SZÜLŐSÉG

Gyerekmancsoktól óvjuk a könyveket!

2007. október 2., kedd 10:15

Igaz, a könyv arra való, hogy lapozgassuk, olvassunk belőle a gyerekeknek, de van olyan, amikor az ember szinte sajnálja levenni a polcról, fél, hogy meggyűrődnek selymes lapjai és fénye megfakul.

Ilyen két könyvvel találkoztam a minap. Egyszer felolvastam a gyerekeknek mindkét mesét, megnézegettük a képeket, majd feltettem a könyvespolc legmagasabb részére, hogy véletlenül se érjék el a lányaim. Néha, mikor már alszanak, leveszem és megszagolgatom újra a lapokat, beszívva az isteni könyvillatot.

A Pauli, rosszcsont Pauli! egy szeleburdi, huncut nyusziról szól, aki családja tagjainak okoz kellemetlen meglepetéseket, és féktelenségének köszönhetően akaratlanul is folyton rossz fát tesz a tűzre. Egy napon meg kell tanulnia, hogy helyre kell hoznia az okozott károkat.


Az Ide nekem a Holdat! főhőse pedig egy vakond, aki a fejébe veszi, hogy leszedi az égről a Holdat, mert olyan szépen csillog. Hiába figyelmeztetik az erdő lakói, hogy nem fog neki sikerülni, ám Vakondok nem adja fel könnyen.

A történetek nem túl hosszúak, az esti meséléshez ideálisak, feltéve, ha távol tudjuk tartani a gyerekmancsokat a fényes lapoktól.

Brigitte Weninger, Eve Tharlet: Pauli, rosszcsont Pauli!
Naphegy Kiadó, 2007.
1990 Ft

Jonathan Emmelt, Vanessa Cabban: Ide nekem a Holdat!
Naphegy Kiadó, 2007.
2250 Ft.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.02 14:22:40animani

  Látatlanban + nem tapintva :-) nagyon tetszenek a könyvek, de még az alap kiadványokat sem szereztük be (már volt róluk poszt), mert még kicsi a babónk. Még csak pár mesekönyve van, de szeretnénk majd minél többet venni neki, úgyhogy felírtam.

 • 2007.10.02 14:27:14animani

  Amúgy én is mindig szaglászom a könyveket, a lányomét is és ha lehet, igyekszem épségben tartani, hátha megmarad az ő gyerekeinek is. A mi gy.kori könyveinkből alig maradt, ki tudja, mi lett velük, pedig olyan jó lenne azokat mutogatni a gyerekemnek, h. nézd csak, ez volt anya első könyve, meséje, verse. Persze a kedvenceimet az új kiadványokon is megismerheti, csak hát a fíling...

 • 2007.10.02 16:29:19marywolf

  Én szörnyű vagyok könyvek terén, asszem a magyar-könyvtár szak megtette a hatását a teológia mellett. (Az egyik szobánk dugig van teológiai szakirodalommal.) Viszont még csak most várjuk a babacsot, de már rendeltünk dedikált Marék Veronika könyveket, meg már összeszedtünk egy csomó mesekönyvet. Mindehez hozzáteszem, hogy egyeten darab gyerekruha van a birtokunkban és semmi más. Szóval a babánknak egyenlőre van egy komplett könyvtára, de még egy zoknikát sem szereztünk be neki. OK, még sok idő van hátra.

 • 2007.10.02 19:20:59Maja Papaya

  Nálunk a Nagy pici kora óta olyan szépen bánik a könyvekkel, hogy hihetetlen, és imádja is őket. Nagy büszkén azt gondoltam, hogy biztosan a minta, ugye... Aztán jött a Kicsi, egyelőre veszélyes prédának tűnik minden papír alapú dolog. Már előre féltem a Nagy könyveit, lesz itt haddelhadd! Még változhat talán... Reménykedünk. :)

 • 2007.10.02 22:34:29Csöre

  Nekünk megvan mindkét könyv, és azt azért tudni kell, hogy nem babamancsokba való kiadványokról van szó! Kb. az óvodás korosztályt célozzák, illetve a betűméret miatt azt gondolom, hogy kisiskolások kezébe is szánhatták.

 • 2007.10.03 10:04:24nu

  Gyűlnek a könyvek nálunk is, bár ez óvónőként nem nehéz feladat :)

  a lányunk egyenlőre a leporellót gyűjti, sőt falja a könyveket...szószerint. Ha koszból évi egy kiló, akkor papírból mennyi a megengedett?

 • 2007.10.04 12:55:29druantia

  Az én gyerekem is nagyon szépen bánik a könyvekkel, szerencsére. Eddig összesen két lapot tépett ki még egyéves kora előtt a Tesz-Vesz városból, de azt sem szándékosan, csak lapozni akart és még kicsit ügyetlen volt a keze. Azért nálunk is vannak olyan könyvek, amiket nem merek a kezébe adni, sőt, legszívesebben bekötném, becsomagolnám őket és díszdobozba raknám :). Ilyen pl. az általam már sokat emlegetett Mesék a ködös Albionból, illetve egy angol nyelvű mesekönyv, a Heckedy Peg (Audrey Wood/Don Wood). Igaz, ezek közül egyik sem kicsiknek való.  Most filózok azon, hogy mit vegyek neki legközelebb. A listámon van pár könyv, ha valaki ismeri őket, ajánljon már nekem legyen szíves valamit. A bébi 15 hónapos, figyel, értelmes, szereti a könyveket. Rövidebb meséket már szívesen hallgat és nem szereti az unalmas, egy figurás képeket (amin mondjuk van egy maci, de semmi háttér vagy történet). Köszönöm. Tehát a listám:  - Schober: Bárcsak lennék vagány bárány! (Milyenek a versek?)

  - Schober: Melyik állat rózsaszínű? (Itt is érdekelnének a versek)

  - Pavlik: Az állatok karácsonya.

  Plusz egy csomó angol nyelvű, de azokkal nem akarok untatni senkit :).  Tünde, egyébként köszönöm az ismertetőket, mert a fenti két könyv is rajta van a listán :). Szerinted kicsi még hozzájuk a Peti?

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta