SZÜLŐSÉG

Mi a baj a tehéntejjel?

2007. október 31., szerda 08:00

Egy korábbi posztomban leírtam, hogy nem szívesen adnék a 11 hónapos gyerekemnek tehéntejet, mivel azt gondolom, többet árt, mint használ. Olvasóink egy része felháborodott ezen, mondván: ha nincs tehéntej-allergiája, igya csak nyugodtan, jó az. Utánanéztem a kérdésnek.A kanapén üldögélek, úgyhogy a nyomozáshoz még fel sem kell állnom. Kinyújtom a kezem, és megragadom Spock doktor művét, melyet egyébként a gyermek is előszeretettel lapozgat, azért van elöl. Nos, Spock doktor radikális vegetariánus, és azt javasolja: tehéntejet ne adjunk egyéves kor előtt, a kétévesnél idősebb gyereknek pedig már egyáltalán nem adna semmiféle tejterméket.


Hogy miért? Erről több oldalon át értekezik, és az ellenérvek között a következőket sorolja fel:

A tejben túl sok a telített zsír, nincs benne elég vitamin és ásványi anyag. Igen szegény vasban, emellett fogyasztása megzavarhatja a vas felszívódását a vérből. Kisgyermekeknél szabad szemmel nem látható vérzéseket okozhat az emésztőcsatornában. Mivel a tej amúgy is alacsony vastartalmú, a fentiek miatt vashiányt okozhat.

Nyomokban antibiotikumot, ösztrogént és más nemkívánatos anyagokat tartalmazhat.

Bár a tej jó kalciumforrás, a zöld levélzöldségek és a hüvelyesek is azok, ráadásul ezek vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és vasat is tartalmaznak, melyekben a tej szegény. A növényekben viszont nincsenek olyan nemkívánatos anyagok (állati fehérje, tejcukor, szennyeződések), mint a tehéntejben.

A tej súlyosbítója, sőt előidézője lehet olyan betegségeknek, mint az asztma, az idült fülgyulladás és bizonyos bőrproblémák.

Nagyobb gyerekeknél megszűnhet a tejcukoremésztés képessége, így a tej puffadást, hasfájást okozhat náluk.

Megragadom a laptopot, és tovább kutatok. Dr. Spock kollégája, a szintén amerikai Dr. Greene kevésbé radikális, ám ő sem tanácsolja az egyéves kor alatti tehéntej-adást. (Egyébként ez az amerikai gyermekorvosok hivatalos ajánlása is.) Mint weboldalán írja, a tehéntej túl korai bevezetése növelheti az ételallergiák kialakulásának kockázatát, valamint a cukorbetegség kialakulásában is közrejátszhat.

Spock a nagyobb gyerekeknek tehéntej helyett szójatejet javasol. Bár elismeri, hogy mindkettő allergizál, úgy véli, a kalciummal és D-vitaminnal dúsított szójatej egészségesebb táplálék a tejnél, és kevesebb gyereknél vált ki allergiát.

Az amerikai gyermekorvosok szövetsége azt ajánlja, hogy a tejet legkorábban 1 éves kortól, a tejtermékeket 9 hónapos kortól vezessük be. Ez előtt csak tápszert vagy anyatejet ajánl, illetve 4-6 hónapos kortól egyéb (nem tejalapú) táplálékokat is, fokozatosan. Indoklásuk szerint a csecsemők számára a tej túl sok fehérjét, nátriumot és káliumot tartalmaz, viszont túl kevés E vitamint, vasat és eszenciális zsírsavat. Emellett a tejfehérje és a tejzsír túlságosan megterheli a picik emésztését. A 2 és 5 év közötti gyermekeknek napi 6 adag tejtermék fogyasztását javasolják. Egy adag 1 dl tejnek vagy joghurtnak felel meg, illetve 2 dkg sajtnak.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága jóval tejellenesebb az amerikaiaknál. Ajánlásuk 12-24 hónapos kor után javasolja a tehéntej bevezetését. Ennek fogyasztását egy éves kor alatt semmiképp nem javasolják, de 1-3 éves kor között is elônyösebbnek tartják a speciális életkori követelményeknek megfelelôen elôállított tápszerek, „babatejek” fogyasztását.

Igyekeztem a másik oldalt is megszólaltatni, ám a tej egészséges voltáról csak a tejgyártó lobbi igyekszik meggyőzni a közvéleményt, az orvosok szkeptikusak. A tej védelmében a Tejgazdaságtan c. műből (szerk. Dr. Szakály Sándor, Dinasztia Kiadó, 2001.) idéznék:

"A tej összetétele ideálisnak mondható, mert mindent tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Emészthetősége kiváló, energia-összetétele kedvező, ez utóbbit a zsírtartalom változtatásával módosítani is lehet. Napi hat-hét dl tej elfogyasztása már fedezi kalciumszükségletünket."

Ha mégis úgy döntünk, hogy gyermekünknek tejet adunk, válasszuk a teljes (3,5%-os zsírtartalmú) tejeket. A két év alatti gyerekek fejlődéséhez szükségük van a természetes zsírokra, tehát ne a zsírszegény változatot adjuk nekik.

Egyévesnél fiatalabbak számára léteznek úgynevezett babatejek is, ezeket ajánlják a magyar gyerekorvosok. A babatejek módosított tehéntejkészítmények, összetételük a gyerekek számára emészthetőbb a sima tehéntejnél. Ezek a 3-as jelölésű tápszerek: por és folyadék formában is kaphatók. Ha tápszert veszünk, mindenképpen a gyermek életkorának megfelelő változatot válasszuk: az 1-es újszülötteknek, a 2-es 4 hónapos kortól, a 3-as 9 hónapos kortól adható. Ám ez már egy másik poszt témája.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.31 17:10:44csepke

  ruju. laktózérzékenységet gyógyítani úgy tudom nem lehet. És úgy tudom, akár egy erős hasmenéssel is el lehet veszíteni a laktózbontó képességet, ami felnőttnél nem is nagyon nő vissza. De, lehet kapni gyógyszertárban tablettát -méregdrága- amivel pótolni lehet a laktáz enzimet. Ez arra jó, ha semmiképp nem tudja kikerülni az ember hogy esetleg tejjel készült dolgot egyen.pl. éttermi vacsora, vendégség. De hosszútávon marad a diéta.

 • 2007.10.31 17:11:07Guruljka

  ani2 a kecske tej nagyon más mint a tehéntej. Itt a tehéntejről van szó iagzából. A kecsketej hasonlít legjobban az anyatejhez. Pont ezért adtak valszeg az ismerősödék is kecsketejet és nem a tehéntejet. A tehéntej viszont saját tapasztalatom szerint tényleg kihozhatja az asztmát. Mondjuk azt én nem hiszem, hogy okozza, csak azt, hogy segíti a kialakulását illetve erősítia tüneteket. Szerintem az asztma több tényezős dolog.

 • 2007.10.31 17:11:37ani2

  ruju: Olvastam, hogy Nemetorszagban szultel. Most kint vagyok en is. Nem varok meg babat, de idovel szeretnek. Tudnal felvilagositast adni nekem az itteni helyzetrol? Wiw-en fent vagyok a poronty ismerosei kozott. Tudnal irni levelet? Koszonom.

 • 2007.10.31 17:21:41ruju

  ani2 OK, este, megkereslek.  Guruljka: DM, balea MED sorozat tusfürdője. Kupakon álló tubus, és asszem kicsit elkülönítve van a tusfürdőktől, de azon a fertályon

 • 2007.10.31 17:27:40zolnaid

  Kecsketejről: A fehérjéje valóban nem ugyanaz, mint a tehéntejé, de hasonlóan erős allergén lehet, csak szerencsére ritkábban. Úgyhogy óvatosan vele. Nem olyan régen, a környéken egy anyuka azt adta, tápszer helyett a csecsemőjének, szerencsére megmentették. Nem tudom már a szakszerű magyarázatot, a védőnő allergiás sokkot emlegetett, de valami részletesen.  Egyébként, én tejterméket egy éves kortól adtam, tejet meg 14 hónapos kortól, főzésre használva. (szoptatás miatt nem is kellett ilyesmin gondolkodni.). Viszont, utána már én nem adtam tápszert vagy babatejet, mivel allergén szempontjából mindegy, az összetétele meg, ami alkalmasint vesét károsíthat, ilyen kis mennyiségben és ennyire ritkán, ahogy mi fogyasztjuk, szerintem nem akkora probléma, mint ha rászokik a babatejek furcsa ízére. Persze ez akkor megy, ha valaki évekig szoptat. Ha nem így lett volna, egyéves korig biztos tápszert adok.

 • 2007.10.31 17:33:29Guruljka

  ruju, köszi:) Kíváncsi voltam. Főleg mert egyébként a DM sajátmárkás termékeivel én nagyon meg vagyok elégedve.

 • 2007.10.31 17:35:53Guruljka

  Hú zolnaid, nekem ez a kecsketej allergia új és durva...

 • 2007.10.31 17:37:58zolnaid

  Ja, komolyan. Az anyuka ráadásul a föld alól kellett előkerítse a kecsketejet, mert itt nem könnyű venni.

  Amúgy, mindenre lehetsz allergiás, öcsém révén érintettek vagyunk, de érdekességképpen, pl. zöldborsóra is lehet, meg almára, pl.

 • 2007.10.31 17:44:00Guruljka

  Őszintén szólva én ezt a semmi áron ne adjunk tápszert dolog nem igazán értem. Hogy bizonyos kor után már ne azt igen, de előtte..

 • 2007.10.31 18:03:56zolnaid

  Szerintem valahogy ez úgy alakult ki, hogy a tápszer "mesterséges" táplálék, néha a köztudatban kb úgy veszik, mintha mesterséges lenne, mint a műanyag. Miközben csak át van alakítva a tehéntej némileg. Erős a gyanúm, hogy sokkal kevésbé, mint egyik másik reklámozott tejalapú édességben.

  Félig-vagy sem, off: ma ettem mazsolás túrókrémet, azt a békebelit, és éreztem benne az állományjavító keményítőt. Volt egy lisztes utóíze.

 • 2007.10.31 19:20:31Guruljka

  zolnaid, na ezaz amivel tele van az angyalbögyölőm. Szeretem ha valami egészséges, naná, hogy szempont, de mindenben van méregző cucc. Próbálnék valami kevésbé mű kaját venni, de lassan nincs. Még nyersanyag se... Arról nem is beszélve, hogy egyszer a csirke a szent, máskor a marha és így tovább.

  Miközben mindennek megvan a maga előnye és hátránya is. Igaz ez a tehéntejre is. A cikk kapcsán jutott eszembe, hogy azért nem jó, mert nincs benne vas... Kész. De van benne kálcium, fehérje ésé jó zsír. Nem a vasért kell inni na. Ha valaminek csak a negatív oldalát nézzük biztos sz@r lesz a végén.

  A tápszer meg a szoptatásért folytatott harc áldozata lett. Mert nem bírt átjutni az a kommunikáción, hogy a legjobb az anyatej, de a második "legjobb" a tápszer. Csak utána jön a kecske meg a többiek...

 • 2007.10.31 19:46:18panka

  koneko: igen, értem :)

  Paramami: részemről azért mindig is motoszkált bennem a gyanú, hogy nem a polcokról levehető kész-félkész kajákban kell keresni az üdvözülés útját.

  Ha véletlenül valaki engem kérdezne, azt mondanám, tessék elmenni a piacra, alaposan kikérdezni az árusokat és kialakítani egy olyan kört, akiről tudod: a csirkehúson, amit árul, az ő gyerekei is felnőttek, és tutira nem permetezett még gyorsan egy utolsót a sütőtökén, mielőtt kihozta a piacra.

  Mondjuk azt elfelejtettem közölni, hogy én konkrétan ezt csinálom. Mert a mesterséges kaják (zacskós leves, joghurt- és túrókészítmények, stb) úgy száguldanak át rajtam, mint az október 23-án elkötött tank a reklámtáblán. Úgyhogy ilyenekkel eleve nem is próbálkozom, vagyis nyilván a gyerek se kap. Viszont a paprikás krumpli szaftját simán odaadom neki kenyérdarabkákon (8 hós), mert finom. Pedig teli van fűszerpaprikával, te jó ég!

 • 2007.10.31 19:53:35zolnaid

  Azt hiszem különben, lassítja a vasfelszívódást a tej. Mintha a maltoferre rá is lenne írva, hogy ne azzal vegyem be.

 • 2007.10.31 20:17:28Guruljka

  Ájj, hát nem kiderül, hogy nem is jó a tejes spentótfőzelék:) Pedig imádja az egész család. Persze jó fokhagymásan. Tegnap is az volt az ebéd..

 • 2007.10.31 20:22:56Nilüfer

  :)) gurujka, amit a tej ront rajta, azt kijavítja a fokhagyma:)))))na és a fokhagyma még féreghajtó is!!:))))))))))

 • 2007.10.31 20:24:45zolnaid

  Guruljka, hát hogyne lenne jó. Különösen bundáskenyérrel. Csak vaspótlásra nem jó, egyrészt a tej miatt, másrészt, mert a spenótban nincs ám sok vas. Azért terjedt el a köztudatban, mert még a század elejefelé valami mérvadó tudományos könyvben egy tizedesjeggyel elnyomtatták a . ot, 4.0 mg helyett 40 mg ot írva.

  AAmúgy én nem tudnék úgy enni, hogy állandóan a tartalmazott tápanyagokon töprengjek. Nekem az evés örömforrás.

 • 2007.10.31 20:37:07Guruljka

  zolnaid, erről már egyszer olvastam. Erről az elírásról. De azt ismolvastam, hogy így is magas. Na mindegy, marad a mákos tészta:)De egyébként tényleg így van, hogy nem számolja az ember fejben, hogy akkor most ebben lesz a vas, abban a B vitamin, amabban meg C és így tovább. De ha már veszek akkor teljes kiörlésű gabonákat, minden nap más-más zöldségeket, hogy minnél többféle legyen. Meg többféle húst is eszünk. Mert messze nem tudok mindent, hogy miben pontosan mi van. De minél vegyesebb az az étrend anál jobb asszem.

  Az élvezettel evésről meg annyit, hogy khm nem véletlen ez az én nickkem:DDD

  A fokhagymába és a vöröshagymába asszem még senki nem kötött bele táplálkozástudományilag:) Azok is jöhetnek mindig:)Meg a lila, meg a póré, meg a snidling...

  Egyébként a tejről le tudnék mondani, de a sajtról...

 • 2007.10.31 20:44:30Nilüfer

  gurujka, akkor az én nickem egy tévedés:) tavirózsát jelent , török..de a Dagi jobb lenne:) sajnos, főzni is, enni is szeretek:(de többnyire nem érdekel:)

 • 2007.10.31 20:58:48panka

  Guruljka: hmmmm, sajt ügyben nagyon egyetértünk :)

 • 2007.10.31 21:05:35Guruljka

  Nilüfer, én dettó:D

 • 2007.11.01 00:16:58zsury

  Sziasztok!

  Nekem csak annyi megjegyzésem lenne a témához, hogy ha a tejet ennyire ellenzi minden orvos, akkor a tejterméket miért javasolják már 9 hónapos kortól? Tudomásom szerint bizonyos tej alkotóelemek fehérjék tejcukor stb ugyanúgy megvannak benne, elvégre nem lenne tejtermék a neve, vagy nem tejből készítenék öket.

 • 2007.11.01 06:31:40Mamszi

  Zsury: nem vagyok tejszakember, de a tejet és a tejtermékeket is különféle eljárással készítik, más-mást adnak bele más-más időpontban és sorrendben, stb.

  Ezért van az, hogy míg a kefír és a tejföl meg a tejszín, penészes, zsírosabb sajtok károsak, a joghurt és a túró általában nem, pl. olyan esetben, mint ami nekem volt, van és ha nem tartom magamat kordában, lesz: candida.

  De azért ezt a betegséget más is okozza, lehet, hogy más állandóan ecetes, kelt tésztás ételeket eszik, meg sok édességet, és ettől lesz Neki ilyen, nálam nem ezek okozták, olyan elenyésző mennyiségben fogyasztok ilyeneket.

  Mindent mértékkel, ami erjedhet az ember gyomrában, szerintem ez lehet egy kulcsa a dolgoknak.

  Amúgy a tápszerek is tehéntej alapúak általában, de még sem okoznak általában bajt, én is ilyet használtam, még sem akartam direkt eztán tehéntejet adni.

  Sajt, túró és joghurt azért megy a lányomnak, természetesen.

 • 2007.11.01 07:35:18zolnaid

  zsury, a savanyított tejterméket javasolják. Abban jóval keveebb a tejcukor - általában nincs is - és azt hiszem valamelyest a fehérje is átalakul, de ebben nem vagyok biztos.

 • 2007.11.01 07:55:34KuncillaBrazovics

  El tudnátok mondani, hogy az általatok említett betegségeket hogyan szűrik ki?

 • 2007.11.01 15:14:40átaludtammindent

  Ennek a cikknek a Blikkben lenne a helye.Vagy a TV2 testőrös műsorában.Ennyi hazugságot, csúsztatást, hülyeséget egyszerre leírni csak a mentorod, Spock dr. lenne képes.

  Egy vegetáriánus hülye amerikai.

  Beszarok.Erre hivatkozni.

  Adjál kólát a gyerekednek.Abban nincsen antibiotikum.

  Hülyék. A tejcukor az anyatejben is tejcukor.Ua.az a vegyület.

  Asszem utoljára olvastam Porontyot.

 • 2007.11.01 15:31:35kukk

  Spock nem amerikai, hanem vulkáni. Mindenki tudja, hogy minden vulkáni vegetáriánus. És egyébként meg magasan képzett tudományos tiszt, úgyhogy csak tudja, mit beszél.

  Live long and prosper.

  :)

 • 2007.11.02 07:07:08Mamszi

  Szerintem ha valaki vegetáriánusan akar élni, azt min. fokozatosan kell bevezetni és főleg, vannak családok, akik már eleve így kezdik el a gyereküket etetni, szóval születés óta van ideje a szervezetnek ilyenné válni. Így nem is lehet, ha mással pótolják, hiánybetegség.

 • 2007.11.02 08:59:52Nilüfer

  Huncut, te aztán nem vacakolsz:) Nekem a toleranciád teszett a legjobban.:))))))Magam húst szeretek enni húst, ellenben két gyerekem és egy vejem vegetáriánus, erőnlétük, egészségük, szellemi frisseségük tökéletes.Spok meg nem kötelező olvasmány....szerintem:)))

 • 2007.11.02 21:35:53arwena

  Sziasztok! Ex-tejiparosként hadd lebbentsem fel a fátylat a bóti tej titkáról! A tejipar által gyártott tejben a következők vannak változó arányban: tej, visszárutej visszadolgozva és permeátum. Más nincs. Ez a keverék természetesen le van pasztőrözve vagy ultrapasztőrözve. A permeátum a fetasajt-gyártás melléketerméke, úgy készül, hogy a tejet átnyomják nagyon-nagyon apró lyukú szűrőn. Ami átmegy, az a permeátum, ami visszamarad, az a tejfehérje és ebből lesz a feta sajt (persze ezt még érlelni, csomagolni stb. kell.) Tehát a permeátum fehérjementes tej, egy zöldes opálos folyadék, nem éppen gusztusos kinézetű. Régen ezt takarmányként adták el fillérekért, egészen addig, amíg valaki „zseni” fel nem fedezte, hogy a permeátumot a tejhez kis %-ban visszakeverve a késztermék eléggé tejízű marad – tehát gyakorlatilag tejáron értékesíthető. Igaz, a laktóztartalma így magasabb kissé a normál tejnél, ezért egyes embereket meghajt. A normál tejekhez „titokban” keverik ezt, a „reggeli ital”, „családi ital” fantázianevű termékekhez pedig nyíltan, azoknak a csomagolására rá is van írva a permeátum.

  Aki szereti, végül is ihatja, ha nincs tőle baja, de én is egyetértek az említett www.geocities.com/all_are_one.geo/hun/tej.htm linken található állításokkal, sőt a párjával, a szójaterméket ócsárló cikkel is. Nyugodtan elhihetitek, hogy az iparnak nem az az érdeke, hogy a fogyasztóknak jó legyen, hanem hogy eladja a termékeit, ezért próbálja nélkülözhetetlennek (élelmiszeripar esetén egészségesnek) beállítani a saját portékáját, és nem foglalkozik azzal az egyéni szoc.problémával, hogy az emberek egészségét károsítja, és támadja is az olyan cikkeket, amelyek őt veszélyeztetik. Na de nem akarok itt összeesküvés elméleteket gyártani, csak reálisan szeretném bemutatni a helyzetet.  Én magam is szeretem egyébként a sajtokat, ezért mértékkel fogyasztom (vagyis fogyasztanám, ha a szoptatott kisfiam bőre nem lenne a tejtől ekcémás... na de egyszer véget ér majd a szoptatás, és újra kezdhetem a sajtzabálást.)Sőt, szóját is eszem, egy keveset. Gondolom, azért szeretem ezeket, mert annyira hozzászoktattak kiskoromban, hogy már nem bírok róluk leszokni.  Az emlegetett Dzsonszon babatermékekről eszembe jutott egy ekcémás topik, ahol több anyuka egybehangzóan állítja, hogy mennyire maró hatású a J&J babafürdető és egyéb termék.

  Érdekes, hogy a fiam ekcémás bőre a gyógyszertári fürdetőkrémtől is szárad, ellenben egy normál bolti fürdető (persze nem Dzsonszon) nem ront az állapotán, jó ideje használjuk és használ…  Paramami, nemrég láttam egy cikket arról, ami kb. hasonlóról szólt, mint a te rádióban hallott infód, tehát hogy miből érdemes biót és miből normál terméket venni. Azt hiszem, bár nem biztos, hogy valamelyik Nők Lapjában volt – azért gondolom, mert az utóbbi időben a nyomtatott sajtótermékek közül csak a helyi napilapot, NL-t, tévéújságot vagy Kismamát olvastam, és egyedül a NL-ben valószínű, hogy ilyen cikk megjelenhet. Ha az az ismerősöm vagy, akire gondolok, akkor ha megtalálom a cikket, befényképezem és elküldöm.  Ami a „gyerek megérzi, hogy milyen étel jó neki” csak részben igaz, a múltkor a gyerkőc engem kijátszva orvul belekóstolt a szülinapi hipoallergén tortája csokimázába, és egy hétig olyan ragyás lett a képe tőle, hogy valahányszor ránéztem, szégyenemben majd a föld alá süllyedtem. Biztos, hogy a csokitól, az érzékenysége miatt nagyon vigyázunk az én étrendemre és az övére is, nem kapott semmi veszélyeset, a csokiból nem is akartam neki adni, de ő gyorsabb volt nálam. Ez persze valszeg nem megérzés volt nála, hanem puszta kíváncsiság.

  Anyukák, tegyétek össze a két kezeteket, ha tejet adtok a gyereketeknek, és nincs tőle semmi baja, ne is legyen!

 • 2007.11.03 23:04:44Medellin

  Mennyi idő után jelentkezik, ha a gyereknek árt a tej? Sima tejjel itatni mondjuk én sem fogom 1 éves kora előtt, de pl. ma 'felnőtteknek' készült spenótot kapott, azaz tejjel készültet. Persze csak keveset, mert most evett először. De én úgy voltam vele, hogy a baba mindjárt 7 hónapos, a családban semmilyen ágon nincs allergiás (se étel, se más), úgyhogy nézzük meg, mi lesz. Ha semmi, akkor jó. Ha valami, akkor még nem kap ilyesmit. A spenót óta eltelt úgy 10 óra, és a gyermekem még a régi. (És tej tartalmú tejet kapott, nem bolti dobozos és társait.)

 • 2007.11.03 23:35:29Guruljka

  Medellin, az a baj, hogy nem lehet megmondani. Ha valaki egyáltalán nem tolerálja a laktózt, akkor akár egyből vagy pár óra múlva hányhat, foshat. De ha csak érzékeny rá, akkor lehet, hogy a 20. adag tejnél lesz csak hasmenése és már össze sem kötöd az eseméényt a tejjel. Ha tejet kezdesz adni neki bármilyen formában, akkor azzal tehetsz a legöbbet, ha az agyad egyik közeli zugában tárolod azt az infót, hogy ha egyszer csak elkezd ekcémás vagy náthás vagy kicsit hasmenéses lenni, vagy megváltozik a székletének az állaga, szaga akkor lehetséges, hogy a tej vagy a tej is ludas a dologban. A fehérje allergiáról nincs saját tapsztalatom.

 • 2007.11.04 13:56:59Paramami

  Arwena,  Úgy gondolom, hogy az az ismerősöd vagyok, akire gondolsz:))) Én legalábbis tutira tudom, hogy Te ki vagy, szerintem Te is tudod. Tudod, Blanka...  Ági

 • 2007.11.04 14:13:44zolnaid

  Medellin, a tejfehérjeallergia is változatos formában jelentkezik, a hagyományos pár órán belüli kiütéseken kívül, ami ugye kézenfekvő, okozhat ekcémát akár hónapokkal-évekkel a bevezetése után, de, visszatérő rendszeres középfülgyulladásnál is lehet ez a háttérben.

 • 2007.11.04 14:16:44zolnaid

  huncut vinnyogó: a tej tejcukor az laktóz, az anyatej tejcukor meg galaktóz. A molekula felépítésében a különbség. Ne is porontyot olvass, hanem középiskolai kémiakönyvet. Tök jó.

 • 2007.11.04 19:13:41átaludtammindent

  Kedves zolnaid!

  Tényleg jó olvasmány a középiskolai kémiakönyv.De neked régen volt már a kezedben.

  Nos: a tejcukor(laktóz) diszacharid, glükóz+galaktóz.

  Legalább nézz utána, mielőtt hülyeségeket írsz.

 • 2007.11.04 19:20:38átaludtammindent

  Még valami: A tejcukor (laktóz) az összes emlős faj tejének (alap)alkotórésze, mennyisége szabályozza a termelődő tej mennyiségét, és fajonként a mennyisége az összetevők közül a legállandóbb. Próbáld ki, ha cukrot eszel, mikor laktálsz, rövid időn belül több tejed lesz.

 • 2007.11.04 20:25:12Guruljka

  huncut vinnyogó, én a kémiához menthetetlenül hülye vagyok, de attól még gyakori probléma a tejcukor érzékenység és valóban leáll a laktáz enzim termelése pár éves korban nem?

 • 2007.11.04 20:52:23zolnaid

  Na nézd már, tényleg igazasd van a galaktózban.

  Viszont, ne kezdjen azért senki cukrot eszegetni, nincs tőle valami nagymértékű tejnövekedés. Legalábbis nekem nem volt ilyen tapasztalatom az elmúlt években. Talán ezért is nem nyomatja az LLL.

 • 2007.11.04 21:23:24átaludtammindent

  Kedves Guruljka!

  Valakinél teljesen leáll(az európai embernél ez nagyon ritka, de pl. kínaiaknál gyakori-ez genetikai adottság), ez a laktóz intolerancia.Jellemzően az enzim mennyisége csökken, egyénenként változó mértékben.Én 2 dl tejet még simán lehúzok, aztán az ezen felüli mennyiség már gondot okoz :).

  Kedves zolnaid!

  Nálunk az működött, hogyha a kiscsaj jó formában volt, és átmeneti tejhiány lépett fel, egy kis édesség néhány óra múlva megoldotta a gondot.Persze a termelhető tejmennyiség nyilván egyénenként meghatározott. Én nem állítom, hogy embernél ez így működik, de tehénben igen, csak ott a glükóz nem cukorból lesz (elég bonyolult állat).

  Mindenkinek!

  A tej, a tejtermékek (műanyagok nélkül), a tojás egészséges és természetes élelmiszerek! A mérték a kulcs.( Persze az allergia más lapra tartozik)

 • 2007.11.04 23:11:49diaz

  Amindenit, akkor lehet, hogy a napi egy-két tábla csokitól lettem ilyen jó tejelő?:-)

 • 2007.11.04 23:20:47arwena

  A tejfehérjeallergia megjelenési ideje nálunk: egyelőre nem kapott a jelenleg egyéves gyerek közvetlenül tehéntejet, hanem néha véletlenül az anyatejen keresztül mégis jutott a szervezetébe tehéntejfehérje, tehát ennek a reakcióidejét tudom. Amikor megszületett, egészen nyomokban fogyasztottam csak tejet, tekintve hogy férjemmel mindketten szénanáthásak vagyunk, és nem akartuk, hogy az allergiás hajlam kijöjjön a gyereken. Aztán kb. 2-2,5 hónapos korában mégis elkezdtem tejtermékeket enni, és két hét múlva egészen komoly ekcémája lett az addig csak száraz bőrű és piros pöttyös kiütéses gyereknek. Ez azóta is fennáll, hiába nem fogyasztok tejet azóta. Illetve egyszer elborult az agyam, és megettem egy Twix csokit délben, és másnap reggelre jelentkeztek az eddigi legszörnyűbb bőrtünetek, amik vagy két hétig eltartottak. De mint mondom, ez az anyatejen keresztüli megjelenés ideje. Amúgy vannak egyéb kaják is, amikre allergiás a fiam, pl. gesztenye, kurkuma, ezeket közvetlenül fogyasztva néhány óra múlva megjelennek a piros kiütések. A rekordot ma délben döntöttük meg, amikor is új kajaként egy kevés padlizsánt kevertem az ételébe, és evés közben a szája mellett nagy piros kiütések nőttek a szemem láttára - melyek 10 perc után eltűntek, miután letöröltem az ételmaradékot a szája széléről. Tehát ez egy kontakt allergia lehetett. A direktben adott tejre adott reakció idejét nem szeretném megmérni...  Paramami, az anyagot küldeném, de szórakozik a gépünk, most nem részletezném, mi a baja. Majd küldöm.

 • 2007.11.04 23:22:19arwena

  Ja még annyi, hogy a néphagyomány szerint akkor lesz az anyának sok teje, ha olyanokat eszik, amiket nagyon kíván. Ez nálam is bejött. Diaz, lehet, hogy nagyon kívántad a csokit?

 • 2007.11.05 07:46:25zolnaid

  Vinnyogó, én már mindenfélével kísérleteztem négy év alatt, most fel fogom függeszteni a fogyókúrát, kipróbálom a cukrot. Eddig nem vettem észre tőle hasonlót- más dolgokkal igen, de csak kis részben, illetve nem kimondottan tejmennyiséggel, csak tejleadóreflexel kapcsolatban.

 • 2007.11.05 07:48:23zolnaid

  arwena, minden tejterméket is kikapcsoltál? Nálam a kiskanál kompletta tejtartalma is kicsapta a leányzót, de hosszas koplalással elmúlt 16 hós korára. Úgy értem, én koplaltam.

 • 2007.11.05 08:00:39Nilüfer

  Off a barna sör az fokozza a tejtermelést:) és nincs benne se tejcukor, se tejfehérje:)) de alkoholmentes sör is jó, bár a zuram szerint az csak az első lépés a guminő felé:)))) On, és bocsi:)

 • 2007.11.05 20:00:45Paramami

  Arwena,  Hát nem irigyellek, hogy megint beteg lett a kislegény!!! Jobbulást neki ezúton is! (Én a padlizsánt - eddig - totál ártalmatlannak gondoltam...)

 • 2007.11.06 22:27:38arwena

  Zolnaid, igen, MINDEN!!!! tejfehérjetartalmú cuccot kiiktattam az étrendemből. Mivel élelmiszeripari végzettségem van, ezért azt hiszem, értek ezekhez a dolgokhoz, és nem maradt ki semmi.

  Azt elhiszem, hogy egy kiskanál izé is kicsaphatja az arra érzékeny egyént. De tényleg elmúlt 16 hós korára? Egy ismerős házaspár két ekcémás-tejallergiás gyereket nevel (1 ovis + 1 iskolás), az ekcéma igazából nagyrészt elmúlt, mivel nem esznek tejet a srácok, de a nagyobbikat 8 éves korában szabadították fel a diéta alól. Akkor lehet, hogy még nekünk is 7 évünk van hátra? Inkább a 16 hónapot választanám... És 16 hónapos kora után tudott a gyereked tehéntejet enni, vagy allergiás volt rá?

  Paramami, én is ártalmatlannak hittem a padlizsánt, de úgy látszik, a gaz padlizsánszörnyek így lesből támadnak! Szerencsére csak pár perces bajt okoztak. Most szuperjól van a gyerek, épp csak hogy van egy kis elefántbőr a lábán, meg pár véres csík a hasán, amúgy semmi, rég volt ilyen szép a bőre!

 • 2007.11.07 05:36:17zolnaid

  Igen, elmúlt, de 3.5 évig szopott a lányom. Nem tudom ez jelent e védelmet. Kb 8 hónapos koráig totál csak diétázva szoptattam, aztán már becsúszott egy kis sajt, efféle, és nem volt érzékeny. Ő tejterméket (sajt, kefír) 13 hónapos korától kapott, tejtartalmú dolgot - spenót, ilyesmi, amiben van főtt tej - 16 hónapos korától tünet nélkül. (Az persze biztos gyorsított, hogy tápszert meg tejpépet se kapott, nyilván HA - t se, meg ő sose kapott, a kórházban se ilyesmit.)

  Ami visszamaradt: az valószínűleg az allergiás hajlam, darázs és egyéb rovarcsípésre. A darázsra jócskán.

  Állítólag fordulópont lehet kb ez a másfél év, aztán a három, hat-hét, és a kamaszkor. De, 90% hároméves korára kinövi.

  Egyébként nagyon diétáztattuk, szója, mák, dió, aprómagvas 3 éves koráig nem volt, beleértve az eperaromás ízű dolgokat lehetőleg (gyógyszerrel nem mindig tudtam kiküszöbölni)

 • 2007.11.07 22:46:54arwena

  zolnaid, köszi a választ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta