismert és méltán kedvelt vers új kiadása keménylapos, nyúzható lapozó. Gyönyörű színes kép minden oldal, kiváló minőségű az alapanyag is, a papíron néhol egy-egy ábra, virág, paplan fényesebb anyagból van, ez még különlegesebbé teszi a rajzokat. Minden oldal alapszíne más és más, kék, rózsaszín, zöld. Minden vonal finom, gömbölyű, otthonos és hívogató. Csak az arcok nem a legjobban sikerültek, kicsit ijesztőek – főleg az óriási Balázs. Ha valaki nagyon megszokta a Würtz Ádám-féle kiadást, lehet, hogy csalódik, de bár én is azon nőttem fel, engem ez a kötet is elbűvölt. Az átlagos keménylapos lapozókkal meg nem is lehet egy lapon említeni. Ahhoz képest nem is drága. Négyötöd.  990 Ft. 

Eric Carle: A telhetetlen hernyócska – a legszebb lapozgató, amit az utóbbi pár évben a magyar forgalomban láttam. Nagyon jó a sztori: a kis hernyó csak eszik, csak eszik, majd megfájdul a hasa, ezért vasárnap csak levelet eszik, elmegy aludni (bebábozódik) és csodaszép lepke lesz. A kaják minden nap eggyel többen vannak, és ennek megfelelően eggyel hosszabb lapra vannak rajzolva. A lépcsőzetes lapozgatás nagyon leköti a kicsit, no meg az se utolsó, hogy minden darab ételen van egy kis lyuk, ahol a hernyócska megrágta, abba is lehet nyúlkálni, nézegetni. A színek gyönyörűek, van egy kis textúrájuk, mintha érdes felületre festették volna. A rajzok kicsit szögletes, geometrikus formákból állnak össze, nagyon szellemesek. Ötös. 1390 Ft.

Paulovkin Boglárka: Róka és Egér – ha valaki a magyar valóságból ír mesét, az többnyire vagy nagyon didaktikus lesz, vagy nagyon lapos, de ritkán sikerül jól. Ez a kötet igazi ellenpélda: a sztori Vakondéktól is ismerős: kivágják az erdőt, menekülnek az állatok, köztük Róka és Egér. A lapozóban egyik oldalon a szöveg, másikon a (nagyon szellemes, bumfordian kedves) kép található, de a változatos tipográfia a szöveget is a kép részévé teszi. A két hős igazán szerethető, de azért nálam a nyertes a vasútállomás rajz, ami megszólalásig a leglepukkantabb mellékvonalas borzadály meseszerű mása, no meg a házmester bácsi, nagy hassal, atléta alól kibodorodó mellkas szőrzettel. De a nagy betűkkel kiírt ironikusan kétségbeesett „Jaj, most mi lesz velünk?” se semmi. Csillagos ötös. 1690 Ft.

Berg Judit – Pásztohy Panka: Tündérváros  - a Pagony szerzőpárosának harmadik kötete ez a tündéres sorozatból, ezért sokan már ismerősként üdvözölhetik Csiribít és Pankát. A kis tündérek mindenféle foglalkozásokkal ismerkednek meg ebben a részben, és megosztják mindennapi gondjaikat az erdő lakóival is. Többnyire rendet tesznek, ha kavarodás van, úgy is mint elveszett levelek, gonosz fagyis bácsi vagy bajba jutott madárfiókák. A rövid kis történetek akkora gyerekeknek valók, aik már értik a mesét, de a hosszabb, bonyolultabb, nyelvileg összetettebb darabok még fárasztják őket. A mesékben ugyanis nem nagyon van csavar, a történet egyenes vonalú, egyszerű, a szöveg szintén. Hangulatuk, a rajzokkal együtt kedves, aranyos, olyan cartoon networkös. Sajnos ennél semmi több – se nem szellemes, se nem magával ragadó; az a saját világ, amit felépít, nekem túl szimpla és konfliktusmentes, túlságos kevés egyénítő, nem sablonos, meseszerű jellemzője van ahhoz, hogy beszippantson. Nálam csak egy háromnegyed, de lehet, hogy a kisebbeket jobban vonzzák a tényleg nagyon szimpatikus tündércsemeték. 2190 Ft.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.05 11:45:11zolnaid

  A hernyócska nekünk is megvan. Nagyon régről ismerem, angol nyelvű kiadásként - több hasonló is létezik, nekünk egy kaméleonos van meg még angolul. Eddig minden gyereket elbűvölt, még három évesen is.

  Amúgy szerintem festőhengerrel festhették, és ragasztották-kivágták a színes papírokat a képeken, de ez igazából mindegy.

 • 2007.11.05 12:59:53landi

  és még egy kis reklám: ha ezen a héten rendeltek tőlük neten keresztül, minden könyvre 36% engedményt adnak. (Legalábbis én úgy értelmeztem, hogy ezen a héten). Viszont tuti, hogy nov. 5 és 7. között ez a boltokban megvásárolt könyvekre igaz. Így karácsony előtt nem rossz!

 • 2007.11.05 16:50:41micisapka

  Be is vásároltunk, az Altató szerintem szép, és valahogy összehozza a felnőtteknek élvezetes könyvillusztráció grafikát a "hol mi van a lapon" illusztráló gyerekigénnyel(kockás takaró alatt alvó villamos, szunnyadó katica).

 • 2007.11.05 22:49:06druantia

  Hanna, nagyon szépen köszönöm az ajánlót. Az Altatót meg fogom venni, pedig magát a verset sajnos valamiért nagyon nem szeretem. De a Petinek jár :). Meg ezek a gyönyörű illusztárciók is. Az állatok karácsonya meg már biztos karácsonyi ajándék, hónapokkal ezelőtt kinéztem.  Sajnos annyira ritkák itthon az igazán szép gyerekkönyvek (hála főleg a Naphegynek meg a Pagonynak azért már akad belőlük), hogy már arra fanyalodtam, hogy a Bookline-tól angol nyelvű könyveket rendeljek.  Ami számomra nagyon nagy csalódás volt, az a Bárcsak lennék vagány bárány! Több hónapig filóztam, hogy megvegyem, vagy sem, végül kivettem a könyvtárból egy próbapéldányt. A rajzok szépek, de igazából azok sem olyanok, amikről lehet mesélni egy Peti-korú gyereknek, a "versek" többsége viszont elképesztően gagyi. Maradok szegény általam agyonemlegetett Tóth Krisztinánál. Az ő füzeteit a Peti naponta tízszer olvastatja fel magának :).  Amit még gyönyörűnek tartok és a listámon szerepel:

  - Arcadio Lobato: Csillagmese

  - Max Bolliger - Peter Sis: Manómese

  - Jonathan Emmett: Téli varázslat.

  Plusz esetleg Anna Casalis Cini-könyvei. A többi angol nyelvű. Kibogarásztam sok annyira humoros, kedves és szép könyvet, amit kár, hogy még nem adtak ki magyarul.

 • 2007.11.05 23:03:25druantia

  Kifelejtettem a Békavári uraság és barátait a Ciceró kiadótól. Ez a Wind in the Willowsnak a kicsiknek "lebutított" változata magyarul. Egy kis dobozban lehet kapni a négy könyvet leporelló formátumban, nagyon jó illusztrációkkal. Én nagyon szeretem ezeket a meséket és a Peti is osztja a lelkesedést :).

 • 2007.11.05 23:08:09noramami

  druantia,

  Tóth Krisztának verses könyvei vannak csak? azok közül melyiket ajánlod?

  A lánykám most 15 hónapos lesz....rövid meséket már kibir....nézegetni meg nagyon szeret...mit ajánlasz?

 • 2007.11.05 23:40:25druantia

  Noramami, én úgy tudom, hogy Tóth Krisztina csak verseket írt. A londoni mackók tulajdonképpen tíz kicsi verses füzetke, van, ahol külön is meg lehet venni. Lehet kapni cd-változatban is, megzenésítve, szavalva. A Peti ultimate kedvence a Tigris (ezt puszilgatnom is kell, a fülemnél fogva kényszerít :))), de én mindegyik verset szeretem. A füzetekben általában kettő vers van, de pl. a Tigris vagy A londoni mackók kitölt egy egész füzetet. Mindegyiket más és más illusztrálta, de ugyanolyan jól :).  Noramami, ha megengedsz még néhány tippet, akkor osztanám tovább az észt :). (Csak azért bátorkodom, mert a gyerekeink kábé egyidősek és amúgy is rámjött a közléskényszer.) Szóval. Az én gyerekem nagyon szereti még Szutyejev Vidám mesék c. könyvét is. A mesék egyszerűek, rövidek, minden jelenethez van egy kép, és én nagyon szeretem Szutyejev rajzait.  A fent emlegetett Békavári uraság is nagyon jó, A Cini-könyvek (Anna Casalis: Cini, az egér nem tud elaludni, illetve Cini, az egér makacskodik) is ennek a korosztálynak szólnak, kedvesek, egyszerűek, de már van történet. Nagyon aranyosak a rajzok, és ráadásul olyan témákkal foglalkoznak ezek a kis könyvek, amik egy tizenegypár hónapost foglalkoztatnak.  Egy régebbi porontyos könyvesposztban már ajánlották a Pauli-könyveket. Én őszintén szólva nem rajongok értük, de lehet, hogy neked tetszenének. A Rosszcsont Paulit pl. azért nem szeretem, mert kicsit orrot kakába dörzsölősnek érzem. Szegény kicsi állat ügyetlenke még, elront pár dolgot és amúgy is lelkifurdalása van, még szadizzák is :). Végül persze minden rendbejön, de mégis, úgy sajnálom szegényt :).  Plusz tippek (bocs, tényleg szájmenést kaptam):

  - Emmett: Ide nekem a Holdat (ezt is már ajánlották a Porontyon)

  - Őszi/Téli/Tavaszi/Nyári böngésző (ez nem olvasós, csak beszélgetős, de néha kell ilyen is)

  - Butler - Macnaughton: Süni és a télapó sapkája (ez ráadásul simogatós könyv is)

  - én szoktam úgy is mesélni neki (pl. a nagy kedvenc Három kismalacot), hogy nem olvasom fel a szöveget, hanem csak a történetet foglalom össze a képek alapján és közben jó nagyokat gesztikulálok meg elfújom a házat, stb :).  De ha már találtam valakit, akinek akkora a gyereke, mint az enyém, adj légyszi, te is néhány tippet nekem! Te mit szoktál olvasni a te csajszidnak?

 • 2007.11.05 23:48:34druantia

  Noramami, kifelejtettem a Ha majd hatéves leszek c. versgyűjteményt, ha már verseknél tartunk :). Az összes híres és híresen jó gyerekvers benne van a régiektől. Teljesen színes lapokkal, jó illusztrációkkal. A rövid versek mellett benne van még az én nagy kedvencem, a Három nyúl is. Szerintem telitalálat ez a könyv.

 • 2007.11.06 00:45:49noramami

  druantia,

  nagyon mköszönöm az ismertetőt, és az ajánlót...

  nygaon sokat merítettem belőle...sőt...a férjem annyira belejött, hogy 10.000 ft feletti vásárlást bonyolítottunk le így hirtelen a pagonynál...persze a lánykánknak karácsonyra....  az az igazság, hogy én enm avgyok annyira nagy ász mint Te....Borka lányom még csak most kezd belérni abba a korba, amikor már lehet neki olvasni mesét, és élvezi is, eddig a képeket nézegettük csak, de mostanában már egy ideje, esti mese után fekszünk...és midnen este ugyan azt kéri...nálunk egyenlőre Boribon a csúcs.....

  Aztán az öreg néne őzikéje,

  Hóc-hóc katona versek bölcsödéseknek, Móra Ferenc kiadó, és nagyon szeretem Szyksznian Wanda rajzait, emlékszem még gyerekkoromban is elvarázsolt..

  Weöres Sándor Ha a világ rigó lenne verses kötete, Hincz Gyula rajzait is szereti Borka

  Forrai Katalin Jár a baba jár dalos-mondükás könyve is az egyik kedvencünk...  Hát csak ennyit tudtam írni, de ez inkább csak ismertetés, hogy mi mit szeretünk, mintsem ajánló lenne...a legtöbb az én és párom gyerekkorából való...  Egyébbként, amiket ajánlottál, a vidám mesék, az megvan még a gyerekkoromból...elő is halászom...  A mesék mellett, mi sokat énekelünk és mondókázunk, és habár ez itt egy könyvajánló, de off:

  kolompos, tükrös együttes muzsikája minden mennyiségben, Szvorák Kati Iglice szivem iglice...ezek mind nagy kedvencek, és nem csak hallgatjuk, de énekeljük is...persze Borka csak lá lá-zik...

 • 2007.11.06 08:39:27manci

  hanna: én is lebonyolítottam tegnap egy rendelést a pagonynál, úgyhogy tényleg kérj százalékot vagy legalább néhány (10-20 db) könyvecskét Leának :))  Egyébként köszönet az ajánlóért, hanna, és neked is, druantia, mert őszintén szólva az itteni könyvesboltokban elég gagyi a felhozatal, az interneten meg nagyon könnyű elveszni a bőség zavarában, meg ugye bele se tudok lapozni.  Szóval ne hagyjátok abba, ha láttok valami jót, szóljatok! :))

 • 2007.11.06 08:46:07manci

  Amúgy nagy bajba kerütem: járunk könyvtárba a lányommal, és beleszeretett Osvát Erzsébet: Zsémbes Zsófi ébredése című könyvébe. Már egyszer meghosszabbítottuk, de lassan muszáj visszavinni, pedig a lányom szinte minden nap legalább egyszer felolvastatja magának. Imádja! próbáltam megszerezni, de nem adták ki mostanában. Ha valakinek megvan és tudja nélkülözni, szívesen megvenném!

 • 2007.11.06 08:51:07rnagy8

  Off, bocs. Druantia, még régebben említetted a Nyúl Pétert. A múlt héten megnéztem a Miss Potter c.filmet, és egyből meg kellett rendelnem. Tegnap meg is jött, nagyon szépek a rajzok benne, de nekem úgy tűnt, mintha néhány lap kimaradt volna a meséből, nagy ugrások voltak benne. De lehet, hogy ez csak felnőtt fejjel tűnt így (na azért ez elég nagyképűen hangzik :)

 • 2007.11.06 09:31:16hanna

  Druantia!

  Novemberben lesz még egy ajánló a Naphegy Művészi Mesekönyvek sorozatából, ameleket te is fel soroltál. Peter Síst én is nagyon szeretem, de a Hol lakik az idő is seniális. A Pagontól még a Strado és Varius is aranyos

 • 2007.11.06 09:57:00galiba

  Nekem is sok pénzecskémbe került ez a poszt :-)))  Könyvmániás vagyok, szeretném, ha Bebe is az lenne! Egyelőre csak úgy tudjuk nézegetni a könyveket, ha az ölembe veszem, és együtt lapozgatunk, egyébként sajnos nagyon gorombán bánik a tárgyakkal, így a könyvekkel is. Kinövi ugye, nyugtassatok meg?! 15 hónapos kislány. Én a mamám szerint szelíd voltam, a gyerekkori könyveim teljesen jó állapotban vannak.

 • 2007.11.06 10:22:05druantia

  Hanna, a Strado és Varius nekem is nagyon tetszik, sokáig fentem rá a fogam, de elolvasva a könyvet rá kellett jönnöm, hogy ez olyan embereknek való, akik tudják is, hogy miről szól :). Zeneileg akkora egy analfabéta vagyok, hogy talán én vagyok az ország egyetlen embere, aki nem hallja ki a dobszólóból sem a dobot :).  Egyébként nagyon várom az ajánlót, mindig kapok újabb jó tippeket. Többször előfordult már, hogy gondolkodtam egy-egy könyvön és a ti hatásotokra vettem meg vagy mondtam le róla. És persze sok olyan könyv van, amit nem is ismertem, de végül a Peti polcán kötött ki.

 • 2007.11.06 10:48:42Nilüfer

  Én a tankönyvboltban láttam egy könyvet, sajnos nem tudom a címét és a szerzőjét sem, , de óvónők énekes verses mesés könyve.belenéztem, rengeteg minden van benne, nelem tetszett.gondolom, tankönyvboltban ennyiből is meg lehet találni....

 • 2007.11.06 13:32:02mamafáni

  Nilüfer, nem a Zilahyné-féle antológiára gondolsz?

  Mese, vers az óvodában a címe. A borítóján gyerekek állnak körben kézen fogva.

 • 2007.11.06 13:38:04Nilüfer

  Őszintétn mondom, nem tudom.az biztos, hohy óvónők kézikönyve, és kék a borítója, olyan kézikönyves, nem lakkos.Lwehet, hogy az...de belenézve sok jó dolgot láttam..

  OFF Akit illet: karácsony előtt ne rendeljen, ne vásároljon könyvet!!!!!!!!!!Hátha más is azt nézte ki!!!!! ON

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta