SZÜLŐSÉG

Miért válik ellenséggé az anyós?

2007. október 27., szombat 12:13

Anyós lettem, más lassan tíz éve. Na nem a klasszikus értelemben, mert mindkét lányom élettársi kapcsolatban él, de mégis. Magam nagyon sokat szenvedtem az anyósomtól, már akkor megfogadtam, hogy ha elérem, én nem leszek "anyós". Már a szó is ronda. Házasságkötésünk előtt a mama nagyon kedves volt a maga módján, de az esküvő után ellenségemmé lett, akkor nem értettem, miért.


Egyetemistaként házasodtunk, szolgálati lakást ígértek a leendő munkahelyen, de természetesen egy évvel később készült el, így az anyósékhoz költöztünk haza. Oda született az első gyerek is. Teljesen tanácstalan voltam, miért köt bele minden létező dologba a mama, aki nem is titkolta, hogy nem tud elfogadni. Sok év telt el, amíg megértettem, hogy harcolt velem (én viszont nem) az egy szem fiáért. Ma sem értem, miért, én soha nem akartam a férjemnek az anyja lenni, és az anyját kitúrni az életéből, soha nem állítottam válaszút elé, hogy vagy anyád vagy én, soha nem tartottam távol sem őt, sem a gyerekeket az anyóstól.

Anyám a férjemet fiaként szereti. Van viszont egy öcsém, aki 41 évesen házasodott meg. Hurcikált haza lányokat, de az anyámnak valahogy egy sem jött be, aztán mikor az öcsém már vészesen befordult magának való agglegény lett, jött egy szerelem az életébe, és az anyám örömmel fogadta a menyét, mert féltette az öcsémet attól, hogy végleg egyedül marad, "ha már ő nem lesz". Együtt is laknak az öcsémék egy gyerekkel az anyámmal, aki özvegy. Nem állítom, hogy ideális, de úgy tűnik, nekik kis zökkenőkkel megy. Az unokát anyukám imádja, a menyével is kijön, bár nekem néha panaszkodik, de a sógornőm is nekem panaszkodik, sőt az öcsém is nekem panaszkodik.

A mai napig nem tudom eldönteni, az egyszem fiús anyák tipikus féltékenysége volt-e az anyósom utálata mögött, vagy akaratom ellenére én rontottam-e el valamit. A mama hat éve meghalt, de a mai napig sajnálom, hogy ellenségként állt hozzám majd negyed századon keresztül.

Férjem és köztem emiatt soha nem volt konfliktus, ő is úgy ítélte meg, hogy az anyja a hunyó. Ma már tudom, a mamával el kellett volna beszélgetni, hogy nem akarok én a helyébe lépni, nem vagyok ellenség, bár azt hiszem, nem értette volna meg... ki tudja.

Egyik nagylányom szerencsére teljesen normális anyóst fogott ki, a másik azonban szintén egy fura nőt kapott. Nem tudok neki igazán segíteni...csak arra kérem, legyen toleráns, amíg bír.

Ami érdekes, az apósok ezekből a dolgokból valahogy kimaradnak... Az is érdekes, hogy a lányos anyák toleránsabb anyósok, mint a fiúsok, illetve mintha a meny ellenség volna, a vő meg nem, ha fiú is van, meg lány is.

Ti hogyan oldjátok meg ezt a kérdést?

Nilüfer

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.29 16:14:02mireina

  Á, az ilyen ráutaló magatartás nem szokott használni. Az érintettnek többnyire nem tűnik fel. Én is próbálkoztam már vele hiába. Az egyenes beszéd lenne a legjobb, de ezt csak mondani könnyű, odaállni én sem merek. Főleg mert egyszerűen bizonyíthatatlan a rossz szándék. Ha nagyon meghasonlok, én is sokszor elgondolkozom, hogy nem én látom-e ferdén a dolgokat. Bár sok mindent nehéz ferdén látni, mint pl. a fenti ajándékozós esetet is.

 • 2007.10.29 16:27:48Els

  Leona, igyekszem, de hála az égnek egyenlőre 1500 km választ el minket, bár lassan közelebb költözünk,majd akkor, most még jó. A szerencse, hogy a közelebb is min. 180 km :) Ritkán látom, de annyi pont elég is! Ha már nagyon kész leszek azért figyelmeztetem a párom! :)

 • 2007.10.29 16:31:43Guruljka

  énisénis, hja ez náluk nem így van. Magukról tudják, hogy azt gondolják amit mondtak.

  Egyébként én egyszercsak megértettem miért van ez. Mert egy olyan faluban laknak, ahol megy az a szokásos "kettős kommunikáció": nem azt mondom amit gondolok, de azért te is tudod én is tudom, hogy mit jelent.

  Nos az anyósom kilóg ebből a sorból ott a falujukban mert elég egyenes. De ahhoz van hozzászokva, hogy dekódolnia kell. Ezért engem is automatikusan dekódolni próbál, holott nincs is mit.

  Viszont színes a fantáziájuk.

  Abból, hogy elmondtam: "nem engedem a gyerekeimet 3 éves korukig szülői felügyelet nélkül napokra se hozzájuk sem az anyámékhoz, sem sehova." hosszú hónapok kemény "dekódolási" munkájával el bírtak jutni odáig, hogy én nem akarom, hogy velük legyenek az unokáik, és ha ez nem tetszik nekik, akkor nem is láthatják őket!!!

  Amikor végre kirobbantotam a balhét mert már akko9ra volt a feszkó és ezt meghallottam, először csak anyit tudtam tenni, hogy bámultam mint borjú az új kapura.

  Majd azt kérdeztem: Mikor mondtam én ilyet és egyáltalán tényleg ennyire ostoba, hülye picsának néztek, aki a gyerkeivel akar titeket zsarolni? Hát nem hagyom, hogy szinte bármikor bármit csináljatok velük ha együtt vagytok?? (elvből mindig hagyom őket csak akkor húzom be a féket, ha a mi házunk "házirendjét" akarják sérteni)

  Szerintem ekkor esett le az anyósomnak, hogy baromira a régi félelmeit vetítette ki, mert láttak már ilyet. Nem rólam szólt, mégcsak nem is a viszonyunkról hanem a félelmeikről.

  De csak azért lehetett ezt helyrehozni (mert megmondom őszintén baromira nagyon-nagyon sértő volt még a gondolat felvetése is), mert az anyósom elismerte, hogy tényleg valójában nem tud rá okot mondani a fenti megjegyzés félreértésén kívül, hogy ezt miből hitte.

  De van sok jó tulajdonsága és nem érzem, hogy rosszindulatú lenne. Sőt tutira alegjobbat akarja. Ezért nem őrizgetem éveken át a haragomat. Nehéz volt egyébként ezt a dolgot átlépni, de sikerült. Biztos lesznek még balhék és konfliktusok. De arra szoktam gondolni, ha ezt átvészeltük, akkor mindent megoldunk.

  Azon kívül sokszor mondja, hogy látja rajtunk, jól meg vagyunk és ennek ő örül. Kapok elismerést tőle is apósomtól is a gyereknevelésért is.

  Szóval valóban mindenki melója benne van ebben a jó kapcsolatban amiben bizony vannak komoly hullámvölgyek is. És nekem is vannak idegesítő szokásaim és dolgaim, amit ők kénytelenek elviselni.

  De lehet, hogy nagyon egyszerű oka van annak, hogy mindent megtesz ő is. A mai napig együtt él az anyósával és nem túl rózsás a viszonyuk. Neki egy olyan igaz sztereotp anyós jutott. Hát nem is egyszerű a nagymama...

 • 2007.10.29 16:42:52énisénis

  Ó Guruljka, a falusi anyósnál nincs is finomabb! Engem még templomba is el akart cipelni, hogy lássa a falu, hogy ott vagyok, meg sételnunk kellet volna menni, csiniben, vasárnap délután! És amikor mondtam, hogy meg egy frászt, teljesen kiakadt. Ráadásulaz expárom húga (20 éves fruska), mert ugye neki ezt végig kellett szívnia egész életében, kioktatott, hogy itt ez a szokás. És mer'én bunkó pesti lenézem őket! Pedig, nem néztem le őket, sőt a családi összes marhasághoz alkalmazkodtam, csak az egész falunak nehogymá' meg kelljen felelnem!

 • 2007.10.29 16:51:24Fornit

  Hú, elolvastam a kommenteket...úúúúúh! :) Nem semmi, látom, vannak komoly nagypályás anyóskák is. :)

  Én azon szoktam tűnődni, hogy ha engem választott a fia(ill. választottuk egymást :) ), ezzel a fiát is minősíti erősen, mert én ugye egy behálózós, ingyenélő, fiamat-ellenem-fordítod rohadék vagyok. Szóval a fia is egy pancser, ha sikerült nekem a csel, plusz ő meg egy ilyen embert nevelt fel?!

  Akkor most tessék önmagát utálni!!! :) Hú, ez de gáz lehet. :)

 • 2007.10.29 16:51:27Guruljka

  Na ő az a tipus aki tojik a falu szájára sőt... De mégiscsak abban élte egész életét, ezért csak abból indul ki hogy az emberek olyanok.

  Jó példa a templom. Nem jár, mert csak a falu cirkuszának tartja... Pedig vallásos. Igazából ő ragaszkodott a gyerekekek keresztelőihez is. Az ő anyósa bezzeg jár és mindig azzal van elfoglalva, ki hogyan nézett ki stb. szokásos klisék. De tényleg teljesen hozza az öreglány:)))) Én néha olyan jókat röhögök:) Hja és erről jut eszembe a számomra legnagyobb előnye VAN HUMORÉRZÉKE és ez baromi fontos nekem!!!

  Na megyek rajzolni, már várnak:)

 • 2007.10.29 16:57:37énisénis

  Fornit, ez úgy van, hogy nem a fia pancser! Te vagy egy nagypályás csábító, és mindenkinek homokot tudsz szórni a szemébe! DE Ő oly nagyszerű, hoyg még ezt is kiszúrja, és hamár...akkor kutya kötelessége tőled megvédenie méhe magzatát! :)

 • 2007.10.29 17:33:39Fornit

  Köszi, hogy felnyitottad a szemem. :) Akkor most...izé...inkábbholnap majd jól elválunk, aztán a már ex-férjem akár hozzá is költözhet végleg. :) Jaj, hát nem kiment a fejemből, hogy amikor mi összejöttünk, ők épp megint hatalmasat veszekedtek, aminek folyományaként a zuram hozzánk költözött?! És persze felejtsük el, hogy én beszéltem rá a férjemet, hogy álljon vee szóba, mert mégiscsak az anyja... :) Itt hibáztam! Egyébként meg ezután a balhé után a sárkány eladta a párom ágyát... :) Na?

 • 2007.10.29 17:45:57Nilüfer

  én elmentem az anyósasl a templomba is, miközben a férjem a lányokkal elcsavargott valami lovakat megetkinteni:) És hazafele, miközben a mama belémkarolva mutatta a falunak, hogy hajdebódogok vagyunk, elmondta, hogy hát, hiába, a menyem nem lyányom:)Én meg csak vigyorogtam kínombam mint a famalac, mert most erre mit monmdhattam volna...mostmár tudom: anyósom, nem anyám:))

  akkor lebénultam.

 • 2007.10.29 17:56:17Leona

  mireina: én a férjem nagymamájától "kaptam" ilyen nászajándékot :)

 • 2007.10.29 18:01:17Hicudzsi

  Az enyimanyós ki akart nyírni, meg híresztelte fűnek-fának, hogy az ő kisfiának meg az új barátnőjének hol lesz a szobácskája ha végre engem elhagy a szegény gyerek, jameg eskembeskem előtt hívogatot, hogy úgyis el fog hagyni engem a Zuram... szerintem ez megfelelő ürügy lenne arra, hogy gyűlöljem, de csak sajnálni tudom szerencsétlent..

 • 2007.10.29 18:08:57Hicudzsi

  Fornit! Basszus ezt az "állj szóba vele,mégis az anyád" én is elkövettem de nem szabadott volna! Soha!

  Mostmár késő bánat, sok-sokfájdalmas találkozástól mentettük meg volna magunkat.

 • 2007.10.29 18:19:07Fornit

  Én csak azért tettem ezt a hülye javaslatot, mert az én anyukám meghalt, amikor 21 voltam. Én szenvedtem, hogy nincs, azt gondoltam, a zuramnak is szar lenne. ... Hicudzsi, ott a pont! :)

 • 2007.10.29 18:19:44Fornit

  Én csak azért tettem ezt a hülye javaslatot, mert az én anyukám meghalt, amikor 21 voltam. Én szenvedtem, hogy nincs, azt gondoltam, a zuramnak is szar lenne. ... Hicudzsi, ott a pont! :)

 • 2007.10.29 18:24:06Hicudzsi

  Az első pasim egyszem gyermeke volt egy elvált anyának. Akkor fogtam először padlót mikor náluk nyaraltam pár napot, látta, hogy reggel-este fürödtem minden nap, de mégis beszólt, mikor meglátta az illatosított tisztasági betétet a táskámban, hogy azért rendesen kéne inkább fürdeni. Azt hittem lerúgom a fejét, mikor még aznap reggel is azon puffogott, hogy már megint zuhanyzok...

 • 2007.10.29 18:26:33Fornit

  Ez nagyon durva! Úristen!

 • 2007.10.29 18:28:31Fornit

  De jó lenne, ha arról írhatnék büszkén, hogy nekem milyen f@sza, jó fej anyósom van. Ti meg ennétek a kefét... :)

 • 2007.10.29 18:34:35Fornit

  Basszus, hogy eddig ezt miért nem mondtam nektek? Kedves mama fél éve kb. kért tőlünk (jobban mondva a fiától, mert vele beszél, ugye) egy "kis" pénzt, szigorúan kőccsönbe. :) Mivel orvosnál volt többször, rosszul van, műtét lesz. Én hívogattam naponta, hogy minden rendben van-e, hogy van ilyenek....

  De a műtét ideje csak nem közeledett. Volt már akkor is sok gondunk (nem egymással, szerencsére), nem is firtattam nagyon. De aztán kiderült (persze ezt is a fiának mesélte), hogy hát milyen műtét, neki fát kellett vásárolnia, meg megjavíttatta a kerítést?!

  Azt hittem, agyvérzést kapok. :) Ja, és ezt a pénzt egyébként kivételesen én adtam, így jött ki. Én, az utált meny. :)

  Viszont most olyan a helyzet, hogy nem pedzem a dolgot, mert anyósgyilkosság lenne belőle. :)

 • 2007.10.29 18:47:13Hicudzsi

  Fornit :) Megértelek :)  Azt gondolom, hogy mi mindent megtettünk a jó viszonyért, de végül a teljes eltávolódás tűnt a legjobb megoldásnak. Nem jó érzés belegondolni, hogy vajon mi van vele, és a gyerekeim értek most abba a korba, hogy kérdezgetik mi van apa anyukájával, de hát ezt nekünk még le kell velük játszanunk - mit ne mondjak, megszakad a szívem.

 • 2007.10.29 21:24:02kovvacs

  Azért vannak ökölszabályok.

  Csak azokat mondom, amelyeket megtanultam.  1, Ahhoz, hogy az anyósod ne fütyüljön nagy ívben arra, amit mondasz,

  legalább arra szükség van,

  hogy

  NE legyen kulcsa a lakásodhoz.

  Enyimnek addig nem volt hallása, amíg volt kulcsa.  2, Az, hogy a férjed megtanulta, hogyan mondjon ellent saját magával kapcsolatban, nem biztosítja, hogy a gyereketekkel kapcsolatban is ellent tud mondani az anyjának. És jobb, ha beletörődsz, hogy a háttérből rendszeresen át fognak szivárogni a férjed közvetítésével a tuti megmondások, hiszen az a nő már felnevelt legalább egy gyereket, Te meg még csak most próbálkozol vele. Legalábbis a férjed szemében.  3, Ha az anyósod más életébe beterpeszkedő típus, sose lehetsz teljesen biztos abban, hogy nem sikerül meglepnie. Jobb, ha felkészülsz rá, hogy bármikor kapsz egy remek ajándékot, egy visszautasíthatatlan ajánlatot, vagy csak úgy spontán meglátogat a legrosszabbkor, de akkor legalább sokáig marad.

  Ezt anyós nem növi ki, erről lenevelni lehetetlen.

  Tehát jobb, ha becsatornázod, azaz

  rendszeresen elhívod,

  kérsz tőle ajándékot és megmondod, hogy milyet.

  Tudom, ez se segít, de javít a helyzeten.

  Pl. az én anyósom minden héten a megbeszélt napon 10re jön a lányomért, hogy sétálni vigye. Ha nincs itt 9 óra 40 perckor, akkor el szoktam kezdeni aggódni, hogy esetleg valami baja történt. Nem írtam félre. Múltkor bocsánatot kért 9 óra 50-kor, hogy késett, mert be kellett mennie a textilárushoz (gusztustalan rikítósárga polár anyagért, amiből kabátot akar varrni a lányomnak. A második elszúrt mellényt már megvarrta).

 • 2007.10.29 21:51:00druantia

  Most akkor tényleg ennyi hülye ember van a világon? Annyira nehéz elhinni, hogy ilyen sok anyós süket, vak és idióta, hogy nem ért a szép szóból. És annyira nehéz elhinni, hogy ennyi meny van, aki tökéletes, csak az a csúnya vénasszony... :). Már elnézést :). Egyszerűen nehéz felfognom, hogy ha egy felnőtt embernek normális hangnemben elmondják, hogy mi a pálya, meghallgatják az ő verzióját is, aztán dönt, aki illetékes dönteni, akkor megesik, hogy a kedves mama nap mint nap elköveti ugyanazt a hatalmas hibát. Ehhez már tényleg a végletekig ostobának van marhára gonosznak kell lenni. Mondom ezt megint én, aki egy ötéves élettársi kapcsolat végén megfogadta, hogy soha többet nem kavar olyan pasival, akinek él az anyja :))).  Csak most ugye én állok a másik oldalon, nekem van fiam, én leszek (talán) előbb-utóbb anyós. Ha az én menyem egy hülye picsa lesz, hadd ne szeressem és hadd ne nyaljam a seggét :). Mi köze ennek a fiamhoz való viszonyomhoz? Az, hogy a fiammal hogy vannak meg, az az ő dolguk. Viszont ha egy undok, rosszindulatú kis liba lesz az illető, aki az unokáimmal is úgy bánik, ahogy én nem bánnék (bőgetés, odacsapás, ordítozás, hanyagolás, stb.), akkor az nagy szívás lesz. Ha ilyen csaj lesz a fiam felesége, igyekszem majd disztingválni és a lehető legpozitívabban hozzáállni ahhoz, amihez lehet. Én azért bízom a gyerekemben, talán képes lesz reálisan felmérni a helyzetet és talán nem vakítja el annyira a szerelem, hogy ne lássa meg, ha a párja ostoba és rosszindulatú.  Csak nagyon kérem a Jóistent, ne olyan menyem legyen, aki olyan hülye választások elé kényszeríti a gyerekemet, hogy "anyád vagy én" :))). Mert az szánalmas :). És fájdalmas.

 • 2007.10.29 21:52:28druantia

  aztán dönt, aki illetékes dönteni = aztán az illetékes dönt (én magam sem értem, hogy vagyok képes ilyen hülyeségeket leírni :)).

 • 2007.10.29 22:20:55Hicudzsi

  Druantia!

  Ez a pár - itt megszólaló meny - csak egy kis szelete a társadalomnak, ráadásul azt hiszem statisztikailag nem is szignifikáns :) de tudod én a saját példámból kiindulva nagyon jóhiszemű vagyok velük. Ha elolvasod amiket én írtam, te pl. mondanál ilyet a fiad jövendőbeli barátnőjének - amit én kaptam. Az anyósomról nem beszélek, mert ő szerintem beteg azértilyen rettentően gonosz és szerencsétlen.

  Volt olyan pasim akinek tündéri anyukája volt, és az ott kezdődött, hogy bízott abban, hogy a fia tudja miért választott és jól választott mikor én lettem a barátnője. Remekül kijöttem vele, a fiával már kevésbé ezért nem tartott sokáig.

 • 2007.10.29 22:36:42druantia

  Hicudzsi, dehogy mondtam volna olyat! Nem szoktam durva lenni, ha nem muszáj, de a te helyedben akkor biztos megkérdeztem volna, hogy észnél van-e :)? Az illető hölgy stílusa és annak a bizonyos megnyilvánulásának a színvonala kábé egybeesett az én exem anyjáéval (Katimama, ezúton is pusszantás!). Csak az a furcsa nekem, hogy vagy nagyon kevesen vannak, akiknek épeszű az anyósuk, vagy nagyon tudnak hallgatni :).

 • 2007.10.29 22:46:37Hicudzsi

  Hát tudod én is csak mostanra keményedtem meg. :) Szerintem akinek épeszű, tündér anyósa van örül neki csendben. :)

  Egyébként én lennék a legboldogabb ha a gyerekeimnek apai részről is lenne nagyijuk - még ha engem nem is szeretne - de legalább a fiát meg az unokáit igen.

 • 2007.10.29 23:09:13szanna

  Lányok, ha ez neketek jó hír, nekem tündéri anyósom van. Nekem édesanyám jelent gondot. Megpróbáltam neki elmondani, elmagyarázni a problémámat, ami vele kapcsolatos és elég ciki mentális betegséget okoztott , kiröhögött...  Azóta egyik fülemen be, a másikon ki, amit mond. És erősen koncentrálok arra, hogy neki köszönhetem az életem...

 • 2007.10.30 07:55:22ildanyóka

  Igyekszem mindent végigolvasni, de ahétvégén a fiam szülinapi ünnepkörével voltam elfoglalva. :-)))

  Az anyósommal nekem is sok problémám volt és van. Az indeyxen az ANYÓSOM, anyósom topicban szoktuk ezt kibeszélni (yrb vagyok), de a téma szerintem mindig aktuális lesz. Addig nem volt bajunk egymással, amíg csak a párom barátnője voltam, Ő kitalálta, hogy mikor lesz vége a kapcsolatnak, aztán addig valahoyg kihúzza. De aztán máshogy alakult. Terhes lettem, és nem íbrta alviselni, hogy a fia velünk akar lenni. Még nem volt egy éves a fiam, amikor sikerült annyira telebeszélnie a párom fejét, és külön költöztünk. 5 évig neveltem egyedül a fiam, apa közben látogatta. De erős befolyással volt rá az anyja. Aztán ismét összejöttünk, apa feje kezdett tisztulni, és mostmár nem száz százalékig elfogult az anyjával szemben. És bizony az apósom sem szent, igaz velem szemben rendes, de kavarja a sz.rt rendesen.

  De a lényeg, hogy az elmúlt 15 év eredménye, hogy mi a férjemmel tudjuk, hogy egymást akarjuk, egymás nélkül nagyon nem volt jó. Mostmár van két suzép gyerekünk, meg két angyalkánk, és rengeteg dolgot csináltunk együtt.

  Csak az anyós ügyet nem tudjuk teljesen rendezni. :-(

  Ehhez nemcsak mi kellünk, hanem a másik fél akarása is.

  Én úgy készülök a karácsonyra, hogy két hónapig liftezik a gyomrom, mert valami mindig nem felel meg a családnak. Én leginkább itthon akarok már maradni, ajándékot sem akarok kapni a férjem családjától.

  Náluk is szokás a nagy karácsonyi ebéd. Csak az évek múlásával szinte mindekinek utaznia kell sokat ezért. És, ha már hozzájuk megyünk, akkor én is szeretném látni a saját szüleimet, de enek az az ára, hogy két napig a fél Alföldet be kell utazni. A gyereknek abból áll az ünnep nagy része, hogy ül az autóban. Hát... Ez nem tetszik. Ha ott vagyunk az anyóséknál, akkor az unkoára sosincs idő, mert még nem zuhanyoztak, még nincs fent a smink, fő a leves, vagy más nem fő...csak éppen egy félóra sem az övé. Az ajándékozás olyan méreteket öltött, hogy anyagilag is nehéz finanszírozni a szűkebb esztendőkben. Mert kérdem én, milyen személyre szóló ajándékot lehet venni a férj nagybátyjának, ha egy évben max. kétszer látom? Igazából nem is vágyunk rá, hogy azon az ünnepen lássuk. Értem én, hogy ez így volt szokás, amíg a férjemék kicsik voltak, de hát felnőttek, család van, a szokásokon lehet változtatni. Meg szerintem kell is, mert az öregek elmentek, és jöttek, születtek újak.

 • 2007.10.30 09:12:56énisénis

  ildanyóka, együttérzek! Magyarázzátok már meg nekem, hogy miért jó az egy anyának, ha a gyereke őrlődik, boldogtalan? Miért nem lehet azt mondani, hogy ha neki jó, nekem is jó!? Ma az agyatokra fogok menni, mert nagyon ráérek :) Szabadsááááág hétfőig! Pasi dolgozik! 100% tömény egyedüllét! Még fel se keltem! Ágyikó, párnák! Kávé, muzsika, laptop! Mit szólna ehhez az anyósom! :)) Ja és isten bizi, nem provokálni akarom a társaságot :)))

 • 2007.10.30 09:40:32Nilüfer

  drauantia, "szürke minden elmélet, de zöld az élet aranyfája" valami ókori mondta..naszóval én NEM HITEM a rossz anyós legendában.Kijövök én mindenkivel, tényleg..és a sors odakoppintott, mert bármit tettem, nem volt jó..és megmondta a mama, bármit teszek, nem tud elfogadni.Ez sem lett volna baj, ha nem megy tovább, de meg is tett mindent, hogy ne tudjuk a normális, érzelemmentes de korrekt kapcsolatot fenntartani.Úgyhogy te csak készült fel, ahogy én is: a gyerek választ párt, nem te vagy én, ha neki jó, el kell fogadni.lehet szeretni vagy nem szeretni/ én szeretenm is őket halleluja/ de bántani, fikázni alázni, stb..na zt nem szabad.

 • 2007.10.30 09:41:49Nilüfer

  hittem..bocs

 • 2007.10.30 09:53:34boribon

  Elolvastam néhány kommentet, hát... azt hiszem, akkor én tényleg befogom a számat és hálát adok a túl tökéletes anyósomért. Végülis arról nem tehet, hogy túl közel lakunk egymáshoz. :-)

 • 2007.10.30 09:58:38napos oldal

  énisénis, remélem, nekedisnekedis lesz hamar 1-2 70-80 centis lakótársad, aki anyaaaaa, anyaaaaa kiáltásokkal egészíti ki a kávé-muzsika-laptop csendéletet! most télleg. őszintén.

 • 2007.10.30 10:03:38énisénis

  napos oldal, én is, én is (bocs) remélem! Már rajta vagyunk az ügyön! De addig be kell érnem ilyen profán örömökkel :)))

 • 2007.10.30 10:07:22napos oldal

  hát igen, most komolyan ennyi szenya ember van? és igen, asszem az nálunk is kulcs, hogy ritkán találkozunk. azért sincs miről panaszkodjak. az a kevés hülyeség meg itt be, ott ki, fókuszálok inkább a jóra. én se lehetek egy kellemes társaság sokszor.  druantia, hogy bírsz már ilyeneken filózni, hogy milyen anyós leszel? én még a jövőnek azt a sokkal közelebi szakaszát sem bírom elképzelni, amikor ez a gyerek végre azt eszik, amit más normális ember. szerintem az esküvői tortáját is bébiételes üvegből fogja enni, ha már itt tartunk :)

 • 2007.10.30 10:17:35druantia

  Napos oldal, mert már csajozik :). A múltkor nálunk is akart aludni a kétéves barátnője. Erős szülői ráhatás kellett hozzá, hogy lemondjon arról, hogy a 16 hónapos fiammal töltse az éjszakát :))). Úgyhogy fel kell készülnöm mindenre, azt hiszem. És unokákat akarok :)!!! (Ha már nekem nem lehet több gyerekem, legalább így babázhassak még egy kicsit - csak ehhez kellene egy normális meny, mivel a fiam nem nagyon fog tudni szülni.)

 • 2007.10.30 10:22:13napos oldal

  druantia, mindent értek :)

 • 2007.10.30 10:31:34katampusz

  a karácsonyi ajándékozással kapcsolatban a párom családjában bevezettük a csak a gyerekeknek ajándékozást. így is van 5 gyerek, a hatodik a miénk, plusz egy kis apróság a nagyinak és csaó. így sem két fillér. pár évig ment az ajándékot mindenkinek projekt, de tényleg eszméletlenül megterhelő volt.

 • 2007.10.30 10:37:57napos oldal

  énisén, te szegény, ott kell ülnöd békében, nyugiban... :)))

 • 2007.10.30 10:38:17katampusz

  most, hogy a poronty növöget, inkább kreatívkodok valami kis emléket róla és az a szülinapi-névnapi ajándék a nagyszülői, dédszülői seregletnek. jobban örülnek neki, mint a tusfürdő csomagnak. a régen jól bevált ajándékötletek, mint az újságelőfizetés, könyvutalvány, színházjegy meg mostanában nem fér bele a büdzsénkbe.

 • 2007.10.30 10:39:21Nilüfer

  nyudi napos oldal, tudod, az élet akkor kezdődik, ha a gyerekek kirepültek, és a kutya is megdöglött:)))))))

 • 2007.10.30 10:42:10énisénis

  napos oldal, jól esik az együttérzés :)))), de lassan fel kell kelnem. Nem fokoznám tovább a hangulatot azzal, hogy kozmetikushoz, fodrászhoz és masszőrhöz megyek! És ne röhögjetek, utána vagy holnap szétnézek karásonyi ajándék fronton, mert én igyekszem november közepéig letudni az egészet. Nem vagyok hajlandó résztevnni a december eleji pankrációban az üzletekben!

 • 2007.10.30 10:50:00napos oldal

  énisénis, ahogy így egyre jobban sajnállak, egyre több gyereket kívánok neked egyre hamarabb :)))  ja, és persze siess, el ne késs a fodrásztól!  ááá, nem lehet ám okom panaszra. igaz, ma is hajszál híjján felháborodtam, hogy mér nem alhatok legalább 9-ig, ahogy már hónapok óta megszoktam. aztán gondoltam, jójó, csak ma csináltad, gyerekem, elnézem neked :))  kari aji, tényleg. valamit kéne már intézni :)

 • 2007.10.30 11:05:19énisénis

  eltűntem :)))) Ja, hogy a poszt témájánál maradjak, tegnap Pasi: "ha már szabadságon vagy nem vinnéd el a csütörtökön anyámat Győrbe? Temetőzne." Mert ugye anyuka onnan származik, halottai vannak ott és ugye az autópályán nem mer vezetni! Szóval de jó lesz!

 • 2007.10.30 12:34:49mazsola84

  Történt egy érdekes is nálunk, ezt azért írom le, hogy nem olyan gonosz az öreglány, de ez a sztori tökéletesen bemutatja.

  Egy éve kb. magának és a kicsi fiának rendeli a kaját. Nekem azért nem, mert azt a gányadékot én meg nem enném, meg nincs is rá igényem. Egyik este nekik maradt a déli hozatott kajából én meg hulla voltam, és nem volt kedvem főzni csak magamnak. Én ettem a hűtő mélyéről előkotort 3 napos üres főtt krumplit, ő meg valami pörköltet. Halál éhes voltam, erre fogta és a húst a kajájából odadta a kutyának, mert ő már nem kívánta. Jól esett volna, ha megkérdezi, hogy nem kérem-e esetleg az üres krumplimhoz, de nem ő odaadta a kutyának. Annyira megrökönyödtem ezen, hogy megszólalni, se tudtam.  Aztán másnap sírva kért bocsánatot szegénykém, hogy bizti éhen maradtam tegnap. Én persze úgy csináltam mintha semmi se történt volna, és nem is érteném miről beszél.  A másik amitől megőrülök, hogy egy légtérben vagyunk viszonylag sokat, de ha tüsszentek (allergiás lévén előfordul) eszébe nem jutna azt mondani, hogy egészségedre, vagy ha odaadok valamit akkor azt, hogy köszönöm. Úgy látszik náluk ez a divat, mert a kedves kisfia se nagyon ismeri ezeket a szavakat. Én meg a hülye fejemmel megszoktam, hogyha apám tüsszent a pincében én az emeletről is lekiabálom, hogy EKS!

 • 2007.10.30 14:13:24Világ Négere

  Én attól halok ki, hogy bár a kedvesem 29 éves létére még az anyjával lakik, a drága mama még a hétvégéiére is igényt tart, sőt, együtt (is) mennek nyaralni. Amúgy egyetemen tanít a párom:D

 • 2007.10.30 16:01:04Rebelde

  Én nem vagyok meny, de például sógornőm meglehetősen megnehezíti a saját családja életét. Együtt laknak anyukámmal immár 4 éve, vannak jobb rosszabb időszakok, de mi van olyankor amikor a meny tesz meg mindent azért, hogy ne legyen normális viszony?

  A kicsi gyerekeket anyukámra hagyja, olyan adósságokat csinál, amiből általában anyukánek kell kihízni őket. Megjegyezem a pénz költeni szereti, de dolgozni azt aztán nem. Ja nem főz,pedig anyukám szívesen tanítja vagy inkább mutatja, de a főzéseinek általában az a vége, hogy neki el kell rohanni a valahová és csináljon anyukám kaját. Ha anyukám besokall általában az a vége, hogy ő el akarja őket választani stb.

  Már javasoltam, hogy költözzenek el, mert így mindenkinek jobb lenne. Ezzel csak azt akartam mondani, nem mindig az anyós a hunyó.

  Annyit a sógornőm védelmében, hogy anyukám nem igazán szívlelte már az elején sem és ilyenkor nehéz jó viszonyt kialakítani. Ennek ellenére sajna olyan húzásai voltak a 4 év alatt, hogy az elképesztő és ezeket azért nehezen toleráják az anyósok...

 • 2007.10.30 16:09:53énisénis

  Rebelde, én már többször írtam, hogy a játék két oldalú, nekem volt olyan anyósom akivel kibirhatatlan volt a viszonyunk, a mostanival egész jó. De mind a jó és rossz viszonyhoz is ketten kellettünk. A sógornő pedig egy másik téma! Tán, még rosszabb, mint az anyós! Most nincs sógornőm, mert a párom egyke. De a korábbi nem volt semmi! nem akarom bánta, fiatalka volt és úgy gondolta, hogy mindent tud az élet rejtelneiről és osztotta az észt rendületlenül....

  Arról nem is beszélve, hogy a családon belüli kapcsolatoknak a távolság tesi a legjobbat! :)  Világ Négere, ne haragudj, de ebben atörténetben a kedvesed is ebnne van vastagon! 29 évesen az ilyen szitukra, felnőtt személyiség nemet mond!

 • 2007.10.30 16:11:23énisénis

  írni meg nem tudok, de sebaj, remélem mindenki érti, hogy mit ütögettem le az előbb :)

 • 2008.03.15 20:55:44anyany

  ez az anyós ügy sajnos minket is érint. a kispicur ott a pocimban, úgyhogy a helyzet adott. esküvőt tervezünk, csak az időpontot kell még megbeszéni. főleg az én anyukámmal, aki a felét fizetni fogja, a másik felét mi álljuk.

  anyóstéma: mi hárman vagyunk lányok, akik közül én vagyok a legidősebb. elég sok fiú legyeskedett körülöttem, de valahogy anyukám mindig látta, melyik mennyire komoly. sokszor volt ellenséges és nem szerette őket. gyermekem apjával két éve vagyunk együtt, másfél éve pedig összeköltöztünk- jól működik, babát is várunk. páromat anyukám elfogadja, sokat kérdezősködik felőle, de talán a távolságnak köszönhető, talán nem, ha tanáccsal is szolgál, nem hív fel naponta, hogy megosszon velünk valamit. én persze azért ragaszkodom hozzá, főleg szülésnél szeretném, ha inkább ő jönne el kicsit segíteni, mint az anyósjelölt.

  anyósjelöltet persze megtaposta az anyósa elég erőteljesen, és mindig fúj azokra a férjekre, akik folyamatosan az anyjukon csüngenek, de az az igazság, hogy a saját fiától is ezt várja el. a párom a kisebbik fia. nehezen engedte el, pedig csak itt, tőle 250km-re találtunk munkát, de az az elképzelése, hogy majd visszaköltözünk és ott fogunk lakni vele, meg a kicsivel. hát nem! amikor hétvégére jött csak le, nem is volt gondunk, de amikor egy hétig itt volt, akkor már azért páromnak is kezdett elege lenni, nekem meg aztán... nem hagyott főzni, átpakolta a konyhámat, a kamrát, mert szerinte az úgy logikus. miután nyomatékosítva minden visszatettem, már nem pakolt. én úgy vagyok ezzel, hogy kialakítottuk a saját életünket, nem kell valaki, aki mindenbe beleszól, mondván, hogy ő csak tanácsokat ad, de ha nem fogadjuk meg a tanácsait, akkor aztán van sértődés... amin legutóbb kiakadtam, az az volt, hogy szerinte elég egy nagyon vékony pici karikagyűrű is, mert nem az a fontos, ha már összeházasodunk, meg inkább kaját vegyünk helyette, meg fontosabb dolgokat...

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta