SZÜLŐSÉG

Amikor a csecs már nem elég: etetőszék körkép

2007. október 11., csütörtök 14:45

Elérkezik az a pillanat, amikor gyermekünk már nem csak bennünk keresi táplálékának forrását, hanem aktív részesévé válik lukulluszi evészetünknek. De hová is tegyük őt? Kipárnázzuk körbe a kölköt? Vagy kössük a támlás székhez? Esetleg rohanjunk utána kanállal? Megnyugodhatunk, trónszékek százaiból válogathatunk, ízlésünknek és pénztárcánk vastagságának megfelelően. Induljon hát az etetőszék vadászat!

Klikk!


Az etetőszékeket először is, három nagy csoportra oszthatjuk: Hagyományos tálcás, fa és asztali. Mindegyik típusúnak megvan a maga előnye, az utóbbi években a legnépszerűbbek a tálcás székek. A fa etetőszékek közül sok olyan típust találhatunk, ami később szétszerelhető és asztal valamint hozzá tartozó székként funkcionál, s ez nagyon hasznos lehet a későbbiekben. Az asztali etetőszék, konkrétan az asztal lapjára szerelhető, s ezzel a gyermek teljes mértékben az asztaltársaságunkká válik.A legelső kérdés, ami felmerül bennünk, hogy mikor kell a gyereknek megvenni ezt a remek bútordarabot, amelyet a megszerzésétől fogva hónapokig kerülgethetünk majd. Az első csoportba tartozó tálcás székeket cselesen úgy gyártják, hogy anya fejét kapásból megzavarják. Ugyanis a drágább típusúaknál funkcióként jelenik meg, a dönthető háttámla. Amikor a baba még nem tud ülni, a lelkesebb szülők már a néhány hónapos kortól javasolt, dönthető támlájú széket is megvásárolhatják, egyébiránt merevhátú székeket csak ülni tudó gyerekeknek vegyünk. Gyakorlatilag mindegyik etetőszékhez 5 pontos biztonsági öv kapható, a tálcák jó része könnyen levehető és tisztítható, s a legtöbb fajtánál kétféle távolságra állítható is. A háttámlát 3-tól 6 pozícióig dönthetjük, míg a székek magasságát, nullától 7 pozícióig állíthatjuk. Nem utolsó szempont, hogy a legtöbb széket már összecsukhatjuk, tárolásnál nem hátrány.

Természetesen márka szerint is nagy a szórás, akárcsak a babakocsiknál, vagy autós üléseknél. Újonnan 9.900 forintért juthatunk hozzá bababoltokban legolcsóbban tálcás etetőszékhez, a 6 hónapos kórtól ajánlott Brevi Junior székével. Ebből a márkából kaphatunk 29.990 forintért minden felsorolt extrával etetőszéket, de dizájn és kezelhetőség szerint elmehetünk egészen 39.990 forintig, a Brevi Slex, hat hónapos kortól felnőtt korig használható gyártmányával. A Gracótól a legolcsóbb változat a 19.990 forintos, 6 hónapos kortól ajánlott szerkezet, de vehetünk közel 34.000 forintért full exrás, dönthető, tolható Graco Contempo Giuliot is.

A Peg Peregoból 24.990 forint alatt nem találunk semmit, csak használtan, de ebből már az alap darab is állítható támlájú. Etetőszék körképünk legdrágább darabja a Bébé Confort Omega Bebe en Herbe típusú szék, ami talán már meg is eteti a gyermeket 47.000 forintért. A fenti márkákon kívül kaphatunk még sok egyéb fajtát is, melyek gyakorlatilag azonos tudással rendelkeznek, esetleg némelyik puhább ülésű, divatosabb színű, ilyenek a Chicco, Neonato székek, 30.000 forint környékén, és L. Rossi, Bambi és Pepe típusúak 10000-20.000 forint között. Diseny rajongók a széket is hozzá igazíthatják a tapétához és a játékokhoz, 18.000-40.000 forintért.

Fa széket, melyről már fentebb írtam, hogy nagy előnye a későbbi gyerek szék- asztal variáció, legolcsóbban 8.990 forintért láttunk a Faktumnál, Botond fantázianévvel. A Bébé Comfort székei itt is csillagászati összegekért kerülnek a boltokba, a 6 hónapos kortól 10 éves korig használható ránézésre olyan, mint egy felnőtt bútordarab, így beleolvadhat gyermekünk etetőszéke a mi világunkba. Cirka 37.000 forintért.

Bevallom, az én szívemhez az asztali etetőszékek állnak a legközelebb, a Hauck fix-sit széke már 9.990 forintért a miénk lehet, ha a gyerek még nincs 12 kg, de vehetünk Brevit 15 kg-ig 10990-ért, vagy Bébé Confort Réflex BB Red-et 11.990 forinttért. A legdrágább darab a piacon a Concordtól a Lima Graham, amit nem az asztallapra kell erősíteni, hanem egy támlás székre kell helyezni, potom 19.990 forintért.

Ne essünk kétségbe a fenti információ áradat olvastán! Lehetünk bátrabbak és vadászhatunk outlet boltban etetőszéket, figyelve, hogy mikor melyik akciós éppen. Vagy vehetünk használtan néhány ezer forintért akár márkás darabot, esetleg licitálhatunk rá a Vaterán is, de a legjobban akkor járunk mégis, ha valaki csak úgy, ingyen megdob egy pofásabb darabbal minket.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.11 15:27:47Lova

  Nekünk egy lábon álló Brevi etetőszékünk van, amit a nagyobb három évig használt és most a kicsi kezdte nyúzni. Összecsukható, dönthető, levehető tálcás és magasságállítós és nagyon szeretjük.

  Egy baj van vele: lerohadt róla a kemény viaszosvászon borítás és széles cellux-szal kellett megreparálni, hogy ne essen darabjaira.  Ettől eltekintve én mindenkinek ajánlom :)  Tényleg, nem tudjátok, hogy ki a Brevi cuccok importőre Mo.-n?

 • 2007.10.11 15:33:52moon

  En is ikea fan vagyok, haromezerert mindent visz. A nagymamak is vettek, ugyhogy most mar az egesz varost lefedtuk ikea etetoszekekkel :)

 • 2007.10.11 15:34:11begyszli

  Hivatalos magyar képviselete a Brendon. Ha jól értelmeztem a leírtakat.:)

 • 2007.10.11 15:35:07landi

  Bombi, köszi. Még az jutott eszembe, hogy könnyen levehető huzat kéne, amit be lehet vágni a mosógépbe (kreatívan étkező dedeknél nem hátrány). Vajh mindegyik márka ilyen? (Vagy csak én vagyok mosómasa.)

 • 2007.10.11 15:36:33babó

  landi!  mi a kikában vettünk asztalra rögzíthető széket (ha jól emlékszem 5-6e Ftért) és nagyon pozitívak a tapasztalatok. olyasmi, mint amelyik a cikkben a nyitóképen látható. nagyon stabil (össze kell nézni az asztallappal, hogy biztosan rá lehet-e szerelni, nincsenek-e útban holmi merevítők stb), a gyerkőcnek most, másfél évesen is dolgoznia kéne, hogy kijöjjön, az övet soha nem használtuk.  összecsukható, kocsival simán lehet vinni, de végső esetben túrázni is, nagyobb hátizsákban. mivel hozzácsavarozható az asztalhoz, nem esik csak úgy le. sőt. azóta anyósomék beszereztek egy "fapados" modellt, amit csak be kell akasztani az asztallapba, és ha benne ül a gyerek, az is biztosan rögzül (gyakortilag a gyerek súlya rögzíti). egyedül azért nem hagyjuk benne.  nálunk abszolut nyerő a típus, így tényleg összeül enni a család.  ennek eredményeként érdemes egy viaszosvászon vagy műanyag lapot is rögzíteni a szék fogója alá az asztalra, mert minden kajás lesz.  hátránya, hogy macerás tisztítani, ellentétben a műanyag tálcás székekkel.

 • 2007.10.11 15:37:37manci

  2 székünk van: egy húzósabb árú Peg Peregó és egy ikeás.  A Peg Pergó nagyon klassz, amikor még magától nem tud ülni a gyerek, már akkor is belerakható (nekem ez megkönnyítete a 6 hós korban elkezdett hozzátáplálást). Viszont nagyon körülményes tisztán tartani, és most nem a tálcára gondolok, mert az levehető, hanem a székre, mert oda is potyog , folyik mindig valami. És azt kitisztítani már macerásabb.  Az ikeás szék tök jó, ha már teljesen stabilan ül a gyerek. Mi nyaraláshoz is vittük magunkkal (azért vettük), könnyen tisztántartható, és nagyon olcsó. Viszont nincs lábtartója, és az egy hosszabb ebédnél kényelmetlen lehet a gyereknek.

 • 2007.10.11 15:38:27másutt

  'Kulfoldon' ez a meno:

  Stokke Tripp-Trapp

  www.stokke.com/functionality.asp?na=HU&la=EN&div=C&nr=01&p=TrippTrapp

  Sokba kerul, de felnott korig hasznalhato! Nem novi ki. Soha.

  Nincs etetotalca, igy az asztalnal eszik a gyerek.

  A Stokke oldalan megvan a magyar eladok listaja.

 • 2007.10.11 15:53:20Gézengúz_Évi

  Mi kettőt is kaptunk ajándékba, egy Ikeásat, az még a garázsban van, meg egy Brendon Floridát, ez szétszedhető kisasztal+kisszékké, nagyon szép, nagyon praktikus, levehető a tálcája (így akár az asztalhoz is ülhet közvetlenül, mert pont az a magasság), meg minden, de egyenlőre csak szopik a gyerkő, úgyhogy a tálcán még csak játékok vannak, és arra ahsználjuk, hoyg abban ül, amíg én teszek-veszek a konyhában...Ja, és vettünk bele ilyen Brendonban kapható vastag szivacs betétet, mert nem párnázott...  Valamint rájöttünk, hogy miért lapraszerelten árulják...Mert nem tudják összerakni!:)Baromi nehéz volt, pedig nem vagyunk kezdők, az egész lakásunkat mi raktuk össze, de ez borzalmas volt...

 • 2007.10.11 16:12:21Alvomacko

  Nekünk az a klasszik fa etetőszékünk volt. Az amelyiket szét lehet szedni asztalra, meg székre. Két gyereket kiszolgált etetőszékként és asztal+szék kombinációként.

  Én erre esküszöm még ma is. :-)

 • 2007.10.11 16:14:51landi

  babó, köszönöm. Asszem veszek egy ilyen szimplit, legfeljebb varrok rá könnyen leszedhető/mosható huzatvédő huzatot á la nagymami.

 • 2007.10.11 16:53:44bercel

  sziasztok!

  Nekünk van egy kölcsön fa etetőszékünk, én abban etetem nap mint nap a kissrácot, de most vettünk egy asztalra szerelhetőt is, ha elmegyünk valahova azt könnyű magunkkal vinni.

  Viszont naponta nem használnám az asztali etetőszéket, mert nem lehet úgy szembe ülni vele, mint a különállóval, és oldalról nem tudom hogy tudnám az örökmozgó gyereket etetni nap mint nap...

  Mi az Elefáni Babdiszkontban vettük az asztalit, Pierre Cardin márkájú és kb 6000 Ft volt. Ott lehetett egyébként még ennél is olcsóbbat, igazi fapadost kapni.(kb 3-4ezerért)  Nekem a fa etetőszék amúgy bevált, az ikeás karvédő előkével együtt a legjobb, így max. az asztallap meg az előke lesz trutyis.

 • 2007.10.11 17:54:58NmI

  Kimaradtak az ikeásak. Van egy nem túl dizájnos (de a célnak megfelel) fehér műanyag 3000 körül, és van egy nagyon csini fa (Gulliver) 11000ért. Nem dönthető, de később leszerelhető az első fa rúd, és akkor gyerkőc bászék-ként is funkcionálhat.

 • 2007.10.11 18:24:27Hicudzsi

  Nml!

  Igen az IKEÁ-s Antilop sék! Mi imádtuk :)

  Egyet vettünk még Éduának és Csongor is azt használta, még mindig tökéletes pár karcolást leszámítva és most vendéggyerekek vagy az unokaöcsi nyúzza. :)

  Szét is lehet szedni és nagyon könnyű. Az IKEA éttermében kipróbálható :) A tálcája levehető és odatolható az asztalhoz mi ezért is szerettük nagyon :)

 • 2007.10.11 18:34:00Guruljka

  Nálunk a Nagy keresztelőjére kapott egy fullos tálcás csodát. Összecsukható, gurítható meg minden. Hááááát bazi nagy helyet foglalt összecsukva is. Viszont tényleg biztonságos meg tisztítható. Brevi volt és kiszolgált két gyermeket, akik között 2 év van. Szóval csak azoknak ajánlom, akiknek tényleg nagy helyük van.

 • 2007.10.11 21:08:03fülemüle

  Nekünk sima, felnőtt, háttámlás székre szerelhető etetőszékünk van.  Azért választottuk ezt, mert a lakás már nagyon zsúfolt lenne még egy etetőszékkel.

  Lehet dönteni is, meg a magasságát is lehet állítani. Később ülésmagasítónak átalakítható.  Nagyon sokat jártam utána míg találtam ilyen fajtát és nagyon szeretjük.

 • 2007.10.11 21:10:29babesz

  nekünk is az asztalra és székre szétszedhető kombináció van. Most épp így is üzemel, lassan újra be kell fognunk etetőszékként. Nem tudom, hogy fog menni, lehet, hogy kell még egyet vennünk.

 • 2007.10.11 21:44:33eszter

  nekünk is asztalra csavarható van. Ot egy korlátozó tényező van, az asztal masszivitása. mert az lehet, h nem esik csak úgy le, de az asztallal együtt dőlhet....amúgy szerettük  azért jó az, amit másutt ajánl, mert valóban nem oldódik meg a probléma azzal, ha már nem fér a székbe. Ugyanis ergonómiai szempontból fontos, h a törzs merőleges legyen a combra, az pedig a lábszárra és a talpa telibe legyen a földön.  most olyat vennék.....iróasztalhoz olyat fogok, lehet

 • 2007.10.11 22:13:59manyeszbogyesz

  Szerintem a tripp-trapp ultraszuper, amiatt, amit másutt megjegyzett: már a kezdetektől az asztalnál eszik a gyerek, és így az evés társasági élmény. Én pl. teljesen ki vagyok akadva, amikor külön kis padban ül a gyerek és magányosan falatozik. Arról nem is beszélve, hogy tényleg csak egyszer kell beruházni, és nincs utána kidobandó vagy eladandó műanyag maradék, viszont az íróasztal szék meg megvan.  Na de a térítésen túl van egy praktikus kérdésem is, hogy utazásnál mit használtok? És hol lehet olcsón asztalra szerelhetőt venni?

 • 2007.10.11 22:27:47Katalma

  Asztalra szerelhető szék: húgom (a kicsi) abban evett, nagyon jó. Ami miatt jobb mégis nem asztalra szerelhetős, hogy jó ha van lábtartó. Nálam okosabbak talán azt is el tudják magyarázni, miért :) én már csak a tényre emlékszem.

 • 2007.10.11 22:29:15Katalma

  Amúgy először mi is vettünk egy asztalra szerelhetőst, de nem lehet felrakni a mi asztalunkra, és csak utólag derült ki. (Pierre Cardin, 6eHUF). Van olcsóbb is, műanyagból, olyan volt a húgomnak (Matti-ban lehet kapni).

 • 2007.10.11 22:35:34Katalma

  Juteszembe, ti tudjátok etetni a gyereket? Enyimé első perctől kezdve magához ragadta a kanalat. Szó szerint, az luxus, ha engedi, én tegyem a kanalat a szájába, kiveszi a kezemből, ő teszi a szájába, minden maszat. Aztán nem engedi el. Ezért 3 kanállal eszünk: egyet merítek, kettő a két kezében, jobb esetben mindkettő dugja a szájába is egyszerre :D 6 hónapos múlott. Vagyis mindjárt 7 lesz.

  Ja, a pohárral is ez van... Sokszor minden nedves, de ő iszik (sose cumisüvegezett, nem fogadta el, én meg nem erőltettem).

 • 2007.10.11 22:49:29opti

  Nekünk a peg perego koppintása van. Állítható magasság, 3 fokozatban dönthető, összecsukható, lemosható, levehető tálca. Márka: Top Rider. Ár: 25ezer. A minap láttam egy Kengurus boltban is. Másfél éve nyúzzuk, hibátlan, stabil, erős. Mégsem negyvenezer...

 • 2007.10.11 23:02:03druantia

  Nekünk Chicco van, szuper, állíthatós, levehető tálcás, mittudomén. De van egy nagy baja: teljesen szét kell szerelni ahhoz, hogy ki tudjam pucolni. Oké, most már nem eszik annyira malac-módra a gyerek, de csodásan be tudja még mindig köpni a főzeléket a váz meg a "burkolat" közé. Meg ezeket a biztonsági öveket is csinálhatták volna más anyagból, marha nehéz kivakarni a barázdáiból a paradicsomszószt.  Na, jól kinyekeregtem magam :). Amúgy szuper, jó, hogy állítható (mert néha bealszik a bébi kaja közben), jó, hogy van alul játéktároló háló (mert van evős-könyv, evős-csacsi, stb.), jó, hogy levehető a tálcája, mert így oda lehet ültetni a gyereket az asztalhoz, ha éppen szociális hangulatban van. Szóval vannak azért jó tulajdonságai is a szerkezetnek.

 • 2007.10.11 23:14:00Vierre_

  Bocsánat hogy ide írom, de a megfelelő topicba valamiért nem tudtam belépni :( De itt is aktuális lehet és aki betud lépni az felesleges babaholmik topicba és bemásolja annak örülnék.  Ingyen elvihető egy jó állapotban lévő etetőszék mely összecsukható, ellenben nincs öv rajta. Elég szoros. EGy két ruhadarab, bady, pulcsi, póló, rugi, nem sok, és egy cipő és egy szandi , azt hiszem 20-21 es. Ha valakit érdekel jelezze. :) Jahm és egy sport kocsi.  MOst azon agyalok hol jelezze :D csinálok majd egy emilt mindjárt és ide írom

  köszönöm.

 • 2007.10.11 23:21:10Vierre_

  nah a barnabas2.5@vipmail.hu-n elérhető vagyok e célból, köszönöm.

 • 2007.10.12 07:13:26Mamszi

  Mi a fa etetőszék mellett voksoltunk, dönthető háttal, ennek ellére csak félévesen, mikor már nagyjából féloldalasan tudott ülni, beleültettük és azóta is abban megy az etetés.

  Ez szétszerelhető, később lehet majd külön az asztalkát is bármire használni, gondolok a kézműves dolgokra (rajzolgatás, gyurmázás, stb.) a szék is tehető ide-oda a lakásba majd, szóval abszolút megéri nekünk.

  Szerintem így is úgy érezheti a gyerek, hogy velünk eszik, nemcsak azzal, hogyha asztalra illeszthető széket kap, utóbbit én inkább azoknak gondolom, ahol elég kis hely van vagy sokat kell ide-oda utazni, mert ezek összecsukhatók és így vihetők még olyan helyre is, ahol nem biztos, hogy van mód rendes etetőszékre.

  A műanyagokkal csak az a bajom, hogy másra aztán nem használható, tehát nem lehet megoldani, hogy később kis szék+asztalként már egy nagyobb gyerek első komolyabb bútora legyen a kisszobában, a kiságy mellett, meg persze a szekrény is ha van, illetve pelenkázó.

  Mi anno a Bambino-tól rendeltük, www.bambino.hu, elég sok mindent árulnak, jók még a babanapszemüvegeik is, szóval ajánlom, még a babakocsit is, az egyiket, is ott vettük, mikor mindenhol hiánycikk volt az a tipus, itt előjegyzésbe vettek minket, hogyha megjön a szállítmány, szólnak és úgy is lett, az elsők között kaptuk a hónapok óta várt babakocsit, amúgy CAM Apollo Shopper, kék kockás.

 • 2007.10.12 09:22:41xtazi

  en is tripp trapp fan vagyok:)

  meg au-pair koromban eldontottem, hogy mi is ilyet veszunk...nagyon praktikus..sosem novik ki..meg en is nagyon sokat ultem rajta...konnyu tisztitani, asztalnal a csaladal eszik a picuri es nem utolso sorban a mar emlitett ergonomiai szempontok..

  plusz szep is:) bar kicsit draga, de tenyleg megeri:)

  www.backinaction.co.uk/tripp-trapp

  itt jatszani, valogatni...kinek melyik osszeallitas tetszik:)

 • 2007.10.12 14:59:08gyorizsu

  Tényleg az IKEÁ-s a tuti. Anyukáméknál egy használtan vett Brevi van, de itthon az IKEA (most 4000 Ft tálcával). Egyetlen hibája, hogy nem állítható a magassága, de ha egy megfelelő méretű székre (vagy nagy tornalabdára, mint én) ülsz rá, akkor semmi gond. És nagyon könnyen tisztán tartható. Aludni meg csak aludjon az ágyban, gyerekülésben, járókában...

 • 2007.10.12 20:25:13gusztika

  Sajnos nem találom meg, hogy hol olvastam arról, mennyire fontos a lábtartó az etetőszéken, így hivatalos forrás nélkül mondom most el. A lényeg, hogy lábtartóval nem terheli a gyerkőc a gerincét. (Gondoljunk csak arra, hogy a felnőtt is akkor ül helyesen, ha a lábai a földön vannak.) Nálunk emiatt esett ki a pixisből az olcsó ikeás szék.

 • 2007.10.12 22:28:25wish73

  mi annak idején hipermarketben vettünk nagyon olcsón asztalra szerelhetőt-nem tudom, árulnak-e még. mi csak nagymamánál használtuk, mert enyém gyerekek nagyon sokáig nem voltak alkalmasak az együtt táplálkozásra, nem tudtam úgy teríteni, h ne disznózzon mindent össze, ill. sokáig nem is a mi időnkben evett, és valóban-szemből etetés nem kivitelezhető. se dönthető, se állítható magasságú nem volt, de gurulós, összecsukható, leszedhető tálcájú, bizt. öves igen-ennyi tudomány nekünk épp elég volt, és jóval olcsóbb így. a fa etetőszék nekem nagyon borulósnak tűnik, ki sem mertem próbálni...

 • 2007.10.12 22:41:00napos oldal

  mikortól esznek a gyerekek maguk? pancsozás kizárva! úgy értem emberszerűen. egész family szépen együtt.

 • 2007.10.13 07:46:29Alvomacko

  napos oldal: 3 éves kor? :-)  Tudom, tudom. Te most azt akartad hallani, hogy holnaptól. :-) Szerintem 2 éves kor körül az ennivalót már egészen tisztességesen meg tudják enni, ha fel van katonázva. Mi nagyon sokáig aprítottuk a gyerekek kajáját. A husit ebédre aztán meg nagyon-nagyon sokáig. Étteremben még jó pár éve is fel kellett szeletelni a husit Lillának. De én ezt nem bántam, mert így garantált volt a kulturált étkezés. :-)

  Kitartás! A malackodás is elmúlik egy napon. Mint a szoptatás, pelenkázás, hisztizés, nem alvás és társaik.

  Engem csak a morzsák a földön tudtak kiborítani. Az asztalon nem bántam őket...

 • 2007.10.13 13:00:11napos oldal

  Morzsák a földön? Nekem úgy tűnik, azok már mindig is ott voltak, oda tartoznak egyszerűen...  Á, nem zavar engem, hogy etetni kell, csak kíváncsi voltam. Én nem engedem próbálkozni a kanállal (már a gondolattól is rosszul vagyok), a darabos kajával igen, kenyér, paprika, sajt, de azt csak úgy eszegeti, ha rendes étkezés lenne, órákig ücsöröghetnénk.  Akkor még várok fél évet az etetőszékkel, közénk rakással. Most a hordózóban felteszem a kanapéra, szembeülök vele, oszt belapátolom az arcába a kaját.

 • 2007.10.13 13:16:04Alvomacko

  napos oldal: hö-hö. Nagyon ahsonlítunk. Másfél évesen még enyémkék sem ettek egyedül. Csak darabosat. De nálunk a konyhában, az etetőszékben etettem őket. De közös családi ebéd akkoriban még nem volt. Előbb megetettem a lányokat, lefektettem őket, majd mi azután ültünk csak le ebédelni. Valahogy így az egész nyugisabb volt. Már nem emlékszem pontosan, de asszem kb. 4 éves koruk körül indultak a nagy közös vasárnapi ebédek.

 • 2007.10.13 16:13:38wish73

  Alvomacko, off ugyan, na meg költői, de a hisztizés mikor múlik el???? :)

  először azt hittem, h 2 évesen már meg fogjuk tudni beszélni a dolgokat értelmesen, ahogyan korábban a nagyobbal, aztán bíztam a 3 évben, ovis korban. de már 4,5 és még mindig... gyanítom, ez már így marad:(

 • 2007.10.13 17:45:09Alvomacko

  wish73: nem, nem marad úgy. :-) Szerintem 5 éves korukban nagyon-nagyon sokat változnak. Nálunk az egy óriási mérföldkő volt legalább is. Onnantól lehetetett velük értelmesen nyaralni menni, étterembe menni, lehet velük értelmesen beszélgetni, ki tudják magukat fejezni, nagyon sok minden érdekli őket és elkezdik megérteni a világot. Úgy istenigazából. Nagyon aranyosak tudnak lenni. Nekem ezek voltak az igazán fontos és meghatározó évek. Ekkor tudtam a tudásom jó részét átadni nekik. Nem is a tudásom, inkább a kultúrám nagy részét. Ekkor már be tudtam vinni őket a munkahelyemre is, egész jól el voltak egy fél napig. Már nem bújtak a szoknyám mögé, ha idegenekkel találkoztunk.

  Szóval kitartás, el fog múlni és a világ legszebb időszaka fog következni. :-)

 • 2007.10.13 21:52:09wish73

  köszi:)

  legalább valami előnye is lesz talán, h rohan az idő

 • 2007.10.13 22:41:10napos oldal

  Alvomacko,örök hálánk neked, hogy mutatod a fényt az alagút végén :)

 • 2007.10.13 23:21:02kovvacs

  Alvomacko,

  a saját anyámnak nehezen hiszem el, hogy gyerekeket szült, küzdött, nehéz volt, de megérte. Neked viszont igen. :)

 • 2007.10.13 23:21:33kovvacs

  és azért nem hiszem el neki, mert az már nagyon régen volt. :)

 • 2007.10.13 23:33:46Guruljka

  napos oldal, Alvomacko,enyim Nagy megküzdött volna veletek azért a kanálért:)))))) Neki mai napig vezér szólam: én csinálom egyedül. 1 éves kora óta eszik egyedül, m amár gyakorlatilag nem tudok olyan képet felidézni, hogy én etetem, nem egyedül eszik. És még szépen is evett!!! Nagymama egyszer meg akarta eteni spenóttal míg én a dolgomon voltam... Sosem felejtem el az arcát, ahogy közölte velem: "ez a gyerek gyönyörűen eszik egyedül, de ha etetem mindent összekenünk":)))

  Na a Kicsit meg szerintem 20 évesen is etethetném, mert az Ő pajzsfelirata lehetne az is:

  Csak semmi felesleges mozdulat! Ő már 21 hónapos, de nem barátja a kanálnak, akkor már inkább kézzel, de mindent, azt is ami krém állagú...  Egyébként, hogy a poszthoz is szóljak, Ő egy ülésmagasító szerkezeten ül, amit a Máriában vettünk. Popup ülésmagasítónak hívják, OKBABY márkájú és 1,5 éves kortól használható. Nekünk nagyon bejött:) Roppant helytakarékos és utazáskor is el lehet vinni.

  Ha minden jól megy, akkor az alábbi linken látható:  bebibolt.hu/bababolt/index.php?main_page=product_info&manufacturers_id=30&products_id=708

 • 2007.10.14 00:07:03Juckamama

  Guruljka,a te utódod véletlenül nem skorpió?Hülyeség a horoszpók,de néha rátapint a lényegre.Én magam skorpió vagyok és 2 éves koromban kanállal,villával és késsel(!) ettem,ami az éppen evés időben betoppanó idegeneket annyira megrémítette,hogy ki akarták hívni a katasztrófa védelmet.Szüleim csak nehezen értették meg az infarktus gyanús nénikkel,hogy a gyerek azzal eszik,úgyhogy tán tessék neki visszaadni azt a kést.Öcsém, a drága,tán még középiskolás kora elején is marokra fogta a villát,a késről meg azt sem tudta,micsoda.Hát igen,csak semmi felesleges mozdulat....

 • 2007.10.15 09:26:35Meni

  Nagyon kéne egy-két jó tanács, elnézést hogy OFF, de máshova nem akartam irni: a fiamnak egyszerre hat foga jön, ebből kettő rágófog, kettő szemfog. Az éjszakai üvöltésnél általában használ a Dentinox gél és súlyosabb esetben a Panadol Baby vagy Nurofen, de most már semmi nem segit. Végigüvölti az éjszakát, aztán a bölcsiben meg hulla fáradt. Alig eszik, tiszta nyügös szegény. Próbáltam masszirozni neki, hideget/meleget rátenni az arcára, ahol a legjobban fáj, de semmi nem segitett. Van valakinek valami bevált ötlete, ami talán nálunk is működhet?

 • 2007.10.15 09:37:58begyszli

  Homeopatia? Nálunk a Camomilla Vulgaris jött be.

 • 2007.10.15 09:45:39bohar

  igen, nekunk is a homeopatia valt be, otthon a chaomillat oldottuk fel es ugy, most UKban elunk, es itt van egy nagyon jo dolog, ami klassz lenne, ha otthon is lenne, babaknak epp erre, babaknak, fogzasra Camomilla por alakban pici papirtasakokban vannak, beleszorom a baba szajaba, es a nyallal feloldodik, azonnali a hatas szinte, ejszaka is nagy segitseget jelentett mert a mi pici lanyunk nagyon rosszul viseli a fogzas fajdalmait

 • 2007.10.15 09:48:29napos oldal

  öcsém, egy évesen kanállal enni... az a nem semmi!  a kislányom eleinte nem akarta a kezébe venni a kenyeret, nem értette, hogy jön az oda, az a szájba való. csak tátotta a száját, és hajolt utána. a kanalat nem adom. talán túlzottan szervilis alkat, bánom is én :) bár ennek az összes többi khm megnyilvánulása ellentmond. (csak minket ért az a szerencse, hogy a gyerek a nemtetszését hangos, jól megfontolt SIKÍÍÍÍÍTÁSSAL fejezi ki? "lilla, befejezted?" "nemm." másik szülőbarát feature: "gyere ide" neki azt jelenti, hogy minél messzebb kell szaladni és bebújni vmi lukba.)  ez az ülésmagasító jól hangzik, egyedül a lábtartón gondolkozom, hogy mennyire gáz, ha nincs. mert ilyen erővel kb. 10 éves koráig lóg a lába. tehát csak az a baromi drága lenne jó.

 • 2007.10.15 09:54:54napos oldal

  nálunk ugyanez a 6 fog jön most egyszerre, dentinoxot használtunk, korlátozott sikerrel. most két napja csönd van, de jegyzetelek minden hasznos tippet.  nagyon durva volt. felmerült bennem, hogy éjjel egykor lemenjünk hintázni.  viburcol kúp sokaknak bejön. holnap megyünk oltásra, megkérdezem a dokit.

 • 2007.10.15 10:34:57-hattori-

  Kedves fogakkal viaskodók, csatlakoznék a mondjatok-csodát táborhoz, mi a két felső 1-sel hasítunk bele sírva az éjszakába. Eddig a Dentinox, ha asse, akkor Nurofen, ha asse, akkor szopi a tök üres ciciből volt a terápiás eszköztár, de múlt éjjel már mindent túlhaladóan sírt a gyermek. Ellenben most alszik, és átttört a két fogacska.

  Fogorvos barátom a kin-baby gélt ajánlotta, merthogy nincs benne alkohol meg lidocain, csak csupa gyógynővény. Hitetlenkedve kérdeztem, hogy de használ? Állítólag igen. :o Valakinek van vele tapasztalata?

  (A szomszédnéni a tojáslikőrös íny-bedörzsölésre esküszik, de csak jéger meg pálesz van itthon.:))) ennek köszöntheti a gyermek, hogy akkor most mégse nevelek belőle mini-alkoholistát :))))

 • 2007.10.15 10:45:52napos oldal

  kutyuska és babák fogainak bekenését dentinoxszal próbáltátok? nálunk a terápia fontos eleme.

 • 2007.10.15 10:58:20Meni

  Köszi a tanácsokat, majd igyekszem találni valami kamillás izét - kicsit neheziti a dolgot, hogy Jeruzsálemben élek, de valami ilyesmi itt is tuti van. A dentinox nálunk csak mostanáig vált be, meg egy kicsit tartok is tőle, hogy függő lesz a gyerek, a lidocain elvégre elég erős cucc, és már most cuppog, ha meglátja a tubust :) Már ha éppen nem üvölt úgy, hogy még a szemét sem hajlandó kinyitni. Hülye kérdésem lesz: a hideg borogatás miért nem válik be gyerekeknél? Úgy biztam a mélyhütött zöldborsóban, aztán még nagyobb üvöltés lett belőle...valahol irták a jégkrémet, na de csak nem tuszkolhatom le egy sikitozó gyerek torkán...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta