SZÜLŐSÉG

Le a pelenkával: Andris szobatisztul

2007. október 8., hétfő 12:05

Az egész úgy kezdődött, hogy a nyáron anyám a fejébe vette, hogy leszedi rólam a pelenkát. Teljesen érthetetlen húzás volt tőle, hiszen mióta a világ világ, ki van bélelve a seggem. Az elején elég elszántnak tűnt, hiába csináltam oda neki minden fél órában, folyamatosan egy edénnyel üldözött, ami nyomott és elzsibbadt rajta a lábam.

Ezek után kemény napok következtek. Anyám egyre jobban hasonlított egy áruházi takarítóhoz, a lakást enyhe ammóniumszag lepte el, hiába súrolt csóri serényen. Én úgy voltam vele, hogy ha már kitalálta ezt a marhaságot, dolgozzon is meg vele, elvégre ő akarja ezt az egészet. Az is felmerült bennem, hogy ez egy ilyen játék. Ő üldöz és kérdezget én meg sunyiban berottyantok. Ha így van, akkor nagyon jól csináltam.


Az igazat megvallva a pelenka a világ legkényelmesebb öltözéke. A legjobb benne az, hogy autózás és építés közben nem kell felállnom és kislattyognom a fürdőbe, hanem mehet tovább minden, igaz, kicsit zavarnak a szagok. Ezért szoktam átmenni a másik szobába dolgom végeztével, de furcsa mód oda is jön velem a bűz.

Pont ezért mostanában úgy döntöttem, hogy én is besegítek kicsit anyám rögeszméjébe. Meg mert anyáék azt mondták, hogy én is akkora nagy fiú leszek, mint a Panna, ha bilibe pisilek, szóval jó lenne már rágógumit enni, meg átmenni a haverokhoz aludni egy kicsit. Azt a balladai homályt mondjuk nem értem, hogy Pannából hogyan lett végül lány és nem nagyfiú, de végül is a történet szempontjából mindegy. Szóval a minap felelőtlenül kiejtettem a számon, hogy kérek bugyit. Azóta anyám szemében valami elmebeteg tüzet látok, azonnal beszerzett nekem egy tonna férfias alsót.

Hiába mondtam neki, hogy nekem a Panna királylányos bugyijai is megteszik, ő határozottan ragaszkodott ahhoz, hogy legyen sajátom. És milyen okosan tette, hiszen az elején simán kipróbáltam az egy csomagban rejlő darabokat a pillanat tört része alatt. Ugyanis ez a balga nő azt gondolta, hogy fontos teendőim között majd én fogok utána rohangálni, ha valami kell! Kellett neki egy hét, mire rájött, hogy óramű pontossággal, 45 percenként rá kell ültetnie a vécére. Mert mit képzel, hogy majd a szoba közepén guggolok és mindenki les, mint a hülye, amíg nyomok a bilibe? Talán ő is edénykébe csinálja a tv előtt?

A lakás amúgy, azóta olyan, mint egy mosoda. Néha nem találnak nekem olyan száraz cuccot, amivel normális emberek közé mehetek, mert a múltkor is, az egyetlen felvehető ruha, valami oroszlános jelmez volt, amiben azért durva lett volna kimerészkednem. Amúgy azt meg végképp nem tudtam, hogy a végtermékeknek ennyire kell örülni. Gondolom, ez működtetheti a világgazdaságot is, mióta élek, ilyen katarzist még nem láttam a fejükön, mint amikor célt találok. Lehet, hogy tulajdonképpen a család ebből él, ezért várták, hogy én is beszálljak a bizniszbe. Valamit tudhatnak anya barátnői is, mert egészen véletlenül mindegyik a gatyámról akar velem beszélni, de lehet, hogy csak a fenekemet akarják végre legálisan megfogdosni.

Ha jól belegondolok, végül is nem is olyan rossz ez a pelenka nélküli élet. Mondjuk a játszón, a homokban a múltok majd lefagyott a fenekem, anyám persze nem vágta rögtön, hogy nincs rajtam tíz centi fűtőtest, így vígan elnézegette, amíg lila nem lett alul minden. Majd csak beletanul.

Mindenesetre valami átverés-szagot érzek mostanában, mert rágót még mindig nem ehetek és továbbra sincs olyan spanom, ahová több napra is átmehetek. Most megyek, mert letelt a 45 perc és munka van.

Andris

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.08 12:22:19fruzsb

  Hát ez nagyon édi...Mi is most kezdjük a projektet:-)

 • 2007.10.08 12:44:28Nilüfer

  Aranyos, de a pelenkátlanság kapcsán éppen most rágtuk/tátok/le ezt a csontot:)

 • 2007.10.08 13:17:20Illatos nyár

  Ezek szerint működik a korábban kifejtett elmélet, bilivel rohangálni a gyermek után, s hozzászoktatni a pisi/kaki jelzéséhez.  :-)

 • 2007.10.08 13:30:35evaandrea

  Addig, amíg a gyerek így élni meg a pelenkanélküliséget, teljesen felesleges elkezdeni a szobatisztaságot.

  Akkor érik meg erre, ha érti, és tud jelezni, ha dolga támad. Ez általában 2 éves kor körül van, de egyénenként igen változó lehet.

  Így csak idomításról szól a dolog, és nagyon sok felesleges szenvedéssel jár a baba és persze a mama számára is.

  Tudatos utánzásra is lehet építeni.

  Balázs fiam egyik pillanatról a másikra lett szobatiszta . A parkban voltunk, és a bátyjának pisilnie kellett. Odament egy fához más lehetőség nem lévén. A kicsi egyből mutatta,( még nem tudott rendesen beszélni), hogy vegyük le a pelenkát, és megértése jeléül ő is elvégezte a dolgát. Ettől kezdve nem volt hajlandó pelenkát felvenni.A bátyja ma is példaképe...

  Nem mindig megy ilyen könnyen, mert csak akkor működik a dolog, ha a baba érti, miért van a változás, és tudatosan együttműködik.

  Szerintem ezt érdemes kivárni, mert így elkerülhető a sok felesleges stressz...

 • 2007.10.08 13:54:06sincity

  evaandrea! Egyetértek veled! Tök fölösleges így levenni a pelust, és rohangálni a gyerek után a bilivel. Gyermekorvossal a családban tudom, hogy a notórius bepisilők ezekből a gyerekekből lesznek. Amíg mentálisan és egyéb téren nem fejlett a kicsi a pisi/kaki jelzésére, fölösleges bilivel utána rohangálni.

  Az ammóniaszag meg egy kicsit talán túlzás :-))

 • 2007.10.08 14:27:50napos oldal

  nekem semmi tapasztalatom - ezért szólok hozzá - de az evaandrea féle megközelítés tetszik, és eddig jobbára ezt hallottam propagálni.

 • 2007.10.08 14:34:40zolnaid

  Az a helyzet, hogy nekem is evaandrea módszere jött be. (2 évesen pont) Igaz, én alapjaiban nem tartom jónak, ha a szobatisztaság a szülő problémája, és nem a gyerek belső késztetése. Márpedig, ha a mama rohangál bilivel a gyerek után, akkor az előbbi a helyzet.

 • 2007.10.08 15:13:18Guruljka

  Azért ez nem ilyen egyszerű. Nálunk a Nagy nagyon megszenvedte. Igaz mindent máshogy is csinált. Először volt éjszakai szobatiszta például. De csak akkor oldódott meg a székrekedés és vált rendszeressé és nem problémaforrássá a kakilás, amikor tulképp hatalmi erővel utasítottuk, hogy igenis minden este rá kell ülni a WC-re. Pedig mi nem kergettük a bilivel és nem stresszeltük. Szóval én ezügyben senkinek nem adok tanácsot, mert nekünk nem ment jóll a dolog. De igazság szerint ez egy minusz pont a teljesen agyerekre bízós kivárós módszernek. Ezek szerinte erre sincs egy tuti.

  win, a cikk, nagyon aranyos:) Imádom Andrist olvasni:)

 • 2007.10.08 16:19:00tavaszkisasszony

  nemá csajok : ) tessék már jókat virulni andris "szövegén".

  tűzdelt züllők, nem módszertani értekezésről írt win szvsz... max annyira módszertanit, mint a tűzdelt zülők máskor scináljanak jobb jerekeket by WS :)

  vagy csak így több évnyire a biliprojekttől vigyorgok ilyen jót a történeten?

 • 2007.10.08 16:41:20di

  ez szuper jó:DDD

 • 2007.10.08 18:35:13babateve

  Nagyon jó stilusu " jófej " szöveg. Azt viszont nagyon remélem, hogy a 21 ik században már senki sem rohangál bilivel a gyerek után, hanem tudja, hogy a kölyök igy is úgyis szobatiszta lesz. Ha nem 2 évesen akkor 2és fél évesen. Biztosak lehetünk benne, hogy nem fog pelenkában beülni az első bé- be.

 • 2007.10.08 18:49:43kovvacs

  jaja, pánikol is a védőnő, mert a másfél évesem rohamosan szobatisztul magától. Hogy ugye tudom, hogy ez még túl korai. Férjem kérdezte, hogy nem láttam-e mögötte pelenkaügynököket futni.

 • 2007.10.08 21:17:10panka

  Hihi, ez nagyon jó volt.

  Egyébként az is eszembe jutott, hogy mi mindennel stresszelik az anyákat. Először, hogy feltétlenül szopjon a gyerek, aztán meg feltétlenül el kell választani. Ha a gyerek egy évesen még semmi jelét nem mutatja, hogy elválasztódna, na akkor kész a para. Meg ez a pelenkakérdés. Először, hogy legyen legalább napi öt elhasznált pelus. Két évesen meg már egy se. És ha a kettő között félúton a gyerek nem tendál a szobatisztaság felé, rögtön lehet aggódni meg pszichológushoz menni. Pedig a gyerek úgyis elválasztódik és feltétlenül szobatiszta lesz előbb-utóbb, csak olyan nehéz ezt félúton elhinni, amikor már jelét kéne, hogy adja a sikernek, és mégse teszi.

  Vagy lehet, hogy csak én parázok jó előre mindenen?

  Na, de te, Andriskám, akárhogy is, csak így tovább, ügyes gyerek vagy.

 • 2007.10.08 21:34:24napos oldal

  Ez nagyon egy jóarcú kiskoma, gondolom, az anyja már rég odaígérte valakinek, úgyhogy a lányomnak már nincs esélye...

 • 2007.10.08 22:25:53cozumel

  Hat en azert mar rendesen meg vagyok kavarodva szobatisztasagilag.

  Elmeletben egyetertek Evaandreaval, gyakorlatban nalunk is komplexebb a dolog, mint Guruljkanal.  Az ikrek mult heten voltak 3 evesek, es bar tavasz ota kiserletezunk, csak marginalis eredmenyeink vannak. Magyaran: egyszer szolnak, egyszer nem.

  Nyaron, amig meztelenseggeskedni lehetett, addig szinte nem volt gaz. De mar egy kisgatyaban is megtevedtek.  Most ugye mar nem lehet bugyi nelkul rohangalni, marad a nadragpelenka. Ezt ugyan aranyarban merik, de a hozzafuzott remenyeket nem igazan valtja be. Ugyanugy elvannak benne, mint a normal pelusban. Az igaz, hogy ha olyanjuk van es szolnak, akkor egyszerubb le-fel rangatni, de ha meg beszalad, akkor nehezebb leszedni...szoval nem tudom.  Mindenesetre nem izelgetem oket, idonkent megkerem oket, hogy menjunk a wc-re (felkeles utan, lefekves elott, mielott megyunk valahova). Ha partnerek, megyunk, ha tiltakoznak, akkor a cirkuszt inkabb elkerulom. Abbol pozitiv eredmeny ugysem lenne.  De igy 3 felett mar vakargatom a hajtovem....

 • 2007.10.08 23:04:27Vierre_

  Nekem a nagy három évesen dobta le cirka három-négy hét alatt, a kicsi most két és fél évesen. a Kaki zaccos volt, azt mostanra szokta meg, eléggé szorongott.. Nem erőltettem egyiket sem, a kicsi csak éjjelre pelusos mert a pelus még nedves reggel tehát nem nyomom rá az akaratom, elöbb utóbb azt is leszedi magáról, pláne hogy már kezdi :D Akaratos kis dög, nekem mindegy volt, csak bepróbálkoztam, erre ma már az esti pelusozás a botrány... fujj fujj nem kell :D Pikk pakk megvolt a nappali és du alvás szobatisztasága...

  De. Egyiknél sem biliztettem. Egyből vécé. MÉg hogy rászoktassam a bilire és onnan még egy szoktatás a vécére... hát neeeem, ha már szenvedüni szenvedjünk keveset :D És be is vált.

  Fánál, vécébe, bárhol meg a pisi.. kaki is már.. szerencsés vagyok :D

 • 2007.10.09 00:06:24esem37

  Nagyon jópofa, tetszett nagyon!

  Egy óvatos megjegyzésem lenne, ha nem értetek egyet, ide vele. Szegény Andrist megkérdezte valaki, hogy szeretne-e nyilvánosan kakilni ide a Porontyra?

 • 2007.10.09 00:10:20esem37

  ez elment, még jön a folytatás:

  szóval valaki már máshol megírta, hogy legalább a wc-re ne menjenek utána a gyerkőcök.

  Szerintem nekik is jár a privát szféra. Ez még egy gyereknek is legyen magánügy. Elég intim dolog ez, meg is kell rá tanítani. Szóval az írás vicces, meg jöhet is, de a kép lehetett volna kicsit nem ennyire nyílt. (már ha értitek: ez nem tartozik szerintem másra).

  Bocs az ünneprontásért, várom a véleményeket!

 • 2007.10.09 00:12:24cozumel

  Csokoltatom a blogmotort, oldalt mar fel oraja latom Vierre hozzaszolasat, itt meg nem:-(

 • 2007.10.09 00:25:40Vierre

  esem37

  Nem gondolom hogy nagyon intim ez a kép. :D Kinek a pap kinek a papnövendék.. Én spec nyitott ajtónál vécézem, és nincs gondom vele sem a gyerekek sem a férjem elött... ha nagy a trécs még a barátnőim elött sem... VAn aki konzervatív van aki nem, teljesen mindegy, engem személy szerint nem zavar a bilis kép... és hogy Andrist zavarja e? Attól függ hogy nevelik :))) Nem látszik semmi... ha látnád az én kisebb fiamról a teljesen pucér vécés képet, amin úgy örül hogy ihajj, na azon látszik :D

 • 2007.10.09 08:09:38jidele

  esem, ebben tökre egyetértek. Mondjuk én a szobában biliztetést sem kedvelem. Én sem a szobában csinálom, a gyerek miért tenné?

  És főleg nem szeretem a gyerekekről készült pucér fotókat. Én se szeretném, ha a pucér fenekemet mutogatnák.

  Attól meg főleg ideges tudok lenni, hogy némely barátnőm simán telefonál velem, miközben a wc-n ül. Intézze el és hívjon vissza!

 • 2007.10.09 08:40:37Pumatex

  Nah, pont egymás mögé került a két ellentétes poszt! :) Nem baj, nem vagyunk egyformák, az rossz lenne... :D

 • 2007.10.09 10:19:18esem37

  Vierre: otthon mi sem vagyunk szégyenlősek, ráadásul a wc bent van a fürdőben, mivel máshova nem fért, és néha bizony csúcsforgalom van nálunk is. De ez családban marad. És persze, hogy nálunk is van az albumban wc-n ülős kép újsággal, meg minden kellékkel, de azért az internetre nem rakom fel. Mint ahogy azt sem amikor fazont gyantáztatok. Ez intim. Tehát nem arról van szó, hogy otthon ne tanulnák meg a testüket elfogadni minden funkciójával együtt, csak ez szerintem nem tartozik másokra képekkel illusztrálva. (fel fog nőni, nem is olyan soká, és véletlenül majd pont a legtahóbb osztálytársa találja meg róla az inkriminált képeket :P) Ha barátként megmutatod nekem, az más, mert ismerlek, elfogadlak, esetleg már láttalak is ilyen helyzetben, de itt mi csak virtuális barátok vagyunk. (remélem :)!) És nagyon sok beteg ember is keresgél a környéken, aminek nem kéne kitenni a babukat.(na jól elkalandoztam, csak sajnos ez volt az első megérzésem a posttal kapcsolatban).

 • 2007.10.09 10:28:33Vierre_

  ok esem37 megértem és tiszteletben tartom a véleményed, aranyos vagy :) és valóban a pedókra nem gondoltam :S

 • 2007.10.09 12:45:02zolnaid

  Mi se bilizünk szobában, jidele, én se szeretem. Anyámnak vannak ilyen ötletei néha, de leszereltem. (vagy csak titokban csinálja).

  Amúgy, sajnos én is félek a pedofil nézegetőktől, de talán ez a kép mégse annyira vonzza őket.

 • 2007.10.11 14:10:52evaandrea

  Ha a gyerek szól, vagy jelez bármi más módon, azt mindig komolyan kell venni, és eljuttatni a bilihez, egy wc-re, vagy épp egy fához.

  Sokan ott rontjuk el, hogy nem vesszük komolyan a gyerek jelzését. Mert épp alkalmatlan a pelenka leszedése. A legrosszabb mondat, "nem baj kicsim, pisilj be nyugodtan, hisz van rajtad pelenka".

  A gyerek rólunk veszi a mintákat, tehát ő sem fog komolyan venni. Néha szól, néha nem.

  Pedig amúgy már érett lenne, csak rossz mintát vett le a szüleitől...

  Mit csináljon az ember a gyerekkel, ha épp a tömött buszon jelenti be, hogy pisilni kell?

  Bárhogy siettünk, leszálltunk.Szóval ez nem mindig kényelmes, de megéri, hogy egészségesen fejlődjön a gyerkőc ebből a szempontból is. • 2007.10.11 14:21:13Vierre_

  A tél a gáz.

  Én maximálisan figyelek az igényeire és mákom volt hogy 2.5 nyáron így el tudtuk kezdeni és most már csak este van pelus. Majd télen lesz gáz ha egy bála gönc alól kell a kukit kiszedni -20 fokban és még szerencsém van..ha lány lenne az még nehezebb.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta