Számlát ad az otthon szülést vezető orvos?

Januártól törvény szabályozza az otthon szülés körülményeit, amely kitér a szükséges felszerelésekre és a háttérkórház szerepére is. Horváth Ágnes a Népszabadságnak elmondta, hogy a kórházon kívüli szülést az egészségbiztosító támogatni fogja.


A készülő jogszabály pontosan meghatározza majd, hogy ki az, aki szülhet otthon és milyen terhesség esetén választhatja a kismama az otthon szülést. Veszélyeztetett terhesség és ikerszülés például kizáró ok: az ilyen eseteket koraszülött-ellátásra alkalmas kórházba irányítják, írja a NOL.

A jövő januártól életbe lépő jogszabály kitér arra is, hogy milyen eszközöknek és orvosi műszereknek kell a lakásban lenniük, és előírja a szakorvosi jelenlétet, valamint a kórházi háttér biztosítását. Azaz az otthon szülést vezető orvosnak be kell jelentkeznie a mentőknél és a szakmai hátteret adó kórházban is, hogy tudassa, otthon szülésnél van jelen, hogy az intézmény fel tudjon készülni egy esetleges komplikációra.

Horváth Ágnes a Népszabadságnak azt is elmondta, hogy tervei szerint a kórházon kívüli szülést is támogatná az egészségbiztosítás, az anya az orvostól kapott számla ellenében kapná meg a szülésért járó támogatást.

Az otthon szülés szabályozását sürgeti az utóbbi időszak három olyan esete is, amikor az otthon szülő kismamánál szövődmény lépett fel és kórházba kellett szállítani. Az egyik baba életét már nem tudták megmenteni az orvosok, válla elakadt a szülőcsatornában. 

Az orvosi szakma jelenleg azért utasítja el az otthon szülést, mert szerintük nincs meg a kellő háttér az esetleges komplikációk megoldásához.
Oszd meg másokkal is!
Mustra