SZÜLŐSÉG

Péntek 13 van, tessék szülni!

2007. november 3., szombat 11:31

Első -és utolsó- gyermekemet 29 évesen szültem, előzmények nélkül, egészségesen. Medikaként tizenvalahány szüléshez asszisztáltam, volt ilyen is, olyan is, valami fogalmam volt a dologról. Már akkor elhatároztam, megpróbálok úgy viszonyulni a témához, mintha állat lennék: a dolgok történnek velük, a természet irányít, és nincs fölösleges lelkizés.A hangsúly a fölöslegesen van!


Ha valami nem világos, végiggondolom, mit csinálnak ilyenkor az állatok. Mit tenne egy macska? Vagy egy csimpánz? Főleg a hányingertől próbáltam ilyen módon megszabadulni, mert sok figyelemreméltő sztorit hallottam e témakörben, de például terhességtől hányó állatot még nem láttam. Úgy gondoltam, az állat inkább tartalékolja nehezen megszerzett tápanyagait. Ez a hozzáállás elég jól bejött, bár azért a hányingerhez a progeszteronszintnek is van némi hozzászólása, de kis émelygést leszámítva mindössze kétszer dobtam ki a taccsot, mert a reggeli kávémban savanyú volt a tej, és lusta voltam újat csinálni.

Nálam is jelentkeztek mindazok a kisebb-nagyobb gondok, amik egészséges fiataloknál is szükségeszrűen előfordulnak, mert például az okozza, hogy egy görögdinnyényi valami lesz lassan ott, ahol addig egy lapos has volt. De tudtam az okokat és a célt. Mégis, addigi életemben soha nem éreztem ilyen hosszú időn keresztül ilyen jól magam. Arra ügyeltem, hogy rémtörténeteket ne hallgassak. Ha valaki mesélni kezdett, "udvariasan, de határozottan" megkértem, várjon kicsit, míg távozom.

Tudom, mikor fogant. A betöltött 40. hét után orvosom megkért, feküdjek be, mert egyrészt őt kiherélik, hogy hagy szabadon garázdálkodni, másrészt beteg van a családjában, és jobban tud intézkedni, ha már bent vagyok, mert lehet, hogy el kell mennie. Teljesen jól éreztem magam, a gyerek vígan volt. Jártam terhestornára, ott sokan panaszkodtak a jóslófájásokra, amit érdeklődve hallgattam, mert én soha semmi ilyet nem éreztem.

Tétlenül feküdni egy dög kényelmetlen ágyban 3 napig szörnyű volt. Egyszer az osztályvezető helyettes berendelt vizsgálatra. Mondtam, őt nem is ismerem, de orvosom kért, menjek, mert lehet, hogy ő fogja helyettesíteni. Rögtön megkértem, ne repesszen burkot, inkább kivárnám. Na, óriási üvöltözés lett, hogy itt nem én dirigálok stb. Erre hangosan ordítottam, hogy mindenki hallja: csak közlöm, hogy nem engedélyezem a burokrepesztést. A nővér leordított, hogy merek így beszélni a főorvos úrral?!? Én meg azt üvöltöttem, hogy mernek így beszélni egy anyával? Ennek ellenére sem indult meg a szülés. Este a barátnőm azt mondta, péntek, 13 van, tessék szülni! Röhögjük ki a gyereket.

Na, így is lett. Este 9 körül különös érzésem támadt:határozott székelési inger, melyet hónapok óta nem élvezhettem. Elintéztem, majd kisvártatva megismétlődött az apró csoda. Lefeküdtem aludni, de valami kis hascsikaráska-féle miatt nem igazán tudtam elaludni.Végül az éjszakás nővér kérdezte, miért nem alszom, majd beküldött a vajúdóba. Nagyon csodálkoztam, mert nem így képzeltem a szülést. A CTG-n nem volt szabályos fájástevékenység, ezért visszaküldtek aludni. Éjfél körül jött a nővérke, miért nem megyek szülni, várnak a vajúdóban. Mondom, nekem nem szóltak...

A szülőszobán megismertem véd- és mentőangyalomat, a csodálatos Aranyhajú Margót. Addig sem féltem, inkább valami drukk volt bennem az újdonság miatt, de mellette hihetetlen nyugalom szállt meg. Megkért, figyeljem a kontrakciókat (fájások), és ment a dolgára. Sokáig üldögéltem és valami hascsikaráska-féleségen kívül (de az lent, a gáthoz közel volt) nem történt semmi. Jött Margó: Mi van a fájással? Nincsenek. Az nem lehet, látta a CTG-n. Leült mellém, a hasamra tette a kezét és kért, szóljak ha érzem. Ottan üldögéltünk, nézelődtem, csodálkozva rámszólt, miért nem szól a doktornő, hogy fájása van? Nekem??? Nekem nincs. SEMMI ILYESMIT NEM ÉREZTEM.

Biztos azt hitte, gyagyás vagyok: fogja meg, remek kontrakció, feszül az egész méhe. Tényleg. De egyáltalán nem fájt! A gátnál úgy éreztem, mintha valami súly nyomná lefelé. Azt mondta, az a gyerek feje, ahogy fúrja magát lefelé. Mind a ketten eléggé elcsodálkoztunk.

Gyorsan elintézte a beöntést meg egyebeket és vitt a kisszobába, telefonált a nagytudásúért, én meg haza. Jött a doktor, azt mondta, 2 ujjnyi a méhszáj. Ez körülbelül 4-kor volt. Aztán 5-kor és 6-kor ugyanaz. Közben annyit változott a helyzet, hogy a csikaráska-féleség erőteljes menstruáció-szerűséggé változott, a keresztcsontom egyre jobban feszült-de apuci masszírozta és az nagyon jó volt- és a gáttájon volt egy határozott feszülő-csavaró érzés, ami a kontrakciók alatt (amiket változatlanul nem éreztem) megerősödött. Hát ekkor elhittem végre, hogy szülök, de gyanúsan egyszerűen ment. Eléggé fáradt voltam már, egész éjjel mászkáltam és álldogáltam, mert azt mondta valaki, ne feküdjek fel az ágyra mert az nagyon rossz.

Fájásszünetben a férjemnek támaszkodtam és tartott meg melegített, fájáskor masszírozta a hátam.Végül fél hétre felgyorsultak és szabályosabbá váltak a kontrakciók, és szóltak, készüljünk fel a kitolásra. Tényleg, a méhszáj eltűnt, kezdtünk tolni. Kint volt a feje teteje. Kontrakció leállt. Fejecske visszacsúszott. Ez hatszor ismétlődött. Közben éreztem, a gyerek nagyon dolgozik. Forgolódik, néha rugdos. Egész eddig a magzatmozgásai a megszokottak voltak, de most valami változott. Nem vergődött, de más volt. Azt mondta a doktor, forgatja a fejét, keresi az utat a csontok között.

Valamikor a 2-3. tolófájás alatt beadtak egy jókora injekciót, amiből csak egy apró szúrást éreztem. Olyankor a gát ráfeszül a baba fejére, és összenyomódnak az erek, ezért a fájás második felében szinte el van zsibbadva az egész és ezért nem fáj. A következő tolásnál vágtak. A mozdulatot éreztem, meg az olló érintését, de nem fájt. Ekkor még nem tudtuk, hogy nem jön ki a baba.

A következő tolásnál hallottam, mondja doktor Margónak, újra vágunk. Margó csinálta, inj, nyissz, mééég, szólt a doktor, mééég, nagyobbat! Majd kikapta a kezéből és nyissz. Ezeket a mozdulatokat pontosan éreztem, mert felfigyeltem a sutyorgásra. Éreztem is, de inkább csak nyomást. Az utolsó - bónusz - volt a kellemetlen, de az sem igazán fájt. Ekkor voltunk túl a hetedik tolófájáson. A következőnél kinyomjuk, mondták. Kissé megijedtem. Doktorom átrendezte a terepet, kitapogatta a gyereket, megfogta a fenekét, és várta a fájást, ami jött is.

A férjem engem nyomott hátulról, én préseltem, a doktor meg megtolta a fenekinél fogva és hopp! megszületett a csodálatos Worcseszterova Omáska! Mint kiderült, leány. Vad rúgkapálást éreztem belül, majd a combom között, rémes röfögést hallottam, majd két kis lila kezecske csapkodott és felharsant az egészséges, diadalmas szirénahang. Ekkor hét óra volt, és a szülőszobába éppen besütött a nap.

venszatyor

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.03 11:55:53landi

  :-) a fiam péntek 13-án született (idén elég sok ilyen van). A németek azt tartják, a péntek 13-án született gyerekek szép nagyra nőnek és szerencsés életük lesz.

 • 2007.11.03 12:31:39Mamszi

  Anyám péntek 13-án született és nem mondanám, hogy szerencsétlen élete volt eddig. :o)

  Butaság a babonaság.

 • 2007.11.03 13:12:55andie

  Azért ez az üvöltözés durva lehetett. Hogy képzelik ezt egyáltalán? Áh, de te nagyon ügyes voltál, hogy nem hagytad magad! :-)

 • 2007.11.03 17:43:27Piri

  Jó hogy nem hagytad magad. Nálam is be akarták indítani a szülést, 12-én csütörtökön, de nem mentem bele. A baba mindenekelőtt. Aztán még aznap este magától megindult minden és péntek 13-án hajnali 1.15-kor meglett a második pindúrkánk. Kicsit megijedtem attól, hogy péntek 13-án szüljek, de ennél jobb idópontot most már el sem tudok képzelni. Pedig úgy indultam, hogy inkább "összeszorítom", csak ne akkor kelljen szülnöm, mert biztos lesz valami gáz a szülésnél. Aztán 1 óra 30 perc alatt... És semmi gáz.

  Péntek 13 van tessék szülni!!!

 • 2007.11.03 17:48:32Dr. Han Fastolfe

  Gratulálok!  "Itt nem maga dirigál" - ezmilyenmár... mennyire jellemző:(

 • 2007.11.03 18:26:22evernever

  A korház és az üvőltöző Drága Főorvos nevét meg lehet tudni?

 • 2007.11.03 19:29:12Nilüfer

  Unolatesóm április 13-án, pénteken született, ami nagypéntek is volt egyban.Sorsa tragikus ..remélem talán lassan jóra fordul, ha ez lehetséges egyáltalán...de nem hinném, hogy a péntek 13-tól van.A családban mások pedig gondolnak rá. úgy szkták mondani, nemhiába..án született...

 • 2007.11.03 19:41:03cozumel

  Nem, nalunk sincs kolbaszbol a kerites, es nem minden tokeletes, DE ha igy beszelnenek egy szulo novel a korhazban (vagy barmilyen pacienssel), abbol napokig tarto orszagos meretu botrany lenne.

  Kovetkezmenyekkel.

 • 2007.11.03 20:29:19Miss Marple

  Kedves Szatyor, tök jó ez az írás. Bírom, ha valaki ilyen ironikusan és távolságtartóan tud beszélni az élete (egyik? első?) legnagyobb sztorijáról. Jó volt olvasni!!

  Mikori ez a történet? Nem késő még egy "Isten éltessen titeket"? (Jó, az sose késő...)

 • 2007.11.03 20:50:54nutika

  Teljesen elcsodálkoztam, hogy ilyen tudatosan is megélheti valaki a szülését: mi fáj hol, mi tőrtént, mikor... Nekem teljes homály volt az egész, csak pillanatokra emlékszem (meg hogy párszor felnéztem az órára, és elcsodálkoztam, hogy mikor telt el az a sok óra már megint?), és a párommal meséltettem el újra és újra az egészet, és kerek szemekkel néztem rá, hogy tényleg? :-)

 • 2007.11.04 08:29:47Alvomacko

  Jaj, ez nagyon jó volt! Főleg az, hogy nem érezted, hogy fáj. :-)

  Gratula a kislányodhoz!

 • 2007.11.04 13:46:29marcangoló

  Én is gratula, de esküszöm, olvastam már a történetet, de hol?! :-)

 • 2007.11.04 20:47:47"izé"

  "Első -és utolsó- gyermekemet 29 évesen szültem, előzmények nélkül…"  Megmondom én Neked marcangolókám, hogy hol olvashattad, mert ez az "előzmények nélkül" szülés nekem is ismerős volt, aztán rájöttem!

  Van egy elég régi könyv, a sztori egész olvasható, arra nem emlékszem pontosan, hogy ki írta, volt ott valami Lukács János nevű tag, meg valami Márk, vagy ki, szóval többen dobták össze, na a lényeg a sztoriba, hogy van egy csaj, aki "előzmények nélkül" lebabáz legott, és a férj, aki maga sem emlékszik arra, hogy ő az utóbbi években "előzménykedett" volna, amit az is valószínűtlenít, hogy már évtizedek óta nem áll fel a cerka, nem hőbörög, mert már az elején úgy tűnik, hogy fasza kis kölyök lesz. Namost a gyerek efelől nem is hagy kétséget, mert rövid úton dobja a tűzoltó/katona-kombót, egy rövid ideig marad a vadakat terelő juhász-szakmában, majd gondol egyet, nem szaroz tovább, hanem megváltja a világot, mint a vöcsök!

  Ennél többet kivárhat a gyerektől? Ott mondjuk volt ott még valami mellékszál, hogy az a szülés nem is volt "előzmények nélküli", mert ugyan az apa nem az apa, de valamilyen távoli, gazdag, biztos valami amerikai topmenedzser hozta össze a bébit, de mivel ezt részt sose értettem igazán, általában átugrottam.

  Abban is volt "csoda" meg ilyen-olyan "angyalok" meg valakik akiket valami izé "szállt meg", szóval bár CTG-re meg kontrakcióra ott nem emlékszem, de akkor is: Ez lesz az!

 • 2007.11.04 21:02:09Nilüfer

  izé, amiről te írsz, ott nem volt gátmetszés...és most fogózkodj meg:Ismerek olyan nőt, aki a szülést egy hatalmas orgazmusnak élte meg,Ő maga mondta.

  Én meg elhittem.Mért hazudna?

 • 2007.11.04 21:18:00Alvomacko

  Én jobb szeretem a natúr orgazmust, mint a szülésest. :-)

 • 2007.11.04 21:18:49"izé"

  Héló, héló, én nem azért írtam eztet a dolgozatot, mert arra akartam utalni, hogy a poszt hazudik, vagy mivan. Azért írtam, mert nekem ez jutott eszembe.

  A te beírásodról meg egy másik sztori jut az eszembe, abban az volt a kotta, hogy van egy jó buli, ahol van móka, konfetti és szerelem, de jön valami Ervin, vagy Erisz, vagy mittudomén milyen nevű zöldséges, aki az ablakon suttyomban egy almát dobál be a parkettre, amin aztán egymás hajának esnek a bukszák, jönnek a csávók is, szóval nagy bunyó lesz belőle, aminek az vet végett, hogy egy rakás rendőr kiugrál egy falóból és rendet csinál, de hirtelen.

 • 2007.11.04 21:35:06szanna

  Marcangoló!  Az egyik posztnál két részletben írta már a történetét vénszatyor. Szóval nem az a dolog, aminek izé gondolja. :)  Egyébként izé nagyon tetszett az átirat. :)

 • 2007.11.04 21:52:41boglár

  Valaki legyen szíves, magyarázza már el nekem, hogy mi is az a beöntés, és hogyan csinálják. A szülésemnél fel sem merült, így nem tudom, de elég rosszul hangzik. Azt tudom, hogy mi a célja, illetve, hogy mit akadályoz meg.  Nagyon érdekelne, hogy a poszt-író miért ellenezte ennyire a burokrepesztést? Mert ez korántsem volt "háborítatlan szülés", szóval ha nem volt baj a gátmetszés, beöntés, indokolatlan befektetés, miért volt az a burokrepesztés?  Nem derül ki, hogy végül mikor repedt meg a burok.

 • 2007.11.04 22:16:56Alvomacko

  boglár: ezt most komolyan kérdezed? :-)

  Egy cső a fenekedbe, azon keresztül langyos szappanos vízzel feltöltik a beleid alsó szakaszát és utána mehetsz WC-re...

  De közben kérik, hogy ha bírod tartogasd egy kicsit a beleidet feszegető kb. másfél liter vizet, hogy jobban kitisztulj...

  Annyira nem rossz, de nem túl kellemes.

  Béltükrözésnél is ugyanaz az eljárás.

  Rosszabb helyeken a betegekkel teli várón át kell a WC-ig kicsoszogni, bokádon a bugyiddal... :-(

  Anyunak volt ebben része, közben bőgött szegény a megalázó helyzeten...

 • 2007.11.04 23:38:06Traktorka

  Mé nem lehet felhúzni a bugyit, amig kiérsz a budira??? Mi a kórház, fegyenctábor, vagy mi??

 • 2007.11.05 00:11:52"izé"

  Drága traktorka  az van, hogy a poszt erre a kérdésre is választ ad. (Megjegyzem ez a bizonyítéka annak, hogy fenti forráselméletem helyes, többen kifejezetten Arról a könyvről mondják, hogy mindenre választ ad...)  Azt mondja a poszt: "Medikaként tizenvalahány szüléshez asszisztáltam, volt ilyen is, olyan is, valami fogalmam volt a dologról. Már akkor elhatároztam, megpróbálok úgy viszonyulni a témához, mintha állat lennék"  Ez ugyanis nem jelent mást, minthogy az orvosok már medika(us) korukban úgy viszonyulnak a szülő nőhöz, mintha az állat lenne.  (Most már be ne ugattasék nekem, hogy rosszindulatú bumburnyák vagyok, én csak logikailag értelmezem a szöveget, keresem a válaszokat, nem?)

 • 2007.11.05 00:35:06Hicudzsi

  Traktorka!

  Kaptál már beöntést valaha? Ahol én szültem kétszer ott egyenesen bugyi nélkül kell befáradnod a beöntésedért a nővérszobába...

  Meleg vízzel a senekedben szerintem nem az a legfontosabb, hogy hol a bugyid, a bokádon vagy a fenekeden, hanem, hogy csoszogva/vánszorogva kibírd a klotyóig ...:) • 2007.11.05 07:43:53Traktorka

  Még nem kaptam, és csak a tényt nem értem, hogy miért egyszerűbb bugyival a bokán kivánszorogni (lépéstávolság max 8 cm, + feszkó, hogy elnyalok közben terhesen), mint bugyival a feneken, vagy bugyi nélkül, ha már itt tartunk. Nem kötözködés, csak a logikát kerestem!:) És valahogy nem tudom magam beleképzelni a helyzetbe, ha a nővér azt mondaná: Kismama! most bugyi lent marad, irány a budi!

  Magamat ismerve, azt mondanám: Oké! (és már húznám is fel a bugyim, ha tetszik, ha nem) vagy le, de teljesen. Mert mit csinál velem, hogy ellent mertem mondani, lelő? Vagy intőt ad?

 • 2007.11.05 07:52:54Nilüfer

  Traktirka, lehet hogy lehajolnál a bugyidat felhúzni, de nem ajánlanám:)))))))Tudod, fizika:)))

  Inkább fel se vedd:)

 • 2007.11.05 07:54:21Pandi

  Traktorka

  Én szeretnélek kicsit megnyugtatni, mert van "jó" beöntés is. Biztosan attól függ, ki és hogyan csinálja. Nekem nagy szerencsém volt, a szülés előtt olyan kellemesen csalódtam a dologban (előtte nagyon féltem tőle), hogy a császáros szülésem után, amikor khm. az erőlködés kissé nehezen ment én reggel 6-kor ott álltam a nővérszoba előtt és kértem a beöntést.:)))

  Inkább az, mint egy lórúgás adag hashajtó.

  Ja, bugyi ügyben: én felhúztam.:) Sőt, a budiülőkét is letöröltem domestos-kendővel, mielőtt ráültem.:)

 • 2007.11.05 08:01:39Nilüfer

  Pandi, gartulálok a záró izmaidnak:)

 • 2007.11.05 08:08:16Pandi

  Köszi, Nilüfer.:)))

  Nekem a beöntésnél 1000x rosszabb volt a katéter felhelyezése. Pfúj, még most is kiráz a hideg.:(

  (Bocsánat, az eredeti témához képest kicsit OFF.)

 • 2007.11.05 08:13:51Alvomacko

  A bugyi lehúzás nem a terhes nőknél érdekes.

  Mert egy kórházban a hálóing ápol és eltakar, meg ott előre le is veheted.

  Hanem egy béltükrözésnél civil ruhában vagy. És ott minden ripsz-ropsz megy, nem is mondanak jóformán semmit. Ha ölég ügyes vagy, akkor előre felkészülsz, tudod, hogy le kell vetni a harisnyádat, bugyidat és mondjuk nem ajánlott hosszúnadrágban beállítani tükrözésre. Mert a WC nem a vizsgáló helységen belül van, hanem a váróban, ahová nem szaladgálhatsz pucér seggel.

  Na, mindegy. Félreérthető voltam és ugorgyuk is ezt a témát.

 • 2007.11.05 08:33:22Békanőci

  Jó írás!

  Alvázfeltöltögetést meglepően jónak tartottam,szó szerint megtisztulva éreztem magam tőle(a lenntebbiek után csoda?).A kellemetlen az volt csak,hogy épphogy bent volt jött egy fájás azt az asztalon vártam ki,a budit meg teleraktam hasonlószínű(!)rókamókákkal.

  Tudom,hogy OFF és bocsi,de van ilyen?

 • 2007.11.05 09:59:07koneko

  "izé"! Tiszta lökött vagy. :))) "Előzmények nélkül" :D Ha a karácsonyi örömködésen ez jut eszembe, visszamenőleg megkövezlek!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta