Csörgő-zörgő, mozgó gyerekkönyvek

Aki a sok szépséges külsejű és irodalmi könyv mellett/helyett valami másra, szokatlanra vágyik, annak ajánlunk öt mozgatható, interaktív és zengő-bongó könyvcsodát.

Az emberek című ismeretterjesztő könyv látványosan mutatja be az emberek sokféleségét, a magas kislány például kihajtogatható, az alacsonyat pedig egy kinyitható édességpult mögé rejtették. A kihajtós módszerrel a bőrszínre, külalakra, a hajviseletekre és az emberek hobbijaira is rávezethetők a kölykök.

A könyv végén, a kemény borítás belsején egy tükörszerű bevonat található, amelyben a gyerek megfigyelheti magát, és útravalóul egy pozitív gondolatot kap, miszerint minden ember más és mindegyikük különleges, ő maga is.



A boldog fa egy mozgatható számolókönyv, amely egy aranyos történet segítségével tanít számolni. Adott egy magányos fa, aki nagyon szeretne barátokat szerezni. Először két dagi madár rak fészket az ágain, majd érkezik három csacska pók, négy pillangó és így tovább, amíg elérkezünk a tízes számhoz. A könyv érdekessége, hogy a falakók mindegyike különböző módszerekkel mozgatható, kihúzható vagy kihajtható. A hernyók például egy korong segítségével araszolásra kényszeríthetők. Kisebbektől viszont tartsuk távol a könyvet, mert könnyen kiszakadnak belőle az állatok.

A Nagymadár és Kismadár hasonló az előző könyvhöz, igaz, számok nincsenek benne. A történet szerint a Kismadár túl kicsi még ahhoz, hogy megtehesse azokat a dolgokat, amelyeket a Nagymadár. Addig-addig próbálkozik, amíg végül eléri a célját.

A gyerekek a könyvből állítólag megértik, hogy mit jelent a kitartás. Közben pedig hajtogatnak, húzkodnak és tekergetnek. Persze csak óvatosan!

Az egyik legidegesítőbb könyv (ha hagyjuk egyedül játszani vele a gyereket), az a Hány óra van, mimi? című kiadvány, amelynek fő eleme egy fogaskerekekkel rendelkező óra, amely tekergetéskor iszonyú hangosan kattog. Márpedig tekergetni kell: miközben a képek alapján megbeszéljük, hogy Mimi, az egér reggel nyolckor fogat mos és felöltözik, be is kell állítani az órán az időpontot. A következő oldalon aztán már tíz óra van, amikor Mimi vásárolni indul, újabb tekergetés, majd a képek alapján a gyerkőc felsorolja, hogy miket vesz a boltban az egér. Eljön a dél, két óra, négy óra, hat óra, végül hét óra, amikor is Mimi aludni tér. Jobban járunk, ha ekkor a könyvet is feltesszük a polcra, vagy átmegyünk egy másik szobába a kattogás elől. Viszont masszív, vastag kartonból vannak a lapok, nehéz tönkretenni.

Az utolsó könyv, a Fel ne ébreszd az alvó kisbabát! tetszett leginkább a gyerekeimnek, amelyet nem csak hajtogatni és húzgálni lehet, de különböző hangokat is kiad. A történet szerint apa egyedül marad otthon a kisbabával, anya pedig meghagyja neki, hogy ne csapjon zajt, mert akkor Babuci felébred. Alighogy kiteszi a lábát, apa persze legurul a lépcsőn, rálép a macska farkára, eltör egy tányért és egyéb hangos dolgokat művel. Az élethű hangokat az oldalakon lévő fülecskékkel lehet előcsalogatni, a macskanyávogást például még most sem unják a lányaim. (Én már igen. Főleg, amikor az éjszaka kellős közepén arra riadtam, hogy a könyvespolc felől nyarvogást hallok, mert a könyv magától bekapcsolt.) A baba persze semmire nem ébred fel, végül apa is elalszik a karosszékben. Kicsik kezébe ez sem igazán való, a fülecskék a sok és túl erős használattól egy idő után elszakadnak.

Sokszínű világunk: Az emberek, 2005. 2290 Ft
A boldog fa, 2004. 2290 Ft
Nagymadár és Kismadár, 2005. 2390 Ft
Hány óra van, Mimi?, 2005. 2790 Ft
Fel ne ébreszd a kisbabát!, 2004. 4490 Ft
Aréna2000 Kiadó

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek