SZÜLŐSÉG

Életveszélyes állapotban vittek kórházba egy otthon szülő anyát

2007. október 27., szombat 19:16

Életveszélyes állapotban vittek kórházba egy otthonszülő anyát és csecsemőjét péntekről szombatra virradó éjszaka Budapesten - hangzott el a TV2 hírműsorában. Az anya az orvosoknak azt mondta, hogy tervezett otthon szülés volt. Orvost vagy bábát nem találtak a lakásban a helyszínre érkező mentősök. Ezt az Országos Mentőszolgálat szóvivője is megerősítette a hírműsornak. Az anya jobban van, a csecsemő egészséges - közölte a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ügyeletes orvosa az MTI érdeklődésére szombat este.


Az ügyeletes orvos elmondta, hogy a köldökzsinór még nem volt elvágva, a méhlepény pedig még az anyában volt. Az orvosok úgy tudják, hogy az anya már a második gyermekét akarta otthon szülni és már az első szülésnél is hasonló komplikáció miatt kórházba került, írja az MTI. Az anya már jobban van, ugyanakkor az orvosok szerint, ha nem kerül kórházba, a vérveszteség miatt meghalhatott volna.

Győrfi Pál megerősítette az információt, hogy az éjszaka otthon szüléshez riasztották a mentősöket. Mint mondta, szakszemélyzet a mentők kiérkezésekor nem volt a helyszínen. A szóvivő azonban nem közölt részleteket az esetről a betegjogokra hivatkozva.

Mivel az orvos vagy bába, aki a szülést vezette, nem várta meg a mentőket a vérző nő mellett, a kórház hivatalból feljelentést tesz segítségnyújtás elmulasztása miatt - hangzott el a híradóban.

Korábban szeptember közepén meghalt egy újszülött Budapesten, akit otthon akart világra hozni édesanyja egy XII. kerületi születésházban, de a szülés során komplikációk merültek fel. A rendőrség az ügyben közigazgatási eljárást indított.

Az eset kapcsán szakmai vita bontakozott ki, miközben az Egészségügyi Minisztérium közleményben tudatta, hogy a közeljövőben szabályozni fogja az otthon szülések szakmai és finanszírozási kérdéseit, mivel Magyarországon jelenleg teljesen szabályozatlan körülmények között hozzák világra gyermeküket az otthon szülő anyák.

Szinte András, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ügyeletes orvosa az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az anya jobban van, a csecsemő pedig egészséges. Megerősítette, hogy az anya már második alkalommal került a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházba ugyanezzel a problémával.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.27 21:05:30babzsák

  Na tessék....

 • 2007.10.27 21:06:34zolnaid

  Guruljka: akkor se fogadom el. Az emberi élet felette áll az egzisztenciális-egyéb problémáknak. Itt nem arról volt szó, hogy a segítő fejét veszik, hanem, hogy meghurcolják. Az eddigi gyakorlat szerint még börtön se lett volna belőle, legfeljebb más foglalkozás. Előtte lehet gondolkozni (mondjuk a saját gyerekeink jövőjén) utána nem.

 • 2007.10.27 21:12:23manci

  Guruljka: aki a következményeket nem vállalja minimálisan sem, annak az otthonszülésben segédkezést sem kéne. Ennyi. Senki nem tartott pisztolyt a fejéhez, hogy menjen vkinek a házába szülést levezetni.

 • 2007.10.27 21:16:56Guruljka

  zolnaid én sem fogadom el, csak más érzésekkel... Amnikor a "gonoszról" kiderül, hogy valójában csak egy gyarló ember, akkor az mindig más.

  Annyi tényező és körülmény lehet még...  Számomra ebben az esetben az emberi gyengeség mellett ugyanannyira fáj, hogy ennyire teheteten volt eddig mind a szülészszakma, mind a törvényalkotás, hogy ezt hagyja, hogy így menjen évek óta. GÁ 17-18 éve csinálja. Szerintem az a borzasztó igazán, hogy ahhoz hogy valamin változtasson a szakma és a törvénylakotó, tényleg meg kell halnia gyerekeknek, meg ilyen ügyek kellenek nagy sajtóviszhanggal. Az én szememben minden döntéshozó sáros ebben az ügyben aki eddig ezt egyszerűen hagyta és nem tett semmit...

 • 2007.10.27 21:18:23Guruljka

  manci, nem az a lényeg amit kiemeltetekm,hanem az, hogy nem tudunk valójában semmit, de simán ítélkezünk.

 • 2007.10.27 21:22:20csepke

  Guruljka nem érdekel az kutyát se hogy gyarló vagy nem gyarló. Sok mindenre van mentség, de nem mindenre. Jó érzésű, tartással rendelkező ember amit elvállal, abból nem száll ki félúton és mossa kezeit.

 • 2007.10.27 21:22:37zolnaid

  Nézd nem mondom, hogy nem lehetnek indokok, és magyarázgatások, csak szerintem ebben az esetben erre nincs elfogadható magyarázat. Senkitől se tudnám elfogadni, közönséges odatévedt szomszédtól sem, hogy épp elvérezni készülő nőt magára hagy, de aki eleve szüléstvezetni ment oda, attól pláne.

 • 2007.10.27 21:23:33csb

  Zosa22: melyik az a kórház? István?

  A Bethesdáról hallottam hasonlókat baba-oldalról, és talán nem ennyire durván, mint az a mostani eset, de a kollegiális és beteg iránti kötelesség ott is hibádzott (beteg átadásának elmulasztása, zéró tájékoztatás az állapotáról, hiszen nem kísérték el).

  Viszont: KINEK MIÉRT ÉRDEKE EZ A BOSZORKÁNYÜLDÖZÉS?

  Úgy tűnik, továbbra is vannak anyukák/családok, akik hisznek az otthonszülésben, sajna, ilyen rizikókat is bevállalva (gondolom, a kísérő nélküli kórházi "ápolás" és grátisz meghurcoltatás nincs belekalkulálva).

  Amíg nem lehet tényleg meghitten kórházban szülni (pl apás szülés után három napra húzzon haza a papa, üvegablakon keresztül napi pár percig csodálhatja a cúgos folyosón trüszkölő babáját) addig jó lenne más, jobb, persze nem ilyen áron..

 • 2007.10.27 21:24:15kisbalas

  Az ilyet tényleg ELŐTTE kell eldönteni, ha valakinek ilyen szituban nem tud a legfontosabb lenni az, aki az életét bízza rá, akármiért is, akkor inkább ne vállaljon el ilyet.

 • 2007.10.27 21:31:12anittik

  Emlegettétek G. Á. eltiltását. Sajnos "csak" a szülész-nőgyógyászként végzett orvosi munkájától tiltották el, attól még bábaként/dúlaként elvileg ottlehet a szüléseknél...

  Amúgy én sem értem, hogy akinek egyszer már volt egy ekkora traumában része, az hogy mert belevágni mégegyszer! Ennyire buták lennének ezek a nők???

  A másik pedig, hogy milyen ember az, legyen akár 3 gyerekes családanya, aki stikában szüleszt otthon, aki nem vállalja a tetteiért a felelősséget? És ha családos, akkor a saját gyerekeiért is ennyire felelős tudatú?

 • 2007.10.27 21:34:14Fornit

  " A bába titokban végzi...". Úristen, hol élünk? Azért ez így elég gáz, és a szülő(k) részéről szerintem óriási felelőtlenség, ha az otthonszülést bevállalják. A terhesség végig problémamentes, mama egészséges, szülünk otthon...szuper. De tényleg. De egy perc is számíthat, mert mi van, ha valami gikszer lesz??? Hm??? Hát apukám, lett volna egy babánk, de a bába nem orvos, a lakás meg nem műtő??? Én elhiszem, hogy rengeteg a negatív tapasztalat a kórházi ellátásról, és hozzáállásról, de kockára tenni a saját, és főleg a baba életét, hogy hadd szüljek otthon???

 • 2007.10.27 21:36:20Fornit

  Az meg abszolút kiborított, hogy eltűnt a bába a helyszínről. Hát, a rohadt életbe, majdnem maghalt valaki, és erre lelépek. Mi ez? MI EZ??? Ha minden oké, ott maradok, verem a mellem, ha gáz van, lelépek? Hihetetlen.

 • 2007.10.27 21:42:02csepke

  Na igen meg ez a hamis illúzióban tartás háborít fel igazán. Mert nyilván az otthonszülést vezető nem azt ígéri hogy "persze, ott vagyok - addig amíg nincs baj..." huhhh felhúztam magam

 • 2007.10.27 21:42:11Guruljka

  Én kiszálltam, látom Fornit még az elején van a témának, úgyhogy lehet előről kezdeni. Senki nem győz meg senkit.

  Szerintem egy baromtól még nem rossz az egész és igenis az egész szakma felelős az ilyen esetekért, mert elnézik évek óta.

  Végre lépnek. Rég meg kellett volna tenni.

  Aki meg egy sort sem olvasott az otthonszülésről, az ne ítélkezzen pusztán a kórházzal kapcsolatos pozitív előítéletei alapján.

  Aki meg a szabályozást tiltásra szeretné alakítani, ne hivatkozzon a magzati életekre, mert ez az eredmény: halott baba, haldokló baba és mama...

  Ja és nem célszerű magunkból kiindulni, hogy ilyen helyzetben mit csinálnánk, ha mi eleve nem szülnénk otthon.

 • 2007.10.27 21:43:45tyúkanyó

  Nem tartom kizártnak, hogy a "segítő" személyek az utolsó pillanatban, mondjuk mikor az ablakból látták,hogy megjött a mentő, feljebb mentek egy-két emeletet a lépcsőházban, és ott lapítottak, míg el nem vitték az anyát, meg a babát. Persze lehet, hogy naív vagyok nagyon. Ha meg azért mentek el, mert nem akartak a G. Á. sorsára jutni, már ami a népszerűséget illati, hát, éppen az ellenkezőjét érték el. Mindenesetre nagyon kíváncsi leszek, hogy mi fog ebből kisülni.Jelzem nem tudom, hol, mi a szokás, de a komplikációmentes terhességet vállalnak csak szövegről mindig eszembe jut, hogy a mi kürházunkban a 36-ik héten van az utolsó UH. és 4 hét alatt annyi minden történhet. Nekem ez állandó parám volt, hogy mi van ha valami változott....

 • 2007.10.27 21:46:34szeszter

  Anyuka hogy engedhette lelépni a bábát??

  Fornit: egyetértek veled. egy perc is számíthat.Én mindig úgy gondoltam, hogy nekem mindegy, ha vajúdás és szülés közben a falon tapéta, vagy csempe van, de legyen ott egy csapat és minden eszköz, ha gond van : ugorjanak!

  Szept elején született a második gyerekünk nyakán 2x a köldökzsinórral. a színe olyan volt mint a vízihulláé, oxigénezni kellett. Mi lett volna ha otthonszülök???

  Nekem ez az otthonszülés egy kicsit sznobszagú, valamint önzés az anyuka részéről. A babára nem gondolnak? Nekem sokszor az az érzésem, hogy az első az anyuka kényelme...

  Ma Magyarországon az otthonszülés nem biztonságos. Nem kellene akkor addig erőltetni kedves kismamák, amíg nincsen hozzá megfelelő TECHNIKAI ÉS SZAKMAI háttér.

 • 2007.10.27 21:46:55anittik

  Guruljka! Szerintem elég sokan vannak, akik támogatnák az otthonszülést a szakemberek között is, csak egyszerűen ez az ország nincs felkészülve sem egészségügyileg, sem gazdaságilag, sem pedig társadalmilag egy ilyen szabályozásra. Tiltani szerintem is butaság lenne, hiszen régen a szülőotthonok valami ilyesmi intézmények lehettek, mint most a Születés Háza. Bár lehet, hogy nagyon melléfogtam ezzel a hasonlattal. Mindenképpen kell, hogy legyen megoldás, kell hogy legyen a szülő nőnek választási lehetősége, de nem a saját és gyereke életét kockáztatva.

 • 2007.10.27 21:53:18csepke

  Ha hinnék az összeesküvés-elméletekben akkor most azt gondolnám hogy ez az otthonszülést vezető a kórházi szülés-pártolók beépített embere volt, mert ez a szerencsétlen most akkora öngólt lőtt ennek az egész otthonszülés témánek ezzel a cserbenhagyással hogy nna. :)

 • 2007.10.27 21:56:44druantia

  Ha Tyúkanyónak igaza van és tényleg megvárták a mentőt, akkor számomra tisztára vannak mosva. Annyi hibával, hogy a kórházi orvost tájékoztatni kellett volna így is az előzményekről. Egyébként valószínűnek tartom, hogy tényleg megvárták a mentőt. Teljesen logikus, amit Tyúkanyó ír. Kölcsönös bizalom, bajtársiasság, stb. Én nem látok itt akkora problémát, amekkora botrányt csinálnak belőle. De szabályozni, legalizálni és átláthatóvá _muszáj_ tenni az otthonszülést.

 • 2007.10.27 21:57:37druantia

  Máskülönben az anyuka mi a fenének falazna nekik?

 • 2007.10.27 22:00:51csepke

  Csakhogy nem elég tisztességesnek lenni hanem annak is kell látszani. Különben maradnak csak a találgatások.

 • 2007.10.27 22:01:38verkaverka

  Nekem is azonnal az volt az elso gondolatom, hogy biztos hogy a segitok nem voltak a szekrenyben vagy a lepcsohazban???

 • 2007.10.27 22:04:05anittik

  Még ha ott is voltak a szekrényben, vagy a lépcsőfordulóban, akkor sem mentek oda a mentőshöz, hogy nézze, én ittvoltam, segítettem, ez meg ez történt, szeretném, ha erről tájékoztatná a kórházi személyzetet!

 • 2007.10.27 23:13:53ready_real

  És vajon az elbaltázott kórházi esetekből mennyi kerül napvilágra?

  Pl. arról, hogy valaki a szülés után 1 hónapig nem tud járni, mert úgy elb.szták az orvosok, mert nem mertek császározni? Vagy mert kirántjáka gyereket, emiatt egész életében nem lesz jó a valamelyik karja? Arról már nem is beszélek, mikor a fejét foják meg úgy, hogy utána szellemileg sérült lesz.

  Ezek az eseteke a környezetemben estek meg, kórházban....

 • 2007.10.27 23:21:18druantia

  Nem az a megoldás, hogy _ez sem_ hanem az, hogy _az is_ derüljön ki. Hibázni emberi dolog, mondjuk egy orvos esetében ez azért elég komoly. Viszont ha sorozatosan, önös érdekekből (siet, éhes, lusta, stb.), hanyagságból vagy egyáltalán csak többször követ el az illető hibát, akkor rúgják nagyon seggbe, attól függetlenül, hogy kórházi orvos vagy bába. Szerintem :).

 • 2007.10.27 23:25:28kisbalas

  Szerintem ez két külön dolog. Attól, hogy a kórházban is történnek hibák, még nem kell szemet hunyni a kórházon kívüli mulasztások felett. Az lenne a jó nyilván, ha mind a két esetben felelősségteljesen végezné a munkáját az, akinek ez a dolga. A két dolgot nincsen értelme így szembeállítani.

 • 2007.10.27 23:30:50cozumel

  Van ennek a dolognak mostmar egy kis mediageneralt ize. Es ra is harapunk rendesen...  Ti amugy hallottatok mar arrol, hogy X parlamenti part, szakertoi bizottsag, szakorvosok, jogaszok bevonasaval napirendre tuzte a szabalyozas ugyet?

  Mert en meg nem.

  De ha botrany van, akkor visszhangzik tole a sajto rendesen.  Azt nem hiszem el, hogy akar a mostani, akar korabbi eu. tarca meg elmeleti sikon sem jutott el soha a kerdes felveteseig...

 • 2007.10.27 23:40:43jidele

  szabályozni, szabályozni, szabályozni. és az anyját annak, aki nem várja meg a mentőt, és nem tájékoztatja őket arról, ami történt. Az meg, aki olyan ostoba, hogy a második gyereke életét is kockára tezsi a sajátjával együtt...na arra meg szavakat se tudok...

  jidele, az agresszív

 • 2007.10.27 23:43:15jidele

  és visszhangozzon tőle a sajtó addig, amíg nem szabályozzák, és hulljanak fejek, akárhány gyereke is van, mert aki veszélyezteti más életét, az kapja meg a büntetését érte.

  és ne keverjük ide, hogy mi van a kórházakban. az otthonszülés MA MAGYARORSZÁGON veszélyes. Tessék szabályozni, és akkor nem lesz az

 • 2007.10.27 23:46:20cozumel

  Jidele  Igazad van, hiszen igy legalabb beszelunk rola.

  De eleg az, ha mi beszelunk rola?  En tovabbra is szivesen hallanek egyedi esetektol fuggetlen, szakmai szintu vitakrol.

 • 2007.10.28 00:09:48szanna

  index.hu/politika/belfold/otthonszul10/  Új cikk az indexről.  Egy másik hírügynökség által kiadott közlemény szerint:  - az anya és a baba nem volt életveszélyben, nyilatkozta az apa;

  - a bábák (K.Á.Tünde és B. Edina) megvárták a mentőt, de a mentősöket a család fogadta;

 • 2007.10.28 00:10:59szanna

  A fenti cikk utolsó bekezdése:  "Az eredmények szerint a csecsemőhalandóságban és a csecsemők születés utáni egészségi állapotában nincs lényeges különbség, de az otthonszüléseknél kevesebb orvosi beavatkozásra (epidurál, vákum, császármetszás, stb) van szükség. A külföldi statisztikákból az is kiderül, hogy a tervezett otthonszülések körülbelül 10-12 százalékban mindig kórházban fejeződnek be: különböző okok miatt az anyák egy részét még szülés előtt, másik részét szülés közben, illetve utána kell kórházba szállítani. A külföldi felmérések azt a következtetést vonták le az adatokból, hogy a tervezett otthonszülés biztonságos alternatívája a kórházinak, amennyiben a kórházakkal megfelelő az együttműködés, az anya és magzata egészségesek, és egészében komplikációmentes szülésre lehet számítani."

 • 2007.10.28 00:15:54Békanőci

  Lehet,hogy nem olvastam rendesen végig a kommenteket mert már álmosodom,de szerintetek ebben az esetben tényleg csak a bába/szülésznő(aki ráadásul otthagyta,ha ott volt egyáltalán) a felelős azért mert a szülő nő majdnem otthagyta a fogát babástul?

  Szerintem az anya is legalább olyan mértékben felelősségre vonható!Ha az előző terhessége komplikált szüléssel végződött,mi viszi rá arra,hogy ő még otthon "tervezetten" akar szülni?Nem gondol a lehetséges következményekre?Ezek után nyugodt lelkiismerettel tud majd tükörbe nézni,és majd elmesélni a gyerekének ha nagy lesz,hogy majdnem kipurcantunk kicsikém,mert én úgy gondoltam jobb lesz otthon...?

  Felelőtlen...!!

 • 2007.10.28 00:18:10whale rider

  na azért ez tanulságos fejlemény:  index.hu/politika/belfold/otthonszul10/#more  "Előfordulhat, hogy az ellentmondásos hírek mögött hitvita húzódik meg."

 • 2007.10.28 00:19:32whale rider

  ja, bocs szanna, most vettem észre, hogy már te is belinkelted :)  (illetve azt pont nem, mert a linkelés valamiért nem működik)

 • 2007.10.28 07:31:33Mamszi

  Az anyát, aki már az első gyerek születésénél is hasonló komplikációkat élt meg, nagyon felelőtlennek érzem és mindenkit, aki ezek mellett támogatta ezt az örült ötletet, hogy otthon szüljön.

  Komolyan, ilyen nőnek nem való gyerek, aki ennyire csak a saját önzőségével van elfoglalva!

 • 2007.10.28 07:34:43huhhh

  Nekem azért ez egy "kicsit" sántít:

  1) Az apuka netán orvos, hogy biztonsággal meg tudja ítélni, volt-e életveszély vagy sem? Vagy csak abból következtetett erre, hogy végül - szerencsére - nem halt meg se a felesége, se a kisfia? Szerintem nem a bábákon múlt...

  2) Ha a bábák megvárták a mentőt, ott voltak a lakásban, akkor miért nem mentek oda a mentősökhöz, és tájékoztatták őket azokról a körülményekről, amelyek szükségesek lettek volna a kórházi ellátáshoz? Talán bújócskáztak?

 • 2007.10.28 07:39:09huhhh

  Ja, szerintem most kezdődik a szerecsenmosdatás...

 • 2007.10.28 08:34:39Zsubi

  Ti ilyen koran keltek? Vagy ejfelkor meg le se fekudtetek, hogy nulla ora 9 kor mar be volt linkelve az uj cikk. :))  Amugy ezekrol csak az ott lévők tudják a teljes igazságot, és igy nehéz/könnyű véleményt formálni.

  Nekem nehéz ügy nagyon. Szabályozni kellene, mint a könnyűdrog fogyasztást is!

 • 2007.10.28 08:36:02Fornit

  Kedves Guruljka!

  Baj, ha még az elején vagyok?

  Tényleg senki nem győz megsenkit?! Van ilyen. Ez a hely itt egyébként is a vélemnynyilvánítás helye.A saját véleményeddel te is agitálsz, kedveském?!... cöcöcö

  Ha nekem szólt, akkor olvastam az otthonszülésről, tisztában vagyok vele, hoy egy baromtól nem szar az egész szakma, kórházi tapasztalatim szülés terén még nincsenek, (hú, gond lesz ez is :) ), és van ám elkézelése az embernek olyan helyzetekről, amiben még nem volt, vagy nem is lesz része. Szerintem.

  Mindenki nem szerethet mindenkit. Asszem ez alap. Ugyanígy az, ha nem képes az ember elfogadni, és megemészteni, ha másnak más a véleménye.

  Szerinted? :(

  Én kiszálltam, látom Fornit még az elején van a témának, úgyhogy lehet előről kezdeni. Senki nem győz meg senkit.

  Szerintem egy baromtól még nem rossz az egész és igenis az egész szakma felelős az ilyen esetekért, mert elnézik évek óta.

  Végre lépnek. Rég meg kellett volna tenni.

  Aki meg egy sort sem olvasott az otthonszülésről, az ne ítélkezzen pusztán a kórházzal kapcsolatos pozitív előítéletei alapján.

  Aki meg a szabályozást tiltásra szeretné alakítani, ne hivatkozzon a magzati életekre, mert ez az eredmény: halott baba, haldokló baba és mama...

  Ja és nem célszerű magunkból kiindulni, hogy ilyen helyzetben mit csinálnánk, ha mi eleve nem szülnénk otthon.

 • 2007.10.28 10:39:40Nilüfer

  jajjajj

  .Megint ugyanott tartunk..minden eset egyedi.Ezekből a hírekből megint nem lehet megtudni, mi történt valójában. És nem kéne megint azzal jönni, hogy a kórházakban mi történik, amiről nem tudunk. Semmi köze ahhoz, ami most történt.Erről tudunk, ezt kell most majd kivizsgálni, és a felelősöket megfeleleően megbüntetni.de ha emögött is Geréb áll, én megvizsgáltatnám, és nem a lábát....

 • 2007.10.28 11:45:14tyúkanyó

  Személy szerint én akkor sem szülnék otthon, ha fizetnének érte. De biztosítani kellene a törvényi, és az anyagi hátteret egy olyan születésház, szülőotthon létrehozásához, ahol azok az anyák, akik ezt szeretnék választani, otthoni körülmények között szülhetnének, biztonságosan. Bár ennyi erővel a kórházakban is biztosíthanák a nyugodt, otthonihoz hasonló körülményeket. Csak ugye erre esély a nullával egyenlő.

 • 2007.10.28 14:01:44ready_real

  ". És nem kéne megint azzal jönni, hogy a kórházakban mi történik, amiről nem tudunk"

  De kell pontosan azzal is jönni. Mert rengeteg ilyen dolog van. Az orvosok nem istenek, és rengetegszer hibáznak. Mégis hány esetben hallassz arról, hogy végül a "sértettek" kapnak legalább valamiféle erkölcsi, vagy anyagi kártérítést? Én nem sokról.

  Emlékszel arra a kisfiura aki a rutin mandulamutet utan meghalt? A korhaz meg most sem akarja elismerni, hogy hibázott.

  Szóval nagyon is kell ezekről beszélni, amikor arról írnak, hogy bezzeg kórházban nem lett volna semmi gond. Én azt mondom nem tudni, hogy ott lett volna e gond, de akár az sem kizárt.

 • 2007.10.28 14:02:31Guruljka

  Fornit félre értettél. A legkevésbé sem baj, hogy az elején vagy. Mivel az elején vagy azt se tudom, mit tudzs a témáról. Egyébként alapvetően hasznosnak tartom a vitát és tök jó ha mindenki olvasgat és elmélyed a dolgokban. Mindössze azt jeleztem, hogy Te most szálltál be egy olyan HSZ-szel amilyenhez hasonló már volt vagy 20 az elmúlt napokban és hónapban és ilyenkor szokott előről kezdődni ez a "vita". Valamint azt jeleztem nem én leszek aki veled vitázik, mert baromira unom és értelmetlennek tartom, mert a többség csak a magáét hajtogatja és nem vitázik. A vita ugyanis nem ez. Itt szinte alig mérlegeli valaki mit mond a másik fél csak hajtogatja a magáét. Te is végigjárhatod itt az utadat, átvitatkozhatod magadat, csak nem velem. Egészségedre, nem kell rám ezért megsértődni, bár szabad.

  Egyébként, ha olvastál volna tudnád, hogy én pl. ebben a postban végig egész pontosan arra utaltam, hogy semmit nem tudunk erről a konkrét esetről, de már ítélkezünk, gyűlölködünk, fikázunk, nem emberezünk és társai. Ez szerintem gáz. Ha elolvastad volna a HSZ-eimet tudnád, hogy én NEM SZÜLNÉK OTTHON és nem AGGITÁLOK, csak képes vagyok megérteni azokat a nőket akik így döntenek. Plusz konkrétan egészen felháborítónak tartom, ha valaki le meri írni, hogy az otthon szülő nők felelőtlenek és csak magukkal törődnek, meg a kényelmükkel, anélkül, hogy bármit tudna a VALÓS kockázatokról, a VALÓS adatokról és mondjuk a WHO VALÓS állásfoglalásásról.

  De mit ád az ég mi derült ki ma reggelre? Szokásos média kamu az egész...

  Pontosan erről beszélek én. Mindenki előítéletes. És a nagyon-nagyon nagy többség nem is képes a saját előítéletén átlépni, mert nem akar. Viszont ékesszólóan hangoztatja, hogy a másik fél elvakult Geréb Ági vagy éppen kórház fan.

  Másban a szálkát, magában a gerendát.

  De arra még senki nem adot választ, hogy ha valaki nem úgy akar szülni, mint ő az mi a szarért fáj neki???????????

  Ha most valaki ideírja, hogy mert a gyerekről is szó van agyvérzést kapok! Mert nem igaz, hogy nem látszik már tisztán, hogy pontosan egy szigorú szabályozás lehetne az egyedüli megoldás erre az egészre. Addig vannak plusz veszélyben a gyerekek és az anyák, amíg nem szűrik ki azokat kik alkalmasak. Mindaddig, míg ez az egész ellenőrizetlenül zajlik elképzelhető, hogy vanak nők akik nem kapják meg a megfelelő tájékoztatást. De ez nem jelenti azt, hogy az otthonszülés egy rossz dolog, csak azt, hogy nem való mindenkinek!!

  De ahogy én nem akarom megmondani se a szomszédomnak se senkinek, hogy hogyan öltözzön, hogyan nevelje a gyerkét és hogyan látogassa az anyyját, abba sem kívánok belepofázni hogy hogyan szül! MAGÁNÜGY. A közügy része annyi, hogy jogszerűen teszi-e vagy sem. Ha jogotsért miért teszi?

  Ha ezért én egy szemét vagyok mert ezt így látom, mások szemében, azzal nem tudok mit kezdeni. Akkor az vagyok.

 • 2007.10.28 14:17:50huhhh

  Szokásos médiakamu az egész? Én még ott tartok, hogy 1) hallotunk két egymásnak teljesen ellentmondó verziót arról, hogy ki volt ott és ki nem volt ott; 2) azt biztosan tudjuk, hogy mi nem voltunk ott, ezért aztán nem is tudjuk megmondani, ki mond igazat és ki nem (mert ugye mindkét verzió egyszerre nem lehet igaz).

 • 2007.10.28 14:18:55huhhh

  Bocs, természetesen ...hallottunk...

  Még csak annyit, hogy az egyszeri lány, aki hozott is meg nem is, ment is és nem is, csak a mesében van.

 • 2007.10.28 14:37:41Nilüfer

  uGuruljka, ne kapjál már agyvérzést, puruttya betegség az...

  Pedig éppen azért vált ki a dolog akkora indulatokat , mert a gyerekről van szó:)És annyiban mégsem magánügy a dolog, hogy bizony rendbe kéne tenni ezt jogilag, és mindenféleképpen.

  Ready: nem azt mondtam , hogy a kórház hibáit ne tertsuk hibának, épp ellenkezőleg!! Azt írtam, ne hunyjunk szemet az otthon történtek felett azért, mert ilyenek a kórházban is történnek!! BÁRHOL történnek, ki kell vizsgálni, és aki rászolgált, azt meg kell büntetni.Egyébként hivatalból tudok kártérítési esetekről orvosi műhiba perek kapcsán.Több van, mint bárki gondolja. Sőt, azt is tudom, hogy nagyon sok esetben nem is ju t el a bíróságig a dolog, mert a kórház fizet mint a katonatiszt...mielőtt jönnek a kövek: fizessen is, ha hibázott!

 • 2007.10.28 14:38:58huhhh

  Guruljka, pont most olvastam egy hozzászólásodat egy másik poszthoz, amiben a kettős mércét kifogásoltad. Még a fentiekhez kapcsolódva csak egy kérdésem lenne: ha hallasz két egymásnak homlokegyenest ellentmondó beszámolót, és ebből rögtöm azt szúröd le, hogy médiakamu az egész (a mentősök nyilván vakok és rosszindulatúak, mert még azt is letagadták, hogy találkoztak a bábával, apuka és anyuka pedig biztosan igazat mond), az hányas mérce?

  Én nem tudom, ki mond igazat és ki nem (mert nem voltam ott), ezért nem is foglalnék ilyen gyorsan állást abban, hogy valóban otthagyták-e a vérző nőt vagy médiakamu az egész.

 • 2007.10.28 16:27:55Guruljka

  huhhh, miért szerinted mi ez?

  Nekem az a médiakamu amikor a nézettség, olvasotság, látogatotság kedfvéért jól feltúrbóznak egy hírecskét, hogy tematizálják vele a médiát. Mindig működik.  Jelen esettben bevisznek a mentők egy nőt a kórházba, ott ellátják és jól van. Ebből és az eset körülményeiből csinál egy hírt a TV2, biztos ők kapták meg a drótot. Jó téma, ezért mindenki elkezd vele foglalkozni csinálnak itt is jó pár cikket, minden hírügynökség és csatorna foglalkozik vele.

  Mert ez a nő éppen akkor otthonszült, amikor ezen nyírják egymást a nők a babás fórumokon. Ez most aktuális téma.

  Az MTI megírja ám az összes halálos közúti balesetet is mégsem kötnek itt ki vagy a híradóban! Csak akkor ha valamiért szaftosabb az ügy. De akkor feltúrbózva.

  Én még mindig nem tudom mennyire volt veszélyben a nő, de mivel az MTI-nek nyilatkoztak a bábák is www.mti.hu/cikk/236038/ azt már lehet tudni, hogy voltak és ott is voltak.

  Ergo a többi: cirkusz a népnek.

  Dolgoztam a médiában. Van egy rakás újságíró ismerősöm sőt barátom. MTI-s is, TV2-ős is. Nem hiszem vagy csak gondolom, hogy így működik, hanem pontosan tudom.

  Mondhatnám, hogy ez a dolguk, de baromira bosszant, hogy nem alaposak és sokszor bizony félreérthetően vagy rosszul informálnak csak az számít ki a gyorsabb. Így válik egy csomó minden médiakamuvá, mert immáron nem a tájékoztatás a cél, hanem akedélyborzolás. Egyébként 20-szor jobban hiszek az MTI-nek mint a Független Hírügynökségnek, de ez a privát véleményem.

 • 2007.10.28 17:56:42Guruljka

  Egyébként az egészben az a legironikusabb, hogy ez az eset a végkimenetelével azt bizonyítja, hogy az otthonszülésekkor keletkezett komplikációt az ott lévő bábák időben észleleték és kórházba küldték a szülő nőt.

  1.) Szóval a bábák tán nem felkészületlen hozzánemértők akik nem veszik észre IDŐben, hogy baj van

  2.)nem elvakultak, akik füstölőt gyújtva mantrázva várják a probléma megoldódásást a gyertyafénynél

  3.)az otthonszülő nő nem elvakult, hiszen amikor úgy ítélte meg, hogy szükséges kórházba ment  HA mindenki jól van, akkor mi is itt a tragédia, botrány?  Az hogy lepénnyel kapcsolatos komplikáció alakult ki egy szülésénél, valószínűleg nem attól függött, hogy otthon vagy kórházban történt a dolog. Bár biztos, hogy ezt is vitatni fogják...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta