SZÜLŐSÉG

Hétvégi programajánló - indul a színházi évad

2007. október 5., péntek 09:00

A hétvége a magas művészeteké. Beindult a színházi szezon, úgy hogy a fővárosi kiskorú színházrajongóknak és kísérőiknek nem árt körülnézni a gyerekszínházak műsorán – a Kolibri, a Stúdió K, Bábszínház kifejezetten rájuk szakosodott, de sok színháznak – így a Nemzetinek is – vannak direkt gyerekeknek szánt előadásai.

Csak párat emelünk ki: szombat délelőtt 11-kor Népek Meséi a Fonóban. Az Évekerék társaulat andalúz népmesét játszik, melyben a gyerek is részt vehetnek. Az előadást élő muzsikaszó és óriásbábok felbukkanása kíséri.

Ugyan nem a hétvégén, de az azt követő héten, szerdán lesz látható Goda Gábor és az Artus Társulat alternatív Piroska és a farkasokja. A gólyalábakon álló és vándorló Varázserdő egy különc nagymamát és hét csavargó-farkast rejt magában, akik azonban egyáltalán nem gonoszak. Táncosok, énekesek, zsonglőrök, akrobaták és zenészek ők, akik mindent megtesznek, hogy Piroskát elkápráztassák. A Vadász viszont furcsa szerzet: bár angyalszárnyai vannak, mégis gonoszul lelövöldözi a jóravaló farkasokat.

Vasárnap este hétkor Huzella Péter lesz a Kolibri Pincében. Akinek ez túl későn van, az a Bárkába mehet háromra, ahol Kemény Henrik játszik bábokon a gyerekeknek. Fellép Vitéz László és az összes haverja.

A színházhoz legközelebb talán a költészet áll: aki inkább a lődörgéssel összekapcsolt nézelődést választja, az nézzen el vasárnap a Nemzetihez a Költészet Vásárára, ahol nem csak nagyszerű versesköteteket szerezhet be, de találkozhat kedvelt verseskönyveinek íróival, és nagyszerű verses-zenés programokon vehet részt. 11-től Tóth Krisztina és Radványi Balázs (a Kalákából) a Londoni mackókkal, kettőtől Kányádi és a Kaláka, háromtól Lovasi és Lackfi János, öttől Jordán Tamás és a Sebő Együttes. De e hírességeken kívül is folyamatosan kiváló előadások és művészek lépnek fel. Vigyázat, a Nemzeti Háziszínpada kicsi, a nézősereglet meg népes lehet! Érdemes időben odaérni.

Térben közel, műfajában kicsit távolabbi a Ludwig Múzeum kis.műhelye, mely kisgyerekeket vezet be játékos-komolyan a modern művészetbe, alkotásba és a művészet szemléletének átélésébe. Ezen a hétvégén a hat és tíz év közötti gyerekek képregényt készíthetnek ritka élményeikből. Közelebről átlátszó fóliára többrétegű-mozgó képregényt alkotnak és térbeli képregény-kollázsokat elmozdítható elemekkel. Minden foglalkozáson más és más nagyonb jó program, érdemes nyomon követni itt.

A Millenárison szombaton megint az egész nap a gyerekeké. Rengeteg színházi és zenés programmal várják őket. A legkisebbeknek ringató foglalkozás tíztől, utána 11-kor a kicsit nagyobbaknak Lúdas Matyi érkezik a színházba, délben Chaplin-filmek Darvas Ferenc zongorakíséretével – úgy sejtem, ez inkább a szülők egy részét érdekelheti, csak addig mit csinálnak a gyerekekkel? Biztos elringatják őket. Egykor óriásképregény a nemzeti ünnep tematikájával. A kézművesműhelyben pedig zászlót, csákót, és egyéb nemzeti-katonai jelképeket lehet rajzolni (A magyarzászló-készítés tuti sikerélmény a legkétbalkezesebb csemetének is. Még szerencse, hogy nem britek vagyunk.) A programot négykor a Makám Ákom-bákom című koncertje zárja. A műsor tematikája az állatvilág és az ember – különösen a gyermekek – kapcsolata. A műsor játékos formában igyekszik közel hozni a mai városi gyermekekhez a természetet, az erdőt, a mezőt, a tavat, a folyót s a benne élő állatokat. Hallunk a százlábú születéséről, a karikás szemű nyúl rémálmairól, egy álmedve téli settenkedéseiről, a csigabigák tavaszi báljának vendégseregéről, a kabócáról, aki nem szeretett tanulni és még a „ma született" aligátor gyerkőcre leselkedő veszélyekről is. A teljes műsorra a belépő öt- illetve hétszáz forint, de megéri két gyerekkel menni, mert a családi jegy „csak” 1800.

Az állatokhoz az is közel kerülhet, aki szerint ez az egész művészet csak unatkozó felnőttek ostoba bohóckodása, és testközelből szereti megtapasztalni a dolgokat. Az Állatok Világnapja alkalmából ugyanis a Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség vasárnap felvonulást rendez. A felvonulásra minden pórázon vezethető állatot vihetnek a résztvevők. Az útvonal: délelőtt 10 órakor gyülekező a Bazilikánál, majd az Andrássy úton végig a Hősök teréig. A sort (évek óta) az állatkert csacsija vezeti, amelyet pónifogat és alpaka követ, majd a vakvezető kutyások csoportja jön. Őket a civilek és a különböző szervezetek követik sok, a felvonulást jól tűrő állat kíséretében. Legtöbben kutyával érkeznek, de hoznak macskát, hörcsögöt és volt már tyúk is. A Veresegyházi Medveotthonban a Fehérkereszt Állatvédő Liga tartja meg az Állatok Világnapi rendezvényét október 6-7-én.

Aki inkább a vadon élő állatokkal szeretne találkozni, az ne hagyja ki a Magyar Madártani Egyesület madárfigyelő napjait. A „madárles” és számlálás mellett látható madárgyűrűzés és rengeteg érdekes infó az örök vándorokról. Ha ide megyünk, mindenképp vigyünk magunkkal vízálló cipőt, esőkabátot, széldzsekit, ha lehet, távcsövet és madárhatározót. A program verseny is egyben, hogy melyik országban van a legtöbb résztvevő, illetve hol számlálják a legtöbb vándormadarat. Budapesten a Naplás-tó gátját kell becéloznunk, reggel kilenctől háromig. A többi helyszín itt.

Ha sem a magas művészet, sem az állatok nem hoznak lázba, csak a hagyományos beszélgetős-táncházas-művházas programok, akkor menjünk el szombaton reggeltől estig a Szülők Házába. Ingyen lesz például a játszóház, közben pedig beszélgethetünk kirándulásról, gyereknevelésről, testről-lélekről, egészségről-betegségről Jaksity Katával és a ház szakértőivel. Lesz jóga, masszás, lufi, bűvész, sőt, még sminktanácsadás is.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.05 09:41:46Vakmacska

  Nagyon jó kis összeállítás, remélem valahova tudunk majd menni (igaz, nem-budapestiek hátrányban, de mi pestiek vagyunk szerencsére), és ezek a gólyák egyszerűen gyönyörűek, nem tudom ki követte el a fotót, de fantasztikusan sikerült.  Csak ne köhögne a büdös kölök.

 • 2007.10.05 10:48:36gyermek

  Bergengócia Gyerekház

  (Kossuth Klub, Budapest, Múzeum u. 7.)  Október 06. szombat

  Ősz eleji Manóvár  10.00 - 16.00 Gesztenye Guszti Barkácsműhelye

  kézműves játszóház kicsiknek és nagyoknak

  10.00 - 16.00 Csigabiga Palota - babaház apróknak

  babusgató - babringató, maszatoló, építő, fejlesztő konstrukciós játékok

  11.00 Tündérkert Mesekuckó: zenés mesélgetés - diafilm mesetár a mesék legjavából  Jegyárak: Gyerekjegy: 500 Ft

  Felnőttjegy: 600 Ft 2 éves kor alatt 200 Ft  15.00 Gryllus Vilmos koncert : Őszi dalok

  Gryllus Vilmos Kossuth díjas előadó- és alkotóművész gyermekeknek készült színházi, rádiós és televíziós műsorok megálmodója, megteremtője, szereplője, óvodai, iskolai foglalkozásokon is tanított dalok elismert szerzője. Saját és alkotótársaival közösen létrehozott műsorai ma éppúgy fontos részét teszik ki pályafutásának, mint a "kalákás" produkciók...  Koncertjegy: Gyerekjegy/felnőttjegy 950 Ft

  A belépés 2 éves kor alatt 200 Ft

  (a koncertjegy egész napos belépésre jogosít)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta