Budapest gyerekekkel

Bréking! Megjelent 2007 leghasznosabb gyerekes könyve! Mindenki, aki Budapesten lakik, szereti a gyereket elhurcolni ide-oda, és már unja azt a három helyet, amit ismer, forgassa a Budapest gyerekekkel című kiadványt. Nem, nem a kiadó ügynöke vagyok, kedves kommentelők, előre leírom, hogy teljesen véletlenül láttam meg a kötetet, vettem kézbe majd meg. Ez a dolog tényleg annyira kézenfekvő és praktikus, hogy magam is kitaláltam már, és el is kezdtem hozzá anyagot gyűjteni, csak még nem kelt ki a pillangó, kevés vagyok én (és az én időm) ehhez. Farkas Zoltán, Sós Judit és Mészáros Mária (ezúton is ezer kösz!) megelőztek.

A kötet kiállítását tekintve ízléses: jó minőségű papír, kiváló illusztráció (gyerekrajzokra hajaznak, Bátki László jegyzi őket). Jó kereshetőség, részletes tartalomjegyzék, nagyszerű felépítés. Egyfelől felosztja Budapestet kilenc nagy területi egységre, és hozzácsap még négy agglomerációs egységet is. Ezen belül pedig mindig megtaláljuk ugyanazokat a tematikus egységeket: van itt minden ami fontos lehet: látnivalók, szabadtéri lehetőségek, játszóházak, kultúra, művházak, cukrászdák és gyerekbarát éttermek.

Mindezekről részletes információ, cím, telefonszám, weboldal, megközelíthetőség és korosztály. A látnivalókhoz útikalauz, a művházakhoz programajánló, színházaknál profilbemutató, éttermeknél a kínálat rövid jellemzése és a gyerekbarátság részletezése, valamint az árfekvés. A múzeumok részletes leírása külön csillagos ötös. Sokszor nem vagyunk elég sokoldalúan tájékozottak ahhoz, hogy egy-egy múzeumban rögtönzött idegenvezetőként mindent meg tudjunk mutatni a kicsiknek, ami érdekes lehet, úgy hogy a szülőknek is rengeteg új, érdekes és élvezetesen, olvasmányosan tálalt tudnivalóval szolgál a könyv.

Minden rész elején kiemelnek pár különösen jó helyet, a szövegben pedig kis dobozokban érdekes, gyerekeknek való információk találhatók Tudtad-e címszó alatt. A fejezetek elején rajzolt térkép található, rajta számokkal megjelölve a bemutatott helyszínek.

Kedvenc-kedvenc részem az elején az a fejezet, ahol egyes gyerekek közt népszerű foglalkozások (úgy is mint tűzoltó, királyfi/lány és tudós) szerint adnak egy metszetet a program- és helyszínválasztékból. Kár, hogy a kőműves nem volt benne, így Andrisnak és Winnek maradnak az építkezések. Vannak persze egyéb hiányosságok is, de egy ekkora várost átfogó kiadvány nem lehet teljes: a Cirkusz kicsit fájt, és óbudaiként nagyon hiányoltam a sok játszótér és művház ajánló között az ÓMK-t, ahol minden hétköznap és hétvégén is sokféle jó baba-mama program van, valamint a Máltai Játszóterek említését, hiszen a paneldzsungel ugyan nem túl gyerekbarát, viszont itt vannak a város talán legjobb játszóterei a máltaik lakótelepi programjának köszönhetően.

A könyvet hat vonalazott oldal zárja, ahova kedvenc helyeinket emelhetjük ki, illetve jegyzeteket készíthetünk. Szükség is van rá, mert sajnos betűrebndes mutató a helyekről nem készült.

Igen, tudom, hogy gyanús a sok szuperlatívusz. De az az igazság, hogy annyira jó a kiadvány, hogy még a nyomdahibákat is megbocsátottam, pedig szoktak zavarni nagyon. És ráadásul nincs is sok belőlük. 

Farkas-Sós-Mészáros: Budapest gyerekkel, JEL-KÉP Kiadó, 2007. 3200 Ft.

Kapcsolódó oldalak:
Részletes bemutató a Debrecen Online-on
A kiadó honlapja

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra