SZÜLŐSÉG

Barbie megtanít szórni a pénzt

2007. október 15., hétfő 08:09

Amerikában korán kezdik a való világhoz szoktatást: az ötéveseknek már mini hitelkártyát és leolvasót kínál a Mattel. Persze Barbie-rózsaszínben, ahogy kell.

A Barbie Divatláz Butik néven árult játék, mint neve is mutatja, egy rózsaszín plasztikból fröccsöntött ruházati boltocska. A dobozban a forgó kirakati ruhafogas mellett három öltözet ruha is található, valamint egy pénztárpult pénztárgéppel és hitelkártyaolvasóval.

Az igazán durva az, hogy a hitelkártya tényleg működik: lehúzásnál kiírja, hogy mennyi pénz van rajta, egyenlegünk pedig minden egyes vásárlásnál egyre kevesebb lesz.


Hogy azonban a kislányok ne találkozzanak túl korán a szüleik által jól ismert hó végi érzéssel, az ő kártyájuk automatikusan feltöltődik, miután elfogyott róla a pénz.

A 40 dolláros játék így rászoktatja őket a hitelkártyák használatára anélkül, hogy megismertetné őket a hitelfelvétel hátrányaival. Persze a gyerekek amúgy is hozzászoktak, hogy nem a saját pénzüket költik, de ezzel a játékkal aztán biztosan nem fogjuk őket takarékoskodásra nevelni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.15 08:44:07Mamszi

  Egy újabb agyrém és gyerekmegrontó ötlet a tengerentúlról.

 • 2007.10.15 09:49:42esem37

  az igaz, hogy nem túl eredeti az ötlet, de azért nem minden plasztik hitel! A saját pénzedet is költheted vele. Ráadásul olcsóbb avval fizetni, mintha kp-t vennél fel, mivel azért felszámítanak díjat. Manapság viszont senki sem kapja a fizuját kp-ben. Fikázzuk inkább a rózsaszín giccset, az tényleg gáz, de a kártyás vásárlás szerintem ma már mindennapos.

 • 2007.10.15 09:59:20Hicudzsi

  Nekem ez a változat nagyon tetszik:

  www.woolworths.co.uk/web/jsp/product/index.jsp?pid=50933720  Chad Valley játék. Kis pénztárgép cuccokkal, játékpénzzel és bankkártyával :)

 • 2007.10.15 10:16:33hamsa

  Hicudzsi, ez tényleg klassz. Az én kisfiam imádja az oviban a boltos játékot, de úgy tudom, hogy ott a piszkos anyagiakról szó sem esik. Azt is hiszi, hogy a falból jön a pénz - ha nincs nálam, semmi vész, bedugjuk a kártyát, és már jön is. Nem tudom persze, hogy mikor van itt az ideje a túrórudi - duplovár - villanyszámla stb. bevezetésének. Próbálkozunk, de asszem még nehezen felfogható - nekjem sem megy tökéletesen...:))

 • 2007.10.15 10:25:12Hicudzsi

  Hamsa :)

  Nálunk apa itthon dolgozik így gyakran van szüksége egy kis csendre, olyankor nem lehet bejönni csak úgy hozzá, ugrálni rajta stb. Ilyenkor mindig elmondom nekik, hogy apa azért dolgozik, hogy legyen pénzünk ennivalóra meg ruhára meg a szülinapi ajándékokra.

  Ha én megyek dolgozni akkor apa ugyenezt elmeséli nekik. Mikor együtt játszanak a gyerkőcök (és hallgatjuk őket) akkor mindig elmennek dolgozni, hogy legyen pénzük ennivalóra. :)  Szerintem ezt az akadályt jól vettük. Meggyőződésem, hogy idejében kell tudatosítani bennük a munka és a pénz viszonylatát :) így hamarabb elfogadják azt is, hogy nem veszünk a boltban felesleges dolgokat.

 • 2007.10.15 10:33:01Starlark

  A nagyobb gyerekeknek, lehet junior számlát nyitni a legtöbb bankban. Anno anyukám nekem is nyitott, arra ment a zsebpénzem és 14 évesen már volt bankkártyám.  Ezek kedvezményes számlák, megéri érdeklődni a bankoknál, hogy hogy működik most.

 • 2007.10.15 10:36:33hamsa

  Köszi. Próbálgattam, apa elmegy dolgozni, meg én is persze, de szerintem azt nem fogja fel, hogy attól, hogy dolgozunk, az eredmény még nem végtelen pénz. (Sajnos) Igazából a beosztás a nagy feladat szerintem. Még próbálkozunk...

 • 2007.10.15 10:44:33-hattori-

  Hicudzsi, :)))

  OFF:én az unokatesóm tanácsára a kutyusomnak próbáltam azt mondani, amikor elmentem melózni, és őt csalárd módon itthonhagytam az unalmas kertbe bezárva egyedül, hogy most elmegyek, megkeresem a tápra, meg konzervre valót. Az álnok eb mégis szétszedte a kerítést és elcsavargott.

  Remélem a gyerekek tényleg okosabbak, és belátóbbak mint a kutyák :)))

  ON: a pink vásárlócsoda tényleg borzasztó játéknak tűnik, de rájöttem, hogy a gyerekeknek minden tetszik, ami a felnőttel szerint ocsmány, ráadásul szeretik a fölnőtt játékokat (pl. a 7 hónapos Marci fiamnak is a kedvenc játéka a távirányító és a kulcs) úgyhogy biztos vagyok benne, hogy fogy mint a cukor. Sztem régen azért játszottak kukoricacsuhé babával, meg fából faragott lovaskocsival, mert a felnőttek kezében az volt. Ma hiába trendi egyes körökben, szegény gyereknek fogalma sincs róla mi az... míg a mobilt, a hitelkártyát már többnyire látta a kezünkben. Evvan. XXI. szd.

 • 2007.10.15 11:07:28Alvomacko

  Nálunk még számtani készségük kiteljesedése előtt ment az áruk értékének megértése. Mindig próbáltam a "luxus" cikkeket hétköznapi dolgok árához hasonlítani. Nagyobb értékeknél cipő, ruha volt az összehasonlítási alap, kisebbeknél túró rudi, joghurt.

  Kislányom már iskolás volt, ismerte a számokat. Karácsony tájékán a Lego-k között bóklászott. Mutatott egyet, hogy milyet szeretne, majd hozzátette, hogy ez nagyon drága, legalább két pár csizma ára. :-)

  Végül is vannak műanyag mobiltelefonok, komplett orvosi szettek, vakolókanalak, kalapácsok, számítógép utánzatok stb. Akkor miért ne lehetnének pénztárgépek bankkártyával? A kicsik már ezt szívják magukba. Nekik már ez a természetes, meg a kirándulások a bankautomatához, hogy anya kézpénzhez juthasson. :-)

  Nálunk egy időben az ÁFÁ-s számla volt a megszokott. A 3 éves mindig megrángatta az ingemet, hogy kértél ÁFÁ-s számlát, anya? Mindenhol fetrengtek az eladók a röhögéstől... :-)

  Mind a mai napig őket küldik a suliból vásárolni a tanárok, ha ÁFÁ-s számla kell. Nagyon profin csinálják...

  Jaj, de imádom őket! :-)

 • 2007.10.15 11:07:30magyaranya

  Fizikus szomszéd magyarázata kb. 6 éves gyermekének: "Pénzt költeni olyan, mintha kihúznád a kádból a dugót és a víz lefolyik, keresni pedig olyan, mintha mokkáskanállal hordanád a konyhából a fürdőkádba."

 • 2007.10.15 12:24:23esem37

  magyaranya :DDDDDD

  van egy jó idézet, lehet nem pont ide illik, de muszáj beírnom: "Abból tudhatod, hogy a gyermekeid kezdenek felnőni, hogy olyanokat kérdeznek, amikre van válasz.”

 • 2007.10.15 12:28:44druantia

  Magyaranya, ez nagyon jó :). Kölcsönvehetem ezt a mondatot? Még nem aktuális azért. Habár... Tegnap láttunk egy döglött egeret az utcán és hatszor kellett visszamenni megnézni és elmagyarázni, hogy mi a helyzet szegénykével. Lehet, hogy nemsokára már jönnek az igazán kemény témák is, mint a pénz :).  Azért szerintem jó esetben a gyerek lát annyit a világból, amennyi kell. Látja, ahogy használom a bankkártyámat, ahogy fizetek, stb. El is játszhatja. Akár egy sima kártyalappal is. (Ne hallgassatok rám, én vagyok az, aki nem akart gumikacsát venni a gyerekének, mert játszani ott a sampon kupakja :)).  Nincs semmi baj ezzel a bankkártyás játékkal sem egészen addig, amíg nem töltődik fel automatice a számla. Na ez az, amit én károsnak tartok. Meg persze ronda, de ez az én véleményem, ettől a gyereknek még tetszhet. Azért reménykedem benne, hogy a fiam nem ilyen játékokért fog sírni :).

 • 2007.10.15 12:49:23Eledh Laure

  Igazából amikor kislányok voltunk, akkor még nyoma sem volt a hitelkártyának, mégsem áll egyikünk sem bamba arccal a pénztárnál... Ez olyan dolog, amit ráértünk elsajátítani később. Ellenben gyerekkorom boltos játékánál pl. az udavron keresett szép fényes kavicsokkal fizettünk. Egyrészt először "megkerestük" aztán kiszámoltuk, hogy a kis fazékért ötöt kell adni.

  Persze, a gyerek úgyis felnőttes dolgokat utánoz, de azért ez elég butácska játéknak tűnik így ebben a formában.

  Amúgy ma már mindenre van külön játék. Régen még ugyanaz a papírlap először pénz volt, aztán szalvéta a játékbabának, aztán összehajtogatva kutyaház.... és még mi minden. Ma meg mindenre van célirányos, "tematikus" játék. A gyerkőcök kreativitása meg csak megy lefelé...

 • 2007.10.15 13:14:15druantia

  Eledh Laure, ezért játszik az én gyerekem a kádban a sampon kupakjával :).

 • 2007.10.15 13:25:00Nilüfer

  Druantia:) Nem baj az ha töltődik a kártya:)) 15 éves lányomnak van bankszámlája, oda kapja a havi zsebpénzt, de nemhogy kimerítené, mindíg tőlem kér, mert a pénzét lekötötte:))))))Lehet túlspizáztuk, hoy a pénzre vigyázni kell, mert nehéz megkeresni?:)Mellealeg a játék külsejével van gáz, de hihetetlen, hogy ez TETSZIK a kiszemelt korosztálynak..teljesen formabontó kamasszá serdült lányomnak, aki kommerzs ruhadarabokat meg holmikat nem venne soha, a Barbi volt a favorit, de kinőtte.

 • 2007.10.15 14:45:37Katalma

  Mi már nem is veszünk játékot a gyermeknek, vesz neki a rokonság. Annyi játéka van lassan, hogy 5 gyereknek elég lenne...

  De nem adom oda neki mindet.

 • 2007.10.15 14:51:26babó

  sohasohasoha nem akarok ilyen játékot a gyerekemnek...  ja, és kék miért nincs bakker??? a kislányokat arra kell nevelni, hogy valakitől kapnak hitelkártyát (apa, férj, futtató) és arról költhetik a pénzt??? mint a középkorban :((  magyaranya! :))) nagyon jó  drunatia: jaja, jó a kupak! lányom játékainak fele jelenleg valamilyen doboz, a másik fele mag valami sok darabból álló (építőkocka, ikejás ujjbáb, gesztenye) és pakol, pakol ezerrel :))

 • 2007.10.15 15:03:07Leona

  Alvómackó: mi Danonino-ban mérünk mindent :)

 • 2007.10.15 15:06:21Alvomacko

  Leona: az sem rossz.

  Egy Lego 1000 Danonino, vagyis majd 3 év minden napi betevő Danonino-ja. :-)))

  Mennyi egyébként egy doboz Danonino? Mi is szeretjük, csak ne lenne olyan kicsi! Így már nem eszünk ilyesmit.

 • 2007.10.15 15:09:00Alvomacko

  babó: szerintem ez nem pont arról szól azért. Itt jön a képbe, hogy a játékokat nem csak a gyerek kezébe kell nyomni, hanem kell a szülői körítés is hozzá. Mondjuk ez a játék lehet egy jó apropó a bank és hitel kártyák világának megismeréséhez. Szerintem egy 4-5 évesnek már simán el lehet magyarázni ezeket a fogalmakat.

 • 2007.10.15 15:33:48begyszli

  Nem csak ez a játék hitelkártyásított! Az ismert társasjátokok közül is nemegyet korszerűsítettek. Pl.: Gazdálkodj okosan (van mostani pénzes, meg van euros változata is), vagy a Monopoli, amit meg már lehet kapni bankkártyás változatban is. Ja, és a Gazdálkodj okosanban is van már bankkártya:) Bár nekem fiaim vannak, annak kifejezetten örülnék, ha a játék bankkártyák tüntetné el úgy, hogy fél napig keresem, nem pedig az enyémet "csórná ki" a pénztárcámból...:)Szóval igen, kellene kék is!!! "BABA KÉK"!!!:)

 • 2007.10.15 15:36:44Eledh Laure

  Alvómackó, ebben teljesen igazad van. A legtöbb játéknak van értelme, HA anya/apa leül a gyerekhez és együtt beszélgetve játszanak. De ha a szülőnek eleve ilyen beszélgetős a hozzáállása, akkor meg már nincs is szükség a fenti rózsaszín divatláz barbie-szettre, mert akkor a hétköznapi bevásárlós szituációban is el lehet neki mesélni, mondjuk a sorban állva. Sajnos valószínűbb, hogy aki ezt megveszi, az csak berakja a gyerek szobájába, leülteti mellé a gyereket és magára hagyja a rendszert.

  Amúgy persze tényleg nem árt, ha a gyerek legalább alapvető sziten tisztába kerül a pénz értékével/fogalmával és már kicsi korban helyre teszik az egészet. Bankostul, (hitel)kártyástul, mindenestül.

 • 2007.10.15 15:42:23babó

  Alvómackó!  egyetértek Eledh Laure véleményével, persze, meg lehet beszélni vele egy ilyen játék mellett is. de csinálhatunk együtt kartondobozból boltot és akár pénztárgépet is, és kaphat egy kártyát akár egy régi leselejtezettet és azzal is lehet magyarázni meg játszani. (vagy a régit mindig bevonják? mindegy)  és társasjáték tartozékaként megint más. konkrétan ezen a játékon akadtam ki.

 • 2007.10.15 15:42:33Nilüfer

  babó. azért nincs kék, mert a Barbi kislányjáték,a My little pony pl. kék:)) ezt azért tudom, mert a lányaim azt is szerették.Nekem annyira nem jött be, de nekik igen, és ez a lényeg.Úgyis kinövik, nemigaz???És nem a gesztenye meg a kupak helyett van ám, mert azokat addigra kinövik, mire ezekre fáj a foguk.Mielőtt jönnek a kövek, én nem a Barbi mellett voksolok, csak nem látom annyira ártalmasnak, meg nem látok bele olyanoakt, hogy kislányokat valaki pénzeli..de divatbutikba mégiscsak a lányok járnak többet, nem?:)))Ez megint egy vihar a biliben, ha a gyerek ezzel elvan,szereti, akkor úgyis megveszi anya, vagy nagymami, vagy nagynéni, de annyira lehet sajnálni azt a gyereket, akinek majd megszakad érte a szíve, de a szülőnek elvei vannak..én ezer százalékra tudom, hogy kinövik, és nem hinném, hogy ettől kell nekik pszichiáter nagykorukban.Ugyanis öt Bari van a pincében, sőőt, Ken is van hozzá, meg vár, meg sok-sok cipő, ruha:))))A lányaim meg tök normálisak..többnyire:))))

 • 2007.10.15 15:45:48Nilüfer

  nem Bari, azt nem tartok:))) barbi

 • 2007.10.15 15:47:27babó

  áá, tudom, én is rimánkodtam egy barbiért annó, végül valami rokontól kaptam egyet és nagyon szerettem. de az is igaz, hogy nem vettük hozzá a ruhákat, hanem a nagymamámmal vartuk, és gond nélkül feleségül ment a macimhoz, mert kb egymagasak voltak. :))  és többé kevésbé normális lettem, bár belegondolva a párom olyan magas mint én, és néha macis kissé :)) de szőke nem vagyok :))  remélem kinövik. tényleg. az enyém még bele sem nőtt, tudom, a gesztenye még más kategória. bár vannak borzasztó "foglalkoztató" bébijátékok is, ahelyett jó a gesztenye. :))

 • 2007.10.15 15:48:36Nilüfer

  Ja, és attól hogy megvettem a Barbikat, nem hagytam őket magukra, " aki ezt megveszi" nem mind hanyag szülő...

 • 2007.10.15 15:55:10Alvomacko

  Kinövik. Nálunk is megjelentek a barbie-k, pedig mi nem gondoltuk volna magunkat barbie-s családnak. Előbb ugyan az olcsóbb verziók kerültek a lakásba, de lassan rájöttünk, hogy azoknak a haja gubancolódik, két nap után fésülhetetlen. Így nem maradt más hátra, mint valódit szerezni. Kaptak egy-egy alap babát, meg pasit hozzá. Aztán a Fakopáncsban meg fa bútorokat, ill. készült hozzá házilag babaház is. Szőtt szőnyeggel, drapériával, mindennel.

  De kinőtték. A babaházban könyveket tároltak, a barbie-k a pasijaikkal, lovaikkal, autóikkal együtt elajándékozásra kerültek.

  A lovak pl. tuti jó helyen vannak. Hasonló két tüneményes csajszi gondozza őket. :-)

  Nem hinném, hogy a barbie-k rendezett családi háttér mellett maradandó károsodásokat okozhatnának a kislányok lelki ill. szellemi fejlődését illetően. :-)

 • 2007.10.15 16:06:37babó

  okéoké :))  bocs, nem akartam kötözködni, pláne nem ítélkezni valamilyen formában. nem is vetném tűzbe az összes barbit, csak néha (végignézve egy gyerekeknek szánt reklámblokkot) úgy érzem túl sok a kiegészítő, semmi helye nem marad a fantáziának és kreativitásnak. Alvomackó, a ti megoldásotok is tetszett, házilag csináltatok hozzá sokmindent. ha mindazt megvettétek volna, akkor is olyan jó játék lett volna? :))  és valahol pont ez a csúsztatás a gáz ebben a kártyaolvasós buliban: majdnem olyan, mint az igazi, csak pont a lényege, a pénz értéke veszik el. és én rondának is találom, de ez tényleg az én hülyeségem.  de ha a lányom majd barbit szeretne, (tartósan, nem csak mert épp látott egy reklámot) akkor valszeg kapni fog. ez van.

 • 2007.10.15 16:22:50druantia

  Nekem meg dízni-mérgezésem van :). Vsz. azért (is) nem szeretem ezeket a cuccokat, mert az unokatesóm félnótás férje még most, 35 évesen is odavan a Micimackóból a Tigrisért :). Képzeljetek el egy 35 éves faszit, aki ha játékboltban jár, egyből megcélozza a plüssállatokat és gügyög hozzájuk :). Szerintem gyerekük is csak azért van, hogy legálisan gügyögjön. A gyerekszobában díznis a tapéta, a szőnyeg, a lámpa, díznis a gyerek minden ruhája. Ugye, megértetek :)?  A Petinél most a csihú a menő (Thomas), de nem visszük túlzásba. Egy magyar nyelvű dvd plusz egy angol nyelvű és slussz. Mondjuk nem sokáig, a nagynéném thomasos kismotort vett neki karácsonyra. Mindegy, az én családomtól csak könyvet, fajátékot meg doktoros szettet kap (és persze ruhát). Ráadásul úgyis imádja a saját kismotorját (már van neki, de ezt a nagynéném szerint meg kellett venni, mert olyan "zabálnivaló"). Úgyhogy remélem, nem fog elfajulni ez a csihú-mánia :).

 • 2007.10.15 16:58:16szoooszke

  Kártyahasználat=Információ

  mindennemü szükségletröl... vásárlási szokások, betegségek, utazások stb......hogy ezek az infok a jóvöben milyen marketing és egyéb akciók(pl.adóhatóság)áldozataivá tesznek minket;

  beláthatatlan... bár kártyát én is használok, igyekszem készpénzes vásárlásokat eszközölni föleg a gyógyszertárban (mint a bünözök az USA-ban).

  A gyerekeimet pedig majd megpróbálom ilyen szellemben nevelni. (mielött megkapnám a magamét a az ékezetek miatt, közlöm, hogy némelyik hiányzik a klaviatúrámról, és nem is tudom pótolni)

 • 2007.10.15 17:48:09esem37

  húú ez komoly kis összeesküvés-elmélet :))))

  már várom a "mit vegyünk/ne vegyünk karácsonyra" postot is.

  Nilüfernek van igaza: vihar a biliben. • 2007.10.15 17:59:48Eledh Laure

  Ácsi, itt nem a Barbie-babáról van szó... Hanem arról, hogy ez a játék speciel oktató/tájékoztató jellegű-e. Önmagában nem az.

  Amúgy nekem is volt Barbie-m, 3 is. És egy Ken.

  :-DDDDDD

 • 2007.10.16 08:28:16Nilüfer

  Mostmár tényleg utoljára szólok, legalábbis így gondolom.A ló túlsó oldala ez a kreatív játék.Az én gyerekeim, és szerintem bármelyik gyerek bármivel tud kreatívan játszani,az oktató jellegű játékok egy része meg annyira "oktató", hogy nem is játék.Mért ne lehetne akár a Barbi, vagy bármi pl szerepjátékokra alkalmas, ami szerintem elég kreatív.Előttem van a két nagylányom, ahogy megbeszélték a forgatókövyvet, hogy ha én azt mondom, akkor te azt mondod, erre majd ezt csinálom..hogy ehhez Barbi vagy kismackó volt a szereplő, az kakukk.Max. ízlésformálásban gáz a Barbi,, de ismétlem, azt kinövik.A disney/ vagy hogy írják/ meg utálatos, kedvenc micimackómat meg a többieket is lejáratták már..nyál.De a gyerekek elsőre azt is szeretik, csak ez a dömping ne lenne../Unokámnak azért csak megvettem egy diznis bady sorozatot, mert 100% pamut, és fehér, és olcsó volt/.De pl a Thomas könyvek annyira bugyuták..de ha unoka azt fogja szeretni, azt kap:)

 • 2007.10.16 09:22:16joshua

  Nézzétek meg a középső mobilos videót! Szerintem óriási!  gemini.blog.hu/2007/10/08/nehezkes_vagyok

 • 2007.10.16 20:59:36magyaranya

  Druantia! Nyugodtan köcsönveheted, én is úgy loptam :)). (csak most néztem be,mert a középső leány most ment vissza Londonba, és eddig inkább vele voltam.)

 • 2007.10.17 09:49:46Casparia

  Kicsit off, de eszembe jutott, hogy mi kiskamasz-korunkban mindig tétben kártyáztunk, valószínűleg addigra már kellően ki voltunk művelve elszegényedett dzsentris Mikszáth-Jókaiból, mert Monopoly-pénzeket és birtokleveleket lehetett feltenni, és ha már mind elvesztetted, végső esetre feltehettél egy plüssállatot mint feleséget is. Ez is egyfajta oktató játék volt, egyikünk se játszik felnőve semmilyen szerencsjátékot, annyiszor kártyáztuk el a családi birtokot meg az asszonyt.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta