SZÜLŐSÉG

Tévéjátékkal a méhnyakrák ellen

2007. október 13., szombat 15:31

A XXI. században, ahol a mosóporunk intelligens, a főzőlapunk indukciós, a házimozink meg dolby, lelkünk mélyén még mindig ott tartunk, mint ezer éve. Hiába a kényelem, a technika, a haladás, még mindig hullunk, mint legyek, betegségek tucatjaitól, többek között a ráktól.

Évente 2000-3000 nő betegszik meg méhnyakrákban Magyarországon, ami időben felismerve gyógyítható lenne. Sőt, már megelőzésre is van lehetőségünk, oltás formájában. Iványi Marcell filmje egy gondolat arról, hogy mi van akkor, ha konkrétan te húztad azt a bizonyos sokezredik lapot. Egy nő igaz története című tévéjátékot október 13-án, azaz ma este vetíti az RTL klub 19 óra 35 perckor. A film bemutatóján jártunk.

Marsi Anikó rövid beszéde után forogni kezdett a film, amit jobban is meg lehetet volna csinálni, ugyanis az alapötlet szenzációs. A főszereplő Anna életének minden fontos és kevésbé fontos mozzanatát megörökíti kamerával. Akkor is, amikor megtudja, hogy rákos, mielőtt műtőbe tolják, amikor pszichológushoz megy, vagy kiderül, hogy tünetmentes. A film egy évet ölel magában, a betegség felismerésétől a teljes gyógyulásig. De hová tűnt ebből a remek koncepcióból a dráma? Ülünk a képernyő előtt és az agyunkkal tudjuk, hogy Anna megjárja a poklot.A film azonban ezt nem adja vissza, nem folyunk az árral, egyszerűen csak halad a történet. De hagyjuk is Annát! Ugyanis a lényeg nem ő, és a film, hanem az, hogy a maga nemében remek kezdeményezés a betegségre való figyelemfelkeltés. Mert amíg nyugaton már évtizedek óta úgy járnak az emberek a különböző rutin vizsgálatokra, mint mi a hipermarketbe, addig Magyarországon az emberek orvosi vizsgálatra majdnem kizárólag csak tüzet oltatni járnak.

A méhnyakrákot a humán papillómavírus (HPV) okozza, mely bőrkontaktus útján fertőződik tovább, s a férfiak is hordozók. Ez az egyetlen olyan rák , amit a tudomány mai állása szerint, oltással megelőzhetünk. Érdekes, főleg annak tekintetében, hogy a méhnyakrák, az összes daganatos halálozás egytizedét teszi ki. Remek dolog tehát, ha a prevencióra hívjuk fel a figyelmet, még akkor is, ha a szóban forgó oltásnak az ára darabonként 30.000 forint, s kell belőle három. Mivel a HPV vírus nemi érintkezés útján terjed, a legmegfelelőbb ezt beadni a nemi érés előtt, de később is hatékony lehet. Az egyetlen feltétele a vakcina beadásának egy negatív citológiai lelet, tudtuk meg a filmbemutatót követő kerekasztal-beszélgetésen, amelyen részt vett Dr. Koiss Róbert, a filmben szereplő onkológus nőgyógyász, Marsi Anikó, Regős Judit, a Velvet családi tanácsadója, szociálpolitikus, Iványi Marcell, a film rendezője és Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője. 

Milyen szociális rétegeknél kell a prevenció fontosságára különösen felhívni a figyelmet? Nyilván nem az a legveszélyeztetettebb réteg, aki ezeket a sorokat olvassa, s a televízió egy olyan eszköz, ami kicsiny falvakba is elviheti az effajta információkat is. Abba pedig bele kell tanulnunk, hogy sokkal könnyebb megelőzni betegségeket, ellenőrző, rutin vizsgálatokra járni, mint az életünkért rettegni, s a hátrahagyott gyerekeinkért aggódni. Mert az egészségünkkel nem csak magunknak, nekik is tartozunk.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.13 17:39:24andie

  Jelentem, több mint másfél év telt el a 2 szűrés között, de szerdán letudtam az ideit! Mióta járok, eddig minden évben voltam. Igaz, eredményt még nem tudok, és itt nem is nekem kell jelentkezni, hanem értesítenek, ha gond van. Ha nem, akkor nincs.  Egyébként volt szerencsém közelről szemlélni a Liliom programot, ami szintén nagyon szép és jó, csak épp a célcsoportot nem sikerült vele eltalálni. (Elég, ha a tv reklámra gondolunk.) Bár állítólag nőtt a résztvevők száma.

  Na ja, autót lehetett nyerni. Röhej!

 • 2007.10.13 19:57:58Alvomacko

  Nézem. Nem semmi. :-(

 • 2007.10.13 19:58:55Alvomacko

  Nem láttam az elejét. Csak nem meghalt? Merhogy nincs a stúdióban. Jézus! Ugye nem?

 • 2007.10.13 20:02:50Alvomacko

  Jajjjj! Ez szivatás! Mit össze aggódtam, hogy él-e még....

 • 2007.10.13 20:04:18ruju

  Köszi a cikket. A méhnyakrákon túl igen jól esik a kategorizálás, hogy pl. kizárólag nemi úton terjedő vírus okozza. Nem. Rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. Nem. Kurva szarul esik viszont ezt így olvasni. Igen.

 • 2007.10.13 20:19:42Win

  valóban nem tértem sem én sem a film ki arra, hogy az oltás mellett továbbra is szükséges a szűrővizsgálat, hiszen csak 83%-ban nyújt védelmet. A maradék 17% miatt tivábbra is szükséges a rendszeres ellenőrzés, mivel azt más kórokozók okozzák. a számok a kerekasztal beszélgetés alatt hangzottak el.

 • 2007.10.13 20:35:01szanna

  A húgom rendszeresen jár szűrővizsgálatra, szerencsére. 2 éve lett rossz a lelete, 28 évesen. Nem HPV volt az oka, és szerencsére korán kapták el a rákot.  Ha minden igaz, akkor ma már egy új élet fejlődik abban a megkínzott méhben.  Aki hisz benne, mondjon el értük egy imát, hogy minden rendben legyen odabenn.  Köszönöm.

 • 2007.10.13 20:35:59ruju

  Nekem rendszeres szűrővizsgálat mellett, 6 hónappal (!) szülés után "lett", semmi jele a fertőzésnek, amikor már én (!!) észrevettem, h. gond van, hetente jártam az orvosomhoz, és még ez sem volt elég. Ezért mindig felhúz ez az egyoldali tájékoztatás, mert - az állandóan hangoztatott nemi úton terjedő HPV vírus és gyakori partnerhasználat miatt - megbélyegző.

 • 2007.10.13 21:51:03juta

  ruju. sajnálom, ami veled történt. egyetértek, amit a kategorizálásról írsz, az ilyen kijelentések nálam is kiütik a biztosítékot. komolyan érdekelne, hogy hogyan lehet kiszűrni másképp, mint a szokásos évi rákszűréssel. Amit rákszűrés címén csinálnak az nem elég alapos, vagy érdemes másra is figyelni?

 • 2007.10.14 08:23:06Meni

  Egy másik forumban már irtam, hogy én is kerültem már HPV miatt műtőbe, szerencsére a szövettan negativ lett. Azután három, hat és tizenkét hónapra volt célzott rákszürés, továbbra is negativ. Nálam semmilyen tünet nem volt, egy egyszerü rutin-szürés mutatta ki a HPV gyanút, majd ebből lett HPV és végül műtét. Valószinüleg már sokkal korábban elkaptam a virust, csak nem volt annyi a szervezetemben, hogy ki lehessen mutatni. Aztán azon a télen volt egy sorozat-influenzám, és legyengült az immunrendszerem. Szóval újra és újra: menjetek el MINDEN évben (minimum egy) rákszürésre, más megoldás szerintem nincs. Oltás után is!

 • 2007.10.14 09:06:06ildanyóka

  Nálunk több unokatesóm (éljen a nagy család!) esett át műtéten, és SZERENCSÉRE mindenki jól van. Hogy mennyire volt ebben bűnős a HPV, nem tudom. Én járok rendszeresen szűrésre, sokszor kétszer is egy évben.

  Éppen tegnap mondtam a férjemnek, hogy a lányunknak be kellene majd adatni az oltást. Nem volt ellenvetés, hiszen ismeri a a családban a gyakoriságot. És, ha majd eljön az idő, akkor küldöm a lyányt is szűrésre.  A Liliom programban nem volt szimpatikus, hogy autóval csábítgatták a népet.  Nem lehetne inkább egy mobil szűrést csinálni, mint a tüdőszűrőnél? A kis falvakban a helyi kultúrba még gyerekkel is elmennének az emberek, de ezért elutazni a városba, már nem.

 • 2007.10.14 10:23:15andie

  ildianyóka: a Posta csinált mobil szűrést kamionnal, de fél év után elfogyott a pénz, a kamion meg áll valahol.

 • 2007.10.14 11:24:58ildanyóka

  andie: Erről nem tudtam. Bár, ha már nem működik, akkor hiába kezdték el.  Anyuék laknak falun, és látom, hogy mennyire nem mozdulnak (és sokszor nem tudnak!) az emberek, még a saját egészségükért sem. Egy szakorvos felkeresése egy egész nap, mert alkalmazkodni kell a buszhoz, vonathoz, ott várni kell, stb. (sokaknak nincs autója)

  Mindez nekem max pár óra a városban.

 • 2007.10.14 12:05:43andie

  Az is eszembe jutott, hogy a munkahelyeken elküldik az embert üzemorvoshoz. Na, egy ilyen alkalom lehetne, amikor igazoltan van távol a dolgozó, csak épp nem az üzemorvoshoz megy, hanem valamilyen szűrésre.

  És az ilyen szűrésekre pedig be lehetne jelentkezni konkrét időpontra, mert mondjuk pl. egy tüdőszűrőbe nem szoktak csak úgy beesni az emberek.

 • 2007.10.14 20:13:11ruju

  Juta, köszönöm.  Egyébként én vagyok vszínű, h. én vagok 1 a 10,000,000-ból, nekem olyan típusú volt, ami ezen a területen nem is fordul elő (elvileg). A citológia előtte néhány hónappal nem is mutatta ki, úh. az én esetemben ez sem volt megbízható.  Amúgy megbélyegzésről csak annyit, h. mindenkinek az az első kérdése, hogy "nem járt az elmút öt évben nőgyógyásznál?!" És akkor jön a magyarázkodás...

 • 2007.10.14 21:16:53anittik

  Amióta párkapcsolatban élek, minden évben eljárok rákszűrésre. De szerintem valóban nemcsak a méhnyakrákot kellene szűrni, hanem meg kellene tanítani a nőket, férfiakat arra, hogyan is vizsgálhatják át magukat pl. a mellüket. Mert én még egy olyan orvosnál sem voltam, aki megmutatta, begyakoroltatta volna ezeket. Pedig a családban volt mellrák. Egyszer az előző terhességem alatt észrevettem, hogy csomó van az egyik mellemben, és nagyon fájt a hónaljam. A doki letudta azza, hogy a tejmirigyek nőnek, duzzadnak. Szerencsére télleg csak az volt, de mi lett volna, ha nem?!

  A HPV-t férfiak is hordozzák. Genetikusan is kódolt lehet bennük, vagy csak nemi érintkezés útján válnak hordozóvá? Erről nem volt szó a filmben?

 • 2007.10.15 07:17:37Mamszi

  Azt gondolom, ezt ha otthonról hozza valaki, mert látja, hogy szokás a család női tagjainál, akkor könnyebben megy a dolog, de amúgy józan belegondolással is belátható, csak kellő intelligenciára van szükség és önmagunk szeretetére és tiszteletére, jó értelemben, hogy évente egyszer menjünk el rákszűrésre.

  Ez nem pusztába kiáltott szó, én 33 évesen eddig még egy évet sem hagytam ki, és 18 éves korom óta járok.

  Számomra ez megnyugvás, hogy ezen a részen nem érhet meglepetés az életben, elég, hogy máshol bármikor.

 • 2007.10.15 08:17:31Miss Marple

  BÁRMI, ami arra serkenti a nőket, hogy fiatal koruktól kezdve rendszeresen eljárjanak rákszűrésre, rendben van. Azok után, hogy 16 éves kislányok tömkelege hiszi azt, hogy ha nincs orgazmusa, nem is eshet teherbe... Felőlem bábszínházzal vagy ingyen kólával is reklámozhatnak, csak TEGYÉK.

 • 2007.10.15 08:31:33koneko

  Hozzátenném, nem kell gyakran patnert váltani, hogy nagy legyen a HPVre az esély. Bőven elég, ha a férfi váltogatott előtted gyakran. Ez a személyes tapasztalat.  Nálam is diagnosztizálták. Az akkori orvosom (Gödöllő, bizonyos V- vel kezdődő nevű) így közölte: "HPV- t találtunk, ez egy rákot megelőző állapot, de nem kell vele törődni. Viszontlátásra."

  Ez tényleg szó szerinti idézet.

 • 2007.10.15 08:36:40andie

  koneko, ez kész! A doki hülye? Gondolom utána elmentél másikhoz. Egyébként P3-as volt az eredmény? Vagy P2 és csak ijesztgetni akart?

 • 2007.10.15 08:44:17koneko

  Csak P2.

  Igen, elmentem másikhoz. Most egy tüneményes, nagyon figyelmes dokinénim van.

  Az volt a szerencsém, hogy aznap anyámnak is dolga volt Gödöllőn, úgyhogy elkísért. Egyedül nem tudom, hogy keveredtem volna haza.

  Gondolkoztam azon, hogy feljelentem (vagy megfojtom), de aztán nem tettem. Ha lehet, látni, hallani sem akarom többet.

 • 2007.10.15 09:24:06anittik

  Nekem eddig mindig P2 volt a leletem. De sosem mondták, hogy ez már nem biztos, hogy jó eredmény.

 • 2007.10.15 09:30:51andie

  De a P2 még jó eredmény! P1 csak a szűz lányoknak van (kis túlzással). A P3 LEHET a rákmegelőző állapot, de ez sem biztos, mert anyunak volt, és csak egy kis fertőzés okozta. De oka nagyon alapos volt. Visszarendelte, újra mintát vett, majd 3 hónapig havonta, aztán 2x 3 havonta, most már pedig fél évente kell mennie.  Szóval az a doki, aki a rák szót kiejti a száján ilyen esetben, azt megverném, de nagyon!

 • 2007.10.15 09:31:38andie

  oka=doki

 • 2007.10.15 09:42:39koneko

  Andie!

  Anyumnak is volt P3, de szerencsére nem volt baj.  Akkor, amikor az az orvos ezt így közölte velem, nekem lövésem sem volt a HPV mibenlététről. És lássuk be, a köztudatba csak most kezd bekerülni. Szóval az a P2, ezzel a szöveggel nekem felért egy mellkason rúgással.  Mostanában sokat gondolkozom azon, hogy ha lesz végre gyerekem, akkor mennyi mindent kell megtanítanom, elmondanom majd neki. És ha fiú lesz, akkor is tudnia kell, mi az a HPV, hiszen az ő felelőssége is lesz majd.

 • 2007.10.15 10:59:54Kisisa

  Saját tapasztalat:  Két éven keresztül P2-es lelet, melyre rá is írták, hogy fél év múlva kontroll, és be is volt karikázva a hpv a papíron. Majd tavaly augusztusban oltári nagy viszketés odalent. Elrohantam orvoshoz, saját doki nem volt bent, másik doki közölte, méhszájseb, egy 20 forintos nagyságú. Ledöbbentem, két hét betadine kúpozás után vissza saját orvoshoz, aki közölte, hogy ok, akkor járjak majd ecsetelésre. Na, ekkor döntöttem úgy, hogy magánorvos. Igaz, hogy orvosra és gyógyszerekre az elmúlt évben több tízezret kifizettem, de meggyógyultam fél év alatt, és legalább már figyelnek is rám. De azért ez szomorú, hogy ennyire félvállról veszik ezeket a dolgokat.  Húgom most volt műtéten, neki szintén méhszájsebe volt, amit kétszer fagyasztottak. Aztán nemrég műtötték cisztával. 19 éves.  Ennyit számítunk az orvosoknak. Ezért fizetünk tb-t. Szomorú.

 • 2007.10.15 11:10:37ruju

  Az összes sztoriból (a sajátomat ideértve) leszűrhető sztem, hogy azt is meg kell tanítanunk a gyerekeinknek, hogy az orvos nem isten, hanem szolgáltató. És ha szar, akkor igenis azonnal másikhoz kell menni. És ha az is, akkor tovább. Ez a hozzáállás (is) a magyar beteg-orvos viszonyból igencsak hiányzik. Nekem az életemet mentette meg. Legalábbis egyelőre úgy néz ki, megúsztam...

 • 2007.10.15 11:16:45ruju

  Csak a "tanulópénz" volt drága

 • 2007.10.15 13:53:32Bubuka

  Sziasztok! Még új vagyok. Csak el szeretném mesélni, hogy van egy kolléganőm, aki 19 évesen főiskolás korában kapta el a HPV-t élete első nagy szerelmétől, akiről csak később derült ki, hogy egy tróger. Ilyen is van. Ez a betegség szerencse, vagy inkább szerencsétlenség kérdése. Ez is olyan, mint a teherbeesés, elég hozzá egyszer dugni, nem kell a fél világgal lefeküdni hozzá. Ezért tartom szemét dolognak, hogy úgy állítják be, hogy aki HPV-s az biztos gyakran váltogatja a partnerét.

 • 2007.10.15 14:46:35napos oldal

  Szerintetek mezei rákszűrésre jó az sztk, vagy menjek a magánorvosomhoz, akiben teljesen megbízom? (10 ezer ft-ért...)

 • 2007.10.15 15:37:34begyszli

  Nem nagyzolásból, de én rákszűrni is a magándokimhoz mentem. Úgy is Ő tud rólam mindent (nála szültem két gyerkőcömet) és benne bízom meg, s ha netán valami baj lenne, talán Ő lenne az, aki az én lelkemnek megfelelően tudna tájékoztatni a hogyantovábbról.

 • 2007.10.16 10:54:56mazsola84

  napos oldal, ha a magán dokidban bízol, akkor hozzá menj. Nekem sztk.ban csinálták, P2es lett, de azt mondták ez teljesen normális, a legtöbb nőnek ilyen, a P1 olyan ritka, mint a fehér holló.

 • 2007.10.16 11:07:38andie

  én eddig csak azért nem mentem magán dokihoz, mert szerencsém volt az sztk-ssal.most váltottam, és már az első látogatásnál, ahogy beléptem, és rám köszönt, szívembe zártam a dokit.  az előző azt mondta, méhszájsebem van,de nem kell vele foglalkozni, magától is elmúlhat.

  most a doki (kb. 1,5 év elteltével) azt mondta, egyáltalán nincs, és szerinte a kolléga csak elnézte.

  Mindenesetre megnyugodtam, mert azt is mondta, hogy ha valaki, akkor ő méhszájseb mániás (értsd: tuti nem hagyná annyiban, vizsgálatnál külön figyel rá), szóval ha lenne, megmondaná.  Ami a HPV-t illeti: én is hamarabb tudtam, hogy járni KELL szűrésre, mint hogy tudtam volna, miért, vagy mi okozza, hogyan alakul ki.

  Tulajdonképpen a Liliom program kapcsán tudtam meg rengeteg infot (közvetlen közelről dolgoztam a program egyik részében), és akkor döbbentem rá, hogy ez tényleg mennyire nincs a köztudatban.  Szegény anyumat nem győztem nyugtatni, mikor P3-mal visszahívták, hogy ez még bármi lehet, de ha rák meglőző állapot, akkor sincs tragédia, mert a lényeg, hogy időben felismerjék.

  A dokik azt mondják, hogy ennek kell 5-6 év, hogy kifejlődjön, és rákos betegről beszélhessünk.

  Szóval a szűrés ezért fontos, hogy esélyt se adujnk neki.

 • 2007.10.16 11:18:13napos oldal

  Asszem, ahhoz a dokihoz megyek, akiben megbízom, meg is beszéltem a férjemmel.

 • 2007.10.16 11:21:41mazsola84

  Ja egyébként nálunk az sztk-s nőgyógyászaton alapból csinálják a rákszűrést: ha mész fogamzásgátlót iratni, vagy tulképp akármiért, az első dolog, hogy megnézik mikor voltál utoljára szűrésen, ha több mint egy éve, akkor addig semmilyen gyógyszert (foggátlót) nem írnak ki,- ha évek óta szeded, akkor se - amíg nem csináltatsz rákszűrést. Ha meg már az ember szét tárja a lábát és vesznek kenetet - ja nálunk azt is leveszik szó nélkül, hála istennek - akkor az a kis kapargatás se sokkal rosszabb.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta