SZÜLŐSÉG

Miért nem vállalhatok gyereket, amikor akarok?

2007. október 25., csütörtök 08:06

Nagyon szeretnék egy kisbabát, megint. De most nem állunk úgy anyagilag, mondhatni sehogy sem állunk. Már a fiamnál sem volt egyszerű, több éves munkám gyümölcse. Igen, vannak, akik máshogy, de szintén sokat küzdenek a gyerek fogantatásáért. Hálás vagyok, hogy biológiailag nincs semmi akadálya, hogy kisbabám legyen, de olyan sok más akadálya van. És közben úgy vagyok programozva, hogy sok gyereket akarjak. Megőrjít a helyzet, hogy nem lehetett, és nem lehet most sem, akkor gyerekem, amikor én akarom. Gondolom, sokan vagyunk így ezzel. És erről soha senki nem ír.De kezdjük az elején. Már a gimi utolsó évében is az volt a mottóm, hogy én azért megyek főiskolára, hogy majd mindent meg tudjak adni a gyereknek. Aztán ezt átformáztam az idők során arra, hogy azért mentem főiskolára, hogy majd meg tudjam teremteni a gyerekvállaláshoz a körülményeket. Most azt mondom, nem is tudom, mit tegyek, minek is mentem főiskolára?

Nagyon szép, amikor valaki ki tudja mondani, hogy az anyagiak nem számítanak. Én nem vagyok ilyen. Lévén igazi maximalista ember, nekem fontosak az anyagi javak. Nem a legfontosabbak, de egy szinten azért jelen van ez is. A főiskola alatt végig melóztam, a célom az volt, hogy találjak egy olyan munkát, ahol be vagyok jelentve, hogy majd legyen gyedem.

Nagyon felvilágosult, előre gondolkodó 19 éves voltam. Először persze csak feketén sikerült. Voltam fagyizóban eladó, fitneszteremben recepciós éhbérért, majd egy diákmunka alkalmával bekerültem egy multihoz. Pötyögtem az adatokat és közben reméltem, hogy itt majd tovább tudok jutni lépésről lépésre, itt majd tudom alkalmazni a diplomámat. Ez működött is egy ideig, több mint egy év múlva bejelentettek mint sori betanított munkást, persze a munkám maradt, de legalább papíron be voltam jelentve. A szerződésemet három havonta újították meg, ezzel is bebiztosítva magukat. De nekem ez elég volt, örültem.

Sokat dolgoztam, közben lediplomáztam, egyre több munkám lett, egyre többet tettem le az asztalra. A célom az volt, hogy véglegesítsenek. Két évet güriztem érte, nem tették meg. Akkor döntöttem úgy, hogy befejeztem. Ez így leírva nem is tűnik soknak, de amikor az ember átéli az évekig tartó meg nem becsülést, az már sok. Főleg, ha közben már nagyon nagyon akar gyereket.

Összeházasodtunk életem szerelmével és a gyerek mellett döntöttünk. Végre. Ekkor voltam 22. Már majd négy éve gyúrtam a gyerekre. Nem lenne teljes a történet, ha nem említeném meg, hogy amint elhatároztuk, egy komoly, az orvosok által gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizáltak nálam. Ebbe nem is akarok jobban belemenni, mivel nem orvosi segítséggel gyógyultam meg a hagyományos értelemben, hanem egy természetdoki segített rajtam, és ez igen megosztja az embereket, nekem most nem ez a célom. Ez négy hónap volt az életemből, de az eddigi legkeményebb négy hónap. A lényeg, hogy meggyógyultam és már semmi akadálya nem volt a babának. Jött is. Egyszer khm... csináltunk gyereket, akkor be is jelentkezett. Én ezt úgy értelmezem, hogy ő is nagyon készült már hozzánk. Gyönyörű két éves kisfiú, legnagyobb örömünk a kis csibész, és már nagyon önálló.

Jó lenne egy kisbaba. Nyár eleje óta ez motoszkál bennem. Persze ha most szülök, akkor nem lesz gyedem, mivel a szerződésem lejárt. Még örülhetek is, hogy olyan korrekt volt a cég, hogy meghosszabbította amíg megszülök, így kaptam mindent, gyedet, anyaságit. De most nincs semmim. El kell helyezkednem a legénnyel az oldalamon, aki most kezdi a bölcsit. Kell, hogy dolgozzak legalább fél évet, hogy megint legyen gyedem. Oké, ez nem is gond, csak el tudjak helyezkedni. Közben apa szintén fekete melója átmenetileg megszűnt. Legközelebb egy év múlva tudja folytatni legális keretek között. Vagyis egy évig dolgozok minimum. És csak bízom abban, hogy az az egy év a végső időpont, hogy tovább már nem kell halogatni semmit. Hát igen, sajnos nem a legelőnyösebb helyen lakunk munka szempontjából. De van friss levegőnk, szép tájunk, és a gyerekeknek az sem árt.

Egy hete visszakaptam a kölcsönadott babaholmikat. Még most is csak sírni tudok. Kellene beléjük egy kisbaba. De olyan de olyan messze vagyok most tőle.

Viru

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.26 14:01:23lii

  Alvomacko, az off-odhoz:

  ha van flp-s ismerősöd, és tudsz vele hozatni: az aloe verás ever shield nagyon jó (viszonylag drága, de kb annyival tovább is tart ki, mint amennyit normál dezodorból vásárolnál azalatt). nem vagyok ügynök, esküszöm. :))

  a lush-féle izzadsággátlók is jók, az is kicsit drága, és az is sokáig tart (csak furán néznek ki).

 • 2007.10.26 14:04:30Alvomacko

  lii: köszi. Akkor most lehet, hogy jön a Lush-os. Asszem az Árkádban van is ilyen bolt. Ma úgyis az IKEA-ba megyek, majd oda is benézek.

  Már előre látom, hogy sokba fog nekem ez a ruha kimélés kerülni. :-)

 • 2007.10.26 14:18:02Anura

  Fornit: oké, hát nem jegyeztem meg, mit is írtak anno az országról :)

  De az a lényege, hogy nem váltogatták egymást úgy a politikai irányzatok, hogy na most egy kommunista, na most egy átmeneti, akkor most meg egy demokrata, meg az isten tudja mik. És a politikusoknak se volt hatalmas szükségük arra, hogy a kormányzásból gazdagodjanak meg. :)  Nilüfer: Igazad van, kicsit rasszista vonalon mondtam, de sztem ők többen vannak. Mondjuk ma már mindenki ott húz hasznot az államból, ahol tud, és ott játsza ki, ahol csak lehet. Hallottam már hasonló multigazdagokról.  thais, igazad van, a munkavállalásnál első kérdés: - És akar gyereket? .. Utána mindegy milyen hely volt, gyes után ha visszamegy az ember dolgozni, kb. 70%-a van rá, hogy kirúgják. Ez jó kis frusztráció.  ani2: tök sajnálom :(

  Amúgy, ha a párom nem lenne, és nem mondanám, hogy viszonylagos biztonságban meg tudunk élni, én sem vállaltam volna be a gyereket.  Anyáinknak még valahogy könnyebb volt.

 • 2007.10.26 17:02:47B-

  thais: egyetértek, ne pénzt adjon az állam, hanem neki nem sokba kerülő, de baromira megtérülő törvényekkel garantálja, hogy a nők ne szoruljanak rá a családi pótlékra, hanem legyen alkalmuk a SAJÁT MUNKÁJUKBÓL megélni. Én ebben látom az állam szerepét leginkább.  ani2: szerintem az a baj, hogy igazából a phd luxuskategória. Nem tudom jó szívvel azt mondani, hogy igazad van. Nekem ez a fő bajom itt Magyarországon, hogy mindenki a mellét veri, hogy "én hasznos vagyok, mert - egyetemre járok (egy olyan szakon, amivel a legjobb reménye is, hogy titkárnőként helyezkedjen el) - szültem 4 gyereket, ők a jövő adófizetői (de mivel nem tudja eltartani őket önerőből, az államnak sose lesz "nyereséges", hogy támogassa őket) stb stb stb.

  Szerintem az élet nem így működik. Pl anyukám annak idején a szobakonyhából úgy ment egyetemre, hogy mellette dolgozott és az estin végezte el a sulit. Annyira szegények voltak, hogy gimiben a könyvtárba járt szótárazni, mert nem volt pénzük könyvre. És nem verte magát a földhöz, hogy adjon az állam ösztöndíjat, mert az államnak is jó, ha nem lesz neki is 8 általánosa, mint a nagyanyámnak, és a diplomájából eltartja magát, hanem gürizett és amire futotta belőle, megcsinálta (diploma), amire meg nem (plusz évek a doktorira), azt nem. És pont.  Egyébként én az egész családunkban azt látom, hogy az elmúlt 70 évben volt benne minden: zolai nyomor, Móra Ferencet idéző éhezés, a tehetősebbeknél vagyonok elúszása egyetlen éjszaka alatt az infláció miatt stb stb stb, és a rendszerváltás után történtekről nem is beszéltem. Az tudta tisztességgel felnevelni a gyerekeit, aki nem nyújtotta a markát az állam felé, hanem dolgozott, és ment előre.  Nem is beszélve arról, hogy az az állam, aminek a támogatására építették egyesek az életüket, az néha megszűnt (emlékeztek az OTP-és lakáshitelekre?). Egyetlen egy dolog maradt meg, az a mentalitás, hogy dolgozom, küzdök, nem várom a segítséget.  Tudom, hogy durvaság ezt mondani, de ha gyereket akarsz, akkor halassz a phd-én, ha meg nem akarsz halasztani, akkor meg vállald föl a döntést és várj a gyerekkel. De ne gondold azt, hogy a phd+gyed élvezése elidegeníthetetlen állampolgári jogod, mert nem az.

 • 2007.10.26 17:32:19zolnaid

  Ani2, és ha levelezőn Phd-znál, és mellette tudnál dolgozni bejelentett munkát? Sokan doktorálnak munka mellett, bár kétségtelen nehezebb.

 • 2007.10.26 17:56:50ani2

  B-: Az a problema, hogy a mi szakunkon phd nelkul nem nagyon lehet elhelyezkedni, ugyanis reszecskefizikusok vagyunk mindketten. Tegyuk fel halasztom a phd-t es esetleg nagy nehezen el is tudok helyezkedni es lenne baba, akkor nehany ev mulva kerulok vacak helyzetbe, mikor mondjuk iskolaztatasra kellene a penz, nekem meg csak osztondijam lenne ra. Arrol nem is beszelve, hogy 3 ev kimaradas utan mar nehez lenne a kozben fejlodo tudomanyba visszamenni phd-t csinalni.

  Okoska: Az jo lenne ha befizetem a 3%-ot es megoldodna minden, de kerdeztem mar szakbarbart es azt mondta, ha phd mellett elmegyek dolgozni meg akkor sem el az, hogy befizetik a munkaberem utan a jarulekokat es kapok gyed-et, mert nekem az egyetem fizeti (vagy nem fizeti, a csoda tudja), es mashonnan akkor mar nem lehet. Azt ajanlotta, ha vege az egyetemnek, akkor menjek el valahova dolgozni es akar mar nehany honap utan bejelenthetem, hogy babat varok, es akkor mar kapnek gyedet. Ugyhogy abban igazatok van, hogy varok. De nagyon rossz varni, varni es varni evek ota, es ki tudja mikor csuszok ki az idobol.

 • 2007.10.26 18:05:28Guruljka

  Akkor lesz itt jó világ, ha már nem az államtól várják az emberek a megoldást.

  Ez ördögi kör:

  Támogassák a mamát-babát, hogy biztosítva legyen a gyerek számára minden.

  Kisgyereket-mamát, hogy mamának ne kelljen dolgozni menni.

  Legyen ingyenes és mindenki számára elérhető bölcsi-ovi-suli-egyetem, lehetőleg ingyenes tankönyvekkel, hiszen ők a jövő nemzedék és nekik ez járna az esélyegyenlőséggel együtt.

  És csökkentsék az adót, meg aTB-t, mert pofátlanul magas és így alig marad valami a fizunkból.

  Meg persze szégyen, hogy milyenek az utak, mekkora a kosz, milyen a tömegközlekedés, milyenek az iskolák-pedagógusok, kórházak-orvosok stb. Hát nem az állam dolga lenne ezt mind rendbe hozni???

  Minden közalkalmazottat és tisztviselőt rendesen kéne megfizetni, mert így szétesik az egész kóceráj stb.

  Elviekben minddel egyetértek, de MIBŐL???

  Meg tetszik tudni ebbe bukot bele az a szocializmus nevű rendszer is, hogy már a hitelt is hitelből kellett finanszírozni, hogy ilyesmik meglegyenek. Éés még szarul is működött, mert természetesnek vette a nép, hogy a dolgok járnak neki... Ez egyszerűen nem működik.

  Svédország...persze... Meg Szaudi-Arábia esetleg. Milyen jóléti állam CSAK a gazdálkodás miatt???? Nagy sz@rt sok-sok természeti kincs ÉS jó gazdálkodás együtt. (Mondjuk a svédek biztos kezdtek volna már valamit a helyünkben a geotermikus energiákkal..)

  Magyarországon, egyenlőre jó lenne ésszel csinálni a dolgot. Nem szétszórni ugynazt a családi pótlékot a Rózsadombra, mint a putriba. Most ez van. Nekem speciel jobban fáj ami a Rózsadombra, meg az 50-60 millás lakásokba megy, mint ami a romákhoz.

  Mindannyian propagálhatjuk, ami közvetlenül a mi érdekünk. Tegyük is azt. Próbáljuk meg érvényesíteni az érdekeinket. De szerintem nem ártana a dolgainkat a helyükön kezelni és megbecsülni. Tudni kéne, hogy a legtöbb helyen minimális ideig vagy egyáltalán nincsenk ilyen jellegű szolgáltatások. Cserébe alacsonyabbak az adóik és járulékaik. Lehet, hogy szinvonalasabbak az intézményeik (bár ebben én személy szerint kételkedem)

  Szóval meló ezerrel, kockázatvállalás, hit abban, hogy menni fog. Nem mindig az állam! Magam részéről nem várom, hogy támogasson, de örülök, hogy támogat. És k.aszotul utálom, amikor nálam sokkal jobb anyagi helyzettben lévő 3 gyerekes ismerősöm, azon háborog, hogy mennyi a családipótlék a 3 gyerekre, meg mekkora lehúzás a tankönyv meg a vizitdíj, meg egyáltalán minden, amit nem valamilyen magánszolgáltatónak kell fizetni. Közben apa hazahort havi 1 millát tisztán. Adnák már az ő családi pótlékját egy 7 gyerekes roma családnak inkább. Komolyan mert ez az ami tényleg undorító.

  ha meg a középosztályt nézem akkor bizony nem kaptunk mi sem keveset. Kezdve a szocpollal és az adókedvezménnyel no meg a tgyás-sal és a gyeddel folytatva. Ez nem kevés segítség. Az aki szegény ne szaporodjon elv meg kissé túl fasiszta nekem. Inkább tegyük érdekeltebbé a kedves szülőt a melóban. Tegyük annak fügvényébe a támogatást, hogy melózik. A csecsemőt meg aki tényleg egy putriban vergődik, legyünk már bátrak, emeljük ki és adjuk az adoptálandó gyerekekért sorbanállóknak. Nem fog veszíteni...

  Lehet rám sziklákat dobni, mert asszem itt nem kövezés lesz...

 • 2007.10.26 18:12:02B-

  Továbbra is fenntartom, hogy kissé túlzás azt állítani, hogy "nem haza az olyan", amelyik ösztöndíjjal támogatja a részecskefizikai phd-címedet, de utána nem ad még pluszban gyedet is. Szóval azért álljunk már meg egy szóra! Nagyon sok nyugati országban pénz nélkül csak két-három zseni jut el oda, hogy egyáltalán jó nevű egyetemre járhasson, nem hogy phd-re. Az átlagos, vagy az annál kicsit jobb képességűek meg mennek az átlagos egyetemre, vagy még arra sem, ha nincs lovéjuk. És még ezt a két zsenit se az állam támogatja, hanem magáncégek vagy magánalapítványok.

  Szóval szerintem ha képes vagy így nyilatkozni Magyarországról, amikor a mi adónkból befizetett ösztöndíjat kapod, (gondolom az egyetemi taulmányaid költségeit se te álltad 100%-ban, és feltételezem, egy részecskefizikust kicsit anyagigényesebb kiképezni, mint mondjuk egy tanárt...) akkor azért ott valami nagyon nem stimmel.

 • 2007.10.26 18:13:15Alvomacko

  Amiről Svédország esetében hajlamosak vagyunk elfeledkezni az, hogy ott 50%-os az adó. És azt az emberek be is fizetik rendesen. Tehát az államkasszába jelentős összeg folyik be, amiből már lehet támogatni a gyereket vállalókat és néhány utat is meg lehet javítani.

 • 2007.10.26 18:13:46ani2

  zolnaid: Es koltsegesebb is, mert tandijat kell fizetni es osztondijat pedig nem kapok. Jol ki van ez talalva allami reszrol. Nemeteknel a phd osztondij fizetesnek szamit es nem kell tandijat sem fizetni. Parom most kezdte el. Nehez dontes volt, de szamara ez a legjobb, viszont baba kerdesben meg nem tul jo, mert ha szulnek, akkor valaszthatok, hogy otthon egyedul, vagy kint dragan, mert nincs biztositasom. Tobben vagytok itt akik kulfoldon szultetek. Ti hogy oldottatok meg ezt?

 • 2007.10.26 18:16:30Alvomacko

  Én már csak azt kérdezem csendben, hogy mi vezérli az embert, hogy részecskefizikus legyen?

  És ezt most nem szándékos piszkálódásból kérdezem, csak nem igazán értem.

  Mert én sajna anyagias egy nő vagyok és én viszonylag jól fizető szakmákat választottam és a lányaimat is lebeszélem a tudósságról, meg a pedagógusi pályáról. Mert szép dolog az elhivatottség, de élhető jövőt szeretnék mindkettőjük számára...

 • 2007.10.26 18:22:05B-

  Alvomacko: vannak olyan tudósok, akik nagyon jól keresnek. Pl ha potenciális energiaforrásokkal dolgoznak (hmmm, atomok...) vagy információhordozókkal vagy akármivel, amire fizetőképes kereslet van globális szinten. Én nagyon meglepődnék, ha a mai világban egy részecskefizikus éhenhalna - de azon is, ha megmaradna annyi ideig kis hazánkban, hogy a beléinvesztált taníttatási költségeknek legalább a töredéke megtérüljön, a gyedről már nem is beszélve :-)

 • 2007.10.26 18:24:47Alvomacko

  Én megemelem a kalapom ani2-ék előtt, még akkor is, ha az én adómból tanul. Mert részecskefizikusnak lenni nem semmi, nem kevés fej kell hozzá. Ráadásul anyagilag soha, de soha ntem lesz kifizetődő. Ha mégis pénzt akarna keresni, akkor esélye sem lesz már területen elhelyezkedni, mert végzettsége és tapasztalata sem lesz hozzá. Olyan útra lépett, amelyen nagyon kevés leágazás van. Kutathat vagy taníthat. Más nincs. És törheti a fejét valamin, amit még soha, senki nem fedezett fel, hogy a szakmában nevet szerezhessen.

  Áááá, szerintem ma tudósnak lenni baromira nem megérő feladat. És én szívesen támogatnám az ilyen elhivatott embereket...

  Bár persze jó kérdés, hogy engem valaha fog-e támogatni bárki más?

 • 2007.10.26 18:25:16ani2

  B-: En nem mondom, hogy az en munkam tobbet er mint mase, de en is UGYANUGY dolgozom mintha boltban vagy bankban vagy akarhol legyen az, bent ulnek es kiszolgalnam a kedves beteroket, vagy konyvelnek vagy valami. De ezzel ellentetben kedves allamunk ad "fizetest", azaz osztondijat, de nem fizeteskent ha gyedrol van szo, es fizeteskent ha futestamogatasrol. En szivesen fizetnem a jarulekokat mint minden mas ember, de NEM lehet es igy nem kaphatok gyedet, pedig ugyanugy dolgozom. Ezert kib....s az egesz. NEM akarok ingyenelo lenni es konyoruletbol kapni gyedet, azt szeretnem hogy fizetest kapjak es ne osztondijat, ezert a DOSZ (doktoranduszok orszagos szovetsege) harcol is (mert nem en vagyok ezzel a problemaval egyedul) de nem jutnak dulore az allammal. Nemetorszag ebben is mas.

 • 2007.10.26 18:28:35Guruljka

  OFF

  Alvómacko én nem használhatok izzadásgátlókat. Ezért én sósborszesszel úri nevén Diannával törölgetem a hónaljamat naponta 2-3-szor. Meg parfűmözök nyakra csuklóra kicsit illatnak. Állítólag nem vagyok büdi:)

  ON

 • 2007.10.26 18:44:06ani2

  Alvomacko: Koszonom szepen a valaszod, benne volt minden. Itthon nem konnyu elhelyezkedni, most meg a megmaradt kutatokozpontokat is elkezdtek leepiteni. Abban, hogy fizikusnak mentem nem az anyagiak vezereltek az biztos. A tudasvagy, es az hogy megismerjem mi hogy mukodik korulottem. A felfedezes, az alkotas orome. Az hogy reszecskekkel fogalakozom az mar csak egy utolagos valasztas volt, de megerte, mert erdekes. Egyebkent Edesanyam engem is kozgazdasagi palyara szant, mondvan ugyis jol megy a matek. :) De en dontottem, meg szerencse. Nem birnam kiegy irodaban egesz nap ulve a papirok felett. Le a kalappal azok elott akik birjak es meg talalnak is benne kihivast, oromet.

  B-: Most elismerted Te is hogy mindenki kimegy kulfoldre aki a tudomanyban van. Szerinted miert van ez? Talan mert olyan jo Magyarorszagon? Gondold vegig, legyszives.

  Nemetorszag ott van peldanak, halad az ipara, fejlodik, es mellette tamogatja a kutatasban levoket, a phd hallgatokat. Talan felismert valamit, amit meg a mi orszagunk nem. (Volt mar szo fentebb a Svedekrol is, hogy ok a geotermikus energiat is kihasznalnak.) De nalunk mit csinalnak kedves vezetoink? A sajat penztarcajukat tomik. Ha valaki veletlenul felszolal ellenuk, akkor azt a tobbi ember ugyis lenyomja. Ossze kene mar talan fogni az orszagnak. Elismerem, hogy agyelszivas van, de ez az allam hibaja. Szivesebben maradnek otthon, irtam is, hogy legnagyobb sajnalatomra el kellett jonnunk, de az nem normalis ami otthon megy.

 • 2007.10.26 18:46:53B-

  ani2: Németország szociális rendszere épp összeomlóban van ám :-)

  Mindenkinek joga van a saját érdekeiért lobbizni, de nem árt, ha az ember tisztában van azzal, hogy mennyi mindent kap. Neked igazából az a bajod, hogy amit az államtól kapsz, azt nem úgy adja, ahogy neked a legjobb lenne, és igazad van, hogy igyekszel meggyőzni az államot, hogy csinálja másképp. De azt állítani, hogy "az ilyen haza nem haza", az ne haragudj, de nem más, mint beleszarni a kézbe, amelyik enni ad.

 • 2007.10.26 18:47:01ani2

  Na jo, be kene fejezzem, mert mar elmegyunk politikaba es az nem ide valo, meg mar velem van tele a topik es meg babam sincs. Jobban szeretem masok vidam torteneteit olvasni.

 • 2007.10.26 18:54:00ani2

  Az allamnak jobb lenne ha fizetnem a jarulekokat es nekem is, de nem engedik. A haza szamomra azt jelenti, hogy ott elnem kell, es a vegen meghalni. De otthon most nem lehet normalisan elni, mert 40 evesen szivinfarktust kap az ember, amikor az allami vezetok meg dozsolnek. A nep meg nem fog ossze ellenuk. Ezennel nem ohajtok tovabb vitatkozni ezen, ha te ugy gondolod, gondold, es meg gondolom mashogy.

 • 2007.10.26 20:27:08zolnaid

  Ani2, Nem szeretnék itt nagyon beleszólni, annyiban igazad van, hogy kimész, az én apám is magfizikus, nem keresi magát halálra. De, tekintve hogy a fizikus phd-képzésben érintve van, ha valami konkrét dologban tudunk segíteni, szívesen. iwiwen fent vagyok a porontyosok közt, nickem első hat betűje.

 • 2007.10.26 20:51:51wish73

  begyszli,

  álmod már valóra vált. nem jár csp annak, aki nem járatja a gyerekét suliba. de, mint tudjuk, vannak az emberek ahhoz elég élelmesek, h bizonyos időközönként megmutatják magukat és akkor nem lehet azt mondani, h nem járnak. feltételezem, a doki sem mer nem adni igazolást egy-egy családfő láttán. amúgy számomra az az érthetetlen, h miért olyan szűklátókörűek az emberek, h simán asszisztálnak ahhoz, h a gyerekeiknek is uaz a sors jusson, mint nekik. ki sem próbálják, h mire lehetne jutni, ha tanulna v.mit a gyerek. sajnos még mindig él a régi beidegződés, h az állam meg az önkormányzat dolga megoldani az életet.

  ami viszont értelmiségi középrétegnél is megy, h felveszik a szocpolt 2 gyerekre, és gyakorlatilag azért "gyártanak" időre utódot, h ne kelljen visszafizetni kamatostul. lehet, h nem is akkor és nem is annyi gyereket akarnának, de ki sem számolják, h eg ygyerek felnevelése pár fillérbe többe kerül, mint a szpol.

 • 2007.10.26 21:02:58zolnaid

  Wish73, azért ez a szocpolos beszólást nem így szántad, ugye?

 • 2007.10.26 21:26:58Alvomacko

  Okoska: a CERN létező intézet? Most olvasom Dan Brown könyvét. És nem voltam benne biztos, hogy az létezik...

 • 2007.10.26 21:32:01zolnaid

  Alvomacko, igen :). Méghozzá nagy és híres.

 • 2007.10.26 21:41:11Guruljka

  zolnaid, ne vedd ezt a szocpol dolgot magadra, mert nem írta wish, hogy mindenki ezt csinálja.

  Tényleg van ilyen. Nem is egyet ismerek, aki az első után nem akarna-akart mégsem egy másodikat, de a pénz miatt mégis. Itt is volt aki leírta már, hogy ez van, ezért lesz neki mégegy babája, mert vállalta előre. Neki meg kötelességtudatból lesz. Hogy ki mit gondol erről, az már más kérdés...  De megfordítva a sztorit egyszer kiszámoltam, mi lenne anyagilag ha szülnék mégegyet.

  1)csökkenne a lakástörlesztés, mert a hitelünk csökkenne a harmadik gyerek után járó szocpollal.

  + 10.000

  2)nőne a CSP + 19.300.

  3)járna a családi adókedvezmény + 12.000

  Összesen: 41.300

  Az havi szinten már nem kevés. Hozzá téve, hogy mindenük van bőven ami egy gyereknek kellhet. Őszintén szólva beleférne. De ahogy anyagi okok miatt nem vetettem el anno, most ezt sem ez dönti el, hogy ne legyen egynlőre mégegy. Itt az ideje visszamenni a gályába mert akkor leszek (remélem maradok, vagyis most is az vagyok:) normális anya.  Ja és egyébként pont a szocpolnál látszik, hogy leginkább a 3 gyerekes modellig igyekeznek támogatni, mert szocpolban a 3. gyerek 1,4 millát ér, míg a negyedik 800 ezret. Az ötödik, hatodik.. 200 ezret. Szóval állambácsinak is a 4 gyerek a lélektani határ...

 • 2007.10.26 21:58:23wish73

  zolnaid, korrepetálnál, mert nem vágom, h mi a gondod?

 • 2007.10.26 22:00:10zolnaid

  Hát Guruljka, meg vagyok lepve. (nem vettem magamra, mert két kész gyerekre vettünk fel szocpolt, okom se lenne rá.). Optimista lévén azt gondolom, bár ki tudja jobb e, hogy sok értelmiségi család azért vállal sürgetően másodikat, mert a munkahely nem tolerálja a több megszakítást, így egy hosszabb gyed-gyes időszakkal jobban kijönnek.

  Egyébként, nem kell a második gyereket megszülni, ki lehet a felvett szocpolt fizetni.

 • 2007.10.26 22:02:34wish73

  beszólásnak épp nem nevezhető, szánni meg nem szántam sehogy. vannak, akik így csinálják és kész. biztos ismered az inges szólást....

 • 2007.10.26 22:05:23zolnaid

  Elnézést kérek, wish73, amiért meglepődtem.

 • 2007.10.26 22:08:18zolnaid

  Egyébként a "vannak akik így csinálják" meg az "értelmiségi középrétegnél (ez) megy" közt én éreztem stilisztikai különbséget. Egyik egyedi eset, másik általánosítás.

 • 2007.10.26 22:14:46wish73

  "ami viszont értelmiségi középrétegnél is megy, h..."

  ez sztem nem azt jelenti, h mki így csinálja

 • 2007.10.26 22:15:49Guruljka

  zolnaid először én is meglepődtem, másodszorra már nem. Én biztos inkább visszafizetném ha így éreznék, de ugye nem vagyunk egyformák...

  A másik ilyen szöveg, amin meglepődtem, igaz attól sokadikra is meglepődök:

  "Ha az első gyerekem is olyan lett volna, mint a második akkor biztos csak egy gyereket szültem volna!"

 • 2007.10.26 22:19:41zolnaid

  De wish, mégis egy általános gyakorlatot jelöl, vagy legalábbis olyasmit, ami sokszor előfordul. Lehet komolyan, hogy így van, de mivel én nem találkoztam még bevallottan ilyen esettel, furcsa volt.

 • 2007.10.27 01:07:43Anyatünde

  Ani2 kapcsán egy csomó minden kavarog bennem (én is tudományos kutatónak indultam...), de nagyon késő van.  OFF  Ani2: Meddig vagytok kint a CERN-ben?  Csak azért, mert a férjem egyik unokatesója (fizikus, KFKI) évekig keresett folyamatosan embert meglévő pályázati pénzre, Mössbauer-spektroszkópiai témára. (Nem tudom, most kell-e neki munkaerő, de ez egy telefonhívással kideríthető.)

  Az amúgy vegyész férjem egyszer-kétszer már majdnem el is ment oda dolgozni, mikor az ELTÉ-n nagyon kilátástalannak tűnt a helyzet állásügyileg (konkrétan úgy tűnt, nincs tovább állása), aztán végül mégsem.  Ez valószínűleg eléggé más, mint amivel most foglalkozol, de GYED-re jogosító állásnak jó lehet akár. Mondjuk a Mössbauer meg a terhesség egymást gyak. kizárja, de akkor még terhesség előtt kéne eleget (min. 180 napot) dolgozni.  Keress meg iwiw-en, ha érdekel. Ha az itteni nick-emre rákeresel, egy találat lesz, és az én vagyok.  ON

 • 2007.10.27 08:49:58koneko

  Szocpol: frissházas ismerőseink bevállalták. Két gyerek öt éven belül, a csaj meg nem is akar gyereket. Véleményem nem volt mérvadó az esetben, pedig igen erősen magyaráztam, hogy nagyon nagy hülyeséget csinálnak.

 • 2007.10.27 08:51:53koneko

  (Ariaden!

  Jársz még erre..?)

 • 2007.10.27 13:58:23Ariaden

  Szia koneko!  Igen, elnézést, kétnapos tréningen voltam eddig, most már leszek. :)

 • 2007.10.27 14:06:11Ariaden

  A bölcsihez még az az ötletem lenne esetleg, hogy ideiglenesre, ha van rokon vagy ismerős a városba, arra az egy évre át kellene jelentkezni. Más sajnos így nincs. :(

  A per hosszadalmas lenne...

 • 2007.10.27 14:08:55Ariaden

  Szia opti!  Utánanéztem, valóban a táppénz lesz az alapja. S valóban csak folyamatos munkaviszony esetén. De ami még lényeges, hogy GYED alatt összegyűlt szabadságot is ez idő alatt érdemes kivenni, mert ez is növeli a GYED alapot majd a későbbiekre.

 • 2007.10.27 14:17:52koneko

  Ez szuper!  Megtalállak iwiw- en? Azt hiszem, nekem piszok nagy sükségem lenne a segítségedre. Pesze csak ha nem teher..

  (Én a poronty ismerősei között is szerepelek, az F betűsöknél)

 • 2007.10.27 14:22:39Ariaden

  koneko, bejelöltelek, N betűvel kezdődik a vezetéknevem. ;-)

 • 2007.10.27 14:26:38Ariaden

  A szocpol minket is befolyásolt... Majdnem beleugrottunk egy újépítésű házba, mihez simán bevállaltuk volna az esküvőt és a két gyereket. Aztán hálistennek nem, de képesek lettünk volna rá, úy, hogy majd csak 2-3 év múlva terveztük volna a gyereket.

  Aztán nem jött össze a ház és mi ráeszméltünk, hogy mekkora butaságot készülünk épp csinálni. Persze akinek már amúgy is tervben volt, annak jó lehetőségnek tartom. :)

 • 2007.10.27 14:31:51koneko

  Ariaden! Köszi! :)

 • 2007.10.27 23:04:33wish73

  hát, pénztől teljesen független, amit Guruljka írt, de spec. én is azt mondom, ha az első lett volna olyan, mint a 2., tuti egyke marad. egyszerűen nem mertem volna kockáztatni azt a rémálmot, amit a kisebbik művelt velem az első 4 hónapban. aztán volt egy év nyugi, de másfél éves korától kb. egy évig úgy éreztem, h vagy ő-vagy én, valakinek mennie kell. most sem egyszerű természet. ahogy egy másik posztban szó volt erről, szerelmes vagyok belé, de amolyan se vele-se nélküle módon. igaz, h a nagyobbik elkényeztet minket az áldott jó természetével, hozzá képest még nagyobb a kontraszt, de a kicsi dolgai kívülállóknak is fel szoktak tűnni. nem én dramatizálom. úgyhogy bizony van olyan gyerek, aki mellé az ember nem mer repetázni.

 • 2007.10.28 19:53:11ani2

  Okoska: Sajnalom, hogy nem lettel fizikus, bar lehet jobban jartal igy. Miert nem probaltal meg mas tanart keresni? Amugy a CERN-ben sem fonjak kolbaszbol a keritest. Mo.-rol meg eleg nehez kijutni, mert mostansag nem sok palyazati penzt adnak ra. Nekem anno 3 honapot sikerult kint toltenem, de azt is csak ugy, hogy nyari diak voltam es az osszes koltseget a CERN fizette. Azota nem sokat, mert nincs penz. Ha a Phd-m meglesz, talan akkor mar konnyebb lesz kijutni kulfoldi egyetemrol.

  Alvomacko: A cern.ch -t nezd meg. A Dan Brown fele konnyvvel meg vigyazva, mert nem minden igaz benne ami annak hangzik, es olyasmi igaz ami keptelensegnek tunik. Itt van egy kis utmutato hozza: public.web.cern.ch/public/Content/Chapters/Spotlight/SpotlightAandD-en.html

  :)

 • 2007.10.29 14:01:08amarilo

  28 éves vagyok, egyenlőre egy gyermek édesanyja. Szeretnék összesen három gyereket.  Mikor jöjjön a következő - ha az anyagi szempontokat nézzük? Támogatásmaximalizálás, ez a célom. Ha már van egy rendszer, annak az előnyeit ki akarom használni. Függetlenül attól, hogy ez jó vagy rossz rendszer.  Most gyedet kapok, de lejárt a szerződésem a munkahelyemen, tehát a gyedet a következő gyerekre már nem kapnám. Én rögtön vállalnám a következő babát, de nem lehet, mert vissza kell mennem dolgozni fél évre-egy évre, hogy újra jogosult lehessek.  Ennek szerintem nem sok teteje van, minek vágjam be a kétévest a bölcsibe, és hogy szerezzek fél évre állást? Ehhez nincs "kedvem".  ERre az esetre azt a megoldást hallottam, hogy ismerős cégnél bejelentetem magam állásba, persze fiktíven, és kifizetem magam után a járulékot, így "onnan megyek szülni", újra lesz gyedem.  HA nincs ismerős, arra gondoltam, hogy kiválthatnám az egyéni vállalkozói igazolványt, és tevékenykedem valamit, magam után meg befizetem a járulékokat, így újra biztosított leszek , tehát jogosult a tgyásra, gyedre, stb.  Csinált valaki ilyet már? Van tapasztalat? Mennyi időre kell ezt? Mennyi a járulék? Mekkora bérre jelentsem be magam? Ilyesmik. Köszi. • 2007.10.29 14:49:41ani2

  Szia amarilo!

  Szerintem keresd szakbarbart. Itt is probalkozhatsz:

  forum.index.hu/Article/showArticle?t=9036766?cmd=Article_showArticle&t=9036766

  Sok sikert es mielobbi baba(ka)t!

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta