SZÜLŐSÉG

Biztos, hogy csak az óvodával van a baj?

2007. október 18., csütörtök 08:09

A minap, itt olvasgatva, rájöttem, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki a nyóckeres nevelő-oktató intézményeket dicsérem. Aztán belegondoltam, hogy vajon miért van az, hogy a köztudomásúan elsősorban szegényebbek lakta környéken, gyakran sokkal jobb az oktatás hangulata és bizony a színvonala is. Hogy mást ne mondjak az egyik legrangosabb suli, a Fazekas is Józsefváros szívében áll, pár utcányira a Roncsfilm színhelyéül szolgáló Szigony utca környékétől.


Arra jutottam, hogy érdekes szociológiai dolog ez. Ott, ahol sok szegény ember él, ahol sok a roma, oda csak olyan pedagógus megy, aki hivatástudattal bír. Merthogy manapság a pénzért nyilván nem csinálja senki… Aki viszont csak azért csinálja, mert az a melója, messze elkerüli az efféle "rossz hírű" környékeket.

Ilyen helyeken a szülők nagyra értékelik és szeretik az ott dolgozó pedagógusokat! Tán azért, mert tudják, hogy a gyerekek jó része már születésétől fogva nem fér bele a „normális” kategóriába és értékelik, hogy rendesen foglalkoznak velük, észreveszik, hogy szeretik Őket.

Bezzeg középosztályi környéken! Errefelé mindent megteszünk azért, hogy itt az a pedagógus érezze jól magát, amelyik a legkevesebbet éri. Mert mi se nem szeretjük, se nem tiszteljük az óvoda-pedagógusokat, tanítókat. Nekünk ne szabályozza, ne nevelje a gyerekünket az az óvónő, mert úgyis csak azért van a pályán, mert máshova nem vették fel. Mi sziklaszilárdan meg vagyunk győződve róla, hogy az Ő tudása nem korszerű, és valószínűleg nem is művelt. Elvégre még Vekerdyt sem olvas. Senki sem ingat meg minket abban a meggyőződésünkben, hogy az óvodában csak rontani fognak a gyerekünkön. Simán megvádoljuk az ott dolgozókat azzal is, hogy tulajdonképpen a mi általunk behordott folyékony szappannal mos kezet egész életében a családjuk és lopják a WC papírt is.

Ha én óvónőként dolgoznék, azt mondanám, hogy irány egy szegény falu kicsi ovija vagy bármelyik külvárosi szegény ovi, csak ezt ne!

És láss „csodát”: ezzel a hozzáállással kiválóan el is ijesztjük a környékről azon pedagógusok nagy részét, akik a lelküket is beletennék a dologba, mert nekik fáj ez a szülői mentalitás. Közben állandóan panaszkodunk, mert pénzt vagy segítséget vagy mindkettőt kérnek. Szidjuk a politikusokat, szidjuk az óvodavezetést. De nem teszünk semmit a változásért! Sőt adjuk a pénzt, megyünk segíteni, és Nekik nem panaszkodunk! Mindent megteszünk a helyzet fennmaradásáért.

Én azt mondom, itt lenne az ideje, hogy egyrészt elkezdjük tisztelni azokat a pedagógusokat, akik a gyerekeinkkel foglalkoznak, mert nagyon fontos munkát végeznek. A tisztelet megadása pedig úgy hiszem, csodákra képes. Higgyük már el, hogy a többségük szakmailag jól felkészült, és szereti a gyerekeinket és a munkáját is. Legyünk már velük szívből együttműködőek. Hiszen a saját gyerekeink életéről van szó. Ha azt látja a gyerek, hogy rühelljük az óvodát, Ő mitől szeretné?

Ha meg valóban pocsék óvodába vittük a gyerekünket, mert nem vitatom, az is van bőven, akkor legyünk hozzá elég bátrak, hogy elhozzuk onnan. Járjuk ki az utunkat, amennyire csak tehetjük. Ha nincs lehetőség másik óvodára, akkor hozzuk ki a meglévőből a legjobbat mi magunk. Hiszen ők nem az ellenségünk kell legyenek, hanem a partnereink a gyerekünk nevelésében. Hiszen napi 4-8 órát töltenek ott a gyermekeink.

Guruljka, aki óvodapedagógusként diplomázott

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.18 21:18:37wish73

  sok újat nem tudnék hozzáfűzni, inkább a fizetésekhez lenne megjegyzésem. 10 éve végeztem, kiegészítésképpen 2-féle pótlék van a béremen, mert fogyatékosokkal dolgozunk módszertani központban. így viszek haza nettó 100-at. ejha, kurva sok, nem? és, ami engem a legjobban bosszant, h mivel ingyen vagyunk, oylan is a hozzáállás a szülők részéről. szóval szeretnék megbecsültebb lenni akár emberileg, akár anyagilag, de leginkább mindenhogy.

 • 2007.10.18 21:29:28marcangoló

  Wish, csak nem a Mexen dolgozol te is?!

 • 2007.10.18 21:40:12marcangoló

  Ráadásul egyszerre végeztünk...

 • 2007.10.18 21:40:48evaandrea

  Sajnos a magyar társadalom a pedagógusokat soha nem becsülte meg anyagilag, az értelmiség legalsó kategóriája volt mindig. De úgy 20 éve még erkölcsileg többé-kevésbé megbecsülte, kijárt a tisztelet. A mai világ mindent lenéz, ami nem váltható át pénzzé. A nevelés ugye anyagilag megfoghatatlan,csak sokkal később látszik általában az eredmény.A tudás már nem hatalom, lassan szégyen...Ma sokkal nehezebb egy pedagógusnak dolgozni. Mert egyrészt egyesek lenézik, másrészt sokkal több a munkája, mert a szülők által elkövetett hibák jóval gyakoribbak, sokkal több viselkedés- értékzavaros gyerek van...

  A nehezebb körülmények ellenére mégsem hagyja el mindenki a pályát. Mert a pénz nem minden, pl az sem vehető meg pénzen, hogy valaki örömmel dolgozzon, ott, ahol szeret, a gyerekek között.

  Nem állítom, hogy ezt mindenki megérti, pl a terepjárós mama, aki nyitástól zárásig az intézményben tartja a gyerekét, mert neki pénzt kell keresni... A gyereknek mindene van, sajnos túl sok a tárgya, de érzelmekben nagyon szegény. Ugyan kiről vehetne példát, a szüleinek rajta kívül annyi más dolga van, nincs rá idejük...

  Ha szerencséje van, találkozik egy jó pedagógussal, aki igyekszik pótolni a hiányzó dolgokat ...

  És persze rögtön hozzátenném, az, hogy valaki terepjáróval jár, még semmit sem jelent, az csak egy külsőség, tehát ebből nem következtethetünk semmire.

 • 2007.10.18 21:58:45Mille38

  "Sajnos a magyar társadalom a pedagógusokat soha nem becsülte meg anyagilag, az értelmiség legalsó kategóriája volt mindig"

  Ez érdekes, amit írsz. De nemcsak Mo-ra igaz. Ha belegondolunk a Bronte-nővérek életébe, vagy Jane Eire-t olvassuk, vagy a kb ugyanakkori házitanítókra, tutorokra gondolunk, világossá válik: az arisztokrácia az elszegényedett nemesek fiait-lányait alkalmazta tanítónak a gyerekei mellé, mert bár a tudásukra igényt tartottak, vagyon hiányában nem nagyon becsülték meg őket. Nem is fizették őket agyon - nehogy otthagyja a családokat a bevált nevelőnő, házitanító.

  Ma persze más a helyzet, a pedagógus közalkalmazott, de a megbecsülést ma sem tudja a tudásával kiérdemelni, fizetni meg ugyanúgy nem akarnak nekik.

 • 2007.10.18 23:17:51Sibri75

  Az a baj, hogy én a játszón itt a nyóckerben ezt látom, hogy igenis "agyonverjük kisbarátunkat "kujvaanyád" kiáltásokkal kísérve", ezért lehet bármilyen jó az itteni oktatás bölcsiben, oviban, nem ide járnak a gyerekeim.  És először igen, kerestünk itt is helyet, mindenhol körbenéztünk, és azért a gondozónők sem voltak mindenhol szimpik, de ez a fórum most nem erről szól.

 • 2007.10.19 11:30:10mókusfácán

  Zolnaid: én nem bántottam a könyvtárosokat, s ahogy mondta sem volt sértő, inkább sajnálkozó. Én csak a jelenlegi leminősítést írtam meg.

  Így hogy várják el, hogy naprakész, színes, olvasott pedagógus maradjak??????(fizuból könyvekre nem telik, csaka apa fizetése miatt)  Onn:

  S.O.S. Kérdés:

  Égre-földre keresem:SZÖVEGGYŰJTEMÉNY A RÉGI MAGYAR IRODALOM TÖRTÉNETÉHEZ I. rész

  Off

 • 2007.10.19 11:58:17Alvomacko

  kira: ezt keresed?

  www.bkiado.hu/netre/netre_szgy1/human10_metaval.htm

 • 2007.10.19 12:12:22Alvomacko

  kira: megvan!

  Szöveggyûjtemény a régi magyar irodalom történetéhez 1. Reneszánsz kor 3.kiad.

  Megjelent a(z) Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. Universitas Felsõokt. Lekt. gondozásában.

  Megjelenés éve: 1996

  Közremûködõ(k): Bitskey István (szerk.)

  Jellemzõk: 844 o., kötött, 29 cm

  Raktári jelzet (a kiadónál): NT-41092

  Nyelv: magyar

  ISBN: 9631874478  Szóval a www.konyvkereso.hu-n írd be a könyvcímet és már rendelheted is. :-)

 • 2007.10.19 12:12:32mókusfácán

  Maci: Ez jó,csak kevés! BRUHAHAHAHAHa

 • 2007.10.19 12:13:53mókusfácán

  IGENNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNN!

  HÁLÁM Üldözni fog!

 • 2007.10.19 12:14:02Alvomacko

  Ha-ha! Amit fentebb találtam az a 2. kötet! Brü-hü-hü. Csak elírták kicsit.... Pedig hogy örültem...

 • 2007.10.19 12:15:32mókusfácán

  Hát ez az, nekem is csak a 2. kötet van meg!

  Ki a picsának kell a legendairodalom,meg a többi?????????????????

  na jó nekem is,d eez ugye szakmai ártalom!)Me gegyetemi cseszegtetés.

 • 2007.10.19 12:15:39Alvomacko

  De azért lehet, hogy mégis fel kellene hívni a kiadót, hogy most ez a I. vagy II. kötet...

 • 2007.10.19 12:21:17Alvomacko

  Felhívtam a kiadót, de már se híre, se hamva az első kötetnek. A második is selejt már és nem is kapható. Ennyit a könyvkereső naprakészségéről...

 • 2007.10.19 12:25:21cseresznye

  Tényleg van pedagógusból is mindenféle. Én egyelőre csak a saját ifjúkori emlékeimre támaszkodhatom, de arra emlékszem, hogy mi gyerekek a jó embert, jó tanárt felismertük és megbecsültük. Tudom, ezzel nem lesznek kisebb anyagi gondjai a pedagógusnak, és a szülői értekezlet meg a beszólások is ugyanúgy kiboríthatják.  Azt viszont egyből kiszúrtuk, ha nem szeret minket, és azt is, ha alá megy annak az értékrendnek, amit otthonról hoztunk. Itt olyasmire gondolok, hogy pl szemetel, utálkozik, megaláz, lesajnál más gyereket, bármit, amire otthon azt mondták "ilyet nem csinálunk". Azt nem tudom, ez akkor is működik-e, ha az otthon értéknek tartott dolgok a pénz, menő cuccok, érvényesülés mindenáron stb. Mert akkor a pedagógust láthatja kis lúzernek a gyerek, aki sokkal bénább mint az ő szülei, ergo ne akarjon tőle semmit elvárni.  Szóval mégis a szülőkön múlik nagyon nagyon sok.  (A gonosz tanerők meg, akik gyerekeknek okoznak gyomorfekélyt inkább próbáljanak máshol boldogulni.)  Sok minden más mellett pedig azért is megbecsülés illetti ezt a szakmát, mert itt a dolgozó a maga emberségét is beleteszi a munkába, a személyes élete egy darabkáját adja a csemeténknek. Mert ha valaki komolyan veszi a dolgot, nem tudja a gyereket egy munkadarabnak venni. Persze a rutin ebben is segít, mert nem lehet annyi sorsot felvenni. (Ez utóbbiakat pedagógus ismerősök beszámolóiból veszem.)

 • 2007.10.19 12:26:43Nilüfer

  Kira: most szemét leszek:( Kölcsönözd ki egy könyvtárból, és

  a) fénymásold le

  b) jelentsd be, hogy elveszett  Jóvanna, jogosan jöhetnek a kövek..

 • 2007.10.19 12:33:36mókusfácán

  Nilüfer: kölcsönözném én, ha leehtne!:)

 • 2007.10.19 17:01:22zolnaid

  Kira, megkeressem neked, melyik könyvtárban van?

 • 2007.10.19 19:27:08wish73

  marcangoló, az FBI-nál dolgozom:)

  Fővárosi Beszédjavító Intézet

  két kolleganőm jött a mexikóiról, igaz, már nyugdíjasok.

 • 2007.10.19 19:27:17vikimanka

  Lehet erről beszélgetni napokig/mondjuk ez a lényege a dolognak és ez jó/,de egy a lényeg :van jó pedag.meg rossz is ,ugyanúgy szülőben is van jó meg rossz is,de kutya kötelessége lenne a pedagógusnak is meg a szülőnek is összedolgozni és nem egymás ellen,a gyerek érdekében.

 • 2007.10.19 19:37:12marcangoló

  Wish, igen, ismerem a kollégákat, az egyikük nálunk volt igazgató, ha jól emlékszem. :-)))

  De te valamiért nagyon értesz a mozgáshoz is, és ez gyanús. Gyp-t végeztél te is?

 • 2007.10.20 08:01:08wish73

  jól emléxel:)

  kondukátor( sic!) vagyok a logopédusok mellett, így lettem polihisztor:)))

 • 2007.10.20 08:44:28marcangoló

  Áhhá, ez volt a másik tippem. ;-)

 • 2007.10.20 12:11:19evaandrea

  Okoska,

  azért ha annyira megbecsültek volna, nyilván nem leszel pályaelhagyó. Persze, régebben jobb volt a pedagógusok helyzete, de hogy a Te példáddal éljek, a ii. világháború előtt is az utolsó helyen álltak a mérnökök, orvosok...stb után megbecsülésban elismerésben. De a mai helyzetet ezzel az idilli állapottal össze sem lehet hasonlítani.Ma a legfőbb érték a pénz, és az emberek gondolkodására az jellemző, amit Cseresznye írt. A tanár egy lúzer a gazdag szülőkkel szemben. Ezáltal hajtogathatja ő, hoigy helyesen kell írni, meg érdemes könyvet olvasni... ,a gyerek azt látja esetleg a szülei se tudnak helyesen írni, és egy könyv sincs a többszintes házban. Többek közt ilyesmi miatt van ma a magyar társadalom értékválságban.És akkor ne csodálkozzunk már azon, ha a tanár nem dob be minden energiát a munkájába. Széllel szemben nehéz...

  Egyébként az én nagymamán többek közt falusi tanító is volt, ahol még ma is csak A drága tanító néninkként emlegetik.

  egyébként ha akarna egy tanár, az internet segítségével akár ingyen is színvonalasan felkészülhet, követheti a szakmai fejlődést ..stb.

  Merthogy internet van minden iskolában.

 • 2007.10.20 13:12:36mókusfácán

  Internet+felkészülés nem olyan egyszerű,mint ahogy sokan gondolják!!!

 • 2007.10.20 13:57:07wish73

  hát, igen, a felkészülésről külön posztot lehetne nyitni...

  arról nem is beszélve, h sokan elfelejtik, amikor a pedagógusok 21 órás heti óraszámát irigylik, h ez sem kevés idő, bár lehet, h este 10-kor csinálom. az adminisztrációról nem is beszélve, bármelyik titkárnőnek elkerekedne a szeme, attól a mennyiségtől, amit papíroznunk kell.

  tudom, ez off, de kikívánkozott:)

 • 2007.10.20 18:33:46zolnaid

  kira, a SZTE-n kölcsönözhető a keresett könyv, és megvan még más pesti könyvtárakban is. Könyvtárközi kölcsönzéssel hozzáférhetsz, bár az idén már nem ingyenes.

 • 2007.10.20 18:49:01marcangoló

  Wish, ezzel simán így vagyok én is. Szerintem nem fér bele heti 40 órába az adminisztráció, a szakvéleményírás, a vizsgálat, meg a telefonos ügyintézés. Nem is beszélve arról, hogy egyszerre kell gépírónak, titkárnőnek, adminisztrátornak lenni a természetes elvárásokon túl. Azt még sehogy nem tudom elképzelni, hogy ez hogy fog menni két gyerekkel a hátam mögött...

 • 2007.10.20 20:34:42wish73

  nekem nem a hátam mögött vannak:)))

  hanem mellettem, sőt előttem. na jó, nem kötözködöm:) neked egy van?

 • 2007.10.20 21:17:59marcangoló

  Nekem kettő. ;-) Én szerencsére még tudom védeni a klaviatúrát...

 • 2007.10.20 21:33:30wish73

  ez már teljesen off, de néha ketten játszanak a gépen, és ki is vagyok túrva. elképesztő, h egy 4,5 éves gyerek úgy kezeli az egeret, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga volna. melót meg este intézem. mostanáig pl. óravázlatot szerkesztettem, míg egy "rendes" munkahelyen a munkaidő végén kiesik a toll az alkalmazott kezéből.

 • 2007.10.20 21:49:10marcangoló

  Nekem még csak rémálmaimban jön elő a munka, mert a lányom 10 hónapos... Ahogy nézem, nálunk ő lesz a számítógépes guru, az apja után. ;-) De egyelőre én vagyok az erősebb. :-D Mindkettőnél.  Azért, hogy a témánál maradjunk, megpróbálom majd nem kritizálni az óvónőket, hanem elfogadni. Biztosan nem lesz egyszerű mindig. Bár, ahogy a beiratkozásnál láttam, van respektje, ha az ember szakmabeli. ;-) Valamiért az egyik legjobb óvónőhöz került volna a fiam...

 • 2007.10.21 11:41:24wish73

  hát,nem könnyű. sokkal kritikusabb az ember, ha belülről ismeri a témát. nekem olyan főnököm van, amilyentől a gyerek ovijában dolgozók inkább rokkantnyugdíjat választanának, de mi megtanultunk ezzel együttműködni, van azért előnye is a gyerek és a szülő szempontjából néhány elvárásnak, ami nekünk esteleg nyűg. a nagyobbik gyerek óvónői szuperek voltak, a kicsié... gáz. és nemhogy partnerként kezelnek, mint szakmabelit, inkább fujjolnak, és okoskodásnak, beleszólásnak vesznek minden kérdést, kérést. úgyhogy nálunk nem igazolódott be a respekt-dolog.

 • 2007.10.21 13:36:36marcangoló

  Igaz, nálunk az is benne van, hogy égető szükségük lenne egy pszichológusra...

  A főnököd meg, hogy is mondjam finoman, legendás. :-)

 • 2007.10.21 17:15:43wish73

  :)))) nem is tudtam, de télleg.

  kinek kéne pszichomókus?

 • 2007.10.22 13:31:52Paramami

  Guruljka, én csak a helyesíráshoz szeretnék hozzászólni: bocs, de éppen egy érzékeny pontomra tapintottál rá. Magyarul az ő legfeljebb akkor Ő, ha életünk szerelméről van szó (nem véletlen a "nagy Ő" kifejezés). Egyébként ő, és neki (meg vele, hozzá, stb., stb.). Egyedül a valakinek írt levélben, ha őt megszólítjuk, akkor írjuk nagybetűvel, hogy "Ön, Önnel, Önnek, stb.". Más esetben nem. Egyszerűen nem értem, hogy most miért terjedt el ez a fajta írásmód az internetes közegben - engem valahogy idegesít. Angolul is csak az I nagybetűs (ne kérdezd, miért) - szerintem mi anno a német protokollt vettük át, ami, ha jól tudom, teljesen hasonlóan "működik", mint a magyar. Egyébként a cikk jó, sajnos ahhoz nem tudok érdemit hozzáfűzni, de ezt nem álltam meg, szúrták a szemem egy ilyen színvonalas cikkben ezek a hibák.

 • 2007.10.22 15:39:11Matyko

  Kivalo iras!

 • 2007.10.22 22:08:10gwendolyn

  Sziasztok!

  Időbe telt de végig olvastam a blogot:-) Én óvónéni vagyok a kertvárosban. Még csak 6 éve dolgozok de már elég sokat tapasztaltam. Sajnos egyre inkább azt látom a szülőknél (nagy tisztelet a kivételnek), h nem tudnak mit kezdeni a gyerekükkel. Amint elindul és megszólal a lurkó nem tudnak vele mit csinálni. Azt gondolják, h az a jó a gyereknek ha azt teheti amit ő akar. Természetesen tőlünk várják a megoldást.Flegmák, lenézőek ha a kisujjunkat nyújtjuk akkor rögtön az egész karunk kell (ha meg nem kapják meg akkor fel vannak háborodva).

 • 2007.10.23 15:36:09Guruljka

  Paramami, köszi a kritikát:)

  Ha gonosz lennék azt mondanám, az angolban azért az "I" nagy, mert ők magukat szeretik a legjobban:)))Mi meg Őt:)

 • 2007.10.28 11:17:37marcangoló

  Wish, szóval az oviba kéne egy pszichológus, meg gyógypedagógus. És mit ad Isten, a fiam anyja, pont az...

 • 2007.10.28 14:51:52wish73

  mindkettő? mármint pszichológus is vagy?

 • 2007.10.28 16:46:17jidele

  Guruljka, amikor én kezdtem anno első általánosban a Fazekasban ez még igaz volt részben, bár kőkemény szegregációval: az a volt az elit osztály, a b; a maradék. Tipp, jidelécske hol rontotta a levegőt;) hát persze, hogy a b. ben. de ma már nem körzetes, ott környékbeli elvétve csapadék. Amúgy meg a Fazekas szent és sérthetetlen, nekem az Alma Mater csupa nagybetűvel, 12évet jártam oda:D

 • 2007.10.28 17:50:58marcangoló

  Mármint igen.

 • 2007.10.28 21:55:45wish73

  marcangoló, gratulálok, engem nem visz rá a lélek még eg ydiplomához, pedig van, ami érdekelne. amúg yazért kérdeztem, mert pszichológust tudtam volna ajánlani, ha épp arról van szó, nem tudtam, h te is az vagy

 • 2007.10.29 08:33:58marcangoló

  Most már engem sem vinne rá, csak maximum csinosítgatnám egy kicsit mindenféle képzéssel.

  :-)

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta