SZÜLŐSÉG

Hollandiában ösztönzik az anyákat az otthon szülésre

2007. október 25., csütörtök 10:21

A kórházon kívüli szülés veszélyeit csak a feltételek és lehetőségek egyértelmű meghatározásával lehet csökkenteni, ezért döntött a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet, a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház, a Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, hogy egy közös szervezésű szakmai rendezvényen foglalkoznak a témával, olvasható a konferencia sajtóközleményében.Az elmúlt időszak sajnálatos eseményei, egy csecsemő otthon szülés közbeni halála újult erővel hozták felszínre az otthon szülés problémakörét, ami egyébként is a nőgyógyászi szakma egyik legvitatottabb kérdése az elmúlt tíz évben. Mára egyértelműen láthatóvá vált, hogy a kórházon kívüli szülésre határozott igény van, a szülő nők egy része szívesen él(ne) e lehetőséggel. Magyarországon az otthon szülésnek van már hagyománya, azonban nincsenek meghatározva az otthon szülés feltételei.Tervezett témakörök: 

1. A kórházon kívüli szülésre alkalmas hölgyek kijelölése: nem minden szülő nő esetében lesz lehetőség az otthon szülésre, vannak olyan esetek – pl.: a magzat rendellenes elhelyezkedése (pl. farfekvés), ikerterhesség, korábban a méhen végzett műtét, téraránytalanság (nagy magzat egy kis termetű szülő nőnél) –, amik automatikusan kizárják az érintetteket e lehetőségből.

2. Felkészült és elérhető háttérkórház rendelkezésre állása. Háttérkórház olyan fekvőbeteg ellátással foglakozó intézmény lehet, aki önkéntesen vállalja e kötelezettséget, megfelelő technikai felkészültséggel és személyzettel rendelkezik (pl.: van szülészeti osztálya) és a tevékenységhez szükséges folyamatos rendelkezésre állást vállalni tudja (hiszen egy szülés bármikor megindulhat).

3. Otthon szülést csak az arra felkészült szakemberek vezethetnek le. A szakmai felkészültség szerepe elsősorban az, hogy egy esetlegesen bekövetkező problémát kellő időben felismerjenek, így – ha szükséges – időben tudjanak (például kórházi) segítséget igénybe venni.

A Kórházon Kívüli Szülés Lehetőségei Szimpózium során külföldi előadók számoltak be a nemzetközi tapasztalatokról és gyakorlatról. A Hollandiából érkezett előadó például arról beszélt, hogy náluk a szülések közel 30 százaléka otthoni körülmények között zajlik le, és az egészségbiztosító a kialakított feltételrendszernek megfelelő nőket kifejezetten bátorítja a lehetőség kihasználására. Ez elsőre kicsit furán hangzik, pedig az ok rendkívül egyszerű: a megfelelő feltételek és körülmények között jól levezett otthon szülés lényegesen kisebb kiadással jár a társadalombiztosítási kassza számára.

A magyar származású svájci szülészprofesszor egy érdekes, Svájcban használt „köztes” megoldást mutat be. Ennek lényege, hogy a nőgyógyász rendelője mellett van egy „szülészeti rendelő” is – ami sokkal inkább egy hotelszobához hasonlít, mint egy orvosi helyiségre –, ahol a szülések nem klasszikus kórházi körülmények között, de mégis kvázi az ellátórendszeren belül történnek, olvasható a sajtóközleményben.

A szimpóziumon bemutattak egy olyan, szintén az otthon szüléshez szükséges – egyelőre még csak Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházában meglévő – szakmai kezdeményezést, aminek során a megfelelően felkészített szülésznők kórházi körülmények között, de önállóan (közvetlen orvosi részvétel nélkül) vezetnek le szüléseket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.25 10:57:27Mamszi

  Számomra Hollandia semmiképp nem jelent pozitív példát, hiszen a könnyű drogokkal is nagyon liberálisok, pedig számomra ebben sem kellene különbséget tenni.

  Én a kórházi szülés mellett vagyok, azt gondolom, hogy egyfelől a gyerek és az anya érdeke is egy szakszerű hely biztosítása.

  Nekem sosem merült fel, hogy otthon szüljek, nem arra való a hálószobánk, mert ez mégiscsak egy véres műtét, és azokat nem szokás az ember otthonában végezni.

  Nem kell keverni a dolgokat, én a hálószobámra úgy szeretnék tekinteni, mint hálószoba, és azt hiszem, megváltozna a képem róla, hogyha mindig azt látnám, hogy nekem ez a szülés helyét is jelentette, ráadásúl ez nem egy babazsúr, a szülés, senki számára sem, azt hiszem, hát minek ilyen rossz élményeket bevinni egy meghitt hálószobába.

  És belegondolva mit szól a férj is, hogyha eztán oda kell feküdnie, ahol látta ezt az eseményt?

  Gondolni kéne a férfiakra is, akik zsigerekben utálják a vér látványát, milyen lehet Nekik, ha ez az otthonukban fogadja őket.

 • 2007.10.25 11:06:26verkaverka

  Ha valakinek olyan a ferje hogy nem fekudne be melle ha otthon szult, hat ne szuljon otthon. Senkit nem lehet semmire kenyszeriteni. De vannak szep szammal akik el tudjak fogadni kerek egeszkent az eletet szulesestul, ami egyebkent NEM egy mutet, meg ha veres is, hanem egy nagyon is termeszetes dolog. Es nem feltetlenul rossy elmeny. Ismetlem, ha valaki nem akar ne szuljon otthon, en se tennem, en mondjuk biztonsagi okokbol nem nem pedig undorbol, es a ferjem is bemaszna mellem akkor is ha az agyaban szultem volna. Ezekkel az ervekkel tiltottak ki a pasikat a szuloszobakbol is, ahova szinten nem kotelezo bevinni, de arrol is csak kiderult hogy meglepoen nagy reszuk szivesen megy...

 • 2007.10.25 11:16:17babzsák

  jajjaj,ez nem lerágott csont már? Annyiszor elmondtuk már a véleményünket...

 • 2007.10.25 11:28:06Tünde

  babzsák: a Poronty nem fórum.

 • 2007.10.25 11:40:57babzsák

  Tünde!

  Nem akartam én senkit megbántani,meg persze,ha nem tetszik,ne olvassam. Ez egy nyilvános blog,igen,nem fórum. Viszont van egy adag olyan téma,amiről soha nem olvashattunk még,pl.anyós-kérdés stb,az otthon szülés meg mostanában, ha jól tudom harmadjára van terítéken...Nekem kb.a Poronty a mindennapi szellemi felfrissülés,az esti olvasásba belealszom. Én lelkesen várom az eddig nem feszegetett témákat!

 • 2007.10.25 12:04:08hanna

  Babzsák: addig is olvasgasd a régi posztokat:) : velvet.hu/poronty/2007/03/27/hogy_jo_az_anyos_szeliditve/

  És örülünk, hogy törzsolvasóink sorában tudhatunk.

 • 2007.10.25 12:04:58Tünde

  babzsák: lesz anyóstéma is, és még van ezer olyan témakör, amelyről lehet írni. Ha szeretnél valamiről olvasni, küldd el nekem mailben és igyekszünk írni róla.

  Addig is jó olvasgatást!

 • 2007.10.25 12:09:49babzsák

  Köszi nektek!!! :DDD

 • 2007.10.25 12:12:33babzsák

  Pl. megírhatnátok,hogy hogyan lehet megtanítani a nagytestű 6és fél hónaposamat kúszni,mert őrjöng,annyira akar,de nem tud....Ez nálam abszolút aktuális!

 • 2007.10.25 12:15:48Picinger

  De utálom már ezt otthon szülős témát. Tényleg fontos, hogy az anya "jól" érezze magát szülés közben, de én úgy érzem, a legfontosabb az, hogy a gyerek mindent megkapjon, amire szüksége lehet. Igenis, a gyerek legyen orvosok és életmentő műszerek között. És az anyának is szüksége lehet erre...

 • 2007.10.25 12:29:36Vvuk

  Nekem a svájci "köztes" megoldás teljesen szimpatikus, szivesen szülnék olyasmi környezetben. Mondjuk az én korházamban amúgy is hasonló kellemes körülmények vannak a szülőszobán, és az osztály is jó, csak ne lenne más ezeken kívül. Az borzastó volt amikor az osztályról a kardiolódia osztályán keresztül kellett átsétálnom a szülőszobára, és ezen tolnak végig szülés után is.

 • 2007.10.25 13:21:23marcangoló

  Babzsák, próbáld harafektetve megtámasztani a talpát. Mondjuk úgy, hogy egyik lábát feltolod a hasához, a másik nagyjából nyújtva van, és a nyújtott lábát próbálod a tenyereddel addig tolni, amíg behajlítja (a másik tenyered a másik talpát támasztja). Többnyire ezzel előrébb kerül a felsőteste is. Érthető volt valamennyire. Persze kell elé valami motiváló cucc, hogy akarjon előremenni. Pl. egy apa.

  Off: Jidele régen jelentkezett, most vannak úton?

 • 2007.10.25 13:21:54marcangoló

  Babzsák, próbáld harafektetve megtámasztani a talpát. Mondjuk úgy, hogy egyik lábát feltolod a hasához, a másik nagyjából nyújtva van, és a nyújtott lábát próbálod a tenyereddel addig tolni, amíg behajlítja (a másik tenyered a másik talpát támasztja). Többnyire ezzel előrébb kerül a felsőteste is. Érthető volt valamennyire. Persze kell elé valami motiváló cucc, hogy akarjon előremenni. Pl. egy apa.

  Off: Jidele régen jelentkezett, most vannak úton?

 • 2007.10.25 13:22:16marcangoló

  Elnézést, nem én voltam, becsszó.

 • 2007.10.25 13:44:40cecameca74

  Nekem nemrég ajánlotta ezt az oldalt a sógőrnőm aki igen aktívan részt vesz a posztolásban írogatásban és ahogy elnézem a a sógórnőm lánya is.Nagyon érdekes lehet hogy függő leszek,mert a két és féléves lányom itt toporog hogy nézzünk már állatkertet meg cicákat de napi szinten olvasgatom az éppen aktuális témát na zért gyerek sincs háttérbe.

 • 2007.10.25 13:48:18cecameca74

  Ha mégegyszer terhes lehetnék a kórházi szülést választanám nem kellemes környezet, az igaz, de jó orvosom volt, aranyos szülésznőm nekem biztonságot adott.Babzsák gyere haza várunk Samut is.

 • 2007.10.25 14:13:01Pumatex

  Nekem szimpi az otthonszülés, ha megvannak a háttérfeltételek, de az előzőt tekintve amúgy is "veszélyeztetett" kategória lennék, azaz nem lehetne. Igaz, nem is akarnám, az előző ismeretében.

  De aki igen, attól ne vegyük el a lehetőséget.

  Sokkal jobb, ha "szabályozott" körrülmények között zajlik (értem ezalatt pl. a háttérkórházat, kifejezetten erre szakosodott szülésznőt, szükség esetén orvosi segíséget satöbbi), mintha mindezek nélkül tenné valaki. Mert ha így akarja, úgyis megteszi. És nem gondolja egy percig sem, hogy árthat vele a babájának. És mellesleg a szülés nem műtét. Max. a császár az, de az amúgy is kórházban kellene hogy történjen. Azért mert véres? Ugyan már.

  Az a problémám, hogy legtöbbszöt akkor is negatívak vagyunk, ha lehetőségről van szó, nem pedig kötelezőségről. Azaz most arról van szó, hogy lehessen, de fentebb már írta is Mamszi, hogy ő bizony nem. De ha valaki igen, szeretné, annak hadd lehessen...

 • 2007.10.25 14:21:17magyaranya

  Szerintem az otthonszülésnél mindíg elfelejtik a mo.-i lakáshelyzetet. Elképzeltem, ahogy a 3. gyereket megszülöm a 46 nm-es panelban, ahol a fürdőszobába nem fér be két ember a mosógép mellé. A két nagyobb a kisebbik szobában ,a férj mellettem az ágyon, a szobában íróasztal, háromezer kötet könyv, hangszerek stb. Hová tenném a szülésznőt, rokonokat stb.? Akinek megfelelő méretű lakása van nyilván könnyebben szervezi és szüljön otthon, ha akar. Nekem a legszimpatikusabb a köztes megoldás. Olyan, mintha otthon lennék, nem műtőben, beköhet a család, de a szomszédban ott van minden megfelelő orvosi berendezés, ha kell. A halállal végződő otthonszülésnél sem otthon szült az anya, hanem egy idegen lakásban. Akkor meg mi értelme az egésznek?

 • 2007.10.25 14:21:25magyaranya

  Szerintem az otthonszülésnél mindíg elfelejtik a mo.-i lakáshelyzetet. Elképzeltem, ahogy a 3. gyereket megszülöm a 46 nm-es panelban, ahol a fürdőszobába nem fér be két ember a mosógép mellé. A két nagyobb a kisebbik szobában ,a férj mellettem az ágyon, a szobában íróasztal, háromezer kötet könyv, hangszerek stb. Hová tenném a szülésznőt, rokonokat stb.? Akinek megfelelő méretű lakása van nyilván könnyebben szervezi és szüljön otthon, ha akar. Nekem a legszimpatikusabb a köztes megoldás. Olyan, mintha otthon lennék, nem műtőben, beköhet a család, de a szomszédban ott van minden megfelelő orvosi berendezés, ha kell. A halállal végződő otthonszülésnél sem otthon szült az anya, hanem egy idegen lakásban. Akkor meg mi értelme az egésznek?

 • 2007.10.25 14:22:38magyaranya

  bocs, a szerver viszzaüzent és elment kétszer.

 • 2007.10.25 14:56:32nyunyóka

  OFF

  babzsák: szerintem nem lehet "megtanítani" kúszni egy babát (max. segíteni lehet neki egy kicsit, ahogy marcangoló leírta). Úgy tudom, semmiféle mozgást vagy pozíciót nem szabad erőltetni (persze ösztönözni lehet).

  Nálunk is hasonló a szitu, a 7 hónaposom pár napja négykézlábra állt és hintázik előre-hátra de a probléma u.a.: nem halad.

  Ezért aztán dühöng, visít, kiabál, persze nagyon édes, ahogy próbálkozik és mérgelődik...

  Dícsérem és ösztönzöm, szerintem mást nem nagyon tehet az ember, előbb utóbb úgyis rájön a dolog nyitjára :-) • 2007.10.25 16:47:03babzsák

  Marcangoló!

  Igen,tolom,húzom,emelem,de nem jó,mert egyértelműen egyedül akarja. A hasrafordulással is ugyen ez volt,nem segíthettünk,mert attól ordított. Persze,tudom én,hogy nem szabad siettetni,de nekem is kéne már egy kis szabadidő,amikor nem a gyerek mellett ülök,és próbálom kitalálni,hogy éppen mit akar visítva megkaparintani.

  Jideléről nem tudok,én úgy emlékszem,hogy 22-én kellett volna jönniük,de sms-re sem válaszolt. Aggódok,de bízom benne,hogy én értettem félre valamit. Mindenesetre mostmár tényleg itthon kéne lenniük!

 • 2007.10.25 16:48:18babzsák

  Nyunyóka! Akkor neked is kitartást! Aztán lehet,hogy utána jön a Kandahar!

 • 2007.10.25 16:49:02dokineni

  Mamszi, nagyon sajnállak, amiért neked a szülés egy "rossz élmény" és "véres műtét".  a téma pedig lerágott csont és ugorjunk. jöjjön az anyós-kibeszélés.

 • 2007.10.25 16:52:08dokineni

  Babzsák, addig van nyugtod és szabadidőd, míg el nem indul az a gyerek. Hidd el;)

 • 2007.10.25 16:52:10dokineni

  Babzsák, addig van nyugtod és szabadidőd, míg el nem indul az a gyerek. Hidd el;)

 • 2007.10.25 18:01:35manci

  Engem az érdekelne, hogy mivel ösztöntzik Hollandiában az anyákat az otthonszülésre. Ha csak annyival, hogy otthon szülni milyen szép, akkor oké, de ha mondjuk azzal, hogy ha otthon szülsz emelik a eü.-i bitzosítási díjadat, akkor az nagyon nem tetszene.

 • 2007.10.25 18:20:45kisbalas

  Teljesen egyetértek magyaranya, sajnos itthon azért a nagy átlagnak nem olyan a lakása... túl azon, hogy be sem férne annyi ember pl. egy 1,5 szobás panelba, arra is kíváncsi lennék, hogy mondjuk bármilyen komplikáció esetén hogyan visznek le hordágyon a 9. emeletről, mert a liftbe nem lehet beférni vele, vannak gyakorlati problémák bőven. Legjobban örülnék szépen, barátságosan, diszkréten berendezett szülészeteknek, mindenféle műszerrel megspékelve, szükség esetére. Nekem nem ellenséges a kórházi környezet, hurrá, hogy egy csomó olyan dolgot meg lehet oldani, ami anno tragédiát okozott volna, hülye lennék lemondani erről a biztonságról!

 • 2007.10.25 19:21:47bohar

  Vvuk: MAV kh.?

 • 2007.10.25 20:01:30Nilüfer

  Off:JIdele alighanem itthon van, mert a "mi legyen a baba neve " c.eposzban ott cseverészik..ha jól láttam.On.)

 • 2007.10.25 20:24:19Nilüfer

  helyesbítek: milyen nevet ne adjak a gyerekemnek-ben/ szülői munkaközösség,/ és 22-én éjjel volt..

 • 2007.10.25 22:43:46glad az egyetlen

  Pont mostanába jutott eszembe a példa amikor láttam egy eu csecsemő halandósági statsiztikát.

  Hollandiához képest a cseheknél jóval alacsonyabb volt, pedig aztán ott szerintem nem jellemző még az otthonszülés annyira.  Ugye korábbi vitáknál volt ilyen otthonszülés pártoló vélemény ami a csecsemőhalandóságra is utalt.

 • 2007.10.26 00:34:44nutika

  Babzsák, javaslom, olvasd el Tracy Hogg Suttogóit (A suttogó titkai)! Ő is azt mondja, hogy ne siettesd, de ad egy csomó jó tanácsot is mindenféle helyzetek kezelésére. Nem mondom, hogy szentírás, de szerintem érdemes belelapozni. Nekem sokat segített. (Egyébként régebben volt róla szó itt a Porontyon is, pro és kontra, ha rákeresel, biztos megtalálod!)

 • 2007.10.26 08:43:37jidele

  off: itthon vagyunk! bocs, hogy nem jelentkeztem be, amikor netközelben voltam a tesóméknál. Tegnap értünk haza, szép volt, jó volt, majd ha minden a helyén, írok egy szösszenetet a tapasztalatokról, mert volt bőven;)

  off2: babzsák, az egész család itt nyomul már? ne menjetek sehova, itt vagyunk Dinivel, jövőhéten megarandi:D

 • 2007.10.26 09:51:09marcangoló

  Babzsák, akkor csak kitartás, egyszer csak belejön, addig vegyél sok- sok cérnát....

 • 2007.10.26 11:18:32zigi13

  Az a véleményem mindenki szüljön ott ahol és akivel akar. DE! szerintem a biztonság fontosabb mint az hogy otthonosabb szülés legyen. Speciál engem nem zavart a korház zöld csempéje, sem az hogy mellettem ketten szültek. (nem erre koncentráltam, hanem a gyerekemre). A férjem a terhesség alatt mondta hogy nem akar bejönni. Mire én is kijelentettem hogy én sem akarok szülni, de valahogy ki kell jönnie a gyerkőcnek.EZZEL a témát lezártuk! Bent volt a szülésnél, azt monta élete legszebb napja volt (nem bánta meg). Igaz a legszebb szavam hozzá a KUSS! volt.(de az nem én voltam, hanem a kifordult énem).

 • 2007.10.26 11:52:30deborah

  Hollandiában élek és itt szültem, ehhez hozzá kell szólnom. Hogyan ösztönzik itt a nőket az otthonszülésre? Úgy, hogy a terhességet természetes állapotnak tekintik, nem betegségnek. Nem orvoshoz jársz kontrollra, hanem szülésznőhöz, normális terhesség esetén egyetlen vérvétel vagy intim vizsgálat sincs egészen a szülésig, amit a szülésznő otthon vezet le. Csak és kizárólag komplikáció esetén utal be a nőgyógyászhoz és csak akkor szülhetsz kórházban ingyen. Ha saját kérésre akarsz kórházban szülni, ott is a szülésznőd vezeti le a szülést ha nincs gond, csak te fizeted a kórházi számla felét, ami többszáz eurónál kezdődik. Viszont ha van valami gond, akkor szülhetsz kórházban ingyen, orvossal, bár leggyakrabban az orvostanhallgatók vezetik le a szülést. Csak ha igazán nagy gond van, akkor jön az igazi nőgyógyász. Normális szülés után két órával már hazaengednek, majd pár napig jön egy gondozónő, aki megtanít gondozni a babát, kitakarít és ellátja az anyát is. Ez nagyon jó és otthonszülés után is jár. Egyébként a holland nők nagyon későn szülnek, nagy termetűek és nagy babákat hoznak a világra, otthon is (a 4 kg itt természetes, és nem számít nagynak). Fájdalomcsillapítást szinte senki nem kap, a kórházban is könyörögni kell érte és még akkor sem biztos, hogy kapsz. Mert a szülés természetes folyamat, mondják. A nőgyógyász csak speciális problémákhoz van, senkit nem fogad beutaló nélkül. Női bajokkal is a háziorvoshoz kell menni, a citológiát is ő végzi. Gyógyszert csak komoly bajokra kapsz. Ötéves gyermekem még életében nem evett gyógyszert, pedig volt már mindenféle gyermekbetegsége. Mivel azt is természetesnek tekintik, s majd elmúlik... A nők maguk is akarnak otthon szülni, mondván, hogy megszokott környezetük biztonságot ad. Külföldről jött nők viszont mindig kórházban akarnak szülni. Én is kórházban szültem, mert akartam is, meg lett is a végére egy kis komplikáció. A vákuumos szülést egy orvostanhallgató vezette le.

 • 2007.10.26 11:56:34Anura

  zigi :)

  Már én is gondoltam rá, miket fogok mondani a páromnak szüléskor, káromkodni azt tudok, de hogy ott mi lesz.. nyilván utólag süllyedek a föld alá. :)  Az otthonszülésről. Én támogatom, és megfordult a fejemben, mert kórházundorom van, orvosoktól parázok, műszerek az agyamra mennek. A lényege elvileg az, hogy az anya jól érezze magát, és akkor ha más probléma nincs, a szülés is hatványozottan jobban megy. De ha parázik, meg megmondják neki, hogy mit csináljon, meg kérdezés nélkül csinálnak vele bármit.. háát..

  Borzongok pl a gátmetszéstől, a háton fekve szüléstől, meg attól, hogy idegenek jönnek-mennek, miközben ki vagyok terülve.

  De nálunk pont a párom az, aki olyan mereven ellenzi, hogy marad a viszonylagosan jó recept: alternatív szülési lehetőség egy jó kórházban. Mert a gyerek biztonsága, persze, az nagyon fontos, csak ha én szarul érzem magam, az nem tesz jót sehogy.

  És: nagyanyáink otthon szültek, lett valami bajuk a gyerekeknek? Viszonylag kevésnek, és a kórházban 5%-os a gyerekhalál az ilyen vállbeszorulásos eseteknél.. tehát orvos nélkül is lehet ugye szülni, csak a ma embere ezt már nem kockáztatja.

 • 2007.10.26 12:00:37deborah

  ja bocs, nem orvostanhallgató, hanem nőgyógyásznak tanuló orvos vezette le a vákuumos szülést.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta