Szemölcs az uszodából

Most, hogy elkezdődött az óvoda, az úszásoktatás, sokan szembesülnek a gyermekük bőrén megjelenő, ártalmatlannak tűnő, de alattomban szaporodó kis félgömbszerű képződményekkel, közismertebb nevükön az uszodaszemölcsökkel.



Az uszodaszemölcs, latin nevén molluscum contagiosum, gyermekközösségben, közvetlen kontaktussal terjedő, a bőrfelszínen megjelenő, fokozatosan szaporodó, előemelkedő, félgömb alakú képletek. A csak a bőrön megjelenő szemölcsöt a poxvírusok közé tartozó DNS vírusok okozzák.


Jellemző a tipikusan apró, de időnként nagyobb méretű, fénylő, tömött „hólyagcsa”, melynek a közepe behúzódott. Megnyomva kásás massza üríthető. A testen bárhol megjelenhet, de általában a csoportos, vagy a vakarásnyomot követő vonalas elrendeződés figyelhető meg. Gyakran látjuk a könyök-, térdhajlatban, nyakon. Ha a szemhéjon jelenik meg, terápiás nehézséget okoz, érdemes szemészhez fordulni vele.

Ha csak egy szemölcsöt is észreveszünk a gyermek bőrén, érdemes egyből bőrgyógyászhoz fordulni vele, hogy megelőzzük az elszaporodását. Sajnos az egyetlen célravezető gyógymód az eltávolítás. Javasolt lokális érzéstelenítő krémezést követően kis, speciális kanállal eltávolíttatni. Ezt általában többször, 3-4 alkalommal meg kell ismételni, mivel előfordulhat, hogy a már fertőzött sejtekből még nem alakult ki a látható elváltozás.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek