SZÜLŐSÉG

Vészhelyzet: Miért nincs elég gyógyszer?

2007. október 5., péntek 11:31

A gyerek éjszaka köhögni kezd és fullad. Az aggódó szülők kihívják a gyerekorvost, aki megállapítja, hogy kruppos a gyerek, majd felírja az ilyenkor használandó gyógyszert. Igen ám, de az éjszakai ügyeletes gyógyszertárakban nem lehet kapni, mert hiánycikk, mivel a betegségnek most van szezonja. Olvasónk mesél éjszakai küzdelméről.


Van egy 23 hónapos kisfiam, születéstörténete már megjelent a Porontyon. Tegnap este nagyon tüsszögött, biztosak voltunk benne, hogy belement az orrába valami, mert ha meg van fázva, mindig csak kettőt tüsszent (akárcsak én), viszont ha irritálja a nóziját valami, akkor képes sorozattüsszentésre (akárcsak én, vagy bárki más) Hangulata a szokásos: vidám, mindent néz, minden érdekli, bűbájos gyerek. Az én kisfiam, na.

Szokott időben letesszük aludni, különösebb probléma nélkül húzza a lóbőrt. Ilyenkor netezünk, tv-zünk, olvasunk a feleségemmel, néha elintézek 1-2 telefont. Beszélgetni is szoktunk :)

20:45 a gyerek köhög, rekedt hangon, összesen kétszer, biztosan nincs semmi gond, ajtó becsukva rá, zaj nincs, nem ébredhetett fel.

20:47 éktelen visítás, sosem hallott rekedt köhögés, manjdnem vonyítás. Anyja berohan a szobájába.

20:48 A gyereknek folynak a könnyei, nem kap levegőt, szemmel láthatóan fullad. Sajnos, sírni is elkezd, ömlenek a könnyei.

20:49 Próbálok a lelkére beszélni, elvem, hogy már kiskorában is az eszére kell hatni. Mondom is neki, ne sírjon, nyugodjon meg, el fog múlni a roham, mindjárt jobb lesz.

20:52 A gyerek megnyugszik, köhög továbbra is, de most már felismerem azt az állapotot, hogy szárazköhögés miatt csuklani is kezd (nem kellemes) 20:53 Operatív tisztem (feleség) felhívja a gyerekorvost, aki a tüneteket hallván azonnal indul. Kisebb pánik, krupp?

20:55 Anyósom is jön, legalább a feleségem is kienged egy kicsit, a bátyjának (mármint a feleségem bátyjának, ugye) ugyanis kruppja volt, és azóta is vígan éli világát. A gyerek eközben vígan ölelgeti a plüsskutyáját, és közli az anyjával, hogy az apja helyén kíván nyugovóra térni.

20:57 A gyerek alszik, mint a tej - az én helyemen.

21:05 Megérkezik a város másik végéről a gyerekorvos, nem értem, hogy csinálta, én sem vezetek egyszerűen, de ez már-már lehetetlen kategória.

21:06 Nem tudjuk felkelteni a gyereket, úgy alszik mint akit fejbevertek, tiszta apja :))

21:17 A jelekből a doktornő egyértelműen azonosítja a kruppot, azonnal gyógyszertárba kell menni. (illetve nem teljesen értem, lehet, hogy vmi vírust, ami krupp tüneteket produkál?)

21:25 A Déli pályaudvarnál lévő éjjel nappal gyógyszertárban csengetek. A 3 fajta gyógyszerből 2 kapható, 1 hiánycikk. Menjek a Frankel Leó utcaiba.

21:32 A Frankel Leóban talán holnap lesz, járvány van(!), hiánycikk (!!) Közben az operatív tisztem végighívja az összes éjjel-nappali gyógyszertárat, sehol sem lehet kapni ezt a gyógyszert Budapesten.

Nem is akadnék ki, ha nem közölte volna a doktornő, hogy ezt márpedig ha éjjel rohama van, azonnal be kell neki adni (nem figyeltem oda, lehet hogy a szteroidos kúpról van szó, de az o. tiszt mindent felírt, így nem kellett gondolkodnom - nem is tettem, ahogy látszik is), és indulni a kórházba, ugyanis ha nem adjuk be, akkor könnyen lehet, hogy késő lesz. Hogy adjam be, ha egész Budapesten nem kapható?

Miért nem kapható egész Budapesten, ha két hete krupp-perfect idő van, és tombol valami vírus, ugyanilyen tünetekkel?

Ha nincs krupp-perfect idő, akkor sem kellene tartani belőle kötelezően? Ha -ne adj Isten- történt volna valami a gyerekkel, mit lehetett volna csinálni azon kívül, hogy ezerrel megyünk a László kórházba?

Ott van gyógyszer, ha hiánycikk?

Balazska

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.05 14:31:46putyesz

  Szép történet, bár nekünk már tavasz végén mondták a gyógyszertárban, hogy a kúp éppen hiánycikk, de nekünk még mázlink volt, az utolsó dobozt még éppen sikerült elvinnünk. Mondjuk mi mozdulni sem merünk nélküle, mert a kisfiam a makacsabb krupposok közül való sajnos, most nem részletezem, de most is éppen izgalom van nálunk. De ami még szebb, hogy tavasszal, amikor kórházban voltunk a fiammal (abban a szezonban már harmadjára a krupp miatt), és sajnos már némi rutint is szereztünk a dolgokban, nem értettük, hogy miért a kisebb hatóanyagú kúpot kapja a gyerek állandóan, holott egyáltalán nem volt annyira jól, ahelyett, hogy megkapta volna az erősebbet, mint ahogy azt korábban is megtették. Hát a végére kiderült, hogy szimlán azért, mert a kórházban is hiány volt ebből a gyógyszerből. (Ez speciel nem a krupp ügyeletes László kórházban volt, de nem is egy semmilyen kis kórházban.)

  Azóta sikerült már beszereznetek a gyógyszert?

 • 2007.10.05 16:16:32Pumatex

  Hogy lehet egy életmentő gyógyszer (mert rossz esetben sajnos az) egyáltalán HIÁNYCIKK? ezért fejeknek kellene hullani. Nincs mentség.

 • 2007.10.05 18:10:07háromanya

  Két gyerekem lett kruppos az elmúlt két hétben.

  Nagyon durva, hogy nincs ez a gyógyszer, mert ez az egy ami segít, hogy ne fulladjon meg a gyerek.

  Az egyik patika szerint nem is lesz, mert kivonják a forgalomból, és nem lesz helyette semmi más.

  BOTRÁNY. Komolyan mintha a Balkánon élnénk lassan.

 • 2007.10.05 22:43:20subidubidu

  Sziasztok sorstársak,  Nekem tegnap kezdte a legkisebb, mi nyitott ablaknál éjszakáztunk téli szerkóban.  Isteni szerencsénk, hogy a középső is kruppos (volt??), és van még szteroidos kúpunk, ami nem járt le. Az a bizonyos hiánycikk. Ami másssal nem is helyettesíthető.  Másik "szerencse", hogy a legkisebb már fulladt más miatt, máskor is, így van itthon hörgőtágító, meg persze hidegpárásító.  Egyébként egyetértek: botrány, hogy hiánycikk az életmentő gyógyszer. Erről vajon miért nem olvashatunk az újságok első oldalain? Csak ha majd tragédia is lesz belőle?? • 2007.10.06 19:03:23Pumatex

  Szerencsére az enyém még nem az, és csak reménykedek, hogy nem is lesz. De mindentől függetlenül - lehet, hogy tényleg tragédia kell ahhoz, hogy történjen valami? Mondjuk amíg itt írogatunk, az kevés ahhoz, hogy kiverje a vészharangot. Valakinek valamilyen ötlet/ismeretség, hogy érdemben lépni lehessen?

 • 2007.10.06 20:21:54háromanya

  Subidubidu, mi az a hörgőtágító, és hogyan kell használni? (ez volt az első kruppunk és persze nem bánnám, ha az utolsó is lenne)

  Pumatex, talán, ha egy "illetkésnek" kruppos lenne a gyereke... na jó, szóval tényleg nagyon gázos szituáció.

 • 2007.10.06 21:11:39martine

  Sziasztok! Nekem is van egy krupposom meg egy fulladós asztmásom :( a kúpot viszont még sosem használtuk - most dobtuk ki a 2002-ben kiváltottat. Persze, biztonságérzetnek jó volt :) meg biztosan van olyan gyerek, akinél tényleg azonnal kúp + kórház - de én úgy láttam, a krupprohamok nagy része megelőzhető ill. megállítható. Nagyon ijesztő, mert leginkább éjjel támad - és főleg, mikor nagyon pici babánál először jön, én is jól bepánikoltam :( 9 hónapos volt a kisfiam az elsőnél - most hat éves lesz, remélem, idénre már kinőtte :) Ami nekünk bevált: hidegpárásítás, szinte mindig, ha párás, lucskos, ködös idő van - bár a krupp bármikor kijöhet, nyáron is akár - de a jellemző időszaka az ősz és a tavasz. A párásítóba mi Salvus vizet szoktunk tölteni: gyógyszertárban kapható gyógyvíz másfél literes kiszerelésben - már jó drága :( kb 700 ft/palack - de megéri. (persze, nem mindig ezzel párásítunk, ált. sima hideg víz + már amúgy is csupa só a párásítónk - de kritikus időszakban Salvusozunk) Hörgőtágítóként feliratható (nem tudom, babáknak adható-e?) Spiropont kanalas gyógyszer, ami kb uaz, mint a belélegezendő Ventolin, ehhez lehet venni egy szerkezetet is, amivel be lehet adni a gyerekeknek (van, de még nem használtuk) a gyógyszerek vénykötelesek. Vény nélkül kapható a Fluimucil 100 v ACC 100, ami a nyákoldó. Ez nem kifejezetten kruppra van, de segíthet a kruppos állapot megelőzésében. Ami nekünk még nagyon bevált, az ezek mellett az Aconitum Napellus nevű homeopátiás bogyó, azonnal, az első gyanús köhhintésnél (30-asból 4-5 szem) Ami még fontos: a sírás, ijedtség gerjesztheti a kruppos görcsöt, úgyhogy nyugodtnak kell látszani (tudom, mondani könnyebb) és meg kell nyugtatni a babát/gyereket is, amivel csak lehet - nálunk a szopi jött be leginkább, az nagyon ellazította mindig mindkettőt és azt sosem utasították vissza. Lehet még nagyon ici-pici kortyokban jéghideg italt adni nekik + nagyon felöltözve kimenni a hideg szabad levegőre - ha épp nincs odakint hideg, akkor nyitott hűtő v. mélyhűtő elé ülni vele, ha más nincs, hideg zuhannyal bepárásítani a fürdőszobát, zuhanyfülkét, oda beülni (persze, ő ne legyen vizes) És persze, az elsőnél tutira mindig dokit hívni - a többediknél nálunk már sosem került egyik sem olyan stádiumba, hogy kellett volna doki. Szóval, no pánik, ez élből sokat segíthet :) És gyors gyógyulást minden köhögősnek :)

 • 2007.10.06 22:04:03Sibri75

  Nálunk is most indult be a krupp, több nagy gyógyszertárban hiánycikk, de kis gyógyszertárban szerencsére még volt 2 doboz a kúpból. Szerencsére azóta nekünk sem kellett, de jó tudni, hogy van.

 • 2007.10.06 22:05:09Sibri75

  Most olvasom, hogy van erre homeopátiás szer is, azt azért ki fogom próbálni. Köszi martine:)

 • 2007.10.06 23:29:31Anyatünde

  Rectodelt kúpról beszéltek?  A lányom volt kruppos 1.5-2 évesen, de csak pár, megitélésem szerint enyhébb roham. Az elsőnél nem is tudtam, hogy ez az, (nem fuldoklott, csak kicsit rekedtesen sírt, meg rohamokban, hurutosan köhögött), másnap a gyerekorvos mondta, h. szerinte az volt.  Az Országos Gyógyszerészeti Intézetben dolgoztam a Kicsi előtt, megkérdezzem, mi van ezzel a gyógyszerrel?

 • 2007.10.07 07:42:58putyesz

  Anyatünde: én a Rectodelt-ről beszéltem, de szerintem a többiek is, tényleg nagyon jó lenne, ha utána tudnál kérdezni, kiváncsian várom a választ. Előre is köszi.  Martine: köszi a homeopátiás tippet, ez eddig még kimaradt, de mindenképpen kipróbáljuk, reméljük nekünk is beválik. A többi módszert mi is alkalmazzuk, a párásitó mellett még van itthon porlasztónk is, amibe a Salvus vizet töltjük és egy-két óránként azzal inhaláljuk a gyereket, de nekünk még ezek mellett is kell a kúp, szóval mi a problémásabbak közé tartozunk sajnos. Nagyon utálatos!:( • 2007.10.07 18:43:54jidele

  www.pirulapatika.hu

  itt mintha lenne.

 • 2007.10.15 00:28:07Anyatünde

  Nos hát: a főnökömet e-mailben kérdeztem (telefonon reménytelen elérni), még nem válaszolt.  Az OGYI honlapján megnéztem az azoknak a gyógyszereknek a listáját, amelyekből átmeneti készlethiány van/várható (ez a legtöbb esetben azért van, mert a gyártással/gyártóhellyel valami gebasz van), ebben a táblázatban nem szerepelt a Rectodelt.

  A forgalomból kivonni készült gyógyszerek listáján sem szerepelt.  Egy általam gyakran látogatott, pici patikában (Stella gyógyszertár Újpesten) rákérdeztem, ott nem tudtak arról, hogy valami általános hiány lenne belőle. Mondta a patikusnő, hogy épp elfogyott, megrendelés ment, délutánra hozzák az újabb adagot.  Kruppmentes szép jövő hetet mindenkinek! :-))

 • 2007.10.15 08:33:53Anyatünde

  Még egy: Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján egy rakat tartalom szabadon, ingyen elérhető. Többek között az éjjeli hsz-omban emlegetett listák is. a főoldal jobb oldalán "Gyógyszerellátási közlemények" link alatt.  Ugyanitt megtalálható az összes, Mo-n törzskönyvezett gyógyszer betegtájékoztatója és alkalmazási előírása is.

  (Mondjuk, ha otthon elkavarodik valami aktuálisan szedett gyógyszer, vagy éppen már régóta megbontott, dobozából rég kiszedett lázcsillapító vagy hasonló betegtájékoztatója, akkor itt hozzáférhető.)

  A "betegtájékoztatók" linkre kattintás után a készítmény neve alapján, ABC-rend szerint lehet keresni.  Az alkalmazási előírások elsősorban az orvosok számára készülnek. De pl. hasznos lehet laikusnak is, mert ált. benne van az adott gyógyszer adagolása testtömegre vonatkoztatva, míg a betegtájékoztatókban gyakran csak életkor szerint.

 • 2007.10.15 08:58:37szanna

  Köszi Anyatünde! Nagyon hasznos, amit írtál. :)

 • 2007.10.15 09:33:55begyszli

  Nekünk is bevált az Aconitum Napellus, bár azért előfordult, hogy én az éjszakai nyugodt alváshoz beadtam a rectodelted 1-1 éjszakára.

 • 2007.10.31 06:39:33szőlőszem

  Hidegpárásító tisztításával kapcsolatban tudnátok nekem segíteni?

  Kaptunk egyet,leírás nélkül, és nem találtam csak annyit, hogy 20%-os ecettel kell tisztítani.

  Csak álljon benne, vagy azzal is párásítsak hogy mindenhol átmenjen rajta?

  Lehet hogy buta kérdés, de tényleg nem tudom...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta