SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok: huhognak a szellemek

2007. október 31., szerda 09:07

A hétvége az őszi szüneté és a Halloweené. Ez az idegenszívű ünnep valamikor a rendszárváltás után lopódzott be kishazánkba, de sokkal szimpatikusabb, mint a csillogós szívalakú nyeleslufikkal leborított Valentin napi fogyasztó őrjöngés.

Ilyenkor a legjobb dolog, amit tehetünk, ha népi hagyományokba feledkezünk, úgy is mint töklámpás. A gyerekekkel együtt az apukák-anyukák is elsajátíthatják ezt a tudományt a Fővárosi Művelődési Házban, ahol Őszi játszóház lesz ma, arcfestéssel, töklámpás készítéssel és a végén Halloween-partival egybe kötve, saját gyűjtésű termésekből. Ezután otthon is készíthetünk töklámpást, a kivájt anyagból ajánlom a fahéjas-gyömbéres sült tök almával és juhsajttal című recept realizálását.

A Budakeszi Vadaspark ijesztgetős kirándulással várja a szellemes hétvégén a családokat. A túra középpontjában a szellemüldözés ill. szellemek megtalálására áll. Persze a szellemek mellett szerepet kapnak a túrán a lidércek is, egy borzongató lidérc-tanya látogatás alkalmával. De ne feledkezzünk el a boszorkányokról sem, akik ha nem a boszorkánykonyhán kotyvasszák a denevérkoktéljukat, akkor a seprűjükön lovagolnak. A legéletrevalóbb boszorkánytanoncokra pedig igazi boszorkányavatás vár. A túrán lesz még töklámpás készítés, Halloween-tök gurítás, denevérszámlálás, szentjánosbogár keresés és csontváz-összerakás is! Jelentkezés itt: bolcsbagoly@index.hu. Nem utolsósorban nem rég születtek kis vadmalacok, őket is meg lehet nézni napközben.

Dömsödön szombaton egy egész Tökfesztivál ünnepli, hogy öt, megérett a tök, reméljük, nem lesz hat, hasad a pad, de lesz vidámság, zenebona meg karneváli hangulat. Részletes program és információ itt: Csikós Lászlóné, 20/369-6419.

Ha kevésbé vagyunk rámozdulva az angolszász riogatásra, akkor se keseregjünk otthon magunkban. A bevált és megszokott programok várnak minket: a Millenáris családi szombatja, bábszínházzal, játékos fizikával és Kolompossal; az új kistestvére, a Kossuth Klub, szerdán és pénteken a Csigabiga Játékpalotával. Benne babaringató és meseház, gyermekmegőrző. Szerdán maszatoló játékműhely kilenctől, tizenegytől pedig bábkészítés.

Pénteken fél tizenegykor a kötetlen kézműveskedésre vágyóknak Maszat-klub az Imladris Kulturális Központban. Minden rendetlenkedés megengedett.

Mindezek mellett használjuk ki a szünetet, és ha van kedvünk, látogassunk el egy-egy gyerekbarát múzeumba vagy moziba! Nincs jobb, mint a családi filmezés és nézelődés. E célból ajánlom a Természettudományi Múzeumot, ott vannak a dínók, de még ezer más érdekes állat. A madarak iránt érdeklődők nagyobbaknak a Marczibányi művházban Zsoldos Árpád ornitológus vezetésével előadás, filmvetítés és beszélgetés az őszi madárvonulásról és a télre készülve madáretető készítés. Közben a kicsiknek diavetítés és játszószőnyeg. Vasárnap Kőketánc ugyanitt, leteszteltük Leával, nagyon szuper. A táncoktató hasára van kötve a legifjabb résztvevő, és ő is láthatólag élvezi az ugarbugrát és éneket és zsivajt. A kis papír+szösz bárányok pedig, amelyeket a nagyobbak készítettek, egyenesen cukik voltak.

Ha vadabb állatokra vágyunk, nézzük meg a Camponában a cápákat és az autókat. A PeCsában régi repülőket láthatunk. Ha nem átalunk sorban állni, menjünk el a Szépművészetibe Hundertwasser kiállításra, az biztosan tetszeni fog kicsinek-nagynak egyaránt! Mellette Picasso, Klee és Kandinszkij, komoly játékosok kiállítása látható, szerintem ez is bárkit megfog, mégha nem is mindig olyan dekoratív, mint az előbbi. De nem lehet nem észrevenni bennük a gyermeki vonásokat – és ezzel megfogják csemetéinket is.

A mozikban ajánljuk a L’ecsót, ami jól ráül a főző-show őrületre, de nem feledkezett meg a sztoriról és a poénokról sem, úgyhogy nemre és korra való tekintet nélkül élvezetes, valamint a filmes kikacsintásokkal a szülőknek, bumfordi kedvességgel a gyerekeknek kedvező Harmadik Shreket.

Emellett családi matinék lesznek többek között az Urániában: szombaton Malac a pácban és A varázsdada, vasárnap Artur és a villangók valamitn Táncoló talpak. De a többi kisebb mozi (Vörösmarty, Európa, Toldi) is kínál délelőtti matinékat mérsékelt jegyárakkal.

A hétvége meghosszabbításaként hétfőn este a Pesterzsébeti Csili Művelődési Központban a Cimbora „Friss tinta” turnéjának koncertjére mehetünk el.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.31 09:37:49"izé"

  ...valamint a magam részéről sok szeretettel ajánlom hazai kedvencem, a Flash zenekar koncertjét a Bem Moziban szombaton este. Van ott is ingyombingyom, tánc, minden.  Mindenkinek aki a Campona cápáinál is vadabb állatokra vágyik.  drflash.hu/zene/sussfelflash/flash03bogrebogre.mp3

 • 2007.10.31 10:07:25lii

  "izé", én nem biztos h örülnék, ha a gyerekem ilyeneket dalolna, h. "hányást csipeget a gajamb a sajkon".. :))

 • 2007.10.31 11:29:11"izé"

  :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 • 2007.10.31 11:36:13"izé"

  :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 • 2007.10.31 11:46:06Nilüfer

  Itt sem lehet kommentelni?

 • 2007.11.02 12:49:57Mamszi

  Na sajnos a Kossuth Klub béli Ringató-val kapcsolatban elmondhatom, hogy az bizony elmaradt, nem annak a jóvoltából, aki tartaná, hanem annak jóvoltából, aki üzemelteti az intézményt.

 • 2007.11.02 12:53:24bergengócia

  A Kossuth Klubba november 3-tól (vagyis szombattól) már nemcsak a hétközbeni Csigabiga Palota várja a családokat hanem minden szombaton és vasárnap családi hétvégék. Izgalmas mese és muzsikaváró kalandos utazás a Kossuth Klub Bergengócia Gyerekházában. Most szombaton, november 3-án 11 órától Százszorszép Bóbiskával találkozhattok, tűzzománc és nemez műhelyben ékszert készíthettek, délután 16 órától Huzella Péter és barátai várnak az Ördög három aranyhajszála mesekoncerttel, ahol még a pokol fenekére is elvándorolunk... szeretettel várunk egész napos interaktív játszónapjainkra minen hétvégén a Kossuth Klubba (Budapest, Múzeum u. 7. a Nemzeti Múzeum szomszédságában, a Kálvin téri metrónál):

  Várjuk hívásotokat: 30/559-5993 a Bergengócia szervező csapata. www.kossuth-klub.hu

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta