SZÜLŐSÉG

Terrortámadás a konyha ellen

2007. október 30., kedd 15:42

Hogyan tegyük gyermekeinket boldoggá egy borongós délután, amikor még a kutyát sem engednénk ki a szabadba? Amikor már kimerítettünk minden kedvenc mesekönyvet, a társast is csak átlépjük, négyszer gyurmáztunk és legalább háromszor lerajzoltuk a télapót. Ötletekből kifogyva legegyszerűbb, ha átengedjük a konyhát a kölköknek! Gasztronómiai támadás következik.



Első lépésként keressünk egy bitang nagy tálat, amibe elfér néhány liter víz és a konyhánkban fellelhető összes fűszer, liszt, kakaó és cukor. Különösen tudunk ilyenkor örülni a megromlott pudingoknak, élesztőknek, és egyéb nyalánkságoknak.



Adjunk a gyerek kezébe minimum alapanyagonként egy kanalat, valamint egy főzőkanalat, magunknak pedig egy nyugtatót. Először bizonyára bátortalan lesz a csemete és minden hozzávalónál bizonytalanul ránk néz, hogy lehet-e pancsolászni, mi pedig nyilván bőszen ugrándozunk, hogy a rend legalább látszatilag fent maradjon. Később megadjuk magunkat. A gyermek akkurátusan egy kanalat fog használni, így lesz lisztes a kakaó, cukros a só, sütőporos és paprikás a zsemlemorzsa.

Persze én rutintalan voltam és nyilván úttörő a játékban, mert balgán csak kevés dolgot szedtem ki külön tányérba, így tölthetem fel a fél spájzomat. Ami alapvetően jó, mert rengeteg molylepkés dolgot tudtam kidobni, hiába, nem vagyok egy konyhatündér. Ha ketten vannak a drága gyermekek, természetesen mindenből két adagnyit kell elő szedni és figyelni kell arra, hogy igazságosan menjen minden, mert nagyon könnyen belekavarnak és átlopkodják a másik táljából a cuccot.

 

Ez pedig olyan végzetes következményekkel járhat, hogy az erősen ragadós (az élesztő megtette a hatását) és sötét színű massza, szép csendesen rákerül gyakorlatilag az egész pultra, a gyerekre, a padlóra, a székre, amin áll, egyszóval mindenre. A hülye anya meg közben fényképezhet ezerrel, egyszer élünk, ne felejtsük el ezt a jó mókát!

Ha kész a remekmű és a konyha megközelíthetetlenné vált a szagtól, hiszen a végtermék erősen tart a moslék felé, legyünk ügyesek és rezzenéstelen arccal dicsérjük meg gyermekünk tehetségét. Arra viszont figyeljünk, hogy semmiképpen ne kóstoljuk meg az étket, mert lehet, hogy az lesz az utolsó vacsoránk.



Ezután zavarjuk messze a konyhától a tetteseket, hogy ne hallják káromkodásainkat, amikor vakarjuk a témát a bútorról és a padlóról, valamint az edényekről! Jó szórakozást, a későbbiekre pedig nyugodt konyharenoválást kívánunk!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.10.30 19:55:46énisénis

    Nülifer, a mézestökhöz kedvet csináltál, úgyhogy szóltam Pasinak, hogy hozzon hazafelé sütőtököt! Én holnap vigyázok két négyévesre (ikrek,csajok) lehet, hogy bevetem a kotyvasztást, mint programot! Köszi a tippet!

  • 2007.10.30 20:06:45Essie

    huhhh, megírod a mézeskalácstészta receptjét és elkészítését (sütését, stb)? Nagyon érdekelne, pláne így karácsony előtt :-). Cserébe küldhetek narancslekvár receptet, ha érdekel.....

  • 2007.10.30 20:23:06Nilüfer

    :)) luca macskája receptje?:))))))ki ismeri?

  • 2007.10.30 20:41:50huhhh

    Szia Essie,

    nekünk legjobban az jött be, ami a Kotányi "Mézessütemény fűszerkeverék" receptjén van, most sajnos nincs itthon belőle tartalék (jó is, hogy beszélünk róla, holnap feltöltöm a készletet), de ha szeretsz kísérletezni, akkor a mezeskalacs.lap.hu oldalon rengeteg mézessüti recept van, lehet próbálgatni, hogy melyiket szeretitek a legjobban.

    Ha gyerekekkel sütitek, akkor érdemes a díszítéshez darabos eztmegazt adni a kezükbe (úgymint dió, mogyoró, aszalt gyümi, esetleg napraforgómag, meg ilyenek), azt ugyanis egy egyszerű mozdulattal össze lehet söpörni a konyha kövéről, ellentétben a cukormázzal, ami ugye folyik, kenődik és legfőképpen retttttenetesen ragad :))

    Irtó jó lenne, ha megírnád a narancslekvár receptjét, a férjem ugyanis nagy rajongója a dolognak, kár, hogy eddig nemigen sikerültek ilyen irányú szárnypróbálgatásaim. (Hajdan lehetett kapni egy bizonyos narancslekvárt - szerintem még a kubai szocializmus terméke volt :)) Na, azt a régi jó kubai ízt keresi a párom, de eddig még nem sikerült megtalálnom neki :))

  • 2007.10.30 20:41:50huhhh

    Szia Essie,

    nekünk legjobban az jött be, ami a Kotányi "Mézessütemény fűszerkeverék" receptjén van, most sajnos nincs itthon belőle tartalék (jó is, hogy beszélünk róla, holnap feltöltöm a készletet), de ha szeretsz kísérletezni, akkor a mezeskalacs.lap.hu oldalon rengeteg mézessüti recept van, lehet próbálgatni, hogy melyiket szeretitek a legjobban.

    Ha gyerekekkel sütitek, akkor érdemes a díszítéshez darabos eztmegazt adni a kezükbe (úgymint dió, mogyoró, aszalt gyümi, esetleg napraforgómag, meg ilyenek), azt ugyanis egy egyszerű mozdulattal össze lehet söpörni a konyha kövéről, ellentétben a cukormázzal, ami ugye folyik, kenődik és legfőképpen retttttenetesen ragad :))

    Irtó jó lenne, ha megírnád a narancslekvár receptjét, a férjem ugyanis nagy rajongója a dolognak, kár, hogy eddig nemigen sikerültek ilyen irányú szárnypróbálgatásaim. (Hajdan lehetett kapni egy bizonyos narancslekvárt - szerintem még a kubai szocializmus terméke volt :)) Na, azt a régi jó kubai ízt keresi a párom, de eddig még nem sikerült megtalálnom neki :))

  • 2007.10.30 20:43:50huhhh

    Persze hülyeséget írtam megint, Kubában még mindig szocializmus van :))

  • 2007.10.30 20:46:14Illatos nyár

    imádom a mézeskalácsot :-)

    Emlékeztek a vásári mézeskalács szívekre, kis tükörrel a közepén?



  • 2007.10.30 20:46:16Nilüfer

    én a fügedzsemre emlékszem, lehet bolgár volt? azt se láttam ezer éve....tele volt maggal, és annyira fimon volt....összeragadt tőle az ember szája:)negyven filléres kiflivel.Uramteremtőm, jó vín vagyok..már fillér sincs:(

  • 2007.10.30 20:47:21Illatos nyár

    Biztos?



    Bár innem messziről tényleg olyasminek látszik

  • 2007.10.30 20:48:09Nilüfer

    Locsolókanna, Debrecenben van még:) A karácsonyi vásáron, sőt minden vásáron ott a mézeskalácsos, huszár is van..meg debreceni mézestallér.

  • 2007.10.30 20:51:11Anura

    Nilüfer, lehet kapni fügedzsemet. Ha jól emlékszem, a D'arbo-tól. Ízre nem tudom milyen, nem rajongok az édesért nagyon.



    A töklámpást nem sütőtökből csinálja az ember, ugye?

  • 2007.10.30 20:58:52Nilüfer

    töklámpást bármilyen tökből lehet, ami kobak alakú, klasszikusan narancssárga kerek tökből.A tescóban árultak itt mostanában..de nekünk olykor takarmánytökből volt, sőt, nagyobbacska dísztökből is.Sütőtököt kár elpazarolni rá.



    De olyan fügedzsemet, aminek olyan lemez fedele volt, és szét kellett hajtani egy lemezövet az üveg szájánál/ valaki sejti, mit akarok én mondani??:)))/, na olyan nem lesz már sose:)

  • 2007.10.30 21:10:16huhhh

    Hurrá, találtam egyet a fiók mélyén!

    Szóval: 5 tojás + 50 dkg cukor (ideírom, mert a receptben ennyi szerepel, de én azért nem szoktam ennyit beletenni, jól is néznének ki a kalóriák)+ mézessüti fűszerek (jelen esetben Kotányi, de ez nem kötelező elem, mármint hogy Kotányi legyen)+ 15 dkg langyosra melegített méz. A fentieket habosra keverem. Összekeverek 30 dkg rozslisztet (ez a kedvencem benne) 45 dkg búzaliszttel és 1 dkg szódabikarbónával, ezt a liszkeveréket hozzáadom a fenti habos izéhez, és az egészet jól összegyúrom.

    A tésztát egy éjszakán át pihentetem (nem szoktam hűtőbe tenni, csak hűvös helyre). Amíg a gyerekek kicsik voltak, ez azért volt jó, mert az eddigieket mindig akkor csináltam, amikor előző este már aludtak, így elkerültem, hogy "anyuuuu...csak egy kicsit hadd gyúrjaaaam", később persze beszálltak ebbe a munkafázisba is :))

    Aztán másnap már csak nyújtani kell, illetve a gyerkőc kénye-kedve szerint gyúrni-gyömöszölni-alakítani és persze díszíteni (ehhez nagyon fontos, amit az előző hsz-omban írtam a darabos díszítőelemek praktikus szempontjairól, igazán elszánt anyák persze próbálkozhatnak cukormázzal is, én csak egyszer próbáltam, aztán soha többet :))

    Végül megkenjük az egy maradék tojással és mehet a sütőbe (180-190 fok).

    Az illata isteni, egyébként jó étvágyat (már ha van szívetek megenni az elkészült "remekműveket" :)).

  • 2007.10.30 21:13:04Illatos nyár

    Úgy érted töklámpás tök nem ehető?

  • 2007.10.30 21:16:05Anura

    Én azt gondoltam, sütőtök belsejét legalább meg lehet valami pépnek csinálni, míg a takarmánytök belseje kidobható, utálok pocsékolni, de mi mást lehet vele kezdeni? Nincs disznónk :)

  • 2007.10.30 21:25:54Nilüfer

    Hát, mi nem esszük meg a töklámpást, összefüstöli belül a mécses..meg napokig rakosgatjuk., minimum mgfonnyad, de volt, hogy elkezdett rohadni, főleh ha fagyos éjjelen kinn maradt a kerítésoszlopon.Tök belseje, a takarmánytöké is nagyszerő húslevespótló, ugyanúgy kell odatenni, mint a húslevest, csak a husi helyett a tök belső része van benne.Nagyon fimon, de persze a cuccot nem kell megenni:) cdsak a leveszölsdéget.na tényleg aludnom kéne.....

  • 2007.10.30 21:29:00Nilüfer

    csak még annyit, gyerekeknek tényleg nagyon jó a luca macskája nevű süteménnyel elbabrálni, ha nem lelitek meg a neten, holnap este leírhatom..valójában sáfrányos kelt tészta, amiből nudliszerű szálakat sodrunk, és azt alakítgatjuk mindeféle formára: csiga, fonat, sőt violinkulcs:) csudaszép, sárga süti, nem édes, és akár a kaácsonyfára is fel lehet rakni.

  • 2007.10.30 21:32:12Nilüfer

    gportal.hu/gindex.php?pg=15425052&PHPSESSID=d33316a9a1eb3a1df9061f6f9f419629

  • 2007.10.30 21:32:34Nilüfer

    ehun a Luca macskája:))))))

  • 2007.10.31 07:56:10nudlee

    Nilü, finom ez a süti? :)

  • 2007.10.31 08:10:48Brumibaby

    Nálunk nagyon népszerű ez a program! Eredetileg a Rosszcsont Peti c. könyvben olvastunk erről, ahol Rosszcsont Peti és Szeszélyes Szonja közösen állítják elő tejbő, zabpehelyből, lisztből, stb. a Trutyit (ők hívják így), és versenyeznek, hogy kié az undibb (ezt is ők mondják). Az én gyerekeim ezért a tevékenységet Unditrutyizásnak hívják, és nagyon-nagyon élvezik.



    nekem azért nem jutna eszembe megdicsérni őket, mert akkor tuti meg akarnák kóstolni, így viszont tudják, hogy a trutyi, ami készül, hát igen, undi.



    Ilyen destruktívan foglalkoztatom az ivadékaimat, bizony.

  • 2007.10.31 08:50:27koneko

    Jaj, csak az az utolsó kép ne lenne! Tényleg unditrutyi!



    Mi anyukámmal együtt sütöttünk. Ő begyúrta a tésztát, mi pedig amíg kisebbek voltunk, egy- egy darab tésztával csináltunk amit akartunk. Később pedig már a formázásban, szaggatásban segíthettünk.



    Anyám azt is megengedte, hogy pudingot főzzünk. Emlékszem, egyszer az öcsém főzte, szigorúan anyám felügyelete mellett, pedih akkor még négy éves em volt!

  • 2007.10.31 09:08:05in_my_opinion

    Nilüfer! A receptet nem néztem végig, de mi ezt a svéd sáfrányos kalácsot ördögmacskának hívjuk, és legalább 10 éven át minden karácsonykor sütöttünk ilyet. Általában azt a formát csináltuk, amikor "S" alakban meghajlítod a nudlit, és az "S" szárait tovább tekered (érthető vajon, amit írok? Olyan lesz nagyjából, mint két kakaóscsiga egymáshoz ragasztva). Végül az elkészült forma két középpontjába egy-egy mazsolát nyomunk. De szerettem!

  • 2007.10.31 09:34:58Illatos nyár

    Az utolsó kép úgy néz ki, mint egy csokis mogyorós meggy öntet. Akár fincsi is lehetne, ha nem tudnám a sztorit...

  • 2007.10.31 10:14:06Nilüfer

    Igen:) olyan lesz:) és lehet ám termékenységjeleket készíteni, ha a két csigát dzerbe tekered, és ha összérnek, ott a kampót kissé felhózud, mint egy középen lévő akasztót:))))Mi is vagy 15 éve sütjük, nemcsak katrácsonyra.Finom süti, illetve kalács, nem túl édes.ja, és ha sáfrány helyett kurkiumát teszel bele, még indiai feelingje is van:) Lehet fényezni tojással, de szórni is lehet..jó, na, csak fantázia kérdése, hogyan ízesited:)

  • 2007.10.31 10:15:35Nilüfer

    a két csigát egymással szembe tekered:) ez akart lenni:)a többit kéretik megfejteni:))))))két ujjal villámgyorsan és xarul gépelek:))))))

  • 2007.10.31 11:27:20Nilüfer

    a tejes poszton nem lehet kommentet küldeni:(

  • 2007.10.31 12:58:34Alvomacko

    Nilüfer: füge dzsem ma is kapható. A D'Arbo-nak van. De azért nem olyan, mint az igazi.

    Viszont az IKEA-ban van egres lekvár is. Nagyon finom. :-)

  • 2007.10.31 13:47:24Nilüfer

    Igen, de ez a fügedzsem nem az:( akkor olyan kis fém lapocskával volt lezárva, ami alatt volt egy gumigyűrű, csak lapos, és egy abroncsszerű izé fogta össze..és sokkal finomabb volt:(Jó sok maggal:)) ropogott, kiflivel ettük, negyven filléressel..ááá. nem írtam én ezt tegnap este?????

  • 2007.10.31 13:48:05Nilüfer

    Írtam:) bocs:)

  • 2007.10.31 13:57:59huhhh

    Okoska, ha én azt tudnám, hogy a férjem mit keres a kubai narancslekvár ízében :)), már régen megcsináltam volna neki, mert nagyon hálás tud lenni az ilyesmiért.

    Én is valahogy így próbálkoztam a narancslekvárral, ahogy írtad (a konyha nálam is úszott a lében :)), de nem sikerült előállítanom a kubai szocialista narancsdzsem ízvilágát :)) Ha jól emlékszem, abban voltak narancshéjdarabok (nem is kevesen), amitől (de az is lehet, hogy nem a narancshéjtól) valami sajátos fanyar ízt kapott az egész.

    A nádcukorral elgondolkoztattál, ilyet lehet nálunk is kapni? Kipróbálnám, hátha tényleg az hiányzik belőle...

  • 2007.10.31 14:01:44huhhh

    Persze nem is nagyon tudom elképzelni az átlag kubai konzervgyárról, hogy ők egyenként kihámozzák a fehér héjából a gerezdeket :)), talán itt szúrom el a dolgot :))

    (Ezt persze csak viccnek szántam, ki ne próbálja valaki, mert én is tapasztaltam, hogy a fehér belső héj megkeseríti a lekvár ízét.)

  • 2007.10.31 14:03:57huhhh

    Vagy ki kéne ugranom Kubába érte, úgyis hosszú hétvége jön...:))

  • 2007.10.31 14:11:15Nilüfer

    Basszus, Debrecenben egész nap zuhog az eső..nem erről volt szó...remélem, holnapra eláll.....

  • 2007.10.31 14:13:14Nilüfer

    A sült zöld paradicsom-ot olvasta valaki? látom, a másik poszton valakinek ez a neve...nekem az is bejött:) Persze nem egy Biff:)

  • 2007.10.31 15:50:09starbuck

    Nilüfer,



    Sült zöld paradicsom, igenigen!!! Szuper a könyv, a filmet sajnos nem láttam.

  • 2007.10.31 18:53:17Nilüfer

    a filmet is szerezd meg:)

  • 2007.10.31 18:59:03Alvomacko

    Neeee! Már megint valami, amit meg kellene szerezni... :-)

  • 2007.10.31 19:08:00Nilüfer

    Alvómackó, könyvek terén mindig van beszerzni való:)))))

  • 2007.10.31 19:40:44huhhh

    Okoska, köszi, kipróbálom :))

  • 2007.10.31 20:09:30Essie

    huhhh, köszi nagyon!

    A narancslekvár nagyon egyszerű. 1kg narancshoz kb 50-75dkg cukor kell. És persze tehetsz bele "ízlés szerint" más fűszert, fahéjat, szekfűszeget, akár kis alkoholtartalmút, stb.

    Az elkészítés a következő: a narancsokat mosd meg és héjastól (!!!) forró vízben főzd meg, amíg 'zacskós' nem lesz, megpuhul. Öntsd le a vizet, vágd fel a narancsokat vékony szeletekre/kis darabkákra (ez egy elég gányos rész, gyerkőc nélkül is ragadhat a konyha, folyik a leve a narinak). A héjakat hagyd rajta! Ha felvágtad, tedd vissza az edénybe a héjas szeleteket, add hozzá a cukrot és kevergesd, amíg össze nem sűrűsödik. Aztán be befőttesüvegbe, dunsztba, másnap kész!



    Érdekes, annak ellenére, hogy nincs benne tartósítószer, nem romlékony.



    Remélem, nem írtam túl tekervényesen :-)

  • 2007.10.31 20:11:48Essie

    Ja, persze cukor helyett mehet bele méz és édesítőszer is.



    Jut eszembe, tud valaki olyan édesítőszerről, aminek nincs mellékíze?

  • 2007.10.31 20:17:14Essie

    És miközben fő a lekvár, érdemes sokat kavarászni, egy idő után odaéghet. Én még kavarás közben is tördelem a héjakat a fakanállal, sőt, akár botmixerrel is megpróbálhatod pépesíteni. Nem is tudom, ezt hogy nem próbáltam ki eddig. Én marha. :-)

  • 2007.11.01 06:32:42huhhh

    Essie, nagggyon-nagggyon köszi!

    Egyáltalán nem volt tekervényes. Annyira másmilyen a recept, mint amiket eddig próbáltam, hogy teljesen belelkesedtem, kár, hogy csak holnap tudok narancsot venni hozzá. Ráadásul nádcukorral fogom készíteni, így aztán minden lesz benne, ami egy szocialista kubai naracslekvárhoz kell (mármint narancshéj és nádcukor) :))

    Jó pihenést mindenkinek a hosszú hétvégére!

  • 2007.11.04 09:19:47Por Cica

    Huhhh,



    megcsinaltad? Milyen lett?

  • 2007.11.04 17:43:15Essie

    Huhhh,

    majd számolj be, milyen lett :-)

  • 2007.11.04 19:06:05huhhh

    Sziasztok,

    köszönöm a sok kedves érdeklődést :)) A helyzet az, hogy a hozzávalók megvannak, de holnapra készen kell lennem egy munkával, úgyhogy a hétvégén (lekvár)keverés helyett fordítás volt a program :(( ... de ha benéztek ide valamikor a jövő héten, addigra biztosan lesz annyi időm, hogy fordítás helyett keverjek, és feltétlenül beszámolok az eredményről és a fogadtatásról :))

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta