SZÜLŐSÉG

A védőnők ideje lejárt?

2007. október 22., hétfő 13:34

Ismerőseim elbeszélései és az első saját tapasztalataim megszerzése után egyre biztosabb vagyok abban, hogy a védőnők csak egy régi-régi elképzelés betonba kötött maradványai, afféle jelenkori dinoszauruszok, az egészségügy zsákutcái.

Azt megértem, hogy miért hozták létre ezt a kiszolgáló hálózatot annak idején. Pár száz évvel ezelőtt nem volt szükség tanácsadónőre, bölcsődére, óvodára, a faluban mindenki ismerte egymást, kikérték egymás tanácsát és segítségét, szuper. Aztán kialakult a városi civilizáció, a nők elkezdtek munkahelyekre járni, kellett egy hely, ahová beadják a gyereket, meg kellett egy egészségügyi központ, ahová fordulhatnak a kérdéseikkel, mert a nagymama távol él, a szomszéd meg szintén dolgozik. Manapság viszont kezdi érvényét és funkcióját veszteni az intézmény, legalábbis a meglátásom szerint.


Akkor találkoztam először a helyi védőnővel, amikor teherbe estem. Nyitott nekem egy kartont, amit a fiókjában tartott, és amibe sorra felírt minden vizsgálati eredményt, amit a leleteimen talált. Hogy miért, arra nem jöttem rá. Nálam vannak a leletek, az eredményeket őrzi a kórház is, és akkor egy kistelepülés védőnője kézzel felírja őket egy papírra. De minek?? Ma sem értem, mikor lesz szükség rájuk. Ezen kívül mást nem csinált, csak esetleg megmérte a vérnyomásomat.

Szülés után felhívtam, de csak azért, mert a kórházban a lelkemre kötötték, hogy jelzem a védőnőnek, hogy jöhet megnézni minket. Ki is jött. Azt hittem, hogy tapasztalt védőnőn nem fog ki, ha egy kisgyermekes család házában ki van kapcsolva a csengő, de tévedtem. Mivel nem nyitottam ajtót, egyszerűen benyitott és a nappali közepéig meg sem állt, én meg nem tudtam mire vélni, hogy hirtelen egy vadidegen nő áll a házunk közepén, de gyorsan elhadarta, hogy kicsoda és miért jött. (A szülésem idején nyugdíjba vonult a régi védőnőnk, kaptunk egy újat). Mentegetőzött, hogy ő csengetett, és csak utána nyitott be. A magam rideg nyugalmával közöltem vele, hogy az is elég lett volna, ha bekopog. De hát úgy kell nekem, miért nem ellenőrzöm minden nap, hogy a férjem bezárta-e maga után az ajtót reggel.

Aztán, mivel egy egyhetes gyerek többnyire alszik, kikérdezett pár olyan dologgal kapcsolatban, amit a gyerekorvossal megtárgyaltam. „És mit mondott a gyerekorvos erről-arról-amarról?” meg „És megbeszélték a gyerekorvossal ezt-azt-amazt?” Igen. Aztán felírta a BCG oltóanyag sorszámát a kiskartonomra és még mindig csak 3 perce beszélgettünk, nem akart ilyen hirtelen távozni is, úgyhogy még egyszer végig kérdezett: „És mit is mondott, hogy mi a véleménye a gyerekorvosnak erről-arról-amarról?”. Kezdtem ideges lenni, neki is fárasztó, nekem is, nincs kérdésem hozzá, nem kérem ki a tanácsát semmiről, de még nem telt le a kötelező 10 perc, így udvariaskodunk.

Persze lehet, hogy nincs mindenki olyan szerencsés helyzetben, mint én, hogy van egy Anyukája, a férjének is van egy Anyukája, meg van 2 nővére, akiknek összesen 4 gyerekük született az elmúlt években, szóval van kihez fordulni. A terhességem alatt találtam több olyan fórumot, ahol a kismamák megbeszélhetik a gondjaikat, aztán ott az internet, mint akut információforrás, vannak szakkönyvek, szaklapok, civil szervezetek, akihez fordulhat az ember, a segítőkész nőgyógyászról és lelkiismeretes kórházi személyzetről (nővérke, csecsemőgondozó, gyerekorvos) nem is beszélve.

Én úgy jöttem haza a kórházból, hogy úgy éreztem, mindent tudok. A terhességem teljesen gond nélkül telt, a szülés komplikációmentes volt, a tejtermelésem beindult, stb. De ha nem így lett volna, én akkor sem egy vadidegen védőnőre hagyatkoztam volna, hanem a megszokott orvosaimra, a családtagjaimra, szakirodalomra, aztán a sok jótanács közötti választásban egy kicsit saját magamra. A bizalom nekem elég fontos ebben a témakörben, és a kívülállók beavatkozásaiból már akkor elegem lett, amikor a kórházban minden nővérke és csecsemőápoló a melleimet nyomkodta a tejbeindulás idején, hogy megmutassa, hogyan kell szoptatni. Pedig tényleg segítőkészek és aranyosak voltak, de ez nekem akkor is megrázó élmény volt.

Jelenleg két felmutatható funkcióját érzékelem a védőnői szolgálatnak: tanácsadás és rendszeres vizsgálat terhes nők és kismamák részére, ami kimerül abban, hogy kartont vezetnek mindenkiről, valamint egyfajta szociális felügyelet, vagyis a látogatások alkalmával felmérik, hogy a gyermek megfelelő körülmények között nevelkedik-e. Az első funkció teljességgel szükségtelen amellett, hogy az anya felnőtt háziorvoshoz és nőgyógyászhoz jár a terhessége alatt és azt követően, a szociális része pedig látszat cselekvés, mivel a nem megfelelő szociális vagy higiéniás körülmények között élő gyermekeken az állam akkor sem tud hathatósan segíteni, ha a védőnő azt valamilyen formában jelzi is a megfelelő szervek felé. Hacsak az állami gondozást nem nevezzük annak, de ez egy másik téma.

Az egyetlen hasznos tevékenységük a kisgyermekkori oltások beadása, amit csak azért tartok előnyösnek (bár ezt is el tudná végezni a gyerekorvos), mert így nem kell a váróban beteg gyerek közé vinnem a csemetét, hogy véletlenül elkapjon tőlük valamit. De emiatt tartanak fenn országszerte több ezer védőnői rendelőt, helyiséggel, fűtéssel, árammal, telefonnal? Ezért fizetnek több ezer védőnőt?

Gyorsan elnézést is kérek minden védőnőtől, ne vegyék magukra ezeket a sorokat, szép hivatásuk van, és a kevés kivétellel nagyon lelkiismeretesen végzik a munkájukat. De nem érzitek úgy, hogy eljárt az idő efelett az intézmény felett?

Zill

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.24 16:42:59Aredian

  Alvomacko 2007.10.24 16:09:49  Szia! (Ha szabad tegezzelek.)  Igazad van. Nincs rosszab egy felkészületlen védőnőnél. Mint ahogy egy felkészületlen tanárnál, orvosnál, építésznél, vagy bárkinél aki felkészületlen a saját szakterületén. De állítom, hogy a védőnőknél sem rosszabb a kutyaütők aránya, mint bármely más területen. Csak a média által valahogy mindig a negativ példák kapnak több figyelmet, és nem azok akik napról napra lelkiismeretesen végzik a munkájukat.  A védőnőknél egyébként pontrendszer működik. X év alatt X pontot el kell érniük. Pontot pedig úgy gyűjthetnek ha továbbképzésen vagy különálló előadásokon vesznek részt, amiket nem ritkán neves orvosok tartanak. A lehetőség tehát adott a tájékozódásra. A kérdés tényleg csupán az általad említett "emberi tényező": "Hogy ők akarnak-e?"  Aredian

 • 2007.10.24 18:19:16Nilüfer

  Már írtam korábban, hogy a védőnő is ember:) vagyis van jó, és kevésbé jó védőnő.Én most inkább elmondom, hogy 1956-ban születtem, a testvérem meg 1962-ben.Otthon, bábával.A Bába néni-akinek ez volt a neve, szerintem kevesen tudták a hivatalos nevét-addig járt anyukámhoz, míg a köldoökcsonk le nem esett, azt ő kezelte.Ezen kívül addig ő is fürdetett, ápolta a gátsebet, de ha kellett, rittyentett egy levest, vagy kisepert, még a csirkéknek is lökött.Etz tette minden újszülött családjával.Később figyelte a szopatást, kijárt házakhoz is, megtanította a falusi, sőt akkoriban tanyáról beköltözött anyukákat teát főzni, nála volt a csecsemőmérleg, a nyári konyhája volt a kismamák találkozóhelye, bárki bármikor kereshette.Ő volt az orvos mellett az asszisztens is, alkalmanként bizony injekciót is beadott, orvos ugyanis hetente egyszer jött./ mellesleg abban a faluban ma is heti kétszer van orvos/.Mikor magam is anya lettem, eljött megnézni a lányomat, és még akkor is tudott jó tanácsokat adni, pedig öreg néni volt.Őtőle tanultam, hogy ami a babának jó, az jó a mamának, és fordítva, meg hallgassak mindig az ösztöneimre.Úgyhogy bennem a védődő az egykori kedves Bába nénit idézi fel, és jártam úgy, hogy a védődő nem tudott ugyan segíteni, de én tudtam neki..és én annak is örültem:)

 • 2007.10.24 18:20:54Nilüfer

  védődő= védőnő. és nem szopatás. hanem szoptatás:)) a többi stimmel, azt hiszem:)))))))

 • 2007.10.24 20:38:44kovvacs

  Ne haragudjatok, hogy megin átugrom a kommenteket, annyira örülök, hogy eljutottam idáig és írhatok, olvasni most nem fér bele.  Sztem még soha ennyire védőnőre nem volt szükség, mint most.

  1, A túl sok, egymásnak tökéletesen ellentmondó információ tengerében + idősebb nőrokonaink soxor elavult hozzáállása mellett

  szükség volna

  egy olyan szakemberre, aki birtokában van a szükséges legfrissebb szaktudásnak,

  ismeri a divatirányzatokat, azok előnyeit-hátrányait.

  Nem azt kellene megmondania, hogy mit kell csinálni,

  hanem azt, hogy mit hányféleképpen lehet, és melyik mivel jár.  2, Olyan nagyon laza arcok vagyunk a netkapcsolatunkkal, a jólfűtött ingatlanjainkban, az érettséginkkel meg a középosztálybeli helyzetünkkel, és elfeledkezünk arról, hogy szegénység és/vagy tudatlanság Magyarországon is van, nem elhanyagolható mértékben. Sztem nem én vagyok az egyetlen, akinek a kórházi tapasztalatai vegyesek más anyukákat illetően. (Pl olyan "elvek", mint a mézbe áztatott cumi, vagy hogy a tehéntej jobb a tápszernél mert nem mesterséges stb)  3, Jó védőnő hamarabb észrevesz bármilyen gondot babával-kisgyerekkel, mint az anyja; pl. hogy baj lehet a gyerek szemével, érdemes szemészetre vinni. Mert rengeteg gyereket lát.  4, Védőnőnek nem dolga, de informálisan megteheti, hogy segítse a hasznos információk áramlását közösségen belül. Mienk felírja, ha lát nálunk egy jó mesekönyvet, lemásolta a lisztérzékenységi gyorstesztünk tájékoztatóját. És nekem is ajánl alkalomadtán olyasmit, ami más anyukának bejött, érdekes, ajánlható. Ennek vannak nagyonhelyi vetületei is.  És most megyek háziasszonykodni. Vagy meccset nézni :)

 • 2007.10.24 20:43:43kovvacs

  Sőt.  A védőnői hálózatot rengeteg dologra lehetne pluszban még használni.

  Csak én már osztanám a feladatot, mert úgy tűnik, így is túl sok a dolguk. Pl. korosztályonként osztanám,

  terhes-újszülöttes-csecsemős,

  kisgyermekes-óvodás stb  Én is hallottam olyasmit a védőnőnktől, amitől égnek állt a hajam, de így is inkább az a véleményem, hogy halljak néhány furát, mint hogy ne legyen.

 • 2007.10.24 21:41:07atha

  Húúú, én sem olvastam végig, de pár dolog eszembe jutott.

  Először, hogy - sajnos - ebben az országban eleve el kell különíteni falut és - modjuk Budapestet - egyszerűen mintha két eltérő kontinensről beszélnénk. Aztán hatalmas a szakadék a középosztály alatt is. (Először az jutott eszembe, hogy ez nem az a fórum, ahol a szegényebb rétegek érintve lennének, aztán eszembe jutott, hogy hála ennek a remek fogyasztói társadalomnak meg a médiának, lehet hogy egy rászoruló család hamarabb költ internet előfizetésre, mint mondjuk Elevitre).  Azt, hogy valahol szükség van-e annak felügyeletére, hogy mondjuk a gyerek körülményei megfelelnek-e az elvárhatónak, azt szerintem ki lehet szűrni a terhesség alatt, és ha normális mondandója nincs, akkor ne jöjjön ezek után a védőnő, a legrosszabbkor, felébresztve a gyereket, amikor alig bírtad elaltatni és ugyanazt a "feladatsort" végigcsinálva, amit tegnap a gyerekorvos. Vagy ha annyira profin vizsgálja a gyerek mozgását, akkor mi a fenének kell csípőszűrésre hurcolnom, ahol ugyanúgy csak megtekergetik?  Nekem személy szerint így a második gyermek táján nem sok jó élményem van a témában. A fiammal ugyan volt egy nagyon kedves védőnőnk, aki jött amikor elő volt írva, de a hasfájós fiammal, aki öt hónapon keresztül ha nem evett vagy aludt, akkor ordított mint a sakál, sokat nem kaptam, még különösebben értékelhető vigasz szavakat sem. A legalább minimálisan segítő szert (Gripe Water) a szomszédasszony ajánlotta.  A lányom most 4 hónapos és egyszer látta a védőnő, pedig lett volna kérdésem egy hozzáértő valakitől. Most már legalább kicsit jobban tudtam, hogy mit kérdezzek egyáltalán. Tényleg, miért is kell kérdezni, ha már vannak abban a formában, ahogy..??? (Vonatkozik ez a kórházi csecsemősökre is). Én ugyanis az első gyereknél - nem lévén egy nagymama, nővpr, szomszéd, stb.. se, fogalmam sem volt egyáltalán kérdezni mit kell.  Számtalanszor voltunk úgy a férjemmel, hogy itt van, megtehetnénk, kifizetjük, csak jöjjön már ide valaki, aki meg tudja mondani, hogy mi a frászt kezdjünk a gyerekkel. Én nem követtem ezt az egész egészségügyi reform kérdést, mert csak felidegesítem magam a polititkán - de ilyenkor egyet tudok érteni a "megfizethető" egészségügyi szolgáltatásokkal.  Ami még eszembe jutott - Tracy Hogg. Nem gondolom, hogy ő mindenható lett volna és egyik könyvének se értem a végére, de mindig az volt az érzésem, hogy ilyen jellegű "szolgáltatásra", vagy hozzáértésre is szükség lenne. Van akinek nincsenek szuper súgói, és nem született "ősanyának", hogy egy hét alatt belője, miért sír a gyerek és azt mivel lehetne orvosolni.  Bocs a szóf..ért, de vagy két hónapja nem jutottam ide :) • 2007.10.24 21:41:07atha

  Húúú, én sem olvastam végig, de pár dolog eszembe jutott.

  Először, hogy - sajnos - ebben az országban eleve el kell különíteni falut és - modjuk Budapestet - egyszerűen mintha két eltérő kontinensről beszélnénk. Aztán hatalmas a szakadék a középosztály alatt is. (Először az jutott eszembe, hogy ez nem az a fórum, ahol a szegényebb rétegek érintve lennének, aztán eszembe jutott, hogy hála ennek a remek fogyasztói társadalomnak meg a médiának, lehet hogy egy rászoruló család hamarabb költ internet előfizetésre, mint mondjuk Elevitre).  Azt, hogy valahol szükség van-e annak felügyeletére, hogy mondjuk a gyerek körülményei megfelelnek-e az elvárhatónak, azt szerintem ki lehet szűrni a terhesség alatt, és ha normális mondandója nincs, akkor ne jöjjön ezek után a védőnő, a legrosszabbkor, felébresztve a gyereket, amikor alig bírtad elaltatni és ugyanazt a "feladatsort" végigcsinálva, amit tegnap a gyerekorvos. Vagy ha annyira profin vizsgálja a gyerek mozgását, akkor mi a fenének kell csípőszűrésre hurcolnom, ahol ugyanúgy csak megtekergetik?  Nekem személy szerint így a második gyermek táján nem sok jó élményem van a témában. A fiammal ugyan volt egy nagyon kedves védőnőnk, aki jött amikor elő volt írva, de a hasfájós fiammal, aki öt hónapon keresztül ha nem evett vagy aludt, akkor ordított mint a sakál, sokat nem kaptam, még különösebben értékelhető vigasz szavakat sem. A legalább minimálisan segítő szert (Gripe Water) a szomszédasszony ajánlotta.  A lányom most 4 hónapos és egyszer látta a védőnő, pedig lett volna kérdésem egy hozzáértő valakitől. Most már legalább kicsit jobban tudtam, hogy mit kérdezzek egyáltalán. Tényleg, miért is kell kérdezni, ha már vannak abban a formában, ahogy..??? (Vonatkozik ez a kórházi csecsemősökre is). Én ugyanis az első gyereknél - nem lévén egy nagymama, nővpr, szomszéd, stb.. se, fogalmam sem volt egyáltalán kérdezni mit kell.  Számtalanszor voltunk úgy a férjemmel, hogy itt van, megtehetnénk, kifizetjük, csak jöjjön már ide valaki, aki meg tudja mondani, hogy mi a frászt kezdjünk a gyerekkel. Én nem követtem ezt az egész egészségügyi reform kérdést, mert csak felidegesítem magam a polititkán - de ilyenkor egyet tudok érteni a "megfizethető" egészségügyi szolgáltatásokkal.  Ami még eszembe jutott - Tracy Hogg. Nem gondolom, hogy ő mindenható lett volna és egyik könyvének se értem a végére, de mindig az volt az érzésem, hogy ilyen jellegű "szolgáltatásra", vagy hozzáértésre is szükség lenne. Van akinek nincsenek szuper súgói, és nem született "ősanyának", hogy egy hét alatt belője, miért sír a gyerek és azt mivel lehetne orvosolni.  Bocs a szóf..ért, de vagy két hónapja nem jutottam ide :) • 2007.10.24 21:41:40atha

  Húúú, én sem olvastam végig, de pár dolog eszembe jutott.

  Először, hogy - sajnos - ebben az országban eleve el kell különíteni falut és - modjuk Budapestet - egyszerűen mintha két eltérő kontinensről beszélnénk. Aztán hatalmas a szakadék a középosztály alatt is. (Először az jutott eszembe, hogy ez nem az a fórum, ahol a szegényebb rétegek érintve lennének, aztán eszembe jutott, hogy hála ennek a remek fogyasztói társadalomnak meg a médiának, lehet hogy egy rászoruló család hamarabb költ internet előfizetésre, mint mondjuk Elevitre).  Azt, hogy valahol szükség van-e annak felügyeletére, hogy mondjuk a gyerek körülményei megfelelnek-e az elvárhatónak, azt szerintem ki lehet szűrni a terhesség alatt, és ha normális mondandója nincs, akkor ne jöjjön ezek után a védőnő, a legrosszabbkor, felébresztve a gyereket, amikor alig bírtad elaltatni és ugyanazt a "feladatsort" végigcsinálva, amit tegnap a gyerekorvos. Vagy ha annyira profin vizsgálja a gyerek mozgását, akkor mi a fenének kell csípőszűrésre hurcolnom, ahol ugyanúgy csak megtekergetik?  Nekem személy szerint így a második gyermek táján nem sok jó élményem van a témában. A fiammal ugyan volt egy nagyon kedves védőnőnk, aki jött amikor elő volt írva, de a hasfájós fiammal, aki öt hónapon keresztül ha nem evett vagy aludt, akkor ordított mint a sakál, sokat nem kaptam, még különösebben értékelhető vigasz szavakat sem. A legalább minimálisan segítő szert (Gripe Water) a szomszédasszony ajánlotta.  A lányom most 4 hónapos és egyszer látta a védőnő, pedig lett volna kérdésem egy hozzáértő valakitől. Most már legalább kicsit jobban tudtam, hogy mit kérdezzek egyáltalán. Tényleg, miért is kell kérdezni, ha már vannak abban a formában, ahogy..??? (Vonatkozik ez a kórházi csecsemősökre is). Én ugyanis az első gyereknél - nem lévén egy nagymama, nővpr, szomszéd, stb.. se, fogalmam sem volt egyáltalán kérdezni mit kell.  Számtalanszor voltunk úgy a férjemmel, hogy itt van, megtehetnénk, kifizetjük, csak jöjjön már ide valaki, aki meg tudja mondani, hogy mi a frászt kezdjünk a gyerekkel. Én nem követtem ezt az egész egészségügyi reform kérdést, mert csak felidegesítem magam a polititkán - de ilyenkor egyet tudok érteni a "megfizethető" egészségügyi szolgáltatásokkal.  Ami még eszembe jutott - Tracy Hogg. Nem gondolom, hogy ő mindenható lett volna és egyik könyvének se értem a végére, de mindig az volt az érzésem, hogy ilyen jellegű "szolgáltatásra", vagy hozzáértésre is szükség lenne. Van akinek nincsenek szuper súgói, és nem született "ősanyának", hogy egy hét alatt belője, miért sír a gyerek és azt mivel lehetne orvosolni.  Bocs a szóf..ért, de vagy két hónapja nem jutottam ide :)

 • 2007.10.24 21:45:13atha

  Nem én voltam, esküszöm.

 • 2007.10.25 08:16:49Alvomacko

  atha: de jó, hogy újra erre jársz! Jól vagytok?

 • 2007.10.25 09:11:49atha

  Szia Alvomaci, köszönjük megvagyunk, bár néha az őrület határán, mert a fiam úgy látszik csak ordítás útján hajlandó kommunikálni, ahelyett, hogy beszélne végre :) Mikor iszunk végre marcipános kakaót?  Off - Én őrülten szeretnék választ kapni bárkitől (ha már a védőnőtől nem megy), hogy hogy tanítsam meg a 4 hónapos lányomat elaludni, ugyanis egyelőre csak kajával a szájában hajlandó, ami azzal jár, hogy sokszor eszik keveset, ami ugye nem szerencsés, mert állítólag árt ez emésztésnek. Cumit nem lehet a szájába varázsolni, pedig azt hiszem a piacon fellelhető összes változattal próbálkoztunk. A kezét rágcsálja, de véletlenül sem altatáskor, és egyéb segédeszközre sem akar ráállni. Ha hagyom ordítani, két esélyes, vagy elalszik egy idő után, vagy rákvörösre izzadja magát. Hát ehhez nincs szívem. És éjszaka sem kellene ennie, tök egyértelmű, hogy nem az éhség miatt kel fel, de képtelen vagyok másképp elaltatni.

  Nem akarom feltartani a témát, de tényleg megköszönném, ha valakinek van jó tippje és elküldené nekem az atha@mailbox.hu-ra.

 • 2007.10.25 10:52:09Alvomacko

  atha: ringatás? És ha a cumit kicsit a szájában próbálod tartani? Tudom ez drasztikusnak tűnik, de hátha mégis rákattanna? Vagy teáztatod (nem cukros, koffeines teára gondoltam természetesen)?

  Vagy énekelsz neki? Le tudod tenni az ágyába? Vagy már az sem megy? És ha kendőbe kötöd magadra?

  Nincs több ötletem...

 • 2007.10.25 11:05:10zolnaid

  Atha, hadd kérdezzem már meg, mert nem egyértelmű. Téged zavar ez az állapot? Mert amúgy teljesen átlagos és normális helyzet, csak nagyon fárasztó lehet. Azzal sincs baj, ha sokszor eszik keveset, (nem árt az emésztésnek, ui. nem felnőttételről, hanem anyatejről van szó), sőt sok gyerek inkább erre hajlik, illetve ha szoptatás közben alszik el, sőt még az éjszakai ébredések is normálisnak mondhatók (az anyatej másfél óra alatt kiürül a pociból - ezt a sokszor kevesethez is mondanám). Szóval az is egy megoldás, ha elfogadod ezt a helyzetet. Persze ha zavar, akkor más, remélem lesznek itt épkézláb ötletek arra az esetre. Részemről azt csinálnám, hogy napközben kicsit sűrűbben etetném, mondjuk egyenletesen sűríteném az időközöket, hogy plusz egy étkezés beleférjen. Így több kalóriához jutna nappal, hátha nem kérne enni éjjel.

 • 2007.10.25 12:02:10mazsola84

  Hát elég vegyes a véleményem a dologról. Nekem még így gyerektelenül hasznosnak tűnik ez a rendszer. Mert bár anyám a közelben van, de mégiscsak huszonvalahány évvel ezelőtt szült. Én pedig még életemben nem láttam csecsemőt vagy kisgyereket közelről (nem ér röhögni).

  Viszont azt is el tudom hinni, hogy egy háromgyerekes anyukának nem feltétlenül fog tudni sok újat mondani. Azt meg végképp el tudom fogadni, hogyha valaki reggel fél8-kor beállít valahova bejelentés nélkül, azt az ember legszívesebben elküldené a francba.  Én ondjuk attól paráznék, hogy beállít bejelentés nélkül, szalad a ház, ő meg teszi a megjegyzéseket, és olyan következtetéseket von le, amiket egyáltalán nem kéne. Ilyenkor amúgy is ki van az ember, és szerintem egy csípős megjegyzés is rohadtul romba tudja dönteni az ember önbizalmát.

 • 2007.10.25 14:00:581védőnő

  Mindenki mindenkinek nem felelhet meg!!!!Higgyjétek el a védőnők élete, munkája sem mindig leányálom!Biztos van olyan védőnő aki kevésbé felel meg az anyukák és családjaik számára, de aki annyira rosszul végzi a munkáját azt a vezető védőnő "helyrerakja"!Hajadonként kezdtem dolgozni,mégis a 6-dik gyermekét váró édesanya is szívesen fogadott-holott én gondoltam azt hogy miről fogunk tudni beszélni?Azóta még két gyermeke született amíg ott dolgoztam.Igen is szükség van a védőnőkre!Talán pont a fenti és ehhez hasonló cikkek és a nem hivatástudatból dolgozók rontják más védőnők hírnevét!

  Kedves édesanyák! Adjatok esélyt a védőnőnek ne ítéljetek rossz tapasztalatok alapján!!Sokan kifogásolják hogy váratlanul megyünk látogatni-ha előre bejelentkezünk nem gondoljátok hogy nem valós következtetéseket vonunk majd le és ha mégis baj történik a családban úgyis a védőnőt veszik elő!Én soha nem jelentkeztem be sehová,mégis mindig volt idejük rám.Ha nem volt kitakarítva és mentegetőztek mindig oldottam azzal hogy meglátszik az hogy csak éppen ma nem jutott rá ideje vagy már hetek óta halmozódik a piszok a lakásban.Nem így van?És bizony sokszor nem az orvos volt az első aki tudomást szerzett a bajról panaszról hanaem mi védőnők!És ugye milyen jó ha van kit felhívni még munkaidő után, este, hétvégén, ünnepnap hogy most mit csináljak a gyerekkel mert órák óta sír vagy mert lázas? Őszintén sajnálom hogy egyesek nem tartják fontosnak a védőnőket, mert van privát orvos,privát gyermekorvos(ami nagyon jó dolog!!!),de ha a védőnő tanácsára hallgatva szoptatással,esetleg kis c-vitaminnal dúsítva tápláljuk a gyermeket megspórol a védőnő egy valagnyi pénzt mert nem lesz a gyerek beteg, nem kell gyógyszert venni!Vagy szegényebb családok esetében közbenjár a gyógyszer kiváltásában anyagi segítségért a polg.hivatalban,és egyéb szoc.juttatásokban is segítséget nyújt.Még egy dolog!Sokan említettétek az elavult tanácsokat-nem pont ezért kellene esélyt adnotok a pálykezdő védőnőknek?Érdekes módon egyre kevesebben akarunk a réimódon szülni,pedig korábban arra sem volt lehetőség hogy beleszóljunk a szülés módjába.Vannak régi jól bevált védőnői tanácsok és vannak újak amelyeket a frissen végzettek jobban ismernek!Őszintén sajnálom azokat az anyákat akik nem tudnak megbízni a védőnőjükben és vadidegennek tartják,mert előírás szerint a várandóst legalább havonta 1-szer otthonában ,1-szer pedig a tanácsadóban látni kell!!!Csecsemők esetében ez a szám nagyobb!Kérlek benneteket ne ítélkezzetek hamar,ismerjétek meg a védőnőt aki elvileg a mamákért és babákért dolgozik.Nálam az a praktika vált be hogy amilyen a mosdó olyan a törölköző!Mert miért adjam 100%-ig magam ha semmibe néz,ott én is csak annyit mondtam amennyi szükséges volt.Mégis sikerült minden családdal jó vagy legalábbis elfogadható kapcsolatot kialakítanom.

 • 2007.10.25 15:12:06kovvacs

  1védőnő,

  bocs, de sztem bunkóság hívatlanul beállítani.  Az én védőnőm MINDIG ideszól mobilon legalább egy órával hamarabb, h jöhet-e. (Legalább magát se szivatja meg, mert én bizony a kertbe se viszek magammal telefont, állhatna a kapu előtt.)

  Nehogy azt hidd, hogy 1 óra alatt el lehet tüntetni bármiféle úgynevezett árulkodó jelet!  Azt meg el ne feledd, 1védőnő, h Te se egy ikea katalógusban lax a nap 24 órájában, és talán nem vennéd szívesen, ha egy vadidegen bármikor beállíthatna, csak mert úgymond joga van hozzá.

 • 2007.10.25 15:28:43katampusz

  nem tudom, de nekem sosem okozott gondot, hogy a védőnőm egyszer sem szólt előre, hogy jön. hozzáteszem, mindig ugyanabban az időpontban jött, szóval kiszámítható volt. előfordult hogy elkerültük egymást, na bumm.

  elfogadtam, náluk ez egyrészt taktika, másrészt pedig képzeljétek a telefon PÉNZBE kerül.

  nem várom el tőle, hogy a saját mobilján engem hívogasson, és nem várom el az egészségügytől sem, hogy erre pénzt áldozzanak. költsék hasznosabb dolgokra.

  szerintem.

 • 2007.10.25 15:31:10énisénis

  Én egy korábbi kommentemben jól megvédtem a védőnőket! De most erre a váratlanul betoppanásra szeretnék reagálni! Húgom néhány hete szült, és tudni kell, hogy volt egy szülés közben meghalt babája már. Budapasten, viszonylag jó környéken laknak! A védőnőnél megvolt minden, ami kell. Mikor hazajöttek, szólt neki, ő ki is ment kétszer. Tegnap beállított váratlanul, és amikor ezt a tesóm nehezményezte: azt találta mondani, hogy túl szépnek tűnik az élete és az előzmémnyek miatt gyanakszik az eltitkolt depresszióra és arra, hogy ebben a férje falaz neki, ezért tűnnek olyan boldognak! Szegény, szóhoz se jutott... de amikor igen, akkor úgy elhajtotta, hogy csak na!

 • 2007.10.25 16:34:14kovvacs

  katampusz,

  általában megbeszéljük, hogy mikor fog jönni legközelebb, az nem kerül pénzbe. (Pl. hétfőn vmikor 11 és 2 között.)

  De hát nyilván embere válogatja, én még azt se szeretem, ha a tulajdon anyám állít be váratlanul.

 • 2007.10.25 21:02:51atha

  Ez engem továbbra is felháborít, hogy jönnie kellene, én fizetem érte és felénk se néz. Kedves, fiatal, meg minden, csak épp sz..ik ránk. Én pedig bocs, de nem fogok könyörögni, ugyan nézzen már felénk, mert lenne pár kérdésem.  Alvomacko, zonaid, köszi szépen. Asszem csak a lényeget felejtettem el - a lányom 3 hónap után közölte, hogy csináljak a cicivel amit jónak látok, ő ugyan nem tesz erőfeszítéseket... Szóval tápszeres és sajnos azóta aránytalanul hízik, hiszen az elalvás előtti kajára már minden bizonnyal nem lenne szüksége, de beszlapál 40-60 g-ot még pluszban.  Ringatás - pipa (még éberebb lesz, túlpörög, és annál jobban kínlódik) / cumi szájban tartás - dühödt ordítás, fuldoklás / babatea - pár korty után rájön a turpisságra, dühödt üvöltés / Éneklés, simogatás, rázogatás - dühödt üvöltés.  A Suttogó könyvek szerint abszolút a Mimóza típus, így legalább magyarázatom van arra, hogy miért ilyen. Sajnos a könyv nem típusonként veszi át a problémákat és 4 hónapja nem bírom az egészet elolvasni, hol ejtenek el egy-egy tippet hozzá.

 • 2007.10.25 23:10:40dittke

  Én nagyon örülök, hogy vannak nagymamák, nővérkék és hugicák a családban! Kérdezem én miért is van annyi tehéntejérzékeny, tojásérzékeny és lisztérzékeny gyerek? Talán azért is, mert ezek a nagyon hasznos rokonok pár hónapos korukban teletömik tejtermékkel, tojást és lisztet tartalmazó élelmiszerekkel a csecsemőt! Iszonyatosan jó tud még lenni a szomszéd tanácsa! IQ fighter? Netán magából indul ki az ember? Korán sem biztos, hogy csak a rossz szociális körülények között élő családoknak van szüksége a védőnőre! Azért, mert valaki jó anyagi körülmények között él,az nem zárja ki, hogy gyerekágyi depresszió, táplálási probléma, hasfájás....nem fordul elő náluk! Felháborító, hogy valaki ilyen véleménnyel van a védőnőkről! Ők is emberek, nekik is vannak rossz napjaik, de mégis 24 órában rendelkezére kell állni! És ha ilyen anyukákhoz lépnek be még akkor is tudnak mosolyogni, mert nekik van olyan készségük, hogy empátia! Itt a hozzászólók közül ez sajnos sokmindenkiből kimaradt!

 • 2007.10.26 09:19:47Móni78

  Én egy kis településen dolgozom védőnőként. Elszomorít némely emberek véleménye rólunk! Elhiszem, hogy van olyan védőnő, aki nem sokat foglalkozik a családokkal és " telefonon látogat ", de a többség nem ilyen!!! A családlátogatáson kivül óvodát és iskolát is látok el. A körzetemben nem fordult elő, hogy valaki nem igényelte volna a munkámat. Persze a háziorvos kivétel, mert ők egy könyvre hagyatkozva gondozták a gyermekeiket.A gondozottaim viszont engem keresnek meg, ha bármilyen probléma van a gyermekükkel. Ugyanis a főiskolán tanulunk gyermekgyógyászatot, szülészetet, pszichológiát, bőrgyógyászatot, stb és ha még nem is látunk élőben különböző betegségeket, azért még tudunk róluk felvílágosítást adni. A várandóssaimmal nem 1* találkozom, hanem 8-9-10* és mindig vannak kérdéseik akár a várandóssággal vagy a szüléssel,Kórházba szükséges dolgok - babakelengye összeállításával kapcsolatban.Mikor megjönnek az üjszülöttel a kórházból, még aznap meglátogatom a családot.Senkinek nem vagyok vadidegen, aki beront a nappaliba, mert ugye a várandósság alatt rendszeresen látogattam.Örülök neki, hogy a cikk írója mindent tudott, mikor haza ment a kórházból.Ezek szerint az én gondozottaimmal lehet gond, mert tőlük ezerszám kapom a kérdéseket. Fürdetés menete, köldökápolás, bőrápolás szoptatás, női mell fejése, böfiztetés, vitaminok adása,stb és hiába a nagymama( mert ő már régen gondozott gyermeket és azok a módszerek már jórészt elavultak), vagy barátnő, mégis a engem hívnak.Nem számít hétvége, ünnep megyek és végzem a munkámat.Sajnos nincs időm tovább írni, mert dolgoznom kell,megyek családokat látogatni, mert nálunk a védőnőt szívesen fogadják a családok.

 • 2007.10.26 09:43:18Alvomacko

  atha: hűűű, ez tényleg húzós! Tudom, hogy kicsi még korban, de egy kis hozzátáplálás? Krumpli, répa, sütőtök tápszerrel higítva? Vagy alma? Hátha nem akarna annyit enni utána...

  Én a turmixolt kaját nagy lyukú cumisüvegből adtam a Kicsinek. Ő nekem is tápszeres volt 6 hetes korától, így én elég hamar elkezdtem a hozzátáplálást, mert féltem, hogy az amúgy is hatalmas gyerekem nagyon meghízik...

  És mi van ha jól bebugyolálva fekteted a kiságyba? Netán az oldalára teszed, hátát az ágynak támasztva?

  És karban eteted? Mi van, ha az ágyba fekteted és úgy adsz neki enni?

  Amúgy van sejtésed, hogy miért sír? Fél az egyedülléttől? Vagy netán fáj a hasa?

  Nálunk a Nagy hasfájós volt. Este 6-kor rázendített és 9-ig bőgött. De ha jól becsvartam egy plédbe és nagyjából függőlegesen volt, akkor tudott pihenni. Volt, hogy párnákkal volt alá- meg körbe támogatva és békésen aludt a nagyágy közepén. De ha olyankor megpróbáltuk a párnát kihúzni a háta alól, akkor ahogy vízszintesbe került, sírás lett belőle.

 • 2007.10.26 19:29:341védőnő

  Ez a cikk egy végeláthatatlan "vitázgatás forrása",ami nem baj,mert egyes cikkekből azt szűröm le hogy sokaknak nincs túl sok vagy nincs túl jó emberi kapcsolatuk csevegni mert ott van a net(amin egyébként 1000-nyi hülyeség,és hasznavehetetlen jó tanács lapul,kivétel bizonyos oldalak amiből higgyjétek el nem túl sok van.)Az én körzetemben márcsak amiatt is örültek a látogatásaimnak hogy egy kis lelki megerősítést kaptak hogy igenis jó anyák és jól végzik a dolgukat,eleve a meghallgatás jól esett az anyáknak.Néha házasságot lehet megmenteni. Lenne két kérdésem. Az elsőért már most elnézést kérek Tőletek kedves Anyukák és hozzászólók de ezt nem tudom lenyelni.Biztos hogy MINDEN ESETBEN A VÉDŐNŐVEL VAN A GOND????? és nem a gondozottal(tisztelet a kivételnek!!!!)Láthatjátok Móni78-nak és nekem is jó körzetem van,volt.És higgyjétek el nekünk sem mindig könnyű jópofát vágni,nem vihetjük a családokhoz az otthoni gondjainkat amit ellenben a családok előszeretettel ránk zúdíthatnak.Mi nem mondhatjuk a családnak, az Anyának hogy bocs nem vagy szimpatikus nem akarok hozzád járni,veled foglalkozni-ami viszont, és ezt 1 hozzászóló említette is fordítva (nem célszerű )de megtehető.Hát hol van a munkáját végző védőnőnek bármi féle joga???Én nem lőhetek le senkit(ha így éreznék emberekkel kapcsolatosan nem is lehetttem volna védőnő)engem meg bárki kirugdoshat!Jó lenne megállni egy pillanatra és ezen is elgondolkodni!Ha nem kértek a védőnőből megtehetitek de a fontosságát úgyis akkor éreznétek ha tényleg megszűnnének a védőnők(elég ha elmerünk menni 2-3nap szabira a következő hét káosz!!!).Tényleg nem akarok,akartam megsérteni senkit de csakugyan sajnálom azokat akiknek rossz védőnő jutott de ne adjátok fel a következő lehet jobb lesz.Még egy kérdés miért van az pl.egy választható védőoltás kapcsán hogy jobban odafigyelünk pl. Liptai Klaudiára vagy Csisztu Zsuzsára(ami nemes dolog a részükről) mert "mesélnek nekünk az általuk megtanult oltásról" mint ha egy védőnőtől halljuk(tudom a rosszabbik féle arról sem beszél!)Nem hiszem hogy a hírességek okosabbak ilyen téren hiszen nekik sem volt ezelőtt gyermekük!Ez engem nagyon érdekelne!Őket pl.beengednétek a lakásotokba?Egyébként meg a védőnő-gondozott kapcsolata nem egyoldalú. Ehhez is két ember kell!

 • 2007.10.27 10:58:11atha

  Most biztos megsértek sok mindenkit, de feltenném a kérdést, hol a védőnői hivatástudat, mikor csak egy "kétségbeesett" kérdést tettem fel pár hsz-el korábban, amire érdekes módon több anyuka próbál segíteni,a védőnők meg magyarázzák itt a saját bizonyítványukat. Bocs.

  De egyébként többen leírtuk, hogy biztos vannak nagyon becsületes védőnő is. Azt meg senki nem vitatja, hogy mindenkinek jár, vagy szüksége van a segítségre. Én csak azt mondtam, hogy egyrészt el kellene különíteni a szociálisan "ellenőrzésre" szorulókat a csak segítséget kérőktől. Azt is elhiszem hogy könnyebb lehet egy 200 fős faluban helyt állni, ahol van két gyerek egy évben, mint egy budapesti kerületben, ahol esetleg több száz vagy ezer van (nem ismerem a statisztikát).

  És igen, én megtehetném, és hajlandó lennék fizetni normális, hozzáértő szolgáltatásért, ha már az akinek dolga lenne nem látja el a feladatát.

 • 2007.10.27 10:58:55atha

  Ja, és nagyon kedves voltam a védőnőnkhöz akkor egyszer, még kávét is kapott!

 • 2007.10.27 11:08:06atha

  Alvomacko: elkezdtem a hozzátáplálást is, legalábbis próbálkozunk. Ez sem megy könnyen, nem fogadja túl könnyen, fintorog, a nagy része kijön. Próbáltam már almát, répát, sütőtököt. A fiammal rögtön működött, Licikével ez kicsit nehezebb.

  A nagy lyukú cumitól is minden baja van, ritkán jön össze.

  Általában összejönnek alternatív megoldások is, de kétszer ugyanaz sose jó neki.

  A sírás csak annak szól, hogy lerakták. Most pár napja bekeményítettem és hagytam kicsit sírni, most egyre kevesebbet sír, és inkább rágcsálja a kezét, úgy alszik el, szóval van remény.

  Eddig csak hason aludt, ha a hátán alszik el, 15 perc múlva felriad és kezdhetem újra. De megpróbálom még ezt az oldalfekvős-körbetámasztós módzsert, hátha tetszik neki.  Tényleg olyan egy mimóza, elég nehéz "kiszolgálni" a kis rigolyáit, dehát azt is el kell fogadni, hogy ő egy ilyen baba, csak több türelem kell hozzá :)

 • 2007.10.27 11:33:54Alvomacko

  atha: basszus nem egyszerű! És ha megcukrozod az ételt? Tudom, hogy ez most nagyon-nagyon eretnek dolog, de létezik barna cukor vagy valami bio cukor is van biztosan. Ízesítsd meg úgy, ahogyan neked is ízlene. Én sosem voltam benne biztos, hogy egy csecsemő örül a natúr dolgoknak. De nyilván nem komplett ízléssel jön a világra. :-)

  Valamit biztosan szeretni fog.

 • 2007.10.27 11:52:44Nilüfer

  Hát, én előbb utóbb kihúzom a gyufát, de szerintem a babáknak is ízesíteni kell az ételt.. nem erős pistára gondoltam konkrétan, de finoman mért ne kaphatna sós savanyú vagy édes dolgokat? NEM agyonsózni, cukrozni.Én úgy láttam a három lányomnál, és most az unokánál, hogy sokkal szívesebben esznek ízletes ételeket, mint natur párolt izéket..mondom, módjával:) Enyémek a sós ízeket kifejezetten szerették.És mindent megkóstolttam velük, amit kértek, egy picit..még a töltött káposztát is, na nem azt ették hat hetesen..szóval értitek..De a lányaim pl. négy -öt hónaposan símán elszopogattak egy natur kockasajtot.. és szerencsére ..vagy éppen ezért, egyik sem allergiás:)Unoka pl. szereti a citromlevet natúrban:))

  és bármit..szerencsére:) Én meg őkelmét, de nagyon:)))))

 • 2007.10.27 13:06:17szanna

  A babák ízérzékelése a legjobb, aztán ahogy öregszünk, úgy lesz egyre tompább. Ezért nem kell a babák kajáját ízesíteni, mert ahol a felnőtt nem érzékel ízt, ott a baba igen.  És még egy rövid megjegyzés: a válogatós gyerekekről már több vizsgálat is kimutatta, hogy az átlagos gyerekhez képest is jobb, élesebb az ízlelésük. Sok olyan étel van, ami egy felnőttnek nem keserű, de ezeknek a gyerekeknek igen. Ilyen a tökfőzelék pl., amit gyerekként én sose ettem meg, felnőttként meg ízlik.

 • 2007.10.27 13:15:57atha

  Hurrá, legalább 30 g krumplis tápszert megevett cumiból. Ha a krumpli momdjuk töményebb állagra, akkor ez azt jelenti, hogy kevesebb kell belőle, ugye? Szóval ne számítsak rá, hogy krumpliból is 120 g-ot benyomjon? Jesszus, és már van egy 2 éves fiam.  Hát nem tudom, csak azt, hogy nemigen bírok bármit megkóstolni, ami tápszert tartalmaz. Csodálom, hogy hajlandó szegény megenni ezt az undormányt! Bár az anyatejet nem próbáltam, biztos az sem jobb. Én is annak vagyok híve, hogy észszerű keretek között kóstoljon csa mindent a gyerek, ha nem jó neki úgyis elutasítja.

 • 2007.10.27 20:54:46zsó

  16 éve vagyok a pályán.Szeretem amit csinálok.A telefonom mindig csörög,kérdeznek.Szabi idején is elérhető vagyok.Soha nem volt gondom azzal, hogy elfogadjanak - ilyen a személyiségem.DE! Addig amig munkánkat olyan idejét múlt standardok alapján elenőrzik,és feletteseink nem érzik saját bőrükön a változásokat,hogy változtassanak - sajna be kell tartanom a törvényben leírtakat:a tanácsadásokat,látogatások számát STB.Én igyekszem nem tolakodóan megfelelni.NEHÉZ egy nagy városban.

 • 2007.10.27 21:18:55Alvomacko

  atha: ez tök jó! Jól gondolod, krumpliból nem kell annyit megennie. Sőt, ne is engedd, mert aztán kitágul a gyomra és elkezd nagyon hízni, meg egyre többet enni.

  Nos, a tápszeres cuccokat én sem bírtam soha megkóstolni, max megnyaltam. Az anyetejről már nem is beszélve...

  Kóstold meg még a tápszerezés előtt. Ha meg csak arra vagy kíváncs, hogy mennyire sós, akkor azt elég, ha megnyalod. Azt ki lehet bírni. :-)

 • 2007.10.27 21:41:27atha

  Köszönjük Zsó!

 • 2007.10.27 21:47:51atha

  Persze, bármi mást mindig megkóstolok.  Még egy valami eszembe jutott: korábban elhangzott, hogy azért alakulnak ki allergiák, mert az okos szomszédok és rokonok hülyeségekkel tömik a gyereket, vagy hasonló.  A fiam 22 hónaposan a mai napig nem kapott mesterséges anyagot, kizárólag friss gyümölcsből, zöldségből, húsból főztem neki itthon. Tejszármazékokat meg főleg nem az elején, anyatejes volt 9 hónapig, és mégis olyan allergiás a tejre, amit bár gasztroenterológián nem bírtak kimutatni, a mai napig csak a joghurtot tudja biztonsággal megenni, a többi tejterméktől vörös foltos kiütéses lesz, bár legalább már nem dagad a feje.

 • 2007.10.27 23:08:39szanna

  Atha!

  Írnál egy picit bővebben a kisfiad tejallergiájáról? Milyen vizsgálatokra kell elvinni a picit? Gyanú merült fel a lányommal kapcsolatban, hogy talán érzékeny a laktózra. Nem kapott még tejet, csak túrót, joghurtot és sajtot. A védőnő nagynéném azt javasolta, hogy adjak neki tejet inni, mivel már lassan 1 éves lesz, és ha rosszul viseli, akkor beszéljek a doktornővel.

  Nem szívesen kisérleteznék a lányommal, ráadásul azt sem tudom, hogy mit jelent az, hogy "rosszul viseli".

  Ha nem akarod ide írni, megírhatnád iwiwen. Előre is köszi.

 • 2007.10.28 08:36:27eszter

  atha, vagy még?  Szerintem ne aggódj amiatt, hogy csak a kezedben van el. Kicsit gondolj úgy rá (nekem mindig ez segít túljutni a nehéz részén), hogy itt az alkalom, hogy a karodban tarts a kicsidet. Kettőt pislogsz, és már nem lesz ilyen. Ez az egyik, a másik meg, hogy 6 hónapos koráig biztos vagyok benne (tapasztaltam), hogy SEMMI elkényeztetettségi baja nem lesz, ha a tapperolási igényeit kielégíted.  Szóval, én azt mondanám, hogy ugye most tápszeres, tehát tudod pontotsan, hoyg mennyitől kell jóllaknia. HA ezt megkapta, és félsz, hogy csak fölösleges zabáltatásba csak át az altatás-nyugtatás, akkor ringasd, tartogasd, kösd magadra a kendőbe, és csinálj mást. Szerintem megtanulja, hgoy nem kajával fog megnyugodni, ha csak nyűgös.  Ja, és lazíts! Ha nem is sikerül így, és újra megeteted, akkor sem a mostani (relatív) nagyobb súlya határozza meg, hogy elhízott lesz-e, stb. Egy-másfél éves korára felveszi az "alkatát", pl. kevesebbeket eszik majd, meg lemozogja,és csak mosolyogtatós emlék marad, hogy milyen dundi volt. NEm tudod elrontani!

 • 2007.10.29 14:51:53atha

  Köszi lányok, kicsit új erőre kaptam a sok jótanácstól. Szanna, írok iwiw-en.  Ja, és ma először megfordult Licike félig, egy kedves védőnő (!!!), aki írt nekem privit is írta, hogy lehet, hogy "mérföldkőhöz" ért, és azért nyugtalan.

 • 2007.11.02 17:00:05gaalpepe

  A szerzőhöz:

  elszomorító, hogy így szeretné lejáratni a védőnőket, de nem kéne általánosítani.

  Lehet, hogy sok igazság van abban amit írt... Városi szinten el tudom képzelni

  a személytelenséget, de falun igen is számíthatunk a védőnőre, ugyanis nem mindenhol van gyerekorvos és akár éjjel is felhívhatjuk, ha problémánk van.

  Meggyőzni igazán nem szeretném az ellenkezőjéről a szerzőt, hiszen ez csak egy vélemény Baranya megyéből.

 • 2008.03.31 16:11:14kelandi

  Sziasztok.

  Az én védőnőm/Eger/egyáltalán nem szimpatikus.

  az első találkozásunk alkalmával lenéző és flegma volt.Ezt még elviselem, mert kötelező hozzá járni.

  Hallottam más kismamáktól,hogy elég korán házhoz jön a védőnő és felderíti a lakást, hogy mit hová teszünk majd.

  Én nem vagyok egy barátkozós típus és kevés embert engedek magamhoz közel, azt a pár embert is hosszú idő után.Én sajn os ilyen vagyok.

  14. hetes vagyok és kijelentette a védőnő, hogy majd házhoz jön.Kibuktam, hogy minek akar az én lakásomba már most jönni, semmi köze nincs a lakásomhoz és nem is akarom.

  Talán, ha megkérdezett volna.Számomra ez tolakodó viselkedés és felháborító.

  Biztos tudatlan vagyok ezen a téren és nem tudom, hogy mi a normális és elfogadott ilyenkor.

  Egyáltalán nem jó terhesnek lenni azon a téren, hogy lépten nyomon beleszólnak az ember magánéletébe is.

 • 2008.03.31 16:34:50Atina

  Engem az zavar, hogy minden előzetes bejelentés nélkül csak megjelenik. Megadtam neki a telefonszámomat már az elején, de nem képes csengetni, a kaputelefont sem használja. Egyszerűen csak kopog az ajtón, én meg volt, hogy épp pizsamában nyitottam ki, s csakúgy besétált. Ott volt vagy fél órát, a kajám odakapott.

  Szerintem azt azért kellene látnia az első családlátogatáskor, hogy jók a szoc. körülmények, patkányok sem futkoznak, s azt is fel kell mérnie, hogy a kismama mennyire intelligens, felkészült.

  Nemhiszem, hogy a város szélén lévő putrikba havonta kijár, főleg amikor még nincs meg a baba.

  Szerintem nálam csak egyszerűen imád cappuccinózni ;-)

 • 2008.07.31 09:36:22Fiamma

  Szerintem a védőnők ideje nem járt leA negatív tapasztalatok ellenére a védőnő sok helyen kulcsszerepet tölt be, szívesen fogadják és szükségesnek érzik a jelenlétét.Persze nem mindenki való védőnőnek, aki elvégzi a képzést, de az nem a többi, munkáját szívvel-lélekkel végző védőnő számlájára kell írni. Sokkal több feldatot látnak el, mint az a kívülállók érzékelik. És ha már egy embernek segíteni tud, megérte. Persze ehhez elkötelezettség és megfelelő szakmai tudás és empatikus beálllítódás kell.

  Egy bizalmas kapcsolat kétirányú utca, nemcsak a védőnő kell hozzá.

 • 2008.07.31 09:53:56cecameca74

  Én szívesen venném ha többet keresne fel,4-5 hetente látom amikor a doktorbácsimtól viszem az aktuális zárót,megméri a sulyomat (mindig sokat híztam)25 hetesen tartok 5 kg plusznál,mellesleg talált 5 héttel ezelőtt a vizeletemben egy kis cukrot,utána elkövetkező 5 hétben egyszersem mondta hogy na jöjjön fel nézzük egy vizeletet?Tanácsot nem adott ,mindenhol utána néztem,felhívtam orvosomat,most kedden voltam hozzá kontrollon ujra beszéltünk róla.Azért egy kicsit több támogatást szerettem volna kapni,mint két odadobott szót ,és kezdjek vele amit akarok.

 • 2008.09.09 22:59:47jou

  Ma becsöngetett hozzánk egy családjólétis jóember, mert a védőnő lejelentette, hogy nem engedjük be... Van valakinek tapasztalata, mit akarhat, mert őt sem engedtem be.

 • 2008.09.10 16:23:12mucika

  jou

  elvileg be kell engedned a védőnőt - mivel (ha még terhes vagy)- ő méri fel a lakás állapotát, a család helyzetét stb. Ha olyan állapotokat talál, amelyek nem tetszenek neki, akkor javaslatot tehet a gyámügynél, vagy családjóléti szolgálatnál, hogy ők is nézzenek körül nálad. Ha nem engeded be őket, és szemétkedni akarnak, akkor javasolhatják a kórháznak, hogy ne adják ki a gyereket szülés után.

  Szóval célszerű legalább egyszer beengedni, és ha nem akarod, hogy jöjjön, akkor megbeszélni vele, hogy köszönöd, de te nem tartassz igényt arra, hogy jöjjön védeni.

 • 2008.09.10 17:30:39Magenta

  2008.09.10 16:23:12 mucika

  jou

  elvileg be kell engedned a védőnőt - mivel (ha még terhes vagy)- ő méri fel a lakás állapotát, a család helyzetét stb. Ha olyan állapotokat talál, amelyek nem tetszenek neki, akkor javaslatot tehet a gyámügynél, vagy családjóléti szolgálatnál, hogy ők is nézzenek körül nálad. Ha nem engeded be őket, és szemétkedni akarnak, akkor javasolhatják a kórháznak, hogy ne adják ki a gyereket szülés után.  -----------  Ez most komoly???????????????  Érdekes, pedig milyen körülmények közé, putriba is visznek haza desok gyereket. :(

 • 2008.09.10 19:10:53mucika

  ez igaz - más kérdés, hogy a védőnők általában nem húznak ujjat azokkal, akik putriban laknak - sőt, állítólag oda nem is nagyon járnak.

  De van javaslattételi joga a védőnőnek.

  Igaz, van olyan ismerősöm, aki szintén nem engedte be a lakásba a védőnőt, és elmagyarázta neki, hogy semmi szüksége rá, így a védőnő nem is járt/jár ki hozzájuk, és neki sem kell a védőnőhöz mennie.

 • 2008.09.10 21:13:49jou

  Az ismerőseim 90%-a max egyszer engedte be a védőnőt, kijött, körülnézett, és többet nem. És sosem hallottam, hogy bármi probléma lett volna ebből.

  Hozzánk is kijárt a védőnő, tekintet nélkül mindenre, hogy egész éjszakás üvöltés után délelőtt tízkor tenyerelt a csöngőre, és verte az ajtót, mi meg ott álltunk pizsiben, és sorolta az oltások összetételét, amit egy éves koráig kell kapnia...

  Nagyon örültünk, hogy lejárt a 6 hét, és nem jött. De ez egy új, mert elköltöztünk, és a nyakunkra járt, leveleket hagyott. Mondtuk neki, hogy nem tartunk igényt a szolgálataira, de azt mondta adjuk írásba. Mivaaan????! Mindemellett visszajárunk a régi orvoshoz, ott szoktunk találkozni a régi védőnővel is, tehát nem dugdossuk a gyereket, nem verjük és azért nem akarjuk beengedni.

  Szóval én tényleg azt nem értem miért nem a valóban nehéz sorsú családokat zaklatják, ha már valakit. Tenni úgysem tesznek semmit, aházni meg okoskodni ne trappoljanak be idegenek a lakásomba.

  Most kíváncsi vagyok mit akar a családjólétis, vagy mi.

 • 2008.09.10 21:26:26jou

  Gesztenye írására reagálva: Amikor terhes lettem és menni kellett a kiskönyvért, egy 60 körüli nagymamatípusú nővel/nénivel beszéltünk, akiből áradt "valami". Olyan igazi jó érzés volt vele beszélni, érezhetően tapasztalt volt, gondolom van pár gyereke, meg hát az évek. De sajnos nem hozzá tartoztunk. A miénk, amikor kijött az ajtón elájultam. Egy viháncka kis túlközvetlen gyerektelen lány, akinek még a tankönyv a táskájában van, és azt nyomja, amit bemagolt. Na. Értem én, hogy jó is lehetne ez a védőnőzés, lehetne támasz, és valódi segítség, de ha már nem az, akkor ne még engem hurcoljanak meg.

 • 2008.09.10 21:32:15Magenta

  Mondjuk az enyém hálisten legalább úgy jön majd (egyszer),hogy időpontot egyeztetünk telefonon.

  Ha nem úgy jönne, arcra hullana, mert ha nem várok senkit, még a kaputelefont sem veszem fel. Az ismerősök ugyanis telefonon jelentkeznek be, másnak meg nincs keresnivalója a házban.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta