Hétvégi programajánló - indul a színházi évad

A hétvége a magas művészeteké. Beindult a színházi szezon, úgy hogy a fővárosi kiskorú színházrajongóknak és kísérőiknek nem árt körülnézni a gyerekszínházak műsorán – a Kolibri, a Stúdió K, Bábszínház kifejezetten rájuk szakosodott, de sok színháznak – így a Nemzetinek is – vannak direkt gyerekeknek szánt előadásai.

Csak párat emelünk ki: szombat délelőtt 11-kor Népek Meséi a Fonóban. Az Évekerék társaulat andalúz népmesét játszik, melyben a gyerek is részt vehetnek. Az előadást élő muzsikaszó és óriásbábok felbukkanása kíséri.

Ugyan nem a hétvégén, de az azt követő héten, szerdán lesz látható Goda Gábor és az Artus Társulat alternatív Piroska és a farkasokja. A gólyalábakon álló és vándorló Varázserdő egy különc nagymamát és hét csavargó-farkast rejt magában, akik azonban egyáltalán nem gonoszak. Táncosok, énekesek, zsonglőrök, akrobaták és zenészek ők, akik mindent megtesznek, hogy Piroskát elkápráztassák. A Vadász viszont furcsa szerzet: bár angyalszárnyai vannak, mégis gonoszul lelövöldözi a jóravaló farkasokat.

Vasárnap este hétkor Huzella Péter lesz a Kolibri Pincében. Akinek ez túl későn van, az a Bárkába mehet háromra, ahol Kemény Henrik játszik bábokon a gyerekeknek. Fellép Vitéz László és az összes haverja.

A színházhoz legközelebb talán a költészet áll: aki inkább a lődörgéssel összekapcsolt nézelődést választja, az nézzen el vasárnap a Nemzetihez a Költészet Vásárára, ahol nem csak nagyszerű versesköteteket szerezhet be, de találkozhat kedvelt verseskönyveinek íróival, és nagyszerű verses-zenés programokon vehet részt. 11-től Tóth Krisztina és Radványi Balázs (a Kalákából) a Londoni mackókkal, kettőtől Kányádi és a Kaláka, háromtól Lovasi és Lackfi János, öttől Jordán Tamás és a Sebő Együttes. De e hírességeken kívül is folyamatosan kiváló előadások és művészek lépnek fel. Vigyázat, a Nemzeti Háziszínpada kicsi, a nézősereglet meg népes lehet! Érdemes időben odaérni.

Térben közel, műfajában kicsit távolabbi a Ludwig Múzeum kis.műhelye, mely kisgyerekeket vezet be játékos-komolyan a modern művészetbe, alkotásba és a művészet szemléletének átélésébe. Ezen a hétvégén a hat és tíz év közötti gyerekek képregényt készíthetnek ritka élményeikből. Közelebről átlátszó fóliára többrétegű-mozgó képregényt alkotnak és térbeli képregény-kollázsokat elmozdítható elemekkel. Minden foglalkozáson más és más nagyonb jó program, érdemes nyomon követni itt.

A Millenárison szombaton megint az egész nap a gyerekeké. Rengeteg színházi és zenés programmal várják őket. A legkisebbeknek ringató foglalkozás tíztől, utána 11-kor a kicsit nagyobbaknak Lúdas Matyi érkezik a színházba, délben Chaplin-filmek Darvas Ferenc zongorakíséretével – úgy sejtem, ez inkább a szülők egy részét érdekelheti, csak addig mit csinálnak a gyerekekkel? Biztos elringatják őket. Egykor óriásképregény a nemzeti ünnep tematikájával. A kézművesműhelyben pedig zászlót, csákót, és egyéb nemzeti-katonai jelképeket lehet rajzolni (A magyarzászló-készítés tuti sikerélmény a legkétbalkezesebb csemetének is. Még szerencse, hogy nem britek vagyunk.) A programot négykor a Makám Ákom-bákom című koncertje zárja. A műsor tematikája az állatvilág és az ember – különösen a gyermekek – kapcsolata. A műsor játékos formában igyekszik közel hozni a mai városi gyermekekhez a természetet, az erdőt, a mezőt, a tavat, a folyót s a benne élő állatokat. Hallunk a százlábú születéséről, a karikás szemű nyúl rémálmairól, egy álmedve téli settenkedéseiről, a csigabigák tavaszi báljának vendégseregéről, a kabócáról, aki nem szeretett tanulni és még a „ma született" aligátor gyerkőcre leselkedő veszélyekről is. A teljes műsorra a belépő öt- illetve hétszáz forint, de megéri két gyerekkel menni, mert a családi jegy „csak” 1800.

Az állatokhoz az is közel kerülhet, aki szerint ez az egész művészet csak unatkozó felnőttek ostoba bohóckodása, és testközelből szereti megtapasztalni a dolgokat. Az Állatok Világnapja alkalmából ugyanis a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség vasárnap felvonulást rendez. A felvonulásra minden pórázon vezethető állatot vihetnek a résztvevők. Az útvonal: délelőtt 10 órakor gyülekező a Bazilikánál, majd az Andrássy úton végig a Hősök teréig. A sort (évek óta) az állatkert csacsija vezeti, amelyet pónifogat és alpaka követ, majd a vakvezető kutyások csoportja jön. Őket a civilek és a különböző szervezetek követik sok, a felvonulást jól tűrő állat kíséretében. Legtöbben kutyával érkeznek, de hoznak macskát, hörcsögöt és volt már tyúk is. A Veresegyházi Medveotthonban a Fehérkereszt Állatvédő Liga tartja meg az Állatok Világnapi rendezvényét október 6-7-én.

Aki inkább a vadon élő állatokkal szeretne találkozni, az ne hagyja ki a Magyar Madártani Egyesület madárfigyelő napjait. A „madárles” és számlálás mellett látható madárgyűrűzés és rengeteg érdekes infó az örök vándorokról. Ha ide megyünk, mindenképp vigyünk magunkkal vízálló cipőt, esőkabátot, széldzsekit, ha lehet, távcsövet és madárhatározót. A program verseny is egyben, hogy melyik országban van a legtöbb résztvevő, illetve hol számlálják a legtöbb vándormadarat. Budapesten a Naplás-tó gátját kell becéloznunk, reggel kilenctől háromig. A többi helyszín itt.

Ha sem a magas művészet, sem az állatok nem hoznak lázba, csak a hagyományos beszélgetős-táncházas-művházas programok, akkor menjünk el szombaton reggeltől estig a Szülők Házába. Ingyen lesz például a játszóház, közben pedig beszélgethetünk kirándulásról, gyereknevelésről, testről-lélekről, egészségről-betegségről Jaksity Katával és a ház szakértőivel. Lesz jóga, masszás, lufi, bűvész, sőt, még sminktanácsadás is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra