SZÜLŐSÉG

Mivel ártunk a magzatnak?

2007. október 16., kedd 11:10

Mindannyiunknak vannak káros szokásaink, szenvedélyeink, melyekről nem tudunk lemondani. Mégis, amikor babát tervezünk, vagy nem, de úgy alakul az életünk, hogy áldott állapotba kerülünk, sok mindenről képesek vagyunk lemondani azért, hogy gyermekünk egészségesen szülessen meg.

De mi történik, ha mégsincs elég erőnk letenni a cigarettát?

Míg régen csak a férfiak dohányoztak, a statisztikák szerint az elmúlt 20-30 évben egyre több nő hódol ennek a szenvedélynek, sőt az erős dohányos nők száma is növekedett. Meglepő módon, bár mindenki tisztában van azzal, hogy a nikotin káros a fejlődő magzatra, mégis csak a terhesek 20 %-a hagy fel a dohányzással.


Azt hihetnénk, hogy a dohányzás csökkenti a stresszt, de nem! A dohányzás növeli a szorongást, mindemellett hozzájárul az erek elmeszesedéséhez, így szívinfarktust is előidézhet. Emellett kiválóan elősegíti a gyomorrák és a nyelőcsődaganatok kialakulását.

A dohányzás csökkenti a magzat súlygyarapodását. Azok a terhes anyák, akik a terhesség idejére leszoktak, vagy sokkal kevesebb cigarettát szívtak el, kisebb valószínűséggel adtak életet alacsony születési súlyú csecsemőnek. A 2500 gramm alatti csecsemők sokkal inkább hajlamosak a különféle egészségügyi szövődményekre, mint súlyosabb társaik.

A terhesség alatti dohányzás (10 szál/nap fölött kimutathatóan) növeli a korai gyermekhalál veszélyét. Ugyanez vezethet ahhoz, hogy a méhben a légutak csökevényesen fejlődnek. A passzív dohányzás az oka a légzőrendszer gyakori fertőzésének és felelős az asztma kialakulásáért is.

Számos vizsgálat bizonyította, hogy a dohányzó édesanyák újszülötteinek testi-szellemi és személyiségfejlődése elmarad a normálistól. Ezekért a hatásokért részben a krónikus oxigénhiányt okozó szénmonoxid és a nikotin a felelős.

Kávé

Több vizsgálat utal arra, hogy a napi 7-8 csészénél több kávé növeli a halvaszületés, koraszülés kockázatát, illetve az alacsony súlyú újszülöttek és a korai vetélés arányát is. Újabb vizsgálatok szerint a kis mennyiségű koffeinnek nincs magzatkárosító hatása.

Az alkohol

A magzati alkohol szindrómát 1970-es években írták le először. Ennek egyértelmű oka az anya terhesség alatti alkoholfogyasztása. Az alkohol a méhben fejlődő magzatra rendkívül erős teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) hatással van, melynek mértéke függ a bevitt alkohol mennyiségétől, minőségétől, de leginkább attól, hogy a terhesség mely szakaszában került az anya a szervezetbe. Legsúlyosabb következménye a szellemi visszamaradottság a megzavart agyfejlődés következtében. Az érintett gyermekek általában kis növésűek, a fejméretük is kicsi. Multiplex fejlődési rendellenességek alakulhatnak k náluk. Szívhibák, a külső nemi szervek elváltozásai, ízületi és bőrproblémák, jellegzetes arcfelépítés, hiperaktivitás.

Gyógyszerek

A legtöbb terhesség idején szedett gyógyszer a méhlepény közvetítésével átjuthat a magzat vérkeringésébe, és ott átmeneti vagy maradandó károsodást okozhat.

Úgy gondolom – szóljatok, ha nem így van – a thalidomid bébikről mindenki hallott. Ők voltak azok a gyermekek, akik csökevényes karokkal, lábakkal születtek egy egyébként más megbetegedésben kiváló, de akkoriban, a hatvanas években magzatvédőnek, enyhe nyugtatónak kikiáltott gyógyszer mellékhatásának következtében.

Nagyon fontos, hogy ha betegek vagyunk, és orvoshoz fordulunk segítségért, tájékoztassuk őt terhességünkről, hogy olyan gyógyszert válasszon, amit terhesség alatt is lehet szedni, bár a legtöbb gyógyszer tájékoztatóján az áll, hogy terhesség alatt nem szedhető. Mivel a magzat az első trimeszterben fejlődik a legerőteljesebben, a gyógyszerfogyasztás ekkor jelentheti a legnagyobb veszélyt. Azonban minden gyógyszer bevétele előtt mérlegelni kell, mivel léteznek olyan betegségek, melyek kezelés hiányában nagyobb veszélyt jelentenek mind a magzatra, mind az anyára. A leghelyesebb, ha ilyenkor konzultálunk nőgyógyászunkkal.

Kábítószerfüggőség

Fogyaszt itt valaki kábítószert? Leírjam részletesen? Inkább nem.

Röviden annyit, hogy a kokainfogyasztás gyakoribb vetélést, idő előtti méhlepényleválást okoz. A magzatban a központi idegrendszer és húgyutak fejlődési rendellenességét idézheti elő. Népszerűbb a marihuána fogyasztás. Nem bizonyított, hogy magzatkárosító hatása lenne, de nagy mennyiségben idegrendszeri és viselkedészavarokat okoz a magzatban.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.17 10:42:48DrSzöszi

  "ha az ember szoptatás végéig nem dohányzik, akkor mindent megtett a gyerekéért, utána már bűntetlenül visszaszokhat. hacsak nem minden esetben valóban erkélyen, teraszon, gyerektől a füstöt hermetikusan elzárva cigizik tovább, de ez szerintem hosszú távon nem életszerű/megvalósítható képlet egy addikt számára."  Gyermek lassan 4 éves. Tökéletesen életszerű. SOHA, egyetlen egy szál cigit nem szívtam el a lakásban. Cigizem a munkahelyemen, cigizem, ha elmegyek este otthonról, és cigizek teraszon. NEM cigizek otthon, illetve semmilyen más zárt helyiségben, ahol gyermekek tartózkodnak rendszeresen vagy hosszabb ideig. (Néha azért vendéglőben előfordult, de az is ritkán.)  Hamár a kérdéskörnél tartunk, épp ellenkezőleg látom, mint anyukád - aki ettől még persze tényleg szuper anya lehet - és azt gondolom, egy már megszületett gyermekre bizonyára még ártalmasabb a füst, mint a méhben lévőre. • 2007.10.17 11:52:01manci

  Kérdezek egy provokatívat a dohányzó szülőktől: Azon nem szoktatok néha elgondolkodni, hogy esetleg egy dohányzás miatti betegség miatt nem láthatjátok majd az unokáitokat, vagy -ne adj' Isten- nem tudjátok felnevelni a gyereketeket?  Tudom, hogy ezer betegségbe, balesetbe bele lehet halni, de ez ellen speciel tehetünk valamit. Ne utáljatok ezért a kérdésért, nem akarok vele rosszat. A férjem pl. ezt végiggondolva jutott el oda, hogy leteszi a cigit.

 • 2007.10.17 12:04:23Alvomacko

  manci: ezen már én is gondolkodtam, csak nem mertem megkérdezni. :-)

  Asszem DrSzöszi írta, hogy mindent megtett a gyermekéért a terhessége alatt és nem cigizett.

  Ez tök jó, de utána is meg kellene tenni mindent, mert ezzel még nem ért véget a felelősségünk.

  Mert abban is van felelősségünk, hogy idős korunkban valamely betegség miatt (dohányosoknál pl. COPD, ne adj isten tüdőrák) ápolásra szorulunk-e majd. Mert így is vannak kivédhetetlen betegségek (Parkinson, Alzheimer, reuma stb.), balesetek (medence törés), nem kellene még egy lapáttal ezekre rátenni.

  Persze tényleg vannak, akik aktív dohányosként nem rákban halnak meg...

 • 2007.10.17 12:16:43druantia

  Manci, de, én pl. gondolkodtam rajta, méghozzá elég sokat. Csak sajnos a teljes leszokással is úgy vagyok, mint a fogyókúrával: miután belakmároztam egy tányér spagettit, akkor jut eszembe, hogy ezt nem kellett volna, és majd legközelebb nem. Aztán igen, ugyanúgy. Lehet, hogy valami memória-gyógyszert kellene szednem :).

 • 2007.10.17 12:29:19mazsola84

  manci, Alvomacko ezen analógián elindulva soha többet rá se nézzen senki körömpörköltre, csülökre, kávéra, dobostortára, alkoholra. Meg szüljünk 20 évesen és akkor még több időt lehetünk velük.

 • 2007.10.17 12:42:32Alvomacko

  mazsola84: sarkítva, de igazad van. Megint eljutunk ahhoz, hogy mindent szabad, de mértékkel. Viszont a cigarettánál hol a mérték? Valaki meg tudja azt biztosra mondani, hogy mi az a mennyiség, ami még nem káros, de tutira? Én nem vagyok dohányos, így nem mélyedtem még el ebben a témában. Viszont túlsúlyom az van és bennem is mostanában tudatosult, hogy bizony ez egy csomó betegség forrása lehet és ha beteg leszek, akkor kizárólag magamat okolhatom érte. És ha nagyon beteg leszek, akkor hogyan fog majd bárki is odébb tenni vagy netán megfürdetni? Na, jó azért ennyire nem vagyok súlyos, de akkor is. Most ezerrel próbálok egészséges életmódot folytatni, hátha még nem késő... Még ma is felelős vagyok a jövőért!

 • 2007.10.17 12:45:31mazsola84

  Ja a múltkor egy újságban volt egy cikk amiben leírták, hogy egy cigi hány perccel rövidíti meg az életet. Végeztem egy kis fejszámolást, és arra jutottam, hogyha a naygapám nem cigizett volna, akkor 138 évig élt volna. Olyan jót mosolyogtam, pedig roppant jól megírt cikk volt természetesen brit kutatók vizsgálatai alapján.

 • 2007.10.17 12:58:46mazsola84

  Alvomacko azt hiszem ennél jobb példát nem is hozhattál volna. Én is túlsúlyos vagyok és időnként még cigizek is szóval halmozottan szar alak vagyok. A túlsúly ugyanaz, mint a cigi. A "azt a szelet tortát már nem kérem" mondat pont olyan lemondással jár, mint a "nem dohányzom". Mindkettőnél az akarat és az önmegtartóztatás játssza a főszerepet. Én is csökkentettem az adagomat napi 3-5 szálra. Nem tudatosan csak így alakult. És már 3 hete keményen fogyózom. Mondjuk nálam még gyerek nélküli állapotban nem ugyanazok a motiváló erők, de mindegy is.  A nagyapám iszonyúan ugrik a dohányosokra, szerinte a pokol követei vagyunk. Azt persze nem képes belátni, hogy van rajta 30 kiló plussz és tetemes mennyiségű alkoholt iszik az sem tesz jót.

  Mert ő nem tud lemondani semmiről, de a dohányzó családtagjaitól elvárná ezt.

 • 2007.10.17 13:11:10B-

  Nekem anyukám napi 2-3 szálat szívott mindig is, de a terhesség alatt nem (a szoptatást nem tudom). Ez kb azt jelentette, hogy napi 1, max 2 szál cigit szívott el otthon a konyhában, amíg nem voltunk ott, és aztán kiszellőztetett. Nem tudom, hogy ezért van-e, de a testvéremmel együtt mindketten asztmások vagyunk.

  Nagyon jó barátnőmnél is hasonló a szitu: anyuka dohámnyzik, nem tudom mondjuk, hogy mennyiore előttük (én még nem láttam dohányozni, szóval azért nem fújja állandóan), mindkét gyerek asztmás, a kisebbiknek már előre köszöntek a sváb-hegyi szanatóriumban...

 • 2007.10.17 13:14:18B-

  mazsola: ha eszel még egy plusz tortát, nem lesz beteg a melletted ülő gyereked.

 • 2007.10.17 13:18:03manci

  mazsola84: próbálok nem az lenni, aki bort iszik és vizet prédikál :)  Igyekszem, ha nem is fanatikusan, de egészségesen táplálkozni, úgy vélem, hogy annyi bor, amennyit én megiszom, inkább használ, mint árt. A testsúlyom hellyel-közzel rendben van, de elismerem, hogy jóval többet kellene sportolnom.  És itt a vallomásom is: közel 10 évig cigiztem, napi egy dobozzal. Akkor mondtam le róla, amikor reális lett az életemben a gyerekvállalás és családalapítás. Egy évvel később el kezdtünk próbálkozni, és 5 hónappal később megfogant a lányom.  Ja, és nem húszévesen szültem.  Nem azt mondom, hogy bánkódom a múlton, de minden egyes szál cigit hülyeségnek tartok, amit valaha is elszívtam. Mert ezt hatalmamban lett volna másképp csinálni.  Azt a férfit viszont, akinek szívesen szültem, csak később találtam meg, hiába kerestem szorgosan :)

 • 2007.10.17 13:24:48manci

  És megint könyvügynökösködöm: aki tényleg le akar szokni, olvassa el Alan Carr: rövidúton leszokni a dohányzásról c. könyvét.  Kissé gagyi amerikai stílusa ellenére van benne valami, amitől működik.  Én kőkemény akaraterővel szoktam le a cigiről, és még fél év múlva is úgy éreztem, mintha elvették volna a kedvenc játékomat. Akkor akadt a kezembe a fenti könyv, 2 óra alatt elolvastam, és soha többet nem kívántam rágyújtani.  A férjemnek és még három barátomnak sikerült hasonlóan fájdalommentesen leszokni, és egy korábbi akciómnak hála, már itt a porpntyon is volt egy lány, aki abbahagyta. Szóval csak ezért tépem a számat, esküszöm, nem kapok jutalékot.

 • 2007.10.17 13:28:27Alvomacko

  mazsola84: nem akartam a lelkedbe mászni! Bocsi!

 • 2007.10.17 13:36:13Alvomacko

  Okoska: én ugyanezeket gondoltam végig...

  De velem valami baj van, mert közel 3 hét alatt még semmit sem fogytam, pedig 500 és 1000 kcal között étkezem. No kenyér, péksüti vagy liszt, tészta. Csak zöldség, gyümölcs, hús, Abonett vagy puffasztott rizs szelet, joghurt, tej, sajt. Naponta egyszer eszem, igaz az vacsora, mert nálunk az fontos esemény, mégsem ülhetek az asztalnál a nagy semmi felett. Napközben meg egy zacsi instant levest nyomok be.

  Mi az istent hagyjak még el, hogy lefogyjak?

  Más ennyi idő alatt már fogyott volna 5 kg-ot. Orvoshoz menni még egyelőre nincs időm, de lassan érik a helyzet, sajna...

 • 2007.10.17 13:45:51zolnaid

  Alvómackó: egyél reggel pár falatot. Így a szervezeted úgy tesz, mintha aludnál. Ha eszel reggel, beindítja az anyagcserét. Nem kell sok, egy alma vagy joghurt, de az fontos lenne. Akár a jelenlegi mennyiségen túl.

 • 2007.10.17 14:14:06manci

  Alvomacko: egy pajzsmirigyvizsgálat, ill. egy terheléses vércukor- és inzulinmérés mindenképpen jó lenne. Bocs, hogy így belekontárkodom laikus létemre, de közeli barátnőm hasonló problémái miatt elmélyedtem a témában.

 • 2007.10.17 14:24:25begyszli

  Alvomacko! Bocs, hogy mindenbe így belekapok, de sajnos rám is hasonlóan igaz, amit írsz a nem fogyással kapcsolatban. Próbáltam több diétát, de egy életen keresztül nem tudok diétázni és a nehezen leadott kilók 1-2 napon belül újra megjelennek. Én főleg hasra hízom. Olyan,mintha terhes lennék, pedig nem...:( Nem tudom mit kellen csinálni. Jöv.hónaptól járok tornázni, hátha az segít. Nem szeretem így magam. Jajaj! Ez a post nem is erről szól. Bocs! Kicsit elkeseredtem.

 • 2007.10.17 15:03:00mazsola84

  Alvomacko, nem gyalogoltál bele a lelkembe egyáltalán.  A fogyásról annyit, hogy nekem pont 5 kiló ment le már az első hét óta, de azóta meg se mozdul. Kicsit ki vagyok mert ma gyümölcsnap van. Nekem csináltak pajzsmirigy vizsgálatot (mondjuk terheléses cukrot nem), de a doki azt mondta, hogy minden eredményemet megirigyelhetné egy 50 kilós nő is. Egyébként tudjál róla, hogy ha neki állsz orvosila utána menni a dolognak az úgy kb. 3-4 hónap a remek rendszer miatt. Nem akarom elvenni a kedved a kivizsgálástól, de tényleg nem egyszerű menet.  Én amúgy a 90 napos néven elhíresült diétát csinálom, ami számomra pokoli nehéz, de egyenlőre hatásosnak tűnik, és minden egyes nap büszkeséggel tölt el, hogy ma sem kajáltam mellé.

  A családi kajálások a legszarabbak, de kitartás, én is a kis párolt zöldségem fölött ülök, miközben a páromék zabálnak. Ha meg nagyon nehezen bírom és olyan kaja van, amiből érzem, hogy ennem kellene, de persze nem lehet, akkor illik-nem illik én nem ülök oda a többiekhez.

 • 2007.10.17 15:05:54mazsola84

  Ja az instant leves szerintem a legrosszabb választás. Tápértéke egyenlő a nullával, a meleg lé viszont kitágítja a gyomrod és csak még éhesebb leszel.

 • 2007.10.17 15:16:58Alvomacko

  Köszi mindenkinek a tippeket.

  Bocsi, kicsit elvittem a posztot.

  Kitartok és hátha lesz valami.

 • 2007.10.17 15:29:01Guruljka

  Alvomacko, nekem a 90 napossal lecsusszant hamar 4 kiló. Aztán jött a betegség és gyulladással a szervezetben nem lehet fehérje napot tartani:( Azóta toporgás egyhelyben, ami jó, mert most nem diétázok és nem jött vissza 1 hónap alatt semmi.  Másrészt ha emlékszel én nemrég bejártam a dokikat egy teljes kivizsgálással. A kardiológus mondta ki egyedül, hogy még semmi gáz, de túlsúly miatt meg a családi anamnézis miatt tutira lesz ha nem fogyok le. Módszert is ajánlott: Béres Alexandra. Így megvettem a könyvet és meg kell mondjam nagyon okos a módszer, tartható és nem olyan bonyolult, mint az ember gondolná. Én előzetes hallomásaim szerint frászt kaptam az ötlettől, de mivel a doki mondta mégis megvettem. Olvasás után csak ajánlani tudom. Tele van olyan infókkal is amik akkor is hasznosak és fontosak, ha nem az Ő módszerét választod, de sikeresen akarsz fogyni. És ne keseredj el, menni fog tutira, csak meg kell találni a jó mószert. Én mint a témában félművelt, azt mondom neked, hogy az a baj, hogy túl keveset eszel 500-1000 kalóriával, ezért vészhelyzetként éli meg a helyzetet a szervezeted és tovább tartalékol. Később ezzel is megindul a súlyod lefelé, de valószínűleg könnyebben jön vissza:(

 • 2007.10.17 15:45:06Nilüfer

  90 napossal három hó alatt 18 ment le..két év alatt visszamászott 15.Mert nyomorult gyenge jellem vagyok, és minden este főznöm kéne hogy a megfelelő kaját egyem..pedig nem éhezős diéta.Csak nem lenne szabad abbahagyni a szétválasztást,a kajafajták között hat nyolc órának minimum el kell telni.De el kell felejteni a rántott húst, meg mindent, ami pl fehérje és szénhidrát vagy keményítő együtt..rizses hús, stb.De mindig van valami ünnep, vagy ez vagy az..aki kísérthető, az tudja, hogy megy..én talán ezért vagyok toleráns az emberi gyengeségekkel szemben ( egy határig:)) mert magam is gyengeének találtattam ebben a kérdésben.Egy vígaszom van, a pajzsmirigy szakorvos azt mondta, soha nem fogok lefogyni, esetleg leadni, mert ilyen a működésem.Ami persze nem mentesít, vigyázhatnék jobban......

 • 2007.10.17 15:49:27Nilüfer

  Ja, évek óta heti két aquafitnessre járok.Nagyon jól esik, de a súlyom csak röhög rajta:)Vizitorna, na..enni meg nagyon szeretek, meg főzni is.

 • 2007.10.17 16:25:01Alvomacko

  Nilüfer: Istenem 18 kiló! Akkor már csak tartani kellene a súlyt. Úgy érzem, hogy az ma már jobban menne, mint addig eljutni.

  De el fogok jutni! ha törik, ha szakad! Muszáj!

  Szoknyába és térdnadrágba szeretnék megint járni!

 • 2007.10.17 17:09:00DrSzöszi

  Manci,  igazad van, és igen, szoktam erre gondolni. Csak tudod, mindig arra jutok, hogy ebben a világban kb egyikőnk sem tud igazán egészségesen élni, és hogy bizony valamit valamiért. Pl. mindannyiunknak jobb lenne vidéken lakni és nyugodt életet élni, de nem fog menni, mert egszoktunk egy életmódot és -színvonalat, amit úgy tudunk fenntartani, hogy Pesten élünk és teperünk.  Az a másik oldala a dolgoknak, hogy - bárhogy is hiszzük - az egészség nem minden. Nem állítom, hogy bárkit a dohányzás tenne boldoggá. Egyáltalán nem. De nekem pl fontosak a heti egyszeri beülős baráti esték, amiket nem tudok cigi nélkül elképzelni. Mert egyszerűen hozzájuknőtt. Ezek viszont szükségesek az én boldogságomhoz...  És ha sok-sok ilyent összeteszünk, sok-sok ilyen dolog van, ami boldogabbá de egészségtelenebbé, ergo rövidebb életűvé tesz.  Node. Akkor most gondolkodom azon is, hogy a gyerekemnek inkább még 30 évig van szüksége egy jófej, kiegyensúlyozott és boldog anyára, vagy 50 évig egy önmagát elfojtó, problémásra?  Persze ez így sarkított és dramatizált. De szerintem értitek, mire gondolok - egyszerűen nem lehet mindent megvonni magunktól csak azért, hogy egészségesebbek legyünk.  Nekem pl más egészségkárosító tényezők nem igazán okoznak problémát. Nem vagyok túlsúlyos, sosem voltam,imádom a zöldségeket és tonnaszámra eszem, hetente háromszor sportolok intenzíven, és elég sokat vagyok szabad levegőn is, inni kizárólag bort szoktam, azt sem vedelem. Nekem ez a cigi dolog van (meg persze a kávé munkában, de az nem kritikus mennyiség).  Ezek ellenére próbálok azért kevesebbet cigizni, de leszokni nem akarok, épp a fent említett heti/kétheti egy este hangulata miatt. Minél kevesebbet szívni, azt igen.  De nem vagyok hajlandó emiatt magamat stresszelni. És szerintem az se tegye, aki túlsúlyos, és megőrül az édességért. Persze, métékletesség, meg ilyenek. De ne ostorozzuk már halálba magunkat azon, hogy egyikőnk sem tökéletes, és mindannyian pusztítjuk magunkat valamivel...;) • 2007.10.17 17:21:43begyszli

  DrSzöszi! Nekem az ún. bulidohányzás vált be terhesség után. Nem is kívánom egy sima hétköznap a cigit, de ha buli van (baráti összejövetel némi piával), akkor már az első korty alkohol után rá kell gyújtanom. Másnap meg már megint egyátalán nem hiányzik. Így le sem szoktam, de nem is cigizek:)

 • 2007.10.17 17:34:55DrSzöszi

  bagyszli, ez lenne az én célom is. :)  Azért a baba előtti állapotomhoz képest így is egész jól állok, most kb olyan 7-8 szál van egy nap, és az esti beülős/bulizós estéken van sok (mondjuk akkor simán lecsúszik egy doboz is:()

 • 2007.10.17 17:35:27DrSzöszi

  begyszli, és elnézést.:)

 • 2007.10.17 17:42:59DrSzöszi

  Egyébként szerintem általában igaz az, hogy a legfontosabb, hogy jól érezd magad a bőrödben. A dohányzás ugye állítólag pl nehezíti a teherbe estést is. Nos, egy példa nem példa, de én akkoriban (terhesség előtt) simán napi egy dobozt szívtam, szerintem inkább többet, mint kevesebbet. Kedves apuka detto. Ehhez képest kitaláltuk, hogy na most már jöhet a baba - és nekem többé nem jött meg.  Még lelkifurdalásom is volt, hogy mások rákészülnek, meg nagyon szeretnék, és mégis lassan jön össze, mi meg, két felelőtlen hülye, rögtön összedobjuk.  Azért is mondom, hogy ez nem jelent semmit, de az biztos, hogy a puszta statisztikai adatok azért nem sokat számítanak ilyenekben.

 • 2007.10.17 18:27:14manci

  DrSzöszi: látod, ez a legeslegszarabb a dohányzásban, hogy míg csinálod, azt hiszed, hogy mennyivel rosszabb lenne nélküle, pedig sokkal de sokkal jobb. Minden. Még az este is a barátnőiddel.  És ezt egy régen szenvedélyesen dohányzó ember mondja neked. Csak azt is tudom, hogy amíg BENNED nem érik meg az elhatározás, addig hiába pampogok én itt. Én is így voltam vele. Úgyhogy bocs, hogy feltartottalak! :)

 • 2007.10.17 19:44:35Moira

  ocsi, de OFFolok: Ez a 90 napos ugye kicsit helyrerakja a gyomrot,beleket, az emésztést?(mármint a szétválsztós kajlás miatt-valami ilyesmit olvastam)

  Azért érdekelne, mert a Páromnak ideje lenne ledobni pár kilót, és hiába nem eszik mostanság sokat, egyszerüen puffad szegénykém. És ez a hangulatán is meglátszik :-(

 • 2007.10.17 21:49:22Moira

  Okoska: Muhaha, méghogy sport!Mondjuk a bokaszalagja úgy meg van nyúlva, hogy én sem erőltetném a dolgot. Bár vmi mozgás tényleg elkéne neki, a munkája miatt 24 órákat csak üldögél, és ez tényleg egészségtelen.

  Salátákat szívesen eszik, főzeléket is, a gyümölcs annyira már nem játszik be. Húst alig eszünk, akkor is csak csirkét-pulykát, és nem túl gyakran szoktam kirántani ezeket.

  Nem édesszájú, néha két szem csoki maximum.Sztem a szénhidrát mennyiséget kéne nagyon visszafogni(kenyérfélék, tészta, meg hát a vbk sem egy diétás kombó :-))

  Már felvetettem neki a szétválasztásos ötletet, és nem volt ellenvetése. Már csak jó kis recepteket kell találnom.

 • 2007.10.18 11:17:20mazsola84

  Én nagyon nagy gyümölcsfan vagyok, de úgy érzem, hogyha egyszer véget ér eza 90 nap, akkor utána évekig gyümölcsöt látni se akarok. Tegnap a gyümölcsnapon úgy éreztem mintha erjedne a dolog bennem. Pedig nem is ittam a sok gyümire vodkát :)

 • 2007.10.18 11:57:25Guruljka

  Moira: mindmegette.hu

 • 2007.10.18 13:43:47Nilüfer

  Alvómackó: nem lefogyni kunszt, 90 nap még belátható mennyiség..megtartani nehéz:)Én egy életre képtelen vagyok azokat betartani...

 • 2007.10.18 13:49:42Moira

  Guruljka: Köszi, már megnéztem régebben.Most nagyon guszta kajákat találtam, remélem be fog neki jönni.  Okoska: Én is sétepárti vagyok,mert erre régebben is rá tudtam venni. Ideje lenne már változtatni az életvitelén, mert már teljesen belustult, kedvetlen, és fáradékony. És ez már a kapcsolatunknak sem tesz jót. Esküszöm, egy nyugdíjas házaspárnak intenzívebb szexuális élete van, mint nekünk :-S És ez meg az én lelkiálapotomnak nem tesz jót :-)

  Na ez már tényleg nagyon off volt, bocsi.

 • 2007.10.18 13:51:00Alvomacko

  Nilüfer: az önmegtartóztatás egy életen át valóban nagyon nehéz és majdnem lehetetlen.

  De nagyon nehéz a folyamatosan felszedett 15-20 kilótól is megszabadulni.

  Mert ha egy kis bűnözéssel 1-2 kg felugrik, akkor azt néhány hét önmegtartóztatással le lehet adni. Igaz ez sem a legjobb megoldás, de én már ennek is baromira örülnék! :-)

 • 2007.10.18 14:37:57Alvomacko

  Okoska: jajjj! Még 15 év? :-)

 • 2007.10.24 09:21:49bobesbobek

  eszembe jutott még egy para: szolárium? van valakinek erről infója/tapasztalata? nem mintha annyira fontos lenne, kb. olyan mint a hajfestés... :) én találkoztam már nagyhasú mamival a szoliban, 5 percre ment az állóba, de mindenki elhűlve nézte mint egy ufót és aggódtak hogy nehogy rosszul legyen. azt olvastam valahol, hogy arra kell csak vigyázni nehogy megégjen az ember, de én ezt előre nem szoktam sosem tudni mikor ilyen helyre jártam.

 • 2007.10.24 09:22:29bobesbobek

  eszembe jutott még egy para: szolárium? van valakinek erről infója/tapasztalata? nem mintha annyira fontos lenne, kb. olyan mint a hajfestés... :) én találkoztam már nagyhasú mamival a szoliban, 5 percre ment az állóba, de mindenki elhűlve nézte mint egy ufót és aggódtak hogy nehogy rosszul legyen. azt olvastam valahol, hogy arra kell csak vigyázni nehogy megégjen az ember, de én ezt előre nem szoktam sosem tudni mikor ilyen helyre jártam.

 • 2007.10.24 09:23:31bobesbobek

  bocs a duplázásért...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta