Viszkető, vörös foltok a bababőrön

Az ekcéma, vagy más néven atópiás dermatitisz a kisbabák és a gyermekek egyik leggyakoribb bőrbetegsége. Előfordulása a populációban 20 százalék körülire tehető, vagyis minden ötödik gyermek szenved viszkető, vörös, hámló foltoktól, melyek nemegyszer az egész bőrfelületre kiterjednek.

Mit is jelent pontosan ez a betegség?

Az atópiás dermatitisz krónikusan fennálló, öröklött hajlamon alapuló bőrbetegség, amely bőrszárazsággal, gyulladással, intenzív viszketéssel és gyakori fellángolásokkal jár együtt. Nem fertőző, de az életminőséget sokszor nagymértékben befolyásoló állapot. Az atópiás dermatitisz bőrtünetei az életkorral változnak, ennek alapján három fő formát különíthetünk el: a csecsemőkori, a kisded ill. kisgyermekkori, valamint az ifjúkori formát.


Az atópiás csecsemőn elsősorban az arcon, majd a törzsön jelennek meg a vörös, viszkető, hámló foltok. A koszmó is gyakori velejárója a betegségnek, mely a hajas fejbőrön látható száraz, hámló, néha sárgás felrakódás. Kisdedkortól a tünetek egyre inkább a hajlatokban, típusosan a térd- és könyökhajlatban, nyakon jelennek meg, de az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori tünet. A tünetek fokozatosan mennek át az ifjúkori formába, ahol az idült hajlati bőrgyulladás mellett a tenyerek, talpak érintettsége, valamint a végtagokon látható, erősen viszkető, vörös csomócskák a jellemzőek.

Melyek a leggyakoribb kiváltó faktorok?

Azt már említettem, hogy az atópiás dermatitisz alapjában véve egy öröklött hajlamon alapuló betegség, melyet azonban számos környezeti tényező befolyásolhat. Melyek ezek?

1. Hőmérséklet. Akinek van ekcémás a családjában, az tudja, hogy télen általában romlik a bőr állapota. A magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom egyaránt fellobbanthatja a betegséget.

2. Öltöztetés. Ajánlott a puha, pamut ruházat, mely jól mosható, nem szoros, jól szellőzik. Érdemes a mosási programot egy plusz öblítéssel megtoldani, hogy minden mosószert eltávolítsunk a ruhából.

3. Irritáló anyagok. Javasolt hipoallergén termékeket használni. Bár maga a betegség nem allergia, de vannak olyan anyagok, melyek a betegséget fellobbanthatják. (pl. szappan illatanyaga, kozmetikumok)

4. Étkezés. Személy szerint én nem gondolom, hogy az atópiás gyermektől meg kell vonni bizonyos élelmiszereket, bár a szakmai sajtóban folynak viták erről. Tudni kell azonban, hogy azok az élelmiszerek, gyümölcsök, amelyek a bőrt irritálják, az arc és a száj körüli bőrterület gyulladását okozhatják. Ilyen lehet a citrom, a narancs, a paradicsom. Ha egyértelműen és visszatérően egy adott élelmiszer fogyasztása után romlanak a bőrtünetek, orvoshoz kell fordulni annak tisztázása érdekében, hogy valódi élelmiszerallergiáról van-e szó.

A tehéntejet meg lehetőség szerint ne adjuk a gyermek 1 éves koráig. A tej- és a tojásallergia előfordulhat, azonban ez a korral el szokott múlni. Nem szabad abba a hibába esni, hogy egy veleszületett ekcémás gyermek étrendjéből szinte minden élelmiszert kihagyjunk, arra gondolván, hogy szinte mindegyik élelmiszer a tüneteket rontja, mert ezzel többet ártunk, mint használunk.

5. Fürdetés. Az atópiás gyermek bőre száraz, hamarabb megtelepszenek rajta a kórokozók, ezért a mindennapi fürdés elengedhetetlen a fertőzések megelőzése szempontjából. Forró vízben hosszú ideig tartózkodni nem szabad, a fürdetéshez megfelelő fürdetőt kell használni (gyógyszertári fürdetőkenőcs, Linola Fett fürdőolaj, Balneum Hermal fürdőolaj, Baby Sebamed szappanmentes sampon, Babé omega 3 és 6 tusfürdő). A fürdőolajok használatakor a csúszásveszély miatt fokozottan figyeljünk arra, hogy a gyermeket ne hagyjuk egyedül a kádban.

6. Alvás. A legrosszabb azt látni, amikor a gyerek még álmában is vakarózik. Erre még a legkisebbek is képesek! Mit tehetünk ilyenkor? A gyermek párnája ne legyen tollal töltve, lehetőleg mosható legyen. Az ágynemű huzatát gyakran cseréljük, és ne tartalmazzon sok műszálat. A napi kezelést (illetve a kezelések egyikét) időzítsük estére. Ha nagyon súlyos a betegség, az esti antihisztamin sokat segíthet a nyugodt alvásban, azonban ezt kis csecsemők a mellékhatások miatt nem kaphatják!

Hogyan kezeljük a tüneteket?

A legfontosabb tényező a megfelelő bőrápolás: a nem szárító fürdető szerek használata – melyeket feljebb felsoroltam - és a kiszáradást megakadályozó, megfelelő bőrápoló kenőcs rendszeres alkalmazása. Ilyen lehet: kevert gyógyszertári kenőcs, ez olcsó és általában beválik, a Sebamed testápoló krém, a Babé Omega vagy Urea krém, az Excipiál hydrolotio vagy a zsírosabb lipolotio, a Linola Fett krém. Enyhe tünetek esetén ez önmagában is elég lehet a tünetmentes állapot fenntartására. A viszketést csillapíthatjuk szájon át szedhető antihisztaminokkal. Ezek tabletták vagy cseppek.

Kifejezettebb tünetek esetén a helyi kezelést ki kell bővíteni szakorvos által felírt krémmel. Ez lehet:

1. Szteroid. Oldatban, gélben, krémben, kenőcsben alkalmazva is igen hatékony gyulladáscsökkentő. Sokan félnek a mellékhatásoktól, azonban megfelelő szakember kezében, megfelelő tanácsokkal ellátva a szülőt, megfelelő helyre a megfelelő erősségű és kivitelű krémet választva, a legritkább esetben kell tartani bármilyen mellékhatástól.

2. Helyi immunmodulánsok. (tacrolimus, pimecrolimus). A helyileg használható immunmoduláns vegyületek a bőrön eredményesen kifejtik gyulladásgátló hatásukat, de ugyanakkor nem szívódnak fel a bőrből, gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségben kerülnek a véráramba, s így nem okoznak általános tüneteket, és nem kell a helyi mellékhatások kialakulásától sem tartani. Jelentőségük főleg az arc és az enyhe tünetek kezelésében van. Használatakor a kezdetekben enyhe égő érzés előfordulhat. 2 éves kor alatt a cégek nem ajánlják használatukat.

Összefoglalva: az atópiás dermatitisz nem súlyos betegség, azonban az életminőséget nagyfokban befolyásoló, elhúzódó megbetegedés, mely állandó odafigyelést és kezelést igényel.

Végül egy kis kiegészítés: a száraz bőrt mindig kezelni kell. Megelőzésként, szintentartásként akkor is használjunk testápolót, amikor nem tünetes. A szteroidos vagy immunmoduláns tartalmú krémeket a tünetekre kell kenni. Ilyenkor érdemes napi kétszer a gyógykenőcsöt, a testápolót pedig igény szerint használni, de minimum napi egyszer. Ez így elég strapásnak tűnik, de mindenképpen megéri a végeredmény, a gyönyörű, selymes bőr.
Oszd meg másokkal is!
Mustra