Hormontúltengett ígéretek

Ünnepélyesen jelentem, megtaláltam azt a könyvet, ami az amúgy is felborult hormonháztartású anyukák ideális olvasmánya. Mert bármikor rájuk jön egy kis pityergés, nosza, csak előkapják Mallika Chopra: 100 ígéret gyermekemnek című könyvét, és máris lesz okuk a zsepit tunkolgatni a szemük körül.

Már a cím elolvasása után felmerült bennem az gondolat, hogy minek ígérgetünk egyáltalán bármit is. A dolgokat csinálni kell, nem pedig beszélni azokról, és különben is, az ígéretek arra valók, hogy ne tartsák be őket. Nem akarok azért ennyire ünneprontó lenni, főleg azért sem, mert jó magam is fogékony vagyok minden spirituális irodalomra és egyáltalán az efféle gondolatra. A könyv előszavát Deepak Chopra, hazánkban is elismert ezoterikus író írta, aki Mallika Chopra édesapja.


Talán a könyv ennek az előszónak is köszönheti azt, hogy végül képesek vagyunk végigolvasni, s azért is hálás lehet az írónő, hogy olyan szellemben nevelkedhetett, melynek hangulatát kutathatjuk majd 300 oldalon keresztül.

Az ígéretek, melyeket az írónő gyermekeinek tesz, tett, olyan általános érvényű igazságok, amelyeken talán el sem gondolkodunk, hanem szívünkkel tesszük csak. Egy anya reményeit foglalta könyvbe Mallika Chopra, olyan anyáét, aki tiszta gondolatokkal és tiszta szellemmel áll valami olyan feladat és egyben ajándék előtt, amit az élet legnagyobb csodájának tart.

Nehéz tehát ilyen emelkedett hangvételt folyamatosan olvasni, kicsit hasonlít a könyv hullámzása a Minden napra egy mese lendületéhez. Néha előbújik a magasztos ígéretek mögött az a Mallika, aki olyan nő is lehet akár, mint mi, akik a sorokat olvassuk. Aki szereti az édességet, elfáradt a sok tennivalótól és nehezen találja meg az egyensúlyt a dolgok menedzselése felett, néha pedig alatt. SajnoskKevésbé lett a könyv hasznára az a tény, hogy a címhez igazodva, valóban 100 ígéretet olvashatunk. Így egy-egy gondolat csak érintőlegesen lett kifejtve, pedig a lelkünk várná a hosszabb elmélkedést. Az egyes fejezetek végén található, kis kiemelt és rövid elmélkedések pedig pontosan olyan hatást keltenek az olvasóban, mintha általános iskola 6. osztályából került volna egy tankönyv a kezünkbe. A könyv javát szolgálják viszont a szép versidézetek és anekdoták.

Bevallom, ezt a könyvet, hol félredobtam, hol izgalommal vettem elő, vártam tőle mindig azt a „most fog valóban megérinteni” pillanatot. Ültem vele este kádban, borral a kezemben, a kertben őszi bágyatag fényben, de ahogy elolvastam, úgy mentek ki belőlem az élet nagy igazságai. Ki tudja, lehet, hogy csak velem van a baj. Legközelebb terhesen veszem csak elő.

Mallika Chopra: 100 ígéret gyermekemnek
Partvonal kiadó, 2005.
2499 Ft 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek