SZÜLŐSÉG

Hazamenekülni szülés után

2007. október 3., szerda 08:06

Előrebocsátom, hogy nem volt igazán időm utánanézni annak, hogy külföldön mi a gyakorlata az ambuláns szülésnek, úgyhogy inkább az itthoni feltételekről tudok írni, és leginkább a saját esetemről.

Az úgy volt, hogy amikor 2004-ben a fiam szültem, egy neves bababarát kórházban, már akkor is fontolgattam, hogy nem maradok bent huzamos ideig (nem szeretek ott lenni, minek is szépítsem, tudjátok, a csempe színe, meg ilyenek). Több dolog volt, ami miatt aztán másként döntöttem. Egyrészt a dokim nem támogatta.

Ő amúgy sem igen szerette az alternatívkodást, csak nekem akkor még nem volt szemem hozzá, hogy ezt lássam. Amikor beszéltünk a beavatkozásmentes szülésről, meg a gátvédelemről, mindig nagyon meggyőzően elmondta, hogy persze, mindent megpróbálnak, de ő azért úgy gondolja, hogy első szülésnél mégis kell vágni, nehogy aztán 40 év múlva jól előreessen a méhem (mivel másodszor nem volt gátmetszés, most aztán nem tudhatom, hogy majd előreesik, vagy nem). Azt is elmondta (igaz, nem közvetlenül nekem), hogy nem nagyon szereti azokat a nőket, akik túl sokat olvasnak a szülésről, meg túl tájékozottak. Na, valahol akkor kellett volna kifordulni a rendelőből, de mondom, ez nekem nem volt gyanús. Aztán ott volt a férjem („a zuram”), ugye, aki szerint mégiscsak a kórház a biztonságosabb. És végső érvként az orvos felhozta, hogy én ugyan hazamehetek, de ha aztán a gyerekkel lesz valami, már nem kerülhetünk vissza a „rooming in”-be, hanem engem felvisznek a nőgyógyászatra, a baba meg megy a csecsemőosztályra. Le voltam taglózva, bár meggyőzve nem.

Történt persze, hogy éjjel találtam szülni, minek következtében (?) volt aztán mindenféle gyorsítás, és természetesen gátmetszés- nem felszívódó varrattal. Innentől egyértelmű volt, hogy maradnom kell. A bent töltött 5 nap keserves volt. A kötelező fürdésen kívül a gyermekem kb. kétszer fél órát töltött a csecsemősöknél. Én így láttam jónak. De így megoldani a zuhanyzást, evést (szobában tilos), elég macerás. Nem is beszélve arról, hogy a kajáról „magadnak” kell gondoskodnod, ha a szülés utáni első napokban nem csülkös bablevesen és rakott káposztán akarsz élni. (Ezúton is szeretném megköszönni azt a bizonyos húslevest és sült csirkét.)

A fiam nem volt sírós, így akár aludhattam volna- csak a szobatársaim babái nem voltak ilyen csendesek, és a folyosón hallótávolságban kb. még húsz, igényeit sírással jelző újszülött lakott (ami egyébként oké, csak viszonylag kevéssé pihentető). Mindehhez jöttek a látogatók, kb. félóránként- mert hát még inkább a kórházban nézik meg a gyereket, mint otthon. És akkor a szoptatással még nem is volt gondom. Szóval miután, zombifáradtan, éhesen hazatámolyogtam, eldöntöttem, de nagyon, hogy ezt még egyszer nem.

Másodszor aztán sikerült olyan orvost találnom, aki nem csak beszél a természetes szülésről, hanem teszi is. Sokat beszélgettünk a gátvédelemről, a szép szülésről, bár az utolsó pillanatig nem mertem szóba hozni, hogy én bizony szeretnék a szülés után angolosan távozni. De a meggyőzést nem is az orvossal, hanem otthon kellett elkezdenem. A férjem már nem kellett nagyon gyúrnom, ő látta, milyen volt az a bizonyos 5 nap a kórházban. De az anyukám, a szűkebb- távolabbi családtagok, barátok, ismerősök, mind azzal jöttek, hogy ez veszélyes, mert mi van, ha történik valami.

Úgyhogy pontosan utána néztem, milyen feltételekkel jöhetek el (ebben nagy segítségemre volt a szülésznőm, és a védőnő). Először is kell hozzá egy sima, komplikációmentes szülés (lehetőleg gátvédelemmel), ami után mind a baba, mind én teljesen egészségesek vagyunk- ez annyira egyértelmű, hogy nem is magyarázom. Kellett hozzá a házi gyerekorvostól egy igazolás, hogy vállalja az újszülött korai gondozását (ez pusztán annyit jelent, hogy nem háromnaposan, hanem mondjuk egy naposan látja először a gyereket, de kétségtelen, hogy  az én gyerekorvosom is izgult). Kell egy papír (a gyerekorvostól vagy a védőnőtől), hogy biztosítani tudjuk, hogy a baba 6 hetes koráig megkapja a BCG oltást (ha annyira korán jön el az ember, hogy nem tudják beadni a kórházban).

Mi itt buktunk meg, mert a Pest megyei gyerekorvosok már nem adnak BCG-t, de a védőnőm elintézte, hogy a területi tüdőgondozóban (ahová akkor is mentünk volna, ha nem sikerül az első szúrás) megkapja a lányom az oltást. Úgy tudom, hogy Budapesten a gyerekorvosok tízes csomagban kapják az oltóanyagot, ezért összevárnak 10 babát, utána bontanak, de azért esélyes, hogy 6 hetes korig el lehet intézni az oltást. PKU szűrésre 5 naposan visszarendeltek. (Akkor kaptuk meg az anyakönyvi kivonatot, lakcímkártyát, stb.)

Egyetlen reális veszélyt láttam a korai hazaindulásban, a baba besárgulását. Ez volt az a dolog, ami „tudod, na, ami van a harmadik nap körül, és iszonyatosan veszélyes”, ahogy egy barátunk megfogalmazta. Mert ebben az esetben nem mehettünk volna már vissza a kórházba, csak a gyerekkórházba. De úgy gondoltam (20 hónap szoptatással a hátam mögött), hogy otthon a nyugiban, ahol senki nem zaklat minket, és tök jó az ellátás (ismét „a zuram”), megoldjuk. Nyilván ezen túl is van rizikó, de ebben már nagy különbséget nem láttam aközött, hogy egy vagy 3 naposan jövünk haza. (Lehet, hogy naiv voltam, nem tudom.)

És ha már a szoptatásnál tartunk, a legfontosabb és mindenekfelett álló érvem (nem is annyira másoknak fogalmaztam meg, mint inkább magamnak), az a 2,5 éves fiam volt, aki még sosem aludt el nélkülem, és sosem töltött távol tőlem 2-3-5 napot. Biztosan kibírta volna, miért ne, de úgy gondoltam, nincs erre semmi szükség (épp elég, ha innentől felborul az egész addigi élete).

Ennyi előkészület után vidáman mentünk szülni. Újra éjjel szültem, péntek hajnali háromra meglett a lányom, egészségesen, gátvédelemmel. A szülőágyon beavattam a dokit is abba, hogy én akkor szeretném még aznap hazavinni. Az orvos rám nézett, és azt mondta, részéről semmi akadálya. A kétórás megfigyelés után átballagtunk a szobába, ahol megpróbáltam pihenni, aludni esélytelen lett volna. Megszereztem a gyerekem, majd innentől kezdve, bárki betévedt a szobánkba, szóltam, hogy mi hazamegyünk ma. Erre mindenki bólogatott, hogy rendben. Egyedül a kórházi gyerekorvos támasztott kifogást („túl fiatal még ez a baba, hova rohangál vele, pihenjen egy kicsit itt nálunk”), de a csecsemős nővérek, az orvosom, a szülésznőm nyomására elengedett. Ha igazoljuk, hogy be tudjuk adatni a BCG oltást. Mert a kórházban csak hétfőn kaphatta volna meg, ami három teljes benntöltött napot jelentett volna. Na, ez nem sikerült, hétvége volt, nem tudtunk papírt szerezni, úgyhogy végül is saját felelősségre hoztuk ki a lányom a kórházból (apa, anya aláír egy nyilatkozatot).

Innentől aztán jön a happy end. Decemberben szültem, de tudjátok, milyen volt az idei tél, nem féltem arra a fél órára kivinni, amíg hazaértünk; és nem, nem volt nekem sem kényelmetlen a kocsiban ülni, pedig esküszöm, fapados autónk van… A lányomat 12 órás korában már itthon dajkáltam. A gyerekorvos másnap látta, a védőnő harmadnap, PKU-t a kórházban levették (itt volt egy kis gubanc, mert a születése napján is vettek tőle vért, és azt is beküldték vizsgálatra, hát persze, hogy nem lett jó az eredmény, én meg parázhattam Karácsonykor, hogy beteg-e a gyerek). Borzasztó stílusban, de nagyon hatékonyan szopott, a besárgulásnak nyoma sem volt. Utólag persze mindenki megdicsért, hogy nahát, milyen jó ötlet volt hazajönni. Én is nagyon boldog voltam, hogy a tények engem igazoltak.

Végül néhány praktikus információ: a PKU szűrést a gyerekorvos is meg tudja oldani (sőt, akár az anyuka is), tehát nem feltétlenül kell visszamenni, mi főleg a papírok miatt tettük.

A hazajövetelt csak akkor ajánlom, ha tényleg mindenki tökéletesen rendben van, és nem árt azért a szoptatást párszor megpróbálni a kórházban, nehogy otthon derüljön ki, hogy nem megy a táplálás. Így is sok múlik a kórház jóindulatán, mert a törvény (egészségügyi törvény 10.§.4 pontja) kimondja, hogy a beteg személyes szabadsága "sürgős szükség esetén" korlátozható, ha a beteg a saját, vagy mások testi épségét veszélyezteti. Ugyanez vonatkozik az intézmény elhagyásának jogára. (12.§) A törvény szerint a betegnek joga van az intézményt elhagyni, ha a beteg, vagy mások testi épségét ez nem veszélyezteti. Bármikor mondhatják tehát, hogy a saját vagy a gyereked testi épségét veszélyezteted, ezért nem mehetsz haza. De azt hiszem, komplikációmentes szülés után, egészséges baba és mama esetén azért nem reménytelen a próbálkozás.

Marcangoló

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.03 15:02:05másutt

  ne aggodjatok, az USA-ban kiengedik a mamakat aznap vagy masnap es szinte kivetel nelkul kocsival mennek haza es eleg messzire.  persze vigyazni kell az ilyen 'bezzeg a XY orszagban' dolgokkal.

  Amikor felvetettem szuperprotektiv Draga Paromnak, hogy bezzeg a francia terhes nok ihatnak egy icipici vorosbort, akkor aszonta: 'ja igen, aztan nezd meg milyenek a franciak!' :D

 • 2007.10.03 15:05:23marcangoló

  Másutt, :-D

 • 2007.10.03 15:05:50marcangoló

  Én is ihattam orvosi javallatra a terhesség vége felé, kizárülag a vas miatt. ;-)

 • 2007.10.03 15:19:14Borcsika

  másutt, a férjed szuperprovokatív, de reális :D

 • 2007.10.03 15:19:38másutt

  Marcangolo.. tegnap kiszoktem es megittam 1/2 pint Guiness-t egy pubban (amiota nem lehet dohanyozni pubokban, Julius 1 ota, egeszen kellemes a 'legkor'.. kar, hogy nem kocsmazhatok ilyen merettel anelkul, hogy valaki nagyon megbamuljon, akkor is, ha limonadet iszom :)

  Az irek szerint jo a Guiness a terhes noknek... valami a vastermelesrol.... dehat nem lehet minden orszagbol ellopni az eppen kedvezo legendakat, vagy igen? :) Jol esett, na.

 • 2007.10.03 17:31:07Döby

  Borcsika,

  én meg azt nem bírtam, hogy hisztisnek titutált amiért minden nap sírtam az 1 hét terhespatológia miatt. :( Egyébként most, hogy nézelődtem orvos után rá kellett jönnöm, hogy a ÁN a legolcsóbbak között van.  Csöre,

  a Dimenzió EP van szerződésben velük de úgy sem ingyenes hanem a pénztár által fizeted a "hotel szolgálatot".

 • 2007.10.04 08:07:10NmI

  Nekem jó volt a MÁVban. :) Ott 3 ágyas szobák vannak, de csak akkor van 3 anyuka egy szobában, ha sok volt a szülés. Én 2. nap átkerültem "magán" szobába (5000 volt 1 éjszaka), mert vidékről jöttek látogatni, és így sokkal kényelmesebb volt. Jah, és a férjecském is ott aludhatot volna. :) A normál szobákba ugyanis nem lehet bemenni a látogatóknak, a látogatói folyosón lehet beszélgetni. Mondjuk a mi babánk besárgult, úgyhogy jó is volt, hogy kórházban voltunk. Meg hát 1. gyerek, igazából én nagyobb biztonságban éreztem magam.

 • 2007.10.04 08:44:36babesz

  én is kórház párti vagyok. Nem is értettem azokat az anyukákat, akik már rohantak is volna haza.

  Igaz, nekem császárom volt, ha akartam volna se tudtam volna.

  Otthon nem lett volna segítségem, a férjem addig tudott kivenni szabit, hogy otthon legyen a naggyal, amíg én bent voltam. Tudtam, hogy otthon már nem fogok tudni aludni, ha a kicsi is; és senki nem lesz tekintettel az érzéstelenítés utáni fejgörcsömre.

 • 2007.10.04 09:05:07Vowel

  sziasztok, én is SztImre!!!:D Most májusban, de olyan mázlista voltam,h gyak. kongott az ürességtől abban a 47 órában, amit bent töltöttem!!:DDD Éééés, amit a legfontosabb, ott ŐK is az ambuláns szülést pártolják, szinte megöleletek, megcsókoltak, amikor azt mondtam, én már mennék...Dokim már másnap elegedett volna, de a gyerekorvos miatt maradtunk, mert aznap már nem tudták beadni neki a bcg. (legközelebb azt is a házi gyerekorvossal csináltatnám meg, én hülye, nem intéztem ezt el előbb, pedig szülésznőm mondta is!!!) És MINDENKI kedves és figyelmes volt, de biztos, h nekem is nagy mázlim volt akkor, és mivel ilyen rövid időt töltöttem ott, a mumusok épp elkerültek...;))) Előző babámat is ott szültem, és akkor 4 napot voltam, NAGYON aranyos szobatárssal, de egy pillanatot nem sikerült pihennem, nem éreztem magam kényelmesen, bár tény, h minden csúcsszuper ott. Sajnos ezért is van most ott ilyen dömping, meg a kórházbezárások miatt, "hülye", aki nem jó helyen akar szülni, jó dokikkal, szülésznőkkel, itt meg ez mind megvan...És én nem a szobatárs miatt nem tudtam aludni, hanem a saját kölköcskémtől, akivel sétálni kellett, de kicsit fáradt voltam ehhez a szülés után, és otthon ilyen gond nem volt, volt mellettem egy férj, aki bármikor készségesen megböfiztette a babót, vagy sétált vele, ha sirt...szóval, nekem ezért kényelmesebb itthon még akkor is, ha számomra a sztimre szülészete tökéletes! ja, és itthon, franciaágyon szoptatni mennyivel könnyebb, mint ott bent azon az ágynak csúfolt vmin...:DDD

  én is ambuláns szülés párti vagyok, de mindenki csinálja úgy, ahogy neki jó!!!!Megértem, ha vki bent akar maradni, mert úgy érzi biztonságosnak, pihentetőnek.

  Egyébként szülésznőm mondta,h ha NEM akarsz hazamenni, nem fognak kitenni a kórházból...

 • 2007.10.04 09:18:05Borcsika

  Döby, én is megkaptam, hogy hisztis vagyok, engem 2 hetet aszalt a terhes pathológián, és hiába kértem bármit, mindig NEM volt a válasz. Azért fektetett be, mert nem votl tökéletes a gyerek szívhangja, és neki el kellett utazni konfereciára. Aszitte a kis naiv, hogy majd a kórházban jó helyem lesz, és odafigyelnek rám. Kiírta a vizsgálatokat: a napi 2x CTG, + 2 naponta áramlás vizsgálat, de hétfőn (beutalás napján) már elő volt írva az UH.Ehhez képest szerdán jutottam le, de akkor már üvöltöttem mindenkivel, hogy nekik ennyit számít a doki szava, és döntsék el, ki akarja vállalni a felelősséget, ha beteg lesz a gyerek. Erre nagykegyesen leküldtek UH-ra, majd amikor megjött a doki, bepancsoltak nála, hogy hisztis vagyok. aztán mikor beszámoltam neki a történtekről, azt kérte, legyek türelmesebb.

  Azért a szülésnél megkéri az árát ÁN, de a vizsgálati díjban tényleg a legolcsóbbak között van.

 • 2007.10.04 09:22:18Döby

  Borcsika,

  miért neked mondott összeget a szülésért? És ha igen, szabad tudni mennyit mondott? nekem nem és 2-3 ismerősömnek sem..  Sajnos ez a legegyszerűbb, rákenni a nőre, hogy hisztis. :(

 • 2007.10.04 09:26:48marcangoló

  Vowel, én is a Szent Imrében szültem (először meg a Mávban), ha ez nem is volt egyértelmű az írásból. :-) Kb. hasonló hozzáállással találkoztam. Mondjuk látva, hogy ketten vannak a csecsemősök 30 babára, mamára, ez érthető is volt a részükről. És hétvégén még a mosást is ők intézték... Úgy örülök, hogy van már normális szemléletű kórház is.

 • 2007.10.04 09:32:573mano

  Sziasztok!

  Én csak is javasolni tudom az ambuláns szülést nekem nagyon bejött. Első két gyerekem Magyarországon született, nem ambulánsan, kórházban. Ugyan nem volt borzalmas, de másodszorra már mindenképpen haza akartam jönni szülés után, persze a kórházi gyerekorvos még szülés előtt finoman a tudtomra adta, hogy ugyan lehet, de ő nagyon ellenzi és mindent megtesz, hogy ne igy legyen, igy harc helyett inkább már előre beadtam a derakam.  A harmadik viszont már külföldön született éjjel fél 12-kor (két órával előtte érkeztem a kórházba, a két nagyobbat még megvacsiztattam, megfürdettem, lefektettem), csak szülésznő volt jelen, ugyan csúnyán szakadtam, igy egy nőgyógyász gyorsan megfoltozott és hajnali fél 3-kor már itthon aludtunk mind az öten. Én nagyon jót aludtam reggelig (az előző két szülésnél 4 napig alig tudtam néhány órát szunyókálni) és reggel volt meglepetés mikor ott volt a kistesó.  Itt elég sok mindent lehet, otthonszülés, kórházban szülés, szülőotthon, ambuláns szülés, 3 napig bent lenni utána, stb, stb. kinek mi a szive vágya és nem itélik el a másikat, mert ő másképp látja jónak.  sok sikert azoknak akik kitartóbbak és felveszik az otthoni bürökráciával a harcot és ambulánsan szülnek és minden engedélyt, papirt beszereznek.

 • 2007.10.04 10:17:14Sólyomszem

  Ditke, ezt nem értem. Mi az, hogy császáros, tehát nem szoptat???

  Innen üzenem nekik, hogy három császárom volt és mindháromnál kitűnően beindult a tejem. (Na nem mintha a nővérek nagyon segítettek volna. Jó, a Schöpf-Mereiben az elsőnél igen, de a második-harmadiknál az egyes Nőin kicsit se. Szerncsém, hogy nem voltam rájuk szorulva.)

  Amúgy meg ha ezt gondolják, éppen hogy sokkal inkább kéne hogy segítsenek :((

 • 2007.10.04 11:18:45GMS

  másutt - megnyugtattál. Megyünk Angliába hosszabb időre és ezalatt több gyereket is tervezünk. Dilemmáztam, hogy itthon, vagy ott. DE miután elolvastam az angol bábaszövetség oldalát, és infótkat gyűjtöttem a lehetőségről, egyértelmű volt, hogy ott szülök otthon. A te tapasztalataid ezt tovább erősítették. A mostani otthonszülős botrány is. Támogatás nincs, de minden hibánál meghurcolják őket.A szülés számomra fantasztikus dolog - nem akarom páriaként átélni, hogy esetleg pár napos gyerekkel a rendősök hurcoljanak el, vagy szállják meg a lakást, mert "ki akarnak hallgatni". Röhej. De az is döbbenet volt, hogy az angol weboldalak milyen korrekten, pontosan tájékoztatnak a lehetőségeidről. Pl. hány vizsgálat kötelező, hogyan választhatsz orvost.

 • 2007.10.04 11:50:57másutt

  GMS:

  irj barmikor a masutt kukac gmail.com-ra.

  Most mar 39 hete terhes vagyok Angliaban.

  nagyon nagyon szivesen megosztom osszes tapasztalatomat. Ez a hobbym. Gyorsabban telik igy az ido. :)

 • 2007.10.04 13:25:05manci

  Voltunk ma a gyerekorvosnál, felvetettem neki az ambuláns szülés lehetőségét. Hát...nem volt elájulva az ötlettől. Alapvetően sem ért vele feltétlenül egyet, mert szerinte indokolt a 3 napos kórházi megfigyelés.  Abban maradtunk, hogy ha megfelelő kötülmények közé kerülök a kórházban, akkor ottmaradunk, de ha nyomor lesz, meg kempingágy, akkor hazajövünk, és megnézi mindennap a babát, ad erről igazolást. Viszont a BCG oltást nem tudja beadni és PKU-t nézni is menjünk vissza a kórházba.  Hát ez van. Majd igyekszem vmi frontmentes napon szülni.

 • 2007.10.04 13:37:28napos oldal

  Szt. Imrével semmi gáz. Kevés a nővér, de ha kéred, mindenben segítenek, amint hozzájutnak.  "A csecsemőket úgy hallgattatják el, ha beadod éjszakára, hogy jól betápszerezik őket ahelyett, hogy kivinnék neked szoptatni..."  Ha valaki éjjel szoptatni szeretné csórikámat, minek adja le? Még jó, hogy sír, hamar kiürül a gyomra. Hirtelen váratlanul óránként megéhezik. Még figyelmeztetett is az egyik nővér, hogy de ő meg fogjá ám tápszerrel etetni, ha sír. Mondom, és az baj? Azt mondta, van, aki nem szereti, blablabla. Szóval az enyém kapott ott valami E-s löttyöt :) Biztos amiatt olyan szófogadatlan....  Érdekes, mennyire mások a szokások a kül. országokban. Barátnőm Hollandiában szült pár hete, eleve fizetni kell, ha nem otthon szülsz, hanem (indok nélkül) kórházban, aztán ha kint a baba, őtözzél, oszt mehecc. Viszont napi sok órában van egy hétig szaksegítség. (nem takarítás, főzés)

 • 2007.10.04 13:44:37Borcsika

  Döby, nem , konkrétan nem mondott összeget, de elmondta, hogy általában a miheztartás végett. Én azok közül a legmagasabbat megfeleztem, és annyit adtam neki, mivel a havi vizit, meg az az összeg, 120000 Ft volt. Asszem ennyi elegendő. Ja, meg vittem neki ajándékkosarat, amit tele rakattam csokival, édességekkel, és nagyon márkás italokkal (25000 volt). Megköszönte. Nekem ennyire futotta. Tudom, hogy volt aki többet adott.

 • 2007.10.04 13:48:01Borcsika

  Amit a szülés után odaadtam neki, az 70000 volt, bár ennek a dupláját úgy mondta, hogy volt olyan aki már ennyit is adott. Én ezt vettem a topnak. De átlag 80-100000 körül szoktak adni.

 • 2007.10.04 14:05:39lii

  úristen, vki 140-et adott a szülésért? azért mit csinál a doki, eljárja a kacsatáncot és utána hátonpörög, ha kérik? :))

 • 2007.10.04 14:11:43Borcsika

  lii, ez vicces, de vannak ilyenek. egymásra licitálnak. nattyon durva

 • 2007.10.04 14:20:12másutt

  napos oldal: angliaban is... azonnal sipirc haza, de kijarnak hozzad es segitenek (vedonoszeru szakkepzett bába, vizsgal, mer, segit szoptatni, segit pelenkazni, tanacsot ad, nezi a sargasagot...).

  nemtom, lehet, hogy mert itt vagyok... de ez a rendszer sokkal szimpatikusabb nekem, mint a sokagyas korteremben nyuvadni a nyar forrosagaban vagy a tel hidegeben, a kezedben a wc papirral csiszogni a hosszu folyoson...

 • 2007.10.04 14:55:17napos oldal

  másutt, kérlekszépen, ez durva általánosítás! a wc a kórteremben volt, tőlem 4 méterre. itthon messzebb van :D

  de legalább van benn klotyópapír, ez kétségtelen.

  a férjem szerint azért sírt a babánk a kórházban, mert hiányzott neki az apukája.

 • 2007.10.04 14:58:25Döby

  Borcsika,

  hát rohadtul leesett az állam!

  Én 2004-ben szültem nála és nem kérdezte semmit, csak adtam 50 ezret. Ez is sok volt nekem csak hallottam a hülye 10-es szorzóról. ÉN balga. Most tuti nem fogok legatyásodni csak hogy kifizessem a dokit.  Miért akar valaki 100+ adni ha nem császár???  Egy ismerősöm annó fizetett neki 120-at és még csak le sem szarta a fejét.

 • 2007.10.04 15:01:57Döby

  lii,

  biztos megszül helyettünk. :))))

 • 2007.10.04 15:03:32Borcsika

  Én mondjuk császáros voltam, de sürgősségi császár volt, de nekem nem volt + semennyim. úgy voltam vele, a pénzt varratszedés után kapja, és ha kevesli, akkor megjegyzi, és legközelebb, ha megkeresem, lepattint. de nem valószínű, hogy keveselte, mert azóta is hozzá járok.

  Van ott a klinikán egy doki, aki állítólag megmondja a kismamáknak, hogy lehet császár minden további nélkül, indokolatlanul is, de annak az ára 2 éve 160000 volt.

 • 2007.10.04 15:06:01Borcsika

  lii, te ma nagyon kis vicces kedvedben vagy. jó ezt látni :D

 • 2007.10.04 15:21:50bohar

  masutt: meselnel meg nekem errol, kismama vagyok epp a UK.ban de szeretnek Mo.n szulni, az okok kozt az is szerepel amit irsz eppen, hogy haza kell menni. En mar ketszer szultem, es mig a terhesseg, a szules alatt eddig nem volt gond velem, utana viszont akadtak problemaim, tehat nekem kell gatmetszes, es utana kicsit a korhaz,mindket gyerkocom be is sargult, kekfenykezelesre is szukseg volt.

 • 2007.10.04 15:42:16lii

  Borcsika: ezt most miért is kaptam 2x? azért ennyire nem vagyok vicces sztem. :)

 • 2007.10.04 16:51:29másutt

  bohar: tobbet kb. 1 het mulva, addigra meglesz a gyerekem Londonban... (nagyon remelem :) addig csak masok elmenyeit oszthatom meg...

  :D

  a 'community midwife' dolog nagyon jol hangzik nekem (vedono bába aki kijar a lakasra) de meg nem tapasztaltam a rendszert...

  jelen biztositasom, mint irtam, kirak a korhazbol a mEGERKEZESTOL szitva 48 ora mulva!

  elsobabas kezdo szulo leven, akinek nincs rokona 2000 km-en belul (nem fognak beallitani az anyosek!!!) nekem eleg fontos a ramnezes es torodes.. es ha a rendszer nem mukszik, gaz lesz.

  (Draga Parom tegnapelott latott eleteben pelenkat, egy kitomott szoros jatekon gyakoroltunk... mialatt en mozgattam a nyulat es visitottam, o rarakta elete elso pelenkajat)

 • 2007.10.04 16:52:57másutt

  (eliras: eleteben ELOSZOR latott pelenkat, dehat mi egykek unokateso nelkul ilyenek lettunk :)

 • 2007.10.04 18:04:50moon

  amennyiben lii valasza pozitiv, szivesen lekozoljuk kulon posztban :) illetve kuldjetek egyeb tapasztalataitokrol, szulestorteneteitekrol is iromanyokat!

 • 2007.10.04 18:09:40bohar

  masutt: mindenkepp szamitok a beszamolodra,azert szerintem a szules utani hetekben meg a pelenkazas a legkonnyebb

  en azert szeretnek epp hazamenni, mert fittkismamaletbol, termeszetes szulesbol lett mindig olyan gyermekagy nekem, amikor segitsegre szorultam, es bar masodikra megfogadtam, hogy nem igy lesz, igy lett, sajnos, de szerencsere nem ismerek onmagamon kivul senkit akinek igy alakult volna

 • 2007.10.04 18:20:23lii

  hű, megtisztelő + minden, nem mintha nem lenne időm megírni, szóval elgondolkozom rajta, mit tudnék kihozni a témából.

  (az mondjuk más kérdés, h. ez a röpke 3 és fél hónap két ilyen kis mintaangyallal értékelhető ikres tapasztalatnak számít-e. esküszöm, nem idomítjuk őket. :) • 2007.10.04 21:23:43szanna

  Az én kis Annámat hetente, majd kéthetente kellett szúrni rossz PKU miatt. A gyermekorvos csinálta, de csinálhattam volna én is, ha nem lennék rosszul a vértől. Nem volt macerás, a lánykám az első 1-2 hónapban még csak nem is sírt. Ezek után nem tudom, hogy miért ragszkodik egy gyermekorvos ahhoz, hogy a kórházba menjen vissza a frissenszült anyuka az újszülöttel...

 • 2007.10.04 21:34:43manci

  szanna: én se voltam elájulva a dokinéni hozzáállásához, de ha már a BCG miatt úgyis vissza kéne menni, akkor már a PKU-t is megcsináltathatom. Bár az is lehet, hogy a kórház meg azt nyögi be, hogy ha már egyszer leléptünk, ők ugyan nem adnak oltást, meg nem vesznek vért :(

 • 2007.10.04 21:35:32manci

  ...hozzáállásától...

 • 2007.10.04 22:03:033mano

  én ugyan nem Angliában szültem, de itt is a bába (midwife) csinál alapesetben szinte mindent. A terhesség kezdetétől a pici 6 hetes koráig.  Arról nem is beszélve, hogy a terhesgondozás itthon zajlott a házunkban minden alkalommal (kivéve labor, ultrahang, ctg), mivel szerinte 2 gyerekkel ne nekem kelljen hozzá rohangálni (mikor felajánlotta szóhoz sem jutottam és el sem tudom mondani milyen jó volt igy). Mikor a baba megszületett sokkal több figyelmet kaptam tőle, mint otthon a kórházban. Mivel mikor itt volt, akkor csak velünk foglalkozott, ránk figyelt, érdekelte mi van velem és a gyerekkel.  Arról nem beszélve, hogy itt tényleg ingyenes a szülés és terhesgondozás és az "állami" kórház előtt is le a kalappal (nálunk speciál minden szóbában van nagy kád, ha esetleg vizben szeretnél szülni, stb, amit nagyon szerettem volna kipróbálni, de nekem a vajúdás sem esett jól a kádban, úgyhogy inkább félóra után kimásztam, amig még tudtam :-D).

 • 2007.10.04 22:25:08Hicudzsi

  Masutt!

  Nekem itt kint elég jó tapasztalataim vannak a Health Visitorral kapcsolatban. Kijött egyszer hozzánk, hogy összeírja a dolgokat a gyerekekről. Mondjuk ők már jó nagyok a kisbabákhoz képest, mégis csomót itt volt, megnézte őket, mindent részletesen leírt róluk, válaszolt a kérdéseinkre (akkoriban volt, hogy Csongor mindennek nekiment és szétaggódtam magam mitől lehet, azt hittük a látásával van valami) megnyugtatott. Ja és a gyerekeknél jobban érdekelte első körben, hogy hogy érzem ÉN magam, milyen a lelkiállapotom és hogy tudok beilleszkedni az új élethelyzetbe.  Szóval remélem nektek is ilyen védőnéni jut majd a baba mellé :)

 • 2007.10.04 22:31:45Hicudzsi

  Marcangolo :)

  Nagyon jó ez a poszt :) Köszönjük :)

 • 2007.10.04 22:44:53Vowel

  Marcangoló,

  valahol sejtettem, h ez a sztImrében történt...sőőőt, talán még a dokit és a szülésznőt is be tudnám lőni...;) (sacc/kb)

  és gratula a szép élményhez!!!

 • 2007.10.05 09:00:44marcangoló

  Köszi, köszi! :-) Utólag azért meglepődtem,mennyire egyszerű volt lelépni.  Manci, kérdezd meg a védőnőt, hova szoktak menni azokkal a gyerekekkel, akiknek nem lett jó az első oltás. Blankát sem akarták a kórházban oltani, miután elhoztam, a gyerekorvos meg nem ad már bcg-t. Mondjuk azért kell az, hogy a gyerekorvos együttműködjön...

 • 2007.10.05 10:14:04manci

  marcangoló: odáig eljutottunk különösebb kérlelés nélkül, hogy oké, kijön megnézni a gyereket mindennap. Pont.  Lehet, hogy ezen a BCG dolgon fog bukni a hazajövetel? Mert megmondom őszintén, a pár napos babámat nem vinném szívesen tüdőgondozóba, ha csak rendelési időben fogadják.  Egy betegségből kifolyólag jártam tüdőgondozóba egy néhányszor, és elég szar élményeim vannak :(

 • 2007.10.05 10:19:05marcangoló

  6 hetes korig adható be a BCG, és mi direkt olyan időpontban mentünk, amikor csak babákat fogadnak. Muszáj lennie ilyen napnak, nem létezik, hogy az újraoltásra váró egy év alatti csecsemőket összecsapják a tbc-s felnőttekkel.

 • 2007.10.05 10:25:26manci

  Felhívom őket, megkérdezem, és a védőnővel is beszélek, hozzá 2 hét múlva amúgy is mennem kell.  Egyre inkább úgy érzem, hogy csak akkor jövök haza, ha méltatlan körülmények közé kerülök a kórházban, de akkor mindenképpen, akár saját felelősségre is. Persze csak ha egészségesek vagyunk.  Mért ilyen bonyolult elérni, hogy spóroljak az államnak?

 • 2007.10.05 10:30:25manci

  Amúgy ha a dokinéni teljesen elzárkózott volna, elindultam volna másikat keresni. Így azért nem teszem, mert amúgy elégedettek vagyunk vele, Orsi nagyon kedveli, a tegnapi vizsgálat is mosolyogva, jókedvűen zajlott, pedig még oltást is kapott, kijön ha kell stb.  Meg amúgy sincs kis városunkban vmi nagy választék jó dokikból. Majdnem mindegyik nyugdíjaskorú, ill. nyugdíjas is, emellett dolgoznak. 2 db fiatal van. Az egyikhez jár a barátnőm, nem elégedett vele, a másiknak meg nincs kocsija, ezért ha azt akarod, hogy kijöjjön, érte kell menni.

 • 2007.10.05 10:35:45xtazi

  bohar es masutt:)

  nekem lehetett valasztani mikor kiderult , hogy korhazban szulunk...1; szules utan hazamenetel amilyen gyorsan csak lehet 2; maradni a korhazban meg par napot amig biztos megtanulunk mindent (szopiztatas, furdetes stb..) persze ez csak akkkor ha nincs tele az osztaly...ha nagyon nem tudnak agyat adni akkor atviszik az ember egy szulootthonba, es ott segitenek megtanulni a dolgokat..3; eleve szulo otthonba kered magad szules utan...

  en hazaszerettem volna jonni rogton...de sajnos besargultunk igy maradtunk meg 2 napot, egyagyas szobat kaptam es mindenben segitettek, ami ram is fert mert elso babas reven szinte megfogni alig mertem a kiscsajt....itthon is 2 heten keresztul minden nap jottek segitettek, megbeszeltuk az eppen aktualis felelmeimet (volt egy par:)) 2 het utan a health visitor vette at a midwife helyet...hetente egyszer lehet menni hozza ellenorzesre, suly..stb...de ha valami gond van barmikor lehet hivni es kijon megnezni minket..szal nagyon rendessek es jol meg van szervezve...es tenyleg nagyon figyelnek a mama lekere is...

  masutt: mindenkepp irj ha meglesz a baba...

 • 2007.10.05 12:15:45mzperx

  Marcangoló, én is nagyon örültem a posztnak :)) de egyben el is vette a kedvemet kicsit, mármint hogy ennyi macera van vele... :/ Olyan jó lenne, ha az lenne a természetes, mint amiről sok külföldön élő számol be, hogy 1-2 nap, és lehet hazamenni...

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta