A bölcsőhalál egyik legfőbb oka a dohányzás

Újból igazolódott az közvetlen összefüggés az anya dohányzása és a bölcsőhalál között - írja az MTI a BBC News honlapja alapján. A csecsemőjüket bölcsőhalál következtében elvesztett anyák csaknem 90 százaléka dohányzott a terhesség ideje alatt - többek közt ezt mutatták ki a Bristoli Egyetem kutatói.



Számos kutatás fényt derített már a dohányzás és a csecsemőkori hirtelen halál közti közvetlen összefüggésre, ám az újabb vizsgálat mind a szülés előtti, mind a szülés utáni dohányzás hatásának még pontosabb felmérésére irányult.



Az Early Human Development szakfolyóirat számára írt tanulmányukban a szakemberek rámutattak arra is, hogy az újszülött számára minden dohányfüstben eltöltött órával egyre növekszik a bölcsőhalál veszedelme.

Az utóbbi időben számos bölcsőhalál vált elkerülhetővé azzal a módszerrel, hogy a kisdedet a hátára fektetik, és 30-ról 20 százalékra csökkent a dohányzók aránya is a terhes nők körében. A hirtelen csecsemőhalál számának csökkenése mellett így 57-ről 86 százalékra emelkedett azon elhalálozások aránya, amelyek a várandós mama cigarettázásának tulajdoníthatók, számol be az MTI.

Ha egyetlen nő sem dohányozna terhesség alatt, a bölcsőhalál mintegy hatvan százaléka megelőzhető lenne - hívták fel a figyelmet a brit szakemberek.
Oszd meg másokkal is!
Mustra