SZÜLŐSÉG

Segítség! Meglepetést szervezek!

2007. október 5., péntek 11:04

Szombat este a "kedvenc nagynéni" szerepkörben tetszelegve egyedül kell majd vigyáznom egy 15 hónapos rosszcsontra. Anyu ugyanis születésnapi ajándék gyanánt megnézi Az Operaház Fantomja koncertet (bár ezt még nem tudja), az összes keresztszülővel együtt. Itt lép be a képbe a jófej nagynéni (gy.k: én), aki vigyáz a kisfiúra, hogy a család fáradtabbik fele kikapcsolódjon pár órára. Egy aprócska probléma van: bár a sráccal kölcsönösen imádjuk egymást, de kettesben még soha nem töltöttünk fél óránál többet. És szombaton még a fürdetés is az én feladatom lesz.


Tudom, persze, egy lelkiismeretes anyuka nem biztos hogy magára hagyná a gyereket - és ez már a Poronty-olvasók terepe: anyura ugyanis tényleg ráfér a kikapcsolódés, ezért mikor eléállok a koncertjegyekkel, meg kell győznöm arról, hogy képes vagyok ellátni a feladatot.

Lenne egy-két tippetek, ami segíthet az érvelésben?

Néhány paraméter:

A srác: 15 hónapos, nagyon huncut de imádnivaló, élénk de irányítható, imádja a zenét, a mondókákat, viszonylag könnyen elalszik.

A nagynéni: jelen pánikhelyzettől eltekintve higgadt és imádja a kölköt, akivel jól megértik egymást; hosszú ideig "elvan" a manóval, de olyankor mindig elérhető közelségben van más családtag is; saját gyermeke ugyan nincs, de jónéhányszor végignézte már, mit kell csinálni a babával (Tudom, tudom, az nem ugyanaz, mintha csináltam volna - de szeretem a kihívásokat :-) )

Az anyuka: kikapcsolódásra vágyó, 31.szülinapot ünneplő Fantom-rajongó, aki egyebként nehezen hagyja magára a kisfiát, de észérvekkel meggyőzhető.

A koncert: szombat este, anyuka kb. 6 órakor hagyja el a lakást, a srác 9-kor már (elvileg) alszik; anyukánál és keresztszülőknél végig telefon, tapasztalt anyuka a szomszédban bármikor riasztható. Van valami tipp az anyuka meggyőzésére?

És jótanács, hogy a poronttyal mindketten sérülésmentesen ússzuk meg az estét?

Banita

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.05 11:41:49fruzsb

  tapasztalataim szerint ilyen helyzetben mindig az altatás a sarkalatos pont.Mert míg fent van a kicsi, és ismer téged, addig nem hiszem hogy gond lesz.Nekem is egy 16 hónapos kisfiam van, és nálunk úgy működik, hogy ilyenkor jól ki kell fárasztani a gyerkőcöt.A délutáni alvás után irány a játszótér pár órára, ott nagyon jól elszórakozik a gyerekekkel, időnként kap valami finomságot enni, inni, és megy a játék tovább.Nem tudom mikor szokott lefeküdni a "te" picikéd, de a vacsi is valami igazán a fogáravaló legyen, és jó sok.A friss levegő, a lefáradás, a finom vacsi, na meg egy alapos pancsolás csodákat tud tenni.Úgy fog aludni mint a bunda, mire anya hazaér a koncertről.És mindenki boldog lesz:-)

 • 2007.10.05 11:49:13fruzsb

  még valami, az érvelés:Nálam az jö be, ha valaki eléri, hogy belássam nekem ez jó lesz, a babának izgi kaland, a nagynéninek is egy külön ajándék az együtt töltött idő a lurkóval.Hogy meg kell időnként ezt is szoknia a babának, kell a változatosság, hogy megérdemlem én is a pihit, bármikor elér telefonon, ha bármi gond lenne(de ugysem lesz)akkor van segítség.Ha a mama ezt elhiszi, és örömmel megy el, nem lelkiismeretfurival, akkor tényleg minden oké is lesz.Ha stresszel, azt tuti megérzi a baba, és akkor kedves nagynéni, lehet, hogy nehezebb dolgod lesz.

 • 2007.10.05 13:51:52Guruljka

  Banita:) Jófej nagynéni vagy az tuti! Fő az önbizalom, hogy tényleg elhidd, mindent meg tudsz oldani. Ha Te elhiszed, akkor Anyu is el fogja hinni Neked! Egy gubanc lehet, amiről nem írtál, ha szopizik a csemete. Az, rendesen kinyírhat egy esti fektetést, de ha nem, akkor szerintem simán és frankón megoldod a dolgot:) Úgy gondolom, hogy meggyőzési képességben és problémamegoldásban messze nem szenvedsz hiányt;)

  Hja, és hagyj időt Anyunak, hogy mindent tízszer elmondhasson Neked indulás előtt, amit fontosnak tart. Akkor nyugodtabban megy a kisember anyja.

 • 2007.10.05 13:59:23énisénis

  Banita, én néha szoktam vigyázni egy barátnőm 1,5 éves csemetéjére. Lefekvés idő ebbe kétszer esett. Nálunk az vált be, hogy nem is akartuk a szokásos rendjét feltétlen betartani. Így csak hiányérzete lesz. Azt mondta az anyukája, hogy jól fárasszam ki, és ha elfárad, ahol van, és ahogy van, (persze a lakásban, vagy babakocsiban) hagyjam elaludni. Nem lesz semmi baja a kiscsávónak, ha egyszer valami nem úgy van, ahogy megszokta. Ez nem biztos, hogy beválik, csak egy ötlet! Nekünk bejött

 • 2007.10.05 14:27:53manci

  Na, pont egy ilyen nagynéni kéne most nekem, meg egy közeli születésnap! :)

  Klassz vagy, Banita!

 • 2007.10.05 17:53:05Banita

  Huh, jegyzeteltem. :-)))

  A kifárasztásra már készülök, babaCD-hegyek bekészítve, nagy-nagy séta és pancsolás is OK.

  Bár mikor legutóbb én fürdettem, és zöldre festettem (szigorúan gyerekbarát) tablettával a vizet, akkor azért az első percben nézett nagyokat a lurkó. :-) Mondjuk anyuka szerint az is közrejátszhatott embben, hogy életében először fürdött a nagy kádban... Nekem ugyanis egyértelmű volt, hogy ha a fürdőszobába küldenek vizet engedni, akkor a nagy kád fölött nyitom meg a csapot. De felvilágosítottak, hogy nem dísznek lóg a babakád még mindig a falon. (OK, ki gondolta volna, hogy azt szokták beletenni a nagy kádba és úgy töltik meg vízzel?) Mindegy, a srác nem vette nagyon zokon...  Guruljka: néha-néha még kell a cici, de aludt már nélküle is. Ha nem hangzana furán, azt mondanám: hangulattól függ hogy igényli-e este vagy sem... Megoldás lehet, ha ideiglenes hibernálunk anyutól egy keveset?  manci: nem feltétel a születésnap, lehet egy "nagyon speciális október 13.a" is, és máris van ürügyed hogy elszökj egy picit jövő szombaton... :-)

 • 2007.10.05 20:47:10panka

  Szerintem se akard minden áron ágyba dugni, inkább készülj fel maratoni mesélésre, akár egymás mellé bújva. Egyszer úgyis leragadnak a szempillái (vö. lemerül az elem). Anyuci meg már úgyis vágyik egy szabad estére, csak még magának se meri bevallani, mert micsoda anya az olyan? :))). Mondd azt neki, hogy új távlatok nyílnak az életében, ha akkor este elmegy a színházba. (Bár nekem mondana ilyet valaki :)

 • 2007.10.05 21:12:15Guruljka

  Banita, ha elfogadja a cumisüveget vagy valami csőrös poharat, akkor érdemes hibernálni egy kis tejet. Az enyim gyerekek az első mozibamenetelnél mindketten Nagynénivel voltak és semmi gond nem volt, legalábbis nem panaszkodtak:)))) Nekik is volt fagyasztott tej otthon, de Ők még kisebbek voltak. Azért én se léptem ki könnyen az ajtón, pedig laza vagyok mint a rigalánc, de tudtam, hogy valamikor el kell ezt kezdeni. De apa jól terelte a figyelmemet...;) Ő sem árt ha jól felkészül praktikával taktikával:)

  Sok sikert!

  OFF

  Az illető fiatalember képe volt kint egy ideig nálad az iwiwen?

  ON

 • 2007.10.05 22:20:25Banita

  panka: azt hiszem, a mesélést én egyelőre jobban élvezem, mint ő. :-) Persze Vackor kalandjaival már néhány hónapja is le lehetett csendesíteni, de szívesebben fordulok profikhoz, és bekészítem Szabó Gyula CD-jét, egyből Halász Judit Bóbitája után. :-)  Guruljka: Valami azt súgja, hogy a legtöbb nagynéninek/nagybácsinak/keresztszülőnek/nagyszülőnek... van olyan története, amit a szülők jó esetben soha nem tudnak meg. Max. az lesz gyanús, hogy néha-néha cinkosan egymásra kacsintanak a gyerekkel... :-)

  Apával már régen nem számolunk... :-(( ezért is kell anyunak sürgősen kikapcsolódni legalább pár órára.

  OFF

  Igen, ő az! :-) Nagy lókötő lesz belőle, ha felnő, de ebből egyelőre csak a zsivány mosoly és a huncut pillantások látszanak...

  ON  MÁS:

  Örömmel jelentem, ma jelentős feljődésen mentem át, már ami a gyerekfelvigyázó képességeimet illeti: elejétől végéig követtem a fürdetés-pelenkázás-öltöztetés szentháromság minden mozzanatát, minden mesterfogás ellestem, akárhány gyereket képes vagyok bepelenkázni. (Na jó: őt, egyszer-kétszer biztosan.)

  Kajáltatásban eddig is jó voltam, figyelem-elterelésben pláne. :-)  Egyre kevésbé aggódom, hála nektek.

  Fő az önbizalom! :-)))))  Ja, és a keresztapja megsúgta: volt már olyan, hogy ők kihagyták nála az esti fürdetést, ha halál fáradtan zuhant kómába a ded. Úgyhogy amikor nagyon berezelek, én sem esem majd kétségbe, ha esetleg elmarad... (De most még olyan jó mókának tűnik. :-D)  És persze most legalább 12 órát alszom majd, hogy bírjam holnap a tempót. :-)))

 • 2007.10.06 18:25:14beste

  Ha remekül elvoltatok, nincs gond. A kissrác nagyon jól tudja, mire van szüksége, remekül fog irányítani Téged, csak figyel a jeleire...

  Szép estét a lurkóval!

 • 2007.10.06 21:51:45panka

  Szerintem a Háború és békéből is olvashatsz neki, lényeg, hogy duruzsoljon a hangod és testközelben legyél :)

 • 2007.10.06 21:55:16Guruljka

  Banita,írd meg hogy ment;)

  Gyűjtögessétek a Nagynénis titkokat:)

  OFF

  Anno láttam az úriember képét és nem tűnt elveszettnek:)))))Úgyhogy tényleg nem aggódok értetek:)

  ON

 • 2007.10.07 00:53:51Banita

  Taramm-taramm-Tararammm...

  Túléltük! Mindketten! :-)  Anyuka hihetetlenül lelkes lett a jegyek láttán, szerintem csak ezért nem gondolta végig alaposan, hogy tényleg rám bízza-e a legdrágább kincsét.

  Ezerrel bezsongva készülődött, de arra azért maradt energiája, hogy indulás előtt még kicserélje a pelust, amit a kissrác alaposan telipakolt. Repesett a szívem, hogy rám már csak kisebb dolgok várnak majd a gatyában.  Az volt a haditerv, hogy a gyermek nem alszik délután, így majd korábban lesz álmos/nyűgös, korábban kell etetni meg fürdetni és többet alszik -> így jelentősen lecsökken a feszült figyelemmel töltött időm.  Persze nem jött be a dolog, a manó egyáltalán nem lett álmos, sőt, éhes sem! Pedig anyuka (azt gondoltam) alaposan elmagyarázta, hogy az aktuális kedvencet, joghurtot adjak majd a gyermeknek. Szigorú körülírást kaptam a joghurt gyártójára vonatkozóan, így mikor kajára került a sor, és az alsó polcon megtaláltam a N.né és fiai által előállított natúr joghurtot, széles mosollyal lapátoltam a ded elé.

  Aki először lelkes volt, aztán csak töprengő, majd határozottan elutasító. Ugyan én próbálkoztam mondani, hogy "esküszöm, anyu ezt írta elő", de mindenféle rábeszélő-könyörgő szentbeszéd hatástalannak bizonyult.

  Mivel a gyerek erőteljesen mutogatott a hűtő felé, és anyu vészhelyzet esetére közölte, hogy tkp. mindent adhatok neki, amit a hűtőben lelek, így az etetőszéket a hűtő elé húzva két fős konzíliumot tartottunk. Kiegyeztünk az uborkában, ami top5-ös kaja és abból jó darabot be is kajált a lurkó. Nem aggódtam, mert egész nap normálisan evett, ivott, így bíztam abban hogy a biovacsi elég lesz reggelig, vagy legalább addig míg hazatér az egyedi csomagolású, testmeleg tej...

  (Csak miután anyu hazaért derült ki, hogy a hűtő egyik alsó rekeszében gyümölcsjoghurtok vannak - és azt tényleg habzsolja a srác.)  Aztán megengedtem a fürcsi-vizet, de Peti nagyon rázta a fejét és a játékok felé vonszolt, úgyhogy elhalasztottuk a pancsolást. Építőkockákből csináltunk tornyot (na jó, inkább én csináltam), majd leromboltuk (na jó, inkább ő rombolta). Ez olyan izgi játék volt, hogy 30-40 percen keresztül tartott.

  Közben többször a fülemhez nyomott egy játéktelefont. Én mindig elmondtam valakinek (anyu, keresztapu, keresztanyu, dédi, nagyi...) a telefonba, hogy Petivel együtt játszunk és minden rendben, nagyon jól érezzük magunkat, ettünk uborkát és mindjárt megyünk fürdeni is. Lehet, hogy ennyi elég volt neki, mert amúgy egész este nem került szóba anya, vagy legalábbis nem hiányolta látványosan.

  Egy idő után elkezdtem izgulni, hogy a család lassan hazatér, és mi még nem is fürödtünk, úgyhogy elkezdtem előkészülni, újabb vizet engedtem, előkerestem a fürdőköpenyt (amiben kiköpött jedi-lovag a gyermek), meg a törölközőt, és szép lassan rávettem hogy szabaduljon meg a rucitól meg a pelenkától. És hurrá, nem volt benne látható tartalom! :-)

  A fürdőkádban kb. 2 percig bírta, aztán hirtelen lett nagyon álmos és nyűgös. De ezt már akkor sejtettem, mikor a fürdőszobába menet elkezdett ásítozni és a szemét dörzsölgette...

  Mondtam, hogy legalább annyit engedjen meg, hogy alibi-mosdás legyen és a joghurt után maradt koszt eltűntessem. Annyit még kibírt, majd berohantunk a szobába, és jött a popsikenőcs (nem felejtettem el) és a pelus (életemben először, taramm!).

  Majd meghökkenve vettem észre, hogy anyu csak nadrágot készített ki. Sejtettem, hogy ez így nem lenne jó, így egy pillanat alatt döntöttem... Fogadtunk is a lurkóval, hogy anyu hány perc után veszi észre, hogy az aznap hordott, tisztának tűnő rugdalózót vette vissza. :-))))) (Tudtam hogy úgyis átpelenkázza, ha hazaér.)  Ezután jött a dolog legnehezebb része, mert már csak az alvás volt hátra a napi programból.

  De mivel addigra már kicsit több mint 3 órát töltöttünk kettesben probléma nélkül, nem aggódtam olyan nagyon...

  Persze ahogy letettem az ágyára és rájött hogy anya nincs itthon, lefelé görbült a szája széle. Mielőtt a hüppögésen túlléptünk volna, felnyaláboltam párnástól, takaróstól és áthoztam a saját szobámba, hogy hallgassunk egy kis zenét.

  Éppen másodszor indult IZ-től az Over the Rainbow-What a Wonderful World, mikor a kaputelefon jelezte, hogy anyu belépett a házba.

  Úgyhogy paplanba bugyolálva kisétáltunk elé, és ő nagyon megkönnyebbült mikor nagy halom gönc alatt egyben találta a fiát... :-))  Nagyon élvezte a koncertet, kikapcsolódott és dícséretes módon egyszer sem hívott fel! (Bár a többiek szerint legalább kétszer csak az ő hatékony érvelésük tántorította el a telefonálástól.)  Azt hiszem, mindhármunknak mozgalmas estéje volt... :-))))

 • 2007.10.07 00:59:49Banita

  panka: Felolvasási céllal már előszítettem a V. Fable összest, egy rakás Jókai-t és A Gyűrűk Urát is, de egyelőre csak a szakácskönyveket cibálja le a polcomról. :-)))  Guruljka: szerintem veszek egy titkos jegyzetfüzetet és minden közös csínünket lejegyzem + fotóval dokumentálom. És mikor 18 évesen hazahozza majd a barátnőjét, akkor kedves hangon, tenyérbemászó mosollyal az arcomon fogom ecsetelni: mi mindent is műveltünk amikor még pelus volt a popsiján... :-))))))

  OFF

  Füled jobban van? :-/ Kell még specialista, kérdezzek körbe? Üzenhetsz wiw-en is...

  ON

 • 2007.10.07 01:27:49Hicudzsi

  Csúcsügyesek voltatok :)

  Nagy-nagy gratula :) :) :)

 • 2007.10.07 09:21:05marcangoló

  Banita, ez fantasztikus volt! Pompás ötlet, remek kivitelezés! Igy kell ezt csinálni! :-DDD

 • 2007.10.07 16:35:20Guruljka

  Banita, király vagy! Így kell ezt csinálni! Minnél gyakrabban csinálod annál lazább leszel!

  Anyunak is küldünk egy dícséretet, mert nem telefonált! Neki is szól, hogy így kell ezt csinálni:)

  A füzet írás egyébként király ötlet:) Bár a bemutatása után már nem Te leszel a legászabb nagynéni:) Hja és tutira nem kell várnod 18 éves koráig:)))))))))  OFF

  Hétfőn megyek vissza a dokihoz. Addig összekukázom az összes türelemmorzsámat. Jó figyelemelterelő a Poronty. Ha hétfőn úgy látom, küldök egy üzenetet wiwen. És köszi az ajánlatot!!!

  ON

 • 2007.10.07 19:23:39panka

  Banita, gratulálok, nagyon jól álltad a sarat. Szerintem tényleg elég szép vállalás volt tőled, így, hogy még egy pelenkát se cseréltél ki egyedül. Nagyon jó fej lehetsz. Hajrá-hajrá, csak így tovább!

 • 2007.10.08 14:23:54Banita

  Megérdeklődtem, a gyermek nyilvánvaló lelki sérülések nélkül úszta meg a kalandot, úgyhogy hivatalosan is sikeresnek nyilvánítom a szombat estét. :-)  Lehet, hogy hagyományt teremtünk, és 2-3 havonta elvállalom egy-egy délutánra/estére a manót? (Na jó, lehet hogy most csak önbizalom-túltengésem van és elég lesz úgy 6 havonta a védőszárnyaim alá venni... :-) )  Nagyon-nagyon köszönöm a jótanácsokat és a lélekerősítő hozzászólásokat - a dícséretekbe pedig belepirultam (és ez nálam nagy szó :-) )!

 • 2007.10.08 15:04:19Guruljka

  Banita, sűrűbb gyakorlás=nagyobb rutin:))))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta