SZÜLŐSÉG

Csörgő-zörgő, mozgó gyerekkönyvek

2007. október 30., kedd 09:45

Aki a sok szépséges külsejű és irodalmi könyv mellett/helyett valami másra, szokatlanra vágyik, annak ajánlunk öt mozgatható, interaktív és zengő-bongó könyvcsodát.

Az emberek című ismeretterjesztő könyv látványosan mutatja be az emberek sokféleségét, a magas kislány például kihajtogatható, az alacsonyat pedig egy kinyitható édességpult mögé rejtették. A kihajtós módszerrel a bőrszínre, külalakra, a hajviseletekre és az emberek hobbijaira is rávezethetők a kölykök.

A könyv végén, a kemény borítás belsején egy tükörszerű bevonat található, amelyben a gyerek megfigyelheti magát, és útravalóul egy pozitív gondolatot kap, miszerint minden ember más és mindegyikük különleges, ő maga is.A boldog fa egy mozgatható számolókönyv, amely egy aranyos történet segítségével tanít számolni. Adott egy magányos fa, aki nagyon szeretne barátokat szerezni. Először két dagi madár rak fészket az ágain, majd érkezik három csacska pók, négy pillangó és így tovább, amíg elérkezünk a tízes számhoz. A könyv érdekessége, hogy a falakók mindegyike különböző módszerekkel mozgatható, kihúzható vagy kihajtható. A hernyók például egy korong segítségével araszolásra kényszeríthetők. Kisebbektől viszont tartsuk távol a könyvet, mert könnyen kiszakadnak belőle az állatok.

A Nagymadár és Kismadár hasonló az előző könyvhöz, igaz, számok nincsenek benne. A történet szerint a Kismadár túl kicsi még ahhoz, hogy megtehesse azokat a dolgokat, amelyeket a Nagymadár. Addig-addig próbálkozik, amíg végül eléri a célját.

A gyerekek a könyvből állítólag megértik, hogy mit jelent a kitartás. Közben pedig hajtogatnak, húzkodnak és tekergetnek. Persze csak óvatosan!

Az egyik legidegesítőbb könyv (ha hagyjuk egyedül játszani vele a gyereket), az a Hány óra van, mimi? című kiadvány, amelynek fő eleme egy fogaskerekekkel rendelkező óra, amely tekergetéskor iszonyú hangosan kattog. Márpedig tekergetni kell: miközben a képek alapján megbeszéljük, hogy Mimi, az egér reggel nyolckor fogat mos és felöltözik, be is kell állítani az órán az időpontot. A következő oldalon aztán már tíz óra van, amikor Mimi vásárolni indul, újabb tekergetés, majd a képek alapján a gyerkőc felsorolja, hogy miket vesz a boltban az egér. Eljön a dél, két óra, négy óra, hat óra, végül hét óra, amikor is Mimi aludni tér. Jobban járunk, ha ekkor a könyvet is feltesszük a polcra, vagy átmegyünk egy másik szobába a kattogás elől. Viszont masszív, vastag kartonból vannak a lapok, nehéz tönkretenni.

Az utolsó könyv, a Fel ne ébreszd az alvó kisbabát! tetszett leginkább a gyerekeimnek, amelyet nem csak hajtogatni és húzgálni lehet, de különböző hangokat is kiad. A történet szerint apa egyedül marad otthon a kisbabával, anya pedig meghagyja neki, hogy ne csapjon zajt, mert akkor Babuci felébred. Alighogy kiteszi a lábát, apa persze legurul a lépcsőn, rálép a macska farkára, eltör egy tányért és egyéb hangos dolgokat művel. Az élethű hangokat az oldalakon lévő fülecskékkel lehet előcsalogatni, a macskanyávogást például még most sem unják a lányaim. (Én már igen. Főleg, amikor az éjszaka kellős közepén arra riadtam, hogy a könyvespolc felől nyarvogást hallok, mert a könyv magától bekapcsolt.) A baba persze semmire nem ébred fel, végül apa is elalszik a karosszékben. Kicsik kezébe ez sem igazán való, a fülecskék a sok és túl erős használattól egy idő után elszakadnak.

Sokszínű világunk: Az emberek, 2005. 2290 Ft
A boldog fa, 2004. 2290 Ft
Nagymadár és Kismadár, 2005. 2390 Ft
Hány óra van, Mimi?, 2005. 2790 Ft
Fel ne ébreszd a kisbabát!, 2004. 4490 Ft
Aréna2000 Kiadó

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.30 10:30:22druantia

  Tünde, köszönöm az ajánlót, ez most tényleg nagyon jól jött. Az első könyvet (Az emberek) mindenképpen meg fogom venni, főleg így, az ajánlásod után. A kisbabásat nem hiszem, én nem szeretem az olyan könyveket, amik igazából nem is könyvek. Ja, hogy picit sznob vagyok :)? Hát igen, de legalább nem tagadom :).  A madaras érdekesen hangzik, de a borítója alapján nem igazán tetszenek a rajzok, a gyerekem még elég nehezen ismerné fel, mi van a képen, azt hiszem. Ráadásul a madarakért, úgy tűnik, nincs túlságosan oda, eddig legalábbis csak a baglyot ismeri. Viszont szépen huhog :). De ezek a madarak nem tűnnek bagolynak, úgyhogy kiestek.  Szegény Mimitől meg fázom. Még régebben megvettem neki egy mimis könyvet, de nem igazán tud vele mit kezdeni. Nincs benne történet, semmi összefüggés, a rajzokról sem lehet túl sokat mesélni. Vázlatosra egyszerűsített állóképek, semmi dinamika, csak pacák erős színekkel. Mondjuk, amikor felvilágosítom majd a fiatalurat, hogy az állítólag létező időt mérjük is, jól jöhet. Akkor lehet, hogy bevállalom megint ezt az egeret :).  De ez az emberes telitalálatnak hangzik. Szeretném, ha a világot egésznek, egységnek látná majd, ha nem lenne benne annyi gonosz előítélet, mint az átlagemberben. Jó lenne, ha tudná, hogy máshol másmilyen emberek máshogyan élnek, és az is ugyanolyan értékes és jó, mint az ő élete. Ha még tud valaki hasonló jó könyvet, szóljon, legyen szíves :).

 • 2007.10.30 14:26:32kriszi

  Nekünk megvan Az emberek, 400 kemény forintért vettem a sarki szupermarketben :) (van egy könyvespolc, egy-két darab van mindenből, ilyen utolsó darabokat kapnak valahonnan, amiket ezen az egységáron adnak, néha döbbenetesen jó dolgokat ki lehet fogni). Tényleg jó, viszont két év alatt nem ajánlott. De a nyugodtabb fajta két és fél éves már jól kezeli.

 • 2007.10.30 14:35:34druantia

  Kriszi, megtennéd, hogy írsz róla bővebben? Tényleg nagyon érdekelne? Milyenek a képek? Miről szól a könyv? Van történet vagy csak valami összehasonlítás? Miért nem ajánlod két-két és fél év alatt? Bármire kíváncsi vagyok, ami az eszedbe jut a könyvvel kapcsolatban. Köszönöm.

 • 2007.10.30 14:37:32druantia

  Mármint tényleg nagyon érdekelne :)))). Kérdés nélkül :)).

 • 2007.10.30 22:12:40kriszi

  Druantia, nem, történet nincs, csak összevetések: magas, alacsony, "nagyobb", mint más (sokáig tartott, mire rájöttem, hogy itt a teltségről van szó), milyen a haja, a bőre, ki mit szeret csinálni - ennyi, és a végén a tükör, pár kérdéssel, amivel a gyerek beillesztheti magát a "mindenki más" koncepcióba. A rajzok amolyan félúton a gyerekrajz és a karikatúra között, nekünk tetszenek. Csak gyerekek szerepelnek benne (az egyik oldalon van egy kerekesszékes lány is). Többször a figura arca azonos marad, és csak bizonyos más részek cserélhetők rajta a hajtogatással. Jópofa.

  És tulajdonképpen mesélni lehet belőle kisebbnek is, de ez is szétmegy, ha koordinálatlanul húzkodják. A miénket májusban vettem, a kétévesem imádta már akkor, azzal is akart aludni - ebből pedig palotaforradalom lett, mert voltaképpen a nagylányomé a könyv, aki nehezményezte, hogy meg kellett ragasztani :)

  Szóval azért nem ajánlom kisebbnek, mert nem húzkodhatja kellő mozgáskoordináció híján, viszont micsoda kínzás, hogy mesélek neki belőle, de nem nyúlhat hozzá... bár lehet, hogy csak az én fiam szerel szét mindent...

 • 2007.10.30 22:21:21druantia

  Kriszi, köszönöm az infókat. Az én gyerekem meglepően szépen bánik a könyvekkel, de a kiálló részeket szerintem oda nem tartozónak érzi, mert a füleket, felhajtókat, pörgetőket ő is hajlamos letépni :). De azért iktatom, a könyv kelleni fog majd. Végképp meg vagyok győzve, erre a könyvre szükségünk van a toleranciára neveléshez. A tolószékes kislánynak meg külön örülök. Köszi mégegyszer.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta