SZÜLŐSÉG

Viszkető, vörös foltok a bababőrön

2007. október 10., szerda 08:05

Az ekcéma, vagy más néven atópiás dermatitisz a kisbabák és a gyermekek egyik leggyakoribb bőrbetegsége. Előfordulása a populációban 20 százalék körülire tehető, vagyis minden ötödik gyermek szenved viszkető, vörös, hámló foltoktól, melyek nemegyszer az egész bőrfelületre kiterjednek.

Mit is jelent pontosan ez a betegség?

Az atópiás dermatitisz krónikusan fennálló, öröklött hajlamon alapuló bőrbetegség, amely bőrszárazsággal, gyulladással, intenzív viszketéssel és gyakori fellángolásokkal jár együtt. Nem fertőző, de az életminőséget sokszor nagymértékben befolyásoló állapot. Az atópiás dermatitisz bőrtünetei az életkorral változnak, ennek alapján három fő formát különíthetünk el: a csecsemőkori, a kisded ill. kisgyermekkori, valamint az ifjúkori formát.


Az atópiás csecsemőn elsősorban az arcon, majd a törzsön jelennek meg a vörös, viszkető, hámló foltok. A koszmó is gyakori velejárója a betegségnek, mely a hajas fejbőrön látható száraz, hámló, néha sárgás felrakódás. Kisdedkortól a tünetek egyre inkább a hajlatokban, típusosan a térd- és könyökhajlatban, nyakon jelennek meg, de az arcbőr és a szemhéjak vörössége és hámlása is gyakori tünet. A tünetek fokozatosan mennek át az ifjúkori formába, ahol az idült hajlati bőrgyulladás mellett a tenyerek, talpak érintettsége, valamint a végtagokon látható, erősen viszkető, vörös csomócskák a jellemzőek.

Melyek a leggyakoribb kiváltó faktorok?

Azt már említettem, hogy az atópiás dermatitisz alapjában véve egy öröklött hajlamon alapuló betegség, melyet azonban számos környezeti tényező befolyásolhat. Melyek ezek?

1. Hőmérséklet. Akinek van ekcémás a családjában, az tudja, hogy télen általában romlik a bőr állapota. A magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom egyaránt fellobbanthatja a betegséget.

2. Öltöztetés. Ajánlott a puha, pamut ruházat, mely jól mosható, nem szoros, jól szellőzik. Érdemes a mosási programot egy plusz öblítéssel megtoldani, hogy minden mosószert eltávolítsunk a ruhából.

3. Irritáló anyagok. Javasolt hipoallergén termékeket használni. Bár maga a betegség nem allergia, de vannak olyan anyagok, melyek a betegséget fellobbanthatják. (pl. szappan illatanyaga, kozmetikumok)

4. Étkezés. Személy szerint én nem gondolom, hogy az atópiás gyermektől meg kell vonni bizonyos élelmiszereket, bár a szakmai sajtóban folynak viták erről. Tudni kell azonban, hogy azok az élelmiszerek, gyümölcsök, amelyek a bőrt irritálják, az arc és a száj körüli bőrterület gyulladását okozhatják. Ilyen lehet a citrom, a narancs, a paradicsom. Ha egyértelműen és visszatérően egy adott élelmiszer fogyasztása után romlanak a bőrtünetek, orvoshoz kell fordulni annak tisztázása érdekében, hogy valódi élelmiszerallergiáról van-e szó.

A tehéntejet meg lehetőség szerint ne adjuk a gyermek 1 éves koráig. A tej- és a tojásallergia előfordulhat, azonban ez a korral el szokott múlni. Nem szabad abba a hibába esni, hogy egy veleszületett ekcémás gyermek étrendjéből szinte minden élelmiszert kihagyjunk, arra gondolván, hogy szinte mindegyik élelmiszer a tüneteket rontja, mert ezzel többet ártunk, mint használunk.

5. Fürdetés. Az atópiás gyermek bőre száraz, hamarabb megtelepszenek rajta a kórokozók, ezért a mindennapi fürdés elengedhetetlen a fertőzések megelőzése szempontjából. Forró vízben hosszú ideig tartózkodni nem szabad, a fürdetéshez megfelelő fürdetőt kell használni (gyógyszertári fürdetőkenőcs, Linola Fett fürdőolaj, Balneum Hermal fürdőolaj, Baby Sebamed szappanmentes sampon, Babé omega 3 és 6 tusfürdő). A fürdőolajok használatakor a csúszásveszély miatt fokozottan figyeljünk arra, hogy a gyermeket ne hagyjuk egyedül a kádban.

6. Alvás. A legrosszabb azt látni, amikor a gyerek még álmában is vakarózik. Erre még a legkisebbek is képesek! Mit tehetünk ilyenkor? A gyermek párnája ne legyen tollal töltve, lehetőleg mosható legyen. Az ágynemű huzatát gyakran cseréljük, és ne tartalmazzon sok műszálat. A napi kezelést (illetve a kezelések egyikét) időzítsük estére. Ha nagyon súlyos a betegség, az esti antihisztamin sokat segíthet a nyugodt alvásban, azonban ezt kis csecsemők a mellékhatások miatt nem kaphatják!

Hogyan kezeljük a tüneteket?

A legfontosabb tényező a megfelelő bőrápolás: a nem szárító fürdető szerek használata – melyeket feljebb felsoroltam - és a kiszáradást megakadályozó, megfelelő bőrápoló kenőcs rendszeres alkalmazása. Ilyen lehet: kevert gyógyszertári kenőcs, ez olcsó és általában beválik, a Sebamed testápoló krém, a Babé Omega vagy Urea krém, az Excipiál hydrolotio vagy a zsírosabb lipolotio, a Linola Fett krém. Enyhe tünetek esetén ez önmagában is elég lehet a tünetmentes állapot fenntartására. A viszketést csillapíthatjuk szájon át szedhető antihisztaminokkal. Ezek tabletták vagy cseppek.

Kifejezettebb tünetek esetén a helyi kezelést ki kell bővíteni szakorvos által felírt krémmel. Ez lehet:

1. Szteroid. Oldatban, gélben, krémben, kenőcsben alkalmazva is igen hatékony gyulladáscsökkentő. Sokan félnek a mellékhatásoktól, azonban megfelelő szakember kezében, megfelelő tanácsokkal ellátva a szülőt, megfelelő helyre a megfelelő erősségű és kivitelű krémet választva, a legritkább esetben kell tartani bármilyen mellékhatástól.

2. Helyi immunmodulánsok. (tacrolimus, pimecrolimus). A helyileg használható immunmoduláns vegyületek a bőrön eredményesen kifejtik gyulladásgátló hatásukat, de ugyanakkor nem szívódnak fel a bőrből, gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségben kerülnek a véráramba, s így nem okoznak általános tüneteket, és nem kell a helyi mellékhatások kialakulásától sem tartani. Jelentőségük főleg az arc és az enyhe tünetek kezelésében van. Használatakor a kezdetekben enyhe égő érzés előfordulhat. 2 éves kor alatt a cégek nem ajánlják használatukat.

Összefoglalva: az atópiás dermatitisz nem súlyos betegség, azonban az életminőséget nagyfokban befolyásoló, elhúzódó megbetegedés, mely állandó odafigyelést és kezelést igényel.

Végül egy kis kiegészítés: a száraz bőrt mindig kezelni kell. Megelőzésként, szintentartásként akkor is használjunk testápolót, amikor nem tünetes. A szteroidos vagy immunmoduláns tartalmú krémeket a tünetekre kell kenni. Ilyenkor érdemes napi kétszer a gyógykenőcsöt, a testápolót pedig igény szerint használni, de minimum napi egyszer. Ez így elég strapásnak tűnik, de mindenképpen megéri a végeredmény, a gyönyörű, selymes bőr.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.10 09:04:06Leona

  Ildikó, remélem jársz még erre mostanság, volna egy kérdésem: a gyógyszertári SÁBA fürdető jó? Vagy az általad említett fürdőolajok jobbak? Kicsit tartok tőlük, tényleg olyan csúszósak, a lányaim meg veszélyesek... Amúgy hol lehet azokat beszerezni? GYógyszertár, vagy valami üzlet?  Sajna mindkét lányom érzékeny bőrű. Nem vészes, általában telente kell testápolózni (dokinéni írja fel), de most hamarabb jelentkezett a gond: reggel a nagyobbik vörösre vakarta magát, borzalmasan nézett ki (: Most így hirtelen bekentem a testápolóval, de lehet, hogy fürdetőt is váltani kéne? Igaz, ezt a védőnőnk ajánlotta, de nem tudom, nekem olyan szappan-szerűnek tűnik.

  Ja, ráadásul mától mentünk volna úszás-oktatásra, de úgy néz ki, le kell mondani.

 • 2007.10.10 09:48:11papirbirka

  Köszönöm, nagyon jókor jött, a bejelentkezésedkor nem akartalak rögtön letámadni, de így is "megérezhetted" mert gyakorlatilag minden kérdésemre válaszoltál.

  Még egyszer köszi.

  OFF

  Pontosan miből doktorálsz, mert az egy kicsit misztikusnak hangzott.

  ON

 • 2007.10.10 10:27:46Katalma

  Jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül, de főleg, hogy vannak megoldások, vannak lehetőségek, és hogy csakazértis ehet a baba...

  7 hónaposomra még mindig azt mondják, csak anyatej, csak anyatej...

 • 2007.10.10 11:35:40begyszli

  A fejbőrön kialakuló, viszkető-nedvedző apró sebecskék mik lehetnek? Ez is ekcéma? Hajas fejbőrt hogyan, mivel lehet kezelni?

 • 2007.10.10 11:46:53Brumibaby

  Ebben a cipőben járunk jó ideje. Azzal a tapasztalattal egészíteném ki az írtakat, hogy a lelki stressz is kiválthat súlyos bőrtüneteket. AZ én lányom egy hang nélkül beszokott az oviba, "csak" tiszta gyulladás volt az összes testhajlata. Doktor néni szerint, ha sírna, nem ekcémázna.

  A testápolás nagyon fontos. Nekünk a gyógyszerész kevert karbamid-tejsav tartalmú testápolót, amit aztán a doktor néni fel is írt, így elviselhető volt az ára. Mert sajnos az emlegetett cuccok (Urea, stb.) őrületes pénzbe kerülnek.

  Négyévesen vértesztet is végeztettek, kiderült, hogy a gyerek semmire sem allergiás külön-külön, csak összességében emelkedett az az érték, ami erre utal (IGE?)

  Megvontuk a déligyümölcsöt, a paradicsomot, az uborkát és a csokit. A gyerek bőre látványosan javult. Azóta visszaadtuk őket - nagyon-nagyon óvatosan, kicsike adagokban. Hónapok óta elég a napi kétszeri testápoló is.

 • 2007.10.10 14:00:15koneko

  Begyszli!

  Én ugyan már jó rég nem vagyok kisgyerek, de atópiám az van. A bőrgyógyászom szerint a fejemen levő viszkető, majd a kényszeres vakarástól kisebesedő részek is amiatt vannak. Egy ideig bevált a szappan mentes Gabi sampon, de már megint kínoz, pedig épp kezdtem örülni, hogy lehet újra hosszú hajam. :(  Igazán érdekelne engem is, hogyan lehetne ezen is segíteni. A bőrömnek nagyon jó az Excipial krém de azt mégsem kenhetem a hajamra. A rövid hajat már nagyon unom.

 • 2007.10.10 14:02:40babesz

  Nekünk a Balneum Hermal fürdetőt bevált. A lányom még csak nyolc hónapos, gyakorlatilag születése óta küzdünk ekcémával. Viszont, ellentétben azzal, amit írtál, az volt az egyértelmű javaslat, hogy ne fürdessem minden nap. Akkor most, hogy csináljam ?!?!

  Még csak anyatejet kapott, amikor először jelentkeztek a tünetek. Az befolyásolhatja, hogy én mit eszek? A másik javaslat az volt, hogy minél kevesebb tejet fogyasszak, és ne egyek lehetőleg citrusféléket. Én persze betartom, de tényleg számít ez?

  Mi a véleményed a homeopatiáról? Nagyon sokan választják kezelésként, lehet megoldás?

 • 2007.10.10 14:14:33begyszli

  Koneko!

  Nekem gyerekkoromban volt utoljra ilyen a fejbőröm, s nem emlékszem akkor mivel kezelték. Valaki azt mondta, hogy ezt úgy nevezik, seborrea és valami kénes gyógyszertári samponnal lehet kezelni. Én félek kipróbálni, mert úgy tudom a kén szárít, az én hajam meg már így is nagyon száraz.

 • 2007.10.10 14:23:56koneko

  Hm. Kénes sampont Édesanyám használt, de neki nem volt sebes a fejbőre, viszont úgy nézett ki, mintha vastagon korpás lenne, de ez olyan sárgás színű réteg volt.

  És tényleg nagyon szárít a kénes sampon, én biztos szétvakarnám magam tőle..

 • 2007.10.10 14:40:01Ildiko

  Leona: SÁBA fürdető egy glicerines furdeto, nem rossz, de szerintem a sima furdeto, amit a babaknal is hasznalunk jobb.  papirbirka: orulok. OFF: adenozinreceptorok es a pikkelysomor kapcsolata ON  begyszli, koneko: a fejboron levo sebek is lehetnek az ekcema reszei, nem tertem ki ra, de egy masik posztban igyekszem potolni  Brumibaby: en is imadom a kevert kenocsoket, nagyon jok es olcsok. Az IgE atopiaban tenyleg emelkedett  babesz: szerintem igenis furdetni kell. Ok az ujszulottet idonkent eleg csak attorolgetni, de a nagyobbakat furdetni kell. Utana pedig bekenni testapoloval. Mi is ezt csinaljuk a kisfiammal, az ujszulottkora ota ekcemas bore most gyonyoru, tunetmentes. De ha nem kennenk be, 2 nap alatt is latszik a romlas. A homeopathiaban nem hiszek. Az anyatejjel pedig sok minden atkerul az ujszulottbe, ha ugy latod, hogy dietaval szebb a bore, am dietazz. De csak okosan.

 • 2007.10.10 14:40:50Ildiko

  Ja igen.

  Leona: leginkabb gyogyszertarban lehet beszerezni

 • 2007.10.10 15:20:07callliope

  Nálunk sajnos gyakori vendég volt az elmúlt 2,5 évben az ekcéma. :(

  Már a szoptatás alatt kezdődött az első hetekben, és csak a nagyon szigorú tej- és tojásmentes diétám során múlt el a kisfiamnál. (Azóta be is igazolódott mindkét allergia nála vérvétellel.)

  A bőre nem bírja az öblítőt, és csak egyféle mosószert, és azt is 3-szori öblítés után.

  Nem bírja a vegyszerrel kezelt zöldségeket-gyümölcsöket.

  Fürdetni mi is Linola fett-tel szoktunk, kezet mosni a SebaBaby szappanmentes szappannal (ott kontakt allergia van, gyakorlatilag bármit megfog az utcán, már vakarja is a kezét).

  Samponból még nem találtuk meg az igazit, de kipróbálom az itt ajánlottakat.

 • 2007.10.10 22:29:16kovvacs

  Nagyobbik kb. 2 hónaposan kezdte az ekcémát, pár hét alatt elmúlt és azóta se jött elő újra. Pedig túl vagyunk egy telen. Kisebbiknél most elkezdtem izgulni, mert tényleg halvány pöttyös a nyaka környéke, és a nagylánynál ugyanígy indult a műsor.

 • 2007.10.11 03:07:28DKone

  Nekunk is van egy kicsike, mindig ugyanott a kezen. Nem tudom, hogy lehet e otthon kapni, en Mustela furdetot hasznalok. Van nekik terhessegi csikok megelozesere hasra, mellre, combra krem, azt is hasznaltam, es nagyon bejott, csik egy szal se.

  Vagy a La Roche Posay Lipikar kremje, testapoloja is nagyon jo, kicsit dragabb.

 • 2007.10.11 21:53:59starbuck

  Kedves Ildikó,  gratulálok, jó a kezdeményezés!  Nekem 2 kérdésem lenne:  A hígított Elocomos kezelés után visszamaradó fehér területek esetén várható-e későbbi spontán repigmentáció? Mennyire függ ez a kezelés gyakoriságától?  1 éves kor alatti babáknak mit javasolsz arcra, szemhéjra, nyakra, ha nem elég a zsírozó, s terjed a folyamat, s esetleg felül is fertőződik? Gyenge szteroid hígítva, vagy inkább Elidel, mégha nincs is két éves?  Köszönöm előre is!

 • 2007.10.11 22:04:47starbuck

  Hopp, ez lemaradt: ha ténylegesen felülfertőződik, mi tapasztalatod szerint a leginkább bevált kence? (pl. staphylokókusz, gomba esetén ilyen piciknél).

 • 2007.10.11 23:04:24Zsubi

  Ildikó,  Köszönjük szépen az infókat.  Sok sikert!

 • 2007.10.11 23:12:29katampusz

  Ildikó, a körmön lévő kisebb-nagyobb fehér foltok mit jelentenek?

  vitamin hiány?

 • 2007.10.12 13:37:45Ildiko

  starbuck: koszonom. Kerdeseidre valaszolva:A hígított Elocomos kezelés után visszamaradó fehér területek teljesen normalisan maradnak vissza. Ugy nevezik, hogzy pityriasis alba. Vissza fog a kovetkezo nyaron barnulni. A kezeles gyakorisagatol nem fugg, ez a gyulladas utani maradvanytunet. 1 eves kor alatt hydrokortizont tudok ajanlani, nagyon vekonyan, csak a tunetre max napi 2x, pont addig amig kell. Ha felulfertozodik, a porkot le kell oldani (pl. Neomagnol), Betadin ecsetelovel bekenni, hamosodik es utana kezelni. Ugyanugy, mint az otvart, amit kesobb fogok leirni.  katampusz: a kormon levo kisebb nagyobb feher foltok a legaltalanosabban, levego a szaruban. Persze van egy csomo koromtunet, ami lehet betegseg jele, de szerintem te nem errre gondolsz...

 • 2007.10.12 14:28:28Alvomacko

  Hö-hö. Mennyit fejlődött az ovostudomány!

  Én magam egy díszes mintapéldánya vagyok az atópiás dermatitisz-nek (Egyszer egy bölcs orvos kijavított, hogy az nem dermatitisz, hanem dermitisz. :-))))) )

  Nagyon-nagyon sokat szenvedtem vele. Minden kencét kipróbáltak rajtam, a tavaszi szünetet mindig a Jánosban Török doktornő keze alatt töltöttem, hogy rendbe hozzanak. Két hétig tartott a hatás... Utána kezdtem újra.

  A legrosszabb, hogy vándorolt rajtam. kamaszkoromban az ujjaimat és az arcomat támadta meg. Iszonyatos volt. Úgy éreztem magam, mint egy leprás. Volt olyan tél, amikor 10 ujjamból 8 be volt kötve, mert folyamatosan váladékoztak a szétrepedt sebek és én magam sem érintkeztem volna magammal. Azt hittem, hogy sosem múlik el. Aztán a szülésekkel elmúlt. Illetve áthajlott enyhe asztmába egy rövid időre. De ma az sincs.

  Viszont néha nagyon viszketek.

  Állandó társam az Elocom. És itt szeretnék kérdezni.

  Az okoz szőrnövekedést? Nekem pl. muszáj az arcomra kenni néha és szerintem megnőtt a szőröm. Igaz puha és világos maradt, nem feltűnő. De én látom.

  Mondjuk ez is lényegtelen, mert mostanában az átkozott rosacea-val küzdök. Most az is javuló, de pont állásváltásnál diagnosztizálták és tragikusan néztem ki. Legszívesebben a föld alá bújtam volna. Bár ettől függetlenül sikerül új munkát kapnom.

  Nincs rosacea-ra is valami jó recepted, Ildikó?

  Az Ilcsi kozmetikumokat is próbáltam, de nem váltak be. :-(

 • 2007.10.12 14:35:44starbuck

  Ildikó,  nagyon köszönöm! Rég volt a bőrgyógyászat:-)).Bevallom, a pityriasis alba ebben a vonatkozásban eszembe sem jutott. Mindenesetre megnyugtattál, mert leányom combjai egy boci foltjaira emlékeztetnek lassan.  Üdv, szép napot!

 • 2007.10.12 14:36:46Alvomacko

  koneko: próbáltad már a Head&Shoulders érzékeny bőrűeknek való változatát? Nekem bevált! Ha reggel megmostam a hajam esetére nagyon viszketett a fejem, de mióta azt használom azóta akár két napot is kibírok viszketés nélkül. :-)

 • 2007.10.12 17:17:07Ildiko

  Alvomacko: probald meg rosaceara a Rozex kremet ,haziorvos is felirja. A szteroid hosszu tavon okozhat szornovekedest, az Elocom arcra nem is javasolt, tul eros. Javasolnam inkabb az Elidelt vagy a Protopicot. Az nem szteroid, hanem helyi immunmodulans.

 • 2007.10.12 17:36:30Alvomacko

  Ildikó: nagyon köszönöm! Megpróbálom a krémeket felíratni majd. Protopicot amúgy is kaptam a rosacea-ra, amikor nagyon súlyos volt.

 • 2007.10.12 17:48:30szeszter

  ételekhez: nálunk a doktornéni még nem tanácsolta a dió-mák-mogyoró hármast, vmint a kakaót.

  nekünk bevált a Halicar nevű homeopátiás kenőcs is. ha lassan is de blanka bőrew pillantnyilag tünetmentes lett. és már kb. 4 hónapja nem láttunk rajta ekcémát!

 • 2007.10.12 18:37:58Moira

  Ma voltunk gyerekdokinál, azt mondta, hogy tejkiütései vannak(apró, piros kis pattanásnak néznek ki).Tejet a szülés óta szinte nem is láttam, azt mondta, hogy a sok csoki, olajos magvak is bejátszhatnak.Annó amikor megmondták h seborhea-m van, szintén tiltották ezeket. Most viszont az én bőrömön nem jött ki a pirosság, csak a kicsin. Ki érti ezt? Nektek voltak problémáitok a tejkiütéssel? Mit csináltatok ellene? Nekem enyhe hintőporozást javasolt a doki, plusz nó csoki :-(

 • 2007.10.12 19:13:34koneko

  Alvómackó!

  Még nem próbáltam, és bevallom, már nem is nagyon merek próbálkozni. :(

  Most úgy két napig bírom hajmosás/viszketés nélkül, de bármit használok, ezek az apró foltok csak megjelennek a fejemen, aztán jól elvakarom, ha nem figyelek. Lehet, hogy kopaszra kéne borotválni a fejemet, és akkor tudnám krémezni a fejbőrömet is. Éppen csak nem mernék emberek közé menni..

 • 2007.10.12 20:44:54Alvomacko

  Moira: a tejkiütést nem úgy értette a doki, hogy a te tejed miatt van? Nálunk is használták ezt a kifejezést, de nem a tehéntej kiütésre értette. Hanem az én tejemmel volt baj. Csupa piros "pattanás" volt a Kicsi arca.

 • 2007.10.12 20:46:56Alvomacko

  koneko: szerintem próbáld meg. Ha nem válik be, akkor a család bármely más tagja tudja használni.

  Bőrgyógyász kezelt már? Mit mondanak?

  Úgy sajnállak. És nagyon átérzem a helyzetedet. Allergiád nincs?

 • 2007.10.12 21:01:57gusztika

  Az anyatejes kiütésnél az anyuka hormonjai verik ki a gyerkőc bőrén a biztosítékot meg a ragyát. :) Az én kölyköm lassan 7 hónapos lesz, és már csak lájtosan zargatják a hormonjaim, de kezdetben - hát csufi volt, na. :)

 • 2007.10.12 21:12:03gusztika

  Ildikó: nekem szülés óta nagyon bedurvult a seborrhoeám, gondolom kiszoptatok magamból minden jót. Viszont amíg szoptatok, nem használhatok semmi megszokott kencét, marad a Halicar + Ung.Alum., emolliens, hidrofil nonion kevert kenőcs - így nem vakarom le a bőröm irháig, de vörös, hámlik, viszket és terjed. Van valami remény, vagy csak ha abbahagytam a szoptatást?

 • 2007.10.12 21:32:15tuiop2

  Gyermek korom ota ekcemas voltam, megszoktam, mitobb mar termeszetesnek hatott neha. Az esetek nagy tobbsegeben hajlatokban jott ki(konyok, terd) es a kezemen. 16 eves koromtol mintha elvagtak volna, sehol semmi seb, de a szaraz bor tovabbra is megmaradt. Utottem a 19et, mikor egyik naprol a masikra az egesz labam es hatam tiszta seb lett. Ugy festett, mintha elnyaltam volna az utcan. Borklinika egy hetig, (igazabol szart se csinaltak) ahol megallapitottak, hogy atopias dermatitisem van. Szamomra ezert nem teljesen ertheto, hogy az ekcemat es ezt miert azonositjak, oke oke hasonlit, csak a dermatitis a durvabb valtozata a dolognak. Mint a cikkben is olvashato volt 3 korban lehet kinoni, en ebbol a 3-bol mar mind kinottem, mire ez kijott rajtam. Az orvos csak annyit mondott, hogy baratkozzunk ossze, egesz eletemben vegig fog kiserni. Egy ev kinszenvedes utan, legalabb 7 borgyogyasz utan gondolt egyet es elmult. Sem krem, sem oldat, sem gyogyszer, semmi nem segitett. Majd egyszer csak elmult. A legrosszabb az egeszben, hogy viszketett. Aludni nem tudtam, takargattam, sokszor magamnak vakartam veresre es iszonyatos lelki megterheles volt. Pozitivum, hogy ennek mar ket eve, mar csak foltos a labam, a "hegek" is elmultak. Csak remenyekdni tudok benne, hogy soha tobbet nem jon elo.:)Ha mar a gyermeketek elkapta sajnos, imadkozzatok, hogy ne kiserje vegig az egesz eletet.

 • 2007.10.12 22:01:41Moira

  Alvomacko: VAlszeg miattam van, mert tehéntejet csak akkor látok, amikor csinálom a kávét a Páromnak :-))

  De ebben a csoki doloban is lehet valami, ugyanis az utóbbi időben tényleg tetemes mennyiségű Milkát sikerült elpusztítanom.Most megpróbálom csökkenteni az adagot és majd meglátjuk jobb lesz-e a helyzet. • 2007.10.15 08:23:43koneko

  Alvómackó!

  Azt hiszem, egy próbát megér a sampon, hátha segít. Köszönöm a tippet.  Fura bőrgyógyásznál voltam: rámnézett, közölte, hogy atópia, használjak szappan mentes dolgokat és excipial krémet. Ennyi.  Allergiám elvileg nincs, bár úgy négy éve nézték utoljára, ekcémám utána lett.

  Egyébként gyanús ez a dolog: nekem csak arcon, fejbőrön, vállon és combon jön ki, hajlatokban soha nem volt, a tenyeremen sem, csak néha az ujjaimon.

  Lehet, hogy gondjaimra a megoldást egy MÁSIK bőrgyógyász jelentené?

 • 2007.10.15 09:05:51Hicudzsi

  Kedves Ildikó!

  A gyerkőceim 4 illetve 2,5 évesek. Csecsemőkoruk óta sajnos mindkettő fejbőre erősen koszmós. Első olajos ledörzsöléses próbálkozás után (gyermekorvos tanácsára történt) teljesen szétterjedt a fejtetőn - mindkét gyereknél ugyanez történt - a következő orvosi tanács az volt, hogy ne nyúljak hozzá, majd elmúlik kétéves korra.

  Nos ez nem így történt.

  Gyakorta kezelem nekik olajjal, vattával kicsit felszedem majd sűrű kisfésűvel kifésülöm, de nem tudom ez meddig normális vagy esetleg van-e olyan krém ami segíthet vagy olyan sampon.  A lányzó derékig erő haját emiatt is vágtuk le nyáron, mert mindig nagyon beizzadt és azt tanácsolták a rövid haj alatt majd könnyebben megszűnik a probléma, sajnos nem így történt.  Kicsit tanácstalan vagyok.  Előre is köszönöm ha tudsz valamiben segíteni :)

 • 2007.10.15 21:01:49Ildiko

  Hicudzsi: a koszmot kezelni kell. Eloszor le kell oldani a felrakodast, utana pedig a gyulladast kell csokkenteni enyhe gyulladascsokkento oldattal. Es ezt mind addig, amig el nem mulik. Nemsokara irok a fejteto kezeleserol bovebben is.

 • 2007.10.15 21:14:17Hicudzsi

  Ildikó! Nagyon köszönöm előre is, kíváncsian várom majd a posztot. :)

 • 2007.10.18 14:55:48Alvomacko

  Ildikó: remélem még néha jársz erre.

  Kiváltottam a Rozex-et és már 3 napja használom is. De sajnos nem használ. Egyre több "pattanás" van az arcomon.

  Van valami egyéb ötleted? Kaptam rá Zynerit-et meg cinkes rázókeveréket még amikor nagyon csúnya volt, de azok már elfogytak.

  Azóta is folyamatosan jelennek meg "pattanások" közel ugyanazokon a helyeken.

  Tudom, nehéz így távkezelni, de hátha van még valami a tarsolyodban.

  Előre is köszi!

 • 2007.10.18 21:40:21Ildiko

  Alvomacko: szerintem legy egy kis turelemmel. A rosacea nagyon makacs es nehesen kezelheto korsag.

 • 2007.10.19 11:48:43Alvomacko

  Ildikó: köszi. Sajnos tudom, de tegnap percről perce rosszabbodott. És annyira frusztráló, hogy ez pont a "kirakat"-ban van, mindenki egyből látja... És nekem még fáj is.

 • 2007.10.19 19:07:58Ildiko

  Szia! Faj is? Nem igazan szokott. Azt javaslom, hogy ne hasznalj szappant, cask gyogyszertari furdetot, eredmenyes lehet kulsoleg a Bactroban kenocs is. Ha nagyon scunya, szoktunk adni Doxycylint szajon at, ekkor vigyazni kell, ne menj napra. Ha ez nem hasznal, van meg egy gyogyszer, azt csak borgyogyasz irhatja fel.

 • 2007.10.20 22:09:22Katalma

  Pici babámnak nagyon érzékeny a bőre. Hét hónapos. Szinte állandóan ekcémás tünetei vannak valahol. Ezért nagyon óvatosak vagyunk a hozzátáplálással. Eddig csak almát és sütőtököt kapott rendszeresen (az őszibarackot próbáltuk, de vége a szezonnak, és amúgy sem szerette), 6 napja kezdtünk sárgarépát. Apróbb bőrproblémák eddig is voltak, de most megszaporodtak és megnőttek a foltok. Lehet a sárgarépától? Valószínűleg a foga is jön, de tapasztalatlan révén, ezt nem tudom biztosan. (Az első metssző kb. 2 hete jött, és hasonló tüneteket produkált nyűgösségben, és bőrproblémákban is.)

  Most szerettem volna napi kétszer adogatni enni, és bevezetni a burgonyát. A fentiek függvényében érdemes-e ezzel várni? Hagyjam-e abba a sárgarépát is esetleg? Ezek logikus lépésnek tűnnek, de feleslegesen nem szeretnék óvatoskodni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta