SZÜLŐSÉG

Geréb Ágnest elítélték

2007. október 26., péntek 13:18

Geréb Ágnest, az otthon szülést pártoló orvost a szülész-nőgyógyász foglalkozástól a foglalkozási szabályok megsértése miatt jogerősen három évre eltiltotta a Fővárosi Ítélőtábla pénteken hozott határozatában, írja az MTI. 

Geréb Ágnes ellen az volt a vád, hogy megsértette a foglalkozási szabályokat egy 2000 márciusában lezajlott otthon szülésnél, ahol szakorvosi segítséget nyújtott. A vád alól az első fokon eljáró bíróság felmentette, a másodfokon eljáró viszont bűnösnek mondta ki. A jog szerint ha a két bíróság ellentétes ítéletet hoz, lehetőség van a harmadfokú tárgyalásra, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla folytatott le pénteken.

A bíróság jogerős végzésében helybenhagyta a másodfokon született ítéletet, amelyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a vádlottat.

Az ügyről itt és itt olvashattatok a Porontyon. Információk és cikkek Geréb Ágnesről a Velveten itt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.27 14:49:32huhhh

  Anura, nincs közöttünk vita, sem abban, hogy az egészségügyi törvény valóban nem teszi lehetővé az intézeti szülés helyett az otthonszülés választását (ahogyan idézted is), sem pedig abban, hogy merev tiltás helyett átlátható, jól átgondolt szabályozásra lenne szükség, hogy otthonszülés "kísérése" ürügyén ne tehessen bárki azt, amit akar, és ha mulasztott, akkor felelősségre legyen vonható :))

 • 2007.10.27 14:59:23DrSzöszi

  Marcangolo,  nem az ellen keltem ki, hogy más dönthet-e másként mint én, érezhet-e másként, mint én. Természetesen érezhet.  Azon akadtam ki a végtelenségig, hogy valaki - aki azóta egyébként többször közölte glad-el, hogy nem hiszi el, hogy a mások gyerekének életéért aggódik - közölte, hogy az ellenzők álláspontja irigységből ered.  ???  Erre mondtam, hogy jéééézusom.  Anura,  leírtam, hogy elhiszem, hogy lehet gyönyörűséges élmény. És az is természetes, hogy mindenki, aki épp tervezi a szülését, ilyen gyönyörűségesre vágyik. Én is ilyenre vágytam/vágyom, persze.  Csak annyit mondtam, hogy nem hiszem el, hogy ez az élmény akárcsak összevethető lenne azzal az élménnyel hogy VAN egy gyereked - szülessen az bárhogy.  Megmondom őszintén, a szülésélménnyel kapcsolatos pszichológiai dolgokról nincs konkrét tudásom, csak az az igazság, hogy úgy érzem, a mai világban kissé túl vannak dimenzionálva a dolgok.  Speciel valóban nem volt egy násztánc a szülésem, de mire egy óra múlva először megérkezett hozzám a kisasszony, már csak rá tudtam figyelni, csak neki örültem.  Szerintem ha nincsenek éppen gyakorlatilag ellehetetlenítő körülmények, egy anya a szülés körüli fájdalmat, rosszérzést stb-t kb 5 perc alatt felejti el. Vagyis nem hiszem, hogy ez kihat a gyerekre valósan.  A szülés utáni depresszió ugyan létezik, de gyakorlatilag aközt és a szülés módja közt nincs kimutatható összefüggés.  Nem azt mondom, hogy nem kell megpróbálni a szülési körülményeket a lehető legjobbá tenni. Nem azt mondom, hogy nem kell törekedni arra, hogy minden minél szebb és természetesebb legyen. Mert biztos, hogy ennek pozitív hatásai lehetnek csak. Csak azt mondom, hogy mindennek másodlagos a jelentősége a gyerek egészségéhez képest.

 • 2007.10.27 15:01:24DrSzöszi

  Amit fenti írtam, természetesen nem úgy kell értelmezni, hogy nekem tök mindegy volt/van/lesz az, hogy milyen volt a gyerekem születése/én szülésem.  Hanem hogy így visszagondolva viszont lesz@rom, és nevetségesnek találom, hogy valaki azt hiszi, az formálja a véleményem, hogy emiatt irigy lennék másokra.

 • 2007.10.27 15:06:41DrSzöszi

  Cozumel,

  "TELJESEN TUDOMANYOS ALAPJA VAN"  :)))

  Azért arra vetnék egy pillantást, hogy mi a teljesen tudományos alapja annak, hogy a császárral született emberek másként kezelik a problémáikat, mint mások...  Végigkövették az életüket, azt valahányszor jött a problemma, megkérdezték tőlük, hogy naaaa, most hogy döntesz?  Tudod, a pszichológia nem épp a legekzaktabb tudomány. (Mielőtt jönne a felháborodás: ettől még van értelme, sőt, szükséges dolog, de mondjuk tudományos szinten kétségtelenül a legkevésbé egzakt.)  De ha mutizol király tanulmányt erről számokkal, hát megnézem.

 • 2007.10.27 15:08:24DrSzöszi

  Azért azt minimum lássuk már be, hogy mondjuk a dohányzás-rák dolog kicsit kutathatóbb, mint a császár-"más problémakezelés" vonulat... • 2007.10.27 15:10:21cozumel

  Akkor nezzuk mar meg, hogy mirol van szo, mer Dr. Szoszi meg mindig nem tudja, de imad ra hivatkozni:-)  A szulocsatornan athalado gyermek szervezeteben olyan koncentratumban fordul elo az ADRENALIN, mint kesobb soha az eletunkben.

  Mint tudjuk (?), az ADRENALIN NEVU HORMON felelos azert, hogy stresszhelyzetekre felhivja a figyelmunk. Ezen hormon hianyaban bizonyos valos veszelyek kockazatat nem tudnank felmerni, a szervezetunket semmi nem vedene es keptelenek lennenk vesz-es konfliktus helyzetek elemzesere, megoldasara.

  A szuleskor kapott "adrenalin sokk" inditja be ezt a folyamatot, ha ugy tetszik, mint amikor a kulcsot elforditod a kocsiban, beindul a motor es utana mar fut az auto.  A csaszaros babaknal ez a "kulcselforditas" nem tortenik meg, de mint ahogy a kocsit is el lehet inditani kulcs nelkul, a konfliktuskezeles megtanulasara is van lehetoseg. Csak mindketto egy kicsit bonyolultabb, hosszasabb, tobb turelmet igenylo folyamat. Mert a kocsit ugy terveztek, hogy kulccsal induljon, (es ne az elektromos vezetekek baszirgalasaval) az embert meg ugy, hogy a szulocsatornan athaladva szulessen.

 • 2007.10.27 15:12:16cozumel

  Dr Szoszi.  valasz kozben ment, remelem a biologia eleg egzakt tudomany szamodra:-)))

 • 2007.10.27 15:15:32DrSzöszi

  A WHO tanulmányra pedig azért nem válaszolok, mert nem láttam, az itt írok posztjaiból pedig kb annyi sem derült ki, hogy valójában akkor most milyen adatokat vetettek össze milyen adatokkal.  Azért annyit megjegyeznék ismét: ha semmivel sem veszélyesebb otthon szülni, akkor miért jutnak a problémás esetek mégis kórházba, illetve ha mégis odajutnak, akkor az nekik nem telik időbe?

  Namármost ha időbe telik akkor a plusz idő az plusz veszély kell hogy legyen.  Sima formállogika.  Ha a puszta statisztikai számok mást mondanak, az nem dönti meg a fenti logikát, ugyanis akkor feltehetően az van a háttérben, hogy az otthon szülő nők gondosabban választották meg a segítségüket, orvosukat, azok jobban odafigyeltek rájuk, bizalmasabb vola a kapcsolat.

  De ugyanezzel a segítséggel egy kórházban nyilván még biztonságosabb lett volna - tekintettel a fenti logikára.

 • 2007.10.27 15:22:18DrSzöszi

  "csaszaros babaknal ez a "kulcselforditas" nem tortenik meg, de mint ahogy a kocsit is el lehet inditani kulcs nelkul, a konfliktuskezeles megtanulasara is van lehetoseg."  Bocs, de vagy illogikus, vagy a hasonlat nagyon rossz.  Tehát császáros babáknak SOHA nem lesz adrenalintermelésük???  Ugye azért nem erről van szó, igaz???  Vagyis lesz nekik, csak nem akkor indul be, amikor a többinél.  Tehát nem kell a "kocsit kulcs nélkül" beindítanunk, csak tovább kell keresnünk a kulcsot, igaz?  (Egyébként köszönöm, ez egy meglehetősen értelmes válasz arra, hogy mitől más a dolog.  Ugyanakkor lehetne egy kérdésem?  Nyilván láttál már sok gyereket, meg embert, bizonyára problémakezelés közben is.  Te észre szoktad venni, hogy jéééé, ez tuti császáros, olyan furán kezeli a problémát???  Szerintem nem.  Még soha, senkitől nem hallottam ilyen megjegyzést. Pszichológustól sem egyébként.  Akkor lehet, hogy mégis kicsit el van túlozva ez a kérdéskör?)

 • 2007.10.27 15:25:45DrSzöszi

  Na, azért csak nem hagy nyugodni a kisördög, cozumel.  OK, megvan, nem kapja meg az adrenalinsokkot. Tiszta.  De aztán csak leszen neki is adrenalinja. (Biztos vagyok benne, többször éreztem a saját adrenalinomat!!!:) Tiszta.  Akkor amikor legközelebb stresszhelyzetbe került, ottan áll mellette a kutatócsoport, és mérik az adrenalinszintjét, meg nézik, hogy másként viselkedik-e, mint a többi?  Szóval OK, ez az adrenalinsokk dolog ez tök tudományos, meg minden - de azt, hogy hogyan old meg problémás vagy stresszhelyzetet, azt hogyan mérik később?  Vagy azt csak úgy kitalálták előre az adrenalinsokk hiányából?

 • 2007.10.27 15:29:44DrSzöszi

  Na jó, átgondoltam, és minél többet tanakszom rajta, annál furább.  Akkor ezek szerint aki gyakran bungee-zik, az jobban old meg problémát?  És akkor nem kéne a császors babákat gyorsan bungee-ra vinni?  :)  Bocs, tudom, hülye cinikus pics@ vagyok. Bizti a császár.  (Tényleg elnézést cozumel, tök értelmes dolgot írtál meg minden, de ma ilyen kötözködő hülye hangulatban vagyok.)

 • 2007.10.27 15:34:12DrSzöszi

  Utsó kérdés:  először azt írod, az adrenalin abban segít, hogy FELISMERJÜK a stresszhelyzetet, veszélyt.  (Ez azt jelentené, hogy a császáros baba nehezebben/később tanulja meg felismerni a veszélyt)  Aztán azt írod, hogy a konfliktuskezelést is meg lehet tanulni, csak nekik nehezebb.  (Ez azt jelentené, hogy a felismert konfliktushelyzetben nehezebben tud adekvátan viselkedni.)  Akkor most melyik? Mert rohadtul nem ugyanaz.  Ha az első igaz, akkor a császáros gyerek könnyebben kerül veszélyhelyzetbe. Ha a második, akkor nehezebben kezeli azt. (Bár a veszély és a konfliktus sem azonos) Melyik?

 • 2007.10.27 15:34:38cozumel

  Nincs eltulozva a kerdeskor.

  EN meg egy pszichologusrol sem hallottam, hogy tablakkal az utcan felvonulva kampanyolt volna a termeszetes szules mellett:-)  Egyszeruen ez egy tudomanyos megfigyeles, 20-30-40 ev kutatasai eredmenyeit irja le, tobb tizezer csecsemot, szamos eletkorulmenyt, foldrajzi valtozot stb stb stb figyelembe veve.  Lehet, hogy jelentektelen aprosag.

  De par eve meg azt irta egy csomo szakirodalom, hogy nem baj az, ha a gyermek mozgasfejlodeseben kimarad egy szakasz, van ilyen, na bumm.  Ma mar tudjuk, hogy MINDEN szakasz letfontossagu, es nem is az a lenyeg, hogy mikor kovetkeznek be, hanem, hogy SORRENDBEN kovetkezzenek be. Ellenkezo esetben a gyerekbol kesobbiekben diszlexias, tanulasi zavaros kisiskolas valHAT (figyelem, felteteles mod!!!).  Gondolom, mikor eloszor rajottek arra, hogy a mozgasszervi fejlodes mennyi minden masra kihatassal van, az is jelentektelen tanulmanynak tunhetett...Bar ezek a kutatok altalaban tudjak, hogy apro pici felfedezesekbol lesznek a grandiozus kovetkeztetesek.  Amugy ez a konfliktuskezelesi problematika inkabb gyermekkorban eszlelheto, amit a jo szulo amugy is automatikusan probal korrigalni, csak az esetek tobbsegeben a csaszaros babaknal/gyerekeknel tobb turelem kell hozza. Felnottkorra nagy valoszinuseggel jelentektelenne valik a dolog, de azert nem mindegy ugye, mennyire konnyu/nehez egy gyermekkel az elso 5-6 evben?

 • 2007.10.27 15:40:01cozumel

  Na megint egyutt irtunk:-)))  Mint mondtam, leginkabb a csecsemo- es gyerekkorban merheto a dolog.

  Tehat a konfliktuskezelest ne ugy kepzeld el, hogyan reagalna egy csaszaros meg egy nem csaszaros, ha a sotet utcan elejuk ugorna valaki pisztollyal a kezeben:-) valsz. ugyanugy: osszeszarna magat mindketto...  A konfliktus itt egy altalanos szo, de mivel csecsemorol beszelunk, nyilvan szamara egeszen mas a szo jelentese.

  Ha nagyon leegyszerusitenem, akkor olyan pofon egyszeru dolgokra kell gondolni, mint hogy mennyire siros a baba, mennyire reagal rosszul hirtelen zajokra, mennyire gyorsan nyugszik meg ezutan az anyja hangjara/erintesere...

  Vagy mennyire jol/rosszul kezeli, ha 2 eves koraban elvesznek tole egy kislapatot a homokozoban...  Szoval a megfigyelesek ilyen konfliktusokra vonatkoznak.

 • 2007.10.27 15:40:01DrSzöszi

  Értem, és részben igazad van.  Mondjuk tudom, hogy egy példa nem példa, nem hat a tanulmány ellen, de ha valaki mutat az én gyerekemnél kevésbé problémásat, annak kezetcsókolok. ( 2 hetes kora óta este 9-től reggel 8-ig alszik, kb akkor sír, ha beteg, a bölcsibe fél nap alatt szokott be, akkor hazaküldtek engem, a gyerekekkel és az óvónénikkel is tök jóban van. --- BOCS, ez semmit nem jelent, de dicsekednem kellett:)))

 • 2007.10.27 15:43:47DrSzöszi

  Cozumel :)  És megint egyszerre írtunk. :)  És ugyanarra reagáltam. :)  Na, mindegy, szóval maradjunk annyiban, hogy a tanulmányt ugyan nem dönti meg a gyerekem, de akkor vagy kivétel erősíti a szabályt, vagy tudatomon kívül átjött a szülőcsatornán mégis.:)  (Tényleg nem dicsekszem tovább, de hálistennek pont amiket írsz (sírósság, elveszik a lapátom reakció stb.) pont annyira ellentétesen voltak nálunk...:)  (Egyébként mondjuk ő 17 órán át próbált azért megszületni, nem tudom, hogy ez hogy van, de lehet,. hogy az is hatott.:)

 • 2007.10.27 15:46:42cozumel

  Jo, de en meg erositem a statisztikat:-)  az en ikreim ugy 9 honaposak voltak, amikor egy utcai setanal mar nem kellett begorcsolnie a gyomromnak, ha meghallottam egy hangosabb jarmuvet kozeledi...akkor ok ugyanis iszonyu orditasba kezdtek, de ugy, mint aki rogton belefullad...  Csecsemokent nem nyugtatta meg oket a hangom, az illatom, csak a teljes testkontaktus (ertsd, allandoan cipeltem oket)  Ket es fel eves koruk elott nem aludtak at az ejszakat.  Meg soha nem probaltak mas gyerektol semmit visszavenni, amivel ok jatszottak, inkabb elturik, vagy max. nekem panaszkodnak.  Es meg sorolhatnam.  AMugy mar az is sokat jelent, ha a szules beindul magatol, mert a folyamat mar akkor elkezdodik. Ha vannak fajasok, van vajudas, de csaszar lesz a vege, annak nem olyan rossz a hatasa, mint a teljesen programozott csaszarnak, hiszen akkor a baba szervezeteben mar elkezdodnek dolgozni a hormonok.

  Nekem sajnos veszhelyzet csaszim volt toxemia miatt. • 2007.10.27 15:48:10marcangoló

  DrSzöszi, az ún. megküzdés az utóbbi időben lett kedvelt kutatási témája a pszichológiának, és ha rákeresel erre a szóra, akkor látod, hogy kiterjedt irodalma van már. Lehet, hogy periférikus dolognak tartod, de mivel az élet megoldandó helyzetek sokaságából áll, talán mégsem teljesen mellékes. Nagyszerű kérdőívek állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy kinek milyen megküzdési stratégiája van. Tudom, a kérdőíveken az ember azt ír, amit akar, de vannak statisztikai módszerek arra, hogy ezek kiszűrhetők legyenek.

  Maga a megküzdés nem egészen ugyanaz, mint amiről Cozumel írt, az adrenalinos vonulatról én nem sokat tudok. Az meg, hogy a pszichológia mennyire egzakt, vagy nem, én nem tudom eldönteni, bár elég sokat tanultam. Nekem vannak olyan dolgok benne, amik nagyon is annak tűnnek, mások meg kevésbé bizonyíthatóak.

 • 2007.10.27 15:52:53cantaloupe

  Dr Szoszi!  Hat igen, te is egy tipikus valaszt adtal, elnezest, ezt a prototipust nem irtam korul :)

  Tehat te vagy az, aki atelte a csodat es kozben ki tudta zarni a korulmenyeket, nem erdekelte, hogy otthon libben a fuggonye vagy a korhazi csempe veszi-e korul, hogy ki, hogy, mint utasit. O igy is tudott magara es a babara figyelni, orulni.  Annyit mondok erre, hogy remek.  De mas nem ilyen.  Igen, masnak eleve ugrasszeruen no a stresszfaktor, ha durvan vizsgaljak, szolnak hozza, ha kozlik vele hogy csaszar lesz-sok korhazi szules is van ilyen erzesekkel, hogy "elsirtam magam, mikor a doki hozzam szolt/kozolte, hogy csaszar lesz.." stb.  Itt nem a spiritualis szuleselmenyrol van szo.

  Hiba osszekotni Gereb Agit az otthonszules letjogosultsagaval.

  Hanem arrol, hogy mindenkinek mas kornyezet jelenti a biztonsagot. Ez nem zarja ki, hogy egy otthonszulo nehezen, nagy fajdalmakkal ad eletet, ugyanakkor valakinek konnyu, gyonyoru szulese lehet a korhazban.  Ez nem egy "verseny". Mindenkinek a sajat babaja a legfontosabb, nem az elmeny.  Olvastam egy ba'ba oneletrajzat, az o palyafutasa pl. azert ert veget, mert az egyik paciense otthon akart szulni MINDENARON, pedig a ba'ba lebeszelte rola, mivel veszelyeztetett volt a terhessege.

  De a no eldontotte, hogy o otthon szul, nem ment korhazba es akkor hivta a ba'ba't, mikor mar percek voltak hatra. Az meg nem hagyta cserben az asszonyt, mert feltette. Sajnos, nehez szules volt, a mentok sem ertek ki idoben, a korhazban gyorsan csaszaroztak de a baba serult lett.

  A szulok pereltek (USA), es mivel a kisgyerek eletben maradt, jo sok koltseg merult fel a specialis gondozasra.

  Ezert rugtak ki a ba'ba't. Aki orvos elott kijelentette, hogy ez a no NEM hozza tartozik, NEM vallalja.

  Szoval EBBEN az esetben tenyleg a kismama felelotlensege okozta a bajt.

  De azert ne tegyunk mar ugy, mintha a korhazban mindenki CSAK a babara figyelne. Kinek a babaja kert EDA-t, beontest, oxytocint, cukrosvizet, melyik csecsemo tudja eldonteni, hogy anyukaja mellett alszik-e vegig...es meg szamtalan dolog van a korhazban, amit a kismama es a protokoll dont el, a kisbaba megkerdezese nelkul.  Es nem: tovabbra sem hiszem el, hogy itt mindenki elsirja magat es napokig aggodik hiradoban mutatott gyerekekert, ismeretlen csecsemokert. Akit ez napi szinten megerint, es nemcsak ketszer egy evben, amikor a tragedia apropojan teleirhat egy forumot, es vallon veregetheti magat, hogy o mennyivel tudatosabb, felelossegteljesebb hogy korhazban szult,az TESZ is valamit.  Es ime, a WHO link:  From a World Health Organization (WHO) report - subsection on Place of Birth:

  It has never been scientifically proven that the hospital is a safer place than home for a woman who has had an uncomplicated pregnancy to have her baby. Studies of planned home births in developed countries with women who have had uncomplicated pregnancies have shown sickness and death rates for mother and baby equal to or better than hospital birth statistics for women with uncomplicated pregnancies.  ---

  Tomoritve annyi, hogy egyetlen tudomanyos bizonyitek sincs arra, hogy a korhaz biztonsagosabb. A TERVEZETT otthonszulesek ugyanolyan, vagy jobb (!) mutatokkal birnak a komplikaciomentes szulesek kozben fellepo betegseg vagy halal tekinteteben.  ---  Es meg rengeteg orvosok, szuleszek, kutatok altal alatamasztott forras talalhato a gentlebirth.org-on, akit reszletek erdekelnek klikkeljen, mert annyi hely itt nincs. :)

 • 2007.10.27 15:54:37cantaloupe

  Kozben cozumel szepen leirta, ami belolem "kimaradt". :)  Nagyon egyetertek veled!

 • 2007.10.27 15:55:19marcangoló

  Ja, nagyon sok értékelhető találatot ad a gúgli, ha a "megküzdés császármetszés" szavakat beírja az ember. Nem volt türelmem mindet végigolvasni, mert mennem kell boltba, és ahhoz az összes gyereket fel kell öltöztetnem. Most.

 • 2007.10.27 16:02:51DrSzöszi

  Cozumel,  a lányom ugyan nem, de én magam is erősítem a statisztikát, saját személyemben, különösen ha hozzávesszük, amit Marcangoló ír a küzdésről...  Én nem voltam jó kisbaba (keveset aludtam, gyakran sírtam), és az oviban pedig nem tudtam érdekérvényesíteni. Ez (mindkettő) akkor változott meg, amikor 6 évesen megszületett a hugom.  A suliban már minden OK volt, megküzdöttem magamért, és amíg az oviban mindig kívülálló voltam, a suliban amolyan vezéregyéniség lettem.  Ez erősíti marcangoló küzdéselméletét (hugi része).  És az is lehet, hogy a lányom azért "statisztikai hiba":) etekintetben, mert valóban ő megküzdött már akkor, csak a vége nem úgy lett. (Akármit csináltak, nem tágultam rendesen. 17 óra után, 5 órával a burokrepesztés után voltam 2 ujjnyi...)  Visszatérve a kiindulópontra, nem mondom, hogy ezek butaságok, és semmi értelmük.  Csak attól tartok, hogy ha nagyon túldimenzionáljuk ezeket a dolgokat, akkor fölös aggodalmakat okozunk, amik azért nem érnek annyit.  Sajnos sok barátnőm van, akik pl császár után sokszor "szenvedtek" azon, hogy ők nem szültek rendesen, akkor ők nem is igazi anyák, meg a gyerekkel probléma lesz.  Ezzel az a bajom tudjátok, hogy szerintem az ilyen gondolatok több kárt okozhatnak (anya önbecsülési problémái, túlzott aggódás a baba miatt stb), mint amennyit okoz önmagában a "nem normális" szülés ténye.  Egyébként általában is ez a bajom a túlpszichologizálással. Hogy szerintem sok emberen nem segít, hanem rátesz a valóban meglévő problémára, probléma, neadjisten kifejezetten betegségtudata lesz, és ez baj.  Úgyhogy óvatosan kell bánni az ilyesmivel.  (Kicsit olyan dolog, mint hogy aki túlságosan aggódik, hogy nem lesz teje, és ez gáz lesz a babának, annak a végén a stressztől nem lesz.) • 2007.10.27 16:11:53DrSzöszi

  Cantaloupe,  köszi az idézetet. Mindazonáltal etekintetben fenntartom a fentieket statisztikaügyben. Mármint logikaügyben, hogy az otthoni statisztikák azért lehetnek jobbak, mert az otthonszülésben résztvevők gondosabbak voltak, mint a kórházi személyzet.

  Vagyis azt hiszem, hogy a gondos részvétel és a kórház a legnagyobb biztonság.  Pszichológiai szempontból értem, amit mondasz, csak megjegyezném, hogy előre senki nem tudhatja, hogy egy olyan kiváltságos és kényes helyzetben, mint a szülés mi fogja stresszelni és mi nem.  Ezt tudhatja valaki, aki már szült. Aki még nem, az meg nem.  Olyan, mint a háború. Amíg nem lőttek még rád, addig nem tudod, te valójában egy háborús hős vagy, aki elsőként tüzelne vissza, gy mártír, aki mások életét mentené, vagy a ggyáva alak, aki elfutna.  Volt ismerősöm, aki az elsőt otthon szülte. Az lett a vége, hogy üvöltözött a teljes környezetével, rettenetes dolgokat... (neki ez ennyire volt végül "hangulatos") Pedig semmi baja nem volt, a babának sem lett. A másodikat már kórházban szülte.  Ezért mondom, ez olyan döntés, aminél előre nem tudjuk, hogy nekünk mi fog számítani.  Én ezért támogatom azt, hogy a biztonságra figyeljünk elsősorban.

 • 2007.10.27 16:30:50cantaloupe

  Dr. Szoszi: szuper, hogy veled indulatok nelkul lehet beszelgetni! :)  Igen, abban igazat adok, hogy a puding probaja az eves, a szules kozben derul ki igazan, ki mire vagyik.

  De szerintem az altalad felhozott pelda megint kicsit csusztat. Miert, korhazban szulo no nem orditozik, ha a hormonjai ugy kivanjak? ;) Inkabb o uvoltson, mint az orvosa.  A biztonsagot meg mar kitargyaltuk: amig nincsen arrol statisztika, hogy a korhaz biztonsagosabb, addig ezt nem lehet tenykent kozolni.  Azt viszont keszsegesen elhiszem es nem is akarom tamadni, hogy aki korhazba megy, az ugy gondolja, hogy neki es a babajanak ott lesz a legjobb.  De ismetlem, CSAK a helyszin nem tesz senkit sem felelosebb anyava.

  Van rokon csajszi, aki otthon szult, diplomas, szereto anyuka, szep lakasban elnek Pesten, imadja a kisfiat.

  Meg van ismerosom, aki ugyan korhazban szult 4 gyereket, az elsot 17 evesen, a negyediket 23 evesen. Az egesz familia, nagyszulokkel egyutt egy 2 szobas panelben lakik, a csajnak meg kozepiskolaja sincs...a gyerekei este 11-ig lent orditoznak...szoval tipikus "aszocialis" csalad.  Ebbol is latszik, hogy az a teny, hogy valaki korhazban szul, nem biztos, hogy tudatos, felelos egyent takar. Ha most megkerdeznel egy korhazban szult, otthonszulest elitelo atlag kismamat, nem biztos, hogy tudja, kapott-e oxytocint, milyen kockazatai vannak az EDA-nak stb.  Szerintem mindket taborban vannak felelos, intelligens es buta anyukak is.

 • 2007.10.27 16:59:06DrSzöszi

  Cantaloupe,  azért fel tudom ám kapni a vizet.:))) De igyekszem nem tenni, ha lehet értelmesen is beszélni.:)  Persze, a kórházban ugyanúgy üvöltözik az ember, ha az jön rá.:) Csak ez otthonszülésnél azért viccesebb, merthogy az otthonszülésben hívők nagy része a "hangulatra" hivatkozik, hogy meghittebb, meg ilyenek. Erre mondtam, hogy vicces meghitt hangulat amikor (ez egy másik ismerős egyébként, nem a fenti csajszi) valaki azt üvölti a férjének, hogy "Ha még egyszer közeljössz hozzám a f@rkaddal, megöllek!":)))  Persze, hogy nem jelenti azt, hogy felelősségteljes anya/ember vagy, ha kórházba mész szülni.  Ugyanúgy, ahogy nem vagy automatikusan felelőtlen és nemtörődöm, ha nem kórházban szülsz.  Én csak azt gondolom, hogy sok embernek a tudati szintje, érzelmi önismerete és tényismerete eleve nincs azon a szinten, hogy ilyen döntéseket meg tudjon hozni.  Igaz, demokráciában élünk - és a demokráciában mindenkinek tág a döntési joga, a hülyéknek is (nem az otthonszülőket hülyézem le, ez egy általános megállapítás volt csupán!).  De a döntési jogod nem terjedhet ki mások veszélyeztetésére, ha nem muszáj. Igazatok van abban, hogy az anya később is dönt, és veszélyezteti a gyerekét adott esetben.  De az szükségszerű sajnos. Itt viszont le lehetne szabályozni.  Tehát szerintem az, hogy az anyának döntési joga van, egyszerűen nem érv.  Érv az, ha tényleg ugyanolyan biztosnágos a dolog - akkor joga van mindenkinek kényelmi szempontjai szerint szülni.  Ha meg nem ugyanolyan biztonságos, akkor ne legyen erre joga.  Szerintem ennyi.  Tehát a kérdés szerintem csak arról szól, hogy kinek van igaza: az orvosi kamarának (szerintük veszélyesebb) vagy az otthonszülés híveinek és a WHOnak (szerintük nem).  Ezt kell eldönteni. Én ebben a pillanatban a kamara álláspontjának hiszek, de lehet, hogy nincs igazam.

 • 2007.10.27 17:19:39cozumel

  "tehát szerintem az, hogy az anyának döntési joga van, egyszerűen nem érv"  Vigyazz, itt igen ingovanyos talajra lepsz. Bizony, amit a torveny nem tilt, arra az embernek joga van.

  Meg akkor is, ha a nagytobbseg legszivesebben elvenne toluk ezt a jogot.  Biztonsag?

  Mar leragott csont...van, akinek az eszkoz es a muszer jelenti a biztonsagot, van, akinek az a tudat, hogy nem avatkoznak bele a szules termeszetes menetebe. Persze, a ketto egyutt kombinalva, az lenne a tuti:-))

  De amig ez nem igy van, had dontse el mindenki maga, hogy melyik biztonsagi szempont kap nala prioritast. • 2007.10.27 17:29:32DrSzöszi

  Igen, amit a törvény nem til, ahhoz joga van mindenkinek. Ezért arról beszélgetünk, mit kellene tiltania, és mit nem.:)  Ne keverd a biztonságot, és a biztonságtudatot. A biztonságot az jelenti, amire a legtöbb KOMPETENS személy azt mondja, hogy biztonságos. A biztonságérzet meg egy egész más kategória.

  (Nekem pl nagyobb biztonságérzetem van 200 KM/H sebesség mellett egy motoron ülve, mint 30 km/h-val haladva egy úton lefelé biciklivel. Hülyeség? Az. De nekem ez a biztonságérzetem.:)  Ettől még nincs igazolva, hogy valóban biztonságosabb a kórház, mert a kompetensnek tekintett személyek (orvosok) lehetnek a kérdésben elfogultak.  De az biztos, hogy valahol van egy objektív igazság, hogy melyik a biztonságosabb általában.  És ha ez az objektív igazság nagy különbséget mutat, akkor bizony a másik verziót tiltani kell.  Erre mondam, hogy én etekintetben még akkor is az orvosoknak hiszek, ha tudom, hogy elfogultak bizonyos értelemben. • 2007.10.27 17:31:28DrSzöszi

  És mivel nem látok esélyt arra, hogy itt és most, mi találjuk meg az objektív igazságot :))),

  ezért most inkább megnézem, mit csinál a kis császáros, és elrángatom nagymamitól.  :)

 • 2007.10.27 17:47:55cozumel

  "Ne keverd a biztonságot, és a biztonságtudatot. "  Nem keverem.

  Akkor tennem, ha a korhazi szulesnek nem lennenek kockazati tenyezoi.

  De vannak. A mindenfele felesleges beavatkozas, az idegen bakteriumok (amiknel a sajat otthonodban levok sokkal jobbak) stb, mar ezen is atfutottunk parezerszer:-)  Elmeletileg van igazad, a korhaz KELLENE, hogy a nagyobb biztonsagot jelentse, de jelenleg ez nem igy van.

 • 2007.10.27 18:18:14Nilüfer

  Na, mindig oda lyukadunk ki:))))mármint összecsapnak az otthonszőlő pés kórházban szülő fun-ok:) és a császárosok, a nem császárosokkal:) ugyan már..itt most arról van szó, hogy Geréb mit kapott:) Ja, és bbence, én az indexen olvastam Gerébet..cinikus, ja bocs, igaz, hogy hét éve együtt siratja a kisbabát, aki miatta halt meg.Ez tényleg nagyon emberi.

 • 2007.10.27 18:53:43cozumel

  Nilufer  Igen, errol kellene szolnia a kommenteknek, de ha a megnyilvanulasok tobbsege kimerul abban, hogy az otthoszulest en bloc elitelik, akkor az ember ugye erre reagal.  Es ha valaki felhozza a csaszart peldakent, parhuzamkent, akkor meg arra szuletnek reakciok.  Ez a kommentezos biznyic mar csak ilyen:-)

 • 2007.10.27 19:03:42Nilüfer

  persze:)) ettől olyan izgalmas:))))

 • 2007.10.27 19:20:51Guruljka

  Asszem már említettem, hogy ez kb. a hidegháborús kommunikációra emlékeztet...

 • 2007.10.27 19:37:14manci

  MTI hír: "Életveszélyes állapotban vittek kórházba egy otthon szülő anyát és csecsemőjét péntekről szombatra virradó éjszaka Budapesten - hangzott el a TV2 hírműsorában. Az anya az orvosoknak azt mondta, hogy tervezett otthon szülés volt. Orvost vagy bábát nem találtak a lakásban a helyszínre érkező mentősök.

  ....

  Mivel az orvos vagy bába, aki a szülést vezette, nem várta meg a mentőket a vérző nő mellett, a kórház hivatalból feljelentést tesz segítségnyújtás elmulasztása miatt - hangzott el a híradóban."  Bővebben az mti.hu-n.  Hogy a szülést levezető akárki nem várta meg a mentőst, na az igazán gáz! • 2007.10.27 19:39:06manci

  Most látom, hogy már a porontyon is fent van! gyorsak voltatok! :)

 • 2007.10.27 19:54:40huhhh

  Én is éppen ezzel kapcsolatban készültem írni, csak két kérdésem lenne csak úgy általánosságban:

  1) A mai esetnél ki és milyen szakmai elvek alapján mondta ki, hogy a szülés szövődménymentesnek ígérkezik, tehát nincs akadálya az otthonszülésnek? (Különös tekintettel arra, hogy a hír szerint az anya előző terhessége is kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint végződött otthonszüléssel.)

  2) Ha már bekövetkezett a baj, milyen indokkal volt képes az otthonszülésnél segítkező bába segítségnyújtás nélkül cserbenhagyni a szülő nőt, a jó sorsra és a mentők gyorsaságára bízva? Szerintem erre egyszerűen nincs mentség, nincs magyarázat.

  Tényleg nagyon kellene már megfelelő törvény otthonszülés ügyében, akkor talán - legális tevékenységként, szigorú szabályok szerint - mások is vállalkoznának otthonszülés vezetésére, e téren is kialakulna végre valamiféle versenyhelyzet, ahol esetleg kiderülne, hogy GÁ sem hibátlan és tévedhetetlen, és pillanatokon belül kirostálódna az otthon szülni akaró nők listájáról az a bába, orvos, aki a vérző nőt képes sorsára hagyni.

  Így meg marad a zavarosban halászás, a felelősség elől gyáván eliszkolás, az otthonszülést preferálók meg hitegethetik magukat és másokat, hogy GÁ minden tud és soha nem hibázik, mert hiszen otthonszülés=GÁ, szóval összehasonlítási alap sincs, hogy ezt tényleg így kell csinálni, vagy lehet máshogy (esetleg jobban) is. Pedig hát GÁ is emberből van...

 • 2007.10.27 19:55:53huhhh

  Bocsánat, elírtam: az 1) pont utolsó mondatának vége helyesen: ...végződött kórházi szüléssel. Bocs, de mélységesen fel vagyok háborodva.

 • 2007.10.27 20:30:08zolnaid

  huhhh, második kérdésedre: szülő nőt az hagy magára, pláne komplikációval, aki egy utolsó aljas szemét. (nem emebr, persze). Nem tudom elképzelni, hogy bármi egyéb magyarázat vagy indok erre létezik.

 • 2007.10.27 20:36:06Guruljka

  huhhh, az elejével teljesen egyetértek, de a végével nem. GÁ egyáltalán nem egyenlő az othonszüléssel, csak sokan és főleg az ellenzők tesznek közé egyenlőséget. Szét kéne már válogatni a dolgokat.

  Mondja meg nekem már valaki őszintén a nagy ellenzők közül, hogy ha valaki ellenzi ezt az otthonszülős dolgot akkor is miért képes ekkora elánnal ellene menni ennek e dolgnak. Tényleg a motiváció érdekel.

  Mert én ugyan nem szülnék otthon, de nem érzek vad idegenek iránt ilyen mély ellenszenvet, mert ők így akarnak szülni.

  Isten bíz tényleg nem értem. A GÁ ellenit még csak-csak, de ezt nem.

  Most tényleg nem kekeckedni akarok, hanem érdekel..

 • 2007.10.27 21:09:00cantaloupe

  Dr. Szoszi: ez a lenyeg!  Marmint osszevetni, informalodni, hogy melyik opcio hogyan zajlik, milyen kockazatai vannak, mennyire felel meg a te ertekrendednek. Te ugy erzed, hogy a szabalyozott korhazi szules keretein belul megtalaltad, ami neked optimalis, es igy a jo!  De hadd mondjam meg, nem ez az altalanos. Hanem az, hogy aki annyit tud az otthonszulesrol, hogy ezoterikus hibbantak sajat kenyelmi dontese, mert nekik a fustolo a fontosabb.  Ez pedig igazsagtalan.  Mint ahogy az is, ha valaki BARMELY oldalrol felsobbrenduseget sugall, miszerint "ahol EN szultem, az a tuti, te meg nem informalodtal, ezert felelotlenul dontottel..."  Szerintem senki nem erdemli ezt. Egyik oldalrol sem.  Maradjunk annyiban, hogy szerintem minden anya, aki atmegy a szulesen, egy hos. :)

 • 2007.10.27 21:26:14Guruljka

  cantaloupe enegem ez zavar a legjobban amit te írtál. Ez a kettős mérce, hogy ugyan sokan nem tudunk szinte semmit az otthonszülésről, de mégis iszonyat mennyiségű ember azt mondja veszélyes nem biztonságos, elavult, a statisztikái nem reálisak stb.

  A kórház, meg köztudomásúan jó ebben a témában, hiszen ott profik vannak.

  Pedig arról sem tudunk sokat szerintem...

  Napok óta Semmelweis jár a fejemben. Az ő idejében és előtte is azt hitték a nők, hogy a kórházban jobb...

  Nem tudom honnan jön ez az iszonyatos erejű ellenállás a dologgal szemben.

  Biztos vagyok benne, hogy nem a magzatvédelemből, mert akkor már többen rádöbbentek volna, hogy pont a szabályozattlanság miatt vannak a magzatok esetleg veszélyben ma Magyarországon.

 • 2007.10.27 21:48:15zolnaid

  Semmelweisben picit tévedsz. Akik abban az időben kórházban szültek, azok nem a biztonság miatt mentek, hanem, mert az ott szült babájukat átvette az árvaház. Nagyon szegénysorsú nők voltak, nagyrészt prostituáltak, akik a kórházában szültek.

 • 2007.10.28 00:15:58cantaloupe

  Guruljka: egyetertek! ;)  Szerintem is igy van, es mindenki rajonne, hogy -mint a legtobb dolgot- szabalyozni ertelmesebb, mint tiltani.  Sokan ugy vesznek reszt a vitaban, hogy a keptelenek 2 lepesrol szemlelni,higgadtan, mint te es cozumel is...az indulatok pedig nem jok.  Es a legrosszabb az, hogy sokakat, akiket annyira erdekel a konstruktiv megoldas, mint az, hogy en most milyen zokniban ulok a gep elott: na, pont ok azok a reteg, akik a szeptemberi es a mostani esetet is arra hasznaljak fel, hogy megtapossak az otthonszuloket.  Ezt pedig undoritonak tartom.  Felrertes ne essek, az is eppolyan gyomorforgato lenne, ha egy otthonszulo megjelenik a korhazban szult kismamak topikjan es elkezdi a muhibakat sorolgatni, indulatokat es felelmet kelteni minositgetni.  Jo, ezzel nem mondom, hogy az otthonszulok mindegyike szent, hiszen van, aki szerint a korhazban CSAK rosszabb lehet, van olyan is, akinek 100%-ig fontos az "elmeny" resze (mondjuk meg ez sem jelenti azt, hogy emellett a gyerek elete ne lenne ugyanolyan 100%-os fontossagu).  De en meg olyat nem lattam, hogy az otthonszulok csoportosan letamadnak korhazban szult, vagy keszulo kismamakat.  A legtobbszor a huszadik "onzo, felelotlen" cimke utan kezdenek vedekezni, es a korhaz hatranyait sorolni, amit nem lehet rossz neven venni toluk...ki birja ki, ha allandoan azt olvassa, hogy o rossz es felelotlen? Gondoljon bele csak mindenki, hogyha egy nap huszadszor bamulnak be vadidegenek a babakocsiba es adnak tanacsot, hogy a gyerekre kell vagy nem kell zokni/sapka, akkor egy ilyen "seta" vegen is tolna tovabb szeliden a kicsit, hang nelkul, vagy elorditana magat hogy elege van, nem erdekli, majd O, mint ANYA eldonti.  Talan megertem szemelyes tapasztalat utan, hogy mik azok az elvadult erok, hormonok, ami az ilyen vitakban sokakbol kihozzak az osztonlenyt, az allatot? Mert semleges szinte senki nem tud maradni. :)

 • 2007.10.28 07:10:51huhhh

  Kedves Guruljka!

  Kicsit többet szóltam ebben a témában, mint szerettem volna, de még egyszer leírom, tényleg utoljára (ha részletesebben érdekel a véleményem, akkor olvass vissza egy kicsit, többször is hozzászóltam a témában):

  Annak ellenére, hogy egyik gyerekem sem otthon született, és ha születik még egy harmadik is, ő is biztosan kórházban fog születni, NEM ELLENZEM AZ OTTHONSZÜLÉST. Én nem szülnék otthon, de az a véleményem, hogy aki ezt szeretné, az tehesse meg nyugodtan, legálisan, és az otthonszülés levezetésére vállalkozóknak tiszta, világos, átlátható szabályok szerint kelljen dolgozniuk, és egyértelmű jogszabályok és szakmai protokollok alapján legyenek számonkérhetők, ha hibáznak vagy mulasztanak. A hivatásomnál fogva talán picit jobban belelátok a dologba, és felháborítónak tartom, hogy jelenleg otthonszülés és otthonszülés "kísérése" ürügyén mindenki azt tesz, amit akar, és egy jó ideje úgy érzem, hogy az otthonszülés ügye nem éppen a legjobb irányba halad (és - már ne haragudj - a tegnapi eset is a legrosszabb sejtéseimet látszik beigazolni). A helyzet idáig fajulásában pedig egyértelműen felelősnek tartom azt, aki az otthonszülés hazai élharcosa, a bátor forradalmár szerepében mindenkinek nekimegy és fityiszt mutat minden szabálynak, és ezzel éppenhogy nem szolgálja az otthonszülés ügyét. Ugyanilyen felelősnek tartom a "hivatalos" szülész szakmát is, aki a maga merev elutasításával eddig sikerrel akadályozta az otthonszülés jogszabályi hátterének kidolgozását, ezzel maga is részese lett annak, hogy mindenki tesz, amit jónak lát - adott esetben úgy látta jónak, hogy a felelősség elől eliszkolva magára hagyjon egy életveszélyben lévő szülő nőt.  Az adrenalinszintem már most, korán reggel megemelkedett annyira, hogy ma is pörögni fogok, mint a búgócsiga, de sebaj, mert én is császárral születtem, úgyhogy nekem sincs annyi adrenalinom, amennyi a normális problémamegoldáshoz kellene :)) (mielőtt valaki felháborodna: csak vicc volt...)

  Szép napot mindenkinek!

 • 2007.10.28 09:19:23Koordinátor

  Ugyan már, aki vállalja, hogy nem kell neki orvosi műszer, felszerelt szoba, stb, az szüljön csak nyugodtan otthon. Aki nem tud felelősségteljes döntést hozni, hanem vállalja a kockázatot, szüljön othhon. És ezért meghalt a gyerek, akiért hónapokig küzdött? Ő vállalta be ezt is, az ilyennek úgysem magyarázza el senki, hogy hülye volt. Én farfekvéses baba voltam és bizony nem sírtam fel, amikor megérkeztem, s ha édesanyám akkora barom, hogy otthon szül, mert iszonyat meghitt és hudejó, most nem ücsörögnék itt a gép előtt.

 • 2007.10.28 09:42:19marcangoló

  Koordinátor, most mit mondjak erre, neked ez biztosan nagyon rossz lenne...

 • 2007.10.29 21:49:16Guruljka

  huhhh, csak a forma kedvéért jelzem elolvastam. Most. Mert mikor jöttem sehol nem volt már ez a poszt. De sebaj. Legalább engem küldtél el a sunyiba, aki alapvetően egyetértek veled:DDDD

 • 2007.10.29 22:48:18cozumel

  Marcangolo!  :D:D:D  Nekem nagy kedvencem, mikor valaki-barmilyen temaban- a sajat esetebol kiindulva megmondja a nagy tutit! :)))

 • 2007.10.30 01:01:34glad az egyetlen

  Marcangoló  "...Glad, fejtsd már ezt ki bővebben, lécci, mert számomra értelmezhetetlen. Köszi! "Mert akkár hogy is a jelenlegi információk alapján a mostani MO-i otthoszülés az biztos nem lesz."..."  Bocs a késői válaszért:

  Egészen egyszerüen csak arról van szó ha lesz szabályozva az otthonszülést akkor értelemszerüen a szabályokat be kell majd tartani és nem lehet saját ötlettöl vezérelve levezetni az otthonszülést.

  Szóval az a szabályozatlanság, ami eddig volt az tervezésnek köszönhetönen már biztos nem lesz.

  Ennek hozadéka az is hogy biztos lesz olyan része a protokolnak ami nem fogja elnyerni az otthonszőléspártiak tetszését, mert valjuk be az otthonszülés nem csak arról szól, hogy az otthonunkban szülünk hanem a kórházi gyakorlatok jó részének elvetését is.

  Ennyi.

 • 2009.09.19 13:51:34meivllaa

  Ha Magyarországon minden szülész-nőgyógyászt eltiltanának az újszülött világrahozásától, akkor nem maradna orvos. Ők sem istenek, sőt. Sajnos előfordul.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta