Hol aludjon a gyerek?

Épphogy megszületett a kicsi, anyai ösztöneink máris működésbe lépnek, igyekszünk óvni őket és megadni nekik mindent, amit csak tudunk. (Ez az érzés később sem múlik el.)

Sokan úgy gondolják, a babának szüksége van a folytonos testi kontaktusra, ezért attól érzik magukat jó anyának, hogy éjszaka is egy ágyban alszanak a csemetével. Akad viszont olyan is, aki születéstől kezdve külön szobában altatja a bébit. És vajon hol a legjobb a gyereknek?



Amikor az első lányom megszületett, icipici lakásban éltünk, a gyerekágy szinte karnyújtásnyira állt fekhelyünktől, így nem volt kérdés, hogy hol fog aludni a baba. Egy szobában, mégis külön töltöttük az éjszakát és tökéletesen kielégített, hogy hallottam a szuszogását, de mégsem aggódtam azon, hogy álmomban agyonnyomom szegényt, mint ahogy éreztem, ha mindketten elaludtunk az éjszakai szoptatás közben.

A második lányom már az új lakásba érkezett, ahol viszont a hálószobába nem fért el a kiságy. A gyerekszoba ugyan közvetlenül a háló mellett található, ám a praktikus szempontok miatt néhány a babakocsi hordozható mózeskosarában aludt a bébi az ágyam mellett. Így csak át kellett emelnem megetetni, majd egy mozdulattal visszafektettem a helyére és mindenki nyugodtan aludt tovább. Körülbelül hathetes korában költöztettem át a testvére mellé a másik szobába. Ekkortól kicsit kényelmetlenebb volt éjszaka átmenni és megszoptatni, de legalább a hálószoba megmaradt a férjemnek és nekem.

Éjszaka a mai napig nem engedjük át a gyerekeket az ágyunkba, ha rosszat álmodnak, visszakísérjük, megnyugtatjuk és álomba simogatjuk őket és tudják, ha szükség van ránk, jövünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem bújhatnak reggel a takarónk alá és nem kucorodunk összebújva. Nincs is jobb egy békésen szuszogó poronty hátát simogatni, miközben beszívjuk illatát. Csak mi úgy gondoljuk, hogy éjszaka a gyereknek a saját ágyában a helye.

Más családokban pedig a világ legtermészetesebb dolga, hogy együtt alszanak a gyerekkel, akár kisiskolás korig is, mint ahogy más kultúrákban nem is kérdés, hogy a baba állandóan az anyja mellett van.

És ti hogy csináljátok? Együtt vagy külön?
Oszd meg másokkal is!
Mustra