SZÜLŐSÉG

2040-től Magyarországon mindenki császárral szül?

2007. szeptember 30., vasárnap 12:11

Ez persze csak egy futurisztikus elmélet, legalább olyan, mint Merle apa nélküli világa. De a trendek akár erre is tarthatnak.

Szeptember 29-én rendezték meg az ország hét nagyvárosában a Császárvárosok napját, amely a hazánkban elvégzett császármetszések magas százalékára, s az évente 1 százalékos növekedési rátára akarja felhívni a figyelmet. De tulajdonképpen kiét is? A leendő szülő nőét? A szakemberekét? Esetlegesen a műtétek után támogatáshoz jutó kórházakét?Az Erzsébet téri Gödör klubban az egy négyzetméteren összegyűlt szoptatókendős anyukák száma meghaladta a lélektani határt. A téma természetesen örök, ugyanis a nők haláluk napjáig tudnák hallgatni és nézni mások szülését, élménybeszámolóját, így szép számban összegyűltek a kíváncsi anyukák és apukák. Az élmény pedig felemás volt. Ugyanis nem lehetett eldönteni, hogy tulajdonképpen mi áll a rendezvény hátterében. A felolvasók felváltva osztották meg a kíváncsi hallgatókkal azoknak a nőknek a szülés élményeit, akik szerettek volna szülni, de csak műtét árán válhattak anyává, valamint azon sikertörténeteket, amikor egy császár után természetes úton szülhetett az édesanya.

Mindemellett a pódiumon, a kivetítőn Geréb Ágnes (aki maga is jelen volt az eseményen) által levezetett, otthonszüléseket láthattunk 3 méteres képátlóban. Ez a kettős inger tehát nem engedte, hogy világosan értelmezzük, hogy párhuzamot kell vonnunk a császármetszések, sőt, indokolatlan császármetszések és az otthonszülés alternatívája között. Ez a két téma ugyanis egymástól független és valóban létező probléma. A császármetszések adatait vizsgálva valóban felmerül bennünk a kérdés, hogy az évek előrehaladtával ez az arány nőni fog-e tovább, és a XXI. század orvostudománya a szülés ezen módját fogja-e egyre jobban preferálni. A műtétek utáni plusz pénzért, félve a műhibaperektől, vagy csak a szülő nő félelmeiért?Forrás: Rist Lilla, www.csaszarvarosok.hu

S valójában ki, vagy kik lesznek azok, akik objektíven el tudják dönteni, hogy hol van az a pont, amikor egy indokolt császármetszés indokolatlanná válik? A szülő nő, vagy az orvos? Az érem másik oldala pedig az, hogy utólag hogyan vizsgálható maga az indokoltság. Azok a babák pedig hol vannak, vagy lesznek besorolva a statisztikába, akik kizárólag a modern orvostudománynak köszönhetik, hogy túlélték a születésüket, császármetszéssel? De ez csak puszta elmélet. Mint ahogy nyilvánosan az is csak elmélet, ami 2007-ben már megtörtént, személy szerint velem, amikor a változó egészségügyi helyzetben arra a kérdésemre, hogy milyen ára lehet egy szülésnek, az orvos így válaszolt: „Ez kérem, változó. Függ attól, hogy milyen intézményben szül, milyen módon, beavatkozás nélkül, fájdalomcsillapítással, császármetszéssel.” – Ennél a pontnál az orvos, mint amikor régen a pult alól kaptunk banánt, vagy esetleg valutát, lesütött szemmel jegyezte meg: „És más ára van annak, ha a nő külön kéri a császármetszést.”Forrás: www.ebf.hu

Elhangzott. Ültem, nem értettem először pontosan, pedig tisztán ki lett mondva, be van listázva, van neki ára, tehát létezik? Akkor, amikor semmi az ég adta világon nem kívánná meg a császármetszést, nincsenek veszélyeztető tényezők, aggasztó előjelek, semmi. Anyai félelmek vannak, rettegés a fájdalomtól, az alakunk eltorzulásától, az események kiszámíthatatlanságától.

A rendezvényen nők tucatjai számoltak be arról, hogy a szülés élményétől megfosztva, mekkora lelki teherrel kellett megküzdeniük, melyeket sokan még nem tudtak feldolgozni sem. Ezalatt kart karba öltve nézhettük, ahogy az otthon szülő nők, meztelenül, minden gátlás nélkül adtak életet az egészséges gyermeküknek. De vajon a természetes szülésre vágyóknak kizárólag az otthonszülés az egyetlen járható út? Azok a nők, akik intézményes keretek között akarnak szülni, úgymond természetesen, vajon miért nem kampányolnak? A végeredmény ugyanaz minden esetben: A gyerek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.10.02 14:19:41B-

  lii: ja, szeretni nem kell :-) Csak súlyozni a fontosságát.

 • 2007.10.02 14:20:29mazsola84

  Hát én még nem szültem,de a császártól 1000x jobban fosnék, mint a hüvelyi szüléstől. Eszembe se jutna irigyelni azokat, akiknél szükség volt rá.

 • 2007.10.02 14:29:01másutt

  B-

  erdekes amit irsz, en pl a csaszartol felek. nagyon! :-)  en is elgondolkodtam...

  az utokor elegge nem megbocsajto amikor az elozo generacio megiteleserol van szo.  a brazil no, akivel beszeltem a minap, gyakorlatilag ugy beszelt a vaginalis (es direkt nem irom, hogy 'termeszetes') szulesrol... mintha azt csak barbarok csinalnak!

  nem ertette, hogy miert jo az nekem, ha 'felmeteresre' kinyulik...  emlekszem, hogy valamikor a 80-as evek kozepen Magyarorszagon voltam es fiatal lanyismerosok KIGUNYOLTAK!

  Es miert? Mert le volt borotvalva a honaljam! Jol leamerikainoztak!

  Most ugyanazok a nok itt a Porontyon 'leszorosnunukazzak' azt, akin egy szal haj is van a fejen kivul. Ennyit valtozott a vilag! 20 ev alatt.  Szoval... ha a tendencia tenyleg a csaszar dominacioja fele megy... nagy esellyel a lanyunokaink azt fogjak gondolni, hogy abszolut orultek (es BARBAROK!) voltunk, hogy hagytuk, hogy egy gyerekfej (es test!) athaladjon a 'nunukankon' mialatt az jol megnyulik, elreped, verzik...stb. Amikor ezt tuti el lehet majd intezni egy mutettel, aminek a technologianak koszonhetoen mm-es lathatatlan hege marad csak...

  Ez is egy hozzaallas! :D  (anyosom hasan meg meteres heg van a csaszartol, fuggolegesen... mostani ismeroseim csaszarhege 10-15 cm es a szoros resz alatt van!)

 • 2007.10.02 15:01:08B-

  másutt, igazad van, viszont a trendek jönnek-mennek: a fűző természetellenessége is kiment a divatból, az éjszakai teáztatás meg 3 óránkénti etetés felett is eljárt az idő... lesz helyette más, de mindig van egy ilyen mesterséges (mű)-természetes kilengés az életben

 • 2007.10.02 15:07:20lii

  kissé off

  elgondolkoztam kicsit jobban, miért idegenkedtem mindig a hüvelyi szüléstől, és kb ezeket tudtam összeszedni (persze ezek is - akár téves - prekoncepciókon alapulnak). és ezek csak lelki okok, itt még szó sincs a kitágult hogyhíjjákról meg a placenta megpillantásáról.

  - nem tartom ellenőrzésem alatt az eseményeket, hanem valami olyan dolognak kell kiszolgáltatnom magam (őserő, ösztönök, számomra teljesen "kínai" belső folyamatok), amit nem igazán érzek magamban, nagyon távol kerültem tőle. (kilences típus vagyok, hehe. :))

  - jobban bízom az orvostudományban, meg úgy általában a tudomány fejlődésében, mint a saját limitált képességeimben.

  - idegenkedem a "nőtestvériséges" dolgoktól, és a term. szülést én kifejezetten ilyen dolognak tartom (valszeg ez a domináns, overprotective apám és a gyenge kezű anyám miatti beidegződés, h. inkább a pasis megközelítéséhez húzok a dolgoknak. én pl még nem hallottam férfit azon szomorkodni, h. a felesége miért nem vajúdott eleget, és miért császárral szült).  ezek persze nem fóbiás szinten vannak jelen bennem, ha úgy alakult volna, és a normál út jutott volna nekem, akkor se lettem volna lelki problémás.

  de ha a lányaim generációja már szülhet úgy is császárral, h. még a mostaninál is kisebb a kockázat, a gyógyulási idő, a heg; és esetleg szabadon választható a szülésnek ez a formája - akkor én inkább ennek drukkolok.

 • 2007.10.02 15:15:35másutt

  meglatjuk. es remelem.

  csak neha szeretem az ordog ugyvedjet jatszani es a masik oldal nezopontjabol beszelni.  alapvetoen mindig rossz erzessel tolt el... ha egy teljesen normalis emberi funkciot valaki lenez, vagy 'FUJ, UNDORITO' hozzaallassal el meg es sterilizalni akar. (szules, szex, szoptatas, ver, stb stb)

  nem arrol beszelek, ha valakinek valamilyen fobiaja van..

  de egyesek tenyleg minden irant undorodnak ami a sajat testuk, vagy amit a sajat testuk csinal.

  ES ERRE BUSZKEK!  beleraktam a szulestervembe, hogy 'meg szeretnem NEZNI a placentat, mielott kidobjak' mert szamomra iszonyuan izgalmas... :D

  banyek, eddig mindenki ugy fogadta ezt ( a szuleszno szemrebbenes nelkul!) mintha azt irtam volna, hogy nyersen szeretnem elfogyasztani, borssal es ecettel :-D namindegy, most tudom, hogy mindenkinek elvettem az etvagyat, de szerintem a szules is, es minden velejaroja szep es izgalmas.

  :)

 • 2007.10.02 15:18:21lii

  másutt: asszem te pont az ellenpólusom vagy. :)))

 • 2007.10.02 15:18:39másutt

  lii, peldaul amit Te irsz azt 100%-ban el tudom fogadni!

  (erdekes, egyszerre irtuk le a dolog 2 oldalat) • 2007.10.02 15:18:57mazsola84

  Az egészban az a borzasztó, hogy mű, a nevében is benne van, hogy műtét.  Nekem ez csak azért érthetetlen, mert ha bármilyen más orvosi beavatkozás van annál se választhatod meg, hogy a mandulaműtétet inkább a seggeden (már bocsánat) keresztül végezzék, mert az a kényelmesebb.  Lehet, hogy nem értetek vele egyet, de én nem engedném a kérésre császárt, hacsak nincs valami nagyon gáz lelki probléma, ami miatt kell.

 • 2007.10.02 15:30:41mazsola84

  másutt, tökéletesen egyetértek veled. Ismerek velem egykorú lányt, aki mindig becsukja a szemét, ha tampont vagy betétet cserél, mert nem akarja látni ami kijött belőle. Na ez gáz!!!!!!

 • 2007.10.02 15:32:00B-

  lii: barátnőm több, mint egy napot vajúdott, végül császár lett. A gyerek több hónapos volt, amikor a férje még mindig az értésére adta, hogy szerinte nem küzdött eleget és nem lett volna szabad engednie az orvos rábeszélésének. Egyébként normális emberek, :-), szóval ne egy szétesőben lévő családot képzeljetek el :-)  Szerintem a császár alatt sokkal kevésbé vagy ura a helyzetnek, mint szülés közben (hiszen szülni, ha nagy gáz lenne, egyedül is tudnál, műteni kevésbé).  Egyébként én se vagyok egy nőtestvériséges, de a gyerekvállalással kicsit megváltozott a viszonyom a természetességhez. Valahogy jobban bízom a testemben és az ösztönömben is, nem leigázandó, elnyomandó, fogyókúrával és borotvával civilizálandó dolognak tartom őket, nem gondolom, hogy nem lehet rájuk számítani és csak az eszemmel érvényesülhetek. Ragaszkodom az eszemhez :-), de rehabilitáltam a testemet (akitől ezt a szép babát kaptam) és az ösztöneimet (akik annyi mindent megsúgtak, amikor az eszem csak széttárta a kezét). De nem tagadom meg a véresszájú feminista múltamat se :-)

 • 2007.10.02 15:33:00másutt

  mazsola, en ertem.. most megint ordog ugyvedje leszek :-)

  a vilag mas iranyba megy es ezt nem hiszem, hogy lehet megallitani.

  az egesz gyerekdolog total atalakult az elmult 100 evben... es EZ NEM VISSZAFORDITHATO. szerintem.  itt egy rovid lista 'mű-' dolgokbol, amik altalanosak lettek

  -hormonalis fogamzasgatlas

  -peteeres varasa, nezese 'műszerrel' (termeszetes nemzes helyett)

  -MINDENFELE meddosegi kezeles

  (egy csaszarmetszes sokkal kevesbe 'mű' beavatkozas mint egy spermadonor, szerintem)

  -rendellenessegek szurese

  (azaztan tenyleg mű, nem hagyjuk hogy a termeszetes kivalasztodas mukodjon es magatol meghalljon a csecsemo mondjuk 2 honaposan)

  -inkubator

  (mesterseges kornyezet!)

  -csaszarmetszes  -meg a gatmetszes is! totalisan 'mű' beavatkozas, ami a gyerek vilagrajovetelet nagyon vitatott modon segiti.. megis rengeteget csinaljak Magyarorszagon... mialatt kulfoldon sok mas orszagban rettenetesen lenezik.  Szoval... konkluziokent.. csak azert, mert 'mű' valami... nem biztos, hogy rossz.

  Ha en mesterseges megtermekenyitessel csinalok gyereket, akit ultrahangoztatok a terhesseg alatt.. es utana gatmetszessel jon vilagra es egy inkubatorban lakik 2 napig... hat az mind-mind mű beavatkozas. • 2007.10.02 15:40:31lii

  B-: a helyzet nem-uralását úgy értettem, h. olyan dolgokra kellene utalnom magam, amiket nem ismerek - saját magamban. hülye analógia, de mintha beültetnének egy vadászgépbe, h. ezzel most fel kell szállnod, mert el kell jutnod A-ból B-be, pedig most látsz először ilyesmit (és, tételezzük fel, a vadászgép-vezetésre vonatkozó ösztönös tudás ott van vhol beléd kódolva, csak még soha nem használtad). és én inkább biztonságban érzem magam, ha egy képzett pilóta vezeti a gépet, mert nekem az nagyobb biztonságérzetet ad, és optimális esetben épségben érek a célállomásra (mert a célállomás a lényeges számomra) - maximum a vezetés élménye kimarad.  persze ehhez kell egy betonbiztos, naiv hit, h. a pilóta valóban képzett, van jogosítványa és aznap még nem ivott. :)

 • 2007.10.02 15:43:23mazsola84

  másutt, eléggé félreértettél. Én csak azt nem értem, hogyha adott egy egészséges nő normál terhességgel, komplikációk nélkül akkor miért kellene császározni? Azért mert ő úgy akarja, holott abszolút képes lenne rá, hogy hüvelyi úton szüljön. De mindegy ez az én véleményem.  Asszem tényleg tombolnak a hormonok, ha ebből azt szűrted le, hogy minek a fogamzásgátlás meg a gátmetszés :)

 • 2007.10.02 15:43:28lii

  azt pedig abszolút el tudom fogadni, h. csak azért ilyen a hozzáállásom, mert még nem estem át normál szülésen. lehet, h. utána "jé, nekem is sikerült" élményem lenne, és én is nagyobb barátságban lennék az ösztöneimmel.

 • 2007.10.02 15:53:17lii

  mazsola84: elég nehéz szerintem meghúzni azt a határt, amitől egy orvosi beavatkozás kényelmi beavatkozásnak számít.

  a 150 kilós ember szigorú diétával, kemény munkával le tud fogyni, elméletileg (vs. gyomorgyűrű).

  a rövidlátással együtt lehet élni (vs. lézeres szemműtét).

  a lógó cicikbe évezredeken át nem haltak bele az asszonyok (vs. mellplasztika).

  migrénes rohamokra ott a diana sósborszesz meg a hidegvizes borogatás.

  satöbbi.

  és a terhesség nem betegség, a szülés nem kóros folyamat - de hol húzzuk meg, honnantól jogos a császár, és meddig csak nyafizás, lustaság, celebmajmolás, lelki éretlenség (most nem jut eszembe minden érzelmi ellenérv. :)

 • 2007.10.02 15:57:24másutt

  lii

  en meg egyiken sem estem at igy csak beszelek ki a fejembol... :) viszont valamilyen szinten semlegesen latom a kettot (NEM azert gondolom, hogy a csaszar kevesbe 'termeszetes' mert vegigcsinaltam huvelyi uton, avagy nem azert gondolom, hogy 'a csaszar jobb, mert huvelyi uton nem sikerult v. nem akartam)  az oszton meg... keremszepen relativ dolog.. nagyonis lehetseges, hogy valaki (a TE?) osztonei azt sugaljak, hogy 'ne csinald azt' mert vegzetes lenne.

  ezert van, hogy MAS EMBER nem szolhat bele.

  en tutira nem szolok bele.

  mindenki maga tudja!  en eleget eltem olyan helyen, ahol szinte senkinek nincs gyereke, mert azt az utat valasztjak... es belem lett nevelve, hogy az anyasag (es szules es szoptatas es gyerekneveles es onfelaldozas) az egy nagyon nehez valami es csak az csinalja, aki nagyon akarja (nem abnormalis, ha valaki aszongya koszi, nem kenyerem, szenvedjen mindenki mas) es ez egy szuperzsenialis dolog, hogy ezt kivalaszthatjuk, hogy csinaljuk-e es azt is, hogy hogyan es mikor es kivel...!  Mint ahogy emlitettem, az egyetlen problemam, hogy ha valaki 'eletvitel' opciojaert nekem kell fizetnem, azaz ha nem akarodzik nyomnia (vagy nem akarodzik kivarnia a 9 honapot nehogy kifeszuljon a hasa vagy a nunukaja) es ezert az en szamlamrol jon le az extra penz.

  dehat keperszsepen en meg SOHA nem fizettem a magyar TB-be. igy aztan tenyleg nem rofoghetek bele... nem?

 • 2007.10.02 16:07:39lii

  másutt: én direkt nem beszéltem a pénzügyekről, mert az egy szakmai része ennek a történetnek. és ha emiatt koldusbotra jut a tb - akkor lépéseket tesz, h. mondjuk visszaszorítsa a császármetszések arányát. csak mindezt ne érzelmi, hanem szakmai érvekkel propagálják.

  vagy még jobb lenne, amit fent már említett más is: relatív vagy zéró indikációnál legyen vmi szabott ár, amit ezért a plusz "szolgáltatásért" elkérnek.  de perpill a hivatalos álláspont nem az nálunk, h. boldog-boldogtalan szüljön császárral, gondolom a pénzügyi okok ezt nagyban meghatározzák. az más kérdés, h. ha valaki *mindenképp* császárt akar, az elintézi az orvossal, h. a zárójelentésén mindenképp vmi nagyon nyomós érv szerepeljen, ami már a hivatalos álláspontba is belefér.

 • 2007.10.02 16:08:21másutt

  mazsola

  latnod kellene, akkora vagyok, mint egy katedralis es elegge nagyon terhes, voltakeppen le kellene tiltani az irkalasrol, de senki nem meri megtenni, mert leharapnam a fejet egy kaffantassal. :D

  de fenntartom, hogy a 'mű' dolog az a vilag utja most... es nagyon keves eselyt latok arra, hogy a csaszarmetszes tendenciat megforditsak.

  tudom... sajnos... de ez van.

 • 2007.10.02 16:17:05másutt

  tegnap ejjel... beszelgettem a csaszar temarol draga parommal, akinek neha egesz jo meglatasai vannak.  szoval o emlekeztetett arra, hogy olyan helyeken, ahol a 'szules business-t' a bábák avagy szulesznok tartjak a kezukben (pl Hollandia) ott sokkal kisebb a csaszarmetszesek aranya.

  amig az orvosok utaljak a szuleseket, sok lesz a vagas.

  ez a dolguk, ertenek hozza, megtehetik, es gyakran preferalt opciojuk (egyszerubb, tisztabb es kiszamithatobb, es tudja mikor er haza, felhivja a nejet, hogy hanyra legyen vacsi, es xtra penz is jar erte, asszem)  szoval... ha a szules ugy lenne megkozelitve, mint 'termesztes folyamat, amit mondjuk a pelda kedveert korhazban csinaljanak, bábák es szulesznok, es legyen ugyelo orvos, de csak ha nagyon muszaj... es ne is legyen kotelezo orvosa egy terhes nonek, CSAK ha rendelenesseg van (en pl ezt az utat jarom) akkor minimalisra csokkenne a csaszarmetszesek szama.  radikalis... de szerintem igaz.

 • 2007.10.02 16:23:51B-

  másutt, szerintem ez egyáltalán nem radikális. lehet, hogy akkor én vagyok az? :-)

 • 2007.10.02 16:26:36Guruljka

  Kicsit az otthonszüléses topic jut eszembe erről.  A magam részéről továbbra sem vagyok nőgyógyász ezért nem tudom eldönteni, hogy szakmailag mi a "helyes". Így nőként továbbra is azt szeretném ha mindenki úgy szülhetne és olyan körülmények között ahogyan csak akar.  Pénzügyi oldalról, meg ma is kifizetjük az árát annak, hogyha sikerül úgy szülnünk, ahogy akarunk. Úgyhogy olyan szép lenne egyszer odáig eljutni, hogy mindezt legálisan fizessük ki és a dokik adózannak utána. A többlet költségeket amit a plusz igények kielégítése okoz, meg valóban jó lenne ha az érintettek finanszíroznák és nem a TB.  Bár jegyzem meg az is egy nemes gondolat lehetne, ha lenne egy elkötelezett kormány aki nagyvonalúan azt mondja, hogy minden ilyen döntést a nőkre és orvosaikra és/vagy bábáikra bíz, Ő meg jól megfinanszírozza az adóból. Hátha megnőne ettől a szülési kedv is kicsit, és mégse lenne olyan rossz a végén a költség és eredmény közötti egyenleg. De persze ez egy másik történet.

 • 2007.10.02 16:39:57másutt

  B es En es a Radikalisok :D  Az a baj, hogy az elmult 50 evben sikerult kialakitani egy kulturat sok helyen a vilagon, ahol maga a terhesseg es a szules olyan megkozelitest kap, hogy az egy 'betegseg' amit mint egy karmester, csak egy PhD Dr feherkopenyes iranyithat.

  Az a baj, hogy ezek nagytobbsege szeret vagdosni.

  Egyszer jol le lettem itt kiabalva (pedig nagyreszben vicceltem biza) amikor aszontam, a 'dokik kezeben reszket a szike es alig varjak, hogy hasznaljak!'

  Tudom, tudom, hogy sokunknak NEM OLYAN a dokija.

  De a doki akkor is abbol el, hogy rendellenesseget keres, elovigyazatos, es beavatkozik.

  Punktum faktum.

  Ezt tanuljak.  Nem ertem miert kelle gy normalis terhesseghez es szuleshez ORVOS. Aki vaghat.  A bába, aki nem vaghat, egeszen mashogy kozeliti meg a dolgot es mindent megtesz, hogy a termeszetes ut fele terelje a not. Sokszor azaltal hogy megnyugtatja felelmeit, a kezet fogja, es elmondja, hogy mindez termeszetes. Gyakran csak ez kell.

  Egy no, aki ugy all hozza, hogy 'nekem ez nem fog menni' annak ez nem fog menni! Ha ezt egy doki hallja, akkor sokkal nagyobb esellyel aszongya, hogy 'semmi gond, ne aggodjon kedveske, csaszarozunk'.  Szoval... en a sajat rokonaimmal (akiknek nagy resze orvos, HEHE!) nem tudom megertetni, hogy nem vagyok felelotlen azaltal, hogy nincs szulesz orvosom, (meg nogyogyaszom sincs a terhesseg ota, hisz nem vagyok beteg es nem kell '-gyogyasz') es ez nem azt jelenti, hogy a dzsungelban fogok szulni... vagy neagyisten otthon... hehe... hanem azt jelenti, hogy szuper bábám van, aki 4 evig tanulta a bábasagot 20 eve es azota gyerekeket hoz vilagra egy korhazban nunukan keresztul...  Szoval radikalis, ami 'mas'.  (banyek, most karma alapon TUTI csaszarom lesz, mert tul sokat irtam arrol, hogy ne legyen... famous last words, jajnekem, nezem hofeher, tukorfenyesre feszult oriashasam, amin nincs heg..... :-D )

 • 2007.10.02 17:04:34marcianyu

  Én császárral szültem. Szültem...ezt így szoktam mondani. Közel 20 óra vajúdás után, fájásgyengeség miatt kerültem a műtőbe. Előtte még kaptam cukros vizet vénásan, és a nem tudom hanyadik oxitocint is bekötötték, csak "gyorsítottak rajta", de sajnos felesleges volt. Én már rég mentem volna a kés alá, de nem a fájdalom miatt, hanem azért, hogy szabadítsák már ki végre a babámat a meconiumos vízből. A baba fertőzést kapott, elvitték egy másik kórházba, mert nálunk nincs újszülött intenzív...

  Nagyon fájt a sebem, nehezen tudtam mozogni, de ennek ellenére mindent megtettem, hogy gyorsan mehessek a kisfiam után. Tejci már a 3. napon volt (maszírozás, fejés, bogyók...), csak sajnos még nem volt kit szoptatnom :(

  A hasam nem véletlenül fájt, a 6. napon felszakadt és szövetváladék folydogált belőle. Hetekig tartó kezelés következett...Kisfiam már majdnem 2 hónapos volt mire begyógyult a sebem.

  Nem szép történet, de a kisfiam teljesen egészséges, 1 éves lesz és még szopizik.

  Szerintem az a lényeg, hogy életet adtunk egy emberkének, és erre büszkék lehetünk a szülés módjától függetlenül!

 • 2007.10.02 17:14:49Tjuca

  A döntés joga. Na ezt kellene preferálni!  - hogy eldöntsem, hogy akarok-e programozva szülni vagy sem

  - hogy akarok-e indított szülést és milyet

  - hogy akarok-e oxitocint literszám

  - hogy akarom-e a saját ritmusomat (a kézzel tágítást fel sem vetem, mert embertelen, és tiltott)

  - hogy akarok-e fájdalomcsillapítást

  - hogy akarok-e gátmetszést

  - hogy akarok-e inni/enni

  - hogy akarok-e előkészítést  És akarom a tájékoztatást a reálisat.

  És akarom, hogy a szülésznő és az orvos ráérjen (ne siessen)

  És akarom, hogy az anesztes azonnal ott legyen, amikor kell -> fájdalomcsillapítás  Vagy inkább elvárom?  Egyéb igényeim nem voltak. Nem érdekelt a tantramantra, a fémes műszerek, a labda, a kengyel. Biztonságban voltam, mert tudtam, hogy  a dokim odafigyel

  nem kapok oxitocint mert sietnie kell, vagy mert szülésznőváltás van

  hogy ugyan mindenki vágott volna, de ő mondta próbáljuk meg normál úton

  hogy nem vizsgál többet, mint amennyi kell, és azt is óvatosan (kézzel nem tágít soha)

  hogy jól varr, és gátat metsz

  hogy nem vizsgál végig a fél orvosi gárda vagy több szülésznő

  és akkor vág, ha az nekem és a babának jó

  és akkor avatkozik be, ha nekem és a babának jó

  és hogy tudja, hogy szeretnék hüvelyi úton szülni, de egy pillanatra nem kockáztat.  Valahogy így kellene. Hogy rájöjjenek, hogy a szülő nő nem egy pelusos pisis gyerek, hanem egy dönteni, és cselekedni képes ember, sőt még csak nem is beteg.

  És akkor nem állna fel a szőr a hátamon az ilyen mondatoktól:

  megrepesztettem a burkot Andika, akkor most már szülhetünk/ jajj igen csak egy kicsit tágítottam kézzel, hogy haladjunk már (1 óra vajúdás után)/ ja már nem lehet EDA-t kérni, mert éppen nincs benn az anesztes, és más nem tudja beadni/ a doktorúr nem szeret éjfél után bennmaradni, úgyhogy pörgessük fel az eseényeket anyuka...

  Ismerősek? Na ezt ne. Mint Leo, és sokan mások tessék már első gyerekkel is úgy odamenni, hogy amiről szó van, abban Te vagy a főszereplő. A többi meg mindenki szíve joga, hogy akar-e nyisszt vagy spontán szeretne szülni, a kockázatok és mellékhatások ismeretében mindenki el tudja dönteni, hogy mit szeretne.  Hosszú lett. Mindegy.

 • 2007.10.02 17:32:11anita79.

  Szerintem mindenkinek saját szíve joga eldönteni, hogy hogyan akar szűlni, hüvelyi úton vagy császárral. Sajnos nekem nincs választási lehetőségem, mint ahogy hozzám hasonlóan sok nőnek sem, császár és kész. Sajnos múlt héten diagnosztizáltak nálam előlfekvő méhlepényt, mely teljesen befedi a méhszájamat, így csak a császáros szülés jöhet szóba. Szerettem volna rendesen szűlni, de nincs választásom, és úgy gondolom, hogy a gyermek egészsége fontosabb annál, hogy én mit szeretnék. Jó annak aki dönthet.

 • 2007.10.02 18:01:30manci

  másutt: az én dokimnak is az az elmélete, hogy nem jó, ha az orvos túl korán ér oda a szülőszobába, mert ha túl sokat vizsgálódik, biztos talál okot vmi beavatkozásra. (Nem nekünk fejtette ki, hanem közös barátunknak.) Lehet benne valami.  Egyébként jó lenne egy olyan rendszer, ahol nagyjából úgy működnek a dolgok, ahogy abban csillivilli kórházban, ahol szülni fogsz. Már kérdeztem máshol tőled, biztosan nem olvastad, hogy hogyan szül egy átlag angol nő, átlagos biztosítással a zsebében?  Addig meg, míg a dolgok úgy mennek ahogy, az ember igyekszik alkalmazkodni a körülményekhez, legalábbis aki teheti: jó kórházat, jó orvost, jó szülésznőt kerestem, ezzel biztosítottam magamnak ugyanazt, amit neked biztosított a biztosítód.  Itthon te is hasonlóan jártál volna el, nem?

 • 2007.10.02 18:01:51Hicudzsi

  A következő generáció dönthet majd, hogy a kakilást se azon az ocsmány wc-n ülő módon kelljen elintézniük... majd kivágják belőlük... vagy majd injekcióban nyomatják maguknak az ásványi anyagokat stb... hogy ne képződjön salakanyag...  Azt nem értem, hogy milliószor körüljárjuk a témát pro és kontra felhozunk érveket és ellenérveket és kezdődik ismét a verkli elölről. Pedig szerintem itt olyan okos nők vannak :)  Miért ne lehessen választani? Mert ez egy nagy hasi műtét, rengeteg szövődmény lehetőséggel, és ha az anyai szervezet egészséges a baba is rendesen fekszik miért kéne beleavatkozni???

 • 2007.10.02 19:09:35Nogu

  Sziasztok!Nagyon régóta olvasom a Porontyot, de most muszáj volt regisztrálnom. Nekem programozott császárom volt, nem én választottam, hanem a dokim döntötte el, mert faros volt a gyerekem. NEM voltak prekoncepcióim. Az egész terhesség alatt a dokimra bíztam magam, elfogadtam a döntését ebben is. Abszolút problémamentes és könnyű "szülés" lett.

  DE.

  Amíről eddig nem volt szó - a baba szempontjai. Az én fiam nagyon megszenvedte azt ahogyan született. Nem fizikai, hanem lelki értelemben. Hónapok alatt tanult csak meg bízni bennem, és még később a többi emberben. Tudja valaki, mi történik a császáros babákkal műtét közben-után? Mert én nem tudtam, és nem tudom ma sem, csak a találgatás maradt. A szülés után azt hittem,ez milyen jó és egyszerű volt így, de ha előre tisztában lettem volna a következményekkel, farosan is megpróbáltam volna megszülni.

 • 2007.10.02 19:56:16kiscica33

  hát az én fiam császárosként mindenkiben abszolút megbízik, nem tudom mit csináltak vele :-).

  mindenkire vigyorog, mindenkihez odamegy, felveteti magát, néha idegeneknél már bosszantó tud lenni, de bölcsibe beilleszkedéshez jól jött.

 • 2007.10.02 20:13:00Nogu

  Ma már az enyém is, szerencsére :-)! Viszont az első napok, majd hetek nagyon rosszak voltak (már a kórházban is!), tényleg. Pl. minden este 12-től egy, másfél órás vigasztalhatatlan sírás. De egyébként is folymatosan sírt. Végül a sok türelem és szeretet hatására egyre kevesebbet, aztán rájött lassan, hogy a világ jó. Ezt a kezdetet viszont nem kívánom senkinek. Bárcsak tudnám mit csináltak vele!

 • 2007.10.02 23:01:30Ditke

  Utólagosan elnézést akkor Liptaitól, én úgy emlékszem, hogy császárral szült. Bocsi.

 • 2007.10.02 23:03:22Ditke

  Hicudzsi, csak nem 2004 decemberre vártál babát? Hugom is egyidős volt a fiával RR-val, és aztán tényleg egy hónappal korábban megszült császárral. Akkor volt egy pletyka, hogy az alakja miatt, aztán pár hónapja az említett műsorban megszólalt, hogy indokolt volt a császár, merthogy nem volt befordulva a bébi. No comment.

 • 2007.10.02 23:10:33Ditke

  Bbence, akármi történt is azon a bizonyos ominózus rendezvényen, vállalom, hogy a pofám is égne G.Á. helyében. De ha szeretnéd, írhatom finomabban is. Etikátlan, rideg és érzéketlen dolognak tartom, hogy bármilyen, szüléssel és várandóssággal kapcsolatos rendezvényen részt vesz, illetőleg nyilvánosan véleményt alkot, amíg az ügyében a nyomozás le nem zárult. Mert hogy van nyomozás, az tutter, és nem közlekedési szabálysértés ügyében, hanem halált okozó gondatlan veszélyeztetés, illetve arra való felbujtás okán. Nem vagyok ugyan orvos, de amíg az orvosi kamara nem állapítja meg, hogy az eset során helyesen, az orvosi előírásoknak megfelelően járt el, illetőleg amíg a nyomozó hatóság az eljárást vádemelési javaslat nélkül le nem zárja, addig szerintem ez a viselkedés ugyan nem jogsértő (ártatlanság vélelme), de mindenképpen etikátlan, és erről hadd legyen meg a véleményem.

 • 2007.10.02 23:16:28Ditke

  Mazsola, inkább találó, mint rosszindulatú.  Nagyon bánom, hogy kidobtam az utsó maternás üvegemet is. Érdekes lenne összehasonlítani az összetételt, százalékokat más, olcsóbb multivitaminokkal. Lehet, hogy nagyon is meglepődnénk, mi kerül 6 ezerbe azon, amit 400 forintért is meg lehet venni.

  Bár nekem az is meglepő volt, hogy mindenkivel Magne B6-ot szedetnek drága pénzért, én meg kaptam felírt magnéziumot (ipari mennyiségben ugyan), de pár százért. Valszeg a terhesvitamin piac is leginkább piaci szempontok és nem humanitárius szempontok alapján műxik.

 • 2007.10.02 23:27:55Ditke

  Mazsola, ha vkinek "nagyon gáz lelki problémája" van, az nem biztos, hogy felelősen el fog tudni látni egy gyereket. Ahogy az sem biztos, hogy felelősen tud dönteni a császár vs. vaginális szülés kérdéskörében.

 • 2007.10.02 23:39:16Ditke

  Másutt, ne parrantsál már ennyire, tényleg nem kéne neked már ennyire terhesen itt olvasgatni! Inkább szülni kéne menned, hogy túl legyél a dolgon végre. :)

 • 2007.10.02 23:47:02Ditke

  Nogu, hugom kisfia 4 éves lesz decemberben. A bizalma a mai napig törékeny, mint egy vékony üveg. Hüvelyileg született.  Nem értem, hogy a bizalmatlanság hogyan függ össze a császárral.

 • 2007.10.02 23:59:02másutt

  manci:

  maga a hozzaallas ugyanaz, barhol szul az ember Angliaban... tobb ismerosom szult nemreg.

  1-2 erdekes elteres a magyar rendszertol:

  -otthonszules tamogatott (most mar a kormany altal propagalt), csak kerni kell.

  -a bába az ur (azaz szuleszno, angolul 'midwife')

  aki terhes lesz, automatice kap egy NHS bábát, en is kaptam. a bába elkezdi az embert hivogatni, behivja, megbeszelik a dolgokat, elkezdodnek a vizitek, stb. Ha elorelathato problema van (cukorbeteg, magas vernyomasos mama, ikerterhesseg, stb) bevonjak az orvost.. kulonben nem.

  - a bába az allami rendszerben is tobb, mint a magyar szuleszno, azaz csinalhat gatmetszest, varrhat, es nem az orvos alarendeltje, hanem 'egymas mellett' dolgoznak, EGYUTT, ha szukseges.

  (egy angol bába 3 evig jar iskolaba, ahol kizarolag ezt tanulja, avagy egy teljes kepzettsegu, diplomas, regisztralt 'noverke' 18 honap xtra iskola utan lehet bába)  mi erdekel meg?

 • 2007.10.03 00:00:13másutt

  Ditke, en szulnek banyek, de nincs meg kesz a kicsi draga, meg csak 4 kg! :D

 • 2007.10.03 08:13:13manci

  másutt: köszi a választ! :)

  Kérdés meg van bőven:

  Van-e ill. hány db. ultrahang?

  Valamilyen vérvizsgálat esetleges rendellenességek kiszűrésére?  Választhatsz-e kórházat?

  Ha baj van orvost?

  Ha nincs baj, de nem szimpi a bába, választhatsz-e másikat?

  Mennyi ideig kell szülés után a kórházban tartózkodni?

  Mennyi a császármetszések aránya?

  Azt mondta a egy doki a szülésfelkészítőn, hogy Angliában nagyon alacsony a gátmetszések aránya, viszont teljesen szokványos a fogó ill. vákuum használata. Ez igaz?  másutt: ha gondot okoznak a kérdéseim, akkor sokat ne vacakolj velük, nem akarlak fárasztani! :)

 • 2007.10.03 09:22:22másutt

  manci, semmi gond.

  egesz nap ezzel foglalkozom ugyis. :D  ultrahang: Angliaban van egy hirhedt es sokat szidott 'iranyitoszam lotto'. azaz.. attol fuggoen, hogy hol laksz, mekkora a kerulet/korhaz/stb az allami ellatas nagyon kulonbozo lehet.

  igy megirom, hogy mi volt AHOL EN LAKOM, allamilag... de ez nagyban mas lehet 100 km-rel arrebb.  ultrahang: az elso ultrahang 12 hetesen volt, az ugynevezett 'dating scan' amijkor megallapitjak a magzat korat. ingyen s bermentve megmertek a nyakredot is. 2. ultrahang: 18 hetesen: abnormalitasokat nezni.

  utana lett volna meg egy, kabe 32 hetesen, arra mar nem mentem el... mert a privat korhazamban megcsinaltak.  Vervizsgalat: nekem a toxoplasmosis is benen volt, egyebkent ritunszeruen minden ami Mo-on. Teljes listat megnezem.  Orvos/baba valasztas: utananezek...  Hazamenes: (Tradicionalis) szules utan az allami korhazban: atlag 1-3 nap, esettol fuggoen. Nezd meg 10 perce irt szovegemet Marcangolo 'Hazamenni szules utan' cikkjenel az en esetemre, a privatban (48 ora a megerkezestol automatikusan, utana kb 1000 angol font/nap, ami 360 ezer Ft).  Csaszarok aranya: ezert nagyon paraznak es tudjak, hogy magas.. a legmagasabb 'A nyugati orszagok kozul' Anglia: 23,5%. Wales: 26,2%!

  Forras:

  www.bounty.com/UK-has-one-of-the-highest-caesarean-rates-.news/18300135  Gatmetszes: igen... teljesen uralkodik az 'inkabb repedni mint vagni' hozzaallas... a gatvedelem mindennapos (megtanitottak a masszazsra olajjal, stb).

  Nagyon sokat beszelgettem itt errol, 2 szulesznovel es egy szulesz orvossal. Mind azt allitotta, hogy 'a termeszet jobban tudja' hol repedjen es mennyit... Bába is csinalhat gatmetszest, otthon is, ha kell, varrhat is.  Fogos szules: megnezem a statisztikat...

  Lehet hogy koze van ahhoz, hogy bába nem csinalhat fogos/vakuumos szulest (pedig a szules maga komplikaciomentes esetekben a bába dolga.. ez azon keves dolgok egyike a csaszaron kivul, amit nem csinalhatnak).

  szoval en azt javitom, hogy ha mar behivjak a dokit, mert muszaj, akkor a doki mar a fogoval a zsebeben jelenik meg.. es sokkal hajlamosabb hasznalni.

  egyebkent nekem mar nagyon regen elmondtak, hogy a malnalevel tea (tabletta) csokkenti a fogos szules eselyet (kb 20%-kal).

  ezt csak azert mondom, mert elegge tudatosan probalnak segiteni, hogy elkerulhessem.  kerdeseket a masutt-kukac-gmail.com-ra barmikor...

 • 2007.10.03 10:53:59Ditke

  Másutt, a fiam 4 kiló 3 hónaposan volt! Szóval nyugodtan kijöhet az a baba már. :)

 • 2007.10.03 11:26:05B-

  Még csak annyit szeretnék mondani, hogy szerintem a hüvelyi szülésre valahogy az ember teste fel van készülve. Bármennyire is fáj és nehéz, nem trauma (persze ha komplikáció van, arról nem nyilatkozom). Két mozzanat van, amire úgy emlékszem, hogy fájt és bár nem volt traumatikus, de a leginkább hasonlított arra, amit ezzel a szóval le lehet írni: a méhszáj manuális vizsgálata (pedig szerintem nem feszegették) és a gát varrása. Ezekre nem hozzuk magunkkal valahogy a túlélőcsomagot genetikusan... Szóval szerintem a császár tényleg műtét, és tényleg jobban megvisel testileg-lelkileg, mert valahogy nem hozol magaddal ösztönösen ilyen sérülésekre valamilyen programot...  Igen, vannak plasztikai műtétek, de szerintem ennyire durván a hasi szervekben vájkálódót kérésre nem csinálnak.

 • 2007.10.03 13:12:50manci

  másutt: úgy látom, azért sehol nincs kolbászból a kerítés. Köszönöm a válaszokat! :)

 • 2007.10.03 15:35:43bbence

  Ditke,

  Igazad van, tiszteletben tartom a véleményed. Ettől függetlenül egy tényt had tisztázzak: az orvos kamarának nem feladata egy esetleges orvosi hiba ügyében igazságot tenni vagy akár véleményt formálni. Pláne nem a hivatalos vizsgálat lezárta előtt. A kamara kizárhatja azokat az orvosokat a soraiból, akikről kiderül, hogy valamilyen súlyos etikai vétséget követtek el.

  És ha már etikáról beszélgetünk, felvetődik bennem néhány kérdés:

  - Miért csak a G.Á. rendezvényéről szólt a fenti cikk? Olvasva a kommenteket érdekes lett volna értesülni a többi előadásról is. Például volt egy pszihiáter hölgy, aki a császár utóhatásairól beszélt.

  - Miért van az, hogy más orvosok esetében az ártatlanság vélelme valóban működik? Nem mutatják az arcát, nem mondják a nevét, stb. Tegnap a híradóban volt egy orvos, akinél ezt a betartották.

  - Miért van, hogy Mo-n példátlanul, a szülészeti szakkolégium, megsértve ezzel a saját etikai kódexét, egy nem lezárt ügyben, a tragédia után néhány nappal, nyilatkozatot tesz közé, amiben elítéli az általuk hibásnak vélt orvost? Soha ilyen még nem történt.

 • 2007.10.03 18:25:37Ditke

  Bbence, pedig a kamarának kellene ezzel foglalkoznia. Szerintem. Ha jól tudom, ők adnak működési engedélyt egy orvosnak, a diploma nem elég a praktizáláshoz. Szóval ha az ellenőrzés az egyik irányba műxik, akkor miért nem műxik a másik irányba is? Tudom-tudom, a fehér holló gyakoribb, mint ahányszor orvost a hibájáért elítéltek, de valahol a rendszerben így nem csak egy porszem, de kőszikla van.

  A szülészeti szakkollégium véleményalkotásának etikátlanságával egyetértek.  G.Á.-ra térve valóban érdekes, hogy a másik orvosról miért nem tudhat senki, hogy kicsoda. Bár megjegyzem az érintettek (páciensei) nyilván tudják, kiről van szó. De ő nem publikus ember. G.Á. maga vállalt egy bizonyos fajta nyilvánosságot, abból a célból, hogy az elveit és a mozgalmát népszerűsítse. Annak minden hátulütőjével együtt. Most már nem mondhatja azt, hogy bocsi, ebből a részéből nem kérek a publicitásnak. Az eset előtt egy héttel demonstráltak az otthonszülés mellett, és tele volt az összes média a nevével, arcával, nyilatkozataival. Az akkor megfelelt neki. Ezzel egyet kell érts, hogy ha ezt vállalta, márpedig vállalta, akkor innentől nincs kecmec, ha baj van, akkor az is nyilvános, nemcsak a jó dolgok. Ez olyan, mintha visszavinnénk a sírós gyereket a kórházba, hogy mi csak mosolygósat kérnénk és cseréljék vissza. Merthogy még garanciás. Be kell lásd, ezt nem lehet már ezen a ponton.  Számomra az is meredek, hogy miért kell ebből újságcikket csinálni? Nem elég a szülőknek, hogy meghalt a gyerekük? Nem elég a szakembereknek, hogy tragédia történt az otthonszüléskor? Elébb ki kéne vizsgálni, és utána aztán írjanak róla, ha megvan az ítélet.

 • 2007.10.03 20:08:17bbence

  Ditke,

  Gyakorlatilag mindenben egyetértek a beírásoddal.

 • 2007.11.26 12:27:29ciccmicc

  Helló, nem olvastam végig az összes kommentet, csak az első kb. ötvenet.

  Két dolog:

  1) Nekem nincs gyerekem, viszont anyám mindkettőnket (a növéremet és engem) császárral szült, ráadásul utána 3 napig nem tudott magáról, (nem is látott minket)és emiatt szoptatni se tudott. Ehhez képest nem ismerek senkit, akit jobban szeretnének a szülei:) Szóval marhára nem ez számít.

  2) Úgy tudom, nálunk a beavatkozások számától (is)függ a kórházi támogatás, ellentétben mondjuk Skandináviával. Hallottam rémsztorit pl. norvégiai szülésről, ahol a gyerek szívhangja rossz volt, később meg a karja is beszorult, de azért sem császároztak, mert ott a "természetes" szüléseket támogatják.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta