SZÜLŐSÉG

Anyatej kalapács alatt

2007. november 5., hétfő 14:45

Kalapács alá kerül egy kismama anyateje az Egyesült Államokban: 200 dollár a kikiáltási ára. A 37 ezer forintnyi dollárért bő 3 liter üti a vevő markát, írja az MTI.


A 22 éves kismama újságban hirdette meg portékáját, mégpedig azért, mert 4 hónapos lánya nem hajlandó cumisüvegből inni, és így felesleg halmozódott fel a hűtőszekrény fagyasztójában. Bár mostanra az anyuka már állandó beszállítója egy iowai anyatejbanknak, a korábban elraktározott mennyiséget az intézmény nem veheti át, mivel az még a kismama egészségügyi vizsgálata előtt halmozódott fel. Az anyatejet fél évig lehet fagyasztva eltartani.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.05 14:59:03diaz

  Pár hónapja a teszveszen is kínált valaki ilyen nagyobb tételben anyatejet, már nem emlékszem, mennyi volt a kikiáltási ár.

  Mindenesetre én nem mernék így vásárolni anyatejet.

 • 2007.11.05 15:05:39marywolf

  Hát így én sem, jobb szeretném ismerni az anyát, akitől kapom a tejet.

  Nekem és hugomnak is vannak tejtestvérei, nekünk jó volt, mert anyu barátnői voltak. Húgom egy olyan döbbenetesen szép nőtől kapott anyatejet, hogy nem csodálom, hogyilyen szép lett,ok tudom, hogy nem ez volt rá elsődleges hatással, de amikor kb 50 éves korában találkoztam a nővel, egyből ez futott ki a számon.

 • 2007.11.05 15:35:16Miss Marple

  Fú, micsoda lehetőség. A tejhozamom egy mgtsz tejüzemének aranyérmes tehenéével vetekszik, így karácsony előtt egész kis vagyont kereshetnék, csak valami jó kis tetrapakkos kft-t köllene keríteni.  MICSODA ÍZLÉSTELENSÉG MÁR EZ? TeszVeszen meg hirdetésben anyatejet eladni?! És ki az a bátor (=hülye), aki így megveszi?! (Különben pedig ezzel is úgy vagyok, mint a véradással: vagy ingyen, vagy sehogy. Bár biztos van, akinek az a kis összeg is számít, amit így lehet keresni...)  Továbbgondoltam: petesejtet és spermát nem árulnak?!

 • 2007.11.05 15:44:09"izé"

  Az utóbbit nem árulják, mert olyan erős kínálati piac van, hogy sok alany önkiszolgáló rendszerben nemhogy ingyen adja, de még rá is fizet...

 • 2007.11.05 16:22:16Mamszi

  Ízléstelennek tartom, nem beszélve arról, hogy nincs megvizsgálva, egészségügyi szempontból.

  Nekem biztos nem kéne ilyen tej.

 • 2007.11.05 16:39:33Guruljka

  Hát itthon is fizetnek az anyatejért ha leadod.  Én azért nem adtam le az első gyerek mellett, mert nekem viszont nem volt energiám és időm arra, hogy vizsgáltassam magam rendszersen stb. Szerintem sokkal rosszabb lenne, ha a csatornában köt ki, holott minden cseppje kincs ugye.  Jobb védőnők kishazánkban összehoznak ilyenkor jól laktáló és nem laktáló kismamákat. Így létrejöhet a jó öreg tejtesóság.  Engem esetleg talán az háborítana fel, ha csak a pénzért fejte, fagyasztotta volna le az anyuka. Vagy mindenesetre magamban, csendben azt gondolnám nem normális.  Valamint spermabank is van a világon és ott is kap lóvét a donor.  És nemhogy petesejtet "lehet kapni" hanem, béranyát és még zigótát is...  Nos utóbbiért pénzt kérni már szerintem is izléstelen...Az anyatej nekem nem. Hozzáteszem ha átvette volna tőlem valaki a felesleget nem kértem volna érte semmit.

 • 2007.11.05 16:42:08Alvomacko

  Én is adtam le hivatalosan és kaptam is érte pénzt hivatalosan.

  De ha kellett volna sem kértem volna. Még hivatalosan sem.

  Az annyira hmmmmm... intim dolog.

  Ja, és jött néha egy ikres apuka, de neki ingyen adtam.

  Eszembe nem jutott volna ezen meggazdagodni. Fúúúújjj! Kihasználni más szorult helyzetét...

 • 2007.11.05 17:04:14Guruljka

  Én bele gondoltam gyakorlatiasan. Agot egy nő aki nem karaja a csatornába önteni a cuccot. Mit csinálhat. Csak azt, hogy felad egy hírdetést nem? Ha ingyen adja, jelentkeznek rá 652.492-en. Így egyszerűbb, mert nem neki kell válogatnia, hogy kinek adja. Mert azt baromi nehéz lehet eldönteni. Így tiszta ügy. Ráadásul aki veszi az is úgy élheti meg, hogy vásárolt, nem pedig szívességet kért.

  Valamint a tápszert is venni kell.

  Egyébként a cikk szerint anyuka már korrekt tejleadó, ezért szerintem egyértelműen nem nyerészkedni akar a dolgon.

 • 2007.11.05 17:05:23Guruljka

  Bocsánat, de iszonyú rossz a billentyűzetem...

 • 2007.11.05 20:04:45Yuki

  Jó, hogy nem önti ki. Oké, nem gond, hogy pénzt kap érte, USÁ-ban sincs (mindenkinek) kolbászból a kerítés. De árverezni ízléstelen. Arról nem is beszélve, hogy kontrollálhatatlan, ki veszi meg. Nem hiszem, hogy a rászoruló kismamák árverés útján szereznék be a babáiknak a napi betevőt. (Esetleg egy perverz, saját fogyasztásra... de ez már csak az én rosszmájúságom.)

 • 2007.11.05 22:54:10sony

  Én meghírdetném, és a nyertesnek odaadnám ingyen :)

 • 2007.11.06 08:50:18napos oldal

  én mostantól írni fogom, kb mennyit szopik, és levonom majd a zsebpénzéből

 • 2007.11.06 09:09:16zolnaid

  Akkor, napos oldal, az enyémek jó nagy minuszban vannak...

  Amúgy, én adtam tejet a második babával, és az az igazság, nem is olyan könnyű eldönteni, kinek add. Úgyhogy én a tejgyüjtő mellett döntöttem, mert onnan viszik a klinikára is a tejet. Amúgy, ha rászorulnék... az kényes kérdés, nem biztos, hogy vennék tejet. Legfeljebb háztól-házig, de csak, ha megvannak a kötelező vizsgálatai. (szerintem ugyanis nagyon necces barátnőtől kapni tejet, mindig ott lenne bennem a gondolat, mi van, ha pl. aids-es, és nem tud róla, de már fertőz)

 • 2007.11.06 11:13:59diaz

  Guruljka, szerintem nem az a baj, hogy pénzt kap érte, még csak nem is az, hogy hirdeti. Hanem hogy árverésre bocsátja. Nekem ez nem tetszik, de tudom, magánügy:-)

  Az már mindjárt más, ha hirdet a helyi lapban v. a védőnő, gyermekorvos rendelőjében.

 • 2007.11.06 11:24:01Nilüfer

  Én, ha lett volna, szívesen adtam volna, de biztos, hogy a másé nem kellett volna....tudom hogy undubundi vagyok:(

 • 2007.11.07 11:24:45ildanyóka

  Én nem akartam kiválasztani, hogy kinek adjam a tejem. Szerencsére itt a nagyfaluban van anyatejgyűjtő. A vizsgálatok sem vettek el sok időt. Csak tüdőszűrős papír, és vérvétel kellett, illetve átnézték a terhes kiskönyvet. Több, mint 10 év után ismerősként kezeltek, megismertek. Ez azért jól esett! Hetente háromszor viszik, így nekem is kényelmes, nálam okosabbak pedig eldöntik, hogy kinek van rá szüksége. Nekem már az is jó érzés, hogy nem kell kiöntenem. A fiammal annak idején úgy 180-190 liternyi lett felesleges, fájt volna szívem érte nagyon. A lányommal most úgy 50 liter körül járhatunk. Nem a pénzért csinálom, hanem elvből. De persze fizet a gyűjtő, ők mondják az árat, és nem én kérem. Ami bejön az magamra költöm.

  Hallottam én is olyanokról, hogy mekora bevételt csinált xy a tejből. 3-4-5 e Ft-ot is elkérnek egy literért. És van aki ki is fizeti. • 2007.11.08 07:57:13marywolf

  www.delmagyar.hu/szeged_hirek/apadoban_a_szegedi_anyatejkeszlet/2037165/  Csak egy kis adalék a témához, szegedi révén siralmasnak látom a helyzetet, mert ha az ember más városról olvas, akkor talán benne van, hogy talán nála nincs így, de most sikerült szebesülnöm megint azzal, hogy ha nem megy minden jó, akkor a vártnál is nagyobb gabalyok lehetnek.

 • 2007.11.08 08:43:19zolnaid

  ildanyóka, debreceni vagy? Mikor tavasszal én adtam tejet, ötvennél kevesebbben voltunk.

  Mondjuk én első gyereknél nem fejtem egyáltalán, a másodiknál voltam úgy vele, hogy szeretnék tejet adni kisbabáknak, ha már vért sose szoktam, és azért fejtem. De rengetegen még le is hordtak miatta, hogy ilyen helyre hordom a tejet, ahelyett, hogy házhoz adnám, pénzért. Na mondjuk jó nagy balek voltam világéletemben pénzügyileg :), de úgy gondoltam így a biztos, hogy rászorulóhoz jut.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta