Bíróság előtt a nőgyógyász

Megkezdődött kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon annak a szülész-nőgyógyásznak a pere, akit azzal vádolnak, hogy 2003-ban a MÁV Kórház ügyeletes orvosaként mulasztásokat követett el és ezzel veszélyeztetett két szülő nőt. Az egyik nőnek el kellett távolítani a méhét, a másik életét vesztette.


Az orvost egyrendbeli, foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetéssel és egyrendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják, írja az MTI. A vád szerint 2003. szeptember 10-én a szülész-nőgyógyász volt a MÁV Kórház ügyeletes orvosa és két páciense is ugyanabban az időben jelentkezett a kórházban szülni. Mindketten harmadik gyermeküket várták. Az egyik asszony egy kislánynak adott életet, de a szülést követően rosszul lett és végül az intenzív osztályra vitték. Pár órával a szülés után az orvos felettese a méh eltávolítása mellett döntött.

A másik asszony ugyanabban az időben jelentkezett szülni. A nő légembólia miatt életét vesztette, amely az ügyészség álláspontja szerint ok-okozati összefüggésben van azzal, hogy a nő méhe megrepedt és ezt az orvos nem vette észre. Az asszony egy kisfiút hordott a szíve alatt, akit sikeresen újraélesztettek.

Az ügyészség álláspontja szerint az orvos nem megfelelően végezte az adminisztrációt a két nő esetében, ezzel más orvost gátolt a helyes diagnózis felállításában. Többszörösen megszegte az előírásokat és a vonatkozó törvényi rendelkezéseket, elmulasztott vizsgálatokat. A vádhatóság szerint az orvos késve jelezte felettesének, hogy a méhét elveszteni kényszerülő asszony súlyos állapotban van, a másik nőnél pedig nem vette észre a méhrepedést.

A vádlott - aki egy fővárosi intézményben jelenleg is aktív szülész-nőgyógyász - a per keddi tárgyalásán tagadta bűnösségét. Mint mondta, ő az előírásoknak megfelelően a kötelező vizsgálatokat elvégezte a két nő esetében és hangsúlyozta: munkája során igyekezett mindig kellő gondossággal eljárni. Azt elismerte, hogy az adminisztrációt nem végezte el, de ezt azzal indokolta, hogy nem volt szabad számítógép és később akarta pótolni. Hozzátette: máskor és más kollegákkal is előfordult már ilyesmi, tudósít az MTI. A méhét elvesztő nővel kapcsolatban azt mondta: ő hívta az intenzív osztályról az orvost és felettesét is. A másik nővel kapcsolatban pedig azt emelte ki, hogy nem utalt jel arra, hogy méhrepedése lett volna. Az ügyben 2003 decemberében indult büntetőeljárás, a rendőrség vádemelési javaslatáról szóló közlemény még provokált szüléseket említett. A keddi tárgyaláson ismertetett vádiratban azonban az ügyész erről már nem beszélt, csak a vádlott kihallgatása során irányultak erre kérdések. "Én nem indítottam el szülést" - válaszolt az orvos, aki az adatok szerint egy év alatt 454 szülést vezetett le, ezeknek mintegy felét ügyeleti időben. A bíró ismertetése alapján ez a többi, ott dolgozó szülész-nőgyógyászhoz képest kiugróan magas szám. Az ügyeleti időre eső magas szülésszámmal kapcsolatban az orvos azt mondta: a terhesség utolsó időszakában már önmagában egy vizsgálattól is megindulhat a szülés.

A tárgyaláson a bíró jelezte, hogy újabb szakértői véleményt tart szükségesnek. Ez alapján a perben rövid időn belül nem várható elsőfokú ítélet. Az orvost 2004 márciusában szakmai alkalmatlanságra hivatkozva a MÁV Kórházból elbocsátották, ez ügyben pert indított, amely még nem ért véget.
Oszd meg másokkal is!
Mustra