SZÜLŐSÉG

Számlát ad az otthon szülést vezető orvos?

2007. november 2., péntek 10:55

Januártól törvény szabályozza az otthon szülés körülményeit, amely kitér a szükséges felszerelésekre és a háttérkórház szerepére is. Horváth Ágnes a Népszabadságnak elmondta, hogy a kórházon kívüli szülést az egészségbiztosító támogatni fogja.


A készülő jogszabály pontosan meghatározza majd, hogy ki az, aki szülhet otthon és milyen terhesség esetén választhatja a kismama az otthon szülést. Veszélyeztetett terhesség és ikerszülés például kizáró ok: az ilyen eseteket koraszülött-ellátásra alkalmas kórházba irányítják, írja a NOL.

A jövő januártól életbe lépő jogszabály kitér arra is, hogy milyen eszközöknek és orvosi műszereknek kell a lakásban lenniük, és előírja a szakorvosi jelenlétet, valamint a kórházi háttér biztosítását. Azaz az otthon szülést vezető orvosnak be kell jelentkeznie a mentőknél és a szakmai hátteret adó kórházban is, hogy tudassa, otthon szülésnél van jelen, hogy az intézmény fel tudjon készülni egy esetleges komplikációra.

Horváth Ágnes a Népszabadságnak azt is elmondta, hogy tervei szerint a kórházon kívüli szülést is támogatná az egészségbiztosítás, az anya az orvostól kapott számla ellenében kapná meg a szülésért járó támogatást.

Az otthon szülés szabályozását sürgeti az utóbbi időszak három olyan esete is, amikor az otthon szülő kismamánál szövődmény lépett fel és kórházba kellett szállítani. Az egyik baba életét már nem tudták megmenteni az orvosok, válla elakadt a szülőcsatornában. 

Az orvosi szakma jelenleg azért utasítja el az otthon szülést, mert szerintük nincs meg a kellő háttér az esetleges komplikációk megoldásához.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.11.02 11:38:27andie

  Egész gyorsan összehozták a szabályozást.

  Akkor most már lezártnak tekinthetjük a témát? :-)

 • 2007.11.02 12:09:39szőlőszem

  Szerintetek igazságos az, hogy normális bejelentett munkahellyel, rendesen fizetve a TB-t szülhetek területileg illetékes kórházban vagy otthon, és akkor kapok támogatást.

  De ha egy olyan kórházat választok, ahol nincs zsúfoltság (aminek megszüntették tavasszal a szülészetét), akkor fizetnem kell érte?

  Nem azt szeretném, hogy azt is fizessék ki, csak kapjam meg azt, amit rám szánna az egészségbiztosítás, ha másik kórházban, vagy otthon szülnék...

 • 2007.11.02 12:10:34szőlőszem

  ...támogatást? (bocsánat...)

 • 2007.11.02 13:34:44bohar

  miert szoloszem, ugy tudom nem kell fizetni, ha mas korhazban szulsz mint ahova tartozol, vagy rosszul tudom?

 • 2007.11.02 13:48:44evernever

  Ha már beléptünk a kb EU-ba, miért nem lehet ottani, régóta jól működő rendszeket átvenni? A szülész-nőgyógyász szakmai kollégium által kidolgozott tervezet szerint csak ŐK vezethetnének le otthoni szüléseket, mivel ŐK mindig is ellenezték, még a gondolatát is, borítékolható a végeredmény. Az ÁNTSZ engedély kitalálása is kretén húzás volt.

 • 2007.11.02 14:02:37szőlőszem

  Elvileg nem, de némelyikben mégis.

  Pl. Schöpf-Mérei (jól írom?), ahol megszűnt teljesen a szülészet.

  Igazából a mostani rendszert teljesen nem ismerem, én májusban szültem egy ilyen kórházban. A második CTG-n derült ki,hogy fizetősként működhet csak a kórház. Az orvosok sem tudták, meddig működhet még. Azt igen, hogy július közepéig, fizetősként. Tehát az orvosom maradt.

  És a 35.héten már nem mertem ugrálni..meg szerencsére ki tudtuk fizetni (bár határozottan a babótól vettük el ezt a pénzt :-( ).

  Azóta fizetősként működik tovább ez a kórház.

  Nekem pedig alá kellett írnom egy papírt, hogy nem kérem ezt a pénzt a TB-től. Utólag azt gondolom, nem kellett volna aláírnom. De a vajúdás közepén fel sem fogtam, mit írok alá..

  Csak bosszant...

  És most kiírtam magamból...

 • 2007.11.02 14:11:47Dr. Han Fastolfe

  Ez félig off, mert én nem vagyok az otthon szülés híve, de úgy gondolom, ha valaki ezt szeretné akkor tegye.

  De a hajam égnek áll attól, hogy mindenféle dologért külön kell fizetni amikor van egy év(tized)ek óta fizetett TB-m. Ne "extrázni" tessék, hanem rendesen szépen egyéni számlán nyilvántatrani a befizetéseket és a kifizetéseket (ahogy azt az egészségpénztárak csinálják) és onnan levonni. Ha nincs rajta pénz, akkor tessék számlát adni és behajtani, ha meg van rajta, akkor a fedezet erejéig hadd kérjek egyágyas szobát, külön nővérkét, házhozjáró gyerekorvost, toronyórát lánccal.

  Az otthonszüléshez kapcsolódó szolgáltatások pont ugyanolyanok, mint a kórházi szolgáltatások. A bábák meg a szülész-nőgyógyász nyújtsák be szépen a számlát az egészségbiztosítónak aki kifizeti az egyéni számláról.

 • 2007.11.02 14:15:28cozumel

  Engem erdekelne, hogy mik azok az eszkozok es muszerek, amiknek keznel kell lenni. Valamint, milyen procedurakat koteles elvegezni az orvos.

  Ha jol ertelmezem, akkor ORVOSnak kell jelen lenni, ba'ba jelenlete nem elegendo.

 • 2007.11.02 15:01:15panka

  Ez az otthon szülés tökéletes ellehetetlenítése, szerintem. Tegyük fel, hogy a jól bevált orvosomnál akarok szülni, akinek van egy kórházi praxisa. Szerintetek bevállalja? Nem fogja, mert lehet, hogy amikor éppen rámtör az otthon szülés, dolgozik a kórházában. Vagy ügyel. Nem mondhatja a többi szülő nőnek, hogy bocsi, most elmegyek otthonszüleszteni. Ráadásul számlát kell adnia a pénzről, broáf, ilyet orvos ebben az országban nem csinál.

  Kettes számú feltevés: az orvosomnak nincs kórházi, csak magánpraxisa. Onnantól kezdve a gatyám is rámegy a vizsgálatokra meg mindenre. Ezt se választanám. Vagy legalábbis a fullgazdag kevesek kiváltsága marad.

  Nesze nektek neohippi bokorban szülők. Ha akartok otthon szülni, szülhettek. De úgy, ahogy mi mondjuk. Sehogy.

 • 2007.11.02 15:02:50andie

  Kedves Dr Han!

  Amiről te beszélsz az a nagy felháborodást keltett magánbiztosítós rendszer.

  Szó szerint.  Egyébként a közösbe befizetett TB pénzünkből tartják fenn a rendszert. Az alap rendszert.  Én nagyon pártolnám a magánbiztosítós bizniszt, de legalább 20 éves átmeneti időszakkal. Vagyis mondjuk 35 évben maximálnám a korhatárt. A 35 év alattiak lépjenek át, a többiek pedig mondjuk eldönthessék, de ne legyenek rá kényszerítve.

  Ez nagyjából egy generációváltásnyi idő, ami kell ahhoz, hogy ne sírjuk vissza a régi szép szocialista rendszert.  Erre mindig azt szoktam mondani, hogy Mózes 40 évig vándorolt a zsidókkal, és sokat szenvedtek, ezért sokan vissza akartak menni Egyiptomba. A Kánaánba már csak akkor értek el, amikor már mindenki meghalt, aki emlékezett arra, milyen volt Egyiptomban. Mo-on dettó ez van, szóval rendszerváltás +40 év, és eljön a Kánaán.

  De off voltam, bocsi.

 • 2007.11.02 15:04:25panka

  Ja, és mi lett volna, ha van annyi esze vagy körültekintése az egészségpolitikának, hogy nem akkor hoz szabályozást, amikor egymás után történnek a necces otthon szülések, ill. a sajtó pont felkapja a témát és már az is gáz, ha semmi gáz, csak a kórházban fejeződik be a dolog.

  Szerintem hagyni kellett volna lecsillapodni a kedélyeket és csak utána szabályozni a dolgot.

  Nem véletlen egyébként, hogy eddig nem tették. Ugye az orvosszakma ellenkezése...

  Na, eldugulok.

 • 2007.11.02 15:06:27Tamaravera

  Dr. Han

  És szerinted akkor mi történik ha egyszer olyan helyzetbe kerülsz, hogy többe kerül az ellátásod mint amennyi a számládon van? Hagyjanak meghalni, vagy számlázzanak ki több százezer forintot, amíg lábadozol?

  Értem egyébként hogy mire gondolsz,

  lehet erre jó megoldás egy külön szerződés a majdani egészségbiztosítóddal. Extra szolgáltatás extra befizetésért....  Miért van nekem olyan érzésem, hogy az otthonszülés jogi helyzetének tisztázása egy lépés az orvosi hálapénzek kifehérítésére..... • 2007.11.02 15:12:02cozumel

  Andie!  Tetszik a Mozes hasonlatod, nagyon ul:-)

 • 2007.11.02 15:13:09panka

  Tamaravera: ó, ez nagyon ritka pénz ahhoz. Szerintem egyszerűen benyalt a reformok miatt háborgó orvosoknak az eükormányzat.

 • 2007.11.02 15:15:32evernever

  Pár hét alatt szakmai javaslat kidolgozása, törvénytervezet megalkotása, januártól életbeléptetése. Robogó reform? Inkább DILETTANTIZMUS

 • 2007.11.02 15:21:32Guruljka

  Oh, ez szép. Kivancsi vagyok mi lesz belőle, mire átmegy a rendszeren. MO-on szerinte a legálisan csak bábával verziónak nem nagyon van sansza. De csak most az egyszer egy pillantara próbáljuk meg ebben azt látni, hogy végre történik valami. Végre egyszer egy társadalmi igényre próbál reagálni a döntéshozó és a törvényalkotó. Nekem manapság ez öröm.

 • 2007.11.02 15:21:37Pandi

  Na, ez jellemző.

  Ha nincs szabályozás, azért jön a fika.

  Ha valaki lép, azért, hogy biztos sz@ar lesz.

  Van, akinek tényleg nem jó soha semmi.  Biztosan rengeteg hiba lesz benne, de azért az sem pozitívum, hogy egyáltalán elindult valami a rendeződés irányában?

 • 2007.11.02 15:24:16Tamaravera

  Kis pénzzel kell kezdeni, mert az orvosok sem szívesen adják fel a közpénzen üzemeltetett magánpraxisukat. Tisztelet a kivételnek.  Ha tisztázzák a feltételeket akkor lehet hogy többen fognak majd otthon szülni. Főleg akkor ha a fél kórháznak ki kell vonulni majd a szabályos otthonszüléshez.

  Lehet hogy kis pénz, de szerintem többen fognak otthon szülni, ha

 • 2007.11.02 15:24:30csb

  dr Han, én nagyon egyetértek, és ami még rossz pl, most féléves babával kerengünk gyógytornák és -módok között, a neurológia kórházi falbefekvés (egy hét alatt sikerült 3x félórát effektív vizsgálódniuk) szemérmetlenül 270 000 Ftot számláznak ki a TBnek, ami ugye nekünk valóban nem kerül semmibe, viszont minden Dévény és egyéb cucc zsebből tízezreket visz el... miért nem választhatok, miért nincs támogatás (valódi ingyenesség, hiszen vonták a TBmet rendesen) a bizonyított alternatívnak mondott dolgokhoz?

 • 2007.11.02 15:33:13Blogpont Huba

  "Az ÁNTSZ engedély kitalálása is kretén húzás volt."

  Nono!

  Én személyesen ismerek olyan nőt, aki Geréb Ágnes aktív segédletével egy olyan présházszerű lukban, a hegyoldalban hozta világra a gyermekét, ahol még folyóvíz sem volt! Csak azért, hogy tudjátok, mekkora az isten állatkertje.

  Az asszony férje sámánnak képzeli magát, az anyja meg az ő születésébe halt bele anno.Helyszín: Kapolcs környéke, 2000 után.  Nagyon, de nagyon kellett már ez a szabályozás az ÁNTSZ engedéllyel együt!!!

 • 2007.11.02 16:14:36cantaloupe

  Azert nem kell am a maganbiztositost rendszert annyira szidni.  Itt az USA-ban az van, de a legszegenyebbeknek van a csaladi egeszsegcentrum vagy az ingyenes klinika. Ott beszel mindenki spanyolul is, mert rengeteg bevandorlo jar az ilyen helyekre, leven nincs bejelentett munkajuk...  De aki dolgozik, annak altalaban fizeti a ceg a biztositasat. Sot, ha valakinek a hazastarsa jobb biztositast kap es tagnak felveheti a parjat is, kerheto az, hogy ne biztositast adjanak a masik felnek, hanem magasabb fizetest.  Az alap biztositasra, amit ugye a ceg all, jon az a penz, amit zsebbol kell fizetni, az un. co-pay.

  Ez nekem 20 dollar ha szakorvoshoz megyek, pl. haziorvos, borgyogyasz.

  250 dollarba kerul, ha mutetet vegeznek.  De kerdem en, a mostani boritekdugdosas mit old meg? Ugyanugy kifizetitek azt az 50 ezer Ft-ot, sot meg tobbet is, pl. szulesre.

  Meg terhesgondozasra alkalmankent 6-10ezret. Akinek meg nincs erre penze, nyomoroghat az SZTK-ban, tobbtucat kismamara varva.  Itt meg, ha elmegyek, ki van irva a kartonzonal, hogy "ha negyedoran belul nem szolitjak, kerjuk, szoljon!" Jot rohogtem ezen, elkepzeltem ezt a feliratot pl. egy magyar korhaz rontgenosztalyan. :)))  ----

  Ami Ausztriaban, konkretan Becsben van, azt is jo rendszernek tartom. Van a WGKK (Wiener Gebietskrankenkasse), ez az altalanos orvosi ellatasra jo, havonta 20 euro tanuloknak, 40 dolgozoknak. Ebben benne van, hogy haziorvoshoz mehetsz, begipszelik a kezed, kiveszik a vakbeled...de az extrakat, pl. ba'ba a szuleshez, plusz UH, zsebbol kell fizetni.

  Aki meg modosabb, az fizethet dragabb biztositast is, az nyilvan nemcsak az alapokat takarja.  Ja, es meg valami: ha pl. egy evig nem tartozkodsz Becsben, akkor arra az idore lehet szuneteltetni a biztositast.  Elsore bonyolultnak nez ki, de meg mindig jobb, mint a TB PLUSZ a csuszopenzek, amit mindenki adni probal, ha azt akarja, hogy beteg csaladtagjaira ranezzen a noverke...  Otthonszules eseten pl. lehet sajat zsebbol fizetni a ba'ba't, az alap biztositas meg gondoskodna arrol, hogy legyen szukseg eseten korhazi hatter.  Allitom, hogy nem kerulne tobbe senkinek, mint a mai rendszer, viszont nem lenne halapenz es lennenek helyette jol felszerelt korhazak, mert ilyen modon a penz tenylegesen a biztositonak megy, nem az allamkassza sotet bugyraiba.

 • 2007.11.02 16:18:30panka

  Hát nem tudom, ha orvosnak KELL ott lenni, éppen a lényeg vész el: vagyis hogy addig vajúdik az asszony, amíg kell, és nem addig, amíg az oxitocin vagy a szike el nem végzi helyette a dolgokat. Nyilván vannak "normális" hozzáállású orvosok is, de hogy érnének rá kiszámíthatatlan időben, kiszámíthatatlanul hosszú ideig szüleszteni?

 • 2007.11.02 16:25:17Illatos nyár

  Most mennyibe kerül a TB-nek egy szülés?

  Jól emlékszem, hogy a normál szülés 120 ezer a császár 300 ezer körül van? (plusz hálapénz, plusz bába, plusz egyágyas felár)  Mennyibe kerül a születés házában vagy otthon szülni?  Mekkora összegről beszélünk? gondolom a sztenderd szülés ára körül kellene lennie, nemde?

 • 2007.11.02 17:45:43Tamaravera

  Szerintem is azért kell a több biztosítós rendszer, hogy valakik végre rendet tegyenek az egészségügyben. Az állam erre azért nem képes, mert népszerűtlen döntésekkel jár együtt, amiket néha piszok nehéz keresztül vinni. A választásokat meg a köv. alkalommal is meg akarják nyerni.  Amúgy meg rengeteg potyautas van a rendszerben. (nem a gyerekekre és a nyugdíjasokra gondolok) és felettébb irritál, hogy míg nekem a viszonylag jó fizumból levonják amit kell, mások ki tudnak bújni alóla. De kezeltetni ugyanúgy kezeltetik magukat.

  Úgyhogy én nem vagyok ellene az új rendszernek, ha ésszel csinálnák, de szerintem is túl gyors a tempó

 • 2007.11.02 17:53:59Tamaravera

  Ántsz meg hasonlók:

  nem akarok senkivel sem kötekedni, de amikor nem kórházi körülmények között valaki azt mondja , hogy ő bába,vagy orvos akkor honnan lehet tudni, hogy tényleg az. Elkéred a diplomáját? Honnan lehet megtudni hogy mennyi tapasztalata van?

  Súlyos kérdések ezek.... Szóval egy fényképes igazolvány mint a könyvvizsgálóknál van,tényleg nem lenne hülyeség.  Higiénia

  Láttam néhány filmet és rengeteg fényképet otthonszülésekről. Tudom, hogy a kórházban is van húsevő baktérium meg a jó ég mi, de azért én is durvának érzem, hogy a Wc melletti fürdőkádba beülnek szülni esetenként.

  Régen a tisztaszobában szültek és feküdtek a gyerekágyban, amit szülés előtt kimeszeltek, feltapasztottak, az ágyneműt kimosták, naponta szellőztették. A bába meg forró vízben sterilizálta az eszközöket....

 • 2007.11.02 17:55:49Pandi

  Locsolókanna

  Ha arra a számlára lehet alapozni, amit a szülés után a kórházban a kezedbe nyomnak, akkor ott, ahol én szültem idén májusban ez kb. 80e volt normál és úgy 175e császáros szülésnél, ha jól emlékszem.:)

 • 2007.11.02 20:24:37Vowel

  én is azt mondom, végre VALAMI!!

  persze, h nem lesz tökéletes, de legalább elindulhat valahogy ez az egész...

 • 2007.11.02 21:29:58cs1

  De naívak vagytok itt néhányan... A biztosítás (ELVILEG) pont arról szól, hogy akkor is fizeted, ha nem veszed igénybe... ha viszont kell akkor megkapod amire szükséged van. Attól függetlenül, hogy mennyit fizettél be. Feltéve, ha senki se sikkasztja el a pénzt, ha mindenki befizeti a befizetendőt, ha olyan eberek ülnek a kórházak élén akik értenek is ahhoz amit csinálnak, ha nem kéz kezet mos alapon működik a rendszer stb. stb. (ismerős?)  Tudjátok, hogy vannak pl. olyan TB által támogatott gyógyszerek amik életmentők, folyamatosan kell őket szedni és évente akár 12 millió forintba is kerülhetnek? Ha az amber abbahagyja akkor viszlát. Nem is tudjátok hány embernél derül ki egyik pillanatról a másikra, hogy kell neki - gyerekeknél is!!!! És ha pont a Ti egyik rokonotok élete lenne a tét? Ha pl. az USA-ban rossz biztosítónál van az ember akkor neki annyi, kezdheti ásni a sírját (esetleg mehet koldulni az alapítványokhoz és ha mázlija van akkor kap néhány év haladékot)... aztán a biztosító egyszer talál valami jó nyomós indokot (pl. a biztosított elhallgatta, hogy a betegsége előtt fájt a feje) aztán szépen felmondják a biztosítást... és mehet a sírásás... mert nincs az a biztosító aki a drága gyógyszerre vagy állandó ápolásra, kezelésre szoruló embert bevállalja... hiszen az csak a pénzt viszi (és igen, a környezetemben döbbenetesen sok fiatal lett rákos mostanában és igen, ha csak annyi pénzből kezelhetnék őket amennyit befizettek akkor ők is áshatnának...) Na meg azt se felejtsük el, hogy egy ilyen rendszerben extra díjat kell fizetni annak aki magas rizikófaktorú (pl. terhességi diabnál sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy később diabéteszes lesz az ember - ha én biztosító lennék bizony felárral vállalnék csak el egy ilyen embert). Ez nem biztosítás amit itt néhányan szeretnétek. Inkább egy megtakarítási forma. Mint egy egészségpénztár... csak mögötte lévő (elvileg) baromi nagy TB védőháló nélkül. (Azért elvileg, mert szerintem is xar a rendszer és iszonyú sok a visszaélés és mázli is kell sajna ahhoz, hogy az ember mindenhez hozzájusson ami jár neki... szóval nagy a baj csak nem ez a megoldás)  A cél az lenne, hogy a kórház csak akkor kapja meg a TB-től a pénzt ha jól gazdálkodik vele, nem tart külön néniket csak azért, hogy a liftet kezeljék vagy az orvosoknak köszönjenek a porta mellett stb. stb. stb.  Szerintem anyagilag jobban jár a TB ha elterjed az otthonszülés, nem lesznek a szüléshez kamu beavatkozások hozzárendelve stb. A néhány komplikáció meg még mindig kevesebbe kerül majd mint a sok-sok kórházi szülés... (azért hozzátenném, hogy én nem kockáztatnék otthon szüléssel mert nem látom a biztosítékot arra, hogy ha gond van akkor időben lenne segítség)  Ami viszont elgondolkoztató a cikkel kapcsolatban: Ugye itthon az a divat, hogy az ember mindenféle indokkal elmegy táppénzre (ha anyagilag megengedheti)... ami ugye automatice veszélyeztetett terhességet jelent. Meg ott a terhességi diab is amit ugye elég ügyesen rá lehet verni a terhesek jó nagy százalékára, csak rossz utasításokat kell adni a határeseteknek a terheléses vizsgélat előtt... és az is veszélyeztetett és gondolom tiltott kategória. Na szóval nekem erről az ugrott be, hogy így igazából akármelyik orvos meg tud vétózni egy otthonszülést és alig felel majd meg néhány ember a kritériumoknak.  Ezen elgondolkoztatok a cikel kapcsolatban?

 • 2007.11.02 21:39:16Yuki

  Úgy gondolom, ha valaki otthon akar szülni, legyen joga hozzá, és teremtség meg ennek a megfelelő hátteret, szabályozást. Ha viszont a TB tmogatja az otthonszülést, akkor megvizsgálnám, mennyibe is kerül egy átlagos kórházi szülés a TB-nek (beleszámítva persze a kötelező néhány napos kórházi tartózkodást), illetve mennyibe kerül, hogy az orvos az otthonszülésnél végig jelen legyen, csak egy pácienssel foglalkozzon akár 12-16 órán át, a helyszínre vigyék az összes előírt berendezést (amikből, gondolom, be kell szerezni a meglévők mellé még néhányat, hogy a kórház ne érezze meg a hiányt egy-egy otthon szülésnél), stb.  Ha az jön ki, hogy az otthon szülés olcsóbb (de persze ugyanolyan biztonságos),ráadásul az orvos adózik a bejelentett jövedelem után, ezt a verziót támogatnám erkölcsileg, kampányolnék mellette, próbálnék minél több kismamát rábírni, hogy ha van rá lehetőség, ezt az alternatívát válassza.  De ha az eredmény szerint az otthon szülés drágább (és nem pár forinttal szülésenként), akkor a különbözetet plusz juttatásként megfizettetném azzal, aki ezt az alternatívát igényli - csakúgy, mint a magánrendelést vagy a kórházi különszobát.  A kórházi rendszert mindenképpen fent kell tartani sajnos, mert a lakás és egyéb körülmények nem minden családban adottak az otthon szüléshez. Az viszont szerintem nem lenne helyes, ha két, árban nagyon különböző forgatókönyvet egyaránt támogatna a TB a jelen rendszerben.  (Mielőtt a fejemet vennétek, még egyszer hangsúlyozom, fontos, hogy mindenkinek legyen döntési joga, és hogy legyen megfelelő szabályozás. Nem szeretnék meddő vitát kirobbantani arról, hogy szerintünk melyik az olcsóbb, mert ehhez, úgy gondolom, senki nem ért (én sem, természetesen), és annak nincs túl sok értelme, hogy itthonról csatázzunk, hogy ki szerint melyik a drágább verzió.)

 • 2007.11.02 21:43:57panka

  cs1: nos, most is van a tb rendszerben 2004. óta egy úgynevezett volumenkorlát, vagyis bizonyos terápiákat a tb csak bizonyos összeghatárig finanszíroz, ha ez a létszám (összeg) betelt, most is, itt is áshatod a sírt. És itt sem finanszíroz a tb. olyan beavatkozásokat, amelyeknek a várható sikere csekély. Sőt, minél drágább a beavatkozás, annál biztosabbnak kell lenni a sikerben ahhoz, hogy bevessék. Úgyhogy itt sem olyan király a helyzet.

  másrészt pedig nem gondolom, hogy elterjedne az otthon szülés. Attól, hogy szabályozva van, senki sem kap hirtelen kedvet hozzá.

  És igen, a dokik nyilván azon lesznek majd, hogy a kórházban szüljön a nő. Mert gondolom, kötelezni nem lehet majd őket, hogy elvállalják az otthon szülesztést, és akkor más dokihoz megy a nő, másé lesz a bevétel is. Eddig is a kórházi szülést szorgalmazták a dokik, ezután is azt fogják. Jósolnak majd mindenkinek nyóckilós gyereket, amint megneszelik, hogy hazafelé kacsintgat az illető a pocakjával. Ahogy eddig is. A dokik részéről semmi sem fog változni. A jó öreg koriban szeretnek majd szüleszteni, ott érzik magukbat biztonságban. Ha nem így lenne, javasasszonynak mentek volna, nem orvosnak.

 • 2007.11.02 22:08:48cs1

  panka: tudom, de kérvénnyel és ismerősökkel (ez az undorító része a dolognak) és mázlival plusz a média bevonásával (még gázabb) legalább elvileg meg lehet szerezni a dolgokat. Én speciel voltam tavaly egy konferencián ahol elég sokat beszélgettem az amcsikkal a rendszerről és egy garantáltan működő gyógyszernél ami tényleg életmentő ott remegtek, hogy mi lesz ha nem lesz mert a biztosítójuk akármikor betehet nekik - mert a cégük rossz biztosítóval kötött szerződést stb. Ők még csak nem is befolyásolhatták a dolgot - max. azzal, hogy bizonyos munkákat nem fogadtak el a biztosító miatt.  Itt szerintem még mindig az a baj, hogy káosz van, senki se tudja mire megy el valójában a pénz (miért kerül ennyibe pl. egy teljesen komplikációmentes szülés, miért kell a komplikációmentes esetben is 4-5 napig bent maradni a kórházban stb.), Sok az átgondolatlan vizsgálat míg a valóban fontos ám drágának tűnő vizsgálatokért könyörögni és csúszópénzezni kell stb. Döbbenetesen sok a potyautas és a minimálbéres és sokszor pont ők viszik el a legtöbb pénzt stb. (ld. vannak bizonyos emberek akik 10 gyereket is bevállalnak csak a CSP-ért ... )  Nekem az otthonszülés szabályozásában pont az orvosos rész sántít. Nem az lenne a lényeg, hogy ne kelljen az orvost odacibálni csak ha baj van és addig néhány NAGYON JÓL képzett bába vezetné a szülést (így lehetne megtakarítani)? Olyanok akik értenek a gátmetszéshez és ha kell varrhatnak is stb. Kb. úgy mint ahogy a diplomás ápolónőknél a vénabekötés (amit asszem sima ápolónő nem csinálhat).  Na akkor lenne megtakarítás.  Akkor terjedne el szerintem az otthonszülés ha mindenki természetes folyamatként kezdené kezelni és nem egy komoly orvosi beavatkozásként viszont komolyan meg lenne szervezve az orvosi háttér (ld. mindenkihez hozzá lenne ilyenkor rendelve egy ügyeletes kórház vagy egy orvos aki tud róla, aki a terhessége alatt gondozta, a mentők extra képzést kapnának vagy ilyen esetekben eleve a mentőben lenne egy spéci, hasonló kiképzett esetekre kiképzett ember is, inkubátor stb.).  Na én erre semmi esélyt nem látok így teljes mértékben egyetértek veled abban, hogy nem fog elterjedni.Az indokaiddal is.  Talán majd a gyerekeinknél...  (emlékszem, anyukám hogy el volt hülve anno amikor elkezdődött az apás szülés, hogy jajj de gáz, az nem tartozik egy férfira... ehhez képest ma az a fura, ha nem apás szülése van valakinek)

 • 2007.11.02 22:11:32anittik

  Sziasztok!

  Örülök, hogy lesz végre szabályozás, de sajnos milyen áron?

  Azon gondolkodtatok már, hogy vajon Horváth Ágnes miért most, az esküvője után nem sokkal hozta meg ezt a döntését? Egyszer úgy nyilatkozott, hogy őt személy szerint nem érdekli, hány kórház szülészete kerül zár alá, hiszen ő úgyis otthon akar szülni!!! Nem érdekes? Talán szóba került náluk a családalapítás, talán már várandós is, de még a szülés előtt törvényesíteni akarja ezt az utat. Persze, mégha önös érdekből határozta el a szabályozást, akkor is egy lépéssel talán előbbre jutottunk.

 • 2007.11.02 22:35:14cs1

  Hát nekem komoly kétségeim vannak, hogy belőle simán kipottyanna egy gyerek otthon és nem egy kórházban végezné... ahhoz túlságosan férfias, nem hiszem, hogy képes lenne rá... (ld. én ezt nála extra nehezítő és lényegében kizáró körülménynek tekintem a szokásos kockázatok mellett amik minden nőre leselkednek)  (ez nem is nő... valami érzelemmentes hibrid)

 • 2007.11.02 23:01:11cozumel

  Annitik  Ez egy hatalmas csusztatas, jellemzo a mai sajtora egyebkent.

  Horvath Agnesnek egyszer felvetettek, hogy annyira nepszerutlen a szemelye, hogy senki nem vallalna el az o szuleset, mert az orvosok is gyomorbol utaljak.

  Erre valaszolta a H.A., hogy "na bumm, akkor legfeljebb otthonszulok".  Szo nem volt arrol, hogy o ezt konkretan tervezi, egyszeruen csak mit lehet mondani egy ilyen "okos" ujsagiroi felvetesre?

 • 2007.11.02 23:23:13Békanőci

  Locsolókanna,idén áprilisban kapott elszámolási nyilatkozatunkon sima szülés+10nap ottalvás-evés alapdíja 146E Ft,ebből az OEP 91E Ft-ot térített a kórháznak.

 • 2007.11.02 23:57:31Sibri75

  Ahogy olvastam a hozzászólásokat otthon szülés posztoknál, nekem az derült ki, hogy aki otthon szül, az elsősorban azért teszi, mert nem találta megfelelőnek a kórházi környezetet, nem akart szülés közben ilyen-olyan gyógyszert, műszert, stb, és azt sem akarta,hogy egy orvos "zavarja" le a szülést. Ráadásul ebben az esetben szerintem is az lesz, hogy a doki siettetni fogja az egészet, mert esetleg ügyeletben van, vagy van három másik kismamája, akik 5 percen belül szülhetnek.

  És biztos vagyok benne, hogy ha az orvos a kórházban rutinból gátat vág, akkor otthon is azt fogja tenni. És akkor a bába meg az orvos a nő feje felett veszekednek?

  Szóval szerintem pont az az intimitás veszik el, amiért az otthon szülő nők az otthonukat választják.  Véleméynem szerint is sokkal jobb lenne, ha képeznének olyan bábákat, akik ha kell, orvosként tudnak helyt állni, esetleg legyen bejelentési kötelezettségük a legközelebbi kórház felé, hogy itt és itt szülés van, legyenek felkészülve.

 • 2007.11.03 00:56:36bbence

  Horváth Ágnes, valamelyik nyilatkozatában egyértelműen kijelentette, hogy kórházban fog szülni .

  Már beírtam egy hosszú szöveget és a küldésnél elszállt, úgyhogy meg kell elégednetek egy fáradt ismétléssel.

  Az a tervezet, amit a szakkolégium ajánlása szerint a minisztérium előterjeszt, gyakorlatilag megszünteti Magyarországon az otthoni háborítatlan szülés lehetőségét.

  Az a vita, ami itt is folyik néhány hónapja az otthonszülésről, más országokban már lezajlott 20-30 évvel ezelőtt. A szakirodalomból visszaköszönnek az ellenzők érvei, csak a válaszok nem jutnak el valahogy a köztudatba. Biztonság, csempe, szekta, mind megvoltak már és a válaszok is megszülettek.

  Sajnos a hazai törvényhozók, orvosok, fórumozók (tisztelet a kivételnek) nem szeretnék megzavarni a sommás véleményüket a nemzeközi tapasztalatok olvasásával. Lehet persze az is, hogy az egész világ hülye és csak mi Magyarok gondolkodunk felelősen.

  Az én lányom otthon született biztonságban, mert nekünk az volt a legfontosabb, hogy mi a legjobb neki.

  A kórházban született gyerekek szüleiről is ezt feltételezem, tisztelem a döntésüket.

  Aki viszont megkérdőjelezi a miénket az tehet egy szívességet.......

  Nem tudom mit döntünk a következő gyereknél, mert elvették a választás lehetőségét tőlünk.

 • 2007.11.03 08:41:10panka

  Szerintem a válasz majd a Geréb Ágnes-féle születésházak elterjedése lesz, gondolom jó drágán, meg nem is otthon van a nő, csak hamarabb haza mehet és nincs zöld csempe. Viszont van empatikus orvos, aki ráér, mert csak ott dolgozik. És akkor mennyivel vagyunk beljebb, mint most? Hogy ötletet adtak a szabályozással az egészségügybe befektetni vágyóknak? HOgy jobban felszerelik a születésházakat? Hajrá!

  Csak aki tényleg otthon akar szülni, az farag rá megint.

  (részemről nem védem őket, én macskajancsi vagyok hozzá, soha nem vállalnám be, de pl. sziklát mászni se szeretek. Más meg igen, és én megértem)

 • 2007.11.03 10:27:39wish73

  olyan ez, mint a mátyás király-mesében az okos lány. adok is-meg nem is. lehet otthon szülni, de úgy, ahogy én mondom. nekem az jön le ebből, h társadalmi nyomásra elkezdtek vele foglalkozni, de a hatalomközpontú hozzáállás marad. a "mi dokijaink", a "mi tb-rendszerünk" (mármint az övék)továbbra is kezében akarja tartani az egészet, csak a helyszínt engedi át. (kicsit olyan érzésem is van, h figyelem-elterelés az egyéb problémákról)amúgy remélhetőleg, ha már ilyen pikk-pakk kidolgozták, arra is van használható ötletük, h a házhoz kimenő orvos addig maradhasson, ameddig szüks., és ne fusson vissza a kh-ba vagy másik szülő nőhöz. sztem lesznek dokik, akik el sem vállalnak ilyesmit, és lesznek, akiknek a praxisa túlnyomó részben ebből fog állni. sajnos, ahogy az itthoni menetrendet ismerem, ez is zsebbe pénzt fog generálni, mert, ha már kimegy az az orvos, levezeti a szülést, nyilván ad a család zsetont pluszban.

  amúgy az ÁNTSZ-dolog nekem teljesen laikusként is eszembe jutott, amikor pár éve a tv2-n láttam egy otthonszülést, ahol a kád szélén a fúga olyan mértékben volt penészes, h oda zuhanyozni nem álltam volna be, nemhogy beleülni és babát szülni.  amúgy én is nagyon csípném, ha a sürősségi-életmentő beavatkozásokon kívül tényleg mindenki úgy részesedne, ahogy azt a befizetései lehetővé teszik, ill. számítana az is, h az illető hányszor veszi igénybe a tb "szolgáltatásait". nekem elég fura, h van olyan kolleganőmm, aki az év egyharmadában táppénzen van hol a gyerekre, hol magára hivatkozva, mindig valami bajuk van, dokikhoz járnak-nem kell semmi drámai, komoly betegségre gondolni, néha már az az érzésem, h azért csinálják így, h valaki foglalkozzon velük. én meg egy évben egy kezemen meg tudom számolni, hány napot vagyok tápon, és hál'Istennek sem én, sem a gyerekek nem apasztják a nagy közös kasszát. de akkor miért fizetek uanyyit, és, ha már fizetek, akkor , ha arra kerül a sor, miért nem jár komfortosabb ellátás az addig fel nem használt pénzből. költői, tudom. én támogatom a reformot, de nem látom, h ezek a kérdések megoldódnának mostanában.

 • 2007.11.03 14:54:42manci

  Adja a Jóisten, wish73, hogy sose legyen fordítva, és ne kelljen megélned, hogy baj esetén a gyerekednek mondjuk azért jár szarabb ellátás, mert netán abban az évben már te is voltál súlyos beteg vagy esetleg elvesztetted az állásodat... • 2007.11.03 15:08:26Guruljka

  Az én fejemben ez úgy van, hogy a biztosításnak, és az egészségügyi előtakarákosságnak is van helye. A biztosítás legyen az ellátásért és járjon mindenkinek. De mondjuk legyenek továbbra is egészségpénztárak is amelyken megtakaríthatunk, hogy azt is esetleg fedezni tudjuk, amit a biztosítás nem finanszíroz.

  Másrészt azzal is egyetértek, hogy legyenek különböző kockázati kategóriák egyre növekvő biztosítási díjja. Fizessen többet, aki dohányzik, aki veszélyes hobbit, sportot űz, aki egészségtelen életmódot él és nem akar változtatni stb. Vagyis akik maguk vállalnak több kockázatot, saját döntésükből. Nálam az nem lenne szempont, hogy fizessen többet aki gyakrabban beteg. De az én gondolataim úgy sem számítanak:)

 • 2007.11.03 15:11:40wish73

  igen, én is remélem, h nem alakul így. ezzel együtt összességében akkor is úgy vélem, h ennek is hasonlóképpen kéne működnie, mint az összes egyéb dolognak. nagyon csúnya példa, de, ha sorban töröm a kocsikat, akkor emelik a kötelezőmet. ha puccos autót akarok biztosítani, magasabb a casco-m. ha magasabb a fizetésem, több lesz a nyugdíjam (persze a nyugdíj-téma is megérne egy misét). egyedül a tb az, amiből mindenki a bevallott pénze után fizet, aztán ettől tök függetlenülkapja a szolgáltatást. és nehogymá' azt kéne gondolnom, h ez így jól van.

  vagy szted az ok, h a minimálbérre bejelentett vállalkozó a töredékét fizeti annak, amit tőlem levonnak, de persze neki telik magándokikra abból a pénzből, amit elsikkaszt? vagy jó-e az, ha puszira kiírják az embert táppénzre, mert sz.r a hangulat a mh-en (nálunk is van, aki így csinálja), aztán meg jön a nagy sírás-rívás, h üres a tb-kassza. talán kicsit tudatosabban működne a dolog, ha nem a felosztó-kirovó rendszer lenne és kevesebb lenne a visszaélés, mert egyszerűen nem érné meg.

  bevallom, nem vagyok képben a nyugat eu-i kasszák működését illetően, de amikor német mozgássérült gyerekekkel dolgoztam, nem úgy tűnt, h ellátatlanok maradtak, vagy a családot nyomorba vitte volna anyagilag a történet. ellentétben a hazai tapasztalatokkal:(

  télleg nem értek hozzá, csak azt látom, h máshol meg tudják oldani, itthon meg eléggé ordító, h mennyire nem működik és mennyire igazságtalan.

 • 2007.11.03 15:16:19wish73

  sosem felejtem el, az egykori főnököm cukros volt, de az én ajándékba kapott csokimat felzabálta. aztán valami zűr lett a szívével, és megfenyegette a dokiját,h felnyomja, ha nem utalja be őt Füredre a szívszanatóriumba. amikor visszajött a kiruccanásból, felháborodva mesélte, h ellopták a pénztárcáját a sütödénél, amikor kilógott kolbászt(!) enni a szanatóriumból. na, ő is egy folyton csaló vállakozó volt, vagyis be csak nagyon keveset fizetett, a szolgáltatásokat pedig alaposan igénybe vette.

 • 2007.11.03 16:49:29manci

  Én nem azt mondom, hogy mindenkinek járjon puccos szoba meg saját ápolónéni, hanem azt, hogy a gyógyuláshoz vagy adott életminőség fenntartásához szükséges kezeléseket, gyógyszereket mindenki megkapja, függetlenül attól, hogy mennyi a fizetése.  Az adó és tb csalást meg nagyon szigorúan büntetném.  Ha valakit pl. annak ellenére, hogy nem beteg, táppénzre vesz az orvos, akkor az orvost is felelősségre vonnám.  Persze elméletileg ezek most is így vannak, csak látjuk, hogy a gyakorlat legtöbbször mégsem ez :((  Persze minden ember mellé nem lehet és nem is kell rendőrt állítani, hogy azt nézze, mit eszik, mit iszik, tényleg leszokott-e a cigiről. Szóval az olyan emberekkel, mint a volt főnököd, nemigen lehet mit kezdeni :(

 • 2007.11.03 16:52:57cozumel

  Wish  En alapjaban egyetertek Veled. Valoban, mashol is ugy mukodik az eu. rendszer, hogy minnel tobbet tesz bele valaki a kalapba, annal tobbet vehet vissza.

  Akik pedig valamilyen oknal fogva a specialis kategoriaba tartoznak, azokra mas szabalyok vonatkoznak, vagyis, nem megy tonkre a csalad, ha pl. az egyik szulonek fel kell mondania a munkahelyet, hogy a tartosan beteg szulojet/gyereket apolja.  Mas kerdes, hogy a specialis kategoriaba csak szigoru szabalyok alapjan lehet kerulni es a puszi meg a boritek szoba sem johet. Ezzel nem azt allitom, hogy nincsenek korrumpalhato orvosok, de lenyegesen kevesebb, hiszen lenyegesen nagyobb a valoszinusege a komoly torvenyi/szakmai retorzionak. Na ez az, ami Magyarorszagon meg elhanyagolhato kockazat.

 • 2007.11.03 17:03:09manci

  Okos ember modta, hogy nem a büntetés nagysága, hanem az elkerülhetetlensége az igazi visszatartó erő.

  Nos, amíg nálunk sikk minimálbéres vállalkozóként gázártámogatást igényelni, meg ingyenebédet a gyereknek az iskolában, miközben fullextrás merciben ücsörög valaki, hát addig hiába hoznak bármilyen új törvényt, meg reformot. Először a meglévőket kéne betartatni.

 • 2007.11.03 17:35:02cozumel

  Manci.  Ott a pont. Nem is csak igy egyszeruen, hanem OTT A PONT!!!

 • 2007.11.03 17:44:40Dr. Han Fastolfe

  Andie: az élet kemény. Ha többe kerül az életem megmentése mint amennyi pénzem van, akkor léteznek a civil életben megoldások: támogatás gyűjtése, kórháztól méltányosság kérése, hitelfelvétel, rokonok-barátok miegymás, végső megoldásként valamiféle egyszeri méltányossági segély igénylése (persze be is kéne vezetni) stb. Igen, létezhetnek ilyen egyedi és speciális esetek, amelyekre egyedi megoldásokat kell kitalálni, de nem ez az általános.

  A mostani rendszer, hogy az egészségem állapotától függetlenül a jövedelmem arányában fizetek járulékot, ugyanakkor ebből a többletből semmilyen többletszolgáltatásra nem vagyok jogosult a legkevésbé igazságos.

  Hogy demagóg legyek: én aki nem dohányzom, nem iszom, sportolok és egészségesen élek valószínüleg 2-3x annyi járulékot fizetek a TB-nek (illetve a munkaadóm) mint az a minimálbéren bejelentett vállalkozó akinek 30 kg túlsúlya van, napi 2 doboz cigit szív, minden hétvégén berúg a haverokkal és a sportot csak a tv-n keresztül szereti.

  Ha már biztosítás, legen valóban az. A kötelező gj biztosítás is úgy működik, hogy kiemelzik a rizikófaktorokat és ez alapján sorolnak be egy kockázati kategóriába.  Mielőtt a kislányom született, megtalált egy ügynük, akó kórházi hotelszolgáltatást akart eladni nekem azza, hogy ha ilyenem van akkor én vagy a kedvezményezett milyen szuper körülmények között gyógyulhatok ha baj van. Mondom szuper, a feleségem terhes, szülésre érvényes? Arra nem. Akkor viszlát!

  Ennyit a kiegészítő bzitosításokról. Ha tüfőrákot kapnék az jó, ha gyereket szülnék az rossz.

 • 2007.11.06 12:22:06Mamszi

  Egy újabb adalék szerintem ahhoz, milyen tragédiákat tud okozni, ha egy kismama nem a kórházban szüli meg a gyermekét, igaz, itt vallási alapon okozott ez gondot:

  www.storyonline.hu/hirek/sokk_belehalt_szulesbe_vallasa/4268/

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta