SZÜLŐSÉG

Hétvégi programok - bevonulunk a művházakba

2007. október 12., péntek 09:44

A hétvégén a hidegnek ígérkező idő elől meneküljünk be a jó kis fűtött művházakba! Egészen biztosan fogunk magunknak valót találni – hiszen az ősszel a művházas állandó és alkalmi programok is beindulnak. A kisebb előadásokat többnyire zenével és a témába vágó kézműves foglalkozással kötik össze az egyes programok, így minden igénye-befogadó csatornája ki lesz használva a kis gyerkőcöknek.Pénteken este ötkor Aprók tánca van a Hagyományok Házában. Téma a kukorica, a gyerekek csuhébabát készíthetnek. Szerintem már ezért is megéri elmenni, mert nagyon szép, tarós és kedves bábukat lehet csinálni, és az átlag kézműves napokon nem szokott csuhé lenni.

A Cserepes Házban szombaton délután háromkor szintén különlegesebb program várja a gyerekeket öt éves kortól: pantomim színházat nézhetnek és játszhatnak.

Ugyancsak szombaton négykor a Klebelsberg Kultúrkúriában Diafilmek délutánja, azaz
régi diafilmek vetítése lesz. Leperegnek a klasszikus mesék, népmesék és a régi tévés sorozatok képei. Emellett kalandregények feldolgozásai, indiántörténetek és egyéb kedvelt diafilmek is láthatók. A vetítések között zenés gyerekműsor, párhuzamosan kiállítás látható a diafilmeket alapjaiul szolgáló grafikákból.

Vasárnap reggel tízkor az óbudaiak és a korán kelő Kipp Kopp rajongók legnagyobb örömére a gesztenyefigurák megélednek az Óbudai Művelődési Központ színpadán. Ha arra járunk, nézzünk el a szőlő utcai máltai játszótérre is, nagyon szuper.

Délután fél ötkor pedig a dél-budaiak és az arra vándorlók Gryllus Vilmos Őszi daloskönyvéből kapnak ízelítőt a Fővárosi Művelődási Házban.

Aki inkább a humoros színdarabokra utazik, annak a Budapesti Művelődési Központ Párjanincs királykisasszony című darabját ajánljuk reggel tízkor. A zenés mesejáték hősnője egy csodálatos szépségű, ám annál undokabb leány. Párjanincs királykisasszony sportot űz abból, hogy kicsúfoljon és nevetségessé tegyen másokat, különösen azokat, akiket elvarázsolt szépségével. Utálatos természetéért azonban csúnyán megfizet, amikor Tudós Áront, a messziről hazatért diákot és barátját, Pitypang manót szégyeníti meg – a manó öreganyja, Hetedik Bojtorján ugyanis megfosztja szépségétől, amit eddig legdrágább kincsének vélt. Az átok alól pedig csak akkor szabadulhat, ha csúnyasága ellenére egy ifjú feleségül veszi. Hogyan hódíthatja meg egy ifjú szívét, ha már nem vakíthatja el páratlan szépségével? Megtudhatjuk, ha odanézünk! Utána kapcsolódó kézműves foglalkozás.

Pénteken 10:30-tól fiatal és lelkes képzőművészek, a Cellux Csoport várja a legkisebbeket(másfél éves kortól) a Maszat Klubban (Imladris Kulturális Központ, Budapest, V. kerület, Váci utca 65.). A Maszat klubban együtt maszatolhatnak, festenek, építenek, pacsmagolnak, rendetlenkednek, rohangálnak és játszanak a mamák és a gyerekek, mégpedig csupa környezetbarát – azaz természetes, vagy újrahasznosított anyagból. Mindent csinálhatnak, amit otthon többnyire nem lehet, mert festékes lesz a fal vagy felkopog a szomszéd.

A Néprajzi Múzeum szintén nem a szokásos kézműveskedéssel rukkol ki vasárnap: 10-15-ig az állandó kiállítás egyik rejtett tárgycsoportját: a legelőn élő állatok életét szabályozó béklyókat, nyűgöket, palókákat és kantárokat fedezhetjük fel szakszerű vezetéssel. Ezután a kézműves műhelyben egyszerű bőrtárgyakat és játékokat készíthetünk, mesét és zenét hallgathatunk, a végén talán táncra is perdülhetünk.

A Szépművészeti programja sem marad el ettől (szombat délelőtt): téma a fény és árnyék, lesz speciális tárlatvezetés, árnyékábrázolás, árnyjáték zseblámpával, árnykészítés fekete-fehér papírral és drámajáték reflektor lámpával.

Vannak azok a bizonyos szülők, és azok a bizonyos gyerekek, akik évekig egyetlen bűvszóra mozdulnak. Akiknél ez a vonat és autó, azoknak most is a messzi és időjárási viszontagságoknak kitett, olcsónak sem nevezhető Vasúttörténeti Parkba kell elvándorolniuk  A gyerekeknek kitalált közlekedési játszótérren mini közúti forgalomban tanulhatnak autót vezetni, és ismerkedhetnek meg a közlekedési szabályokkal (öt-hat éves kortól!). A Kerti Vasúton pedig a vasúti közlekedés szabályainak betartását gyakorolhatja a jövő nemzedéke. Vigyünk egy rakat pénzt is, mert a belépőjegyek 990 (gyerek), 1 400 (felnőtt) vagy 3 990 (két gyermek + két felnőtt) forintba kerülnek. És akkor még nem is ettünk és nem is fizettünk külön minden egyes kipróbálható mozgó játékért.

Akiknél ez a szó a dínó, azok vegyék az irányt az Orczy-kert felé, mert a Természettudományi Múzeumban már csak egy hónapig láthatók Patagónia óriás dínói. A nemzetközi vándorkiállításon a 14 dinoszaurusz-csontváz mellett a tudósok interaktív segédlettel színezik mondandójukat, így a kisebb korosztály is megismerheti Patagónia ősi világát. Már csak azért is érdemes elmenni, hogy megtekintsük Budapest legcsaládbarátabb és interaktívabb múzeumát ­– nyugodtan térjünk be az állandó kiállításra is, nem fogunk csalódni.

Ahol a zene a hívószó, ott a Kakaó-koncertet ajánljuk: vasárnap fél háromkor és fél ötkor a Selmeci utcában, a BFZ központjában. Az egyórás, a gyerekek életkorához alkalmazkodva több, rövidebb darabból összeállított, a zenekar szólistáinak és kamara-formációinak közreműködésével rendezett vasárnap délutáni hangversenyek kötetlen formában vezetik be a gyerekeket a komolyzenébe és a zenehallgatásba.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.12 10:54:52Mamszi

  Szerintem egy állandó rovatnak kellene ezzel foglalkoznia, hétről hétre, vagy legalább havonta egyszer, ahol az előre már megadott program időpontokat és helyeket lehetne így elolvasni.

  És nagyon örülnénk, hogyha az egy éves kor körüli gyerekek számára is lehetne itt programot találni, nemcsak az óvodások, kisiskolások részére.

 • 2007.10.12 11:52:13napos oldal

  Mamszi, minden héten van programajánló poszt itt a porontyon.

  velvet.hu/poronty/tags/h%E9tv%E9ge

 • 2007.10.12 12:54:09katjana

  ez pl kimaradt

  Marczibányi téri művközpont

  OKTÓBER 13.

  INTERAKTÍV MESESZÍNHÁZ- Kisgyerekes családoknak

  10-11 óráig játszószõnyeg, diavetítés

  11-12 óráig VÁSÁROSDI mesejáték Krista Anita és

  Tatai Zsolt bábosokkal, az óvodás korosztály

  részére, sok verssel, mesével, mozgással.

  12-13 óráig kézműves foglalkozás: bábkészítés  de én is hiányolom az egy évesek sima játszóházát, ömlesztett játékokkal. semmi program, csak játékfogdosás. tud vki ilyet budán?

 • 2007.10.12 12:55:42katjana

  oppá! talán a marcin a játszószőnyeg ezt jelenti 10-11ig! szuper! apa, mehetsz a gyerekkel, amíg én cekkerecek a piacon!

 • 2007.10.12 18:05:24gjuci

  FMHban Gryllus koncert lesz vasárnap.

 • 2007.10.12 23:16:47Sibri75

  Újpesten lesz piciknek is program szombaton, ugrálóvár állítólag a 3 éveseknek, de lesz zenebölcsi (erre máshova járok az 1 évessel, és van egy féléves kislány is, úgyhogy jó ennek a korosztálynak), zeneovi, a nagyobbaknak pedig kézműveskedés.

  Újpesti metró végállomásánál, Gyermek és Ifjúsági Házban.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta