Amikor a csecs már nem elég: etetőszék körkép

Elérkezik az a pillanat, amikor gyermekünk már nem csak bennünk keresi táplálékának forrását, hanem aktív részesévé válik lukulluszi evészetünknek. De hová is tegyük őt? Kipárnázzuk körbe a kölköt? Vagy kössük a támlás székhez? Esetleg rohanjunk utána kanállal? Megnyugodhatunk, trónszékek százaiból válogathatunk, ízlésünknek és pénztárcánk vastagságának megfelelően. Induljon hát az etetőszék vadászat!

Klikk!


Az etetőszékeket először is, három nagy csoportra oszthatjuk: Hagyományos tálcás, fa és asztali. Mindegyik típusúnak megvan a maga előnye, az utóbbi években a legnépszerűbbek a tálcás székek. A fa etetőszékek közül sok olyan típust találhatunk, ami később szétszerelhető és asztal valamint hozzá tartozó székként funkcionál, s ez nagyon hasznos lehet a későbbiekben. Az asztali etetőszék, konkrétan az asztal lapjára szerelhető, s ezzel a gyermek teljes mértékben az asztaltársaságunkká válik.



A legelső kérdés, ami felmerül bennünk, hogy mikor kell a gyereknek megvenni ezt a remek bútordarabot, amelyet a megszerzésétől fogva hónapokig kerülgethetünk majd. Az első csoportba tartozó tálcás székeket cselesen úgy gyártják, hogy anya fejét kapásból megzavarják. Ugyanis a drágább típusúaknál funkcióként jelenik meg, a dönthető háttámla. Amikor a baba még nem tud ülni, a lelkesebb szülők már a néhány hónapos kortól javasolt, dönthető támlájú széket is megvásárolhatják, egyébiránt merevhátú székeket csak ülni tudó gyerekeknek vegyünk. Gyakorlatilag mindegyik etetőszékhez 5 pontos biztonsági öv kapható, a tálcák jó része könnyen levehető és tisztítható, s a legtöbb fajtánál kétféle távolságra állítható is. A háttámlát 3-tól 6 pozícióig dönthetjük, míg a székek magasságát, nullától 7 pozícióig állíthatjuk. Nem utolsó szempont, hogy a legtöbb széket már összecsukhatjuk, tárolásnál nem hátrány.

Természetesen márka szerint is nagy a szórás, akárcsak a babakocsiknál, vagy autós üléseknél. Újonnan 9.900 forintért juthatunk hozzá bababoltokban legolcsóbban tálcás etetőszékhez, a 6 hónapos kórtól ajánlott Brevi Junior székével. Ebből a márkából kaphatunk 29.990 forintért minden felsorolt extrával etetőszéket, de dizájn és kezelhetőség szerint elmehetünk egészen 39.990 forintig, a Brevi Slex, hat hónapos kortól felnőtt korig használható gyártmányával. A Gracótól a legolcsóbb változat a 19.990 forintos, 6 hónapos kortól ajánlott szerkezet, de vehetünk közel 34.000 forintért full exrás, dönthető, tolható Graco Contempo Giuliot is.

A Peg Peregoból 24.990 forint alatt nem találunk semmit, csak használtan, de ebből már az alap darab is állítható támlájú. Etetőszék körképünk legdrágább darabja a Bébé Confort Omega Bebe en Herbe típusú szék, ami talán már meg is eteti a gyermeket 47.000 forintért. A fenti márkákon kívül kaphatunk még sok egyéb fajtát is, melyek gyakorlatilag azonos tudással rendelkeznek, esetleg némelyik puhább ülésű, divatosabb színű, ilyenek a Chicco, Neonato székek, 30.000 forint környékén, és L. Rossi, Bambi és Pepe típusúak 10000-20.000 forint között. Diseny rajongók a széket is hozzá igazíthatják a tapétához és a játékokhoz, 18.000-40.000 forintért.

Fa széket, melyről már fentebb írtam, hogy nagy előnye a későbbi gyerek szék- asztal variáció, legolcsóbban 8.990 forintért láttunk a Faktumnál, Botond fantázianévvel. A Bébé Comfort székei itt is csillagászati összegekért kerülnek a boltokba, a 6 hónapos kortól 10 éves korig használható ránézésre olyan, mint egy felnőtt bútordarab, így beleolvadhat gyermekünk etetőszéke a mi világunkba. Cirka 37.000 forintért.

Bevallom, az én szívemhez az asztali etetőszékek állnak a legközelebb, a Hauck fix-sit széke már 9.990 forintért a miénk lehet, ha a gyerek még nincs 12 kg, de vehetünk Brevit 15 kg-ig 10990-ért, vagy Bébé Confort Réflex BB Red-et 11.990 forinttért. A legdrágább darab a piacon a Concordtól a Lima Graham, amit nem az asztallapra kell erősíteni, hanem egy támlás székre kell helyezni, potom 19.990 forintért.

Ne essünk kétségbe a fenti információ áradat olvastán! Lehetünk bátrabbak és vadászhatunk outlet boltban etetőszéket, figyelve, hogy mikor melyik akciós éppen. Vagy vehetünk használtan néhány ezer forintért akár márkás darabot, esetleg licitálhatunk rá a Vaterán is, de a legjobban akkor járunk mégis, ha valaki csak úgy, ingyen megdob egy pofásabb darabbal minket.

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek