SZÜLŐSÉG

Miért nézik le a nem szoptató anyákat?

2007. október 17., szerda 08:05

Anyatej és/vagy tápszer? Az utóbbi években világszerte, így itthon is erőteljes kampány folyik – amúgy helyesen – annak érdekében, hogy minél több anya szoptasson. Ezért arra gondoltam, hogy „tollat ragadok” és elmondom, mégis mi vezethez ehhez a tápszert használó helyzethez és milyen negatív hatások értek engem ezzel kapcsolatban. Azokról az anyákról beszélek, akik szerettek volna szoptatni, mégsem sikerült nekik. Én is egy vagyok ezek között.

Természetesen örülnék, hogyha a szoptatni tudó nők is elolvasnák ezt az irományt és megpróbálnák félretenni az előítéleteiket, és nem lesajnálnák a tápszeres babák anyukáit és elfelejtenék a „biztos a nőben van a hiba, hogyha nem megy neki” rossz véleményt.

A történetem nagyon egyszerű: vártam, hogy menjen. Aztán mégsem ment. Már a szülést követően a kórházban sem éreztem „belövődést” az ezt kísérő egyéb érzéssel, de akkor még gondol az ember arra, hogy otthon biztos menni fog, mert otthon még a „zsíros kenyér is kaviárral van megkenve”.


A lányom sem volt a segítségemre, nem tudtam mellre tenni igazából, mert a kórházi napok alatt csak egyet tett: aludt, etetési időket tekintve is, átaludta azokat, már amit nálam töltött napközben. Hazajöttem tehát és semmi tej. Itthon valahogy megjött az étvágya, de egycsapásra, az én tejem viszont nem. Ezért maradt az elejétől kezdve a tápszer és meg próbáltam szépen a fejegetést, de két hónapig lényegében egyszámjegyű lett az mennyiség naponta, amit sikerült így nyernem.

Ittam hónapokig a különféle tejelválasztó teákat, próbáltam homeopátiás szereket, egyéb étrendkiegészítőket (amiket ilyen esetben ajánlanak) és persze sok zöldség, gyümölcs, de nem változott semmi, és nem idegeskedtem. Ahogy kéthónaposan átaludta az éjszakát, kezdett növekedni a mennyiség. De már nem tudott annyi termelődni, amennyi az addigra kialakult mennyiségi igényt fedezte volna, ezért nagyjából négy hónapos korától már teljesen átálltunk a tápszerre.

Azt gondolom, nagyon káros tud lenni az anyára és a gyerekével való viszonyára, hogy mindenki lépten-nyomon kérdezgeti, hogy: „Ugye tud szoptatni?” „Ugye van teje?” „Mennyit szopik nap közben” és a többi és a többi. Nekem ebben sok részem volt, és bár én őszintén válaszoltam mindig, már amennyire ez idegenre tartozik, vagy rosszallást, vagy a sajnálatot lehetett mindig látni a szemekben.

Mamszi

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.19 23:19:19szanna

  Kovvacs!

  Megríkattál, de nagyon jólesett. :)

  Köszönöm.

 • 2007.10.20 08:00:53eszter

  Ha még jártok erre:  tesómtól kaptam meg a GEO magazin októberi számát. Abban két nagyon jó cikk van. AZ egyik az anyaság történelméről, biológiájáról, evolúciójáról szól (benne rengeteg nagyon jó képpel - aki teheti vegye meg, tényleg jó szerintem). Itt nagyon szépen levezeti, hgoy hogyan jutottunk el a mai kor elvárásaihoz, hogy miért turbózódott fel ennyire ez a téma. Igazából pedig azért érdekes, mert a lényeg, hogy honnan indult, miért indult el egyátalán. A lényeg, hogy nem onnan, hogy "hú, az anyatej bezzeg", hanem onnan, hogy nem kéne lelencházba adni a gyereket, ami a felvilágosodás előtt bevett gyakorlat volt.  Ugyanebben a magazinban a következő cikk is nagyon jó.....mi jó a gyereknek igazából. A testi érintés sokkal inkább kiemelésre kerül, mint a szoptatás.  Nem tudok jó összefoglalót írni, ez most nagyon hiányos lett, meg most sok időm sincs rá, de olvassátok el, tényleg klassz.  Amúgy tesómnak is szurkoljatok...ő csak olvasó, majd megírom a nagy eseményt a megfelelő rovatba. Még 3-4 nap. Izgi, végre egy unokatesó!

 • 2007.10.20 08:21:54manci

  Oké, eszter, szurkolunk! :))  Nálunk két hete született egy bűbájos unokahugi, megyünk is haza holnap, és 3 napig megint kisbabázni fogok. Olyan jó lesz!  És még egy nagy hír: a másik sógornőmmel valszeg 1-2 hét eltéréssel fogunk szülni tavasszal, csak ő ikreket! :))  Szóval gyarapodunk, sokasodunk! :)

 • 2007.10.20 09:11:41kovvacs

  Katalma, ír mást is a trészi,

  főleg a 3-asban (mindent megold) nagyon részletesen van a hasfájásról. Csak azt kölcsönadtam, így most csak fejből tudom mondani, mi mindent írt. Emlékeim szerint 3 féle hasfájást különböztetett meg, mindegyikről jópár oldalt írt, az elsőre nem emléxem kapásból (ááá, most haraxom magamra), a második volt a refluxos baba, a harmadik a "klasszikus hasfájós".

  Ha itt lenne a könyv, összefoglalnám, így csak néhány szösszenet maradt meg. Arra emléxem, hogy a harmadik az a verzió, amikor senki se tudja pontosan, mitől fáj a baba hasa, és ennél mondja azt, hogy hát ez az az eset, amikor meg kell próbálni testileg-lelkileg átvészelni, mert nagyon macerás időszak anyának-gyerekének egyaránt. Örültem, hogy nem akarja azt is megoldani Trészi, amit nem lehet.

  Igény szerinti szoptatással kapcsolatban olyan bajai vannak, hogy 1, ha a gyerek cicizéssel alszik el, nem fog tudni anélkül és később ebből nagy bajok lehetnek (szerintem marhaság) 2, a levegőnyelésre nem emléxem, de arra igen, hogy a túl sok tejcukrot nem minden baba hasa bírja bontani - azaz viszonylag folyamatosan ömlik befele a tejecske, akkor szó szerint elcsapja a hasát a tejcukortól (fogalmam sincs, nem hinném, hogy ez tisztán alá van támasztva) 3, a gyerek leszokik a "többféle" sírásról, mert belefásul abba, hogy minden sírására csak a cici a válasz (gőzöm sincs, elképzelhető, nem tudom) - és ez azért baj, mert nem tudod meg tőle, mi a problémája, 4, egybefolyik a nap, az anyuka nem számíthat pihenésre és kimerült lesz (nálam így volt) 5, . Valamint még hoz néhány példát, amikor egy-egy család azért fordult hozzá, mert a másfél-kétéves gyereküket nem tudják kitenni a családi ágyból, egész éjjel ott lóg a cicin, holott nekik már roppantul kényelmetlen vagy sürgős, mert pl. jön a következő gyerek.

 • 2007.10.20 09:15:14kovvacs

  pottompanni:  éppen ez az!

  Mindenki csinálja úgy, ahogy neki bejön.

  Oszt senki se kisebb attól, hogy más ember meg mást tart üdvözítőnek.

 • 2007.10.20 09:17:30kovvacs

  manci, eszter!  Annyira jó tud lenni, ha tesó-sógornő rövid időtávon belül szül. Utána lehet agyba-főbe szeánszokat tartani :))))

 • 2007.10.20 09:27:17eszter

  Szívesen tartanék szeánszokat, csak épp Szeged-Bp távolságban ez nem a legpraktikusabb. Viszont egy-két év, és szegény fővárosi uncsitesó majd Szeged-külkerületi-félfaluban nyaralhat, hogy tudja melyik állat micsoda, meg a Zoxigén mi fán terem :)

 • 2007.10.20 09:31:13kovvacs

  eszter :)

 • 2007.10.20 09:31:21manci

  Hát akkor trészi szerint én nem lehetek valami fényes anyuka, mert én nemigen tudtam megkülönböztetni a gyerekem sírásait. Neki -szerintem csak két fajta volt: a "vmi bajom van" sírás, és az "unatkozom, foglalkozz velem" nyöszörgés.  A "vmi bajom van" esetén mindig szépen megvizsgáltam a lehetőségeket: pelus rendben?, melege van?, fázik?, ha egyik sem, akkor biztos fáj a has, később a foga.  A lányom amúgy nem volt az klasszikus hasfájós gyerek, akinek naponta azonos időpontban el kezd görcsösen fájni a hasa, és fejhangon visít. Neki inkább úgy egész nap fájdogált. Persze kipróbáltuk a 3 óránkénti evést is, hátha jobb lesz, de csak nyűgösebb lett a leányzó, úgyhogy maradtunk az igény szerintinél, mert neki az volt a legjobb, meg együtt is aludtunk.  Most meg ugye van egy saját szobájában alvó másfél évesünk, akit még altatni se kell, és már meg tudja mondani, mi baja van :)

 • 2007.10.20 09:38:43eszter

  olyan dolog ez a sírásfajta, hogy én még most is megnézem hogy: kakás-e, nagyon pisis-e, sétálok vele a vállamra vetve, hogy böfi maradt-e bent, áttapintoma pociját, hgoy lufis-e,

  ha nem,

  akkor tőlem fázhat, fájhat a hasa, álmos lehet, szeretgetésre vágyhat, akkor is

  a szoptatás megoldja, mert (ha egyébként rendesen fel van öltöztetve) kívül-belül átmelegszik, vígasztalja a hasfájását, megnyugtatja a közelségem, esetleg elalszik és nem utolsó sorban, még az is lehet, hogy enyhíti a nem feltételezett éhségét-szomjúságát. Volt már, hogy 1 órával az etetés után izzadtra szopta magát 2 perc alatt, és utána vigyorgott, mint a tejbetök. Trészi meg susugjon közben

 • 2007.10.20 22:16:04Katalma

  eszter, mijaza "áttapintoma pociját, hgoy lufis-e". mmint, mit csinálsz? miaz, hogy lufis a pocija, és hogy tapintod át?

 • 2007.10.20 22:33:52Hicudzsi

  Katalma!

  Szerintem Eszter arra gondol, mikor a baba hasát körbetapintgatod ha nagyon sír és érzed, hogy morcorog a hasa azaz vannak benne buborékok (mi ezt idehaza feszíti a púmadár effektusnak hívjuk :)).  Az enyimeknek vagy morcorgott vagy kemény lufiszerű volt az egész has.  Tápszeres gyerekemnél a pocakmasszázs, lábbal kerékpározás, ujjbegyszopizás vagy víz cumisüvegből (esetleg valami babatea-dolog cukor nélküli) segítettek, anyatejesnél a szoptatás volt a tuti. Ugyanis maga a szopizás (akár ujjbegy akár cumisüveg akár cici) beindította a széltávozást :) azaz a púmadarak szétröppenését... :S

 • 2007.10.20 22:40:21opti

  Nálunk az igény szerinti szoptatás úgy nézett ki, hogy a gyerek már a születésekor ismerte az órát és úgy döntött két óránként szopizik éjjel nappal. Na ebből következett, hogy egy idő után bekerült a mi ágybunkba. De az tény, hogy amikor már nagyobbacska lett, akkor már sokszor megszokásból ébredt fel éjszaka szopizni. Ilyenkor már meg tudtam vele dumálni néha, hogy most csak cumi van, hiszen most szopiztál. Ez bejött, de ezt csak egy éves kor után kezdtük el. Aztán kb másfél éves kor után valamikor megbeszéltük vele, hogy már nagyfiú, és már nem kap éjszaka cicit, csak este meg reggel. Simán vette. Aztán kb 20-21 hónapos korában önként (!) átcuccolt a szobájába, azóta ott alszik egyedül, és a szopit is önként abbahagyta kb 3-4 nappal a költözése után. Szóval a lényeg, hogy valóban megszokja a gyerek az éjszakai szopizást, de ekkor már szerintem lenevelhető róla. Amíg zokog érte, addig nem hiszem hogy szokásból teszi, és nem is nevelésnek tartom a megvonását. És az együttalvás nem jelent végleges megoldást, én végig hittem a fiamban, hogy egyszer már terhesnek fog minket érezni éjszakára, és így is lett. Hiszen olyan nagyon fel akarnak nőni :)

  Ettől függetlenül nekem nincs bajom Trészivel, bár csak annyit tudok róla, amennyit Kovvacs szokott belőle idézni, de ezek nekem szimpatikusak, mert annak aki ezt az utat választja, szerintem nagyon jó tanácsokat ad, és nagyon gyerekbarát, ami sok más könyvről nem mondható el.

  És még annyit, ha én nem tudtam volna kipihenni magam az éjszakai szoptatás mellett, vagyis nem tudtam volna jót aludni a gyerekkel egy ágyban (ugye ez nem mindenkinek pihentető), akkor valószínű, hogy én is keményen leszoktattam volna az éjjeli szopiról a fiamat (azt nem tudom sikerült volna-e), mert azért a gyereknek mégiscsak egy kipihent, türelmes anya a legfontosabb.

 • 2007.10.20 22:42:18opti

  Púmadár, haha!

 • 2007.10.20 23:21:56cozumel

  Eszter!  Ezt a cikket igen szivesen elolvasnam, nincs valahol fenn a neten? (az anyak evoluciojarol).

 • 2007.10.20 23:31:25kovvacs

  Azér trészi is pont ugyanolyan tizenkettőegytucat gyereknevelős-ellátós, mmint abból a szempontból, hogy

  nyilván értett a gyerekekhez a sok tapasztalatból,

  vannak jó tanácsai,

  de ezek közül bőven van olyan tanács, ami nem egyetlen lehetséges út, csak egy a sok közül - azaz úgy is lehet csinálni.

  Ja és vannak benne hajmeresztő dolgok.

  Tekintsünk el attól a problémától, hogy haszmálhatja-e a Dada az úszómedencédet-e vagy sem (ezt jó, ha tisztázod, mielőtt felveszed),

  de pl az,

  hogy gyereket csakis háton szabad altatni,

  valamint nem baj, ha a gyerek kihagyja a mozgásfejlődése során a mászást, mert az van lekutatva, hogy az nem is kell... mondom, mi van?!

  Aztán azon is muszáj röhögni, ahogy felettébb ajánlja: amint ülni tud a gyerek, már a legszigorúbb angol asztali etikett szerint neveld, tehát viselkedjen a lehető legszebben az asztalnál, hiszen gondolj arra is, hogy az étteremben pont úgy fog viselkedni...  Máskülönben meg azon gondolkodtam, hogy a legtöbben valahol a képzeletbeli skála valamely pontján helyezkednek el trészi és az LLL között. Én is. Reggel 5-7 között, amikor felkel az én kisebb tündérem, úgy bevágom magam mellé cicikézni, hogy az csak na, oszt alszunk és jónapot. Illetve pont az, hogy nem jónapot, mert még alszunk. Trészinek ettől vszínűleg égnek állt volna a haja. Viszont húzok mingyá megszoptatni a drágámat álmában, nagyon bírom és nagyon bejött, hogy este 8kor alszik, 11 és 12 között álmában megszoptatom, aztán vmikor egyszer éjjel még felkel és kész. Ettől meg egy lll-es bukna ki, hogy igény semmi, megtömöm a picurkámat. Pedig még álmában is nagyon bírja :)

 • 2007.10.20 23:33:52kovvacs

  *demokratikus módon a tápszeres babáknak is javasolja az álometetést, csak nekik könnyebb, mert őket ki se kell szedni a kiságyból.

 • 2007.10.21 09:04:11napos oldal

  lehet, hogy a tizedik gyerek után már a cici is belóg addig :)))

 • 2007.10.21 09:12:46marcangoló

  Napos oldal :-DDDDDDDDDDD.

  Valamiért az én lányom Trészi nélkül is ugyanott tart. Éjfél és 4 a szokásos felkelési időpontok.

 • 2007.10.21 09:52:35kovvacs

  marcangoló, de enyim nem kel fel éjfélkor :)

  Az benne ugye a szemétség részemről, hogy nem vagyok készenlétben mint kisangyal, hogy jajmikorébred, merthogymégegyszopi van. Én döntök. Persze ez olyan "szabadság", mint a házasság: azt ugye az ember nem döntheti el, hgy ad-e a zurának vacsorát, csak azt, hogy mikor :)))))

 • 2007.10.21 09:53:21kovvacs

  napos oldal :)))))) na azér nem lesz nekem 10 :)))) elég a négy is.

  Most úgy vagyok vele, hogy a harmadik tuti jöhet :))))

 • 2007.10.21 09:56:22kovvacs

  bár néha attól félek, a negyediknél is be fog lógni

 • 2007.10.21 10:05:25marcangoló

  Kovvacs, az enyém is csak azért kel éjfélkor, mert lefekszem mellé. Nem adok neki két percet, már nyavalyog, a ciciért. :-) Persze lehetne, hogy ne mellé feküdjek le, hanem a másik szobába, de ez már messzire vezetne... ;-)

 • 2007.10.21 10:09:35kovvacs

  na igen, azt már megbeszéltük :)

 • 2007.10.21 10:13:38zolnaid

  Ezzel az álometetéssel én nagyot szívtam... Csak azért írom le, hogy ilyen is van. Első gyerekem mindig elaludt este 8 előtt, és felébredt hajnal 2 kor. Jónak tűnt az ötlet, hogy este 11 körül etessem meg, és milyen szuperül kihúzza majd hajnal 5 körülig. Hát nem, mindösszesen annyit értem el, hogy nemcsak 2kor, hanem 11 kor is megszokta a kaját.

  Na a másodiknál nem voltam ilyen botor, és szépen magától egyre később kelt. Egészen hamar, pár hetesen hatig aludt.

  Igaz ugyan, hogy a fiamnak nem is fontos az evés valahogy annyira. Mintha csak a létfenntartáshoz enne, mikor már épp mindenképp muszáj.

 • 2007.10.21 10:30:21napos oldal

  zolnaid, a lányomnak is van egy ilyen tulajdonsága bizonyos periódusokban. hogy fixál egy ébredési időt.

  ja, így utólag okos az ember, de tényleg talán várni kell kicsit, hogy hová fejlődik a gyerek magától, aztán ha unszimpatikus vonalat visz, akkor jön a manipuláció, az anyaigény szerinti szoptatás.  (marcangoló is várt egy kicsit, egy évecskét, és lám, beállt magától :))))  kovvacs, a cicinek mindenhogy reszeltek, ha szoptatsz, ha nem, a terhesség vágja haza. de állítólag felépül. majd mondd meg 2011-ben feltétlenül, hogy így lett-e! (természetesen a személyeskedés vádjának elkerülése miatt írtam csak tizet, háromra gondoltam igazából :DDD mer nekem max kettő lesz. amennyire tudom...)

 • 2007.10.21 11:59:29kovvacs

  zolnaid,

  na ennyit a tutter módszerekről.  A végén mégis csak az a tanulság, hogy ki-ki hallgasson a saját józan eszére, és csinálja akár az ellenkezőjét is az ajánlottnak,

  ha az ő gyerekének és neki az jön be.

 • 2007.10.21 13:11:37opti

  Na a cicknek tuti reszeltek. Én a végén (két év szopi) már hanyatt fekve is meg tudtam volna szoptatni a mellettem fekvő gyereket. Csak azért nem tettem, mert röhejesnek éreztem. A következőnél lehet hogy ha a hátam mögött fekszik, csak átdobom a válamon :)

 • 2007.10.26 23:46:38Katalma

  opti, valahol Grúziában vagy hol így os csinálják :)

  Tracy-ről meg annyit még, hogy bár szte a babák és a kisgyerekek szokásaik rabjai, és rutinok és rituálék, én aranyos 7 hónaposom most 2 hete formán döntött úgy, hogy az esti fürdés-szopi-alvás műsor helyett fürdés-szopi-csicsergés-kínosaltatáscirkusz-

  valahogyVagySzopivalVagyHintában 2-3 órával később alszik el... nesze neked rutin és rituálé.

  Gondoltuk, túlpörög. Változtattunk, korábban fürdés, de uaz... szal :) meglássuk, milesz.

 • 2007.12.06 09:28:33méregzsák

  Átestünk a tűzkersztségen. Ma éjjel megvolt az első adag tápszer. Nem fogadta el egyik oldalt sem. Hajnali ötig a karomban aludt, de akkor már nem tudtam mit csinálni vele, jött a tápszer. És a cumisüveg.

  Jól érzem magam ettől? Nem. Szarul vagyok. És mégsem.

  Két hónaposan kezdte a cirkuszokat, csak azt fogadta el, amelyikből dőlt a tej. Minden este balhé volt, és én néha engedtem, megkapta a lefagyasztott tejet üvegből. Három hónap alatt összesen kábé 15 alkalommal. És mellette küzdöttünk rendesen. Voltak napok, amikor csak az egyik oldalt fogadta el, de akkor kábé 10-12szer evett, mert pont a sérült oldalon termelődik kevesebb tej. Éjjel minimum négyszer evett ilyen napokon. Nem panaszkodtam. De monstanra belefáradtam. Nagyon.

  A doki szerint adjam neki a tápszert kanállal vagy pohárból, mert így van esély a viszaszokásra. Igen, de mit csináljak a jobb mellemmel, amiből ömlik a tej, mert még Petivel a mellszívó annyira kisebesítette, hogy egy bőrréteg nem is nőtt vissza, és úgy néz ki, mint egy vulkáni kráter, és mindenfajta szívás nélkül is ömlik a tej belőle? Mert meggyőződésem, hogy ez okozta a zavart. És igen, próbáltam százszor úgy is, hogy a balból fejtem, hogy érezze a tej ízét és meginduljon, de mára oda jutottunk, hogyha a bal kezembe veszem, már üvölt. És nem lehet átvágni, próbáltam fekve, hónaljtartásban stb., rájött. Néha úgy sikerült, hogy az esti sírásba belefáradva elaludt, és ha már elég mélyen aludt, kicsempésztem a szájából a cumit, és becsempésztem a cicit. Idegörlő volt.

  És mégis, most sírnék, ha Peti nem lenne itt, mert fáradt vagyok rettenetesen, és mert annyira akartam ezt a kislányt, és most szar anyának érzem magam - nem azért, mert tápszert adok neki, hanem mert megkönnyebbülést érzek, hogy vége a kínnak, hogy majd eszik rendesen. Ez a legrosszabb. És persze lehetne az is, hogy egész nap fejek, és csak lefejt tejet kap, de Peti és a háztartás mellett nem vagyok képes erre. Úgyhogy meg fogom kínálni mindig a cicivel, ha nem fogadja el, jöhet a tápszer, és közben amennyit csak tudok, fejek, hogy az étkezések nagy része mégiscsak anyatej legyen. Igen, adhatnám neki pohárból, vagy kanállal. Lusta vagyok? Igen. Ettől is szemétnek érzem magam. De mocskosul elég már. Mondhatja-e egy anya, hogy elege van, és nem küzd tovább azért, ami a gyerekének a legjobb? Nem. És mégis - van egy másik gyerekem, és neki is kell a játék, a kaja, a tiszta ruha, a tiszta lakás. Hogy ez nem annyira fontos? Nekem igen. De lehet, hogy álszent módon csak ezzel takargatom a lustaságomat. Nem tudom.

  Benyomattam reggel fél tábla sbarackos-kekszest? Igen. És oldotta a stresszt? nem.

 • 2007.12.06 09:42:39Guruljka

  méregzsák, ne csináld ezt magaddal.

  Mindent megtettél? Mindent.

  Most nem azt teszed ami a legjobb a CSALÁDODNAK? Dehogynem!!!!!

  Az nem úgy van hogy alárendelünk mindent egy családtag igényének, hanem úgy, hogy mindent megteszünk érte, hogy az EGÉSZ CSALÁDNAK a lehető legjobb legyen.

  Az anya dolga nem a gyerek, hanem a CSALÁD! Aminek része a tiszta lakás és ruha is. És ugyanulyan fontos dolog ez is mint, hogy mindeki rendesen egyen.

  Jól csinálod, mindent megtettél, csak ezt el is kéne hinned!

  Hidd el!!!!!

  Akinek meg nem tetszik az nyaljon sót!

  Ez a ti életetek és a te dolgod. Senki nincs a helyedben, hogy efelett ítélkezhessen!  Másrészt baromira tudom mit érzel, én is ezt éreztem az első üveg tápszernél, szintén a második gyereknél. Megértem a szomorúság és a megkönnyebbülés ambivalenciáját.

  De gyakorlatban pár év múlva ki a faxot érdekli majd, hogy mit evett a gyerek????????

  Senkit.

  JÓ ANYA VAGY ÉS KÉSZ!!!!

  Küldök pár pozitív hullámot neked és az édes kicsi Helkának meg Petidnek is!!!!!

 • 2007.12.06 10:02:28Kékfelhő

  méregzsák: ne stresszeld magad, jó anya vagy.

 • 2007.12.06 10:07:35marcangoló

  Méregzsák, én is borzasztóan szenvedtem az elején Blanka szoptatásával, nagyon sokszor volt, hogy csak félálomban fogadta el a cicit, és a mai napig sem tudom, hogy mi baja volt. Emlékszem, amikor itt volt a barátnőm, a gyerek ordított az éhségtől, de a cicit, azt nem és nem kérte. Volt, hogy egész délelőtt nem evett. Úgyhogy nagy lelkiismeretfurdalások közepette elaltattam halál éhesen, és utána szoptattam. Aztán olyan 3-4 hónapos korára rendeződött a dolog, azt sem tudom, hogy akkor miért.

  De esküszöm, ha így nem tudtam volna megetetni, és nem hízott volna rendesen, tuti jön a tápszer. Ha az a kérdés, hogy egy gyerek éhezik, vagy nem, akkor muszáj félretenni mindent. Aztán, hogy az anya hogy érzi magát, az megint más...

  Nem lustaság, az ember, ha nem egy gyereke van, egész életében kompenzál "szegény" második felé, mert nem lehet vele soha kizárólagosan foglalkozni, de közben az elsőt sem hanyagolhatjuk el. Ja, és ott az apjuk is, ugye... Néha azt mondom már, hogy hát sajos ez van, született volna elsőnek- de tényleg, nem lehet ennyi felé szakadni.

  És az, hogy mi a gyereknek a legjobb, az relatív. Egészséges az anyatej, és jó, ha van, de néha mérlegelni kell, hogy mennyit ér meg a szoptatás. Biztosan nem jó egy gyereknek egy kialvatlan, nyűgös, szomorú anya, aki feláldozza magát (és a családot a nagyobb tesóval és az apát) egy szent cél érdekében. Annyira már a tápszer is jó.

  Úgyhogy én már nem is jövök a nagy okos tanácsokkal, hogy mit meg hogyan lehet megpróbálni, szerintem már minden ötletet kipróbáltatok. Kínáld meg cicivel, akár mindkettővel minden alkalommal (a "rosszabbikkal" kezdve), aztán, ha még úgy látod, hogy kell, kapjon kiegészítést. És nyugi, semmi baja sem lesz, lehet, hogy egy - két hónap alatt megerősödik annyira, hogy nem kell a pótlás. Lehet, hogy nem, de te mindent megtettél.

 • 2007.12.06 10:14:40másutt

  Picurka 3 naposan kapott eloszor tapszert. A korhazban felajanlottak, hogy 'besegitenek' egy nyugos ejszakan es adtak neki egy unciaval. Szepen megitta, es masnap csinaltuk ujra a szoptatast. Azota is kap rendszeresen tapszert. Ma 8 hetes.. es kb naponta, ketnaponta egyszer legalabb kap 140 ml tapszert, ami nem olyan sok.  Nincsen lelkiismeret furdalasom emiatt. Altalaban nagyon jol szopik, de elofordul ejszaka, hogy folyamatosan bealszik a mellemen, pedig tudom, hogy ehes... es nincs lefejt tej. Avagy eppen a varosban buszozunk, amikor rettenetesen uvolteni kezd a kajaert. Akkor adok neki tapszert.  Angliaban nagyon sokan nem szoptatnak (Franciaorszagban sem) mindenfele okoknal fogva. Bar itt is megy a propaganda a szoptatasert, az embereknek nincs annyira arcuk belerofogni mas eletebe.

  En szoptatok, amennyit lehet. Ha nem lehet, akkor kap tapszert.  Anyosom jart most itt... rettenetes volt, hogy folyamatosan osztotta az eszt a szoptatasrol (ne most, majd kesobb, tul sokat csinalod, tul gyakran, nem elegge, most ne adj neki, meg varj, ha van cici mert jelen vagy akkor soha ne adj tapszert, el fog apadni a tejed....) ami rettenetes volt. Ugy ereztem, hogy ehhez nem volt joga, ez az en privat dolgom (es a parome).

  A gyerek gyonyoru, mintaszeruen fejlodik, jo sulyban van, van tej, szopik is rengeteget... miert kell barmit mondani?  Na mindegy. Mindenki ugy rontja ela gyereket, ahogyan akarja.  Meregzsak, nagyon szigoru vagy magaddal!

 • 2007.12.06 10:16:27huhhh

  Mérekzsák, nem, nem és nem... nem vagy rossz anya, nem vagy lusta, nem vagy szemét (meg még ki tudja, miket gondolsz most magadról, pedig nem kellene és nem lenne szabad)...

  Mindent megpróbáltál, mindent megtettél, ameddig lehetett, anyatejet kapott a kislányod. Most mindannyiótoknak az lenne a legjobb, ha picit megnyugodnál és szusszannál egyet (esetleg nyomj be még egy sárgabarackos kekszes csokit, de a Milka Chocolate dessert nevű csokija is nagyon finom :))). Tapasztalatból tudom, hogy a lelkiismeretfurdalás a legnyomorultabb dolog ilyenkor, de egyetértek Guruljkával, és hidd el, hogy amikor kicsit nagyobb lesz a kislányod, már te is úgy fogod látni, hogy egyáltalán nem a "szoptatás-nem szoptatás" szempontja alapján méretünk meg, hogy jó anyák vagyunk-e. Aki pedig mást mond (mert lesznek ilyenek), azzal pedig egyszerűen ne törődj, az a legfontosabb, hogy a lelked rendben legyen, akkor a többi már szinte magától megoldódik :))) Teljesen átérzem a helyzetedet (a lelkiismeretfurdalás és a megkönnyebbülés vegyes érzése nagyon ismerős nekem is), gondolok rátok sokat. Én is, meg a két nagylányom is, akiket bizony nem tudtam addig szoptatni, ameddig szerettem volna, most pedig egészségesek, szépek és okosak (én pedig nem vagyok ám elfogult anya egyáltalán :)

 • 2007.12.06 10:23:56huhhh

  Még annyit, hogy ezt kovvacs írta itt fentebb, de nekem nagyon tetszett (és nagyon találónak tartom), idemásolom neked, hátha felvidulsz tőle egy kicsit:  "Most úgy őszintén:

  El tudjátok képzelni azt a jelenetet,

  hogy az ifjú pár az esküvő után kilép a templomból,

  és megszólal BÁRKI a tömegből:

  "Milyen szép emberek, látszik, hogy mindkettőt kétéves koráig szoptatta az anyja!"?????????"

 • 2007.12.06 10:53:19boribon

  Méregzsák, nagyon ismerem az érzést... De tényleg nem érdemes emésztened magadat. Bori 3 hetes volt, mikor az első üveg tápszerét megkapta. Zokogtam közben. És pont ilyeneket gondoltam, mint most te. sőt még rosszabbakat, mert nálunk Bori az első gyerek, így végképp úgy éreztem, hogy neki aztán mindent meg kéne tudnom adni... Csak, ha egy 2800 grammal született baba növekedése leáll 3 hetesen, akkor ott nincs helye túl sok hezitálásnak.  Nekem egyszerűen nem volt elég tejem. Mindig volt valamennyi, még most is van, pedig Borka most már 4 hónapos is elmúlt, de sosem volt elég, pedig én is annyit fejtem már, hogy egyszer úgy beszakadt a mellbimbóm, hogy félig lifegett... Elég vad volt.  Aztán láttam, hogy szépen fejlődik, végre nem láttam elégedetlennek minden evés után, mint előtte, és azóta is mindig szoptatással kezdem. Már nem is mérem. Nem tudom mennyit szopik, lehet, hogy csak 10 grammot, nem érdekel.

  Szerintem azzal sincs semmi gond, ha egy gyerek valamilyen oknál fogva csak tápszert kap, de abban meg aztán pláne semmi kivetnivalót nem látok, ha anyatejet is, és tápot is kap. A tápban nem méreg van, az is egészséges, csak nincs meg benne minden, ami az anyatejben. De ha anyatejet is kap egy gyerek a táp mellé, akkor aztán tényleg biztos, hogy mindenhez hozzájut. Legalábbis én ezt mantrázgattam magamnak eleinte. Segített. Most már mantra sem kell, nálunk ez a dolgok rendje, beállt így, mindkettőnknek jó.  Méregzsák, ne rágódj - persze könnyű mondani - egy neonatológustól hallottam, hogy még egy gyereket se látott, aki mentálisan sérült lett volna a tápszertől, ha mellette szerette, ölelgette, egy vidám, elégedett édesanya, olyat viszont már látott, hogy a próbálkozástól csalódott, kimerült anya végül annyira magába zuhant, hogy már a babáját se tudta ellátni - na attól tényleg sérült a gyerek lelkileg.  Kívánom, hogy minél hamarabb kialakuljon egy olyan rend, ami mindkettőtöknek, sőt mindnégyőtöknek jó! Biztosan menni fog!

 • 2007.12.06 10:54:29starbuck

  kedves méregzsák,  átérzem minden kínodat, s egyetértek Guruljkával és huhhh-hal is. Nagyon jó anya vagy!! Ez a te életed, ne engedd, hogy bárki is beledumáljon, nem vagy szemét, lusta, ez azok után, amit megtettél, eszedbe se jusson!  másutt, belevaló csaj vagy!

 • 2007.12.06 10:55:54Hicudzsi

  Méregzsák! Ismerem az érzést amin átmész most, Édua tápszeres volt és még kétéves korában is furdalt a lelkiismeretem, hogy biztos mindent megtettem az anyatejért?

  Most már négy éves, nekem a legokosabb, legszebb kis tündérlány. Mikor két mikróstállal a lábán "körbekorcsolyáza" a szobát gondolod eszembejut egyszer is, hogy jajj nem szoptattam eleget? Vagy mikor hozzámbújik mint egy kiscica ha megyek érte oviba???

  SOHA egy percre se! :)  Szerintem sírd ki magad, utána meg mosolyogj rá a kicsire. Máris minden könnyebb lesz :)

 • 2007.12.06 11:06:23Pandi

  Méregzsák, ne kínozd magad, mindent a legeslegjobban csináltál. Boribonnal is teljesen egyetértek, a babának enni kell. Hogy mit és honnan részletkérdés. Nálunk a legelső napoktól ment az anyatej-tápszer kombináció szopi+cumisüveg formájában amíg ment, aztán amikor oltári raplik voltak a cici ellen maradt a lefejt tej és a tápszer cumisüvegből. Ha a gyermekem hosszú percekig ordít a szopi ellen és a végén jól éhen marad az miért is jó neki? Tedd azt, ami jó neki, neked és a család többi tagjának is, biztos vagyok benne, hogy nagyon szuper anya vagy!:)

 • 2007.12.06 11:28:12Nilüfer

  Mégerzsák, ne edd megadat,Én igen rövid ideig szoptattam, és minden lelkiismeretfurdalás nélkül tápoztam.Am tőlem telt, megtettem.Pont.nem attól jó anya valaki, hogy ott lóg a gyerek a mellén.Lazítsál, jön a karácsony:)

 • 2007.12.06 11:46:13Guruljka

  méregzsák:) Van még kérdés?:)

  Na ugye, hogy ugye!

  Tudom a sz*r érzés nem száll el a mi szavainktól, de ha tényleg nagyon elkámpicsorodnál, akkor azért csapd fel ezt az oldalt és bizonyosodj meg róla, fehéren-feketén: sememmilyen szar anyaságot sem sikerült benned felfedeznünk!

  Egy kis kekszes-sárgabarackos nem árthat, de a Poronyt kevésbé hízlal:)

  Gondolok rátok!!!!

  Kedv derítőnek nézd meg a következő képet, neked kerestem, mert mondtad, hogy a jó Sean teccik:DDD  homar.blog.hu/2007/%2006/22/remalom_a_bereg_ic_n

 • 2007.12.06 11:58:10verkaverka

  De hiszen mindent megprobaltal, nincs miert rosszul erezned magad, tudom persze hogy nem mulik el attol hogy mondjuk, de ha nem a masik gyerek miatt nem szoptatnal csak magad miatt ahhoz is jogod lenne, tok jo hogy eddig sikerult, az is jo hogy probalkozol tovabbra is, ha sikerul jo ha nem sikerul ugy is jo, tul van ez a szoptatas kerdes becsulve rendesen, a szoptatas nagyon jo dolog de nem feltetele semminek. Persze sosem szivesen adja az ember az elso tapszert, de konyorgom nem makos palinkat adtal neki hanem a direkt neki kifejlesztett tapszert, es hogy cumisuvegbol, es nehogy mar azert legyen lelkiismeretfurdalasod mert nem kiskanallal probalsz a szajaba talalni naphosszat. Kb ismetlem csak a tobbieket, tudom, de hidd el, tudjuk hogy most rettenetesen nehez, de kivulrol kristalytisztan latszik hogy teljesen jol csinalod az egeszet.

 • 2007.12.06 12:03:38méregzsák

  Köszi, lányok, jól esett a bíztatás. Asszem, marad a tápszer és anyatej kombináció az üvegből, azzal, hogy azért felajánlom neki a cicit is. Szerencsére ma már több a tej megint, úgyhogy fejtem már két evésnyit, aztán majd meglátjuk. Amúgy ma délelőtt a tápszer után nagyon nyugis, nevetős volt, nyoma sem volt a megszokott délelőtti nyafogásnak, rugdosódásnak. Ez azért meggyőzött, az utóbbi két-három hétben szerintem már folyamatosan éhes volt, annak ellenére, hogy tegnapig elég tej is volt. Szerencsére a tegnapi egyelőre csak átmeneti megtorpanásnak bizonyult.

  Amúgy a kekszes-sbacis bejött, vagy az, vagy Helka nyugalma, vagy a Ti bíztatásotok megnyugtatott, most csak baromi álmos vagyok, de az meg elmúlik két-három év múlva... és különben is: "Majd alszom én, ha véget ér a kín, s kihűlt testem bíbor bársonyokba rejtik..." - az idézet ellenére tényleg jobb a kedvem, csak most szívesen meghallgatnám Fülöp király áriáját Gregortól olyan hangosan, hogy rezegjenek a falak.

 • 2007.12.06 12:04:44méregzsák

  Guruljka: na ez a kép azért elvenné a kedvem...

 • 2007.12.06 12:09:50kanga

  mergeszsak, hasonlo cipoben jarunk; ket es fel honapos volt a lanyom amikor abba hagytam a szoptatast, mert minden etetes oriasi cirkusszal jart (az o reszerol) azota meg fejek (most is) es kapja uvegbol. hidd el, jol dontottel, mert a gyerekeknek is jobb ha az etetes konnyebben megy majd, mert senkinek sem jo, ha stresszes vagy es kimerult. en is 10 perce dontottem el, hogy a nagy terveim ellenere, meg max. egy hetig fogok ejszaka is fejni, mert a kialvatlansagtol kedzek turelmetlen es hisztis lenni es ezzel a nagyobbik lanyomnak artok; eloszor fagyasztott tejjel majd tapszerrel potolom a hianyt. be kell latnuk, hogy "csak" emberek vagyunk mi is es vegesek a keszleteink...

 • 2007.12.06 12:11:44Guruljka

  méregzsák én vinnyogtam a röhögéstől mikor ezt a képet megláttam:DDDD

  _Más_ képek alapján én is bírom az öreg Connery-t. Igazi jó sármos pasas:) máskor...

 • 2007.12.06 12:27:04napos oldal

  méregzsák, élj a mának, nyomass valami zenét és egyél csokit! a fáradtság miatt meg tényleg nincs mit rinyálni, hopp elszalad az a pár év.  legközelebb úgy fogom csinálni, mint másutt. az én gyerekem sose kapott tápszert (csak a kórházban), de elég sok kavarás árán. (talán éhes még? talán nincs már tej a ciciben? gyorsan fagyasztottat olvasztani. jaj, mégse kell. kiönteni. jaj, kell még? még olvasztani.) meg izgulás. mintha egy cseppje is méreg volna. én kérek elnézést...  túl sok felfordulás árán szerintem nem éri meg a szoptatás. ahogy boribon mondta:

  "olyat viszont már látott, hogy a próbálkozástól csalódott, kimerült anya végül annyira magába zuhant, hogy már a babáját se tudta ellátni - na attól tényleg sérült a gyerek lelkileg."

 • 2007.12.06 12:48:58zolnaid

  Méregzsák, szerintem se éri meg ezen görcsölni, pláne tönkrenyúzni a melled (ha már amúgy is ennyire viharvert). Spec. én a rosszabbikban lehet elapasztanám a tejet teljesen. De ez átmenetileg okozhat méretben különbséget. Szóval nem tudom.

  Ha viszont be akarsz rendezkedni hosszabb távon is fejésre, és tudsz, szerezz elektromos mellszívót, sokkal hatékonyabb mint a kézi, és jobban tudsz közben mást csinálni.

 • 2007.12.06 13:20:58méregzsák

  zolnaid: köszi, elektromosat bérelek, már a fiamnál is az volt. Mellgyuladásnál csak az ért valamit.

  Egyébként épp az imént jutott eszembe, hogy felfoghatom pozitívan is a dolgot, hiszen amikor a leányzó négy hetes volt, és én az ötödik mellgyulladással ültem otthon, 39,6-tal, azon gondolkoztam, hogy elapasztatom. Ahhoz képest túlteljesítettem.

1 | 2 | 3 | 4 | 5

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta