SZÜLŐSÉG

Dobjuk ki a tévét?

2007. október 17., szerda 10:28

A tévé és a gyerek. Nagy dilemma. Élből azt mondaná az ember, mint az egyszeri kossuthtéri arc, hogy nem, nem soha, meg monnyon le. Aztán jönnek a dolgos hétköznapok, és a tévé persze bekapcsolódik, meg úgy marad, a gyerek meg leül elé, neadjisten kinő a járókából, és akkor leültetjük elé. Mi is megnézünk ezt-azt, ő miért is ne nézhetne? Akkor egy megoldás maradt, a fundamentalistáké: ki kell dobni a tévét.A tévézést rengeteg tévhit és hiedelem lengi körül, melyeknek csak töredék része bizonyul igaznak. Soroljunk fel párat!1. A tévében sok az erőszak, aki nézi erőszakos lesz, ld. iskolai sorozatgyilkosok.
2. A tévézés megszünteti a belső képalkotást, nem lesz a gyerek kreatív.
3. Megszünteti a koncentráló képességet, és ezáltal tanulási zavarokat okoz.
4. Sztereotípiákat sulykol.
5. Mozgásszegény életmódra szoktat, elhízást, korai ízületi panaszokat okoz.
6. Hiperaktívvá tesz a pár tized másodperces vágásokkal.
7. Az elhanyagolás szimbóluma, a szem cumija.
8. A gyerekek még nem tudják megvédeni magukat a reklámok befolyásától.
9. Az oviban kicsúfolják, rosszul érzi magát, hogy nem ismeri Pikacsút.

1. Először is: nem sikerült mindeddig kimutatni, hogy a gyerekek ténylegesen nem tudják elválasztani a valóságot a tévé fiktív világától (három éves kor felett). Ebből kifolyólag nem fogják azt hinni, hogy nem fáj a lángszóró, mikor a forró levesbe kóstolni meg fáj. Viszont valóban példaképpé válhat az erőszakos magatartás. Igazából a valós környezeten múlik, hogy ezt megerősíti-e. Érdekes módon a kislányoknál nem szokott problémát okozni: mert a környezet nem erősíti meg, hogy akkor vagy jó csaj, ha olyan vagy, mint Bruce Willis a Die hardban. Ezzel szemben a kisfiúknál sokkal több agresszió belefér. Továbbá azt sem sikerült kideríteni, hogy az erőszakos alkat vezet a sok erőszakos inger keresésére, vagy fordítva. Tehát hogy mi az ok és mi az okozat.

2.-3. A tévézés valóban kikapcsolja a belső képalkotást. Ugyanakkor ha nem egész nap nézi a gyerek, csak egy kicsit, akkor ugyanúgy információforrásként tudja kezelni, mint az egyéb médiumokat (könyv, internet), és felhasználja a kreatív gondolatok előállításához. Ugyanez vonatkozik a tanulási zavarokra: az információforrásoktól elzárt gyerek és a sokat tévéző a legveszélyeztetettebb. Itt sem sikerült kikutatni, hogy mi az ok és az okozat: azok a gyerekek keresik a tartalmatlanabb, igénytelenebb műsorokat, akik nem értik a többit, akár értelmi képességeik, akár szociális hátterük miatt, vagy a műsorok teszik őket "butábbá". Egy biztos: ha napi négy órát tévézik a gyerkőc, akkor nem lesz ideje szabad játékra, mozgásra és leckeírásra. De sose feledjük! A leckeírás nem feltétlenül hasznosabb, mint a tévézés. És mi se vagyunk napi 24 órában hasznosak, szükségünk van bambuló időszakokra.

4. Sajna, igen. Igyekezzünk ne a leggagyibb elé leültetni a gyerkőcöt, hátha lesz ízlése később. Azért az nyugtasson meg, hogyha minket többet lát és jobban szeret, mint a tévéjét, akkor mi leszünk a példa. Hopp, jut eszembe: az ebédlő és a gyerekszoba berendezéséből ha lehet, hagyjuk ki.

5. Hát, nem szokás tévézés közben futni. De futás közben tévézni lehet-e? Félre a tréfát, a gyerekben az az alapprogram, hogy fusson, mozogjon, örüljön a mozgásnak. Ha egy másfél éves a kismotoron teperés helyett a tévét választja, akkor vagy beteg, vagy tényleg túl sokat ültettük a tévé elé kényelemből. Vagy nagyon kényelmes alkattal született. Lehetőleg a mozgásos kikapcsolódást segítsük, de ez nem jelenti azt, hogy ha a kicsi időnként kirándulás helyett csak a szobában bambulna, akkor baj van. A fontos az, hogy mire teremtünk neki alkalmat, mire tereljük a figyelmét.

6. Bizony az a tréfás eredmény jött ki, hogy épp ellenkezőleg. A hiperaktivitás nagyrészt genetikus, és a hiperaktív gyerekeket a leterhelt szülők sokkal inkább leültetik a tévé elé, mert addig legalább egy kicsit ül. Az vesse rájuk az első követ... Viszont iskoláskorban ebből tényleg még több tanulási-viselkedési gond lesz. Itt tehát a hiperaktivitás az ok és a tévénézés csak okozat.

7. Napi négy-öt órában biztos. A közös filmnézés viszont tagadhatatlanul király. És az se baj, ha időnként egy-egy kicsiknek is érthető, könnyen követhető, szépen megrajzolt mesefilmet megnéznek egyedül, de azért nem árt utána kérdezni (persze nem kikérdezni), hogy mit látott, mert nekünk evidens tér-idő kezelési eszközök lehetnek értelmezhetetlenek egy négy évesnek mondjuk. A háttértévézés viszont nem a leghasznosabb dolog a világon. Bár ha mi se nézünk oda, valószínűleg ő is hamar megunja. De általában a háttértévézésből háttérmindentmáscsinálás és előtértévézés lesz, még hozzá egész napos. Hanyagoljuk a gyerek mellett, jobb, ha még a megszületése előtt elkezdünk leszokni róla. Különben közösen, a tévé előtt fogjuk egymást elhanyagolni. És olyan műsorokat nézni, amiket neki nem kéne. (A rajzfilmek közt is bőven van ilyen.)

8. Muhaha! A felnőttek nagyképűsége. Pontosan ugyanannyira nem tudjuk magunkat megvédeni mi se. Hiába vagyunk okosak, a reklámok küszöb alatt settenkednek be, és aztán mégis azt a mosóport és kekszet és pelenkát választjuk. A kisgyerek viszont nem tudja elkülöníteni a többi műsortól, és valóban nem érti, hogy most x azt akarja, hogy megvegyem, és ezért olyan boldog ott a kisfiú a képen vele, és igaziból nem is olyan jó játék az. Szóval nem tud ilyen áttételesen szándékot tulajdonítani. Arról nem is beszélve, hogy a legocsmányabb nemi sztereotípiák a reklámokban vannak. De nem kell gyereknek lenni ahhoz, hogy ez elborítsa az agyunkat.

9. Már hallom, ahogy Eszter leírja a Waldorf-ovi szókapcsolatot. Szerintem is király a Waldorf, de egy stabil családi hátterű és önértékelésű gyerek, akinek pár hülyesége ki van elégítve (kisherceges ruha, távirányítós traktor), nem fog nagyon kétségbeesni emiatt, talál más témát egy állami oviban is.

Kíváncsian várjuk, hogy olvasóink hogy oldják meg a modern családok legnagyobb nevelési dilemmáját? Milyen szabályok, szokások, jutalmazási és büntetési rendszerek tartják kordában a sötét doboz és gyermekük kapcsolatát?

Ajánlott irodalom: Ranschburg Jenő: Áldás vagy átok? Gyerekek a képernyő előtt. Saxum, 2006. 980 Ft.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.17 12:50:37druantia

  Boribon, valahogy így képzelem én is :). Csak nálam annyiban más a helyzet, hogy bejelölök én néha három-négy műsort is egy héten, mégsem tudom őket megnézni, mert vagy egyszerűen elfelejtem bekapcsolni a tévét, vagy kint szaladgálok éppen a gyerek után. Egyszerűen nem fontos. Szerintem nem szabad, hogy a tévé legyen a főnök.

 • 2007.10.17 12:52:38eszter

  Ja, és még valami gyorsan. (Közben látom, hgoy jött még hsz, nemsokára visszajövök és elolvasom, bocsi).  Én kipróbáltam mind a kettőt. Így formáltam véleményt. Aki nem hiszi, járjon utána maga is ;)

 • 2007.10.17 12:57:20Guruljka

  Nekem csak az a furcsa, hogy az enyim gyerök soha nem néz lövöldözőset sem, semmi felnőtt műsort. Mégis lő, és persze kollektíve kérik a szülőket az oviban, hogy ne hagyjuk őket annyit tévézni mert egész nap lövöldöznek. Ebből és a szülői értekezleten látott döbbent arcokból azt vontam le, hogy elég 1-2 "lövöldözőset" néző gyerek egy csoportba és mindenki lő...  Másrészt. Szerintem a szelektált TV és a DVD nézés között nincs különbség.

  Én inkább azért választom a Minimaxot, mert ha Ő választ mesét, akkor elég csekély a változatosság:) A Tv műsor meg adott, nem választható. De persze van rengeteg DVD-nk is...

  A gyakorlatban, amikor egészséges a gyerek, akkor hétköznap oviban van délután 4-ig. Ha mindenki egészséges (tehát sajnos nem mostanában:() és az időjárás engedi, akkor ovi után az udvaron maradunk kb 6-ig. Utána, amikor feljövünk TV/játék mikor hogy, de Ő ilyenkor már ülve inkább nézi a mesét, amíg az Apja haza nem ér félhét körül. Utána Apa, apa, apa:) 7-kor vacsi, fürdés (közben anyának híradó, amit így nem látnak a kádból) és lefekvés+meseolvasás. 8-kor villanyoltás. Ilyenkor egyszerűen szerintem nem lehet besokalni a TV-vel. Vagy legalábbis nem tudom hogyan lehetne. Ha beteg és lázas, akkor meg azt szereti, ha összebújunk a kanapén és mesét nézünk, bóbiskolunk, amennyit csak lehet. Az meg szerintem nem baj, hogy a TV segítségével ilyenkor kikapcsolja a betgségtudatát. Amikor beteg akkor amúgy is sokmindent lehet amit máskor nem, meg méginkább Ő a világ közepe.

  Én nagyon nem vagyok híve a teljes tiltásnak. A TV a Net és a rádió nem az ördögtől való dolgok. Amíg nem az tölti ki a napjainkat, amíg van mesemondás, meseolvasás, közös játék IS.

  És vannak olyan helyzetek is, amikor segítség, hogy mesét néznek, mert pl. nekünk amerikai konyhánk van és ha nagyon nem akarnak kint mradni, akkor végszükség esetén főzéskor lehet mesét nézni hétvégén is.

  A lényeg az, hogy ne valami helyett legyen szerintem.

  Én szeretek pár műsort, amiknek a többsége egyébként az M1-en megy és szeretek pár sorozatot az AXN-ről vagy a klasszikus ámerikai vicceseket-drámásakat a kereskedelmi nagyokon. Este. Gyerek nélkül. Apával közösen. De a hálóba soha nem tennék TV-ét, mert akkor az előtt aludnánk el:)és vele is szoktunk ám beszélgetni esténként:) Úgyhogy nem is éérünk rá olyan sokat TV-t nézni.

  De háttérzaj mostanában muszáj, amikor alszik a Kicsi mert zúg a fülem és az csendben vááá. Régebben többet ment háttérzajként, de gyerek mellett az lehetetlen.

 • 2007.10.17 13:12:53druantia

  Fú, ez a háttérzaj :). Én a tévétől, mint háttérzajtól teljesen idegbajos leszek és muszáj kikapcsolnom, vagy ha nem megy, akkor menekülök, szó szerint. Nekem ez olyan, mint amikor a suliban csikorgott a kréta a táblán :))). De apám pl. igényli, hogy reggel, amíg melóba készülődik, menjen a tévé.

 • 2007.10.17 13:40:27Különálló

  Nekünk sincs tévénk már több mint tíz éve, és nem úgy néz ki, hogy mostanában venni fogunk. Éppen ezért biztos vagyok abban, hogy a gyerek "nem tévézése" nem "tiltás" lesz, csak egyszerűen az életmódunkból eredő következmény.

  Abban is megegyeztünk a férjemmel, hogy mivel mindketten munkára használjuk elsősorban a számítógépet, így azok helye a dolgozószobában lesz, amely "munkaidőben" gyerekmentes övezet lesz, "munkaidő után" meg nem megyünk be.

  Osztán majd meglátjuk, sikerül-é ezt megvalósítanunk.

  Jelenleg kb. havi egy filmet nézünk meg számítógépen, nem tudom, hogy ez fog-e emelkedni. Nem látom, miért tenné.

  Ja, és mire a gyerek annyi idős lenne, a faluban nem lesz ovi, ahová beadhatnánk. Hogy milyen alternatívát választunk majd akkor, nem tudom. Majd meglátjuk.

 • 2007.10.17 13:44:46Alvomacko

  Enahma: nyittok egy ovit. :-)

 • 2007.10.17 14:10:57wish73

  olyan ez, mint az alkohol. ha nyakló nélkül vedeled a tablettás bort, az azért nem ugyanaz, mintha hébe-hóba megiszol egy pohárka minőségi vörösbort. nálunk van tv-zés, időnként olyan fáradtak, h erejük sincs játszani, de, ha kipihentek, akkor nem engedem. mostanra már elég kritikusak, és ők is kipontozzák, ha túl durva, ha túl bárgyú, szóval válogatunk. néha az egymás öldöklésének is ezzel tudok véget vetni, arról nem beszélve, h némelyik természetfilmből olyanokat lehet megtudni, megismerni, amikre önerőből aligha lennék képes. és ne mondja senki, h ott vannak a könyvek, mert az nagyon nem ugyanaz. rengeteg van itthon, könyvtárba is járunk, de nem egyik a másik helyett, hanem mellett.

 • 2007.10.17 14:12:28di

  Nálunk van tv. de nem mondanám magunkat függőnek. Reggel és este van bekapcsolva és a felvett filmeket nézzük. Gyerek addig játszik, nem érdekli (egyenlőre). Én nem dobnám ki a tv., szerintem lehet mértéket tartani. És ki is lehet kapcsolni a tv-t. a számítógép nagy dilema lesz, mert ott már többet ücsörgünk, írunk stb. Elméletileg nem szeretném, ha értene hozzá, de állítólag nem tudom kivédeni az érdeklődését. De azért igyekezni fogok, hogy suliig inkább mesét nézzen a tv-ben dvd/videon :D keresztül.

  Aztán majd kiderül mit tudunk elérni..

 • 2007.10.17 14:15:15Ditke

  Guruljka, bezony! Azt mi is néztük. :)))) Mekkora szám volt a fekete-fehér orionon. Meg a Szandokán! :))))))) No az volt még nagy kedvencünk.  Gyerekkorunkban ugye nem volt egész nap adás azon az egy darab csatornán, ha jól emlékszem csak este 5-kor kezdődött. Meg még akkor se mindig, mert ha az átjátszónál vihar volt, nálunk csak a fehér és fekete pöttyöket lehetett látni. Ha jól emlékszem, vasárnap volt egész nap adás (akkoriban szombaton még melóztak az emberek), de akkor meg nagyanyám ragaszkodott a templomhoz tv helyett.  Talán ezért néztem meg én is a díszszemlét?????  Gyerek (fél éves meg egy kicsi) nézi. Tetszik neki. Pontosabban csak a zenés dolgok tetszenek, azokhoz odafordul. Zenemániás ugyanis, nem bánom ha zenész lesz és ezért nem is tiltom. Meg a Thomas a gőzmozdony és az Elmo a nagy kedvenc. (Mostanában nincs Elmo, így lecsökkent a napi tévézés a felére, kb. 10 percre).  A terv az, hogy nagyobb korában csak felügyelettel fog tévézni. Ha ott vagyunk és el tudjuk kapcsolni azt, amit nem kéne lásson. De kizártnak tartom, hogy sokat fog előtte ülni, mert amikor csak lehet, inkább a játszótérre viszem meg a parkba. Meg sétálni, meg a mamához, meg mittudomén.

 • 2007.10.17 14:25:47manci

  eszter: ezt én sem értem. Ha szigorú kontroll alatt tv-zik csak a gyerek, az miben különbözik a dvd-zéstől?  Orsi egyenlőre nem néz semmit, se tv-ben se dvd-n, csak az Egyszervoltos animációkat a neten, de úgy gondoltam, később -persze szűrve, együttnézve- nem árt majd neki egy kis tévézés. Most viszont megijesztettél.  Szerinted mi lehet az oka annak, hogy még a keveset tévéző gyerekek is agresszívabbak, mint a mondjuk csak keveset dvd-ző társaik?

 • 2007.10.17 14:31:14mizzimama

  Én teljesen el vagyok keseredve. SZívem szerint "csendben" lennénk itthon egész nap, mármint tv- és rádiómentesen, időnként zene cd-vel. A gond csak az, hogy nálunk nagyon vékonyak a falak, a nappali egybenyitott a konyhával, és a konyhánkon túl a szomszád konyha-nappali terepe van. A szomszédok tahó parasztok, azon kívül, hogy csapkodják a konyhaszekrényüket, hatan vannak a lakásban, a családanya délután 4-re hazaér és a konyhából üvölt a szobába, onnan veszekszik a férjével, az anyjával meg a gyerekeivel. A nappaliban világosan értjük, mit beszélnek, ezen kívül a fiuk hangosan bömbölteti a zenét ("nekünk jogunk van" alapon), mindezt meg csak a hangosra kapcsolt tévével, rádióval tudom elnyomni. (arról nem is beszélve, hogy én is mindennap idegi alapon vagyok, ami nyilván a gyereknek sem tesz jót...) A lányom 1 éves, és mikor zajt hall, felfigyel, kérdően néz és mutat a zajforrás irányába. Amikor tehetem, kiviszem a lakásból, de azért vannak olyan időszakok, mikor otthon kell lenni... Van valakinek ötlete esetleg, hogy mi más, ha nem a tv vagy a rádió/cd?? :((( Elköltözni semmi kilátásunk :((

 • 2007.10.17 14:38:49begyszli

  Azért ez sem mindenkire igaz! Az én gyerekeim, mint már írtam nézik a TV-t. És nem agresszívak. Van képzeletük, szókincsük, humoruk. Iskolában és oviban is kifejezetten jó magaviseletű gyerekek. Mennyit kell TV-t néznie egy gyereknek ahhoz, hogy ez látványos "elváltozást" okozzon?

 • 2007.10.17 14:43:30Guruljka

  Manci szerintem nincs semmmi különbség, hogy a Thomas DVD-ről megy vagy TV-én. Legalábbis nem tudom elképzelni.

 • 2007.10.17 14:45:26Guruljka

  Csak engem lep meg, hogy ennyien élnek TV mentesen? Nekem nincs TV mentes személyes ismerősöm, vagy nem tudok róla, mert nem szoktunk a TV-ről beszélgetni, de meglepett az arány.

 • 2007.10.17 14:54:41cantaloupe

  En Hicudzsival es eszterrel ertek egyet.

  Szitterkent azert (is) kaptam allast, mert senki nem akart bevallalni egy 4 es egy 2 evest egy TV nelkuli haztartasban. A szulok meggyozodesbol nem tartottak tevet, es miutan a gyerekeket lefektettek, a verandan beszelgettek vagy olvastak konyvet. Tetszett nagyon, hogy az aktualis sorozat helyett meg 7 ev hazassag utan is orakig tudtak vitatkozni (a pozitiv ertelemben) es beszelgetni egymassal mindenrol.  Es igen, en is lattam a gyerekeken, hogy pl. jatek kozben sokkal kreativabbak, jobban feltalaltak magukat mint a rendszeres tevezok. Ugy veszem eszre, hogy aki napi szinten videojatekozik, tevezik, az ezek nelkul hajlamosabb unatkozni.  De Wish is nagyon jot mondott a boros hasonlattal, valoban igy kell kezelni az informacioforrasokat.  Ditke, a feleves szerintem nagyon kicsi a tevehez. Akkor is, ha pl. a teljesen eroszak nelkuli Futrinka utcat nezi. Meg nem alakult ki sem a latasa, sem az agyi receptorok annyira, hogy felvegye, feldolgozza a kepi-hangi ingereket-legalabbis a modern gyerekpszichologia szerint. Ez kesobb hiperaktivitast, alvaszavart is kivalthat.

 • 2007.10.17 15:02:44esem37

  Begyszli: szerintem a gyerektől, a családtól, meg sok mindentől függ. Én konkrétan tv-újság-net függő vagyok és voltam, egyszerre is szoktam a hármat :))), és a gyerekeim ebből egy dolgot vesznek le: kíváncsi vagyok, érdeklődő, nyitott, szeretek olvasni, és ha kérdeznek, általában tudok válaszolni. Ha nem, akkor tudom, hol nézzünk utána. Velük sincs semmi baj a suliban, nagyon kedves, jó gyerekek. Pedig gyakorlatilag non-stop megy a tv. (van hogy kettő is)

  Ha valamiért nem tudjuk nézni (nyaralás) akkor sincs semmi. (bár én már szenvedek úgy 4 nap után, de a helyi újságokból leveszem, ha történik valami)

 • 2007.10.17 15:13:10cseresznye

  TV? Ugyan már! Én azt nem tudom, hogy fogom elhitetni a gyerekkel, hogy nem is jó egész nap a számítógép előtt ülni.

  Pedig tényleg nem jó. Nem vagyok régi netezős, de máris rontott az olvasási készségeimen, meg a koncentrációmon. Teljesen egyértrelmű nálam az összefüggés.  Meg ha úgy érzi, hogy csinálnia kéne valamit, akkor ne elégedjen meg a számítógép nyújtotta alibi tevékenységgel. Velem ez gyakran megtörténik.  (Ó, csak cikkeket keresek a szakdogámhoz, csak szétnézek a játékpiacon, hogy ne az első drága hülyeséget vegyem meg stb.közben lehet kalapálni a billentyűt, képeket nézni, mappát rendezni, de végül mégsem csináltam semmit)

 • 2007.10.17 15:17:08eszter

  sztem valamit félrefogalmaztam. A szelektált mese semmiben nem különbözik a dvd-től. nem tudom hol írhattam. Én annyit mondtam, hgoy van egy-két dvd-nk,mert tv-nk nincs, és a fent említettek miatt nem is lesz.  De ha már így belegondoltam: a dvd-ket nem úgy veszem, hogy megvesszük, aztán majd meglátjuk, hanem olyat, amiről tudom, hogy jó (hozzáteszem, az eddigi igényeket 7, azaz hét db dvd-nek sikerült kielégíteni). Tehát egy gyerek, aki ahhoz van szokva, hogy leköti magát játékkal itthon, az nem fog minden nap kéztördelve tv-ért esdekelni. Azt is gondolom, hogy ha leülteti az ember egy mesecsatorna elé, akkor azért nehéz megállapítani, hogy ez most jó-e, vagy sem. VAgy mindig tudjátok, hogy mi után mi következik? A reklámokat meg közben kinyomjátok? Nem tudom...kérdezem?  Guruljka, abban pedig szerintem nincs igazad, hogy azért jó a tv, mert változatos. Főleg a kisgyerekek szempontjából igenis jó, ha mindig ugyanazt hallja. Megnyugtatja. Az iszonyatos információ dömping, még a mesecsatornák esetében is, ha egy gyerek elé van ültetve, és 2 óra alatt lefut előtte egy halom film.

  Amit szerintem nem értetek összefüggés - és amit meséltem, hogy láttam - hogy nem attól lesz felpörgetve a gyerek, hogy akciófilmet néz (ez gondolom evidens, hogy ez nem jó), hanem maga a Tv pszihológiai hatása olyan, minta egy gitáron feszítenék a húrt folyamatosan. Ez a gyerek valamiben le kell majd vezesse, amit látott. Mindig. Az álmaiban, vagy bárhol.  Még egyszer: nem fanatikus vélemény. Semmi bajom a válogatottan TV-zőkkel (a többiekkel sem), de ezeket a dolgokat tapasztaltam.

 • 2007.10.17 15:19:50hamsa

  Nálunk tévénézés szinte nincs, videók és mesefilmek kívánság szerint. Azt vettem észre, hogy ha szabad, akkor nem kéri annyiszor, hogy ne lehessen teljesíteni. Kb 1,5 éves kora óta nézhet, akkoriban a Micimackóval kezdődött. Az volt a fontos a választásban, hogy ne legyen agresszív, és ne legyenek benne gyors vágások. Ez azért kell, mert állítólag azért nem tanulnak meg élvezni az olvasást, mert a sok gyors vágás miatt a gyorsabb információáramláshoz szoknak hozzá. Micit akkoriban szinte naponta megnézte, mást nem, egészen addig, amíg gyakorlatilag kívülről tudta az egészet. Akkor jött egy másik, és így tovább. Szinte mindig meg kell venni könyvben is, és azokat lapozgatvan saját magának is elmeséli a történeteket. Most kicsoportos, iskolásokat megszégyenítő szókincse van, és szerintem nem utolsó sorban azért, mert rengeteget szedett össze a filmekből. Persze mindig megbeszéljük a látottakat, konfliktusmegoldásokban mindig lehet hivatkozni egy-egy rajzfilm-szituációra - és ez általában nem gond, Bambi és Némó és a többiek is saját kárukon lesznek 'felnőttek'. És erre lehet hivatkozni, mert a gyerekeknek ezek hiteles figurák.

  Más kérdés, hogy a tévét nem is igazán mertem eddig, mert mi van, ha másnap újra szeretné látni a tegnap esti híradórészletet? (Nálunk egy ilyen volt, a híradóban elcsípett egy útépítőgépet még akkor, amikor az volt a sztár, és ez kellett volna minden nap, nem is úsztuk meg sírás nélkül, hogy azt nem lehet megnézni, mert a tv az nem video. Persze erre hamarosan lesz technikai megoldás, de akkor is.)

 • 2007.10.17 15:23:46Hicudzsi

  Guruljka! Tapasztalatom szerint azért jobb ha dvdről egy, mert akkor ott a vége ahol vége van. Szóval vagy egy részt játszol le nekik és kakor kilép a második lejátszása előtt vagy többet. A tévében pedig mennek közben reklámok, anya még észre sem veszi, hogy vége de mármegy a transzformerszesösszezúzós reklám.

  Na ezért is lövöldöznek a gyerekek az oviban, nem értika szülők mert csak Minimaxot néz a gyerek, De olyan az agyuk mint a szivacs, minden információt bevesz a 15 másodperces dzsiájdzsós bevágás is ütés és talál...

 • 2007.10.17 15:26:39napos oldal

  Ez nagyon tetszett:

  "Nem érzem magam alulinformáltnak. Az információt is meg kell tanulni annak értékelni, ami. Például egy négy gyerekes anyának SEMMI szüksége arra, hogy az arcába tolják minden este, hogy hány kisgyerek halt meg, esett le, lőttek le, halt éhen, a politikai megmozdulások, amelyek idiotizmusba csapnak át, és sorolhatnám. Bőven elég, ha objektív rálátást kap a világ dolgairól, és az érzelmeit pozitívan megőrizve áll a gyerekei elé nap mint nap. Hamar gyakorlott lesz olyan ügyben, hogy mit, honnan tud meg, és az mennyire válik a hasznára."

 • 2007.10.17 15:26:52Csöre

  És ne feledkezzünk el a diafilmekről sem! Szerintem az állóképes mesenézés sokkal inkább való a legkisebbeknek, és emellett igazi családi program (össze kell készíteni, besötétíteni, leülni elé).  Kérdés: lehet már kapni a Thomas-t magyarul is dvd-n? Merthogy tv nálunk sincs, viszont kedves mesének tűnik. (A nagyszülők is kikapcsolják a tv-t, ha náluk vagyunk, max. az időjárásjelentést nézik meg. A fiam kedvenc sztárja jelenleg Vissy Károly!) :)

 • 2007.10.17 15:28:20begyszli

  esem37! Megnyugodtam, hogy nem vagyunk kivételek:)

 • 2007.10.17 15:28:59Hicudzsi

  Amikor anyuéknál ment a Minimax és azt nézték mindig, az aktuális mese végén ha megjelentem, hogy most elég, üvöltés volt, hiszti meg minden egyéb... Érdekes módon ha dvd-ről nézünk mesét, azon versengenek a végén, hogy ki kapcsolhatja ki a TV-t és ki a lejátszót.

  Az én gyerekeimet felzaklatja a tv, ez van.

 • 2007.10.17 15:31:33begyszli

  Csöre! Lehet kapni Thomast magyarul. Én minden nagyobb bevásárlóközpontban láttam.

 • 2007.10.17 15:56:56Guruljka

  Hicudzsi nálunk pont fordítva van. Ha TV-ben véget ér a Thomas, akkor vége. De a DVD-n még van 20 epizód és megy egyből tovább, nincs spot közben.. És akkor jön a csak még egyet és miért nem és így tovább. De senkit nem akarok győzködni a TV-ről:) Csak szerintem nem a TV a mumus, hanem legfeljebb a saját szülői hülyeségünk, mert biza van azon a vackon kapcsoló:)))  eszter, szerintem az a fajta monotonitás amiről Te beszélsz, nem a vizuláis műfajban kell, hogy meglegyen. Pont a mesemondásban, játékokban, ringatásban szükséges. Amiről Te beszélsz az az, amikor azok helyett használjuk a TV-t. Én meg arról, amikor azok mellett. A TV-zés olyan, mint ponyvát olvasni. Nem azért csináljuk mert hasznos, hanem mert kikapcsol. A vízuális műfaj szerintem jó, de persze ízlés kérdése a dolog, viszont van köztük jó és rossz produktum is. Ezért hiszek én a szűrésben, a teljes megvonás vagy a csak a nagyinál verzió helyett. Azt tényleg nem hiszem, hogy van valós különbség aközött, hogy TV-n vagy videón, vagy DVD-n vagy számítógépen nézzük a mesét. Azt tudom elhinni, hogy szülőként másként áll valaki a két dologhoz és azt ösztönösen leveszi a gyerek.  Ha rám hallgat, mindenki tényleg azt csinál amit akar:). De én semmit nem szívesen tiltok le. Én inkább vagyok annak híve, hogy megengedjek mindent, ami megengedhető, koruknak megfelelő mértékben. Így van ez az édességtől a TV-ig terjedő "élvezeti cikkekkel" is.  Egyébként két TV-nk volt és az egyik elromlott, de nem estünk kétségbe és nem rohantunk újat venni. No meg ma sem volt még bekapcsolva, mert a Nagy bár beteg, ma már jó kedélyű és nagyokat játszik a tesójával:)))) Szóval a lényeg azon van, hogy ésszel. Később a nagyobbaknak meg tényleg segítség lehet a TV. Az M1-en , M2-őn olyan jók voltak az érettségire felkészítő, meg oktató műsorok, hogy én is néha híradó helyett „történelmet” néztem egy időben. Meg a már említett természetfilmes csatornák is jól jöhetnek majd. De persze azoknak is csak akkor van értelmük, ha megtanítjuk őket a csibére, kutyára, cicára IS és állatkertbe IS megyünk… Nem helyettesíti azokat.

 • 2007.10.17 16:16:45eszter

  értem én , hogy mit mondassz, Guruljka, nem, amúgy nem kevertem semmivel. Nálunk itt is bejött az ismétlődés nyugtató ereje. "Megint megmenekült"  A TV-t (értsd TV, dvd, számítógépen nézett akármi) attól függetlenül gondolom mumusnak, hgoy egyétértve Veled, miszerint a tiltást igyekszünk kerülni, mint nevelési elvnek, nálunk is van. Pont azt gondolom, hogymiközben azt hisszük, hogy kikapcsol, pedig nem. Ezt olvastam is, és tapasztaltam is.

 • 2007.10.17 16:45:00Guruljka

  eszter, nem tudom. Lehet, hogy ez is alkati dolog, vagy ahogy már írtam egyszerűen a mi "elvárásaink" szerint élik meg a dolgot. Én nem látom ezt a plusz feszültséget csak akkor, ha valmilyen okból (bármilyen tevékenységet egyébként) túlzásba visszük. Vagy ha olyan helyzetbe kerülünk ahol mindig "nem szabad" van. Azért mondom ezeket a szitukat mert szerintem tudom mit értesz ezen a folyamatos feszültségen, ezen a pszichés húzáson. Ezek is olyasmi reakciót váltanak ki. De szerintem ennek kilakulásának vannak egyéb feltételei. Ha valamiért zavaró a mese, vagy befejezetlennek érzi vagy nem feldogozható számára egy-egy szituáció vagy túl félelmetes vagy csak egyszerűen nem felel meg a korának. Szóval szvsz nem a TV vagy a mese egészében a rossz, hanem akkor és az, ott annak a gyereknek. Egyébként szerintem ennek a folyamatnak a kibontakozását hamar ki lehet szúrni a gyerek reakcióiból és lehet váltani valami másra. Úgyhogy nyílván figyelni kell és két-több gyereknél egyre nehezebb olyat találni, ami mindenkinek jó.

  De most már kezdem magam TV jogvédő harcosnak érezni:)))) Pedig tényleg nem célom a Tv térítés:) Én bízom benne, hogy sikerül majd a helyén kezelniük a dolgot, de ezt majd csak a jövő mondja meg. És félre ne érts nem hiszem, hogy bármelyik gyereknek ártana, ha nem néz TV-t. Csak én nem tartom mumusnak sem.

 • 2007.10.17 16:46:25vasszűz

  Az 1. pontban leírtakat már rég túlhaladták a kutatások.

  Érdekes módon azok a gyerekek is agresszívebbá váltak, akiknek rendezettek voltak a családi körülményeik stb.

 • 2007.10.17 17:49:40szanna

  Nekünk egy hónapja nincs TV-nk. Nem elvi okokból, hanem mert kellett a hely a bébi játékainak. Körülnéztünk és a TV-t ítéltük feleslegesnek.  A gyerekeknek egyáltalán nem hiányzik, a párom mindig is utálta, egyedül nekem "fáj" érte a szívem, mert úgy szórakoztatóbb volt vasalni. :)

 • 2007.10.17 19:37:45marywolf

  Én egyszerűen felesleges tárgynak tartom a tv-t, nincs is, nem is lesz.

  Mese és film gyűjteményünk természetesen van, madj a babacs nézheti, meghatározott időben és mennyiségben, mi sem nézzük állandóan. Van amikor napokig semmit sem nézünk, mert más szórakozás is van a világon.

  Családnál le lesz tiltva és én hisztis vagyok ám, vagyis inkább kemény és feltételeket szabó, vagy mi vagy a tv, lehet választani. Nem azt mondom, hogy dobják ki, de amikro mi ott vagyunk, akkor senki se merje bekapcsolni.

  Én is várom, hogy beszivárogjon az a trend kicsiny hazánkba, hogy jobb tv nélkül, mert szerintem tény, hogy jobb.

  A hozzászólásokból is ez jött le nekem.

  Nem mondom, hogy ne nézzen a gyerek mesét meg filmet, mert az a kultúra része, vannak klasszikusok is, amiket már illik ismerni, de nem akarok benne reklámot, és ami a legfontosabb, nem akarom, hogy a tv szabja meg, hogy én mikor nézek filmet, mert egyszerűen korlátoz és én nem vagyok hajlandó a napomat a tv műsor szerint változtatni.

 • 2007.10.17 20:40:19wish73

  én szeretem a tv-t, vannak olyan filmek, amiket a hangulatukért nézek, és ugyenezt érzem a gyerekeknél is. olyan világba röpíti őket, ami könyvből nem jön át. és persze nagyon nem mindegy, h valahol nincs tv, vagy van, de tilos. a tiltott gyümölcs mindig értékesebbnek tűnik. ismerek olyan mamát, aki annyi csokit nem enged a gyerekének, amennyi a túró rudin van, leszedi róla. és ki hinné, h a kislány már ovis kora óta a kajával (ponotabban a nem-evéssel) tartja sakkban a családot. nyilván a nem tv-zés más kategória, de, ha tudják, h egy kicsit mindig kapnak belőle, akkor, ha vendégségben vannak, nem ez a lényeg, és felnőtt korukra sem értékelődik fel, tudnak majd szelektálni.

  és még egy, a reklámok: nálunk majdnem minden reklámozott cuccra, játékra azt mondják, h vegyem meg (bár ezt a teszkó-prospektusnál is előadják). és ilyenkor megbeszéljük, h 1., drága, 2., buta játék, 3., ok, megnézzük, és, ha minden szempontból jó, akkor a köv. alkalomra jöhet. egy csomó jópofa játékunk van így. szóval így megtanulják, h bár csábító, ellen is lehet állni a dömpingnek.

 • 2007.10.17 21:15:35cseresznye

  A tv csak része egy nagyobb csomagnak. A világ száz formában tálcán kinálja a pótcselekvést,figyelemelterelést, agymosást,ezzel számolni kell. Mindenkinek egyéni feladata, hogy kialakítsa, mik a céljai, ebben mi segíti, mi gátolja, mi pihenteti igazán, mivel tud relaxálni, regenerálódni stb.

  Ha csak megy, engem nagyon zavar, mert a saját gondolati klímámat mint idegen felülírja, de néha jó megnézni egy meccset, vagy valamit, ami különösen érdekel. Nekünk nem nagy csáberő, hetekig eszünkbe sem jut.

  A számítógép már nagyobb ellenfél, mint fentebb írtam. Ha a neten ragadok fölöslegesen, utána szomorú leszek, hogy kútba dobtam a saját időmet.

  Amikor olvasok, az utóbbi időben egy oldal után billentyűhiányom van. Ez az, ami igazán zavar.  Persze egy kis idő után átbillen, és majdnem úgy tudok figyelni, mint régen. De mire idáig eljutok, felébred a gyerek, vagy elalszom:(

 • 2007.10.17 21:30:56druantia

  Wish, azt írod a tv-ről, hogy "olyan világba röpíti őket, ami könyvből nem jön át". Én ezt pontosan fordítva gondolom. Amit olvasok, azt az én képzeletem szerint "látom", ráadásul annyiszor és úgy élem át újra, ahányszor és ahogy csak akarom. Sokkal valóságosabb és "énszerűbb". A filmekből nekem pont ez a szabadság hiányzik. Ott készen van minden, a szereplők arca adott, a hangulat adott. Nem lehet megállni azoknál a részeknél, amik esetleg megragadtak, nem lehet elmorfondírozni rajta, mert a történet már száguld is tovább. Meg én kicsit zsúfoltnak érzem úgy általában a filmeket, számomra hiteltelen, hogy hetek történéseit tömörítik egy-két órába.

 • 2007.10.17 21:38:23fülemüle

  Az én gyerkőcöm egy éves. A tévének egyetlen hasznát látom: amíg tátott szájjal nézi, addig 5 perc alatt le tudom vágni mind a 20 körmét. :)  Mielőtt erre rájöttem, volt, hogy a körömvágás többszöri nekifutással napokig eltartott... • 2007.10.17 21:38:31fülemüle

  Az én gyerkőcöm egy éves. A tévének egyetlen hasznát látom: amíg tátott szájjal nézi, addig 5 perc alatt le tudom vágni mind a 20 körmét. :)  Mielőtt erre rájöttem, volt, hogy a körömvágás többszöri nekifutással napokig eltartott... • 2007.10.17 21:55:22anyaallat

  engem egyálntalán nem érdekel és nem köt le a tv, mindig a szabad levegőre menést választom a tv helyett ( mondjuk vicces, hogy emellett a médiában dolgozom...) az uram viszont a legdurvább tv függő. 24 óra háttér tv-zés, amikor gyerek volt akkor hétfőn a csehszlovák adást nézte. mondjuk nem állt le a belső képalkotása, viszont filmrendező lett, és forgatás után is tv-zéssel lazít....hát így elég nehéz a gyereket eltiltani.

 • 2007.10.17 21:56:24anyaallat

  fülemüle,  igen én az orrszívás alatt engedem mindig!

 • 2007.10.17 21:56:28anyaallat

  fülemüle,  igen én az orrszívás alatt engedem mindig!

 • 2007.10.17 22:01:18martine

  nekünk van tv-nk, de nem vagyunk fanatikus tv-zők. gyerekek előtt sem voltunk, miután megszülettek, egyszerűen nem volt rá idő, mód, stb - van, hogy hetekig egyáltalán nem kapcsoljuk be, meg olyan is, hogy akár két héten át is küzdök azért, hogy megnézhessem a híradót - néha sikerül is, olyan mozaikosan :) filmmel nagyon ritkán kísérletezem, inkább évi néhány mozi. a gyerekeknek pedig azt találtuk ki, hogy kedden és szombaton van filmnézés. ez dvd, van 6-8 filmünk, unni eddig nem unják (évente egy-kettővel bővül) - viszont nem is kérik minden alkalommal, mikor lehetne. én nem vettem még észre, hogy az oviban emiatt hátrányt szenvedtek volna, sőt, nem is hallottam még tőlük semmi filmfigurát emlegetni - lehet, eleve immunisak? a net nálunk is neccesebb, mert azt bizony használjuk dolgozni is, levelezni is, szórakozni is - a gyerekek még nem, de sztem erre hamarabb rá fognak kapni, mint a tv-re. jó lenne majd okosan csinálni...

 • 2007.10.18 09:50:01napos oldal

  "A számítógép már nagyobb ellenfél, mint fentebb írtam. Ha a neten ragadok fölöslegesen, utána szomorú leszek, hogy kútba dobtam a saját időmet."  Cseresznye, amint megoldást találtál, rögtön szólj! :(  Sajnos már hónapok (évek) óta foglalkoztat a kérdés, és ahogy írod, itt nem az internetről van szó. Nyáron vidéken voltam, ott nem volt internet (nem azért, mert vidék, ééértitek...), bőven találtam más haszontalanságot.  Namost engem ez idegesít, hogy sajnos elég rossz véleménnyel vagyok magamról, hogy nem teszem a dolgom, illetve nem vagyok fegyelmezett, hogy ezt vagy azt akkor hagyom abba, amikor elhatároztam.  Kénytelen vagyok azt gondolni, hogy bénább vagyok, mint mások, jó, de akkor is, mit csináljak? Még annyira jutottam, hogy ha vonzóbb elfoglaltságaim lennének, könnyebb lenne nekikezdeni. A házimunka alig motivál.  Most ott tartok, hogy legalább nem fikázom magam emiatt, plusz igyekszem, ahogy bírok, hogy jobb legyen. Nyilván hangulatfüggő is persze. Mindenesetre azt látom világosan, hogy ezt az itthon vagyok x évig a gyerekkel cuccot nem nekem találták ki.  Most beugrott, hogy mióta van bennem ez az időelmenetési hajlam. Mióta balhéztak otthon a szüleim. Mondjuk jobb lenne, ha az ugorna be, hogy küzdjem le.

 • 2007.10.18 11:57:07ruju

  Egyetértek azokkal, akik szerint nem a TV az eredendő gonosz. A rossz az, amit teszünk vele. Nálunk alapból be sincs kapcsolva nap közben. DE. Ha a gyerekem előadja, hogy mesét szeretne nézni, akkor annak - nálunk - oka van: fáradt, és ki szeretne kapcsolni. Akkor választ magának egy mesét a gyűjteményből és kicsit nézi. Nem próbálom meggyőzni, h. ne tegye, mert nem jó neki, stb. És érdekes módon egy héten ha 1x eszébe jut az időtöltés ezen opciója. Amellett, hogy 2-kor már eljön az oviból, tehát elég hosszúak a délutánok.

 • 2007.10.18 16:07:32Vvuk

  Én nem szeretném ha lenne tv-nk, de párom szeretne, nem a csatornák végett, hanem mert a wii-hez kell. Wii-t meg én is szeretnék, de jó lenne ha lehetne tv nélkül.

 • 2007.10.18 16:18:13Alvomacko

  Mi az a Wii? Esetleg DVD-n nincs? Mert akkor elég egy számítógép....

 • 2007.10.18 16:19:07Alvomacko

  Jaj, ez lehet, hogy valami játék?

 • 2007.10.19 09:50:31levendul

  hanna, ez király!  kb minden szavával egyetértek  eszter, mi próbáltuk, nekünk volt nemtévés korszakunk is, most van tévénk, én nem látok olyan lényeges különbséget a gyerekek viselkedésében, amit a tévének tulajdonítanék, sztem ez sokkal bonyolultabb képlet • 2007.10.22 15:56:32Matyko

  A TV mint eszkoz remek dolog.

  A csatornak musorai nagyreszt hulladekok.

  Nekunk van egy regi xbox jatekkonzolunk, amiben van egy szep nagy hattertar, azon rajta az osszes simpson csalad es futurama, plusz tolotgetek ra agepemrol neha friss filmeket, stb. A konzol lejatssza a dvdinket is, es mivel nalunk a TVzes tulnyomo tobbsege ilyen reklammentes iranyitott elmenyszerzes, nem lesz ebbol baj kesobb sem... Remelem...  Ja, es remek az iras!!

 • 2008.01.29 10:32:39kulcsi

  kapcsolódó cikk: crescendo.hu - Tv a családban  Nem vetted figyelembe azt, hogy korosztályonként nagyon mást jelent a tévézés. Továbbá nyilván az sem mindegy, hogy mit néz a poronty, és mennyi ideig. Tehát, mint minden nevelési kérdésben három tényezőt kell figyelembe venni: életkor, tartalom, mennyiség. Ettől függ, hogy tévhitről, vagy tényről van szó.

 • 2008.01.29 10:33:04kulcsi

  www.crescendo.hu/2008/01/27/tv-a-csaladban

 • 2008.01.29 14:07:22kulcsi

  Egyébként nagyvonalakban egyetértek a fejtegetéseiddel! Jó cikk.

Blogok, amiket olvasunk

HATÁR Mennyiből él meg egy magyar család?

Fejenként 150 ezer? Vagy 250 ezer, esetleg 500 ezer? Olvasói vélemények alapján próbáltuk összeszedni, mennyi pénz kell a normális élethez

KETTŐS MÉRCE Szexizmus, rasszizmus, minden van a kísérleti tankönyvekben

Az iskola az életre nevel – tartja a népi bölcsesség, s ha ez így van, akkor nagy bajban vagyunk, mióta a Fidesz-KDNP kormánya lenyelte az oktatást, desszertként pedig elfogyasztotta a teljes tankönyvpiacot is.

Spanyolviasz Tényleg el kell hagyni a Földet 100 éven belül?

És ha igen, mert különben kiírtjuk magunkat, egymást, és tönkretesszük a bolygót, van rá esély, hogy a kolonizációval ne csak a haldoklásunkat hosszabbítsuk meg?
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta