Gyerekfalkák dörömbölnek édességért

Benne vagyunk az őszben, és ha az időjáráson múlik, kevés örömünk akad. Szerencsére itt vannak azonban az ünnepek, lassan készíthetjük a pénztárcánkat és a gyomrunkat a karácsonyra, kefélhetjük a bakancsunkat a Télapónak, de előtte vessük bele magunkat a Halloween őrületébe! A magyar kereskedők valahogy még nem kapták el ennek az ünnepnek a vezérfonalát, pedig több fantáziát találhatunk benne, mint a virágosok örömében, a nyálas és cuppogós Valentin napban.

A kölykök remekül szórakoznak ezen az estén, ezt saját szememmel is láthattam, ugyanis volt szerencsém részt venni kis hazánkban unicumnak számító Halloween ünnepen. A lányom iskolájában, a lelkes angol tanár néni, minden évben lezsírozza a suli utcájában néhány házzal, hogy vegyenek részt a játékban az ott lakók. A gyerekek zsizsegő, nevetgélő falkaként hármasával, négyesével vonulnak házról házra, s alkalomhoz illő énekeket mondanak, majd várják a jussukat, tudjátok: „Adsz, vagy kapsz?!” (Trick or treat?!) És persze ki ne adna több tucat banyának, varázslónak, szellemnek öltözött mini emberkének a kamrából, felvilágosultabbak pedig a fridzsiből egy csipetnyi édességet. Sőt, akadtak olyan bátrak is, akik almát és diót adtak, ez külön meglepetés volt.


Azt a motívumot kevésbé értettük, hogy az eredetileg megbeszélt helyeken, ahol a kötelező válasz az "Adsz, vagy kapsz?" kérdésre a "NEM!" volt, miért kellett vécépapírral torpedózni a lakókat, a kelták nyilván ezt a részét az ünnepnek máshogy tartották, de emelte a hangulatot a dobálózás is.

Természetesen a szülők is remekül szórakoztak, s mivel nem kis létszámú csapat verődött össze, közel 150 gyerek és 90 felnőtt, megérkezett a rendőri felvezetés is. Így vált egy ünnep előestéjén a környékünk egy fieszta övezetté, s ez így van jól. Azt a tényt pedig, hogy a kötelező töklámpást még meg is kell valahogyan csinálni, nem is említettük, pedig jó szórakozást nyújt az előző estéken a farigcsálás is, a Halloween után pedig a tökszépségverseny sem utolsó.

A Halloween, magyar fordítás szerint Mindenszentek előtti estét jelenti. A hagyományok szerint a druidákig visszavezethető ez az ünnep, ahol az Írországban és Skóciában élő törzsek ekkor, október 31-én ünnepelték az újévet, s fejet hajtottak a Napisten és a Holtak ura előtt. A kelták úgy tartották, hogy a napisten Samhain, a halál és a sötétség istenének a fogságába került. Samhain összehívta hát minden évben ilyenkor a halottak lelkét, akik így különböző alakban jelentek meg, s az emberek, mivel féltek tőlük, maguk is ijesztő jelmezeket húztak.

Ma már, mivel azért a fenti riogatások ellenére mégis csak egy mókás ünnep lett Halloween-ból, számtalan országban tartják a hagyományát, sőt, Amerikában egyenesen népi kultusszá vált, s a fogyasztói társadalom apró népe ilyenkor kunyizhatja ki magának az évi édesség munícióját.

Hölgyek, Urak, itt az alkalom, hogy újabb szokásoknak, ünnepeknek kezdjünk el hódolni, s ne csak február elején legyen anyának, apának gyomorgörcse a farsangi jelmezek miatt, hanem már ősszel is.
Oszd meg másokkal is!
Mustra